Last news in Fakti

8 Април, 2020 06:30 8 014 32

Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук?

  • еквадор-
  • ленин морено-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Парите за здравеопазване на Ботуша не са малко, но изтичат по незнайни канали

Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване. Парите за него не са малко, но изтичат по незнайни канали. А болниците неслучайно се превърнаха в развъдници на заразата.

Над 15 000 болни от коронавирус починаха в Италия. Насред трагедията започва и търсенето на причините. Набелязана е вече и изкупителна жертва: Европейският съюз. Неговата политика била унищожила италианското здравеопазване.

Положението, в което са изпаднали 10-те милиона жители на Ломбардия, би било трудно за овладяване в много държави, в това число и в някои германски провинции: 12 000 пациенти с тежки симптоми на Ковид-19 се лекуват в болниците, 1300 се борят за живота си в интензивните отделения. Пациентите в регионите на Южна Италия са едва около една десета от тези в Ломбардия, но и там вече изнемогват.

Важно е как се харчат парите за здравеопазване

При това сумите за обществено здравеопазване са сравнително равномерно разпределени измежду двадесетте региона на Италия. Местните власти отговарят за организацията и структурата на здравеопазването. Ако сравним ситуацията в различните части на Италия,ще забележим, че не всичко зависи от сумите, които се предоставят. Много е важно как те се изразходват.

Държавният бюджет за здравеопазване в Италия възлизаше на 118 милиарда евро през 2019 година - в сравнение с 2009 година той се е увеличил с осем милиарда. През това десетилетие бюджетът за здравеопазване е бил намаляван само веднъж - през 2012 година, когато правителството се опасяваше, че страната може да фалира. Като цяло обаче парите за здраве не нараснаха така, както желаеха мнозина. Особено в сравнение с периода между 1999 и 2009 година, когато покачването беше с 90%.

Корупция и неефективност

А финансови възможности не са липсвали: благодарение на паричната политика на Европейската централна банка, Италия всяка година икономисва десетки милиарди евро от лихвите по държавния дълг. Италианските политици многократно успяваха да осигурят и пари за увеличаване на пенсиите.
Бюджетът за тях се е увеличил с 45 милиарда евро от 2009 г. насам - до 276 милиарда евро. Това са 32% от всички публични разходи. Тази тенденция на увеличения е в сила и до днес, включително и поради връщането на възможността за ранно пенсиониране на 62-годишна възраст.

А сега излезе, че ЕС бил виновен - за това, че не всички държавни разходи са можели да нарастват свободно. И това се говори в една страна, чийто бюджетен дефицит редовно надхвърля предварително определения.

Корупцията и организираната престъпност са част от каналите, по които парите изтичат. Здравната система на Италия е отражение на неефективно функциониращата икономика на страната.

Грешките на системата станаха очевидни

Пациентът става жертва на бюрокрацията, таксите и дългото чакане. Който не иска да чака половин година и повече за животоспасяваща операция или преглед, плаща от собствения си джоб. Пропуските в държавната система усложняват и забавят овладяването на сегашната епидемия. Плановите дейности са централизирани, а някои региони разполагат само с една лаборатория за тестване. Грешките на политиците в Южна Италия, които разпределяха парите предимно в интерес на своята партийна клиентела, вместо да създадат резерв, от който да се купуват предпазни маски и облекла, сега се оказват съдбоносни.

В Ломбардия бяха мобилизирани много служители от общественото здравеопазване и от частния сектор. На юг обаче мудността на държавните институции е очевидна. Фатален се оказа и друг един проблем на системата:

липсата на достатъчно общопрактикуващи лекари и лошото оборудване на съществуващите. Затова пациентите масово се струпват в спешните отделения на болниците - независимо дали са сериозно болни или имат някакъв дребен проблем. Първите заразени с коронавирус също се озоваха там. Така болниците за кратко време се превърнаха в развъдник на вируса. Оттам тръгна цялото нещастие.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    50 10 Отговор
    ЕС е разяден от чиновническа корупция и некомпетентност. ЗАКРИВАЙ!

    Коментиран от #2, #16, #31

  • 2 Корона вирус. 👑👑👑

    35 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Няма страшно корона вирусът ще реши и този пробрем със съществуването на евросъюза поклон пред теб велики вирус.

    Коментиран от #3

  • 3 Последния софиянец

    12 13 Отговор

    До коментар #2 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    Трябва да учим турски и руски.
  • 4 Уса

    18 2 Отговор
    Този тест на снимката го правят в САЩ за източване на застраховките и джобовете на хората.Не е скъп,но се събират милиони.Шанса да открият корона вирус по този начин е по-малък от 50%
  • 5 Рошко

    40 2 Отговор
    Да сте чували за фармацевтична мафия,която и където контролира всички лекарства, а да сте чували и за безполезни лекарства, а да сте чували, че има и лекарства с които може и да ви убият, така да се каже легално, а да сте чували че докторите са като рекламни агенти и търговци на лекарства, тази чума е плъзнала навсякъде, и оправия няма да има, обикновените хора вепе сме контролирани, светът върви към анархия
  • 6 Как така бе Дойче веле?

    14 8 Отговор
    Не е ли виновен Ердоган?
  • 7 Уса

    14 4 Отговор
    Почти всяка американска болница е отворила пункт,където да минеш с колата зейнеш с уста и ти обършат налепите по небцето с памуче.Това е подигравка с робите,но те сами са си виновни желаещи да си дадат парите бол резултатите отрицателни а по статистика други реално имаме грипна епидемия,която отшумява
  • 8 Тодоров

    19 1 Отговор
    Рейтинга на Б Б се вдигнал неимаверто високо, Браво оооооооо. От съседната стая някой се обадил"посмали манго"
  • 9 Враца Баце

    32 2 Отговор
    Чета за Италия, а имам чувството, че е писано за България.

    Коментиран от #15

  • 10 Силвия

    23 1 Отговор
    Сигурни ли сте , че пишете за Италия?
  • 11 DW=пропаганда

    12 4 Отговор
    По добре да не четете материалите на тази "медия", целта на съществуването и е пропаганда и промиване на мозъци.
  • 12 дедо Риц

    9 1 Отговор
    Виждал съм италианска болница в 13-хилядно градче. Уверявам ви,че в София няма толкова модерна и добре оборудвана болница !
  • 13 цербер

    6 1 Отговор
    Парите за здравеопазване на Ботуша не са малко, но изтичат по незнайни канали. И В БЪЛГАРИЯ-ДАМСКАТА ОБУВКА е така.
  • 14 Тъй тъй

    8 0 Отговор
    А Испания и Франция по каква причина са зле?
  • 15 Гледай един филм

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Враца Баце":

    Sicco се казва. Няма държава в която да не се смята, че здравеопазването е невинно.
  • 16 Ода

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Ти много си смел. А като излезеш от ЕС май камъни ще ядеш. В тази държава освен капацитети като теб и бб други няма.

    Коментиран от #18

  • 17 Borislav Popov

    4 6 Отговор
    Путин е виновен за всичкото зло, което се случва по света!
  • 18 Те всичките

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ода":

    дето не са се набълбукали в ЕС само камъни ядат.Единствения кяр от ЕС-едните простотии и повече далавери за властта.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 onq s konq

    0 2 Отговор
    123 ... 456
  • 23 Усмивката

    0 1 Отговор
    Колко съм щаслив че живея и творя в България.
  • 24 комплексар

    3 0 Отговор
    мафиотска държава, имаш пара оцеляваш, беден ли си - бог да тие на помощ.......
  • 25 Бай Кольо

    4 4 Отговор
    На всички които постоянно плюят ЕС. И искат да излезем от него искам да им кажа че действително имат алтернатива, Армения и Грузия, ако много им харесва живота там терминал 2 и проблема им е решен
  • 26 Tito

    3 0 Отговор
    Тази страна е на100.процента мафия аз съм живял там преди12.год.там.повярваите ми всичко е мафия.от Рим до Сицилия мафията е собственик на всичко.не мога да ги жаля италианците много мизерия съм видял от тези хора.повярваите ми сега Господ ги наказва
  • 27 Tito

    4 3 Отговор
    Вижте това.eu.е прогнило от всякъде няма спасение.единственото спасение е във нашата страна която е също много гнила.трябва да изметем предателите управници.
  • 28 Усмиваката

    3 0 Отговор
    Онзи ден търсих Хининаналгин и Ихтиол , старо изпитани и най важно евтино лекарство. Казаха ми че са строго забранени за продажба по аптеките. Е, и ние има какво да се похвалим пред италианците

    Коментиран от #29

  • 29 Тиберий

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Усмиваката":

    Те първа ще се търси отгиворност на елементи които съсипаха родната фармация Доказани лекарства бяха забранени защото са ефективни
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Eтo eднa зaдaчкa зa завършилите 6 клac: При cрeднa прoдължитeлнocт нa живoтa в Италия 82,54 гoдини, тo кoлкo души щe умрaт зa 1 гoдинa, a зa eдин дeн? /Брoй нa нaceлeниeтo 60 670 000 души/.
    Oтгoвoр: 726 239; 1988
    Хората сме смъртни, не сме столетници да живеем по 100-150, 200 години , колкото и да ни се иска...
  • 31 До всички коментатори

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Ако се разпадне ЕС Всички не само големите държави и Народа на БГ ще е потърпевш на какво се раздвате а мазохисти май цируса трябва да довърши хора като теб с такива зли желания.
  • 32 Д р Уотсън

    2 0 Отговор
    боя се че броя на леталните изходи от короната е реципрочен и съответства на състоянието на банковата система във всяка от поразените страни .. само не искам да ми кажат елементарно Уотсън