Last news in Fakti

7 Юли, 2020 13:01 2 652 17

Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия

  • сърбия-
  • пандемия-
  • карантина-
  • заразени-
  • коронавирус

Общият брой на заразените е 16 131, на починалите – 311

Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Строгите карантинни мерки и продължилите със седмици ограничения в обществения живот доведоха до стабилизация след появата на заразата – изглеждаше, че пандемията е овладяна. Междувременно обаче не Сърбия контролира пандемията, а обратното – пандемията контролира Сърбия. И това е свързано не на последно място със сръбските парламентарни избори на 21 юни, пише Михаел Мартенс във ФАЦ.

Прибързано връщане към нормалността

По време на предизборната кампания общественият живот в Сърбия бе „отключен“ така, както почти никъде другаде на континента. Същевременно властите отново допуснаха големите спортни събития да се провеждат пред публика. Така например в началото на юни 25 хиляди души посетиха полуфинала за купата на страната между отборите на „Цървена звезда“ и „Партизан“- Белград. Няколко дни по-късно пък 10 000 фенове се събраха да честват шампионската титла на „Цървена звезда“, след което петима играчи дадоха положителни проби за коронавирус. Не е известно колко фенове са се заразили на мача или по време на последвалото тържество. С положителна проба се оказа и Новак Джокович, който организира тенис-турнир в Белград – отново пред пълни трибуни.

Политиците не останаха по-назад. На предизборна среща в Нови Пазар, най-големия град в югозападна Сърбия, дългогодишният министър Расим Ляич скочи като рокпевец от сцената сред публиката и бе понесен на ръце от привържениците си. А триумфалната победа на управляващата Сръбска прогресивна партия бе отпразнувана в централата ѝ традиционно – с танци, прегръдки и целувки.

Белград е укривал умишлено данни?

Междувременно с положителни проби за коронавирус са председателката на парламента, министърът на отбраната и пълномощникът за Косово. Общият брой на заразените е 16 131, на починалите – 311. Според Балканската информационна разследваща мрежа БИРН, регистрираният напоследък ръст се дължи на това, че властите са укривали реалния брой на заразените. Правителството отхвърля обвинението.

Случващото се в последните дни обаче категорично говори за това, че положението изобщо не е овладяно. Освен в тежко засегнатия Нови Пазар, където болницата е претоварена, извънредно положение е обявено и в редица други градове, като Враня и Крагуевац. По икономически причини обаче правителството всячески се стреми да избегне повторно налагане на пълно ограничение на обществения живот. „Ако въведем такива рестриктивни мерки както през март и април, не само ще имаме икономически проблем, а изобщо няма да имаме икономика“, каза министър-председателката Ана Бърнабич.

Претоварена здравна система

Очевидно Сърбия няма достатъчно капацитет да се справи с положението. Близките медии до управляващите тръбят, че положението е под контрол. Но както се вижда от кадрите в социалните мрежи – болниците са препълнени, а хората чакат за помощ по коридорите.

Пред сп. "Шпигел" епидемиологът Зоран Радованович казва, че Белград твърде рано е разхлабил ограниченията – за да могат да се проведат изборите през юни. Той настоява общественият живот отново да бъде свит и да не се провеждат фестивали и други подобни прояви. Но лично той не вярва, че властите ще предприемат такива мерки. Радованович добавя, че сръбската икономика няма да издържи повторна блокада. 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    10 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Бок-лукът в България: "Няма коронавирус", "Не е опасен", "грипче", "настинка", "1800 лева", "5G".

    Това е населението двукраки бозайници
  • 2 др.Хърб Мелник

    6 2 Отговор
    А,и в България е така.
  • 3 Антимилиционер

    9 5 Отговор
    Сръбски байганьовци - Джокович има на кого да прилича в малоумието си.

    Коментиран от #17

  • 4 Отчаян хотелиер

    5 1 Отговор
    Каним всички сръбски приятели да дойдат на нашите плажове, за да прекарат едно незабравимо лято!
  • 5 Равин от Столипиново

    7 3 Отговор
    Затваряй границата със ърбите бай Х.!!! ЗАТВАРЯЙ!!!
  • 6 Равин от Столипиново

    4 3 Отговор
    Бай Хой, затвори границата със сръбските меке.рета.
  • 7 Не е вярно питайци бг боклуците

    5 2 Отговор
    Но както се вижда от кадрите в социалните мрежи – болниците са препълнени, а хората чакат за помощ по коридорите.
  • 8 ЛЪЖА Питайте БГ боклуците

    4 2 Отговор
    Но както се вижда от кадрите в социалните мрежи – болниците са препълнени, а хората чакат за помощ по коридорите.
  • 9 Проста истина

    11 4 Отговор
    В момента няма по-лошо от Турция, но те го крият и Германия и Дойче Веле им помагат както винаги.
  • 10 Антимилиционер

    8 4 Отговор
    Има нужда от намаляване на популацията олиго.френи. Нека се епидемчат - Мангъра е прав. Само така ще спасим Земята от идиотите.
  • 11 Виждам че

    10 5 Отговор
    Сръбските Мангъри гаснат в ужасни мъки.
  • 12 Гост

    10 3 Отговор
    Охх отдъхнах си имало и други г*упаци освен нас
  • 13 СРЪБСКИ ЛЕГЕНДИ

    9 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: С положителна проба се оказа и Новак Джокович, който организира тенис-турнир в Белград – отново пред пълни трибуни......И САМО СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ ИЗЛЕЗЕ ИНФОРМАЦИЯ ,ЧЕ Е С ОТРИЦАТЕЛЕН ТЕСТ!!!!!!ТОВА СИ ГО ОБЪРНАХА НА "ТУКА ИМА ,ТУКА НЕМА"
  • 14 Ю Кортес

    5 5 Отговор
    Да им пратим Мангъров.Ще ги довърши окончателно
  • 15 нелепо

    6 0 Отговор
    то щото у нас много я контролираме, че сме тръгнали да гледаме в чуждата паница.Ей сега като изскочат всички заразени от мачове, чалготеки, стой та гледай. И във врана, фестивал на храната, ало кмете, улави ли се бре, хората махнаха блокмасите, ограничават събирания, ние ще се заразяваме дружно. Само питам кой ще ни лекува, че това мая не си го преценил нещо.
  • 16 Русия

    2 2 Отговор
    Им помогна , да и благодарят подобаващо!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.