4 Март, 2020 19:00 9 539 106

Как НАТО изостави Ердоган в Сирия да бъде разкъсан от руснаците

  • ердоган-
  • турция-
  • сирия-
  • путин

Но когато се втурнаха други части, картината там не се подобри

Как НАТО изостави Ердоган в Сирия да бъде разкъсан от руснаците - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Коментар на Александър Заполскис

Уморено да наблюдава как черно-зелените таласъми просто губят прехвърлените към тях бронирани превозни средства и бягат от позициите си, турското командване реши да повиши залозите, въвеждайки редовни войски в сирийската провинция в противоречие с международното право. И от това място започна пътеката, която доведе Ердоган до поредното гребло.

Първо, от 6-ти армейски корпус, който отговаря за цялото сирийско направление, състоящ се от една пехотна дивизия и дванадесет бригади, включително 2 бронирани, 2 механизирани и 1 на специалните сили, на практика успяха да получат на практика само две годни батальонни тактически групи от 32 части.

Но когато се втурнаха други части, картината там не се подобри. Страната с 500 хиляди въоръжени сили, от които 390 хиляди в сухопътните сили, успя да събере общо 12 хиляди в бойни единици, готови за месец отчаяни усилия. Това между другото е важен щрих по въпроса за шансовете на Турция в хипотетична война с Русия.

Второ, дори в светлината на индивидуалните успехи на отделните части, главно стрелящи от затворени позиции на артилерия, разгърнатото групиране се оказа лошо. Циклите на бойния контрол бяха неприемливо дълги. На съвместен команден пункт на Генералния щаб и щаба на 2-ра полева армия, разположена на по-малко от километър от сирийската граница, изоставането на информацията за текущата ситуация надхвърли три часа.

Трето, при цялата войнственост на многобройните изявления на турски политици и историите на Генералния щаб за дългосрочното начало на подготовката за операцията, всъщност всичко показва, че Турция няма съгласуван стратегически план за нейното изпълнение.

През изминалия месец тя разполага 27 допълнителни наблюдателни пункта с гарнизон от по пехотен взвод. По този начин, незабавно премахване на 2 от редовните батальонни тактически групи от 11 налични. Освен това 11 от тези точки бяха почти незабавно заобиколени от напредващите части на САА.

Е, и четвърто, опитите за укрепване на таласъмите със собствена турска пехота не донесоха повече успех във военните действия, а съвсем предвидимо доведоха до рязко увеличаване на загубите на личен състав. Докато за целия януари тази година експедиционните сили загубиха около 18 души, то само за един ден през февруари загубите възлизат на близо 40 войници убити и над 60 ранени.

Освен това в момента до 15% от танковете, до 22% от леките бронирани превозни средства, 8 дрона, включително един тежък разузнавателен и два многоцелеви, бяха свалени.

Всички опити за истеричен медиен натиск върху Русия са неуспешни. Руският център за помирение свива рамене:

„Както виждате, комуникационните линии с вашето командване работят. Чудехме се дали вашите части са тук. Заявихте не. Така сирийската армия имаше пълното право, без да се смущава от средствата, да унищожава бандите, които нагло нарушават примирието. Казвате, че вашите войници са загинали там? В този случай обяснете какво са правили там и защо незаконно? “

Един от епизодите беше коментиран от военния експерт на РСМД Виктор Мураховски:

„Според съществуващите споразумения турците е трябвало да информират централата на нашата група в Сирия за трафика и районите на разполагане на турските части в областта на предотвратяване на конфликти. Доколкото го разбирам, те не съобщиха, че в този район е действала батальонна тактическа група от 65-та механизирана и 8-ма пехотна бригада.

25-та дивизия на сирийските сили за специални операции действа в това направление, в резултат на това този регион не попадна в зоната, която не е подложена на авиационно и артилерийско въздействие, беше ударен, защото е окупиран от формированията на „Хаят Тахрир аш Шам” с тежко оборудване. "

Опит за спешно изтегляне на Турция към преговорите с руския президент в началото на март се провали. Дмитрий Песков каза, че в работния календар на началника за 5 март са очертани много по-различни, по-важни дела.

Ердоган успя да се добере до Путин. Но разговорът се оказа без резултат. Москва много съжалява за смъртта на турските военни и с две ръце е за спазването на примирието, но именно в рамките на изпълнението на по-ранните задължения, според които Турция трябва да обезоръжи бандитите и като цяло да възстанови реда в частта на контролирания от нея Идлиб. Как стана така, че те запазиха бойната си ефективност и се опитват да напредват? И, да, въпросът за целостта на Сирия не подлежи на обсъждане, още по-малко преразглеждане.

При такива условия може ли Анкара да обяви война на Русия или поне да затвори Дарданелите? Е, ако получи сериозна помощ от Запада, Ердоган теоретично би могъл да предприеме подобна стъпка. Но сега, когато всички потенциални съюзници отказаха да му помогнат, определено не.

Съветникът на турския президент може да говори каквото си иска „Турция е водила войни с Русия 16 пъти. И съм готов, ако е необходимо, да вляза в нова война ”, но знаем, че има 12 войни, от които турците печелят само три. И дори тогава две от тях (Кримската 1853 - 1856 и Кавказкият фронт от Първата световна война 1914 - 1918) само благодарение на външна помощ.

Съдейки по това как с цялата агресивна реторика Ердоган прехвърля цялата отговорност изключително на сирийските войски, като внимателно избягва да говори за пряката вина на Русия, турският генерален щаб познава военната история на страната си много по-добре от този съветник.

Без мощна чуждестранна военна помощ Турция е нищо. А Вашингтон вече отказа на Анкара: „видите ли, руснаците, разбира се, не се държат добре, ние сме изцяло с вашите мисли, приятелю Реджеп, но не сме в състояние да помогнем с нищо на практика. Изборите наближават, бюджетът все още се обсъжда, затоплянето на климата, сега епидемия от коронавирус. Бихме от сърце, но фаталните обстоятелства не го позволяват. "

А посланикът на САЩ в НАТО Кейт Бейли Хъчисън направи много значимо изявление. Изразявайки надежда, че "турските власти скоро ще разберат кой е техният надежден партньор и кой не". Тя искаше, разбира се, да намекне за необходимостта от по-тясно приятелство с Америка, но предвид отказа от реална помощ, фразата се оказа буквално според Фройд.

Заплахата за преминаването през Турция на 2,5 милиона "сирийски бежанци от Идлиб" към Европа не даде резултат. В процеса се добавят около 3 милиона бежанци, които са се натрупали по-рано. Европейският съюз се престори, че изобщо не е запознат с турските въпроси и също е много зает със собствените си вътрешни проблеми.

Последната надежда остана НАТО. Като член на съюза от датата на създаването му през 1949 г. Турция сериозно разчита на използването на петия член от устава на блока. Представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик нарече сирийското въздушно нападение срещу турските войски пряко нападение по НАТО.

Алиансът свика спешна среща по този повод, говори цял ден и даде присъда - Проблемите на Турция в Идлиб не са свързани с НАТО. Организацията вече предоставя широка подкрепа за Анкара. Включително в областта на противовъздушната отбрана, която помага за защита на турското въздушно пространство от ракетни атаки от Сирия. Това е всичко. Останалото зависи от тях.

След това вероятността за всяка енергична акция на турците срещу Русия най-накрая спадна до нула. От друга страна, актуалността на въпроса за запазването на членството на Турция в НАТО и ефективността на всички западни механизми за взаимопомощ като цяло драстично се увеличи.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиципнер

    45 118 Отговор
    Що за дебилщини публикувате? Поне се старайте авторите да са поне частично вменяеми, че напоследък е много трудно да срещнеш вменяеми хора.

    Коментиран от #17, #29

  • 2 Манипулация

    30 104 Отговор
    Поредният малоумник и манипулация на общественото мнение ! Типично за новата българска зависима журналистика !
  • 3 Турция

    25 95 Отговор
    Изобщо не виждам Ердоган да е разкъсва от когото й да е?!
  • 4 кипър

    95 14 Отговор
    Той да се радва, че и Гърците не го боднаха

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Олимпийска надежда

    66 9 Отговор
    НАТО подкрепя Турция, но не и Ердоган!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Госあ

    95 10 Отговор
    Доколкото знам, НАТО е отбранителна формация, а не завоевателна. Така че тези риторики са излишни.
  • 9 Behemoth

    82 16 Отговор
    Ми точно и ясно ....Турция ке падне!
  • 10 Кво стана е?

    57 10 Отговор
    Хасане, какво стана с руската ВИ Дружба и новото разпределение на балканите? Я кажи и за балансьора и за гарантьора? Обясни ми тука на нас по простите!
  • 11 Май много кисела

    46 5 Отговор

    До коментар #5 от "Орхан Разград":

    ти идва бозата? Хапни една свинска пържола и ще си дойдеш на сайбията!
  • 12 Zezo

    14 62 Отговор
    Май руски самолети падат от небето. А за руски жертви никой не говори. Ердоган има войски в Сирия, но няма руски в Турция.що ли?...
  • 13 Ужас

    79 17 Отговор
    В суверенна Сирия, някакъв резак си безчинства и убива невинни хора ? Това ли да подкрепи НАТО? Другия въпрос е дали имат смелост срещу Русия!!

    Коментиран от #93

  • 14 Ердо

    8 40 Отговор

    До коментар #4 от "кипър":

    Византиеца да мисли за емигрантите на границата,

    Коментиран от #24

  • 15 Путин

    60 8 Отговор
    Бай Ердо да си вземе килимчето и да дойде в Москва на колене пред мен
  • 16 Хахахахахайт кой рубладжия ги сънува

    14 55 Отговор
    тези неща , които сте ги изпльокали в интернет е пълно с клипове какво се случва на терен а и като гледам колко представители от Европа и САЩ са хванали пътя към Анкара а не към Москва ми става ясно всичко.
    А колкото до автора дайте ми дневната доза одеколон белким се съвземе хохохохо

    Коментиран от #28

  • 17 TтТ

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиципнер":

    Оставете да си вярват, завалиите!
  • 18 Saguaro

    39 10 Отговор
    Мачкайте чалмите.Колкото повече ,толкова по добре.
  • 19 1234

    47 6 Отговор
    А феса кого пита като влиза в чужди държава, а нато ръкопляскаше......
  • 20 Панов

    16 46 Отговор
    Турция е съседка на Сирия и е близо.Логистиката,евтина,туркоманско население,икономическо влияние.
    При русия е друго,скъпа логистика,страх от наземни операции,да не стане като втори Афганистан,а то вече стана.Всеки ден им струва 4.5 милиона долара,колкото една нова съвременно обзаведена болница.за русия,Сирия е една безизходица.турция може да стои там колкото си иска,а за Москва е само тежест.

    Коментиран от #23, #26, #72, #91

  • 21 Сирийско блато

    25 3 Отговор
    Границите за Европа са отворени. Патладжан султан ги отвори. Който турски войник иска, той може да си тръгне.
  • 22 бай Режеб

    31 3 Отговор
    който се заиграва накрая се наиграва
  • 23 Кармора

    14 35 Отговор

    До коментар #20 от "Панов":

    Колко акъл трябва да имаш за да идеш да затънеш в сирийската пустиня. Сирия Крим Донбас са като тежки куфари без дръжки които само глупак би се опитал да носи.

    Коментиран от #32

  • 24 Византийците

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ердо":

    Ми той да се поиграе на война с Русия, пък ние ще му пратим един КОН на острова 😂
  • 25 Хасан

    15 47 Отговор
    Руска пропаганда от българин дупедсвец ...Русия не спазва споразумението от Сочи и извършва военно престъпление като напада жени и деца
  • 26 Хасан

    13 35 Отговор

    До коментар #20 от "Панов":

    И като си има спада на цените на петрола Сирия е камък на шията на Русия ...

    Коментиран от #53

  • 27 Истина

    21 48 Отговор
    И каквото и да пишът руската военна каризма е капут , цял свят вижда как руски танкове се унищожават с турски безпилотни самолетчета и то с ракети по 8-10 кг. С-300 и панцирите са ослепени , самолети падат като круши 130 танка поразени само за няколко дена 3500 убити сирийски войника над 50 руски военни координатори бяха погребани тихо малком в Сирия след войната щели да ги принесът в Русия .

    Коментиран от #30, #102, #103

  • 28 Дивуй

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахахахайт кой рубладжия ги сънува":

    Май ти си се нальокал с пърцуца рано рано
  • 29 Антиджендар

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиципнер":

    Извинете но да не сте на някаква нова експериментална дрога ,модерна сред сороскитегендари ?
  • 30 Иван

    25 6 Отговор

    До коментар #27 от "Истина":

    Много , ама много си зле с инфото ! Ти живееш още в миналото бре !
  • 31 Хасан

    10 33 Отговор
    Сега е времето да се открие Балтийския фронт ..да се възноновят дейстията за освобождението на Украйна от руско иго ..и Грузия да си върне заграбените територии ..на бой последен срещу насилието на Червената армия

    Коментиран от #41, #90, #99

  • 32 2323

    27 9 Отговор

    До коментар #23 от "Кармора":

    Тежки, тежки, колко да са тежки, ако имаш корави ръце не е проблем да ги носиш, а Ер Сдухан е мека китка и като се разбере колко феса са хръткнали в Сирия, въпреки наглостта си ще има проблеми. САЩ са хвърлили 8 трилиона само в Авганистан, а Ирак, Сирия, Украйна, Либия, колко? Руснаците вече са си взели поука и не правят нищо просто така, да са велики
  • 33 Вайбър нема ли

    14 1 Отговор
    Нa cъвмecтeн кoмaндeн пункт нa Гeнeрaлния щaб и щaбa нa 2-рa пoлeвa aрмия, рaзпoлoжeнa нa пo-мaлкo oт килoмeтър oт cирийcкaтa грaницa, изocтaвaнeтo нa инфoрмaциятa зa тeкущaтa cитуaция нaдхвърли три чaca.
  • 34 До 8

    25 2 Отговор
    Явно съм пропуснАл кога Либия нападна Натовска страна та и НАТО я разрушиха.
  • 35 Разум

    37 10 Отговор
    Турците трябва сами да го махнат тоя смахнатия Ердоган.
    Какво му е хубавото на това.
    Да подкрепяш терористи в държавата на съседа си, да й нанесеш загуби от стотици хиляди убити, и милиони прокудени и всичко това в името на какви идеали? Ислямски?
    Ердоган е служител на дявола. Турците трябва да го махнат иначе ще има още убити Турци в Сирия.
  • 36 До Хасан

    34 8 Отговор
    Договорите в Сочи изискват Турция да обезоръжи терористите и джихадистите от Алкаеде и т.н., не да ги въоръжава.
    Значи, ти или съзнателно лъжеш или не си запознат с всички факти.

    Плюс това, Сирия не ви иска, вие там сте агресори и касапи за Сирия.
    Заради имперските ви амбиции над половин милион Сирийци загинаха. Всички знаят, че Ердоган спонсорираше и въоръжаваше ИДИЛ. Значи и той е един от тях.

    Коментиран от #42

  • 37 ибриков

    20 4 Отговор
    САШ ша помогнат с експресна доставка на памперси. Най-добрите 24ч. маде ин Америка.
  • 38 КАСАПИНА

    34 7 Отговор
    Няма какво да обяснявате на нашите псевдо турци, мюсюлите нямат никаква армия, пресата им е залята от фалшиви новини за ужасяващите загуби на сирийците, а за турските загуби вярват на техните пишман телевизии, които не смеят да напишат нищо реално за турските загуби, междувременно чувалите с трупове продължават да се увеличават, турците също много добре виждат че прехваления аскер е келяв, казвал съм го много пъти и сега се потвърждава.

    Коментиран от #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бай хой

    19 7 Отговор
    НАТО ще помогне на турция. Съседна натовска Гърция ще отпусне войски за охрана и управление на константинополския вилает.
  • 41 хихихиххи

    17 6 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Айдеее, намери се и първия доброволец! Кога се записваш Асанчо! Или...дупето ти дава на заден?
  • 42 Хасан

    11 15 Отговор

    До коментар #36 от "До Хасан":

    ИДИЛ беше създаден с финансиране от вахабитския режим на Сарабия и ОАЕ ..джихадисти извършиха къреави атентати в Истанбул и Анкара ...Турция извърши операции Ефратски щит ,Маслиново клонче срещу терористи от УПГ и ИДИЛ ..Турция подкрепя умерената опизиция която се бори за нова конституция и права
  • 43 Rusnak

    8 19 Отговор
    От една година насам името на Турция е Руска Република Турция и не я бъркайте с НАТО ако обичате!!И тази година ще гледаме парада за 9 май в Москва, само че на запис от миналата година 😂😂😂😂 Вече ще се казва Корона парадът на Червения площад 😁😁😁
  • 44 Rusnak

    7 15 Отговор
    От една година насам името на Турция е Руска Република Турция и не я бъркайте с НАТО ако обичате!!И тази година ще гледаме парада за 9 май в Москва, само че на запис от миналата година 😂😂😂😂 Вече ще се казва Корона парадът на Червения площад 😁😁😁
  • 45 Хасан

    6 17 Отговор

    До коментар #38 от "КАСАПИНА":

    Тая турска злоба ще те убие ...и да искаш или не ще сменим твоя туркофобски генотип ..
  • 46 другарят

    33 4 Отговор
    Както се изрази един руски военен експерт наблюдаващ действията на турската армия в Сирия.. "Турската армия е добре въоръжена, но поведението им е на армия, която никога не е воювала".. Той имаше предвид предвижването им на огромни колони, начина им на заемане на позиции и тн.. След това казва така.. "С такова поведение при една истинска война загубите на турската армия ще бъдат катастрофални"..

    Коментиран от #50, #51

  • 47 Щом и от поглед реват

    6 11 Отговор
    Значи Ердо е настъпил здраво болника. Така де, болен се "оправя" докато е на легло. Дори утре агата ще му иде на свиждане...
  • 48 Поглед инфо е руският

    9 12 Отговор
    Вариант на Дойче веле. Толкова си могат.
  • 49 Ердоган

    10 13 Отговор
    Аз - разкъсан? Вземете се в ръце - вея си феса както искам, натрих носа на Макрон, Меркел, Тръмп и Путин. Асад е дребна риба за мен и ще го схрускам в Идлиб. Ако трябва - ще сваля още путинови самальоти. Всички козове са в мен. И кранчето за турски паток е само един от тях.
  • 50 Хасан

    8 19 Отговор

    До коментар #46 от "другарят":

    Значи кажи на тоя другар че турците стриктно спазват споразумението в Сочи ..а това е поддържането на военни постове ..докато руснаците не спазват споразумение
  • 51 Хасан

    6 20 Отговор

    До коментар #46 от "другарят":

    Ако Русия се махне Турция за една седмица ще освободи Сирия от Есадския режим

    Коментиран от #55, #75

  • 52 Ултранационалист антикомунист почти фашист

    10 19 Отговор
    Нещо сте се пообъркали! Турция е аут от НАТО още от преди една година и и беше заявено че НАТО няма да се намеси там в Сирия, където тя действа. Русия в момента е във вълчи капан и не може да мръдне нито напред, нито назад защото е зависима от Турция за много неща и особено за Южен поток при спрян Северен поток. Ще наблюдаваме с интерес как турските ц-400 свалят руски ескадрили, а след това с още по-голям интерес как Русия унищожава Турция с новите си крилати ракети! И тази година ще гледаме парада за 9 май в Москва, само че на запис от миналата година 😂😂😂😂 Вече ще се казва парадът на Короната на запис по интернет от 2019-та😁😁😁 Една ампулка колкото нокът със Covid-19 на Червения площад и руската армия излиза в неплатени "болнични" за неопределено време...😂😂

    Коментиран от #96

  • 53 Оооо Роме

    15 5 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Не бях влизал в сайта, но простотиите ти нямат край! Да пукнеш като свиня ти "бащата на лъжата"!
  • 54 За втори път повдигате "новината"

    8 13 Отговор
    Явно аскерът здраво мачка касапите...

    Коментиран от #56

  • 55 Оооо Роме

    21 5 Отговор

    До коментар #51 от "Хасан":

    Защо мислиш че Асад е лош? И Защо желаеш смъртта му? Тук всички българи желаят твоята! Ама всички българи!

    Коментиран от #61

  • 56 Здравей

    15 6 Отговор

    До коментар #54 от "За втори път повдигате "новината"":

    Какъв аскер бе бате? Аскерът отпред е от импортни войници които отиват да се бият за да придобият семействата им турски паспорти! Иначе турците се женят за първи братовчедки и децата им са с кусури!

    Коментиран от #62

  • 57 Дельо хайдутин

    6 4 Отговор
    Повтаря се ситуацията от Първата световна война. Турция и България срещу целия свят. ХА ХА ХА!
  • 58 Абориген БГ

    14 5 Отговор
    НАТО - терорист номер ЕДНО - основната причина за трагедиите в Либия, Сирия, Ирак, Ливан, Югославия, Йемен.

    За НАТО$САЩ - международното право е "къс хартия", същото важи и за ООН.
    Изходът за оцеляването на европейската раса е съюз Франция, Германия и Русия, Китай-кошмарът на САЩ-НАТО.

    Иначе съдбата на европеецът е изчезване - доклади ООН.
  • 59 Факти

    5 9 Отговор
    Горканчо ердоганчо. Сега пияниците от Русия требва, а си дират нови курорти.А Путин не пуска Сирия от ръкунките си, защото там има много ама много залежи на природен газ и маскве иска да ги контролира. Поамериканчиха се тез руснаци бе. А хахахахахахахаха
  • 60 Васил

    14 2 Отговор
    А каква му е работат там някой да го е канил?
  • 61 Ще ще

    5 15 Отговор

    До коментар #55 от "Оооо Роме":

    Абе ганьо над 750г си бил под чужди владичества от толкова много мешане не знаеш къв си. И чак вика на другите какви били. Той поне знае какъв е ами ти Римлянино, Византиецо, Османецо, Руснако, Славянино какъв си? Редно е а се замислите преди да ръсите квалификации.

    Коментиран от #97

  • 62 Така ли оправфаваш

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "Здравей":

    Кусура си :))))
  • 63 Athens

    18 2 Отговор
    Какво толкова драскате тук? Кажете кое не е вярно? И САЩ и ЕС и Нато казаха на Ердоган.... Баста., оправяй се сам с Путин и Ердоган веднага след това смекчи тона.

    Коментиран от #66

  • 64 мнение

    18 3 Отговор
    А Ердоган с какво право създава и обучава терористични групи там? Ако НАТО застане на негова страна ще се компроментира напълно!

    Коментиран от #68

  • 65 аскер баялдъ

    21 3 Отговор
    Много вярна статия.Турската паплач свикнала да воюва срещу жени и деца срещна противник,който и разпиля чалмите.

    Коментиран от #67

  • 66 всъщност и НАТО и САЩ

    4 12 Отговор

    До коментар #63 от "Athens":

    Казаха, че подкрепят Турция :))) явно си спал на новините. Дори държавният секретар е на посещение в Турция и каза, че ще помагат ....ама едва ли ще се наложи като гледам с какъв темп турците разчистват от касапи.
  • 67 Това ТАСС ли ти го каза

    2 6 Отговор

    До коментар #65 от "аскер баялдъ":

    Или ти го говорят звездите :))))

    Коментиран от #69, #74

  • 68 Ердоган унищожава терористи

    2 9 Отговор

    До коментар #64 от "мнение":

    От 27.2 е унищожил над 3200 броя :)))

    Коментиран от #70

  • 69 анадолско козарче

    6 2 Отговор

    До коментар #67 от "Това ТАСС ли ти го каза":

    Аир ва Анадолу агенциата каза.
  • 70 ТАСС

    21 3 Отговор

    До коментар #68 от "Ердоган унищожава терористи":

    Ако бяха верни тези цифри Асад отдавна нямаше да има армия.А той продължава да напредва и аскера бяга през глава заедно с приятелите си тероряги. А Путин още не е изстрелял калибрите и да замирише на горено пуешко.

    Коментиран от #94

  • 71 Хасан

    6 2 Отговор
    Обичам да лапам бг пишки ...и гълтам ...мммм!
  • 72 Аха

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Панов":

    Аха верно че шъ стои там.
    Но вечно има нема около 2 м.под земята
  • 73 bauman

    4 11 Отговор
    Поредна фалшива, българска статия ,от ,,журналисти,русофили,като основата бг. ,,общество,, ...
  • 74 Не бе

    5 3 Отговор

    До коментар #67 от "Това ТАСС ли ти го каза":

    Не бе щурчо фактите,фактите и кофчезите за шалаварско.

    Коментиран от #81

  • 75 a bee

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "Хасан":

    Асанчо нидей ! Има мноого матраль у нета ! Сирийка армия няма !
    3,5мил. у турки 4,5 у Идлиб ,+севера с Америка ! Аскера подкара
    но жертвите се оказаха иранци и Хизбула (дори иранци пуснаха
    новата ракета точка - У ,срещу колона турки с един убит и ранени).
  • 76 Гост

    2 4 Отговор
    Превод: В. Сергеев

    Тоя по-зле от гуглето бе....
  • 77 така правят комшиите с побеснелите псета

    6 1 Отговор
    Приятелят Тайпи ще опъне въжето.
  • 78 Ехоо

    13 2 Отговор
    Въпросът е - Какво прави Ердоган в Сирия? Кой го е повикал? Какво ще прави НАТО там, ако не е повикано? Какво прави САЩ в чужда държава, щом не е повикана? На всичко това му се казва едно - ПЕТРОЛ!

    Коментиран от #83

  • 79 Лъжепророкът МУХАмед 💩-ЕД

    15 2 Отговор
    Ердоганя да се моли на своя несъществуващ бог, измислен от един педофил, щот друго не му остава! А за всички соросоидни гейзери, симпатизиращи на фесовете, има порция 💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩 лапайте, докато са още топли!
  • 80 Турчина

    4 14 Отговор
    Глупости на търкалета!Аскера ликвидира над 3хил. поддръжници на Бешар Есад само за седмица.Само за вчерашния убит турски войник,аскера отмъсти жестоко:299 сирийски жертви.
  • 81 a bee

    3 10 Отговор

    До коментар #74 от "Не бе":

    Унищожени :Панцир .. над сто танка,самолети и хиляди
    наемници за два дена,кой ли ще иска да купи евтина между галактическа стока разгромена за часове ?
    Прехвалените Панцирь ,горят как спички .Да се пробват още
    някои нови и ние да видим а !
  • 82 ТОЧКАТА

    8 1 Отговор
    ми тооо Ердоган се опита да задейства ЧЛ 5!!!!!!!!А пък/управляващи/ вие си помислете КОЛКО може да му се надявате!!!!!!като се само ....гол гъз!!!!

    Коментиран от #84, #86, #89

  • 83 a bee

    7 5 Отговор

    До коментар #78 от "Ехоо":

    Ехооо -слабоумний ! Ако Ердо не ги спре у Идлиб 4,5 милиона
    ша сложиш ярешка кожа в поза удобна имммм !
  • 84 a bee

    1 5 Отговор

    До коментар #82 от "ТОЧКАТА":

    Не бях чел за член еди кой си .Има трафик у Инжирлик
    (големи фърчила срещнах).Ко ,не са ли казали на Сергееф а ?
  • 85 ТОЧКАТА

    7 4 Отговор
    ми добър анализ на ситуацията и фактите...ИЗВОД....ЧЛ.5 НА НАТО е ...... РУСИЯ!!!!!!Ако сте честни и я помолите---ТЯ ЩЕ ДОЙДЕ!!!!!!Други --НЕ!!!!!!Вече има ПРЕЦЕДЕНТ!...Яко а,русофоби!!!!!
  • 86 Айшо недей

    0 4 Отговор

    До коментар #82 от "ТОЧКАТА":

    За ко да задейства а ?С тея безпилотники и у Москва ша са
    окаже без проблем (с малко загуби на евтина техника ) !
  • 87 одъртял комсомолец

    13 2 Отговор
    Ердоган напрактика се скара с абсолютно всички. САЩ- организираха му преврат, а той за отмъщение ги изгони от Северна Сирия. Такова унижение американците едвали биха простили, най- малкото поне докато Тръмп е Президент. Гърция- традиционен съюзнически враг. Би блокирала всеки опит за подкрепа на Ердоган по линия на НАТО и ЕС. СА, ОАЕ и Египет- та те фактически воюват с Ердоган в Либия. Иран- Ердоган щял да унищожи армията на Асад, чийто гръбнак са ирански бойни части. Пълна лудост. Русия! Определено Ердоган би могъл да унищожи двете руски военни бази в Сирия, при това без особени проблеми. Както се казва в такива случаи: 5 минути слава! Израел! Всъщност Израел е единствената регионалн сила, чийто интереси в случая до някъде се покриват с тези на Ердоган. Той, обаче много отдавна си отряза този клон, така, че най вероятно Израел да пасува и да чака момента на директен сблъсък между Турция и Иран. Всъщност от глупавото поведение на Ердоган Израел се оказва единственият печеливш играч. Все пак са евреи, а както знаем еврейският господ е баща и на Христос и на Мохамед.
  • 88 Ван дер Любе

    5 1 Отговор
    Ама то как да го подкрепи като той не е нападнат, а е нападнал. Има разлика и тя не е само граматична.
  • 89 Ел Греко

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "ТОЧКАТА":

    Ааааа..там Митсотакис му сложи на Ерпосрания...с това вето оня ден му го отмааа в три кАта..
  • 90 Асан

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Ми откривай го, бе, мурджо...ко чакаш още, а? Да паднат на Ердо топките ли..таива в рогача смотан..
  • 91 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Панов":

    Абе и ти си един умник маа...затова една връзка лук в Истанбул минА 9 лиретки...тоа аскер само чде и се ре всеки ден и файда от него никаква...а сметките требе някой да ги плаща.Ха сега, познай от три пъти-кой ще ги плаща.Ако те затруднява отговора...обади се на приятел
  • 92 Будинов

    2 9 Отговор
    Само името на дебилния автор говори красноречиво за какво иде реч.Ердоган е толкова неуправляем че много малко му трябва да срине половин Сирия.
  • 93 Zezo

    3 8 Отговор

    До коментар #13 от "Ужас":

    Свалят самолетите на руснаците и не им пука на турците.

    Коментиран от #95

  • 94 Zezo

    1 5 Отговор

    До коментар #70 от "ТАСС":

    Затова руските самолети ги свалят
  • 95 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #93 от "Zezo":

    Толкова не им пука, че като ги отсвириха оня ден от НАТО, Ерпосрания се е запътил в свински тръс към Кремлин. Да изчакаме до 6т.м ..да видиш че ще е станал по-нисък от тревата и по-тих от водата...ша са върне като попикано мушкато. Тоя път няма да е като преди няколко години когато свалиха самолета и убиха посланника....може да си сигурен.
  • 96 дсса

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ултранационалист антикомунист почти фашист":

    Не знаеш, защо Турция си купи С400? Защото пейтриът не стреля по американски самолети. А защо поиска пейтриът? Защото С400 не стреля по руски.
  • 97 А бе брачед

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "Ще ще":

    Знаеш ли дали са минали през бабите ти български, гръцки, босненски, сръбски,арменски, кюрдски, татарски, украински, северомакедонски, черногорски, хърватски или други еничари! Колкото по-нял си, толкова по трудно е да определиш! Абе мамата си джаса! Не търси определения, а ако си бая черен, дали няма да са се намесили африканските еничари!?
  • 98 Парад за Деня на победата

    4 4 Отговор
    Вярно ли отлагат Прада на Победата на Червения площад за ноември или както казва Радев, коронавируса е блъф?? Искам мнения от специалисти в областта на военното изкуство, а не някакви си философи... аматьори...

    Коментиран от #106

  • 99 Божко

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Хасане кога ще се освободиш от робството
  • 100 плюещ върху соросоидна измет

    5 1 Отговор
    Ердоган се опитва да съживи идеята за Нова Османска империя. Историята показа, че Турция е злото куче на Европа и Пиндостан, като този проект е насочен отново, основно срещу Православните християни. Нищо ново под слънцето. В прибързаността си да окупират бившите социалистически републики от НАТО допуснаха стратегическа грешка, като приеха нови членове. Сега няма начин Османската империя да бъде обърната към Европа и Ердоган захапа Сирия. Но Русия, Иран, отчасти Китай няма да допуснат Сирия да бъде разпокъсана. Кюрдите видяха лицето на верният си съюзник, бяха предадени и подготвени за жертвено агне на Ердоган. Днес най-вероятно ще има договорка между Путин и Ердоган и тя ще включва примирие, но с постепенно изтегляне на турската армия от Идлиб, ще има отстъпки относно Североизточна Сирия и кюрдите. Имперските амбиции на Ердоган се провалиха, ако не спре с пагубната си политика, скоро ще падне от власт. Забележително е как в рамките само на месец, политическите анализатори и западни политици, които наричаха Ердоган диктатор, днес поддържат авантюрата му в Сирия. Ясен пример за това каква политическа измет държи властта на запад. Другият сценарий е пълномащабна война, която народите не желаят.
  • 101 Никой

    4 0 Отговор
    Лъсна му з.а.д.н.и.к.а на Ердогана. Видя се кой поддържа терористи в Сирия. Видя се кой избива кюрди, които се биеха срещу ИД. Видя се кой се натъпка неканен в чужда държава без покана, чиста агресия. Наблюдателните му пунктове трябва да са от турска страна. И за капак атакува сирийската армия, която от 9г води война с терористи и е достатъчно изтощена. Много смело. А за изнудването на ЕС да не говорим. Близък до неговото семейство купуваше нефт от ИДИЛ, сега защо имало мигранти в Турция. Ще има, ама не са от Сирия, защото служат на Турция да изнудва за пари ЕС. Въобще, идиотска външна политика даже и в Либия
  • 102 SS41

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Истина":

    Някоя по голЕма миризлива "истина" не можа да идрайфъш тука ..а тепигьос?
    Да та прасна аз от зааде у 'Розовата тясна капса"..да тъ' плакна ..е там е истинската -"ИСТИНАТА".
  • 103 Грамотен

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Истина":

    Айде първо да прочетеш правописния речник и после да даваш акъл!
  • 104 Султана

    0 0 Отговор
    В момента целувам Путин по оная работа
  • 105 некойси

    0 0 Отговор
    Браво! Не бях чел по-добър анализ на обстановката.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.