Last news in Fakti

1 Юли, 2020 09:58 8 837 83

Доц. Мангъров: Коронавирус не се бори с изолация и затваряне

  • доц. атанас мангъров-
  • атанас мангъров-
  • заразени

COVID-19 протича като летен грип при повечето хора, убеден е специалистът по инфекциозни болести

Доц. Мангъров: Коронавирус не се бори с изолация и затваряне - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД - София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” - Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

- Притеснява ли ви увеличението на болните от коронавирус и как ще коментирате прогнозата на проф. Кантарджиев, че случаите вероятно ще минат 200 дневно?

-Не ме притеснява. Болните, които се съобщават, са само тези, които се откриват. Всъщност те не са болни, те са заразени хора. В страната има много повече заразени, които просто не се откриват. И колкото повече хора се изследват, толкова повече нови случаи ще се установяват. Когато изследванията се правят там, където доказано има случаи на COVID-19, ще се откриват още заразени. Няма нищо необичайно. В понеделник са направени над 4 000 теста и са открити 140 заразени. Ако бяха направени 1000 теста, откритите щяха да са по-малко. Ако бяха направили 8000 теста, щяха да открият над 200 заразени. Всъщност от самото начало се открива един и същ процент заразени- около 3 процента от изследваните.

Това заболяване не може да се овладее със затваряне и изолация. Ще дам един пример с варицелата. Ние сме страна, която до тази година нямаше ваксина за варицела. Една огромна част от хората са карали заболяването и въпреки това всяка година имаме между 25 хил. и 35 хил. случая на варицела. Става дума за заболяване, което се разпространява по същия начин – по въздушно-капков път основно. Въпреки че заболяването съществува много отдавна, всяка година ние имаме хиляди случаи на варицела. Но затова никой не затваря страната и никой не се тревожи особено.

- Във Великобритания в началото се правеха по 15 хил. теста и се откриваха по 5 хил. болни на денонощие. Сега се правят над 200 хил. и откриват 1000 заразени. А при нас тенденцията е обратна – повече тестове, повече заразени. На какво се дължи това?  

- Ако там инфекцията е минала през повече хора, съответно ще се откриват по-малко новозаразени. Докато тук ние се бяхме затворили и в момента, в който се отворихме, съответно числото на заразените започна да се увеличава. Едно, защото се увеличи броят на тестовете, и второ, защото хората започнаха да си контактуват. Но пак казвам, това са хора, които са заразени, не са болни. И е абсолютно безсмислено да се затварят, още повече – да се вкарват в болници. Отново ще повторя това, което многократно съм казвал – тези, които са много болни, трябва да влязат в болница. Тези, които не са много болни, да си стоят вкъщи. Всички останали просто трябва да живеят нормално. И тази лудост да спре.

Вярно ли е, че заболяването мутира и вече протича по-леко?  

- Точно това искам да ви кажа – че от тези 140 души дневно, много малко са тежкоболни. Броят на хората, които са в интензивните сектори, е около 20-ина. В болниците са настанени няколкостотин души. Огромната част от тях или нямат нищо и са в болница, защото се страхуват, или клиничните им симптоми са на едно грипоподобно заболяване – температура, болки в гърлото, общо неразположение, втрисане, болки в ставите. Нещо, което всеки от нас кара поне 1-2 пъти годишно, и за това не влиза в болница.

- Личните лекари в Пловдив отчитат увеличение на болни точно с такива симптоми. Това коронавируси ли са?

- За да се докаже, трябва да се изследват. Защото симптомите на коронавируса по нищо не се отличават от симптомите на което и да е грипоподобно заболяване. Ако не се бяхме стреснали толкова на тема коронавирус, диагнозата, която щяхме да поставяме на тези хора е, както се казва на жаргон, летен грип.  Ако беше през зимата, щяхме да казваме грип.

- Безопасно ли е да ходим на море това лято?

- Според мен, да. Не е по-опасно от всяка друга година, когато на море хващаме най-често ентеровирусна инфекция.  Тази година, защото вече има и „нов играч на терена”,  вече можем да хванем и коронавирус, който в огромната част от случаите по нищо не се отличава от всички останали вируси по клинично протичане.

Как могат да бъдат ограничени огнищата на COVID-19?

- Ако се затворим всички, никой не излиза, пак сложим КПП-та, автомобили не вървят, самолети не летят, може би за известно време ще успеем да ограничим разпространението на инфекцията. Но в момента, в който се отворим, всичко ще започне отначало. И ако някой си мисли, че чрез затваряне може да ограничи една такава инфекция, се лъже. Това нещо се знаеше още от самото начало и нямаше нужда от тези ограничения. Идеята беше да не се претовари здравната система. В момента тя е натоварена на по-малко от 1%. Има около 20-има болни в интензивните сектори, при над 2000 интензивни легла в страната. Другото е да не работим, да се крием, да не ходим на училище, което правим и мисля даже, че започна да ни харесва в някаква степен. Обаче това е пагубно за икономика, образование, за всичко. Колкото по-бързо разберем, че не може да се живее по този начин, толкова по-добре ще бъде за нас.

- Разбирам, че сте против ново затягане на мерките.

- Това ще успокои някои хора от Щаба. Може би за известно време ще се ограничи бройката на откриваните случаи, но в момента, в който се отворим отново, всичко ще се върне в началното положение. Това, което трябва да се направи, е да се спазват тези елементарни правила за безопасност, и хората, които са уязвими, да се пазят и да бъдат пазени. Нищо по-различно от това.

Интервюиращ: Добринка Димова

Източник: TrafficNews


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    58 129 Отговор
    Абе факти, дайте мнение на на някой от Пастьор и Кох, стига с тоя тройкаджия по чревни болести от нек'во ЕАД. Като нема специалисти у бг'то, което е нормално, дайте международни.

    Коментиран от #11

  • 2 ББ Баце

    59 120 Отговор
    Мангърката е за Министър на Здравеопазването, няколко месеца и няма да има нужда от болници, всичко ще измре..
  • 3 Гешев ги подкрепя

    147 44 Отговор
    Както винаги, доц. Мангъров отстоява позицията си. Браво! Но лизачите на Борисов в лицето на неговия щаб и директорите на големите софийски болници са в герберастката мафия и постоянно отправят заплахи към хората. И така ще бъде, докато Борисов и крадливото му обкръжение не забули държавната хазна и не открадне парите, които ще се дадат от ЕС.

    Коментиран от #44, #54

  • 4 Един

    105 28 Отговор
    Ако тоя вирус беше наистина опасен, първо щяха да затворят летищата и границите. Щото той няма как да дойде иначе. А те нарочно оставиха границите отворени, за да влезнат болни и да заразят останалите, та да се вземат едни европари!

    Коментиран от #21

  • 5 Byg

    42 93 Отговор
    Днес ще погребват още 7 човека заминали си от тази безобидна настинка. Малко се понапълниха отделенията на болниците с хора болни от короната , колкото и да му показвате автобиографията на този човечец , не бих се ликувал при него , виж нещо по въпроса за сухите съчки може и да намери общ език с икебаната и двамата са слаботокови.

    Коментиран от #9, #26

  • 6 Диверсант

    101 30 Отговор
    Разликата между Мангънов и корона идиотите се нарича ОТГОВОРНОСТ
    Той знае много добре че за последиците от това което говори може да бъде съден. Докато корона идиотите са ненаказуеми. На тях никой няма да им търси сметка за психическите поражения които са нанесли на обществото. За страхът и паниката на възрастните. За останалите без работа. За фалиралите фирми. За изгубили последните си спестявания. Важно е да пълним чекмеджетата. Защо никой не пише за причините за италианския кошмар. Затова че в триъгълника Милано, Бергамо, Брешиа е извършено масирано антигрипно ваксиниране на над 900 000 италианци. Защо руснаците като дойдоха се заеха да дезинфикцират точно тия старчески домове....
  • 7 фен

    108 28 Отговор
    Много ме радва този човек....спокоен, разумен, точен в преценките си и прав,че никакви глупости на тези ЩАБАРИ не са истина и никога няма да се случат идиотските им апокалиптични прогнози....

    Коментиран от #82

  • 8 тая суха съчка

    31 83 Отговор
    пак иэпълэя - не може да диша беэ медийна иэява.Да се скрива в мишата си дупка ,че ми писна от неговата противна фиэиономия.

    Коментиран от #15, #18

  • 9 kvy

    83 21 Отговор

    До коментар #5 от "Byg":

    А колко ще бъдат погребани от инфаркт, инсулт и други болести, защото бяха спряни всякакву прегледи и консултации? Или защото нямат пари за лечение или достъп до такова?
  • 10 Бранимира

    81 27 Отговор
    Подкрепям Доц. Мангъров на 100%.

    Коментиран от #25, #48

  • 11 АЗ 2020

    27 41 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    ...добре,че от такива с по два грама в главата, не зависи нищо, а само може да драскаш глупости...

    Коментиран от #13

  • 12 Госあ

    27 60 Отговор
    "Ако бяха направили 8000 теста, щяха да открият над 200 заразени." Абе тоо на ум прави линейната регресия 😂 гений ! Само дето е завършил с тройки чревни инфекции у Пловдив. 😂
  • 13 Госあ

    13 25 Отговор

    До коментар #11 от "АЗ 2020":

    Ти се радвай,че от мен не зависи нищо. Щото простолюдието щеше да си знае мястото 😂

    Коментиран от #17

  • 14 MGG

    65 24 Отговор
    Единственото адекватно мнение за този вирус е на точно този човек. Защото е специалист точно в необходимата сфера и говори с факти и логически издържани аргументи. От опит!

    Коментиран от #34

  • 15 АЗ2020

    32 18 Отговор

    До коментар #8 от "тая суха съчка":

    ...още един титан на мисълта , завършил изгорялото се опитва да дава мнение и квалификация за умен човек като доц.Мангъров.
  • 16 ърли

    30 31 Отговор
    на този научен гений и настоящ кандидат за нобелова награда
    трябваше да му зададете следният въпрос
    :-защо едни културни бели страни имат нисък процент смъртност ??
    :-защо едни страни пълни с неграмотници имат вискок процент смъртност ??
    :-защо той мангъров желае да сме от вторият тип ??

    Коментиран от #19, #50

  • 17 АЗ2020

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    ...значи си на точното си място в момента...супер

    Коментиран от #22

  • 18 00000014

    35 16 Отговор

    До коментар #8 от "тая суха съчка":

    Твой е и коментар 5 - под друг ник. Плюете организирано Мангъров, защото разката фамилията на шайката и НОЩ. А ние му вярваме - защото е прав и честен човек. И СПЕЦИАЛИСТ !
  • 19 Госあ

    15 22 Отговор

    До коментар #16 от "ърли":

    Ами защото той самият е неграмотен. Ама яко неграмотен.
  • 20 Антимилиционер

    14 6 Отговор
    Скаридата това ви казва на вас милиционврите: "Колкото повече се тестват, толкова повече бременни ще се откриват".

    Какъв неук мангърясал Бай Ганьо.
  • 21 АНТИМИЛИЦИОНЕР

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "Един":

    Старшина, на Луната ли живеете с останалите милиционери?? Границите на България бяха затворени до 31 май 2020 г.

    Коментиран от #30, #51

  • 22 Ха ха ха ха ха ха

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "АЗ2020":

    Ейййй,сипаха ти да папкаш патриотче и ти още искаш.
    Ама такива сте вие бг.патриоти.
    Намате насищане.
    А като си тръгнал да ръсиш мозък първо сложи табела ,,хлъзгаво" и си остави малко и утре да имаш да наръсиш,че да могат децата да се пързалят.
    Какво става сега ?
    Засегна се на тема бг.кадърност ли ?
    Кадърни сме бе.Спи спокойно.
    То се вижда чак от съседната галактика колко точно е кадърен абсурдистанеца.
    Толкова много, че вече разлика м/у горе и долу неможе да направи + коефициент на интелигентност под този на рибите тъй като дори попчетата не кълват на една и съща стръв дълго време.
  • 23 Борис Бойков

    26 20 Отговор
    Браво Мангъров ! Точен, ясен и професионален - както винаги !
  • 24 Малеий боНба!

    14 14 Отговор
    Ей,хипохондрици,явно още имате парици или сте на държавната хранилка!Чекам па така да ми пеете като почне икономическата криза!От нея маските и памперсите няма да ви спасят!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Умен

    17 15 Отговор

    До коментар #5 от "Byg":

    Колко от тези 7 човека са починали само от корона вирус???Нещо спряха да казват възрастта им и придружаващите ги заболявания.Защо????
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този

    21 11 Отговор
    Привърженик на стадния имунитет мн пара направи от хойкане по медиите!
  • 29 asd

    18 4 Отговор
    Ганьо си е тъпо парче... той не се информира, за да си изгради мнение... Ганьо си намира такова наготово, което да му се иска да е вярно и започва да върти, суче и да превъзнася автора на това което е чул. Келепир да има и егоизъм.
    Хайде сега превъзнасяйте си тъпунгера. Хахаха!

    Коментиран от #31, #33

  • 30 милициионерски кавал

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "АНТИМИЛИЦИОНЕР":

    Що са прайш на интересна ма, жено милиционерска? Колко цветнокожи се върнаха през това време? Задържаха ги малко по летищата, ама ги пуснаха.

    Коментиран от #49

  • 31 хаха

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "asd":

    а преди малко се писа като "антимилиционер". Що си смени заглавието, ма? Ама стилът те издава, ма!

    Коментиран от #43

  • 32 Мдаа

    21 11 Отговор
    Без да съм гепираст виждам, че тоя трябва да се лекува. Просто бръмбарите в главата му са прекалено много и тъпотиите които произвежда са еднакво опасни за феновете му и за мислещите, и знаещи.

    Коментиран от #37

  • 33 Само така

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "asd":

    Ганьо !
  • 34 Да специалист

    12 9 Отговор

    До коментар #14 от "MGG":

    по диарии при бебета е. Изключително компетентен, ама в кавички.
  • 35 ФЕН

    18 8 Отговор
    За тоя България е тясна! Да ги разправя тия на италианците, руснаците, американците, китайците.... Те най-добре ще разберат какво не му е наред.

    Коментиран от #38, #40, #47

  • 36 Гост

    13 5 Отговор
    Кристиян Дорстен казва същото няма как да се ограничи варианта е минимум 7 месеца тотална карантина което е ясно , че няма как да стане. Но човекът никога не е твърдял , че вирусът е незобиден !
  • 37 Само така

    10 9 Отговор

    До коментар #32 от "Мдаа":

    Всички от ГЕЙРБ на амбразурата !
  • 38 ХА ХА

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "ФЕН":

    Да не ти стяга маската ?
  • 39 Онзи

    8 5 Отговор
    Този доцент е забравил как се размножава
    чехълчето!!!!??? От Природознанието!!??
  • 40 ХА ХА

    8 15 Отговор

    До коментар #35 от "ФЕН":

    Браво доценте ! Пак ги накара да мучат !!
  • 41 гост

    13 9 Отговор
    Тоя Mиндил се явява много-добър лакмус за броя на простолюдието в България ...
  • 42 Онзи

    5 4 Отговор
    Този вирус откъде познава % та го спазва!!!???
  • 43 asd

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "хаха":

    И на теб ти се иска нещо да е вярно...и започваш да въртиш и сучеш Ганьо. Доказателство за безсилието и тъпизма ти.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Онзи

    10 4 Отговор
    Ако спрем да пръскаме лозето, то ще добие ли
    имунитет срещу МЪНАТА!!!!!!!!????
  • 46 цфт

    13 10 Отговор
    По логиката на Мангъров всички хора да спрат да се лекуват. Да не си пият хапчетата, да се оставят в ръцете на Съдбата- който оцелее, оцелее. Разболял си се на 30 год., толкова ти било писано. Разболял си се на 10 год., толкова ти било писано. И от медицина няма полза. Да затворят болниците и аптеките и да се върнем в Средновековието.
  • 47 Диверсант

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "ФЕН":

    Не разбрах какво точно трябва да обяснява на италианците
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 АНТИМИЛИЦИОНЕР

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "милициионерски кавал":

    За чужденци бяха затворени. И за българи напускащи България също бяха затворени, примат.

    Коментиран от #57

  • 50 ТОЧНО ОБРАТНОТО Е

    10 4 Отговор

    До коментар #16 от "ърли":

    Културните бели страни Италия, Испания, Великобритания, Швеция имат ВИСОК процевт на смъртност. Сащ и Бразилия също имат ВИСОК процент на смъртност. А някои уж необразовани и не чак бели като Виетнам имат НИСЪК процент на смърност. Даже и Китай , и Русия имат нисък процент на смъргност. КОЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА ТАЗИ РАЗЛИКА??? В уж цивилизованите страни имаше ВИСОК процент на антигрипна ваксинация есента на 2019 година!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #52, #59, #70

  • 51 Един

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "АНТИМИЛИЦИОНЕР":

    Ти тъп ли?! Китай обяви за коронавируса още през декември, нашите "затвориха" границите след 4 месеца!!! И така ги затвориха, че който си искаше, той си влизаше. За сметка на това не можехме да излизаме от градовете. Много умно!
  • 52 Също така

    14 7 Отговор

    До коментар #50 от "ТОЧНО ОБРАТНОТО Е":

    САМО МАСКИТЕ МОГАТ ДА ПРЕДПАЗЯТ В ДОСТА ВИСОК ПРОЦЕНТ, НО НЕ 100%. ОТ ЛИЧЕН ОПИТ И 38 Г. РАБОТА. НОСЕТЕ В ЗАТВОРЕНИ ПРОСТРАНСТВА.

    Коментиран от #58

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Николай

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гешев ги подкрепя":

    Мангър Доцентов гледай да не те пипне летния корона вирус. Хората продължават да се заразяват и да умират та чак края му не се вижда.
  • 55 Мангър

    11 6 Отговор
    Факти.бг, защо всеки ден публикувате изказванията и коментарите само на един лекат специалист по детски растройства? Защо не публикувате мнениета на международни експерти?

    Коментиран от #56

  • 56 Мангър

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Мангър":

    разстройства
  • 57 цфт

    7 4 Отговор

    До коментар #49 от "АНТИМИЛИЦИОНЕР":

    Затворени, ама когато ЕС и другите страни затвориха границите си. Бг стоя и гледа как другите страни затварят границите и беше една от последните, която ги затвори. И беше единствената страна, която не подкрепи народа финансово за разлика от всички други държави. Ако това се случеше в друга държава, щеше да настъпи Содом и Гомор. А българинът стоя и гледа как държавата в най- трудното време налива милиони в банки, колекторски фирми и фурми.
  • 58 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Също така":

    Прав си най-ефективни са FFP3 европейски стандарт или P100 щатския еквивалент на FFP3 . Лошото е , че рядко се намират в момента. FFP2 и KN95 също предпазват до някаква степен но не е същото.
  • 59 цфт

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "ТОЧНО ОБРАТНОТО Е":

    В уж цивилизованите страни се оказа, че не са лекували хората, а са ги изпращали вкъщи, където са заразили целите си семейства. Болниците им нямали нито капацитет, нито медици, нито нищо. Трябвало да правят избор кого да включат на апарат, на кого да откажат. Недей манипулира инфото. Не сме забравили тези неща. Друг е въпросът, че точно Италия е винаги пълна с туристи, не само за море, а и заради културно- историческите забележителности, т.е. Италия е пълна с китайци, а като се знае заразите тръгват оттам.

    Коментиран от #61, #74

  • 60 стига манипулации

    10 1 Отговор
    Мангъров донякъде е прав, но и прекалява като си украсява тезата за "лек грип".

    От първа ръка зная, че хората се страхуват да припарят до болница, камо ли да се набутат в нея без да са болни. В инфекциозните отделения и в белодробните отделения масово лекуват от двустранни пневмониии. От какво са причинени? От лек грип? В интензивните отделения реанимират умиращите, които нямат шанс в белодробните и в инфекциозните отделения.

    Коментиран от #63

  • 61 Не е така

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "цфт":

    Болниците ПРИЕМАХА ДО ПРЪСВАНЕ. А ги изпращаха вкъщи, когато вече нямаха капацитет.
  • 62 Петьо Петров

    7 7 Отговор
    Всяка година в България умират стотици от усложнения при всеки грипен вирус.Някой чу ли някъде някой да е починал тази година?Или тази година няма грип?Замислете се защо няма грип.Защото имат удобен повод за контролиране на страхливците и да замитат скандалите!
  • 63 Да така е

    9 6 Отговор

    До коментар #60 от "стига манипулации":

    ВИРУСЪТ ИЗОБЩО НЕ Е ЛЕК, КОЛКОТО И НА МАНГЪРА/ А И НА МЕН/ ДА МИ СЕ ИСКА ДА Е ТАКА. ДОРИ ОЗДРАВЕЛИТЕ НЕ БОЛЕДУВАТ ЛЕКО.
  • 64 Матей

    2 5 Отговор
    Ние го разбираме,командашиите го разбират,лекарите го разбират и всички го разбират.Защо се ЗЛОУПОТРЕБЯВА от властите,защо са тия драконовски пресилени мерки,защо така се озъбиха като ЦЕРБЕРИ,усърдно дават пример за носене на маски,в тая жега?Усили се рязко Ковид-19--говоренето по медиите,все в тая насока,колко е опасно,как бързо се разпространява и всякакви такива небивалици.Тая простотия трябва да се спре,ето че започнаха задръствания по гръцките КПП-та,като се откриват все повече молепсани,току-виж изолирали страната и ни наложили международна карантина,какво правваш тогаз?
  • 65 Онзи

    2 0 Отговор
    Не е за хора със здравни проблеми!!?? Ако 1 заразява 2, 2нови+ 1 стар заразяват
    6, 6 нови + 3 стари заразяват 18.....!!??
    Ако 1 заразява 3 .......!!!???? Имали %.тук!!!??
  • 66 Ван дер Любе

    3 3 Отговор
    Няма кой да те чуе, докторе, Борисов и ушанки ще въведе, за да не признае откъде е златото и парите в шкафчето и защо говори като пиян каруцар от Филиповци. За ушанките не се шегувам. Сигурен съм, че ако човек си облече зимното шушляково яке и гащеризон и сложи ушанка, вероятността да се зарази е по-малка. Товага тези, дето много се пазят да ходят така.
  • 67 Eeeeeeee

    1 1 Отговор
    Какво да правим сега?
    Тогава да се заразяват по бързо, за да се създаде стаден имунитет.
    Пита се?
    След преболедуването дали се създава траен имунитет против семействоКОРОНА" вируси защото навярно преди Ковид19 е и ало някъкъв "КОВИД под някоя друга цифра и дали е имало заболяване тогава и ако е имало някога тези имат ли и унитет против КОВИД 19
    Сигурен съм ,че след някоя друга година/ след колко години незнам/ ама ще има пак някоя корона ама да речем Корона 25 или короната на краля
    И дали сегашните заболели ще са със имунитет
    Така, че незнам ама знам ,че и това ще се забрави, а се говори ,че във свинете пак е почнал свинският вирус
    Ние сме народът и сме стада на управниците и аз изпълнявам техните разпореждания
  • 68 Факт

    2 0 Отговор
    Дръж фронта!
  • 69 Кочо

    2 4 Отговор
    Действителността напълно потвърждава науката, която говори чрез този невзрачен човечец! Не разбирам какво привлекателно е забелязал Бойко в него, че да стигне до там, че да му се предлага???!
  • 70 ърли

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "ТОЧНО ОБРАТНОТО Е":

    италия и испания автоматично ги изключваме при тях дойде внезапно и
    нямаха време да реагират..англия и швеция знаем какво стана там
    сащ и бразилия не влизат в бройката абсолютно..можем да говорим за останалите..за виетнам там не е много ясно..по принцип на комунистически правителства данните са винаги съмнителни
  • 71 Страничен

    1 5 Отговор
    Омръзна ми да гледам тази физиономия!
  • 72 А че то...

    2 2 Отговор
    ...как пък ТОЧНО ПО ТОЗИ НАЧИН КИТАЙ СЕ ПРЕБОРИ??????? НО МАНГЪРА ЗНАЕ ПОВЕЧЕ.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 има време

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "цфт":

    и в нашата цивилизована страна това е на път да стане. Ще се приемат само тежки случаи и в резултат на това ще умират повече хора, защото като се влошиш, вече е много трудно да се върне процеса. И ще трябва да се избира кого да лекуват, като вероятно над 70 и 60 години или с повече заболявания ще започнат да си заминават подозрително бързо. Само стой та гледай.
  • 75 кривоДол

    1 5 Отговор
    Аве Мангърче, спри се бе, скрий се някъде за ден два, че ми омръзна све за теб да пишуват. Ти нямаш ли семейство, ходиш ли на работа ? От къде тва време за интервюта нон стоп ? Е криво ти е, че не си в щаба !!!
  • 76 345

    7 1 Отговор
    Всички във щаба са подкупени и подставени от върхушката ГЕРБ. Те са безгръбначни и говорят каквото им се заповяда, а не истината каквато е. Мангъров е абсолютно прав
  • 77 ХЛАДНОКРЪВЕН

    5 1 Отговор
    УМЕН МЪЖ. .УЧЕТЕ СЕ. .ПРЕДИ ДА УМРЕТЕ ОТ СТРЕСА. .САМО ИЗОЛАЦИЯТА ..ИЛИ СЪПЪТСТВАЩИ ПСИХИЧЕСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. .ТОВА Е САМО ОБИКНОВЕН ГРИП. .ДА СЕ МИЯТ РЪЦЕТЕ. .ДА СЕ НОСЯТ МАСКИ. .И ДА СЕ ПАЗИ ДИСТАНЦИЯ. .ПРОСТО КАТО БОБЕНА ЧОРБА.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 137

    1 0 Отговор
    Този Мангъров, да не е извън щатен сътрудник
    срещу заплащане!!!!!!???? И как обикновен човек
    може да стане такъв!!!!???
  • 80 137

    1 0 Отговор
    До ФАКТИ колко плащате на Мангъров
    за статия!!!??? Можели обикновен човек
    да Ви изпрати статии срещу заплащане!!??
  • 81 Пепо Форевър

    2 0 Отговор
    Мандъра не мога да го гледам вече. Стига се е правил на разбирач.
  • 82 пат

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "фен":

    Като пукнеш ще ти запаля 1свещ.Със завършено първо
    отделение не давай акъл.
  • 83 Иванов

    0 0 Отговор
    От този летен грип към днешна дата само едни 150 хиляди души в САЩ са предали Богу дух.