20 Май, 2020 09:24 8 564 8

Д-р Валери Кацунов за архивите на Държавна сигурност

  • валери кацунов-
  • архиви-
  • държавна сигурност-
  • студио хъ

"България е единствената страна в Европа, която има пълен комплект документи на своята Държавна сигурност," каза Кацунов в интервю в "Студио Хъ"

Д-р Валери Кацунов за архивите на Държавна сигурност - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"На сайта на Комисията преди време, имаше целият опис на комисията, секретариат, сега от този опис от 13 описа на този фонд са показани 3 или 4. Цялата информация, която може да се намери за Държавна сигурност е фондирана в отделни фондове, те имат описи и архивни единици и вече се търси вътре, за да потърсите нещо, трябва да знаете, че то съществува. Това, което показва Комисията, на сайта си, е може би под 3%. Това, което показва на компютъра в читалнята е максимум 10%, останалото се държи встрани.

България е единствената страна в Европа, която има пълен комплект документи на своята Държавна сигурност. Докато бях в Комисията, дойдоха двама служители предполагам на МИ-5 и търсеха документи за Георги Марков...и ги попитах „Добре, може ли като работещ в тази комисия да чета във вашия архив, във вашата служба “, казаха ми „Категорично не!“. Добре, ние защо за пореден път отваряме нещо някому, а заедно с това сегашният председател е затворил тотално документите.

В сегашната комисия няма нито един юрист, ама завършил Софийския университет говоря, няма юристи, няма историци. Има инженери, има най-различни други специалности хора, които само слушат каквото им се каже. Евтим в началото ни каза гледайте си секретарките и колите, не се интересувайте от другото. Ние сме там да изпълним някаква заявка, то ли на ЕС, то ли на нашите политици.

Комисията е една гигантска пералня на документи, те не излизат пряко от архивите на Държавна сигурност, те излизат от Комисията.

Мога да кажа само, че има много хора, за които има документи в Комисията. Има, щото съм ги чел. Не казвам какви са, казвам, че има документи.

Законът е еднакъв за всички и трябва да се прилага еднакво. В една Чехия, където документите са в едно невъобразимо по-голямо количество, в една Полша се обявява всичко за всички. Не се правят изключения. Другата крайност е Румъния, където Секуритат, освен че гръмна самия Чаушеску, прибра и документите и се приключи. При нас това явно не беше възможно и не стана така. Например къде изчезнаха хората, аз се питам, хората от списъка на БНБ банка за лошите кредити? Това бяха 11 500 субекта, ама един субект е борд на директори... това са страшно много хора, нещо потъна, нещо не се явиха, няма ги никъде, да не се окажат олигарсите вътре, защото пари не се дават на случайни хора...И сега със сигурност са известни бизнесмени.

Има и такива, които успяха да вземат от изкараните публично пари. Има заводи, които бяха раздадени на деца, на близки, на партийни функционери, които фалираха просто, аз лично не мога да менажирам завод за каквото и да е било.

Досиетата са си досиета. Това е капацитетът на комисията, Народното събрание такъв човек сложи началник. Тази комисия се прави от двама души – единият е Цветан Цветанов, другият е Костадин Костадинов, и си я направиха удобна. Сегашните членове на комисията не знаят какво има в банки, в архива.

По принцип 90-та година се повдига въпросът какво да правим с архивите. „Голям проблем е въпросът с архивите, чувстваме, че има напрежение в тази област и в агентурния апарат, и в ръководствата, и по партийна линия. Хората питат, вълнуват се. Поставям го като въпрос, не искам да го дешифрирам...По темата се работи, заслужава нашето внимание“, това министърът се изказва. Сиреч започнали са да чистят – това е 07.02.1990г.

Когато гледате филм виждате един ъгъл, втори, трети, а четвъртият го няма, що, щото там е камерата. Ето това е Държавна сигурност."

Вижте във видеото още какво каза д-р Валери Кацунов в "Студио Хъ" на 18.05.2020г. за неразбориите в Държавна сигурност, за агентите Петко Бочаров и академиците-историци, за достъпността на досиетата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха ха ха

    17 3 Отговор
    Пак станахме номер едно.
    ВеУики сме.
  • 2 Пешо

    13 22 Отговор
    Има ли още живи от ДС? Пак се топли стара манджа.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 ХУ Ю

    22 3 Отговор
    ЧАКАМ "МЪЖКАРЯ"ВЕЖДИТУ ДА КАЖЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА ,НЕЩО ЗА ДОНОСНИЦИТЕ
  • 4 След 30 г.,от дистанцията на времето,

    14 10 Отговор
    може да се каже,че гърците постъпиха най-правилно,като изгориха всички архиви на хунтата, на полковниците,макар че те управляваха по-кратко време. Тази комисия отдавна е излишна и служи на властващите да разделят и манипулират обществото.Затов и не я закриват.Там работят някакви случайници,на държавна хранилка,но с министерски заплати и държавни превилегии.За разлика от държавните чиновници в министерствата,те огромни доходи от участия и авторство на издадени книги,чрез ползване на информацията от архивите. Иначе най-важните архиви са изгорени,през 1990-91 г.,което обезсмисля работата на тази комисия.Крайно време е да се закрие!
  • 5 Има живи,защото толупа изкара,

    22 12 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    че бившите служители на ДС живеят 200 г. и са виновни за всичко и всички,даже и през следващите 20 г. мутренско управление.
  • 6 Наблюдател

    9 1 Отговор
    Какво друго да се очаква когато какво, за КОГО и КОГА как да се случи с досиетата на ДС ги решават бивши кадри и сътрудници в или гравитиращи около властта! Досиетата това е чиста проба политическо оръжие! Освен това има още действащи и то на ръководни постове !! Тяхните досиета не се вадят по закон...
  • 7 анонимен

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    anonimen има живи, за наше съжаление. Те управляват България, за наш срам. аде само 2 да ви кажа: агент иван, шкембето министър на отбраната.
    агент гоце - два мандата президент на БГ и на този заспал народ.
  • 8 Чалгар

    4 1 Отговор
    След 30 години няма да има държава няма да има и досиета .над територията ще се носи само чалгата , интелектуалния продукт на социализъма....