Last news in Fakti

20 Май, 2020 06:30 2 732 15

Тръмп пие хидроксихлорохин и се гневи на СЗО

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • световна здравна организация-
  • ковид-19-
  • хидроксихлорохин

Американският президент е възмутен най-вече от отношението на СЗО към Китай

Тръмп пие хидроксихлорохин и се гневи на СЗО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В кризата от коронавирус Тръмп заплашва СЗО с окончателно спиране на плащанията на САЩ и напускане на организацията, ако до 30 дни СЗО не постигне "подобрения". Същевременно стана ясно, че Тръмп пие хидроксихлорохин.


Американският президент Доналд Тръмп заплаши Световната здравна организация с напускането на САЩ и окончателно спиране на плащанията. Той дава на СЗО трийсет дни, в които организацията трябвало да отбележи "значителни подобрения". В противен случай Щатите ще преустановят всички плащания към СЗО, както и да преосмислят членството си в организацията, става ясно от писмо до директора на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, което Тръмп публикува в профила си в Туитър.

"Грешките на СЗО излизат на света прекалено скъпо"

"Ясно е, че грешките, които допуснахте Вие и Вашата организация относно пандемията, излизат на света прекалено скъпо", пише Тръмп. Американският президент подчертава, че не може да допусне парите на американските данъкоплатци да отиват за една организация, която не служи на американските интереси.

Тръмп е възмутен най-вече от отношението на СЗО към Китай. Заради лошото управление на организацията и сляпото доверие към данните от Китай епидемията се е влошила драматично и разпространила из целия свят, критикува той. В писмото от 4 страници американският президент говори за "опасна липса" на независимост от Китай. Критици в САЩ упрекват Тръмп, че търси изкупителна жертва, за да отмести вниманието от своята бавна реакция в началото на кризата.

През април Тръмп временно преустанови плащанията на САЩ към СЗО. Сега заплашва да спре напълно вноските на САЩ. По-малко от една четвърт от бюджета на СЗО, чието главно седалище е в Женева, се състои от задължителните вноски на държавите-членки. САЩ са най-големият платец. За 2020 и 2021 са предвидени плащания от по почти 116 милиона долара. Към тях се прибавят и доброволни плащания.

Общата сума на плащанията на САЩ (задължителна вноска и доброволни плащания) отговарят на 15% от бюджета на СЗО. За двете горепосочени години вноските на Китай са в размер на по 57 милиона долара. А през 2018 и 2019 са били дори в размер на 37,9 милиона долара. Докато за тези две изминали години Щатите са плащали почти толкова, колкото е предвидено за 2020 и 2021.

Тръмп пие на своя глава хидроксихлорохин

Същевременно стана ясно, че от близо седмица и половина Доналд Тръмп приема препарата срещу малария хидроксихлорохин като превенция срещу новия коронавирус. Защото така намира за добре, както казва той самият. "Чух много добри неща за това лекарство", обясни Тръмп в Белия дом. Според него, много лекари и медицински сестри също приемали медикамента превантивно. Лекарят на Белия дом знае, че президентът приема лекарството.

Още през март Тръмп нарече хидроксихлорохина "божи дар". В края на април обаче Американската агенция за контрол на храните и лекарствата FDA предупреди, че няма доказателства за положително действие на това лекарство при новия коронавирус. От FDA дори посочиха, че приемът на хидроксихлорохин засилва риска от възникването на животозастрашаващи проблеми със сърдечния ритъм. Според едно изследване от април, приемането на медикамента заедно с определен антибиотик повишава риска от летален изход.

Доналд Тръмп обяви, че освен хидроксихлорохин приема и цинк, за да подсили имунната си система. Не е ясно дали 73-годишният президент пие лекарството срещу малария превантивно срещу Ковид-19 или пък за да облекчи симптомите на вече настъпило заболяване от новата болест. Тръмп многократно е подчертавал, че всички досега направени му тестове срещу новия коронавирус са били отрицателни.

От избухването на пандемията от коронавриус досега в Щатите са се заразили над 1,5 милиона души, според официалните данни. Жертвите на Ковид-19 в САЩ са над 90 000.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    12 2 Отговор
    И къде са тези 90 хиляди жертви, като и тука с 50 съпътсващи заболявания, дрън дрън че пляс.,
    Лъжите взеха да стават като печатането като на доларите, на кубици
  • 2 Професор

    12 9 Отговор
    Да живее великият президент на САЩ, анти-глобалистът, анти-неомарксистът, анти-соросоидът, великанът Доналд Тръмп, надеждата и упованието на всички нормални хора по света!

    Коментиран от #3

  • 3 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Професор":

    Обзалагам се, че Дзинпин ще живее по - дълго 😉

    Коментиран от #4

  • 4 Да, ама пък Тръмп

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    ще бъде по-дезинфекциран...

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Да, ама пък Тръмп":

    Добре че китайския му колега му каза за хлороквина и останалите препарати, иначе и той щеше да пие белина 😂 И вместо да му благодари, го обвинява
  • 6 Тръмп

    1 2 Отговор
    е наркоман !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 От посолството на фащ:

    2 1 Отговор
    Това е лъжа !
    Нашият вселенски мозък - жълтия не пие
    хидротсие...хидроооуявмцго...абе не пие от хидрото.
    Той обича да пие натурален мр.Пропър,а преди лягане най-обича чаша топла белина с лимонов аромат.

    ,,с подкрепата на фащ за България"
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Учен

    4 0 Отговор
    Как пие хапчета на своя глава бе, нали НЕ можеше БЕЗ РЕЦЕПТА?!
    Или това е само за мишките, а "големите" си правят каквото си искат!
  • 12 Саморанов

    2 2 Отговор
    Боледувал съм от Малария в Африка два пъти. Пазех се но Африка си е Африка!! Спин, тиф, жълта треска, малария, минингит, това мори хората там. 2.5 милиона умират от Малария, от Спин сигурно двойно, от другите болести не е ясно. Лекарството което пих и се излекувах се казваше Мефакуин. Пие се по схема, 3 - 2 - 1 хапче. Толкива е силно това лекарство, че освен да лежиш, друго не можеш. Повръща ти се, вие се свят, лошо, лоши и лошо!!! Този Тръмп е без мозък!! И да пие и да не пие, ако има около него някой заразен, Короната ще го удари. И не забравяйте, този вирус с муши не се различава от предишните!!! Световната конспирация успя. С Глобалното затопляне не успяха, но с това да!! Маларията удря основно Черния дроб и като се прибрах от мисията, пих дълго време билков екстракт за пречистване на дроба.

    Коментиран от #13

  • 13 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Саморанов":

    ЯВНО СИ МНОГО НЕВЕЖ ЧЕ ТРЯБВА ПРЕВАНТИВНО ДА ПИЕШ ХИНИН ЗА ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЕЕШ ОТ МАЛАРИЯ. НО ТИ ЯВНО НЕ СИ ПИЛ ПРЕВАНТИВНО. ЗАЩО? ПРАВИЛ СИ СЕ НА МЪЖ И ВЕЛИК БАЙ ГАНЬО И ТО ДВА ПЪТИ. ГЛУ..К. ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ ТРЪМП Е УМЕН. МНОГО УМЕН.
  • 14 Келеме е той да знайш

    4 0 Отговор
    Бай Дончо, според мене требва да се гневиш на Гейтс Бил и да го държиш под око за в близко бъдеще.
  • 15 Чудещ се

    1 0 Отговор
    Пишат се глупости против Тръмп и Путин, но си оправят държавите момчетата. А тук кой?