Last news in Fakti

27 Март, 2020 08:05 8 581 42

Канадският модел за борба с коронавируса: без забрани за излизане и без блокади

  • канада-
  • джъстин трюдо

В най-населената провинция Онтарио са 688 заразени на 14 милиона население

Канадският модел за борба с коронавируса: без забрани за излизане и без блокади - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коментар на Красимир Гаджоков, българин живеещ в Канада:

Само 2% (3385 души) от над 142 000 тествани в Канада до момента са заразени от вируса (бел. ред. информацията за точния брой на заболели и тествани е към 25.03.2020 г., но процентът и към днешна дата е същият).

В най-населената провинция Онтарио са 688 заразени на 14 милиона население.

В Торонто (3 милиона жители) са 319 - малко под половината случаи на Онтарио. От тях 22 са хоспитализирани и 4-ма са починали.

Няма режим на “блокада”. Препоръчват социално дистанциране, но няма забрана за излизане, разходки (вкл. в паркове). Събиранията и всякакви събития трябва да бъдат избягвани. Няма глобяване.

Има ограничения кои бизнеси имат право да работят в следващите 15 (засега) дни “присъствено”: свързаните с производство, доставка и продажба на храни (вкл. ресторанти - но само с доставка); супермаркети, квартални магазини; аптеки и свързани със здравето производства; интернет и мобилни оператори; фирми за електричество и газ; събиране на боклук; строителство, бензиностанции.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    67 41 Отговор
    А ми, там на власт са красиви и умни хора, а не тъпи и грозни, като у нас.

    Коментиран от #3

  • 2 Бай Кольо

    74 23 Отговор
    Ми те Англия и Нидерландия тръгнаха по тоя път ама мн.бързо сложиха ограниченията
  • 3 Тука са плешиви тикви

    33 17 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Пъпеши жадни за демонстрации на сила
  • 4 33@45

    60 3 Отговор
    Е, то и при нас така беше в началато, така беше и в другите държави.Беше......минало свършено време. След 10 дни ако положението в Канада е същото, значи нещо не е наред в Европа.
    .

    Коментиран от #7, #38

  • 5 Алфа Вълкодав

    55 10 Отговор
    Тоя филм сме го гледали в Великобритания

    Коментиран от #10

  • 6 Рошко

    50 13 Отговор
    Дайте статистика бе джурналя, колко умират от грип всяка година, и защо е тая паника тренировка ли дресировка ли, простите може и да не знаят ама всяването на страх и паника води до влошаване на здравословното състояние на хората особено на възрастните и болните

    Коментиран от #24, #40

  • 7 Алфа Чакал

    24 17 Отговор

    До коментар #4 от "33@45":

    След 10 дена ще е като при нас ,а след 20 като в Испания
  • 8 Опа

    33 7 Отговор
    Е това са канадци, не италианци и французи. Но имам чувството че и те ще си научат урока по трудния начин

    Коментиран от #30

  • 9 нищо ново

    30 4 Отговор
    Канада е голяма страна. Има друго мислене. Може да има лична дисциплина, и без ограничения. А може да се променят нещата, както в Англия. Не се знае как ще спрат заразата. Какво толкова е казал автора, което ние не знаем отдавна?

    Коментиран от #37

  • 10 Да ама не

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкодав":

    А филма с ограничения и глоби го гледаме всеки ден в Италия, Испания, Франция и САЩ - няма жерти, няма и заразени:)
  • 11 канадка

    46 3 Отговор
    Канада е рядко населена държава. Поведението по принцип им е асоциално. Ходят навсякъде с коли. Улиците на по-малките градове са празни. Няма градски транспорт. Всеки си седи по къщите. Само в големите градове от рода на Торонто, Ванкувър и други има движение.
    Така, че там може и вирусът да се споделя по-бавно.

    Коментиран от #41

  • 12 това

    30 14 Отговор
    което се прави в момента в европа и България е да подпалим къщата защото имаме бълхи в юргана вместо да изгорим само юргана !! всички тези строги мерки трябваше да се насочат САМО към рисковите групи....възрастни хора и такива със заболявания които биха довели към усложнения при заразяване с вируса. абсолютно безотговорно е да се спира икономиката заради болест засягаща 10% от хората като останалите проболедуват безпроблемно
  • 13 Реалност

    32 8 Отговор
    Дали с ограничения или без ще се заразят 80% от населението, броя на жертвите ще зависи от средната възраст в държавите, разликата е че в страните без ограничения всичко ще мине за месец, а в другите ще се точи с години и ще останат без икономика, много безработица и глад. За сметка на това обаче някои властимащи ще се облажат с по още някое милиардче.
  • 14 мечо

    11 7 Отговор
    абе канадия си е хубава даржава кога щте ги стигнем тука само забрани само правила искат да ти баркат вав джоба не питат имаш ли ниямаш ли ако ниямаш даи да ти дадеме те баркат тарсат какво тарсат на маика си......
  • 15 Иван

    26 4 Отговор
    В тая държава има ред. Там селски тарикати, като повечето българи не виреят. Тука всеки се мисли за много умен, а най-често е тъп селски бек
  • 16 фейк нюз епидемията

    5 6 Отговор
    Като си индианец канадец американска телеяизия не гледаш ли , ню йорк засега е под карантина ..... и как живеете у ваше канасско село само ти си знаеш ......
  • 17 Серж

    17 7 Отговор
    Какво да се прави Канада се управлява от интилигентни и образовани хора с английски и френски произход ,а ние от селяни и цигани от храсталаците.
  • 18 българка

    14 4 Отговор
    Здравеопазването им е на много високо ниво и всичко е безплатно. И политиката ин е на високо ниво. Всичко в Канада е закон , който ако не се спазва плащаш и то много. Профсъюзите им са също на място. Не могат ей така да те махнат от работа. Имаш защита. Изобщо страна която си е подредила живота.
  • 19 Абе ей

    7 10 Отговор
    Това е все едно в България да са заразени 1200 души. Какви ги дращите, а. Разсъждавайте ако можете и имайте малко от малко чувство на благодарност към хората на първа линия и към тези спазващи стриктно разпорежданията на щаба но.
  • 20 мани мани

    2 5 Отговор
    то затова и тепърва ше го духате!
  • 21 мани мани

    1 5 Отговор
    к'ъв българин е тоя родоотстъпник ва? уроди!
  • 22 Доналт Тръмп

    3 3 Отговор
    Ще им гледаме и на тях сеира ,жалко за хората които ще си идат.
  • 23 лоша стратегия

    4 3 Отговор
    Да не бързат да се радват! Те и американците много се пъчеха, че няма по-вели от тях и вирусът не им пречи!
  • 24 ако си възрастен

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    От грип се умира, но за него има ваксина! За този няма никакво лечение! Пипнеш ли го, лягаш в къщи и чакаш.... да те повикат от някъде!

    Коментиран от #26

  • 25 АВЕ ДА НЕ БЪРЗАТ ДА СЕ ХВАЛЯТ

    5 2 Отговор
    АМИ ДА СЕ ПООГЛЕДАТ МАЛКО ПО- ДОБРЕ ОКОЛО ТЯХ КАКВО СТАВА...А СЪЩО И ДА СЕ ИНФОРМИРАТ ОТ ТЯХНИТЕ ПРАРОДНИНИ ОТ ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ ОСНОВНО И МНОГО БЪРЗО ЩЕ РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕ СА ИЗВЪНЗЕМНИ...С ЕДНА ДУМА ДА СЕ ПОДГОТВЯТ А НЕ ДА СЕ МИСЛЯТ ЗА БОГОПОМИЛВАНИ...АМАН ОТ НАДМЕННИ ОБЩЕСТВА..КАПИШ..
  • 26 Овсъ

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "ако си възрастен":

    Грипа сваля в леглото и най-здравият мъж. Странно защо тоя вирус го изкарват на крак без да разберат. От грип миналите години умираха към 4000 на година, да ти пратя ли статиите на най-добрите ни вирусолози ? Ама защо да ги алушаш тях те не разбират, а коремния хирург разбира от вирус, и главният здравен инспектор и той разбира бе !!! Но няма смисъл да обясняваме. На паша сте.

    Коментиран от #36

  • 27 123

    13 2 Отговор
    На комшията тревата е по зелена. Не мислете че всичко е цветя и рози там. Здравната система не е такава за каквото я представят или поне ни се иска.
  • 28 Байчо

    11 0 Отговор
    От свинския грип 2009 мисля беше- около 180000 починали за период от година. Не се сещам тогава да имаше такива истерии...
  • 29 SAAB

    3 2 Отговор
    Е......то е ясно.....зависи кой " брои гласовете " ! Той и дони се пъчи , че било под контрол .....ама минаха чайниците ! Те така....
  • 30 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Опа":

    А може и да им помогнат!?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Правилно ! Кой умре --- умре ! Да му мислят живите !!
  • 33 Варненка

    6 2 Отговор
    Свинският грип не се предава от без симптомни пациенти, няма инкубационен период от 14 и повече дни. Смъртността е била до 0,5 % максимум от заразените. Заразяват само очевидно болни, а те в повечето случаи се лекуват в къщи.Защото са доста зле. А сега при covid-19 има купища с леки симптоми, които въобще не ги слагат в бройката. Даже не им се правят тестове. А болните дълго време са носители и заразяват още повече хора. 100 пъти ви се обяснява, че целта на мерките е да не е стръмна кривата на заразяванията и на смъртните случаи, че нито апарати, нито лекари, нито достатъчно крематориуми имаме за да горим труповете на умрелите. В Мадрид вече ги съхраняват на ледената площадка, защото и там не насмогват с погребенията. И не искам да всявам паника. Защото от нея няма полза. Но някои "непукисти" определено имат нужда от стряскане. За 1 месец случаите на заразени с коронавирус по света скочиха от 83 000 на 530 000 души. Това са потвърдените. А колко ли са реално заразените? 10 пъти, 20 пъти повече. Кой знае? За геометрична прогресия да сте чували случайно?!Мерките не прекалени.В САЩ вече имат повече случаи, отколкото в Китай. Едва ли канадците са затворили границите със САЩ. Въпреки голямата си територия след месец и там нещата няма да са толкова розови. В момента заразените в САЩ са 85 612,а в Канада 4043.Само преди месец заразените в Италия са били общо 655,а сега са 80 589.И това са потвърдените случаи. За последната седмица само умират ежедневно по 600-

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Бургазлийка

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Варненка":

    Не се напъвай,без това нямаш мозък!!!
  • 35 Plovdiv

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Варненка":

    Хвана ли ви Свинският грип?
    А) Не, още се боря с Лудата крава.
    Б) Гледам да страня от свинеподобни.
    В) Не съм сигурен/сигурна, ама май че ми има нещо.
  • 36 Добре

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Овсъ":

    че си ти , разбирач.
  • 37 Добре

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "нищо ново":

    ами те се променят ежечасно. Вече са над 4000.
  • 38 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "33@45":

    Да им внесем 200 000 роми , и кривата на Муфтостатистиката рязко ще скочи
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Umishleno

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Sashto taka ima: zagubata na rabota, zagubata na dohodi, ''schupvane'' na ikonomikata, retsesia, inflatsia, I t.n. Tova e Balgaria. I moje bi tova vsichko e UMISHLENO.
  • 41 Kanadka

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "канадка":

    Kanada e s edin ot nai-dobrite gradski transport v sveta. Az samo s gradski transport se pridvijvam I v Montreal I v Toronto. Avtobusite idvat po razpisanie s tochnost do sekundata. Iuga na Kanada e mnogo gasto naselen. 90-99% ot naselenieto na Kanada jivee na razstoianie 50 kilometra ot granitsata s USA. Sigurno jiveesh v niakoe kanadsko selo ili Kanada si ia vijdala samo na kartinka.
  • 42 Бях там до 41

    0 0 Отговор
    Няколко пъти съм била на гости на дъщеря ми. Живееше в Монреал , но им построиха къща в малък град на 30 км. от Монреал. Работи със съпруга си в Монреал , но сега работят от вкъщи. По- добре е в по-малки населени места , по- чисто , по-удобно в къща с двор. Разбира се , има хора , които не могат да си го позволят.Мисля , че госпожата № 41 е от тях , щом пътува с обществен транспорт. Съпрузите пътуват за работа с колите , както и на пазар пътуват с тях , тъй като веригите са изнесени в края на града. Коментар 11 е абсолютно права за всичко. Като цяло Канада е рядко населена. Населението през Март 2020 г. наброява 37 631 600 човека.Плътността е 4 човека на 1 км². В градовете е лудница , поради което , се предпочитат малки градчета или села от хора , които работят в близкия голям град .Здравеопазването не е безплатно. Застраховането е широко използвано. Сега ,при този вирус правителството помага осезателно , дори на децата допълнително по 300 долара , както и на родители останали да гледат дете , на бизнеса също . Децата получават детски и от федералното правителство и от провинцията / в случая Квебек / . Там е добре за хора , знаещи езика и с търсена професия. За някои длъжности се изискват и двата официални езика , както при дъщеря ми -френски и английски. Желая Ви здраве. Дано свърши скоро този ад.