Last news in Fakti

27 Май, 2020 15:35 6 832 13

Проф. д-р Георги Касчиев за отпадъците на АЕЦ Козлодуй

  • проф. д-р георги касчиев-
  • аец козлодуй-
  • интервю-
  • студио хъ

АЕЦ Козлодуй се превръща в ядрено гробище според него

Проф. д-р Георги Касчиев за отпадъците на АЕЦ Козлодуй - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Бих предпочел да коментирам финансовия отчет най-вече на АЕЦ Козлодуй, за миналата година Централата е произвела 16 милиарда и половина киловатчаса електроенергия, някъде около 2% повече от миналата година. Финансовите приходи от продажбите на електроенергия са нараснали значително и са около един милиард и 319 милиона лева. Примерно с 216 милиона лева повече от 2018 г. Добре за Централата, вероятно не много добре за потребителите на електроенергия, които са платили тази цена. Или както в отчета се обяснява поради стабилно нарасналите цени на борсата на електроенергия. Цените на тази борса стабилно нараснаха по средата на годината, необяснимо и нелогично...Обикновено цената, логично е да се повиши в края на годината, както и винаги е ставало, когато търсенето е по-голямо. Но отчетът накрая казва, че Централата през 2019 г. не е изпълнила нормативното си задължение да изпраща минимум 50 тона тежък метал в отработеното гориво за дългосрочно съхранение и преработка в Русия. Като единственото обяснение е, да цитирам точно: продължителният характер на подготвителните работи. Тези подготвителни работи общо-взето текат 12 години вече.

Това системно и демонстративно нарушаване на задълженията на Централата стана, откакто министър Петкова е начело на Министерството на енергетиката. 2015 г. не е изпратено, 2016 г. не е изпратено, 2017 г. - половината, 2018 г. не е изпратено, 2019 г. не е изпратено, за тази година е казано, че се предполага, че през втората половина на годината пак ще бъде изпратено, аз дълбоко се съмнявам.

По ред причини, причините могат да бъдат втора вълна на коронавируса или по-малки приходи. Тъй като ако се изпрати такава партида гориво, тогава реално ще разберем всъщност колко струва това. Сегашните техни изчисления са, че това би струвало 40 милиона лева, което е доста смехотворно...такива цени в света няма. Предполагам, че няма да бъде и тази година. Как си обяснявате, че такава огромна печалба от 325 милиона лева се калкулира след данъци и то, след такси. Това гориво остава в Козлодуй, на площадката на Козлодуй, която се превръща постепенно в едно ядрено гробище, тъй като няма никакви планове какво всъщност ще се прави с него. Там има едно хранилище за сухо съхранение, но то е само от ВВР 440, от малките блокове, това е много надежден способ, но голямото хранилище, в което се съхранява горивото ВВР 1000, това е хранилище от мокър тип. Тоест това е система от 4 басейна, в които се слага горивото, то обаче е високо над земята, при една авария, ако се спука стената на някой от басейните и се получи неконтролируем теч, вече нищо не можете да направите. Ще стане...да не описваме тези сценарии, но дори и нищо да не стане, какво правим с него, там ще го държим после какво правим?

Досега всички стратегии казваха целта каква е – постепенно освбождаване на площадката на Козлодуй, от отработено гориво и за тази цел минимум 50 тона...Това нещо досега никой министър не си е позволявал да не го изпълнява. Всички министри от 2015 г. са го правили. Министър Петкова, когато се повдигна въпросът ноември месец 2018 г., когато евродепутатът Светослав Панинов запита: „Верно ли е, че не се извозва?“, тя се яви веднага, светкавично по три телевизии и каза: „Не е верно! Не е верно! То се извозва на определена периодичност, ние имаме договор с Русия. Не е желателно да се говори въобще по тези теми, защото това е държавна тайна!“

Значи може да пуснете една снимка на министърката така с нос като на Буратино. За контрола, за изпълнението на тази стратегия отговаря пък председателят на АЯР и никой не го пита контролирал ли е, не е контролирал. Ами на таз министърка нали има вице-премиер, мисля, че е Томислав Дончев, ами той никога не сте го чували да казва някакъв контрол упражнявал ли е, не. Кой друг може да упражни контрол? Да кажем правосъдната система, ами такъв сигнал е пратен преди две години до Прокуратурата и знаете ли Прокуратурата какво казва: „Ами тя тази стратегия, независимо, че е приета с акт на МС, тя не е задължителен елемент, тя е пожелателен, тя дава само насоките.

“Вие представяте ли си МС е приел десетки стратегии, ами излиза, че никоя от тях няма никакво значение. С тия неща никаква шега не бива. Министърката не само заблуждава обществеността в България, тя заблуждава и ЕК.", каза проф. д-р Георги Касчиев.

Вижте във видеото какво още разкри проф. д-р Георги Касчиев в "Студио Хъ" за това как АЕЦ Козлодуй се превръща в ядрено гробище, неизпълнените задължения на министър Петкова и подвеждането на обществото и ЕК.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бис

    7 4 Отговор
    1000 тона неотработено гориво има на площадката - за какво говорим ммм, ми то излиза че имаме най голямата атомна бомба в света. Но какво от това, нали си вземат премиите за пред-пуск на всеки блок за съответния ПГР.
  • 2 Последния софиянец

    13 1 Отговор
    Кражбите на ГЕРБ са държавна тайна. ХА ХА ХА!
  • 3 бис

    4 2 Отговор
    извинявам се - отработено гориво исках да кажа
  • 4 Наблюдател

    14 1 Отговор
    Б.Борисов се е заобиколил от антураж лъжци - точно негово подобие!
  • 5 висок

    12 5 Отговор
    Наближава момента в който държавата ще трябва да извади 15-20 млрд лв за бомбата Козлодую.... познайте от чий джоб ще са? Пригответе се.
  • 6 Bit

    8 8 Отговор
    Касчиев, професоре, до голяма част си прав за това, което твърдиш, но дали щеше да го кажеш ако все още бе част централата, а не изритан преди години?
  • 7 Тотален лобист

    12 9 Отговор
    Тоя професор е тотално компрометиран като лобист на чужди интереси и който иска да му вярва. Не за пръв път говори нелепици.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този

    10 3 Отговор
    Професор е поредната подлога на антибългарските интереси!
  • 10 Която си ще

    3 0 Отговор
    Вярно ли е?!?!?!
    Значи, ние служителите на площадката - най - много се радиираме хахахаха.......
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 СЕВЕРОЗАПАДА

    0 1 Отговор
    И ТОЯ ОЛИГОФРЕН Е ЧУЛ ОТ НЯКЪДЕ, ЧЕ ДВЕ ЖЕНИ СИ ГОВОРЯТ НЕЩО.