Last news in Fakti

21 Април, 2020 20:30 6 862 19

Новият коронавирус: защо в Хонконг има "само" четири жертви?

  • хонконг-
  • китай-
  • ухан-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Защо мегаполисът се справя толкова добре?

Новият коронавирус: защо в Хонконг има "само" четири жертви? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Хонконг живеят 7,5 милиона души. От началото на пандемията от коронавирус обаче там са починали "само" четирима болни от Ковид-19 - въпреки че не е наложена пълна карантина. Защо Хонконг се справя толкова добре?

Нито един нов случай на зараза с новия коронавирус - това оповести Хонкгонг в понеделник (20 април). Такова нещо се случва за първи път от началото на март. Въпреки това здравните власти призоваха гражданите и занапред стриктно да спазват хигиенните предписания и социалната дистанция и да избягват ненужни пътувания.

Какви мерки предприе Хонконг?

В Хонконг, който е под китайско управление, живеят 7,5 милиона души. Градът съумя да предотврати неконтролираното разпространяване на заразата - от януари досега там са били регистрирани общо 1030 случая на зараза и "само" четири жертви. За разлика от други многомилионни градове, в Хонконг не е наложена строга карантина. Училищата са затворени, много хора работят в режим "домашен офис", ресторантите и моловете са слабо посещавани, а 99% от гражданите носят маски. В офис-сградите, търговските центрове и публичните институции измерват телесната температура на хората, почти навсякъде е осигурена и възможността за безплатна дезинфекция.

В Хонконг затворени остават фитнес-залите, кината, помещенията за електронни игри и други развлекателни средища. В града до 23 април ще бъде забранено да се събират повече от четирима души на едно място. Всички пристигащи от Китай и други засегнати страни се поставят под 14-дневна карантина. Следи се и движението на хора между отделните райони в Хонконг.

В едно изследване, публикувано на 18 април, се констатира, че взетите в Хонконг мерки осигуряват разумното контролиране на епидемията. Сред тези мерки изследването посочва още масовите тестове и проследяването на контактите на заразените. Особено важно е и разумното поведение на гражданите. Междувременно ваканционни селища в Хонконг и новоизградени жилищни комплекси временно са превърнати в места за настаняване на хора под карантина.

"Няма нужда от тотална карантина"

"В общественото здравеопазване бяха взети бързи мерки, които показаха, че разпространяването на вируса може ефикасно да бъде ограничено, без да се предприемат изключително неприятни тотални ограничения като тези в Китай, САЩ или редица западноевропейски страни", констатира Бенджамин Каулинг от университета в Хонконг, ръководител на изследването, публикувано в реномираното издание "Lancet Public Health".

Авторите на изследването припомнят още, че Хонконг е бил по-добре подготвен за епидемията в сравнение с други държави, включително и благодарни на опита, натрупан през 2003 година след избухването на вирусната инфекция ТОРС.

Учените от Хонконг смятат, че успешната рецепта на медицинските власти в Хонконг може да бъде приложена и другаде. "И други правителства могат да се възползват от нашия опит", казва Каулинг. Той подчертава, че е важно да се запазят умерените ограничения, а гражданите да проявяват разбиране за ситуацията и да дадат своя принос за ограничаване на щетите.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    25 3 Отговор
    Тия са роботи.
  • 2 оня с коня

    24 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ваканционни селища в Хонконг и новоизградени жилищни комплекси временно са превърнати в места за настаняване на хора под карантина.
  • 3 Мислещ

    34 2 Отговор
    Сигурно не броят починалите от черепно-мозъчни травми, например.
  • 4 asd

    10 6 Отговор
    Хахаха! Размечтахте се нещо ... скоро ще ви се изясни ситуацийката прасчовци.

    "Учени от университета в китайската провинция Чжъцзян откриха най-малко 30 щама на вируса, известен като SARS-COV-2, 19 от които са нови.
    Някои от най-смъртоносните мутации са в Чжъцзян, както и в редица европейски страни. Най-силните щамове могат да генерират 270 пъти по-голям вирусен товар в сравнение с най-слабите вариации. По-слабите мутации са свързани с вариации, които са разпространени на много места в САЩ."

    Само ще почакате още няколко години за следващата "мутацийка"... В момента е само да се видите колко струвате.
  • 5 000

    21 2 Отговор
    Те си го казват. Има тестове. Като има тестване от началото и проследяване на контактните се овладяват нещата. А като има само плямпане по ТВ става Пандемия. САЩ и Испания са втората категория само плямпане
  • 6 Р Рад

    0 14 Отговор
    а Кремъл разпусна държавата

    Коментиран от #10, #12

  • 7 някой

    12 3 Отговор
    Хонконг винаги си е бил ....в Китай. Острова е заселен с китайци през 11 век. След Втората-Опиумна война е завладян от англичаните и е английска колония 156 години.На 1 юли официално е върнат на Китай. През 2003 година първият случай на SARS е лекар пристигнал в града и настанявайки се в хотел се влошава рязко... овладяването на SARS тогава става сравнително бързо повеже 8октора е бил ,,нулевия заразен,, SARS се превежда на български ТОРС.За да няма недоразумение за употребата на названията.
  • 8 Фермер

    32 3 Отговор
    В България ни прилагат безплатна дезинфекция да не хванеме пари.Постоянно ни дезинфекцират с глоби,такси, данъци,акцизи

    Коментиран от #14

  • 9 някой

    10 1 Отговор
    ....на 1 юли 19997 ...изпуснах годината
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Напушен

    4 3 Отговор
    Защото от там дойде вируса по време на протестите и имат лекарство. От Хонг-Конг до пазарите на Ухан има няколко вида превоз включително и метро ,)
  • 14 Ганчо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фермер":

    Яки при това...
  • 15 Анти дойче веле

    14 2 Отговор
    Само като видях, че статията е от дойчо велев я пропуснах. Големи боклуци са.
  • 16 HohoBoho

    7 0 Отговор
    "Няма нужда от тотална карантина"
    "...рaзпрocтрaнявaнeтo нa вируca мoжe eфикacнo дa бъдe oгрaничeнo, бeз дa ce прeдприeмaт изключитeлнo нeприятни тoтaлни oгрaничeния кaтo тeзи в Китaй, CAЩ или рeдицa зaпaднoeврoпeйcки cтрaни"
  • 17 Not True

    7 2 Отговор
    Отново невярна информация за Азия. Живея близо до Хонг Конг. Там карантината е пълна - абсолютно идентична с тази в Китай. Ако пристигне човек в Хонг Конг, трябва да стои 14 дни в задължителна карантина, на свои разноски (хотелите в Хонг Конг са едни от най-скъпите в света!). Изобщо нямат места за изолация на хора под карантина. Какви "ваканционни селища," какви пет лева??? Бяха ги настанили в едни стари сгради, без условия за нормален живот. Хората се оплакваха от условията. НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТАЗИ СТАТИЯ!!!!!
  • 18 тариката

    4 0 Отговор
    невиждам нищо различно от Бг. само дето ония са много дизциплинирани и няма ден през ден купони, ония бачкат, а пропускателния режим е много строг, китаец без специален пропуск/виза неможе да влезе !!
  • 19 1122

    1 0 Отговор
    В Хонконг живеят само образовани хора с чувство на дълг и задължения към обществото.Там НЯМА ниско образовани глупаци които да правят каквото си искат,защото такива хора е невъзможно да съществуват там при това ниво на образованието и изискванията за работа.При не спазване на законите властите веднага неотрализират нарушителите,и за това такива почти няма.