Last news in Fakti

29 Март, 2020 19:00 2 330 28

Солидарността − липсващото антивирусно средство в ЕС

  • мерки коронавирус-
  • коронавирус-
  • ес-
  • русия-
  • сащ

Убеждението за агресивна посока в следващите послания на Брюксел към Китай и Русия в опит да се въвлекат и останалите страни–членки се засилва

Солидарността − липсващото антивирусно средство в ЕС - 1

Коментар на Симеон Николов за сайта "24 май"
Приетите от ЕК мерки, включително и за обхвата на фонд „Солидарност”, макар и със закъснение, не могат да тушират негативите от очевидния факт, че не бе помогнато своевременно на Италия и Испания в борбата срещу пандемията, а някои едностранни мерки, като тези на Германия за затваряне на границите в разрез с Шенгенското споразумение, обтегнаха отношенията със съседните страни. Въпреки загубата на доверие и сигналите за национален егоизъм, всичко би било поправимо, ако ЕК и Германия не бяха стартирали антикитайска и антируска кампания по повод на оказаната помощ за Италия и други страни с медицинско защитно облекло и екипи от специалисти. Защото от нея неизбежно възниква въпросът, как ще реагират останалите европейски страни–членки и някои балкански страни, които също приеха или се обърнаха за помощ към Китай, на посланията и предупрежденията на тази кампания.

Макар че в доклад на Министерството на отбраната на Германия за състоянието на средата за сигурност се признава, че ЕС и държавите –членки се били оказали „само частично надеждни” в случая да предоставят помощ на съюзническа държава, Берлин и Брюксел залагат на стартиране на политически натиск и идеологическа кампания. В следващите месеци, както в ЕС, така и в НАТО можело да се очакват остри дебати относно поведението на страните–членки към Китай и Русия. Това заплашително послание се съдържа в доклада на германското МО. Върховният представител по външна политика и сигурност на ЕС Жозеф Борел предупреждава, че е в ход „глобална битка” между посланията на двете страни и на Запада, а Китай разпространявал тезата, че „за разлика от САЩ, е напълно отговорен и надежден партньор”. А би трябвало „да се противопоставим на борбата за влияние чрез политика на щедростта”. Значи ли това обаче, че болшинството страни, между които и България, разчитащи на помощ от Китай за доставка на медицински защитни средства и тестове ще трябва да се откажат в името на политическата солидарност?

Убеждението за агресивна посока в следващите послания на Брюксел към Китай и Русия в опит да се въвлекат и останалите страни–членки се засилва от актуалните указания към специалната група „EU East Stratcom”. Тази група беше създадена през 2015 г. за борба с дезинформацията в 7 държави от Източна Европа и Кавказ, както и Русия с годишен бюджет от 3 млн евро. Тя имаше за задача да създава мрежи от журналисти, а за целеви групи на своите „комуникационни материали” бе обявила „младите хора” и „академичните среди”. В изпратената до нея нова позиция във връзка с Covid-19 като „фалшива новина” се класифицират изявления като „ЕС не е готова да осигури спешна помощ, затова трябва да разчитаме на външна помощ, например от Китай.” или „Китай помага на ЕС, докато Брюксел изоставя страните–членки”. Медиите вече подеха тези примери и ги обявиха за „фалшиви новини”. Пръв реагира италианският «Lа Stampa», че руската помощ била безполезна. Британският „Гардиън” публикува вътрешен документ на Службата по външна политика и сигурност на ЕС, в който се твърди, че руските медии разпространяват фалшиви новини за Covid-19 с цел да изострят още повече кризата в западноевропейските страни. Как това кореспондира обаче с оказаната помощ и какъв интерес би имала Москва от смъртта на хиляди хора, така и не става ясно.

Кой би се радвал на трагедията в Европа и САЩ? Със сигурност не Русия и Китай, което се опитват да внушат някои болни мозъци. В уводната статия на едно от изданията на „Ислямска държава” /al Naba/ четем, че „корона–вирусът е изпратен от Аллах за да омаломощи нациите на кръстоносците”. Известни лидери на „Ал Кайда” и представители на „Хайат Тахрир аш Шам” /подкрепяна от Турция в Идлиб/ призовават последователите си да не се отказват от джихад в западните страни. Но няма да е учудващо, ако кризата в Европа съвпадне с нова терористична вълна, защото терористите винаги са използвали слаби моменти на противника си.

„Нойе Цюрихер Цайтунг” също внушава, че „Москва с фалшиви новини за коронавируса внася несигурност”. Но разбира се, не споменава, че срещу Москва стои медийната продукция на „EU East Stratcom”. Излиза, че различните мнения по борбата с пандемията в ЕС са доказателство за демократични отношения. Различията на мненията в Русия са „потискане на критиката”. Всичко, което идва от Кремъл е недостоверно, дезинформация. Абсурдна пропаганда във време на общочовешка трагедия, която изостря ненужно отношенията и блокира спешно необходима взаимопомощ. Трябва ли да се злоупотребява с пандемията, отнемаща безброй невинни жертви за да се сее омраза и то по официална поръчка на ЕС?

Американски експерт по сигурността от Enterprise Institut /AEI/ прави „извод”, че Китай можел да използва момента, в който САЩ и другите западни страни са ангажирани с управление на кризата в здравеопазването, за да увеличат натиска си върху Тайван или за да продължат експанзията си в южнокитайско море, което би било провокация спрямо Запада. За да правиш такива дълбокомъдрени „изводи” в момент, когато самият Китай и все повече други страни губят десетки хиляди хора, а на хоризонта се задава икономическо цунами, трябва да си доста деформиран „експерт”.

Друга нестандартна, но по–смислена теза излага политологът Максимилиан Майер: „След края на пандемията ще имаме един променен световен ред и в неговите рамки източноазиатските страни биха могли да назовем „новите глобални сили в здравеопазването”.

Парадоксалното е, че САЩ са в такова състояние на битката със заразата, че самите те ще се нуждаят от помощи. Но самата им политика, например на водене на търговски войни, затормозява борбата срещу Covid-19, например включително при доставките на медицински продукти. Затова към момента се предлага премахване макар и само на най–ниските мита за внос от Китай на защитни маски, медицински ръкавици, престилки, стетоскопи и др., но все още 33 други стоки, както и тези с 25% мито остават в зоната на ограниченията. А броят на починалите през следващите 4 месеца се очертава според американски експерти между 38 000 и 162 000. Политика, която надделява над здравия разум.

Последната среща на върха на ЕС на 26 март, проведена по интернет, бе на ръба на провала, защото не бяха преодолени противоречията между страните. А по ирония на съдбата датата съвпадна с тази на влизането в сила на Шенгенското споразумение преди 25 години. Днес обаче всички страни с изключение на Ирландия са въвели ограничения на границите си. Засегнати са и основните маршрути за товари, включително и на медицинско оборудване и медицински материали.

Северните страни настояваха всяка страна сама да се справя с излизането от кризата, а южните призоваваха за координирани действия. Благодарение на натиска на Испания и Италия лидерите на ЕС възложиха на работна група да разработи предложения в срок от 15 дни / а не 3, както ни информира българския премиер/. Германия и Холандия бяха против използването на общи ресурси за излизане от кризата.

Очевидно ЕС е разтърсен не за първи път от недостига не само на едно „антивирусно” средство, което в случая е солидарността. Морално мотивирани ли са политическите действия на един демократичен съюз, отричащи помощ за умиращи хора? Бившият шеф на Европейския парламент Антонио Тайани говори за „страхлива Европа”: „Ако това продължи така, ЕС ще бъде отвят от коронавируса”. Разбира се, че г–н Тайани има пълно право на тази емоционална оценка. ЕС няма как да бъде „отвят” от днес за утре, но центробежни тенденции в страни като Италия и Испания се очертават още днес. В близък план ЕС трябва или да помогне на страните от периферията или да се свие само в център, загрижен за себе си. Без трансформиране на ЕС в нова интеграционна форма, като държи сметка и за глобалните промени, той действително би бил обречен.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    35 5 Отговор
    ЕС не работи. ЗАКРИВАЙ!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    37 1 Отговор
    След коронавируса и ЕС и НАТО се обезмислят! Пари на вятъра
  • 4 СДС трябва да се изкорени.

    24 2 Отговор
    Седесарския КЕНДЗЕФ се разпада,и СДС и ГЕРБ ТРОЛОВЕТЕ полодяват
  • 5 Един с 90% прабългарска жилка

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Руснак антикомунист":

    А дотогава мога ли да ти се издрусам в мръсната уста? А?
  • 6 Руско мекере

    7 23 Отговор
    Популиста Конте се наконти!
    Китайски инвестиции, побратимени с китайски градове Милано, Венеция и Бергамо, заводи с китайски работници за бързи печалби, долче вита и ла шате ми кантаре до полунощ.....сега ЕС, ела ни спасявай! Аре у лево, с мафията и боклуците!

    Коментиран от #13, #21

  • 7 Гост

    32 2 Отговор
    Нали сме все едно в условия на война? Къде са подразделенията на скъпото НАТО за вирусологична война? Ми недай боже една атака с Антраксна спора и сме заминали всички дружно. НАТО, ПАРА, ПАРА, ПАРА И МНОГО ПРИКАЗКИ ОТ СЕЛСКИ ВЕЧЕРИНКИ.

    Коментиран от #28

  • 8 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Руснак антикомунист":

    Си пълен идиот!
  • 9 Кожухаров

    32 2 Отговор
    От цялата тяя обстановка се разбира че Германия се страхува от влиянието на Русия. Германия е доволна от състоянието да е пудел на краварника - само и само обора да крепи германците на върха на ЕС!
    Мислех си че в един момент ЕС ще иска да скъса оковите но явно там гръбнакът им е скършен от многото наведени пози които са правили през годините !
  • 10 По какво се познава соросоидът?

    29 1 Отговор
    Соросоидът е коварен, мръсен, подъл. Външно той е с изцъклени, алчни очи, с лека лицемерна усмивка, както старите майстори са рисували “Почистването на храма” – търговците и чейнчаджиите, които Исус Христос изгонва от храма. Соросоидът съчинява антибългарски стихове и мъдрости, които публикува по форумите и социалните мрежи, като цитат на личности от българската история. Соросоидите подкрепят джендър теорията, според която вече има 31 пола, а не само мъж и жена, както е определил Бог, гей-парадите и други спорни прояви от този спектър. Абсурди, които хората само преди десетина години биха приели като шега, сега са основни постулати на новата джендър-доктрина – според нея мъжът и жената са поставени на 17-то и 18-то място в списъка с половете, а първи са т.нар. Bi-Gendered – същества, които в различно време се чувстват ту мъж, ту жена. През годините, благодарение на соросоидите, различни психически разстройства се обявиха за нормалност, а нормални прояви – за патология.
  • 11 Поредната хибридна шитня

    4 25 Отговор
    Целяща да излъска имиджа на русия
  • 12 папурко

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Руснак антикомунист":

    Тебе явно те е унищожил господ още като си се родил. Пелтечиш разни глупости на които няма да се хванат и пълни идиоти. Даже надали някой ще ти прочете простотиите до края.
  • 13 а бе галфон

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Руско мекере":

    ти да не си слънчасал случайно ? Или си ял салата от глухарчета ?
  • 14 Кой68

    24 1 Отговор
    EU незнаят и неумеят да взимат решения.Вижда се Брюксел колко е муден и страхлив във решенията си?Защо се пречи на държавите да вземат самостоятелни решения в опит да овладеят ситуацията/доколкото е възможно/и да контактуват с други държави които биха помогна ли със нещо?Русия каквато и да е се намира в Европа до нас? Китай си остава икономическа сила и партньор..Къде е САЩ в случая,освен че затвориха границите си и спряха полети те от/за Европа ......Дори СЗО се лутат и маят,а същото е и със ООН?Сами трябва да си помогнем в тоя момент за да помогнем и на другите в Европа......Любимата САЩ си е затворила вратата😡.Явно това са ЕвроАтлангическите ценности....Мерси.Аз не ви ги щъ.....Искам си България💖....Пазете се🍀🍀🍀🍀👍

    Коментиран от #17, #27

  • 15 Вирусът е пуснат от ФЛОТА на САЩ, по

    18 3 Отговор
    време на учението в Тихият океан, с цел сплашване на Китай, заради Тайван. По късно пак от Американски военни е пуснат в Италия, за сплашване на ЕС. Целта е срив на икономиките, а планът е след края на вируса сринатите икономики да вземат заеми по план МАРШАЛ 2 на САЩ, които ще раздадат напечатани пари без покритие, и взелите тези пари се заробват да обезпечат тези пари без покритие. България трябва да се опази от САЩ!!! Първото АРАБСКО племе се нарича АМУУРУ, произлизат от Африканската пустиня, племето на СЕТ(САТАНАТА - СИВИЯТ ВЪЛК - АШКАНИ) , племе с мъртвешко бяла кожа и червено-рижави коси, от тях произлизат и ЕВРЕИТЕ ЮДЕИ и АМЕРИКАНЦИТЕ, кланят се на ИЗПЕПЕЛЯВАЩИЯТ ОГЪН, не на Бога на светлината. САЩ = СЪЕДИНЕНИ АРАБСКИ ЩАТИ. Те са ХАСЕТИ истината, КОЯТО КРИЯТ. ОТ ТЯХ ПРОИЗЛИЗАТ ОСМАН ТУРКИТЕ, ХАЗЕТИ-ХАЗАРИТЕ - зависливи, ревниви, лоши, опасни. Българите трябва да се опазим от стоките от САЩ и Американците, които са ПРЕНОСИТЕЛИ на вируса. "0" пациент са Американски войници и граждани пътували по-света. НЕ КУПУВАЙТЕ АМЕРИКАНСКИ СТОКИ И НЕ СЕ СРЕЩАЙТЕ С АМЕРИКАНЦИ. Трябва да се спре АМЕРИКАНСКАТА ЛУДА КРАВА.
  • 16 Надблюдател

    4 22 Отговор
    Какъв е този коментар, и от Марс ли пада авторът му! Той сякаш не е разбрал, и не е чувал , че Русия отдавна води хибридна война с ЕС и Щатите! Достатъчно е да се наблюдава, как всички форуми са налазени като таракани от щатни помияри , които , като кучетата на Павлов са готови да залеят с помия всичко което им е поръчано! И как слага на една плоскост ЕС , със една агресивна руска политика, която знаем какво сътвори в Грузия , Чечня, Сирия и Украйна! Там все още върлуват граждански войни , и без корона вирус ! И да изкараш , че "горските" Русия и Китай , как щели да бъдат низвергнати от ЕС и НАТО , си е повече от перверзия! Гнусна демагогия,обвита с шоколадова глазура! Руска префинена пропаганда в пълният и блясък! И не се надувайте с тъй наречената "помощ" от един самолет и стотина "съгледвача" изпратени за Италия от Русия! Тепърва и Италия и Испания има да разчитат на Европейската помощ ! И знаете , че който плаче на чужд гроб ...сам пада в него!

    Коментиран от #25

  • 17 Първата и единствена ЗАПАДНА ЦЕННОСТ

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кой68":

    е: ЗАПАДА НЯМА ЦЕННОСТИ
  • 18 Коментар

    1 3 Отговор
    Сам ли го измисли, или се събрахте екип?
  • 19 Шах и мат с пешката

    15 2 Отговор
    Вирусът се появи в Китай през декември.Тогава Европа и САЩ бяха в празнично настроение и след това бяха заети с Сирийската и бежанската криза не обърнаха подобаващо внимание на вируса и какво всъщност се случва там.Русия пък беше и е заета с курса и срива на рублата актуално около 88 за евро.И сега след като борсите и цените на петрола се сринаха ,докато големите световни икономики ЕС ,САЩ ,Индия се борят с вируса и са в застой Китай изкупиха на безценица акциите на световните компании ,както и евтин петрол от Русия за години напред .От корона кризата за сега печели само Китай.

    Коментиран от #20

  • 20 Ввв

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Шах и мат с пешката":

    Китай ще глътне водица,стой та гледай,само да отшуми коронката
  • 21 dsсса

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Руско мекере":

    И Испания ли е в същите отношения с Поднебесната? Къде е помощта за нея от ЕС?
  • 22 Во Нгуен Зияп

    6 0 Отговор
    Един от най-изявените русофоби и антикомунисти в България е депутата от последното ВНС и бивш конституционен съдия Георги Марков. Той колко тежко обвинява Евросъюза можете много лесно да разберете. Пишете му името в търсачката и излизат всичките му статии във връзка с коронавируса и действията на ЕС. Това, че чехите откраднаха помощта на Китай за Италия нашите медии го скриха, Георги Марков го направи достояние на хората.
  • 23 Ако

    3 0 Отговор
    слушате баце, вижте къде ще отидат парите, които са само за три месеца,за целия свят, и ще разберете кой е извлякъл полза от висура. Може даже да се пръкнат храмове, посветени на короната, построени от благодарни гешефтари.
  • 24 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Руснак антикомунист":

    да не ти е зациклил правеца,моят така правеше
  • 25 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Надблюдател":

    наблюдател с монокъл,(q)следващия път се запиши така!
  • 26 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    добре написано....А каква е ролята на бедните в ,,,клуба на богатите,,, ще усетим по понятието ,,,провалена държава,,!!!!!и последващата ,,шокова терапия,, която удобно забравихме докъде ни докара....точно ,,препоръчана,, от богатите държави и изпълнена от нас.
  • 27 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кой68":

    въобще не си прав!!!В Бруксел ВЗЕМАТ ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ СЪОБРАЗНО ИНТЕРЕСИТЕ НА ФИНИНТЕРНА!!!!?финансовият итернационал///Глобализацията бе под негово ръководство и в негова полза при основни методи,СПЕКУЛА И НОВИ ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА НАДУВАНЕ НА БАЛОНИ!!!!ПЕЧАЛБА,ПЕЧАЛБА И ПАК ПИЧАЛБА!!!!!!!И ,естествено,убиване на всеки,който ПРЕЧИ////ДЪРЖАВАТА,НАЦИЯТА,ОБЩЕСТВОТО,ДЕМОКРАЦИЯТА....А ,че ТЕ са в ...плачевно състояние го доказа короната.
  • 28 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Бе аз се питам същото!!!!!ало,нато,дека си бре при тази атака!!!!!!!!Дека ви отиде отбраната,срещу заплахата,заплахата,още атаката,атаката ,още победата на коронкята!!!!!!!щот сме АУТ!!!!НАЛИ!!!/карантинирани,затворени,БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ и с маса проблеми от всеко решение,а вече и без паре...