Last news in Fakti

5 Юли, 2020 17:00 3 971 42

Коронавирус в България: Все повече нови случаи. Всеки да се пази сам.

  • коронавирус-
  • заразени-
  • бойко борисов-
  • пандемия-
  • българи-
  • мерки

Броят на инфекциите расте, но Бойко Борисов обяви, че мерките няма да се затягат

Коронавирус в България: Все повече нови случаи. Всеки да се пази сам. - 1
Снимка: БГНЕС

През последното денонощие в България са регистрирани 180 нови случаи на коронавирус, а направените тестове са били общо 2591. Това показва Националната информационна система. Най-много новозаразени има в София град - 58. В София област са 11, точно толкова са и в Пловдив. Във Варна и във Велико Търново има по 16 нови случая.

В България първите случаи на зараза бяха регистрирани на 8 март. А мрачният рекорд засега е отбелязан в събота, 4 юли. Тогава бе съобщено, че в рамките на 24 часа са били регистрирани 182 новозаразени.

5677 заразени, 241 жертви

Към момента в страната са потвърдени общо 5677 случая на коронавирус, като 2538 от тях са активни. Излекуваните лица са 2898. От тях 6 са регистрирани през последното денонощие. В лечебни заведения за болнична помощ се намират 463 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 29 от тях са настанени в интензивни структури.

Според Националната информационна система, в България COVID-19 е констатиран при 446 медицински служители. И през изминалото денонощие е регистриран нов случай на заразен лекар.

Жертвите на коронавирус в България са общо 241. Два от случаите са от последните 24 часа. Става дума за мъж и жена с предишни заболявания.

Борисов: Всеки сам да се пази

И докато случаите на зараза растат, премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти, че противоепидемичните мерки няма да се затягат допълнително през лятото. Вместо това ще се разчита на дисциплината на гражданите, каза той.

"Считам, че юли и август, колкото и гадна да е тази болест, ние няма да затворим сега. Колкото и да е тегаво, усилваме болниците, даваме пари за пътеки. Юли и август колкото можем да го преминем това като заболяване. Представете си вече ноември, декември - грип, други простудни заболявания - това ще ни смаже. (...) Освен това, виждате, трафикът беше убийствен, хората искат да си почиват." Това заяви Борисов по време на откриването на обходния път на Поморие. "Всеки днес може да се прибере вкъщи и да се заключи там. Защо искате със заповед да го забраним? Ами пазете се, не се скупчвайте, дезинфекцирайте", каза премиерът в неделя.

В събота директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на оперативния щаб за коронавируса Тодор Кантарджиев заяви пред бТВ, че ръстът в броя на новите случаи не се дължи на повечето тестове, а на разхлабените мерки и на неспазването на социална дистанция.

В края на юни от Европейския център за контрол на заболяванията съобщиха, че в България епидемията от коронавирус набира инерция. Според техните изчисления, в България и в още четири европейски страни най-лошото тепърва предстои.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига вече

    22 11 Отговор
    Истерия
  • 2 Да вярваме ли ?

    43 16 Отговор
    СТАТИСТИКАТА НА КОВИД 19 Е МНОГО ПОДОБНА НА ТАЗИ НА ГРИПА !!! Интересно. ТАЗИ ГОДИНА Г Р И П НЯМА !!!!!!!!!!!!! За пръв път от 100 години ...........
  • 3 Короната е проблем

    27 7 Отговор
    Социален и ИКОНОМИЧЕСКИ, а не медицински. Искрено пожелавам на нашите и чужди СЪУЧАСТНИЦИ дълги години затвор и конфискация на цялото имущество

    Коментиран от #23

  • 4 7735

    29 4 Отговор
    като ще се спасяваме сами/не ,че досега е било друго/да спрем да плащаме данъци и осигоровки???

    Коментиран от #7, #35

  • 5 Фатар бабаи

    41 8 Отговор
    БОРИСОВ КАТО НЕМОЖЕШ ДА УПРАВЛЯВАШ ЩО СА НАТИСКАШ, САМО С КРАДЕНЕ НЕ СТАВА
  • 6 индианския вожд-Нямащия Угодия

    22 7 Отговор
    аман,бе!-бактън бе!!! като има мерки-що са ни мерки! като няма мерки-що не се взимат мерки!- абе я секи индианец да се спасява.....
  • 7 Да бе Да

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "7735":

    Ти да спреш данъци да плащаш?!? Злото с Име Бойко Борисов ще ти пусне танкове и войска за да те накрат да плащаш!!!
  • 8 Госあ

    10 8 Отговор
    Скаридата и баце 6а на едно интелектуално ниво. Баце малко по умен, за да си измие ръцете с него като отвори чалгарниците, фитнесите и стадионите. Не знам какъв процент е получил скаридата с призивите си ганя да се юрне да върти гюбеци и крещи по стадионите
  • 9 Антимилиционер

    20 2 Отговор
    Най-добре всички цър.вули да се спасяват както намерят за добре. Нали няма опасност, понеже вирусът не е опасен.
  • 10 Я ...Я

    11 1 Отговор
    ЕИ ТАКА ЩЕ ИЗКАРА И ТОЗ МАНДАТ. СЪС ТУКА ИМА ТУКА НЕМА. ПОПУЛИЪМ.
  • 11 Гръцкият ковид

    8 0 Отговор
    Започва да дава резултати.
  • 12 Мислещ

    9 6 Отговор
    Добре де, как така всеки ден има по 100-200 нови, а общо, от март досега, има само...5000+?
    Аз ли нещо пропускам, или даже не се стараят да прикрият колко ни правят на будали (Като намерят някой "болен", по 10 PRC-а ли му правят, за да си вдигат бройките? Така изглежда)? Няма и 6000 болни за 4 месеца.

    Коментиран от #27

  • 13 🏪🏪🏪🏪

    2 0 Отговор
    🔒🔒🔒🔒🔒🔒
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чочо

    5 1 Отговор
    Когато има вирусна инфекция както е в случая е добре да се дава обективна информация а не да се всява паника. Каквото и да правят политиците те се стремят да извлекат само ползи на този етап не им се получават нещата!
  • 16 Ники

    7 2 Отговор
    Ами .. проблемът е че не решава ББ .. той само прави каквото му кажат ... казали са за сега няма мерки повече и при 200 заразени на ден и по 2 ма починали си го караме така .. и на 500 пак ще е така .. но пък на 20 заразени сложихме КПП та .. Аз логично обяснение не чух ама пък и никой не ги притиска с такива въпроси ..

    Коментиран от #29

  • 17 321

    4 2 Отговор
    Българският Болсонаро
  • 18 До индианския вожд

    6 5 Отговор
    ГОЙКО: КОГАТО ИМАШЕ 35 ЗАРАЗ. МЕРКИ И ТО КАКВИ, ПРИ 180 ЗАРАЗ. МЕРКИ НЯМА. Я КАЖИ МИ? ТОВА НЕ Е ЛИ ДЕБЕЛИЗЪМ, ОСИ.. НЕ? И ПОСЛЕ ИГРАЧКА-ПЛАЧКА.

    Коментиран от #26

  • 19 Верно ли

    11 1 Отговор
    "В крaя нa юни oт Eврoпeйcкия цeнтър зa кoнтрoл нa зaбoлявaниятa cъoбщихa, чe в Бългaрия eпидeмиятa oт кoрoнaвируc нaбирa инeрция. Cпoрeд тeхнитe изчиcлeния, в Бългaрия и в oщe чeтири eврoпeйcки cтрaни нaй-лoшoтo тeпървa прeдcтoи." А Дойче зеле го съобщи още на 28 април. Движим се по график по сценария.

    Коментиран от #22

  • 20 Пенсионер 200

    15 1 Отговор
    БОРИСОВ, АЗ ЩЕ СЕ ПАЗЯ САМ, НО КАК ДА СТАНЕ БЕЗ ПАРИТЕ, КОИТ МИ ОТКРАДНА? ОТ ПЕНСИЯТА БЕ БОРИСОВ, ОТ ПЕНСИЯТА!
  • 21 Момченце

    3 0 Отговор
    Ееее ако чакаме ти да ни оправиш магистрална куво има да чакаме .
  • 22 Е ,не е по сценарий

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Верно ли":

    На база ,кой колко може!
  • 23 Мордекай

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Короната е проблем":

    И италианците си мислеха така и немците и португалците и англичаните , ама си мрът като след чума , и тръмп сложи маска , ПИТАЙ И РУСНАЦИТЕ АКО СА ТИ ПО БЛИЗКИ ПРИ ТЯХ СМЪРТНОСТА СЕ ВДИГНА С 18%
  • 24 хйжйхж

    4 0 Отговор
    Спасявам през март,април и май. Юли и август сами се оправяйте. През есента и зимата продължавам със задължителното спасяване.
    Вярваме,че панаира е заради вирус,бъдете спокойни.
  • 25 Ван дер Любе

    5 1 Отговор
    Борисов открадна парите от 10-те милиарда заем и естествено остави нещата на самотек. То за да направиш нещо трябва и акъл. Да не би да е направил нещо без да се краде от магистралите до тръбата за Перник. Днес като чете за обходните пътища по морето, то излиза, че тръбата до Перник е по-скъпа от едно платно път. Егати тръбата.

    Коментиран от #30

  • 26 индианския вожд-Нямащия Угодия

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "До индианския вожд":

    Бойко има мозък колкото термит. От такъв човек е възможно всичко да се очаква. Мутаφчийски побесня,че народа не хареса огромното му его и скъса синджира. Министъра на здравето, ако се подложи на тест за интелигентност ще избие рибата. Отделно,дисциплината не ни е силна черта на нас българите. един се страхува,друг не вярва и така си върви живота
  • 27 Откога са по

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мислещ":

    100 - 200 заразени на ден бе, немислещ. От "умния" ти пост не става ясно много ли или малко ти се виждат заразените. Или си го писал на половин литър твърд алкохол, под упойка или напушен?Понеже си вечно присъствие във форума те съветвам да си водиш табличка по дни.:заразени,умрели,тестове,оздравели.За да си вътре в темата.Броят на PCR тестовете е важен, но не чак толкова. Естествено, че тези 150 000 PCR теста не означават150 000 изследвани, а доста по-малко. Преди искаха 2 отрицателни, за да те обявят за излекуван. Сега 1 е достатъчен. Едва ли има повече от 60-70 000 изследвани в България. Което означава, че на практика средно всеки 12-и изследван е с ковид-19.
  • 28 HohoBoho

    3 1 Отговор
    Тодор Кантарджиев заяви пред бТВ, че ръстът в броя на новите случаи не се дължи на повечето тестове, а на разхлабените мерки...
    ---
    Ами нали ЩАБЪТ определя колко да са разхлабени мерките, а сега... виновни са хората, били недисциплинирани

    Голям майтап! Нямаше нито едно последователно и разумно решение на този щаб... яко ще се мре, няма да се мре.. с маски/без маски

    Има нещо, което много ми харесва в тези "мерки" - съвсем законно си пътувам гратис в градския транспорт
    /стискам 1.60 лв. и чакам някой да ми продаде билетче/
    Това е много разумна мярка и се надявам да бъде удължена поне до Коледа

    Коментиран от #31

  • 29 Ами тогава

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ники":

    в Италия, Франция, Испания вече измираха яко,маските бяха дефицитни, тестовете също, нямаше защитни костюми за лекарите. Затова мерките бяха такива. Ако продължават да се държат супер безотговорно 50% от хората скоро ще ревем, че искаме по-строги мерки. В момента смъртността в изброените 3 държави е под 30 души дневно, но те скоро от пуснаха мерките и не се знае и там накъде ще тръгнат нещата. Определено в Сърбия, Северна Македония, Румъния, че и у нас ситуацията се влошава... Колкото повече полети има толкова повече ще се вкарват новозаразени във всички държави и даже тези, които сега що-годе са овладели нещата не се знае след месец-два как ще са.
  • 30 Как е откраднал

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ван дер Любе":

    нещо, което все още е само обещано, а се чака част от парите най-рано през октомври. Уливате се вече. Не че го харесвам Бойко, но му се приписват и несъществуващи "грехове".
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дългия

    3 0 Отговор
    Вие сте много зле! Не искаме мерки, няма вирус сега защо няма мерки?! ,, Сетила се Мара да се по бара " ! Много правилно ви го каза, който иска се пази, който не иска ще мре ама ЯКОООО!
  • 33 Реалист

    1 1 Отговор
    Ковид няма. Има сзо, Сорос и гейтс.... Бойко ни продаде за опитни мишки........ Ставай народе,,,,, не се страхувай.... Маската ни прави роби.... Пробни опити..... След това няма закон, няма конституция.... И няма права.... А кой е без права... Робите.... Не се сърдете че Бойко ни обижда на прости, тулупи и пр.... Такива сме си...
  • 34 Оракула от Делфи

    0 0 Отговор
    Короната се разпространява с затоплянето ,което води до топене на пермафроста, и стари ледници ,нови вируси и бактерии се събуждат и заразата се размножава , като вълните по водата.
    Откритието на века ,Четете Факти .бг и не трийте приноса за "Нобеловото Награда"!
  • 35 jforfk

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "7735":

    Не може. Не сме в правилната социална група ...
  • 36 Матей

    1 0 Отговор
    Е,да,ама затягат бурмите,явно така трябва за опазване на властта.Всеки да се пази както намери за добре,виж,това одобрявам,нека се кичат като палячовци и със скафандри да ходят в жегата,само да не ни лазят по нервите.И без такива удължения,ако обичат тия от НОЩ,БЕЗ ДА СЕ РАЗМИРИСВАТ КАТО АУСПУХА НА СТАР ТРАБАНТ,щото стават много противни и ще отговарят един ден за тъпите мизерии,които причиняват.
  • 37 123

    1 1 Отговор
    Правилно е казал Борисов всеки да се пази както си иска,на Българина все някой друг му е виновен,дори и когато Борисов прави добро то пак е лошо. Недоволни има винаги, няма 100% доволни, но яко икономическите политики на Борисов са в полза и за доброто на 70-80% от населението то тогава ще е добре.Сегашната му икономическа политика е 5% от населението доволни и живеещи добре и 95 % от наслението да се оправя кой както може...
  • 38 Пешо

    1 0 Отговор
    Една буря направи София на пристанище!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай Тошо

    1 1 Отговор
    Вируса се казва ГРОБ , народа е заразен от него и направо зомбиран