Last news in Fakti

1 Май, 2020 16:00 9 576 72

Цунами от алчност и глупост

  • криза-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • икономика

Защо не се инвестира в производството? Във фирми, които произвеждат продукт, в земеделието?

Цунами от алчност и глупост - 1
Снимка: Shutterstock

Коментар на Елена Гунчева във "Фейсбук"
Днешните брифинги направо ме зашеметиха. Признавам, мислила съм какви ли не варианти за подпомагане на икономиката, но това „строително цунами“ с програмата за саниране, признавам, че ми дойде в повече. 1,6 милиарда лева за саниране трябвало да се дадат. Как ще се вдигне икономиката, освен че строителните фирми на държавна хранилка ще получат още пари, поне на мен не ми е ясно.
Още повече, че санирането има доста недостатъци, които с напредване на времето, излизат наяве.

Още си спомням, как току-що сложените изолиращи плоскости на един блок в Пловдив, направо отлетяха при по-силния вятър. Или срутената мазилка на санирано училище в Пловдив, при което на косъм се разминахме с огромна трагедия. Течащи покриви, плесен и т.н., са чести оплаквания след „безплатния“ обяд.

Защо не се инвестира в производството? Във фирми, които произвеждат продукт, в земеделието? Защо не се инвестира в построяване например на жилищни блокове за социално слаби граждани, както проклетият социализъм го правеше? А сега общините продават ударно това, което тогава е изградено за жилища за хората, които не могат да си позволят собствено.

Въпросът ми е риторичен. Защото трудно ще се краде оттам. Докато санирането вече е проиграна схема за усвояване на едни пари. Стотиците еднодневни фирми обикновено гравитират около някой мастит бизнесмен или политик. И парите се усвояват по план.

Толкова ли не можете поне по време на кризата да спрете алчността си? И да помислите преди поредната вселенска глупост?

Какви са приоритетите на икономиката ни? Заводи за автомобили, 250 броя заводи за автомобилни части! Признавам, че аз общо не мога да се сетя за 250 завода в цялата държава. Но пък кризата показа колко силно сме зависими от външни фактори. И дали изходът не е да имаме икономика, която да позволява оцеляването ни дори при затваряне на граници и световни кризи? Поне за селското стопанство съм убедена, че трябва да е така. Не ни трябват ябълки от Аржентина. Имаме си български. И е време държавата да си определи приоритетите и да развива българската икономика, а не да работим на ишлиме за чужди капиталисти и да внасяме цялата си храна отвън.

За съжаление, вместо икономически план, виждаме цунами от алчност и глупост!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    173 11 Отговор
    Но сега овцете са изплашени от Короната и не могат да мислят
  • 2 Наука

    41 72 Отговор
    Какви пари бе момиче какво саниране светът вече е сменил посоката а парите губят стойността си с всеки изминал час!
  • 3 Чочо

    106 6 Отговор
    Инвестиции, правят там където днес ги правиш утре гепиш, кой ще чака да се прибере реколтата или да се реализира продукцията?
  • 4 Ким Чен Ун

    20 77 Отговор
    Тука 2/3 от коментарите са по-точни и смислени от тая логорея.
  • 5 ужас

    8 123 Отговор
    Не завиждайте. Който може да краде, нека краде. Който не може, да духа супата, както казваше Чичовото.

    Коментиран от #53

  • 6 Гойко Митич

    75 32 Отговор
    Не се хаби бе душа,България не е била,не е и няма никога да бъде държава.

    Коментиран от #43, #60

  • 7 Гост

    100 5 Отговор
    Това е по зле от мошеничеството, защото ако мошенничеството има някакви граници то глупостта няма. А когато глупакът е и мошенник това е най-лошата комбинация.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 68 Отговор
    Простичко обяснение: Производството на енергия е свързано с редица нежелани въздействия върху околната среда...В крайна сметка, проследявайки цялата технологична верига, няма производство на екологично чиста енергия. Докато със санирането се икономисва енергия и то в голямо количество........

    Коментиран от #17, #61

  • 9 Предлагам

    65 10 Отговор
    Борисов да плати от банковата си сметка на работниците, които изхвърли на улицата.
  • 10 Да да

    86 6 Отговор
    Гражданско общество , липсва. Това е резултатът.
  • 11 пейо

    102 6 Отговор
    Момиче наливат се милиони в селското стопанство по програми. Всеки фермер с по 2 3 джипа и огромна къща. Ябълки. круши и други плодове няма да срещнеш. Няма европрограма за тях или има много условия. Затова нашите "земеделци" гледат само това, за което от Европата има субсидия
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 никой

    23 3 Отговор
    не говори защо имунитета е толкова по слаб /заболеваемостта,смъртността--по високи/колкото по развити са държавите......ами разходите а храна там относително са с най малка тежест т.е.ядат по лайняна /индустриална/храна
  • 14 ХЕПИЕНД

    40 6 Отговор
    ХЕПИЕНД ЗА ИДИОТИ. ПЪРВО – НАЛАГАТ СТРАХОТНА ПРОСТОТИЯ РЕПРЕСИВНО, А СЛЕД ДИВАНЕН ОТПОР Я ОТМЕНЯТ С ОЩЕ ПО-БЕЗУМНИ АРГУМЕНТИ ОТ ТЕЗИ, С КОИТО СА Я ВЪВЕЛИ
  • 15 Госあ

    17 15 Отговор
    Така ми харесваш Еленче. Това е ляво, а не да защитаваш търгашите. И за да бъде съвсем интелигентно ляво - държавни инвестиции само в големите и производителните ! Социалното е кооперативно. Анархията е за пра-човеците. И за да бъде и отговорно,освен интелигентно ляво - големите трябва да изпълняват планови норми, а не да ни заливат с безполезни боклуци.

    Коментиран от #27

  • 16 истина е

    67 6 Отговор
    Ние сме цървулите на ЕС.,а тиквата е най-голямата излагация !
  • 17 Хохохо

    44 9 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Хайде, обясни ми тогава простичко, колко милиарда са хвърлени за саниране и от колко хора се ползва, защото от реалната сметка излиза,около 8000лв на човек. И кога ще има за останалите 6,5 милиона население,възможност за саниране. И да те светна, при производството на стиропор, цимент и дограма въобще не се използва енергия, там вятъра духа и се получава.

    Коментиран от #59

  • 18 1244

    82 7 Отговор
    Като ви чета коментарите направо онемявам , госпожата е права , в тази държава само се краде , саниране за 1,6 млрд сега е беззумие , по добре производство и износ . Тая нация съвсем е изтрещяла
  • 19 Тасевски

    56 6 Отговор
    Докато властва Царя на тъпотата, неграмотността и алчността от село Б, на който дедко му е убит от гадните комуняги но те го приели в Полуцейската школа ще е така! Изритаме ли ги и го осъдим, да върне милиярдите които е ограбил от нас, ще излезем бързо от кризата. Иначе ни чака бавна и гладна смърт!!
  • 20 Наблюдател

    57 4 Отговор
    "Защо не се инвестира в производството?" А отговора е ясен - Защото от там комисионни трудно се взимат за разлика от строителстовото където съответните строителни фирми гравитиращи около "бат" ви Бойко и компания за да си уредят държавни поръчки трябва съответно и в % да се отчетат "където трябва"! Освен това по целия Свят мафиит работят по този начин, а нашата освен това си има и държава!
  • 21 Госあ

    31 10 Отговор
    Краварите са икономически по зависими отвсякога от Поднебесната империя, затова рижия паляк скача като ужилен. А Русия е по въоръжена и силна отвсякога. Либерастите са сготвени и е въпрос на време кога главните готвачи Путин и Дзинпин ще решат да обърнат палачинката 🤗. Този път не става дума за малките страни без ресурс-Германия и Япония, а за големите Русия и Китай. Хахаха

    Коментиран от #26

  • 22 Гарантирано от ГЕРБ

    45 3 Отговор
    Kакво производство ма како. Ние нямаме производство, а и от него не може да се краде!
  • 23 И аз да кажа

    12 28 Отговор
    Ами защото не можеш да задължиш някой да произвежда нещо при несигурен пазар, а санирането все пак облагодетелствува повече хора като им подобрява условията на живот и намалява сметките! Защото ако примерно раздадат по 500 лв на калпак, може ли да се проконтролира колко ще се изпият или скътат под дюшека и колко ще се похарчат за стоки, които "да завъртят" икономиката или да спасят наистина нуждаещи се хора? А за затруднените трябва да се погрижи Социалното министерство с пари от държавата! Ей, голяма простотия и плювачество!
  • 24 Пешо

    10 29 Отговор
    Каката как се е барнала с фотошопа !Иначе съм и виждал снимки в мрежата -направо си е тетка .Не разбирам защо се прави на кифла .На нейните години това в смешно ,гротесктно .
  • 25 И аз да кажа

    12 15 Отговор
    Е като няма производство откъде се появиха безработните, бе?
  • 26 Госあ

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Въпреки че Германия и Япония са в пъти по интелигентни, но не си изиграха добре картите, особено за страни без природни ресурси.
  • 27 Мнение

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Репресивните органи също са за пра-човеците

    Коментиран от #55

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ван дер Любе

    35 3 Отговор
    Защото от санране се краде добре - около 50%. Само тръбопровода до Перник е по-добре, но трябва да създадем още кризисни ситуации, а това е опасно. При санирането не е така. И да падне след време, никой не му обръща внимание.
  • 30 Кински

    9 3 Отговор
    Лятото първо да се спаси туризма .после цунамите мунамита
  • 31 ФАЦИ

    29 3 Отговор
    Едини мириярд и половина отново за саниране в тази тежка икономическа криза? Започне ли се саниране значи задават се изборите, електората чака да има нещо като безплатно саниране - келепир за да гласува правилно. Изпитано.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хората са го казали ясно

    30 3 Отговор
    ЕС е една формула в която парите на бедните от богатите държави отиват в джобовете на богатите в бедните държави, а всички евробюрократи си взимат %. Корупция в мащаби каквито Света никога не е виждал. Тази бюрократична машина захранва корупцията в цяла Европа и напълно я опустошава. Печелившите са всички които я организират за сметка на всички честни хора които си плащат данъците...
    Пътят към Ада е постлан само с добри намерения. Замисъла на ЕС беше грандиозен, но когато работата попадне в ръцете на обезумели от алчност крадци резултата се вижда ясно и от всички.
    ЕС е паметник на човешката алчност.
    ЕС е напълно обречен.
    Жив мъртвец...

    Коментиран от #34

  • 34 Ван дер Любе

    20 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хората са го казали ясно":

    Не ни е виновен ЕС. Борисов, Горанов и други са тези, които ги правят тези неща. Иначе в ЕС умните държави са дръпнали напред - Иралндия, Словения, дори Полша, Чехия.

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ПВМ

    28 3 Отговор
    В земеделие инвестират само хора които милеят за народа си и за природата!
    В България днес такива управници няма. Има едни патологични клептократи които освен да крадат и да лъжат гледайки хората право в очите друго просто не могат! България е хранила цяла Европа със земеделието си и ще стане отново държава на почит когато възстанови производството на екологична продукция.
    Цял Свят е идвал тук да се учи на земеделие!!!

    Коментиран от #45

  • 37 Хората са го казали ясно

    28 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ван дер Любе":

    Дръпват тези държави в които има държавници, а не държави в които лъжци и крадци неграмотни като нашите само схеми за крадене измислят.
  • 38 Другия с коня

    9 17 Отговор
    Инвестира Държавата например в ябълки,круши и сливи.....Първо трябва Земя...Купува...После купува дръвчетата,после ги засажда.После де грижи за тях Пет години и Урааа цъфна....Обаче...еееееее мина слана....и понеже Държавата е Абстрактно понятие а не Субект,значи е дал държавни пари някой Министър и идва Опозицията.. Къде са парите бе ,къде са ябълките,сливите....Хайде в затвора...Май е цунами от Лаици Икономистки...Цунами от Разбирачи...
  • 39 Ко стаа брат?

    32 1 Отговор
    Живея в района около Търново- може би 80 % от земята наоколо е само изорана, но незасята, а това което е засято е рапица. В същото време един приятел тираджия се прибра с един тир ЛУК ОТ БЕЛГИЯ!!! Нашия чернозем пустее, внасяме лук! Дали пък не ни плащат да не сеем?
  • 40 гост

    8 20 Отговор
    Ама Еленке,как си представяш държавата да произвежда ябълки ? Обясни на нас не адвокатите как да стане или да върнем ТКЗС-тата? Еленке,гледай ябълки и домати/дават пари по европрограми/,но май няма да стане,защото това не е като да висиш на бюро и да даваш непоискан акъл.
  • 41 Тито

    20 3 Отговор
    Там герб са наи силни може да се краде здраво. Но мисля че хората много скоро ще ги пометат.
  • 42 Хората

    31 2 Отговор
    От пустинята направиха Рай в Израел, а българите от Рая направиха пустиня...

    Сега се хранят с боклуците на цял Свят.
  • 43 карамфила

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гойко Митич":

    Държава в която има поне една джамия не може да просперира и е обречена на разруха.
  • 44 Пловдивчанин

    22 3 Отговор
    Земята около Пловдив пустее, а хората вече им е напълно ясно, след голямото крадене идва и големия глад.

    Игрите на глада идват и всичко ще участваме в тях!
  • 45 Петър Петров

    14 1 Отговор

    До коментар #36 от "ПВМ":

    От къде мислите са се появили златните съкровища на Траките? От продажба на земеделска продукция!!!
  • 46 Истината

    20 5 Отговор
    Е базкрайно ясна!

    В основата на съсипването на земеделието в България стои ДПС. За да стане земята евтина и да я изкупят първо се съсипва земеделието. После се вкарват турски боклуци пълни с пестициди за да се отровят хората. Така се пречи на родното прозводство да се пласира, без пазар то е обречено. Следва обявяване на турска автономия както в Кипър и на етнически принцип местното население се превръща в излишно. Исляма разчита на многобройноста си. Защото това вече се е случвало...
  • 47 България

    8 2 Отговор
    България пак ще бъде наша, само, че този път ще купим!

    Като разберете кой е казал тази мисъл от Гугъл ще ви стане ясно всичко което се случва днес в България.
  • 48 Васил

    9 3 Отговор
    Защото е по лесно да се краде!
  • 49 30 години

    15 2 Отговор
    Крадоха България и още има за крадене, а после вярвайте, че сме бедна страна!
  • 50 Фен

    6 15 Отговор
    Ами много по - добре, парите да се дадат, и нещо да се построи, отколкото да се дадат, и хората да си стоят в къщи. Същите пари, на същите хора. А тая "писачка" отде я изровихте?
  • 51 без майтап

    12 2 Отговор
    Трябва тотална повсеместна промяна.Смяна на статуквото.Смяна на мисленето, на алчността на българския политик (а дано,ама ,на да ли).
  • 52 8888

    23 1 Отговор
    Преди 1989 г. В България ябълки имаше толкова много че с тях си хранехме животните и изгниваха по полето .
  • 53 вярно е

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "ужас":

    Прав си. Няколко хиляди крадат,а останалите 7 милиона в Бе-ге-то духат "постната" супа ,и им харесва да са най-одрипаните в цял свят. Народопсихология ,какво да се прави. Наведена главица,ятаган.....
  • 54 Преди

    5 1 Отговор
    това трябва да си отгледаме елит, който не краде.
  • 55 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мнение":

    За съжаление повечето станаха такива,затова трябва репресивен апарат,а не анархия. И то не анархия,а либерастия. Анархията отрича частната собственост, което я прави все пак по приемлива,но това не означава да я приемем.
  • 56 Матей

    8 4 Отговор
    Продължават да си тъпчат гушите,не ги интересува някаква си криза,тъкмо в суматохата си отпускат вместо 1 милиард сега 1,6 млрд.това се нарича прогрес,народа гладува,мафията върлува.
  • 57 Хаджиментов

    7 2 Отговор
    Съгласен съм с авторката, със забележката, че по соц-време блокове са се строяли за бедните.
    Нали тогава бедни нямаше ;)
  • 58 Буги 'Барабата'

    8 2 Отговор
    Страхотна статия. Поздрави за авторката!
    Така мнението ми е че оправия няма няма и да има! Всеки от нас познава човек дал пари за да стане нещо в негова полза или да не стане. А колко от вас са давали един дваисетак за да не му пишат акт или лелката от кадастъра да придвижи молбата по бързо? А колко от вас знаят за по крупни схеми и колко от вас познават пишман бизнесмени? Идеи много за промяна но все си мисля че ще си останат идеи.
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хохохо":

    Енергия трябва да се произвежда непрекъснато, тя не може да се "консервира". Акумулаторите са ненадеждни, а ПАВЕЦовете са с много ниско к.п.д. Докато санирането е еднократно и използваната енергия за производството на необходимите материали е еднократно.
    Проблемът си е в хората. Например, нашите три свързани блока, с общо 8 входа и над 150 апартамента, не може да се санират заради двама психопати които са против това....Накратко, по-добре да се намали потреблението на енергия с цената на 1-2 милиарда, отколкото да се изграждат нови алтернативни мощности за 5-10 милиарда и то в ущърб на екологията. И в двата случая разходите ще ги плаща държавата, т. е. всички ние...Може да се помисли, как при санирането да се игнорират прищевките на разни "куковци" като при моя случай...

    Коментиран от #65

  • 60 Херо Дот Ком

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гойко Митич":

    Била е бате Гойко, била е. По времето на Крум Страшни, на Симеон и на Асеневци... Май трябва да се върнат Крумовите закони, за да спре това безогледно крадене от държавното...
  • 61 яяохох

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нашия вход си го санирахме на три пъти по евтина цена на частно,само и само да не пълним гушите на алчните фирми на властимащите

    Коментиран от #62

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "яяохох":

    Да, прoблeмът cи e в хoрaтa. Нaпримeр, нaшитe три cвързaни блoкa, c oбщo 8 вхoдa и нaд 150 aпaртaмeнтa, нe мoжe дa ce caнирaт зaрaди двaмa пcихoпaти кoитo ca прoтив тoвa....Нaкрaткo, пo-дoбрe дa ce нaмaли пoтрeблeниeтo нa eнeргия c цeнaтa нa 1-2 милиaрдa за саниране, oткoлкoтo дa ce изгрaждaт нoви aлтeрнaтивни енерго-мoщнocти зa 5-10 милиaрдa и тo в ущърб нa eкoлoгиятa. И в двaтa cлучaя рaзхoдитe щe ги плaщa държaвaтa, т. e. вcички ниe...Мoжe дa ce пoмиcли, кaк при caнирaнeтo дa ce игнoрирaт прищeвкитe нa рaзни "кукoвци" кaтo при мoя cлучaй...
  • 63 Пешо

    3 0 Отговор
    Дайте по 1000 лв на всеки и по този начин ще се помогне на всички. Ако се помага само на фирми нищо не се получава. Хората няма да имат пари да пазаруват, пътуват, да ходят на почивка и т.н. С този вариант 60/40 не става. Вместо да се дават пари на хотелиерите, че няма посетители, дайте ги на хората да отидат на море.Там е работата че е по-изгодно да вземеш едни пари, а ако никой не посети хотела ти още по-добре,няма разходи и тн
  • 64 ХХХ

    1 0 Отговор
    Г-жа Гунчева ,направете партия и с радост бих гласувал
    за вас ако държите на горе писаните идеи, че ми
    писна от идейно кухи партии.
  • 65 ХХХ

    7 0 Отговор

    До коментар #59 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ами като искаш да се санираш извади пари и се санираи.
    Откъде накъде ще се санираш с парите от моите данъци.
    Аз като живея в къща да не би някой да ми дава пари за
    саниране.Заради такива умници като тебе закриха
    печеливши блокове на АЕЦ Козлодуй и сега като добри
    кокошки снасяме златни яйца на други .Тоя номер с
    икономиите ходи го продавай на други.

    Коментиран от #66

  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 5 Отговор

    До коментар #65 от "ХХХ":

    Реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй са дефектни. В този случай за да замажат гафа на братушките, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
    Помежду-другото, от „Енергопроект” през 1980 г. бе изготвен доклад в 3/три/ тома относно състоянието на енерго-генериращите мощности на България...и переспективите за развитието им..., та от там са тези факти за реакторите ВВЭР-440 на братушките в Козлодуй....
    Пари за санирането мога да "извадя", но не става въпрос само до мен или моя вход, а и тези "кръпки" по фасадите са грозни...
  • 67 Наука

    4 0 Отговор
    Алчността и тесногръдието на властелините на света ще изиграят важна роля по пътя към промяната.Скоро хората ще осъзнаят че парите са най големия враг на човека,те само разделят хората създават расизъм и войни от които умират милиони невинни!
  • 68 волен сидеров

    3 0 Отговор
    Крайно време е бизнесмени и политици в затвора
  • 69 Апокалипсис сега

    2 0 Отговор
    Дали ГЕРБ са усвоили до съвършенство спрягането на глагола "усвоявам"? Ако сте съгласни гласувайте с +, ако не сте съгласни с –.
  • 70 Бай Уй

    0 0 Отговор
    Време е да подпомогнем туризма 😄😄😄. Този стар поминък на българина още от времето на хан Аспарух.
  • 71 SDS

    0 0 Отговор
    ЛАКОМИЯТА Е ЛОША БОЛЕСТ
    МАЙКАТА НА ПРОСТОТИЯТА Е БРЕМЕННА ПОСТОЯННО
    ВСЕКИ СИ ОТИВА САМО С ЧУЖДИТЕ КИТКИ
    НЯКОИ СА ОПЕРИРАНИ ОТ СРАМ ОЩЕ ПРИ РАЖДАНЕТО
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.