Last news in Fakti

26 Април, 2020 06:30 5 948 17

Унгария се възползва от коронавируса

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • коронавирус-
  • пандемия

Правителството на Виктор Орбан използва кризата, за да се утвърди като влиятелна и енергична регионална сила

Унгария се възползва от коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарското правителство използва кризата с коронавируса, за да се утвърди като влиятелна и енергична регионална сила, а и да разпространи своята концепция за "нелибералната демокрация".

"От Китай са ни доставени повече от 80 милиона защитни маски", съобщи тази седмица унгарският външен министър Петер Сиярто, който все по-често говори за "въздушен мост" с Китай. След получаването им Унгария разпределя част от медицинските консумативи в други държави: Албания, Сърбия и Босна, дава и на унгарските малцинства в съседните страни. "Всеки унгарец е отговорен за всеки унгарец", отбелязва Петер Сиярто във Фейсбук. Затова правителството в Будапеща ще помага на двата милиона унгарци, които живеят извън страната. Според съветника на правителството Золтан Кисели, "тези жестове са дълготрайни инвестиции". Политологът е на мнението, че Будапеща иска да наложи влиянието си като малка регионална сила.

Важността на Западните Балкани

"Управляващата партия "Фидес" иска да увеличи броя на съюзниците си в Европейския съюз", казва разследващият журналист Тамаш Бодоки. Съществуват намерения за разширяване на Вишеградската група със Словения и държавите от Западните Балкани, с които се водят преговори за присъединяване към Общността. Същевременно като "част от политическата стратегия" на Унгария се купуват медии в Словения и Северна Македония, за да може да бъде представена "собствената гледна точка".

Според Бодоки, управляващите искат да прехвърлят в чужбина модела на близките до правителството медии, които той нарича "идеологизирани, едностранчиви и анти-демократични". В същото време "Фидес" планира да наложи своя "нелиберален модел", като подкрепя приятелски партии и разпространява идеологията си. Затова унгарски медийни собственици инвестират в издания, които подкрепят приятелите на Орбан - като словенския премиер Янез Янша и бившия министър-председател на Северна Македония Никола Груевски. И двамата са осъдени в родините си за корупция, а Груевски се спаси от ареста като получи убежище в Будапеща.

Идеологически експорт чрез медиите

Кой инвестира в медиите? Съвместна работа на разследващи журналисти от няколко държави стигна до три имена, две от които са на бивши директори на унгарската държавна телевизия - Петер Шац и Агнес Адамик. Те са купили над дузина вестници, онлайн издания и телевизии в Северна Македония и Словения.

Подобни покупки е направил и Арпад Хабони, който управлява медийната агенция H4NA в Лондон. H4NA заявява, че иска да представя "консервативна, дясно ориентирана перспектива към ключови въпроси". Според "Гардиън", екипът от 50 журналисти разказва предимно истории за "заплахата от миграцията". Шампионът по карате Хабони е смятан за идеолог на редица правителствени кампании в Унгария. Той е бил бизнес партньор на гуруто на американския черен пиар Артър Финкелщайн.
"Символичен ревизионизъм"

"Унгария е държава, която не се покрива с държавните си граници", обосновава външният министър Сиярто ангажиментите спрямо унгарците, които живеят в други страни - Румъния, Украйна, Войводина, Словакия и Словения. Според културоложката Магдалена Марсовски обаче зад тази загриженост се крие идеята за голяма Унгария. "В тези региони унгарското правителство провежда такава политика, като че ли те все още са част от Унгария".

Журналистът Бодоки нарича въображаемата нация отвъд държавните граници "символичен ревизионизъм". Тази година се навършват сто години от подписването на Трианонския мирен договор през 1920 г., когато Унгария губи две трети от територията си в полза на съседни страни. Травмата от Трианон подхранва унгарския мит за жертва на историята, смята културоложката Марсовски.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаааа!

    19 5 Отговор
    ОРБАН ВИКТОР - БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕМИЕР!
  • 2 оня с коня

    8 15 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ - УНГАРСКИ ПРЕМИЕР!

    Коментиран от #5, #12, #17

  • 3 Реалист

    20 6 Отговор
    Така е .Унгария си гледа интереса на народа и заема медии .
    Щатско-турската власт власт в България угодничи на мераците на Вашингтон и Турция и им харизва медиите ни . А цензурите (СЕМ и Комисия по честотите ) дебне да не би някой друг освен господарите анадолци и янки да вземе българска медия .

    Коментиран от #4

  • 4 Интерес на народа

    4 21 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Маса, приятели, ама въобще не интереса на народа, само собствените си интереси. Нищо не знаете за това какво става в Унгария, точно заради глупости текоито унхарските медии пишат, те пишет само каквото ум се казва и позволява да пишат. За Орбан всеки унгарец е само дойна кравичка, овца която плаща данъьи. Който не плаща данъци отива под ножа. А унгарьите от чужбина са нови данъкоплатци и повече пари.. Унгария е на 10 души.
  • 5 Активист на ГЕРБ

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    Не си го даваме - ще го сготвят на гулаш, че и консерви ще направят, за износ. Той за друго не става!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво на Орбан!

    17 2 Отговор
    Един от държавниците,който си защитава националните интереси.
  • 9 О. Ч. З

    9 0 Отговор
    Ние спокойно можем да спечелим война със всяка една държава която си изберем просто изпращаме наще политици там и до 10г тя обевява фалит
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Месията

    1 3 Отговор
    Това направи и тиквата което показва,че не става за спасител на народа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коня на оня

    5 0 Отговор
    Защо ме триете?Унгарците не знаят,че съществува човечето Б.М.Б.
  • 14 Кой беше?

    2 0 Отговор
    Кой предложи безработните да се самоосигуряват при положение,че са без работа? Това не е ли убийство?
  • 15 Крум

    5 0 Отговор
    Това е пропагандна статия на проджендърската проемигрантска фабриката за лъжи Дойче веле
  • 16 Нона

    0 0 Отговор
    Кой каквото иска да пише,кой каквото иска да си мисли,но Орбан доказа,че мисли за народа си.Той се противопостави на ЕС и не допусна талибани и терористи на територията на Унгария,а нашите политици са продажници и целунизадници!
  • 17 Песан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    Още си наведен на коня ще те заболи кръста изправи се, че и друго ще те заболи освен ако не ти е кеф тогава си стой наведен.