Last news in Fakti

8 Юни, 2020 15:00 4 589 25

Най-сигурните страни по време на пандемията: Швейцария е първа, България е 48-ма

  • швейцария-
  • германия-
  • коронавирус-
  • българия-
  • сигурност-
  • пандемия-
  • икономика

В пандемията Швейцария и Германия са най-сигурните страни в света - заради устойчивата им икономика и внимателния начин, по който подхождат към ограниченията, без да жертват общественото здраве и сигурността. А България?

Най-сигурните страни по време на пандемията: Швейцария е първа, България е 48-ма - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцария е най-сигурната страна в света по време на пандемията от коронавирус. Германия се нарежда директно след нея, а България е на 48 място. Това става ясно от новото изследване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG), обхващащо 200 страни. Преди два месеца DKG публикува подобна класация, в която Германия също заемаше второто място в световен мащаб и първо място в Европа.

България се изкачва от 27 на 21 място в Европа

"Интересно е, че сега - няколко месеца след избухването на пандемията - в класацията има значителни промени", коментира списание "Forbes". Първоначално на първите места застанаха страните, които реагираха бързо на пандемията и чиято спешна помощ е добре развита. Два месеца след публикуването на първата класация обаче нещата се промениха: на първите места се появиха страните с устойчива икономика, посочва изданието.

През април, според DKG, най-добре в света се справяше Израел. Днес обаче Израел е на трето място. Според авторите на изследването, Швейцария и Германия заемат първите две места поради "устойчивата си икономика" и "внимателния начин, по който подхождат при налагането и разхлабването на ограниченията, засягащи и икономиката, без да жертват общественото здраве и сигурността".

Изследването е изготвено въз основа на 130 критерия, обхващащи здравеопазването, политиката и икономиката. След Швейцария, Германия и Израел в топ десет влизат още Сингапур, Япония, Австрия, Китай, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея.

България този път застава на 48 място в световен мащаб. Преди нея са Полша - на 28 място, и Турция - на 37. Зад България са класирани Румъния - 57, САЩ - 58, Франция - 69, Русия - 61, Швеция - 65, Белгия - 78. Най-несигурната страна в света се оказва Южен Судан. В европейски мащаб България се изкачва от 27-ма позиция през април до 21 място през юни 2020.

7 милиона случаи на зараза

Нова Зеландия, която заема 9 място в класацията на DKG, обяви, че в страната вече няма нито един случай на коронавирус. Правителството планира да отмени почти всички ограничения.

Към момента официално регистрираните случаи на зараза с коронавирус по света вече са 7 милиона. Жертвите на Ковид-19 са над 400 000. Предполага се обаче, че реалният брой е много по-висок. Бразилия, която е една от най-засегнатите страни от кризата с коронавируса, вече спря да публикува информация за броя на заразените и жертвите. 


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 btv comedy

    31 4 Отговор
    48-сма от 200 не е зле но мерките тук ги претупаха!
    И на фона на малкото заболели 2-3 болници спряха да работят както и лекарите протестираха!

    Коментиран от #23

  • 2 не е така

    20 0 Отговор
    ,каза Оня!?.....

    Коментиран от #6

  • 3 Иво

    33 2 Отговор
    Местата с наддаване ли се купуват?
  • 4 ФЕН

    43 4 Отговор
    Не е вярно !! Това е лъжа за да се разклати правителството.Премиера обяви ,че сме №1 !!! не слушаи те света Те ВСИЧКИ ЛЪЖАТ и ни завиждат за стандарта на ЖИВОТ !!! Даже емигрантите се прибраха че тук е по добре
  • 5 123

    37 3 Отговор
    Е те това не го вервам Баце каза че всички се учат от него и онова нещо наречено щаб
  • 6 абе

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "не е така":

    от къде се обади....

    Коментиран от #24

  • 7 плевен

    14 9 Отговор
    Новата смешка на DW. 130 критерия ! Да вървят да ги разказват на умрелите в Германия.
  • 8 Така така

    8 0 Отговор
    Шанс в Германистан да е сигурно..
  • 9 00000014

    35 6 Отговор
    Наред ли си? Мерките били претупани! На фона на един безобиден вирус, по-слаб и от грипен вирус, народът беше подложен на унижение от властолюбци-неспециалисти. А специалистите бяха избутани настрани и устите им запушени - да не пречат на мозъците от бостана. А творенията на Дойчето са сороспропаганда на която се поддават само лабилните психики.
  • 10 Хахаха

    11 5 Отговор
    Германия с два пъти повече умрели от Турция на второ място....

    Коментиран от #14

  • 11 Иван

    15 2 Отговор
    Не е вярно питаи те Боико .................
  • 12 Лъжец

    6 3 Отговор
    Но според ББ ние сме направили това което никой друг не е могъл пък те били цели 44!
  • 13 Петьо Петров

    10 1 Отговор
    Интересно ми е къде сме ние и къде е Южен Судан?!?,Добре е,че нямаме много жертви,защото и без вирус,даваме повече от всеки друг по света на глава на населението.Та на въпроса,ние сме на "престижното" 48 място по справяне с кризата,въпреки думите на Вожда,че всеки се допитва до него,как така успешно се справяме.Само за справка,ние българите със своите няма и 7 млн. имаме установени случаи 2727 и 160 обявени починали,а в Южен Судан понеже не се справят и са на последно място,при население от над 15 млн. имат установени 1604 случая,от които забележителната цифра 19 починали?!? Нямам идея кой прави тези статистики,но ако човек се замисли,това е абсолютно алогично. Намирисва ми,но не знам на пропаганда ли или на животински звуци издавани от мисирките...блю,блю,блю!
    Бъдете здрави и разумни!

    Коментиран от #18

  • 14 Шекспир

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Ти сега с Дойчу веле ли ще спориш:))).В щатите са на ръба на гражданска война но са преди Русия.хаха
  • 15 Обективен

    10 0 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си!!! Проф. Вучков.... Какви глупости тиражира ДВ, цитирайки не какви болни лондонски мозъци... :)))
  • 16 Doni Brasko

    15 0 Отговор
    Никой не може да каже реално колко напрактика са починали от Корона. Не са правени аутопсии. Всичко е на база ЗВЕЗДИТЕ МИ ГО ГОВОРЯТ.
  • 17 финикиеца

    14 0 Отговор
    Да Швейцария не е зле по сигурност обаче местните жители мразят много чужденците колко и да са богати те....дори 20 години да си живял там,пак не те приемат. Каазвам го от първа ръка.
    Ако чужденец живее в тяхно село,те гледат да го игнорират и да не общуват с него
  • 18 Doko

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Петьо Петров":

    Ако продължаваш да разсъждаваш така (логично) нищо добро не те чака! Виж кой управлява ,кой е опозиция ( защо още ги има) и кой ги подкрепя ,а и кой ги търпи и си отговори дали ти си нормален.
  • 19 Next

    10 2 Отговор
    разбойко каза: ние първи ушихме костюми, ние първи наложихме строги карантинни мерки, но Европа казва че сме на 48мо място. Тук някой лъже, кратуната ли лъже или Европата. Аз на празни кратуни не вярвам, но ако иска да излезе с майтапа и кантара пак да ни убеждават. Ни суджук яли ни на суджук мирисали.

    Коментиран от #20

  • 20 ехаа

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Next":

    кой е лъжливото овчарче....
  • 21 Вярно е

    7 3 Отговор
    Това при нас трудно може да се нарече "справяне" със ситуацията, на фона на хилядите отанали безработни, съсипани бизнеси и последствията, които тепърва ще изпитаме.
    Все едно да ти отрежат крака за всеки случай, вместо да го излекуват и да решат, че са се справили отлично.
  • 22 Дойче зеле пак лъже

    6 0 Отговор
    Гейевропейски лъжи , даже самите те не вярват но са дошли нас да кандирдисват .
  • 23 Кокорчо🙄

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "btv comedy":

    И тука само от корона колко умряха, николко, всички бяха с няколко съпътсващи, даже и черепно мозъчна имаше
  • 24 от кайнака

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "абе":

    на мисирките``контекста``!
  • 25 европа

    1 0 Отговор
    са 38 републики и 12 монархии...