Last news in Fakti

15 Април, 2020 13:02 13 234 70

Намалете чиновническите заплати!

  • чиновници-
  • държавни служители-
  • криза-
  • администрация-
  • васил василев

Бизнесът пъшка, производството крета, услугите са пуснали пердетата, туризмът е умрял, а в това време държавните чиновници пресмятат дали ще ходят на Бяло или на Черно море

Намалете чиновническите заплати! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един месец извънредно положение! Бизнесът пъшка, производството крета, услугите са пуснали пердетата, туризмът е умрял. Работници и работодатели, наематели и наемодатели, продавачки и управители, издатели, артисти, музиканти, рибари, хотелиери, ресторантьори и персонали се чудят как ще свързват двата края, а в това време държавните чиновници, назначени да ги насочват, бръснат, контролират и тормозят, седят на дебелите папки и пресмятат дали ще ходят на Бяло или на Черно море.

Ако икономическата активност е спаднала с 50 на сто, редно е с толкова да намалее и броят на тези, които я обгрижват. Ако културните спектакли и спортните състезания са 99 % по-малко, не трябва ли с толкова да се свие и съставът на съответните министерства и харчовете им?

Правилно ли е културни кокони да пътуват с бизнес билети по 2000 лева до Италия, а един оперен певец да получава минимална работна заплата? Или какво твори министерството на туризма, когато няма и помен от туризъм? Щяло да има туристи. Ами, ще се върнете на работа, когато тръгнат. Засега - в къщи, като другите.

Ако преди кризата държавните чиновници работеха ефективно по 4 от заплащаните им 8 часа, сега те надали запълват и 1, но пак получават пари за 8. Навсякъде обемът на работата се е свил драстично и няма как при администрацията да се работи под пълна па̀ра. Отгоре на това държавният служител има 10 дни повече почивка от същия ранг чиновник, но в частна фирма. И като капак - той не плащат осигуровки, за разлика от колегата.

Не само не е честно, но е израз на висша несправедливост държавните и общинските чиновници, членовете на всякакви политически кабинети, общински и консултативни съвети, бордове и други хранилки да продължават да вземат пълна заплата и да ползуват огромни привилегии, при положение, че тези, които ги издържат, са на улицата или с единия крак в нея.

Какво проверяват десетките хиляди контрольори, когато хотелите, ресторантите, пазарите, салоните, магазините, фабриките и цеховете са полу- или съвсем затворени. Една част от управляващите се отказа с мъка от част от привилегиите си, но това е капка в морето в сравнение с бюджета и заплатите, които поглъща огромната администрация.

Всички чиновници, които не са пряко заети в борбата с кризата, могат спокойно да минат на 4-часов работен ден и/или на половин заплата. Поне докато трае извънредното положение и икономиката се съвземе. Защо келнерът да отива на улицата, бакалинът - да фалира, артистът - да примира от глад, а този, който ги отразява във ведомостите и ги проверява, да си получава заплатата? Колко удобно занимание - няма човек, няма проблем, няма работа около него? Но има заплата!

Незабавни промени в досегашните методики са необходими и на много други места. Магазинът е затворен, но данък сгради и такса смет остават.

Той не носи нищо, не прави боклук, но - данъкът е дължим. Или застраховките - има 70 на сто по-слабо движение, толкова по-малко са и катастрофите, но това не се отразява на застрахователните премии. За едни брадва, за други - сватба. Би било редно законът за извънредното положение да наложи на общините, на застрахователите и на всички други, които остават пред скоби, да поемат своя дял от отговорностите.

Ако правителството налага тежестите на кризата само на една, при това най-производителната част на обществото, а оставя други да се гушат под държавния чадър, България е застрашена от икономически и социален коронавирус. Последният, по всичко личи, е по-страшен от биологичния.

Автор: Васил Василев

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЛЮ ГОРСКИЯ

    18 31 Отговор
    ДАВАТ СЕ 120 ЛЕВА НА ТОЯ КОЙТО ОБАДИ ДЕКА Е ВОЛЕНЪТ ДУМ-ДУМ-ДУМ /ТЪПАН БИЕ/

    Коментиран от #58

  • 2 Има един важен въпрос

    38 3 Отговор
    Какво може да се работи и за колко пари като за колко пари е най важното
  • 3 гост

    49 5 Отговор
    Да, ама не - П.Бочаров

    Коментиран от #10, #19

  • 4 Гост

    35 90 Отговор
    А твойта заплата с колко ще я намалиш доносник

    Коментиран от #69

  • 5 пожелание

    196 11 Отговор
    Не заплатите ,а 70% от чиновниците трябва да се съкратят , защото те са 600 хиляди !! Представете си колко милиарда годишно отиват за тез де си клатят краката !

    Коментиран от #27, #33

  • 6 пенсионер

    141 8 Отговор
    отдавна апелирам да се намалят заплатите на парламент, министерства, чиновници, администрация които цуцат от бюджета и да се смени формулата на формирането им, ама няма мераклии, те затова са там, заради големите и най важно сигурни заплати, даже сиги актуализират периодично независимо от кризите !!!!
  • 7 Важно

    145 7 Отговор
    На практика държавата не работи - няма съд , няма Народно събрание , бизнес , който прави принаден продукт също. Работят с пълна пара репресивните органи и калинките по кабинетите на НАП !!!!, на министерства и др. подобни " контролни " администрации. Призив към ББ - намали разходите за заплатите на кибиците , така както всички се свиваме

    Коментиран от #59

  • 8 Хохо

    70 5 Отговор
    Веднага
  • 9 Един

    176 8 Отговор
    Абсолютно вярно! Статията удря право в десятката!!!! По голяма част от държавните служби не работят вече месец, но си вземат тлъстите заплати!!!! Това го няма никъде по света!!!!
  • 10 тнт

    6 19 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Това не лаф на П.Бочаров!
  • 11 БОКО ще бъде ОНИВИНЕН от народа

    59 8 Отговор
    Тогава и само тогава, когато ВЪЗСТАНОВИ всички ПРЕДПРИЯТИЯ и ВРЪЗКИ С РУСИЯ и ИЗТОКА + Източен ЕВРОПА и накара ЗАПАДА да купува стоки от БГ, а не да ни заповядват да не произвеждаме, а да купуваме от ЗАПАДА. НАЦИОНАЛИЗИРА ВСИЧКО ОТ СТРАТЕГИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ. ОСИГУРИ "ПВО" ОТБРАНА НА ДЪРЖАВАТА, СПОСОБНА ЗА ПРЕМИНАВАНЕ В ОТБРАНИТЕЛНА КОНТРААТАКА, БЕЗ НАТО. АКО ГО ИЗПЪЛНИ ЩЕ МУ ПРОСТИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
  • 12 filo

    30 117 Отговор
    Почтен бизнесмен е тоя, предполагам. Затова дава подобни съвети. Извънредното положение няма да трае още дълго Василчо. Пък вече се вижда, че повечето сектори започват работа, с изключение на туризма и кръчмите, но до 1 месец и това ще стане. Тебе ако те питат изобщо заплати на държавните служители не трябва да се плащат, а такива алчни мекерета като тебе да стават още по- богати.Тогава сигурно няма да лаеш.

    Коментиран от #42

  • 13 Някой си

    79 5 Отговор
    Ами храни си избирателите “ спасителя”!
  • 14 Кой68

    48 60 Отговор
    Когато бизнеса стане изряден във плащане на заплати,осигуровки и към държавата тогава да дава препоръки?Колко пъти се променят закони за да се угоди на "бизнеса"?

    Коментиран от #24, #38

  • 15 Пешо

    111 4 Отговор
    За съжаление властта няма да направи нищо по отношение на администрацията, защото това са непопулярни мерки и ще ударят изборните резултати!
  • 16 Електра

    16 31 Отговор
    Пъпката не откраднали завода за хладилници, както Импексовата курабия открадна Техноимпекс...
  • 17 jorj

    27 20 Отговор
    Хайде да намалим доносниците изказващи се по медиите!!!!!!!
  • 18 Намаляване

    105 4 Отговор
    Не заплатите, чиновниците намалете драстично. На 1.5 млн работещи бедни се падат около 800 000 инвалиди, 1.5 млн малцинства, 800 000 държавни служители, 1.5 пенсионери и кой ли още не... няма как да излезе математиката
  • 19 тнт

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Този израз е на Бил Кейси,шеф на ЦРУ по времето на Р.Рейгън! П.Бочоров просто го повтаря!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Plovdiv

    64 3 Отговор
    Редно беше този въпрос да бъде поставен!
  • 22 Нагъл чиновник от ГЕРБеристан

    65 7 Отговор
    Бачо Васко, прав си, но кой ще гласува за главан и неговата банда лентяи, които освен да тласкат държавата към дъното, друго не могат да правят. 🎃🐷🎃
  • 23 бай курти 44 г.-Ерген- 19 г.ваш ЛИДЕР

    4 63 Отговор
    Държавните чиновници са начетени,висшисти, експерти и програмисти! Заслужават си пълните високи заплати дори и сега в извънредното положение. Подкрепяме ги напълно. Не само защото гласуват винаги за нашата партия ГЕРБ , а защото напълно заслужават заплатите си!
  • 24 Койчо

    81 4 Отговор

    До коментар #14 от "Кой68":

    Като е толкова некоректен частния бизнес, откъде са парите в бюджета. Кой храни 600000 администрация, кой храни учители, лекари, артисти, певачки, с.игани и пенсионери. Естествено е да се правят закони, съобразявайки ги с бизнеса. Държавния служител има закон който го защитава, да може спокойно да си клати краката. Сега като повече от 50% от частния бизнес е затворен, едвам оцелява или ще фалира, нека държавния служител да храни пенсионерите и да плаща на майките. Да си намаляват заплатите и най вече щатовете, изкуствено раздути, да могат да лапат и подкрепят тия които са на власт, независимо кои са те, леви или десни. Всички са маскари!
  • 25 рррр

    65 4 Отговор
    Целият административен и държавен сектор /в т.ч. съдебната власт/, без оперативния и охранителен състав на МВР, медицинските кадри и пряко ангажираните в транспорта държавни и общински фирми трябва да понесат като последица това, което търпят останалите без заетост и доходи граждани от населението. Щом е като на война, тежестта трябва да се носи от всеки участник в нея.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дядо Мъдурко

    40 2 Отговор

    До коментар #5 от "пожелание":

    Заплатите на чиновниците ще се намалят, когато гущерът пръдне!! Ха ха ха ха!!
  • 28 Данъкоплатец

    55 1 Отговор
    Съдебната система “”си замрази” заплатите, които бяха повишени за пореден път от 01.04.!!!! Това защо никъде не се говори в медиите???? Съдилищата не работят вече месец!!!??? Редно ли е това безочие????
  • 29 Обективен

    38 2 Отговор
    Икономическата криза започва,а не завършва с извънредното положение до 13 май
    Затова всенародното чиновничество трябва да работи на половин работен ден поне до края на годината
    С уговорката,че застрахователите не могат да бъдат поставени в същата група,защото работят съобразно търсенето
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Може да е всякакъв но

    35 3 Отговор
    Този Василев е от малкото богаташи които се държат нормално с обикновените хора и служителите му!Респект!
  • 32 ФАКТ !!!

    53 1 Отговор
    БРАВО,за статията -право в целта !!!! За едни БРАДВА,за други СВАТБА !!! Не,че преди не е било така ,но поне СЕГА всички да бъдат съпричастни !!! Ще се окаже,че за едни и същи бедни хора положението ще е зле,а за други,които са се настанили в удобни кресла винаги ще е добре !!! Открай време си върви така !!! Аз не се учудвам !!!
  • 33 Пламен

    43 2 Отговор

    До коментар #5 от "пожелание":

    До някъде си прав. 50% от чиновниците са пенсионери и ходят "на работа" защото там зимата е топло, а лятото хладно. Пенсия или заплата.
  • 34 ОСТАВКА!!!!

    38 1 Отговор
    600 000 безработни работника струват 200-300 лева социални помощи. Това са 120-180 милиона на месец. За 5 месеца сумата е 600-800 милиона лева. Това е смешна сума!!!! За 1 месец държавата плаща два пъти повече за заплати на чиновници и поддръжка на офисите им!!! За какво държавата е отпуснала 5 милиарда лева кризистно? С 5 милиарда лева могат да се платят 5 месечни заплати по 500 лева на 1 милион работника. Къде отиват парите, щом не ги дават на работниците? Ами тези 5 милиарда лева, които отпуска държавата отиват за Гербаджиите, защото Бугатитата трябва да станат от 3 на 30 бройки, а Ролс-Ройсите от 84 на 840 бройки!!!! Щом държавата е в криза и фирмите съкращат работници, тогава трябва и държавата да съкращава работници! Как така безработните ще плащат заплати на чиновниците???? Съкращение за чиновници, бизнесмени, адвокати, артисти и прочие паплач!!!! Много станаха в България чиновниците, адвокатите, артистите, бизнесмените и прочието ненужна сган!
  • 35 БПФ

    36 2 Отговор
    А, чиновнишките незаработени заплати и хъхряшките помощи не се пипат !!! А реално работещите хора, останали без доходи, дори да измрат - все тая - нали те не гласуват за ГРОБ ???
    При това имаме най-много чиновници и най-много хъхреци спрямо броя на населението в цяла Европа... и после се чудим защо сме бедни ???
  • 36 А дори държавата да я

    35 3 Отговор
    Няма чиновници ще има и следващата държава ще ги обгрижва мощно. Чиновниците това е властта, ако някой ги ощети той пада от власт. А Борисов е пълна пунта мара, няма да ги пипне, защото е решил да не ни лишава от себе си докато стане на 70 г.
  • 37 Сократ

    39 4 Отговор
    Има администрации, които се спукват от работа. Нямат достатъчно пелрсонал и са недофинансирани, а други точно обратното. Никава работа нямат, но взимат на калпак минимум 2500лв. Та и там има огромна несправедливост. Следователно такова говорене е популизъм.
    Отделно от това, чининовниците немогат сами да си орежат заплатите. Това е работа на Борисов.
  • 38 БПФ

    40 4 Отговор

    До коментар #14 от "Кой68":

    Моооооля? Я пак ??? Ти знаеш ли бе - тeле - че държавните хрантутници НЕ плащат осигуровки? Държавата ги осигурява на половин минимална работна заплата, и то внася само нейния дял - удръжките на хрантутниците за осигуровки са 0.00 лева !!!
    Цялата държава лежи на гърба на частния бизнес и работещите в него !!!

    Коментиран от #45, #64

  • 39 БПФ

    16 9 Отговор
    Единственото спасение на държавата е ПЛУТОКРАЦИЯ - власт в ръцете на бизнесът и бизнесмените, които да нямат право да нарушават само основните права на работещите - право на болнични, отпуск и заплата !!! Реалният бизнес ще се грижи за работещите много по-адекватно, отколкото държавата, защото който бизнесмен не уважава работниците, ще ги загуби при този глад за работна ръка.

    И най-вече защото предприемачите МРАЗЯТ хрантутници... защо цяла работеща Америка застана зад Тръмп ??? Ами именно заради това !!!
  • 40 Сатаната

    32 1 Отговор
    Най-накрая нещо истинско побликувано. Факти не си вярвам, но че го кажа- браво. Да попитам, ако някой знае, ЦИК, все така ли си получават скромните заплати ежемесечно? Благодаря.
  • 41 Тири

    34 2 Отговор
    Например ХЕИ, какво правят, ресторанти, други заведения затворени, какво и кой контролират, или работят защото трябва да си получат Такса спокойствие.

    Коментиран от #65, #68

  • 42 Сатаната

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "filo":

    Виж как правилно си отбелязъл " държавни СЛУЖИТЕЛИ" отишал си да служиш. Някой от нас са служили 2 год. и са ни плащали, аз лично получавах 1.5 лв. ежемесечно.
  • 43 Данъкоплатец

    42 1 Отговор
    Истината мили хора е , че 90 процента от държавните служители са излишни и изключително мързеливи... Аз си плащам осигуровките,заплатите на служителите дори да е намаляла работата, заема за фирмата си го плащам и няма да поискам помощ от държавата , защото ще работим колкото можем без да ощетяваме служители .. ще претърпим загуби но няма как , без служители след това ще е по зле .. проблема е за всички държавни кърлежи които в момента са в платен отпуск и пак си вземат парите ..иначе бизнеса да тегли безлихвени кредити тъпи копелета..

    Коментиран от #47

  • 44 Gen Gurko

    16 0 Отговор
    всички индивидуални богатства над 10 милиона трябва да се обложат с тридесетпроцентен данък поне. Момента и справедливостта го изисква. Но то това време идва и обикновено настъпва шокиращо внезапно. Няма да припомням как и защо е започнала Френската революция, имало ли е или е нямало хляб и защо всъщност. Това се знае и премълчава, но търкалящите се след това глави всички помнят със страхопочитание. Така че определените за богати да внимават много добре в играта. Скоро нищо няма да е същото.
  • 45 Кой68

    11 5 Отговор

    До коментар #38 от "БПФ":

    Не съдете за другите по себе си......Работил съм при частник и знам как и колко се плаща.За едно сте прави-не всички са такива.Но да сравняваш професии-къщо е неправилно.....
  • 46 ФОНДА НА ФОНДОВЕТЕ

    22 0 Отговор
    КОЛКО ВЗЕМАТ ЗА ЗАПЛАТИ ШЕФОВЕТЕ НА ,,ФОНДА НА ФОНДОВЕТЕ,,
  • 47 Герберастка черна каса

    17 1 Отговор

    До коментар #43 от "Данъкоплатец":

    Не само излишни но и вредни!
  • 48 Администратор

    13 9 Отговор
    Интересно защо не се поинтересуваме поради какви причини " бизнеса" при вариант, че осигурява на едни часови ставки и плаща на други и издевателства на млади хора без стаж. В криза е, но скъпите коли не се спират, " моделките" в колите са облечени и тунинговани. Круизи и скъпи почивки. Или пак за пореден път да хвърлим вината върху администрацията, а пък те другите харчат своите пари уж, а дали е така?

    Коментиран от #51

  • 49 Възмутен

    17 0 Отговор
    Какво да намалят.
    Готвят увеличение на парно от 45%, София, 140% Велико Търново увеличение ПАРНО. на ток поскъпване от Първи юли.
    В същото време газ поевтиня с 40% - но не и за потребителите на парно и ток.
    В момента промишления ток е 2 ст. а физ потребители плащат към 90 ст. киловат

    Разликата от падане на цената искат да я върнат чрез увеличение за физ. потребители.

    Така хваленото СПГ-то от САЩ през Гърция сме го купували с по-скъпо от газ Русия, физ. потребител е платил 60 милиона лева повече, затова на журналистически въпрос "каква ще е цената" - ББпрекъсваше журналистите, девойката му получавала 18 000 лв. заплата от БГ Министерство.
    9 хиляди евро на месец от нашите пари, докато родителите ни умират от глад в БГ.

    Става въпрос за една безскруполна и унищожаваща народът мафия, същата горяща боклуци и тровеща народа ни.

    Мръсна печалбарска сган действаща от 1989 г. в БГ.
  • 50 daaaaaaaaaaaa

    17 1 Отговор
    Историята показва че единствения начин да се урегулират отношенията с паразитни структури като раздутата администрация е стачка. Няма приходи към паразита-паразита умира или отива да работи... Няма да пипнат администрацията, защото тези са единствените, които гласуват за шайката... Другите си ги купуват със социални помощи и някой лев при избори...
    За да си запазят избирателите ще теглят нови и нови кредити...
    Иначе е лесно: Данните на всички ни ги има в НОИ, НАП и т.н. Няма никакъв проблем да се прави 90% автоматично, без да се ходи на гише!
  • 51 Данъкоплатец

    9 5 Отговор

    До коментар #48 от "Администратор":

    Калъф.. аз имам коли нови купени с пари от работа от понеделник до неделя без работно време , като има проблем ставам и тръгвам , не съм имал отпуска от 10 години.. незнам какво е , но това съм избрал , няма как мишки като теб които работят по малко от 6 часа дневно да искат да получават заплащане колкото собственици на фирми които са посветили половината си живот за развитието и. Дори да си пуснат колите за продажба такива като теб умници ли ще ги купят в момента??
  • 52 Мда

    10 0 Отговор
    До данъкоплатец,

    Зависи кои са фирмите, ако са ВЕЦ, ТЕЦ, перка и Фотоволтаик, газ - на тея държавата гарантирано им изкупува тока, без да произвеждат такъв!

    От фирма до фирма, разликата е огромна.

    Съвет: ако нямаш почивен ден и работиш денонощно, над 50 ще си на една шепа хапчета, а краят е: инфаркт и инсулт.

    Пиша го от личен опит, заслужава ли си?
  • 53 504

    8 2 Отговор
    Точен както винаги !
  • 54 христя

    3 3 Отговор
    тоя какво иска по негово време такива като него вземаха по 200-300 лв на месец и само доносничеха и слухтяха като глухи свине сред народа за да са добре а ние работихме в ткзс за два трудови дни на ден за 0,60 ст или за 3 хляба и тия същите като него искат сега да се вэрне старото отново да яхнат народа е па тая няма да стане
  • 55 Данъкоплатец

    7 1 Отговор
    Не става въпрос за ТЕЦ , ВЕЦ и всякакви големи компании , говорим за малък и среден бизнес , за хора които имат купени нови коли с които да работят и развиват фирмата си , не давайте за пример хора които притежават ферарита, поршета и всякакви скъпи играчки , дали си заслужава не знам ... Както казах това съм избрал и не се оплаквам , но няма как държавен служител в администрация да се сравнява по заплащане с частния бизнес .. мисля че и ти го разбираш. И все пак ако един собственик на фирма ако работи повече от 20 години в дадена сфера би било смешно да не може да си позволи нова кола... та вече тръгнаха и колите да продават да оправят кризата в държавата
  • 56 Данъкоплатец

    18 0 Отговор
    Една проста статистика
    САЩ - над 300 милиона население - 400 000 държавни служители
    България - около 7 милиона население - над 433 000 в държавна администрация
    Трагедия..
  • 57 Мдаа

    10 2 Отговор
    До Данокоплатец,

    Случайно попаднах на дебата Ви.
    Относно колите, разбира се, че джип с висока проходимост в отдалечени места е необходимост, а не лукс.

    В градска една малка хибридка, тип "сити" върши работа.

    Когато се върнах след промените в БГ, ме изумиха последни модели автомобили в София, дори за нивото на Запада е леко недоумяващо и се свързва с "нечист произход на капитали".

    Определени модели S класи са за шефове на корпорации, няма да видиш собственик на транспортна фирма с току що закупен последен модел от изложение, може би тази реалност е имал предвид колегата.

    А иначе чест и почитания за постигнатото от Вас с честен труд,
    желая Ви здраве и успехи!
  • 58 Сантуш Жилберто дос Апаресидо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОЛЮ ГОРСКИЯ":

    У 3-то районно е. Заменям на добра цена : $ 200 от кризистните за 1 рубла! Насам народе!
  • 59 Да де

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Важно":

    Все пак електорат е това не може така
  • 60 Мах

    10 1 Отговор
    На избирателите заплатите не се пипат
  • 61 Барба Ганьос

    9 1 Отговор
    А не! Циганите и чиновниците не ги давам. После кой ще гласува за мене.
  • 62 BOT

    5 0 Отговор
    Много хубава статия обаче ако искаха да го направят(както е редно) щяха. Щом не са значи няма и това е.Нали ако всички са недоволни в първия удобен момент правителството ще си ходи.Пък точно сега започва едно лапане няма да оставят баницата друг да я разпределя
  • 63 Нана

    8 2 Отговор
    Моля тази статия да се оформи като подписка от бизнесмена Василев. Вярвам ще я подпише целия български народ и после да я изпрати на Борисов.
  • 64 Аз съм

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "БПФ":

    Не плащат само богопомазаните Държавни служители. Другите чиновници са на заплати 610 - 750 лева.
  • 65 Аз съм

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Тири":

    Бившото ХЕИ сега е РЗИ и по време на карантината се се спукват от работа. Не пиши за нещо с което не си наясно.
  • 66 Атанасов

    6 1 Отговор
    Как да им намалят парите, та те ги избират!
  • 67 НЕ ПИПАЙТЕ

    1 1 Отговор
    ШИБАНЯЦИТЕ НА БОЙКО
  • 68 друг

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Тири":

    По-тъп пример по време на епидемия не бях чел.
    Оправихте хрантутниците по министерствата, 20% от тях на пенсия и заплата (военни паразити като държавни служители), че стигнахте до здравеопазването.
  • 69 ДЪРЖАВЕН ВРЕДИТЕЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Неможете ме бутна ни с танк ни с аероплан. Така съм окопан в министерството (МТИТС) хем на директорска заплата, хем на максимална военна пенсия.
    Много зле бяхме военните офицери, местиха ни от поделение в поделение, ама, я сега... Кой е като нас - три бона заплатка + бонус пенсийка от 1200 лв? Хе, хее, а де!
  • 70 Димитър

    2 2 Отговор
    Какво се разбира под чиновници.Има служители които са гражданска администрация и не са държавни служители .които са контактни ежедневно и то с рискови групи.Техните началници са държавни служители.но не са контактни.Ако ще съкращават някой ще е обслужващия персонал но не и началниците.Ако ви обслужват по- малко служители, услугите ще са по - бавни.Трябва да се говори конкретно.В това министерство има толкова човека обслужващ персонал и толкова ръководен.Нека да го направят.И колко получават учителите които изобщо не ходят на работа.