Last news in Fakti

2 Февруари, 2020 06:30 2 354 19

Процедурата по импийчмънт: триумф за Тръмп в Сената

  • сащ-
  • импийчмънт-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия

Твърде вероятно е скоро американският президент да бъде напълно оправдан

Процедурата по импийчмънт: триумф за Тръмп в Сената - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поражение за демократите: в процедурата по импийчмънт на президента Тръмп те настояваха да бъдат допуснати и свидетели. Но това няма да се случи. Както и самият импийчмънт: вероятно скоро Доналд Тръмп ще бъде оправдан.

В процеса по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп в Сената няма да бъдат призовани свидетели и да се включват нови доказателства, реши републиканското мнозинство в Конгреса. Двама сенатори от републиканците обаче гласуваха против Тръмп и подкрепиха демократите.

Това обаче не беше достатъчно: въпреки двамата републикански отцепници, демократите не успяха да се преборят за допускане на показания от свидетели от непосредственото обкръжение на Тръмп, включително на неговия бивш съветник по националната сигурност Джон Болтън. С това процедурата по импийчмънт срещу Тръмп клони към своя край - вероятно с оправдателна присъда на президента. Окончателната присъда трябва да бъде произнесена в Сената следващата сряда.

След гласуването за включване на свидетели в процеса лидерът на малцинството от демократи в Сената Чък Шумър заяви, че това е една от “най-големите трагедии” в историята на американския Конгрес. Според неговите думи Сенатът не се е справил със своята отговорност и е обърнал гръб на истината. Без свидетели делото срещу Тръмп ще бъде един съдебен фарс. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл от своя страна заяви, че показанията и документите, събрани в хода на разследването на Камарата на представителите, са “достатъчни”.

Какво е искал Тръмп от Зеленски?

През декември Камарата на представителите гласува за започване на процедура по импийчмънт срещу Тръмп заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. Тръмп е обвинен, че в телефонен разговор е оказал натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да разследва съперника му Джо Байдън, като по този начин да повлияе на президентските избори през 2020 година. Освен това демократите твърдят, че Тръмп е обвързал отпускането на военна помощ за Киев и поканата си към Зеленски да посети Белия дом със започването от Украйна на разследване срещу сина на Байдън, който работи за украинска газова компания. Според опозицията, след като всичко това се разчу, Тръмп е направил всичко възможно, за да блокира разследването на Камарата. Тръмп отрича това.

Сенатът, който поема ролята на съд в процедурата по импийчмънт, ще трябва да излезе с окончателно решение по двете обвинения. Процесът в Сената започна в средата на януари. Най-напред обвинителите от Камарата на представителите, както и защитата на Тръмп имаха няколко дни да представят аргументите си в Долната камара. След това сенаторите също имаха възможност да задават въпроси към двете страни. По-късно се проведе дебат дали трябва да се призоват свидетели по делото

Какво знае Болтън?

Демократите настояваха за това от седмици, дори още преди да започване на процедурата по импийчмънт. Междувременно експлозивните разкрития на Джон Болтън предизвикаха раздвижване по въпроса и накараха някои републиканци да се замислят. Позовавайки се на ръкопис на книгата на Болтън „Ню Йорк Таймс " съобщи, че Тръмп изрично е заявил през август, че иска да задържи военната помощ за Украйна, докато Киев не започне разследване срещу съперника му Джо Байдън. Това твърдение противоречи на ключов момент в защитата на Тръмп.

В този контекст няколко републикански сенатори сигнализираха през последните дни, че обмислят евентуално да гласуват за призоваването на свидетели по делото. В крайна сметка обаче мнозинството гласува това да не се случи. Само двама републиканци застанаха на страната на демократите, а бяха необходими четирима.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SSP Alliance

    2 1 Отговор
    Q - Планът за спасяването на света
    youtube
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    светът се управлява от психопати
  • 3 Анти турчин

    3 1 Отговор
    Коня пада хахаха 🤣🤣🤣🤣 добро утро на всички.
  • 4 Ицо

    11 0 Отговор
    Борисов в ЗАТВОРА!
  • 5 Осведомителен бюлетин

    7 3 Отговор
    В България турци няма! Лек ден на всички!

    Коментиран от #8

  • 6 Някой

    4 3 Отговор
    ФАЩ ...велика демокрация са, навсякъде по света... И у тях.
  • 7 народа пита

    2 1 Отговор
    Венелина болна легнала??
  • 8 Луд си

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Осведомителен бюлетин":

    Сигурно го повтаряш и в съня си.Една лъжа не се превръща в истина,дори и да я повтаряш насън.Не ни занимавай повече със себе си.
  • 9 Някой си

    4 1 Отговор
    Дъртата коза Пелоси нали беше много силна?
    Поднесоха втори мандат на Бай Дончо НС тепсия:)
  • 10 стоян георгиев

    2 6 Отговор
    много тъжна новина!!!!републиканската партия в сащ е бледа сянка на себе си.апаратчиците в нея нямат нищо общо с реигън,буш или маккеин.за да запазят удобните си столчета пренебрегнаха истината и наи-голямата опасност за свободния свят,оставяики един олигофрен начело на наи-силната страна в света!

    Коментиран от #12

  • 11 Няню

    1 1 Отговор
    Трумп Перчема е тежкар
  • 12 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Казах ти, че Тръмп е поставен от Бог. Кой може да бъде срещу него, ако Бог е с него. Само такива, които не познават характера на Бог или не желаят да се съобразяват с Божията воля. И в двата случая, приемат
    "тъжните" новини...

    Коментиран от #13

  • 13 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Не религиозен":

    ти как реши ква е волята Божия?тръмп е поставен от човеци подобно на хитлер или на путин и сталин,но тва определено не е направило Бог щаслив!

    Коментиран от #14

  • 14 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Познавам Божието Слово, което разкрива характера на Бог и принципите, които Той е заложил за живота на хората още при Сътворението. Нищо не се случва без Неговото знание и позволение. Той поставя и сваля царе( управители, президенти, премиери) и те са инструмент в Неговата ръка. Хората са изпълнители на Неговия план (Послание до Римляните 13 глава ).

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не религиозен":

    тва е безспорно така ,но човека е създаден от Бог със свободна воля и именно през нея може и да греши в избора си.та тва че нищо не става без божията воля е безспорно ,но Бог ни позволява да грешим в избора си,все пак ние сме негови деца и като такива ни прощава.та не богохулстваи и не ползваи религиозните текстове като дявола евангелието!

    Коментиран от #17

  • 16 Balgarin

    0 1 Отговор
    Sled glasuvaneto v Senata,Trump se zaema s Rusia-- shte ya vrashta v 18-ti vek.
    Ili Putin so podava ostavkata,ili Rusia zagiva.
  • 17 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Малък ти е хоризонта, за да видиш цялата картина ." Само със очите си ще гледаш и ще видиш възмездието на нечестивите" ( Пс.91) Не се опитвай да използваш клишето за свободната воля, не обосновано и не на място. И как мислиш, дали Бог е толкова "безпомощен", за да остави един "психопат", както ти определяш президента Тръмп, да упражнява свободната си воля... Хайде, по-спокойно и не се приемай толкова на сериозно, още ни пораснал, за да се изказваш за сериозни неща. И не разчитай на прошката. Тя не се получава без ПОКАЯНИЕ.

    Коментиран от #18

  • 18 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не религиозен":

    Както виждаш, нещата се развиват според Божията воля... (с главно Б се пише), а това, че ти си позволяваш да хулиш президента, показва на какво духовно ниво си в познаването на Бог и Неговото Слово ( пак с главна буква се пише). Напоследък стана модно, разни самоуверени човечета да поучават и да спекулират с вярата си в Бог...

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не религиозен":

    ти сега реши да си говорител на Бог ли?малък ми бил хоризонта?хахахах!твоя къв е голям,а???!!!!смях!много ми харесват разни комунисти дето се правите на християнски теолози само щото сте прочели две три страници от библията.та само да те питам друугаю християнин Бог ли назначи хитлер или сталин?негова ли бе идеята за избиването на милиони невинни по света.тва че тази висшса сила на мирозданието ни позволява да грешим без да ни наказва в определени моменти ,не я прави незначителна и слаба.тва в учебниците по марксизъм са го пропуснали,а в тия три реда дето си чел от новия завет явно го е нямало.освен това другарю теолог ако беше поне мааалко християнин ама съвсем малко щеше да знаеш другарю че гордоста е много сериозен грях и нямаше да се дуеш като пуек на бунище с правото да говориш от името на Бог!