Last news in Fakti

2 Март, 2020 11:57 5 947 37

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 9)

  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • факти-
  • иницатива-
  • проблеми в българия-
  • сравнение-
  • връщат ли се?

За 25 години в Канада: нито веднъж не бях погледнат накриво, защото например имам акцент. И нито веднъж държавен служител, лекар, или който и да е друг, не ми е намеквал дори, че трябва да дам нещо в повече и извън полагащото се по правилата, за да получа услугата, която предлагат

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 9) - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инициативата на ФАКТИ за разговори с българи, които са се установили извън родната България, достигна до своята 9-а част. Разговаряхме с наши сънародници, пребиваващи в Германия, Холандия, Швейцария, Великобритания, Франция, САЩ, а днес Ви срещаме с един българин, г-н Красимир Гаджоков, който живее в Канада от почти 25 години. Разказаното от него е крайно интересно и определено си струва да се прочете и осмисли. За съжаление, макар и интересно, е и крайно болезнено за нас - българите в България. Още повече, впечатленията на Красимир за реалността в България, почти по нищо не се различат от нашите, а и от тези, които вече бяха изложени от останалите участници в инициативата на медията ни.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 9)
Красимир Гаджоков

- Г-н Гаджоков, напуснали сте България преди почти 25 години в посока Канада. Гледайки назад, доволен ли сте от това си решение и бихте ли го взели днес отново?

- Изглежда огромно време. Много активно следя какво се случва с обществото ни в България. И за съжаление, трябва да кажа, че смятам решението си тогава за прозорливо. Не съм доволен, защото трябваше да напусна Родината. Но го направих точно заради тягостната обстановка тогава - бандитският период, от който бях засегнат и лично. Днес пак имаме подобен бандитски период - просто бандитите са на друго ниво, а не директно на улицата.

- Канада със сигурност се е променила за този над 20-годишен период. Как и към какво?

- Когато пристигнах, Канада беше все още една значително повлияна от английското наследство страна. Откакто съм тук, тя стана още по-шарена и се отвори още повече към културите на хората, идващи в страната. Това означава приемане на различните от мнозинството, а не както мнозина си самовнушават - влошаване заради налагане на хора с други култури.

В много от подобните места по света, с приток на много и различни култури, има сериозни социални проблеми. В Канада няма абсолютно никакви "гета". Никъде. Нито етническо или религиозно напрежение. В голяма степен това определено се дължи на подбора на имигрантите. Всяка година Канада приема средно около 200 000 имигранти - предимно чрез система за предварително кандидатстване по способности и нужда от професии.

Чисто статистически, за тези 25 години населението на страната се увеличи с 27% (от 29 на 37 милиона души). В момента имигрантите (неродените в Канада жители на страната) съставляват 22% от населението. Специално в Торонто, от няколко години вече те са повече от половината жители.

- Споменахте ми, че активно сте следили и следите случващото се у нас.

- Абсолютно всеки ден се информирам за най-важните събития. Но само от спечелили репутация издания. Когато съм в България и навлезем в обществен дебат с приятели, живели през цялото това време там, те признават, изненадани, че знам повече от тях за случващото се в страната. А и тук, в Канада, когато се срещна с приятели или на български културни и обществени събирания, мнозина ме питат "защо се занимаваш с това?" Така го усещам - нуждата да знам какво става. И да направя нещо полезно - макар и малко, когато и с каквото мога, и макар и отдалече.

- Не изключвам някога да Ви е минавала мисълта за завръщане, без да съм сигурен в това. Кое е нещото, което толкова години все пак Ви е държало далеч от постоянно битуване в България?

- Всеки емигрант има уникално възприятие за връзката си с България. За мен лично тя е много близка. И затова, да - минавала ми е тази мисъл, неведнъж. Това, което ме спира е, за съжаление, невероятният упадък в човешките отношения в България. Масово хората са зле настроени един към друг, държат се рязко, подозрително и отдръпнато един от друг. В Канада можете да заговорите всекиго - ей така, без повод. И той ще се усмихне, дори ако в следващия момент любезно ви каже, че е зает и не може да говори. И няма да започне да търси някакви задни "подбуди" в това заговаряне. Няма я тази подозрителност за мотивите зад действията на хората, която виждам в България. Няма го това желание да направиш нещо полезно за себе си чрез заобикаляне на правила и закони, а не чрез повече работа, усъвършенстване, мислене, решаване на проблеми. Разбира се, и в България има изключително способни и честни хора. За съжаление, те са много малко малцинство.

- Когато се гледа отстрани, често картината е по-ясна. Та, кой е най-големият дефицит, най-големият проблем пред България и българските гражданите според Вас?

- Отказът на огромното мнозинство сънародници да се цивилизоват, да се отворят към света и да приемат добрите и доказани постижения. Ние постоянно измисляме причини да не въведем нещо, което отдавна е въведено (или дори забравено вече) по света. Постоянно отлагаме да приложим новости, защото някой все е недоволен от неудобството да започне да се държи цивилизовано и отговорно.

А, отговорността! От личните качества, най-страшното, което виждам, е бягството от отговорност на всяка цена. Нарушилият закона или някакво правило, не само не се засрамва, a напротив - той започва да измисля какви ли не оправдания, че всъщност той е правият. И търси всякакви начини да не поеме отговорност. Все едно, ако я поеме, ще се "изложи" пред останалите, ще излезе "балък".

Виждал съм многократно изключително опасни действия по пътищата - заради това, че шофьорът е направил грешка, той предприема действие, застрашаващо всички останали. Той не желае да поеме отговорност - да заобиколи, да направи завой на следващото кръстовище, да продължи в лентата си. Той се държи така, все едно е единствен водач на пътя. Липсва елементарното разбиране, че поемането на отговорност е да загубиш нещо - дори да е само време. Което ме навежда на мисълта за още една черта на нашенския манталитет: несъобразяването, че около нас, с нас, живеят и други хора. Забелязвам го масово. Дори, когато вървя по тротоара

- Читателите и Вие да ме простите за дългия въпрос. При българските политици и институции нещата са 95% пиар и 5% все пак някаква работа, която често обаче пак е груба показност, от която рядко произлизат блага. Какви са канадските политици, как работят, какво впечатление оставят, има ли и помен от източноевропейската клоунада?

- Канадските политици са много по-отговорни и ефективни. Те също имат своите недостатъци и проблеми, но нещата са абсолютно несравними с България. Някога в историята на България да се е случило на някой избирател да му звънне неговият депутат? На мен ми се случи преди няколко години. Разбира се, депутатът не звъни на всички, а на случайно избрана малка извадка. Но го прави. И е показателно, точно защото е малко вероятно да попадне на мен лично. Също така, получавам почти всеки месец отчет от моят депутат във Федералния парламент - какво е направил той и партията, от която е в парламента.

И в Канада имаше, а и ще има, политически скандали. Но те са редки. И злоупотребите са несравнимо по-малки по мащаби и честота. Средният човек не е засегнат от това. Не е ограбван нагло и показно, като в България - чрез обществени поръчки на огромни суми, надвишаващи многократно нормалните разходи.

Ето един конкретен пример: скоро правих сравнение във връзка с новина за търг за участък от път в България. По средна цена на километър (която включва и труднодостъпни райони, и магистрали) излезе , че в Канада е по-евтино. Това е абсурдно, при положение, че най-големият разход обикновено е заплащането на работниците, и ако материалите са изключително качествени. А в България трудът, особено на неквалифицирани работници, е многократно по-евтин отколкото в Канада. За материалите - да не говорим.

- А институциите в Канада, сравнени с българските? Сигурен съм, че все някога сте се сблъсквали и с родните.

- Ходене "на място" в държавна институция ми се случва само веднъж на 10 години. И то е, защото толкова е срокът за ползване на една и съща снимка в шофьорската книжка. Всичко друго става дистанционно - по интернет и с поща. Колко хора биха се шокирали да научат, че дори паспортите се доставят по пощата.

Миналата година регистрирах моя корпорация във връзка с малък консултантски бизнес: 20 минути по интернет, една обща такса на едно място (около 330 лв). И това включва избиране с едно щракане на подготвен и предложен от канадския "НАП" юридически издържан, минимален устав на корпорацията.
Никакво "ходене на място" никъде.

Държавните институции са организирани така, че да не пречат на гражданите, а да им помагат. Ако отворите уебсайта на институции в Канада, включително на градско ниво, най-напред ще видите най-често нужните на хората услуги и въпроси. За разлика от българските, препълнени от "новини" какво посетил и какво казал премиерът, министърът или кметът. В България, полезните възможности, чрез които хората да могат да си свършат работа бързо, ефективно и без загуба на време, ако ги има, са дълбоко заровени някъде.

За 25 години в Канада: нито веднъж не бях погледнат накриво, защото например имам акцент. И нито веднъж държавен служител, лекар, или който и да е друг, не ми е намеквал дори, че трябва да дам нещо в повече и извън полагащото се по правилата, за да получа услугата, която предлагат.

- Срещу всичко това, което и Вие посочихте, хиляди граждани протестираха през годините. Искаха смяна на системата. Защо не успяха, защо протестите в България са толкова неефективни?

- Липса на образованост. Образованост, чрез която мнозинството би разбрало как бива ограбвано и презирано. Забележете - не просто формално образование, а образованост. Баба ми беше ходила на училище само до 7-ми клас, но беше образована. От липсата на образованост следва липсата на разбиране за съобщност, за съпричастност, за подкрепа. Вижте протестите в Румъния или Чехия - стотици хиляди излизат, почти всяка от последните няколко години.

Но тази липса на подкрепа има своите корени в нещо, което казах и малко по-нагоре: възприятието у огромна част от хората, че само непосредствено лично облагодетелстващото ги си заслужава усилието.

Неразбирането, че всичко в обществото е свързано. Както и това, че ако днес подкрепим една кауза, независимо, че не ни носи лична и конкретна полза, утре другите ще подкрепят нашата кауза. И така всички ще получим желаното.

Има и друго: все още моралното, достойно гражданско малцинство не е достатъчно умело в общуването си с хората. Сухи декларации, сложни неразбираеми изречения, липсата на контекст и особено на аналогии... това прави посланията неангажиращи, неемоционални, дълги и трудни за възприемане. Трябва да се научим да предаваме най-важното по най-лесен за разбиране начин от средния човек.

Горното, обаче, не оправдава "логиката" от типа "ама то няма свестни". Има, и още как. Да, малки са по размер и влияние. Но, ако знаете за тях, защо не гласувате за тях? В отговор редовно чувам "Ами, защото не искам да ми се губи гласът''. Виждате ли абсолютно самоубийствената "логика" в подобна "аргументация"? Ето къде липсва образоваността, ученето от цивилизацията и историята.

- Наскоро се заговори за разни програми в България, с които се цели връщането на българите от чужбина. Как гледате на това и всъщност забелязали ли сте някаква тенденция на завръщащи се от чужбина в България хора? Или пък я има обратната тенденция?

- Гледам на това като на абсолютно неадекватни ПР-опити на сегашното управление. А към управлението включвам и сегашната парламентарна ''уж'' опозиция. Моето мнение е, че абсолютно никакви мерки, освен промени в манталитета на огромното мнозинство сънародници , което само по себе си е дълъг и бавен процес, не би върнало дори значима част от емигрантите в Родината.

И не - не забелязвам тенденция за връщане. Има такива хора, разбира се. И винаги ще има. Но техният дял спрямо цялата емиграция е много малък, дори ако приемем за основа най-ниската оценка за броя българи по света: около 3%. Правителството се опита нагло да скрие цялата истина, когато наскоро показа статистика само за връщащите се, а не показа тази за заминалите в същите периоди, които са два пъти повече.

С управление, което лъже и злоупотребява видимо и нагло с обществените средства; което назначава масово некадърни и безотговорни хора (скорошни примери са източването на язовири и водни режими), и особено с прокуратура, която безконтролно първо арестува, а след това търси престъпление - няма никакъв шанс значима част емигранти да се завърнат в България.

- Вас какво може да Ви върне в България?

- Превзелата държавата мафия от нагаждачи, използвачи и корумпирани политици, държавни служители и бизнесмени - вече е разкрита. Има безброй публикации с доказателства за това, всеки ден. Това, което няма, е реакция. Когато видя силна обществена реакция срещу тях, оптимизъм както през 1989-90, гласуване на моралните и свестните хора в управлението, тогава мога да мисля за връщане.

- За финал един забавен въпрос. Защо не мигрирахте в Русия навремето? Или пък в Китай?

- Дори тогава, през 1995-та, бях научил и приел като мои ценностите, които демокрацията прокламира. Беше ми ясно, че няма как да ги намеря в Русия - все пак, само 4 години по-рано там имаше опит за преврат за връщане към комунизма. Беше показателно колко тези ценности бяха възприети там... да не говорим за Китай.

Когато емигрирах, не бях ходил все още в западна държава. Имах само представа, включително и отпреди 1989-та. И то не само на базата на масови медии и популярна култура, но и на сериозни политически издания и публикации в научни издания. Но все пак, това бе само представа. И то в неимоверно по-оскъдна информационна среда. Никой почти не знаеше за интернет тогава в България, да не говорим за достъп. Интересното е, че тази представа съвпадна много с реалното в Канада и дори съществено надвиши очакванията ми. Особено в изключително уважителното и толерантно отношение към имигрантите.

Има и лични преживявания: през 1990-та бях на курс по английски. Преподавателят беше от САЩ. За пръв път видях, отблизо, човек от тази страна и въобще от Запада. Тоталната отвореност, постоянна усмивка, енергия, искреност, желание да помага, ме шокираха. Не бях виждал подобно отношение и поведение. Тогава все още не смятах да емигрирам, а само може би да направя магистърска степен в САЩ. Видяното от мен от този опит беше едно голямо потвърждение на представите ми.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    65 10 Отговор
    СТОЙ СИ В КАНАДА..ДОЙДЕШ ЛИ ТУК ГЕНЕРАЛ БОКО ЩЕ ТИ ГЕПИ ПАРАТА..
  • 2 смоко

    48 7 Отговор
    Доста декватно интервю
  • 3 висок

    37 4 Отговор
    Готов съм да продам последната си риза, за билет до Монреял и виза!
  • 4 Кратун

    75 4 Отговор
    Браво!Скоро не бях чел така хубаво представени(от друга гледна точка)нещата.
  • 5 Истината

    51 2 Отговор
    е, че трябва да махнем банкянската демокрация, която действа с простотия и неграмотност и блокира цялото общество
  • 6 Ели

    49 5 Отговор
    Неее, никога няма да се оправим. Стягам куфара....
  • 7 Жени

    41 11 Отговор
    Добре де, България я унищожават от 600+ години , крадат я и свои и чужди. Някой задава ли си въпроса как може да съществува при такива условия една държава. Сега тръгнали да хвалят запада , че били богати. Ами богати са, защото не са унищожавани 600 години от свои и чужди , а само са забогатявали от колониални имперски действия. И недейте сравнява България със запада , защото е много тъпо. Поздрави от Кирибати

    Коментиран от #13

  • 8 pipi

    24 28 Отговор
    Защо пишете глупости за Канада
    здравоопзвенето е под секва критика в Канада
    некадрни доктори .
    не ми се говори че като се сета ми става лошо .
    стига лагахте хората ....истината е че ако не си богат никаде не добре.
    стига с тая смешна Канада.
  • 9 Асен Милев

    26 30 Отговор
    Много е лесно да си вземеш куфарчето и от чужбина на чисто постлано и уредено да даваш акъл. Тава са хора лицемери. Както казаха по-горе, България е била тормозена 600 години. Това няма начин да не се отрази на хората, но цяло чудо е, че ни има изобщо. Преди 600 години, и от преди Дунавска България още-Стара Велика България, сме били винаги световен фактор и ДЪРЖАВА от малкото държави из света.
    Днес, неграмотници без капка познания и чувство за родолюбие, в сблъсък с някакви житейски трудности, зарязват род и родина и бягат. Бягат там където е добре. А, ако и там нещо се обърка и начинът на живот стане труден, те пак ще бягат, на друго място-чисто, постлано и уредено. Такива страхливи лицемери, ако ще и да имат по три висши образования ни струват и пет пари.

    Коментиран от #30, #31

  • 10 Илия

    20 26 Отговор
    Тоя ли ще ми говори да бъдем отговорни? Дето си е дигнал шапката и айде в Канада? И ще се жалва, че тук свестните били малко? Ами върни се да станат повече, иначе така отдалеч - много лесно се размахва пръст и се поучава. Я да те видя тука какви ще ги говориш и как ще действаш, щото чужд акъл не ни трябва.

    Коментиран от #12, #21

  • 11 UK Citizen

    37 1 Отговор
    Упадък в човешките отношения или иначе казано лош матерял опитващ се да пречи на нормалните хора да живеят нормален живот. Простотия чалга несигурност и беззаконие. Местни феодали кметове колят и бесят местни бизнесмени разпределят баницата и за обикновения човек са трохите. За Бгто говоря да не се обърка някой че говоря за UK. И тук не всичко е идеално но почти всичко е. Защото хората мислят градивнно.

    Коментиран от #14

  • 12 Чужд акъл не ти трябва

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "Илия":

    Ти си нямаш и свой не само ти разбира се ма в никакъв случей чужд не искаш. Сакън.
  • 13 Как съществува ли

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Жени":

    Благодарение на хилядите неуморни пчелички работещи здраво за смешни пари и плащащи плащащи плащащи сметки сметки данъци акции дддста п*ки лелини данък печалба процент за уценка на мпс при продажба и тн и тн и тн.. С една дума ограбване... Така съществуваШЕ.а сега как ще съществува като нема от къде да взимат Незнам. Изгониха много хора в чужбина и сега данъци КОр пари КОр. Поздрави отUK.
  • 14 Дефинирано

    31 1 Отговор

    До коментар #11 от "UK Citizen":

    кратко - упадъка в човешките взаимоотношения е първопричината. В UK всеки ти показва уважение като човешко същество, независимо от социалния ти статут. В България, всеки демонстрира превъзходство и пренебрежение към другия. (освен, ако лицемерно не те ласка, заради някаква изгода)
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    герб са мафия

    Коментиран от #27, #35

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 2 Отговор
    чул съм щото в чужбина БЪЛГАРИН види ли БЪЛГАРИН се обръща на другата страна или преминана отсреща вярно ли е

    Коментиран от #19, #22

  • 17 ТМВ

    13 6 Отговор
    Ами кой да ви гледа на криво за акцента като всички в Канада сте емигранти,такава народност канадец или американец НЯМА...!!!!!!
  • 18 VIP

    5 15 Отговор
    Тоя изпълзя от калта и започна да анализира . В Бг ще се слее с масата и никой няма да го забележи .
  • 19 VIP

    5 10 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не им е приятно да се виждат в огледалото .
  • 20 нашенец

    26 2 Отговор
    Красимир Гаджоков желая ви живот и здраве и всичко най-добро. Всичко, което споделихте е вярно и го подкрепям напълно, все едно са мои мисли. Не знам и аз до кога бих издържал в тази държава... Може би на пук стоя още тук, заради изродите и паразите, които не са се сменяли от 1946та година.
  • 21 Нещастник

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Илия":

    За това си е тръгнал човека"щото чужд акъл не ни трябва" а какъв акъл ни трябва??? Нашите акъли излязоха навън и направиха пари ,а в България не става . Други хора обаче направиха страшни пари (защото са тарикати ще ми каже някой) така че айде да си останат в България и те да я оправят.
  • 22 Ко каза ко

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Вярно е ! Простотията се лекува ,но трябва време та затова.

    Коментиран от #24

  • 23 Емигриране към родината😂😂😂

    6 2 Отговор
    И ние с инвер са връщами че е много убаво у беге кочината
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ко каза ко":

    а кой съсипа БЪЛГАРИ и съсипа икономиката ни ИВАН КОСТОВ

    Коментиран от #26

  • 25 3333

    15 2 Отговор
    Напуснах България в 2006г. Преди 2 години, за пръв ходих обратно за да видя роднини и приятели. Очаквах положението да се е подобрило поне малко, но с очите си видях, че живота е станал много по труден и лош.
  • 26 Ко каза ко

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Проблема не е Иван Костов !!!! Проблема не е в ГЕРБ ,БСП,ДПС и пр.!!!! Проблема е ,че който и да дойде първо почва да краде ,да се окопава във власта и всички останали са врагове.Проблема е ,че сме българи,вижте си входовете и блоковете всеки прави каквото си иска.Защо, ами щото сме собственици и в моя дом ще правя квото си искам .Да ама НЕ ,и входовете и фасадата е ваша ама не ви е грижа.Важното е когато влезете у вас да се свалите обувките нали ,а вън не ни интересува.Такива са и политиците ни ама ВСИЧКИ.

    Коментиран от #28

  • 27 Да да

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А кой не са мафия за последните 30 г. ?
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ко каза ко":

    господин КОКАЗА КО ИЗВИНЯВАМ СЕ ПРАВ СТЕ
  • 29 Behemoth

    10 1 Отговор
    Ами България е царството на простаците тук те са на върха на хранителната верига....само сравнете канадския и българския Премиер ако щеш и визуално да не говорим за говора и интонацията и всичко е ясно....
  • 30 Behemoth

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Асен Милев":

    Ти малоумен ли си бе?
  • 31 Махайчо

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Асен Милев":

    Тези хора ги наричат чергари!
  • 32 Супер

    7 4 Отговор
    С едно уточнение, в Канада частни лекари не съществуват, забранено е със закон. Които не са осигурени, ходят в болници, финансирани от дарителски фондове, където нямат право да вземат пари, естествено и качеството е различно. За съжаление, дори в тези болници, обслужването е в пъти по-добро от нашето платено.

    Коментиран от #33

  • 33 Неeee

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Супер":

    Не - ако не си осигурен, което е много рядко, защото за здравно осигуряване не се плаща, можеш да отидеш в болницата и ще трябва да платиш и то много. Освен това в някои провинции има платени клиники в допълнение на обществените. От друга страна, всеки гражданин или постоянен жител, който се регистрира като живеещ в дадената провинция става осигурен след 3 месеца или незабавно - пак в зависимост от провинцията.
  • 34 робин от Крузо

    9 1 Отговор
    До преди 25 години бях почти сигурен, че ще се върна в Родината. Тримата ми сина родени в София, живеят в Испания, Канада и Германия със съответното гражданство, аз си останах българин с български паспорт .... не го сменям за друг.
    Сега 31 години по-късно не желая да се върна в България, българин съм и като такъв ще си умра в чужбина.
    Поздрави пт непознат остров.
  • 35 Видин

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    така е след комунизъм и съществуването на комунисти
  • 36 s7un7101

    1 2 Отговор
    Винаги е по-лесно да избягаш
  • 37 Яла си баце и после па ша си оратим

    2 0 Отговор
    Тоя клати Стабилността Му, ама като си дойде, дори и за малко, Каскета е насреща. Като постои около 1 г. с обосновано предположение за подбуда към преврат и ще Му лиже и ку... ръката, за справка Барни Ръбъл.