Last news in Fakti

30 Ноември, 2019 09:54 2 081 10

Боливия в пламъци

  • ево моралес-
  • протести-
  • боливия

Градовете на тази страна от Латинска Америка бързо се напълниха с десетки хиляди индианци

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

В Боливия вече втора седмица се провеждат масови демонстрации в подкрепа на сваления президент Ево Моралес.

По-малко от седмица след преврата в Боливия, когато президентът Ево Моралес току-що беше преизбран на този пост, под натиска на уличните протести на опозицията и подкрепящите „народните протести“ десни сили в армията, специалните служби и полицията, той беше принуден да откаже да изпълнява правомощията си и да напусне страната си, срещу поредната „цветна революция“- планините и селските райони се вдигнаха. Градовете на тази страна от Латинска Америка бързо се напълниха с десетки хиляди индианци, които започнаха не само да блокират улици и пътища, но и да щурмуват полицейски участъци, като искат завръщането на Моралес. И срещу тях същите силови структури, които уж „са преминали на страната на народа“, започнаха да използват не само специално оборудване, но и оръжие. Така се оказва, че в Боливия има "два народа" и между тях всъщност започва гражданска война.

Загиналите начисляват не стотици, а хиляди.. Но тези жертви са направени "от грешната страна на барикадата", затова западните медии, внимателни и гледащи из късо, фиксирайки всяка сълза, хвърлена, например, от хонконгските "АМАТЕСАДЕЦА", предпочитат "да не забелязват наистина кървавите кланета в Ла Пас и другите боливийски градове" ". Ево Моралес не е техният герой, а неговите привърженици - очевидно, изобщо не са хора.

И това, подчертавам, не е някаква „избирателна слепота“ на отделните медии, а истинска „конспирация на мълчание“. Цената на която са хиляди все повече и повече жертви.

Това, което е напълно неразбираемо, е, че Москва все още мълчи по тази тема. Въпреки че дори няколко думи, казани например от руския президент на неотдавнашната среща на върха на БРИКС в Бразилия, могат значително да променят ситуацията с Боливия - в края на краищата, примерът с Венецуела е пред всички. Това обаче не се случи, освен това руското външно министерство веднага обяви признаване на легитимността на действащия президент на Боливия на втория зам-председател на Сената Жанин Анес Чавес, която беше предложена и подкрепена от проамериканските заговорници. И експертите от Института за Латинска Америка на Руската академия на науките пропускат левия характер на протестите на коренните американци и подчертават, че и левите, и десните еднакво се стремят да поддържат добри отношения с Русия и това, че последните масово убиват първите са вътрешни работи на Боливия, в които не си заслужава намеса.

Същата официална позиция, ако си спомним, беше заета от Кремъл през 2014 г. във връзка с държавния преврат в Украйна, въпреки че беше частично блокирана от „Кримската пролет“ и подкрепата на народните републики в Донбас. Но по отношение на Венецуела и Сирия бяха наблюдавани съвсем различни действия. И ако човек се чуди каква е външната политика на Кремъл, тогава единственият отговор е понятието легизъм: Русия не прави нищо, което надхвърля върховенството на закона и международното право.

Това е изпълнено с огромни прагматични и етични разходи, но стратегически изгодна позиция, която Кремъл се стреми да поддържа с всички средства. Следователно не може да се разчита на завръщането с помощта на Русия на Моралес, който не искаше да защитава властта си и получи политическо убежище в Мексико. Освен това боливийският елит разчита сериозно на „златния дъжд“ от добив на литий и не иска да споделя тези приходи с „някакви индианци“, което беше неизбежно при президентството на Моралес.

Следователно армията и полицията най-вероятно ще изтласкат неговите привърженици от градовете на Боливия и чрез масови репресии ще осигурят необходимия "инвестиционен климат" за транснационалните, предимно американски, корпорации. Но вместо или заедно с градска партизанска война, те ще получат партизанска война и в селските и планинските райони на страната, а чичо Сам едва ли ще сподели приходите с тези, с чиито ръце елиминира Моралес. Наскоро Моралес навърши 60 години и той можеше да повтори пътя на друг ляв латиноамерикански политически лидер - никарагуанеца Даниел Ортега, който отново стана президент на страната си след 17-годишна пауза.

Както знаете, литият е най-лекият и „горим“ от всички метали от периодичната таблица. Затова и днес Боливия е в пламъци.

Превод: В.Сергеев, ПогледИнфо


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъш

    15 3 Отговор
    Айдеее, поредбото пепелище дело на САЩ

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хъш":

    Че кво чудно.Вече и платените не смеят да говорят за говедарска пролет.Само смърт и грабеж носят демократите.Убийци.
  • 3 Borislav Popov

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хъш":

    Ха, сороспите във Боливия се активизарали, ама нищо властите ще ги успокоят, мачкаайййй соросите, Боливияяяяя !!
  • 4 Да да

    2 3 Отговор
    Факти и Поглед вечна дружба през вековете! 🤣🤣🤣
  • 5 Пако

    4 1 Отговор
    Айдее,ново пет.Ако Русия признае “демокр.
    промени”зле,аконе ги признае пак зле.
    Значи ,един да сере по света,а друг да му
    бърше дрисливия задник.Ай стига вече,
    то бива продажни медии но,нашето вече е
    проституция.....
  • 6 Само питам

    3 6 Отговор
    Факти, докога ще ставате трибуна на руски хибридни сайтове като флагмана на русофилската медийна клоака Поглед инфо? Проявете поне минимална морална хигиена.
  • 7 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    САЩ ПЛАТИ НА ВОЕННАТА ВЪРХУШКА В БОЛИВИЯ ,НО ВОЙНИЦИТЕ СА ОТ НАРОДА НЕ ОТ "ВИСШАТА КАСТА " !!! СЛЕД ГОДИНИ / КАТО В БЪЛГАРИЯ / ТАМ ЩЕ КАЗВАТ КАК Е ИЗБИТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА И ЕЛИТА !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Матей

    0 0 Отговор
    Русия не би се намесила без официална покана,Е.Моралес подцени обстановката и се остави да бъде изненадан от превратаджиите.Наподобява на нашия А.Стамболийски,и последвалото юнско въстание.Индианците може да имат шанс да надделеят само когато действат организирано,изглежда не са овчедушни и разбират какво ги очаква при един фашистки и проамерикански режим.
  • 9 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    УБИВАЙТЕ РОДНИНИТЕ НА КУПЕНАТА ВОЕННА ВЪРХУШКА И ТЕЗИ НА ТАКИВА КАТО "ПРЕЗИДЕНТКАТА " !!! ВТОРО УБИВАЙТЕ ВСЕКИ КОЙТО ВИ ПРИЛИЧА НА ЧОВЕК НА САЩ-ЦРУ -АГЕНТ + ВСЕКИ ОТ ПОСОЛСТВОТО ИМ !!!!
  • 10 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    АЗ ВИ ПРИЗОВАВАМ БРАТЯ ИНДИАНЦИ !!! ИЗБИВАЙТЕ СЕМЕЙСТВАТА НА ОФИЦЕРИТЕ ОТ АРМИЯТА И ПОЛИЦИЯТА ,КОИТО СА НА СТРАНАТА НА САЩ !!!!! НЯМАТЕ /ВСЕ ОЩЕ/ ВЪОРЪЖЕНА СИЛА ЗА ПОБЕДА НАД АМЕРИКАНСКАТА ВЪРХУШКА -МАКАР ,ЧЕ АРМИЯТА И ПОЛИЦИЯТА Е ОТ ВАШИТЕ ДЕЦА !!! АКО ИСКАТЕ СВОБОДА ОТ САЩ- ИЗБИВАЙТЕ ДЕЦАТА СИ В АРМИЯТА И ПОЛИЦАЯТА -СТАНАЛИ ГАДОВЕ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ !!!!!!!!