Last news in Fakti

18 Август, 2020 11:17 68 158 120

Германски експерт: "Борисов е затънал до гуша. Вероятно вече не е господар на собствените си решения."

  • конституция-
  • бойко борисов-
  • оставка-
  • клаус шрамайер-
  • протести-
  • герб-
  • затънал

Борисов е изгубил връзка с реалността, а думите му не будят никакво доверие

Германски експерт: "Борисов е затънал до гуша. Вероятно вече не е господар на собствените си решения." - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Клаус Шрамайер е бивш заместник-посланик на Германия в България и специалист по конституционно право. От години той професионално анализира слабостите на българския Основен закон.

Г-н Шрамайер, нуждае ли се България от нова конституция?

Клаус Шрамайер: Не, достатъчни са просто няколко промени.

Да, Вие отдавна настоявате за промени. Кои точно са слабостите на сегашния Основен закон?

Клаус Шрамайер: Спешно се налага да бъде деполитизирано управлението на съдебната система. Трябва да се промени досегашният начин за съставяне на ВСС. ВСС дори може да бъде отменен, а функциите му да поеме Министерството на правосъдието. Сериозно трябва да се ограничат правомощията на Главния прокурор, а прокурорите и следователите не бива повече да се числят към магистратите. Те трябва да бъдат лишени от тези привилегии. Важно е още да се деполитизира Инспекторатът към ВСС. От Конституцията трябва да отпадне Великото народно събрание (ВНС). Важно е въвеждането на личната конституционна жалба - единственото смислено предложение на Борисов. Нужни са и още промени: да се деполитизира изборът на конституционните съдии. Да се отмени тяхното задължително тълкуване на Конституцията по член 149, ал. 1 и ясно да се укаже какви са последствията от решенията на Конституционния съд. Трябва да се преосмисли забраната на партиите на етнически признак, както и безусловната закрила на собствеността по член 17.

А как да се реорганизира съдебната система?

Клаус Шрамайер: Трябва просто Главният прокурор да бъде подчинен на Министерството на правосъдието и да бъде лишен от статута на независим магистрат.

Какво цели Борисов, според Вас?

Клаус Шрамайер: Печели време. Вече е затънал до гуша, пък и се намира под двоен натиск: както от уличните протести, така и от своите "поръчители". Вероятно вече не е господар на собствените си решения. За това говори фактът, че се отказа от плановете си да подава оставка, за която първоначално намекваше. Освен това той не си дава сметка за сериозността на положението. Българите не се интересуват от правно-техническите детайли в Конституцията, те искат радикална политическа промяна: ликвидирането на олигархичната система. Искат ново начало, подобно на онова от 10 ноември 1989 година. Борисов е изгубил връзка с реалността и поради това думите му не будят никакво доверие. Повечето от предложенията му не водят към никакъв "рестарт на държавата", а са си най-обикновена козметика. Тук имам предвид както съкращаването на броя на депутатите, така и разпускането на ВСС, съкращаването на мандатите на председателите на съдилищата и Главния прокур, както и изслушването на Главния прокурор от парламента, без обаче да бъдат ограничени правомощията му. През 2015 година Борисов имаше шанса да проведе същинска съдебна реформа, но не разреши на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов да я осъществи. Борисов и ДПС спряха реформата, а Христо Иванов си подаде оставката.

Ще успее ли Борисов да прокара предложенията си през НС?

Клаус Шрамайер: Не ми се вярва, защото там му трябва мнозинство от 2/3, тоест - 161 гласа. В момента ГЕРБ има 95 депутати, Обединените патриоти разполагат с 21, но тяхната подкрепа още не е сигурна. А те на всичкото отгоре добавят и собствени нелепи предложения като образователния ценз, например. Не е ясно на каква позиция ще застанат ДПС и неговите 25 депутата. Същевременно Корнелия Нинова и БСП вече се обявиха против предложенията на Борисов. Не се знае обаче колко депутати ще последват Нинова. Идеите на Борисов стават още по-съмнителни поради факта, че повечето му предложения могат да се приемат и от Обикновеното народно събрание (ОНС). Но Борисов може да извлече полза от ВНС. Първо, мандатът на ВНС е безсрочен и никой не може да го разпусне. Второ, правителството на Борисов не трябва да си подава оставката. А дори ако я подаде, пак ще продължи служебно да изпълнява задълженията си. ВНС пък може да влезе в ролята на ОНС и да избере ново правителство. През мандата на Великото народно събрание правомощията на президента могат да бъдат ограничени. А нека не забравяме, че в условията на член 99 от Конституцията президентът може да назначава служебни правителства и да насрочва нови избори. Освен това и Конституционният съд не може да контролира ВНС. Със сегашното си мнозинство в парламента Борисов всъщност може да формулира бъдещите промени в Конституцията. И неговият министър на правосъдието вече се възползва от това право, внасяйки в парламента проекта си за конституция.

И накрая: Борисов предлага и промени в избирателното законодателство. Той иска половината от депутатите да се избират на мажоритарен принцип. Това ще бъде от полза за големите партии като ГЕРБ и ще навреди на по-малките пратии, най-вече на опозицията. Така Борисов ограничава рисковете, с които е свързано едно ВНС.

В обобщение: това е един хитроумен план. Не разбирам обаче защо Борисов толкова подценява противниците си, надявайки се те да се съгласят.

Бихте ли рискували с прогноза: Как ще изглеждат следващите шест месеца в България?

Клаус Шрамайер: С прогнози няма да рискувам. Всичко зависи от това още колко дълго ще продължат уличните демонстрации. И дали, когато приключат с успех, ще се утвърди някакво лидерство с реалистична програма. Защото същинската работа започва едва след смяната на властта: трябва да се разчистят развалините от 30-годишната бъркотия, а впоследствие да се проведе и истинско преосмисляне на 40-годишното комунистическо господство. Ако успее да го извърши, България може да се превърне в пътеводна звезда за целите Балкани, а дори и отвъд границите им.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 424 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чопито Дрифинов

    57 510 Отговор
    Той е нашият спасител ! Прави всичко по силите си да сме живи и здрави и да сме добре.Слава на Борисов и на Герб !!!

    Коментиран от #62, #70, #90, #94, #111

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 bbbbb

    75 342 Отговор
    мнението на тоя шваба въобще не ни интересува, знаем ги какви са негрофили и джендъри. аре у лево
  • 5 Боко шнорхела

    202 23 Отговор
    Плувам в свои води ! Пyнта Мapa и кафеви риби!
  • 6 Али Баба и 4000те ДСта

    74 298 Отговор
    БОРИСОВ Е ИЗБРАН И ИЗДИГНАТ ОТ ЗАПАДНИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ ЗА ДА НИ БРАНИ ОТ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ, ДА ВИДИМ СЕГА РУСНАЦИТЕ ЩЕ ИМАТ ЛИ АДЕКВАТЕН ОТГОВОР ИЛИ ЩЕ ДОЙДЕ ИСТИНСКАТА ХУНТА - БОЖКОВ, ГАЛЕВИ, МАДЖО . . . хиляди празни шкафчета
  • 7 ГОРСКИ

    348 40 Отговор
    Борисов от ден на ден затъва във лъжите си и не знае какво говори, време му е за психиатър !!!
  • 8 Псевдоним

    317 30 Отговор
    Още при четенето на предложенията стана ясно, че говори друг човек, а не Борисов. А можеше да се оттегли навремето още като главен секретар на МВР. Пуста алчност...

    Коментиран от #18, #112

  • 9 Български експерт

    91 229 Отговор
    Г-н Хайнц,гледайте си арабите,че заради вас изгубихме две световни войни.Обичам немско порно,но да не прекаляваме

    Коментиран от #24

  • 10 ПСР

    246 29 Отговор
    С две думи казано-оставка.
    Затънал,не го слуша главата,объркан от собствените си фикции и лъжи.
    За останалото е ясно от години.Що за познания,интелект,способности на един крайно съмнителен и случаен човек...."от народа".
  • 11 Излъган

    276 36 Отговор
    Всички тролове на Борисов - чухте ли човека? Германец ви го казва!Сега си затворете плювалниците и се разкарайте, че замърсявате пространството!!!!

    Коментиран от #60

  • 12 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    245 39 Отговор
    ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ИСКА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ДА ЛАПА ВЕНТИЛАТОРА И ДА СИ ХОДИ, АКО ОЦЕЛЕЕ ПОСЛЕ В ЛУДНИЦАТА. БОЙКО Е ЛУД ЗА ВРЪЗВАНЕ. ТРЯБВА И НЯКОЙ ГЕРМАНСКИ ПРОФЕСОР ПСИХОЛОГ ДА МУ ПОСТАВИ ДИАГНОЗАТА.

    Коментиран от #51

  • 13 Бесен Язовец

    139 22 Отговор
    Изглежда страда от раздвоение на личността абс оксиморон. Да се прекъсне политическото влияние над ВСС като функциите се поемат от министерството на правосъдието!!!??? Това министерство ще бъде политически неутрално ли?

    Коментиран от #28, #42, #71

  • 14 шкафче за кон

    132 22 Отговор
    бб е зависим от всяко чуждо разузнаване възможно
    няма страна в региона без дебела папка с нашата марионетка вътре
    и в момента ако бб подаде оставка путин ще му разкатае фамилията
  • 15 Обективна

    96 14 Отговор
    преценка !
  • 16 Дададаад

    81 26 Отговор
    На тоя предложенията са му откровенно глупави! Всички искат ВСС да е неполитизиран и с малка квота полит назначения, а тоя иска направо да минел ВСС,към министерството. Отмяна на члена за защита на собственоста и забраната за религиозни партии въобще няма да го коментирам, защото граничи с върховна простотия.
  • 17 Български експерт

    95 9 Отговор
    Немец,французин и евреин участвали в надпревара.Трябвало да си оправят жената,да си изгладят ризата и да изядат парче пица за 5мин.Французина бил първи-оправил жената,изял пицата но не изгладил ризата.Немеца втори-изгладил ризата ,изял пицата,но не оправил жената.Евреина трети,докато оправял жената ял пицата,а тя му гладила ризата.След надпреварата французина казал:у нас са първо удоволствията,после работата,немеца казал:у нас първо е работата,а накрая удоволствията,а евреина казал:у нас,ако не оправиш този,който работи за теб,няма да ядеш.Всеки си има виждане,г-н Хайнц!

    Коментиран от #95

  • 18 111

    129 23 Отговор

    До коментар #8 от "Псевдоним":

    И говореше с невиждана преди това ярост и заповеднически тон, като на изперкал диктатор. Става голяма жега около него и почва да слънчасва... Главните му съпортъри ще го хлъзнат, герберите в този момент ще се разбягат като плъхове от потъващ кораб, и може да не успее да си хване самолета за Барселона.

    Коментиран от #44

  • 19 ТИКВАТА СЕ РАЗМАЗА

    133 22 Отговор
    ОСТАВКА ТИКВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 хахахахахаха

    124 20 Отговор
    че той кога е бил господар на собствените си решения???
  • 21 МЪДРОСТТА КАЗА

    143 19 Отговор
    ПРОСТО МОМЧЕ ОТ СЕЛО БАНКЯ........

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДваПътиСмеЗаставали

    77 18 Отговор
    Два пъти заставахме на страната на Германия в историята и ... и никой не се замисли, че немотията е свързана и с тези ни 2 избора. В последните години, ние твърдо застанахме пак на тяхна страна и за 10 години отстояване на техните права, направихме всичко де що може тяхната канцлерка да го решава и за България, аз лично се чуствам като провинция на Германия, щом и наши министри сравняват българския брутен вътрешен продукт с немски провинции и ни казват, колко сме малки. История и поуки, това трябва, а не само икономически интереси и отказване от потоци, за да ходят после те в Герамния и Турция !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Запознат

    83 6 Отговор

    До коментар #21 от "МЪДРОСТТА КАЗА":

    Не е от Банкя от Хераково е майка му баща му от Златуша село Банкя е по нагоре!!!
  • 26 ктк

    100 15 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ермански експерт: "Борисов е затънал до гуша. Вероятно вече не е господар на собствените си решения."Дали това е известно и на г-жа Меркел?
  • 27 Матей

    95 11 Отговор
    Така си е,отстрани нещата се виждат по-добре,особено кусурите.Например разпространеното напоследък убеждение,че ни управлява мафия,а всъщност мафията в Италия е имала съвсем друг профил.Това ,което имаме при нас може да се оприличи на ПАРТИЙНО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ,начело с компрадорски елит,.Системата е изцяло наложена отвън като модел на управление и упадъчна структура на обществото и стопанския живот.Това трябва дълбоко да се осъзнае от едно нова управление и немедлено да се извършат нужните реформи,за да се спаси ,което е възможно и оттам а се тръгне към възраждане.
  • 28 goni

    9 38 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    На 100%!:) Вътре ще влязат само хора посочени от Германският посланник!:)
  • 29 джон от айова

    74 22 Отговор
    бойко ви прави на маймуни години на ред а вие българи още го бавите 50 дни що за скапана революция е това смее ви се целия свят цяла америка лумна в пламъци за 1ч според мен бойко ще се гаври с българския народ още дълги години
  • 30 asd

    72 11 Отговор
    Швайните го играят "учудени" в момента, но ние помним кой финансира кло.аката герп.
    Едни такива германски фондацийките окен.дзани...
  • 31 Христо Тодоров

    74 9 Отговор
    Г-н докторе, кажете го всичко това на Меркел.
  • 32 скъпи

    47 7 Отговор
    джони от айова ние българите винаги сме чакали някой да ни оправи наклонностите ни са такива и по тая причина скъпи джон революцията ни е нежна
  • 33 Анализаторр

    51 11 Отговор
    Няма по-добри анализатори от чуждестранните анализатори. Само трябваше и да добави за слабите наченки на раздвоение на личността у вожда, а ги тълкува с чуждо влияние.
  • 34 Немеца не знае че

    68 5 Отговор
    всички са оплетени като свински черва.
  • 35 алито

    16 35 Отговор
    или казано накратко вий българите сте гъотверени нашия почетен предцедател също ви няма за хора
  • 36 Доктор заместник на посланника

    19 34 Отговор
    пред Дойче зеле, с опит за диагноза и епикриза на Прайм министъра в държава в която си е вадил ... и хляба ... много непрофесионално, недипломатично и плоско
  • 37 Хаджиментов

    38 62 Отговор
    А бе защо всички винаги свършват с оставката на Борисов. Ако не сега, след няколко месеца ще има избори. Важното е кой и какво ще прави след това, а такава информация засега липсва. Никой не се е ангажирал с отговорност и програма.
    Рушене без идеи за последващо изграждане е тъпо и може да се подкрепя само от идиоти.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Я... Я

    65 11 Отговор
    САМО ТУЛУПЧО НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ Е ЗАТТЪНАЛ ДО УСТА ВЪВ... НЕ ХВАЩА ОТ ДУМА ТУЙ МОМЧЕ.
  • 40 Емо

    19 30 Отговор
    Не може ли Еврокомисията да ни назначи служебно правителство?Да дойде, да ни разчисти бакиите и да ни покаже, как трябва да се работи и управлява една европейска държава.

    Коментиран от #43

  • 41 Бай Стойчо

    56 7 Отговор
    А Deutsche Welle кога ще драсне нещо и за ГЕРМАНСКАТА фондация"Ханс Зайдел"?
    Защо обвиняват само Борисов, та той е само една кукла на конци.
    Напишете в търсачката-
    КОЙ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ?! БОЙКО БОРИСОВ… ФОНДАЦИЯ „ХАНС ЗАЙДЕЛ”…
    и гледайте
    „Имаме безспорно доказателство, което уличава премиерът на България Бойко Методиев Борисов в това, че управлява България под диктовката на чуждестранна фондация базирана в Германия
    Фондацията е "Ханс Зайдел"
    Тук ще видите и чуете с очите си, как Бойко Методиев Борисов сам си признава, че тази фондация е създала ГЕРБ и досега всеки месец финансира партията.
    Т.е. управлява ни НПО, на което Борисов е подчинен.
    ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
    Чл. 24. (1) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., предишен текст на чл. 24 - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) Политическите партии не могат да получават:...
    4. средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел...”
  • 42 не е така

    33 8 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    За функциите на прокуратурата става дума ,да са под шапката на Министерство на правосъдието , а не са съдиите.
    Много е правилно даже, прокурорите трябва да излязат от съдебната власт и да минат в изпълнителната власт. То и без това всичко им се върши от изпълнителната власт , по-точно от разследващите полицаи. Дознателите събират всички доказателста , търчат на ляво на дясно за 1000 лв. заплата , внасят дознанието в прокуратурата и те като директори с над 4000 лв. заплата образуват или не образуват делото. Но цялата работа се върши от разследващите полицаи, които даже и на щатни бройки са много по-малко от прокурорите.

    Коментиран от #58

  • 43 все друг да ни е виновен

    34 1 Отговор

    До коментар #40 от "Емо":

    Да, и каквито сме прости, та утре да има кой да плюем пак.
    Не може ли ние да се напънем малко когато си избираме управници?
    Много е просто: Да не са прости и чалгаджии, да не са бившите ченгета от ДС...
  • 44 и в Барселона

    36 5 Отговор

    До коментар #18 от "111":

    го чакат да му благодарят за магистралите,за заводите,за инвестициите в дребния и среден бизнес ,..................................... . По целият свят БЪЛГАРИТЕ го очакват 😵🥵🤬😁👁️🧐👁️
  • 45 ПРОС ТА ПРОС

    50 8 Отговор
    БОКО Е ИЗПУСНАТА РАБОТА , НЕ ЧИНИ И СТОТИНКА , САМО МОЖЕ ДА КРАДЕ И ДА ПЛЯМПОТИ ПРОСТОТИИ....

    Коментиран от #120

  • 46 ПРОСТАК

    46 6 Отговор
    ДОГАН ОТДАВНА КАЗА ЧЕ Е ТЪПАК , НО ТАКЪВ ИМ ТРЯБВА И СИ ГО КЪТАТ !

    Коментиран от #48

  • 47 Byg

    27 26 Отговор
    Откъде ги изкопавате тия 80 годишни нафталини , бивши агенти на щази . Посланик , кога е бил , преди 30 години , експерт , той горкия пътя не види , трудно му е да гледа , експерт , аман от такива експерти.
  • 48 Стършел

    37 2 Отговор

    До коментар #46 от "ПРОСТАК":

    Щото доан го е казал!? То се вижда от самолет. Тоя същия доан, не е по-умен. Просто ДС, КГБ, МИТ, си управляват, ако не на смени, то орташки. Лошото, че избират галоши, каскети, фесове под прикритие, уж цар, неработил никога преди серГЕЙ, шиши, които са удобни за тях а го отнасяме данъкоплатците!
  • 49 Наблюдател

    29 6 Отговор
    " Ако успее да го извърши, България..." За да го "извърши" обаче трябва консолидирана под Обща Конкретна Програма с Ясни Отговорности и Ангажименти Извънпарламентарна опозиция от НОВИ ХОРА! Разпиляната като сега опозиция е гаранция че всичко ще се повтаря защото Мафията окупирала България е организация със строга централизирана ерархия подчинила всички финанси, институции за своите интереси и най-вече силовите! Само следете действията на "Хубавеца с каскета" кого обслужва, а не какво приказва!!
  • 50 ото

    29 4 Отговор
    В една демокрация няма нищо необикновенно от едни предсрочни избори. Тиквата трябва просто да си подаде оставката и ако са чисти като вагината на Снежанка, пак ще спечелят изборите. Но и да не са толкова чисти, те пак ще спечелят изборите защото корумпираха куцо и сакато. А и да са мръсни като прасета, пак ще спечелят изборите, защото както е известно, прасетата имат пари и могат само да събират, а изваждането и деленето не го могат, но то не им и трябва. И тъй, станахме свинска държава, но май сме си такава още от времето на свинаря Ивайло, но мисля че прякора му беше марулята, а свинарството - просто професия...нещо като подобие на Гергов, но да не принизяваме българския цар чак толкова. Колкото до Снежанка, тя е продукт на Брюксел, но джуджетата са си наши, имаме ги в изобилие, даже са осем. Наздраве!
  • 51 МОЛИ

    15 36 Отговор

    До коментар #12 от "ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ":

    АКО,3-МА МАЛОУМНИЦИ,БАРАБАР С ЕДИН ВИДИНСКИ КРАДЕЦ СЕ ОТЪЖДЕСТВЯВАТ С ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД,ТЕЖКО НИ.А И КОЙ ИМ ДАВА ТОВА ПРАВО??НОРМАЛНИТЕ ХОРА ХОДЯТ НА РАБОТА ,А НЕ СЕ НАЛИВАТ ПО ЦЯЛ ДЕН И ЦЯЛА НОЩ С АЛКОХОЛ.ТОВА СА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ-НЕЗНАЯТ НА КОЙ СВЯТ СА И ПОСЕГНАХА НА МАЙКА С ДЕЦА.АКЪЛ ОТ ДОЛНИ ТИПОВЕ НЕВЗИМАМ.ОМИТАЙТЕ СЕ!!!КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА ЩЕ КАЖЕ НАРОДА,НО НА ИЗБОРИ.
  • 52 Sssr

    25 7 Отговор
    Ма те чак в Германия разбрали- ееиии!
  • 53 Бошев

    26 6 Отговор
    Не е от сега от главен секретар го закъса СРЕТАНЧО ПОМНИ МУТРАТА АМА БЕШЕ В ЗАТВОР ДОСТА ВРЕМЕ
  • 54 ха ха ха

    16 2 Отговор
    И на кой от вас му пречи Чл. 17 от Конституцията на България???

    Чл.17.(1)Правотонасобственостинанаследяванесегарантираизащитаваотзакона.
    (2)Собственосттаечастнаипублична.
    (3)Частнатасобственостенеприкосновена.
    (4)Режимътнаобектитенадържавнатаиобщинскатасобственостсеопределясъсзакон.
    (5) Принудителноотчуждаваненасобственостзадържавнииобщинскинуждиможеда
    ставасамовъзоснованазакон,приусловиечетезинуждинемогатдабъдатзадоволениподруг
    начиниследпредварителноиравностойнообезщетение.
  • 55 чл 17

    24 0 Отговор
    Чл.17.(1)Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
  • 56 Винету Борисов

    24 3 Отговор
    Да се преосмисли забраната на партиите на етнически принцип?!? Тоя добре ли е? Дъртият шваба явно иска да ислямизира и циганизира БГ. И как дъртака смята да "деполитизира" съдебната система като подчини главния прокурор на Министерство на правосъдието и прехвърли правомощията на (сега уж независимия) ВСС на същото министерство?!? Според мен това трябва да са изборни длъжности с изцяло мажоритарни избори. Само така тези хора могат да бъдат наистина независими от партиите и подопечните им олигарси и лобита.
  • 57 Срам

    32 3 Отговор
    С две думи предложението на Бойко за нова конституция е пълен сбирщайн, гарантиращ и утвърждаващ сегашния модел в дваж по-лош вариант. Пак станахме за смях и укор пред света. Което още веднъж доказва, че други хора трябва да я пишат - светила, а не мутри.
  • 58 Винету Борисов

    20 4 Отговор

    До коментар #42 от "не е така":

    Това според теб деполитизиране на прокурагурата ли е? Ами нали ако това се случи дефакто главен прокурор ще е министъра на правосъдието и респективно премиера. Що за прокурор ще е, ако някой като Тиквата го привика и му нареди да ходи да кукурига по мегданите, че прокуратурата няма да разследва хората, гласували за герб, независимо какви са ги вършили?!?

    Коментиран от #75

  • 59 контрол

    15 3 Отговор
    Върху решенията си, може би, но върху чекмедженцето с пачки - едва ли.....
  • 60 Винету Борисов

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "Излъган":

    Пич, като ти гледам акъла поскоро си от избирателите на Тиквата. Щото точно неговата партията е създадена с германски пари и прос...тата Тиква, поради липса на мозък, се навежда и изпълнява всичко, наредено му от швабите. Какво точно е казал изкукалия дойчо - иска да "деполитизира" главния прокурор и ВСС като ги навре под шапката на Министерството на правосъдието, т.е. остави ги да бъдат командорени от някой като Тиквата или министър Барни Ръбъл?!
  • 61 АДИОС БОКЛУКОС

    32 4 Отговор
    БОЙКО Е ПРОЧЕТЕН ВЕСТНИК , ЗА КОФАТА !
  • 62 Глупак 13

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Чопито Дрифинов":

    Ти си цар на гъските,от теб се излъчва безгранична тъпота
  • 63 Гост

    12 10 Отговор
    Аман от чужди,платени "експерти"
  • 64 Българин

    34 3 Отговор
    Госпожи и Господа упрвляващи, Д-р Клаус Шрамайер ви го каза ясно и точно бъдете сигурни, че Божков не му е платил. Вие сте срам за България и българската нация. За 1339г.от създаването на България никога не е била омерзена и потъпкана както при управлението на това бавноразвиващо тъпо неграмотно брутално нагло и крадливо говедо борисов. ОСТАВКА И ЗАТВОР.
  • 65 Димитър

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Глупчо, ограмоти се малко и тогава се изказвай!
    Ако това е "мисълта на протеста"... Премиерът не свиквал Народното събрание...
  • 66 Наблюдател

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Ще сложа един кантар насред Пловдив,и ще почна да тегля майни
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ронин

    6 1 Отговор
    Факти излагат се вече
  • 69 Каунь

    9 5 Отговор
    Види му се края ма после кой? Все отбор прости алчни миндили!
  • 70 Мария

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чопито Дрифинов":

    Ако се шегуваш - добре, а ако не се шегуваш - ти си изтропал !
  • 71 адв Хеджигено

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Язка, той по същество повтаря тиквената конституция, явно са я писали в ХДС, но ние ще прокараме ХАДЖИГЕНОВАТА КОНСТИТУЦИЯ, О С Т А В К А !!!!!

    Коментиран от #97

  • 72 Арман Бабикян

    12 2 Отговор
    Чел съм ги и двете, Хаджигеновата ти конституция е по-хубава от немската на Тиквата.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 адв Хеджигено

    5 8 Отговор
    Всъшност, трябваше да подпалиме колата на гербаджийката за да изгорят и те и гербаджийчетата им. Една двулитровка бензин му е майката. Еей язък..
  • 75 Робърт

    6 4 Отговор

    До коментар #58 от "Винету Борисов":

    Кенеди е бил и гл.прокурор и министър на правосъдето.В САЩ двете длъжности се съвместяват.
  • 76 Анонимен

    8 6 Отговор
    Просто момче. Защо сега обърнахте палачинката. 10 години ви бе ок с бойко и сега го захвърлихте, като непотребна веш. От 44-та все едни и същи лизачи. Има хора са ит никои и ви казваме, че не е колегиално, мили ми, интересчии. Съберете се и решете заедно съдбините на истрадала България. Не всички са ок. Има хора от 20 години не са си показали носа. Пълно застъпване. А вдичко е хаос. Състаряваща нация-учители, лекари и сие. Младите в бг са полуграмотни, с 6 клас, елементарни думи не знаят на български. Вина най-голяма имат не те, а вие. Вземете всичко хубаво за образованието от тж. Не всичко беше зле,
  • 77 Капитана

    13 3 Отговор
    КАКТО БЪЛГАРИНА СЕ СЪБУДИ ТАКА И ЕВРОПЕЕЦА СЕ УСЕТИ СЪС КАКЪВ ЧОВЕК СИ ИМАТ РАБОТА !
  • 78 Милев

    15 1 Отговор
    Какво нещо е съдбата...При малко по други обстоятелства Тиквата сега щеше да е пазач на паркинг и щеше да плува във всеки води.
  • 79 МАЯМИ

    6 23 Отговор
    ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА БОРИСОВ,НЕЩАСТНИЦИ,БОЙКО И ГЕШЕВ ЗАПОЧНАХА РЕСТАРТ НА ДЪРЖАВАТА С АРЕСТИТЕ И ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ОТ КРАДЦИТЕ НА ПРЕХОДА,ОЧАКВАШЕ СЕ ТАЗИ РЕАКЦИЯ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ,КОИТО КРАДОХА И СЕ ОЯДОХА И ЖИВЕЕХА КАТО ЦАРЕ,А НАРОДА ИЗНЕМОГВА,БОЙКО ДОКАРА СТАБИЛНОСТ И ГРАДЕЖ,НО ТОВА НЕ СЕ ХАРЕСА НА АЛЧНИТЕ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ И ГЛУПАКА-ПОДЛЕЦ И ДАЛАВЕРАДЖИЯ РАДЕВ РЕШИ ,ПОД УМЕЛИТЕ НАСЪСКВАНИЯ НА ЧЕНГЕТАТА И ДС СЪВЕТНИЦИ,ЧЕ МОЖЕ ДА ГО ПОДКОКОРОСАТ ДА СЕ МИСЛИ,ЧЕ ИМА МИСИЯ И ПОДПЛАТА СТАБИЛНА ФИНАНСОВО,А ГРИПЕНА САМО ТОВА ЧАКА,С ТАЗИ МОЗЪЧНА ДЕФИЦИТНОСТ,ПОЗОР И ЗАТВОР ЗА ТОЗИ НЕПРОКОПСАНИК,МЕКЕРЕТО РАДЕВ
  • 80 Отворко

    0 4 Отговор
    Да коментира Меркел. А факти много червени сте.
  • 81 Коментира

    1 3 Отговор
    Да си коментира у тях че са добре. Много трошите на червено.
  • 82 Народът

    1 3 Отговор
    Що ме триете а.
  • 83 Партиата.

    1 1 Отговор
    Какви сте радетели.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ХАЙЛИ ЛАЙКЛИ

    6 0 Отговор
    ЦРУ, МИ6, МУСАД, НАТО Е НА ХОД
  • 86 Само БКП

    13 3 Отговор
    Тая шваба нещо е слънчасала,как ще има партии по етнически произход,тука да не е Анадола...секви откачалки се изказват напоследък.
  • 87 алооооу

    10 0 Отговор
    Аз викам да не пипате Конституцията на България и да се изнасяте кой откъде е!

    КАЗАХ!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 алооооу

    16 4 Отговор
    "Клaуc Шрaмaйeр e бивш зaмecтник-пocлaник нa Гeрмaния в Бългaрия и cпeциaлиcт пo кoнcтитуциoннo прaвo. Oт гoдини тoй прoфecиoнaлнo aнaлизирa cлaбocтитe нa бългaрcкия Ocнoвeн зaкoн."

    Така, да обобщим... Кой те прати тук да изучаваш Българската
    Конституция?

    Кой си ти да определяш кои закони да се променят?

    Кой си ти да ми казваш кой може да прави партии и да управлява България?

    Нещо много взехте да си позволявате напоследък!

    На кой му пречи наследственото право на българската ни земя?

    Започна вече да се прояснява истинската цел на тия протести и кой ги предизвиква, на мястото на Борисов ще оставя Конституцията на страната, защото ако я пипне ще съжали, че се е родил и който посмее да я пипне по този пошъл начин ще съжали, ще си довърша всичките руски проекти и отсега нататък, няма да се съобразявам с никой!

    Ще обявя водата и земята за национална сигурност и ще разкарам всички фирми, позволили си да изнасят българска вода!

    А да видим дали ще го разкарате после!

    Коментиран от #100, #105

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Много интересно

    8 5 Отговор
    Единственото спасение на тиквата е психиатрията или 2 та метра.
  • 92 нощно шкафче с пищоФ

    12 3 Отговор
    Сега ли го разбраха ? Това е очевидно от години ! На ББ му е нужна психиагрична помощ и диагноза ! А защо не и принудително въдворяване в специализирано заведение със строги мерки !
  • 93 Един

    6 2 Отговор
    Само едно не разбрах: защо не дава никакви съвети за подобряване на секса ?! Ми там съм най-зле!
  • 94 Деда ти

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чопито Дрифинов":

    Я,още едно куку.
  • 95 Шамар Ринпоче

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Български експерт":

    Бойко Борисов е шеф на АМФЕТАМИНА в България 🤔
    Нов закон за наркотичните вещества 🤔
    СВОБОДА ЗА КОНОПА💚
    ПОЗОР, ОСТАВКА И ЗАТВОР 😷
  • 96 Така

    4 2 Отговор
    значи гл. прокурор да е подчинен на министъра на правосъдието е надпартиино. Факти, съвсем изтрещя хте и пишете вече глупости
  • 97 Я виж ти

    7 0 Отговор

    До коментар #71 от "адв Хеджигено":

    ще се окаже че немците искат да ни променят конституцията.
  • 98 Ливърпулчо

    11 1 Отговор
    Оставка веднага бе главанаци тикви
    Пасмина от прости герберасти
  • 99 Бийте

    7 1 Отговор
    Герберастите където ги видите!
    Ама як бой,те от друго не разбират!
  • 100 vghb cvbnb

    7 1 Отговор

    До коментар #89 от "алооооу":

    Прати го страната, която е водеща сила в Европа, където нашата страна е член, прати го най-голямата и най-силна икономически страна членка на ЕС, от която България може само да се учи. Нашите политици вместо да си измислят тъпи закони, мога просто да синхронизират нашите с Европейските.

    Коментиран от #109

  • 101 панчо виля

    4 3 Отговор
    На тази книмка в ръката до слепоочието просто липсва пистолета от шкафчето.
  • 102 пророк Исай

    3 4 Отговор
    Че кога е вземал ришение без да се допита до Господарите си ? Тоз шваба , плямпа известни неща - явно има свободно време .
  • 103 Нахална прокуратура

    6 2 Отговор
    Клaуc Шрaмaйeр, бивш зам.посланик на Германия в БГ, специалист по Конституционно право: "Cпeшнo ce нaлaгa дa бъдe дeпoлитизирaнo упрaвлeниeтo нa cъдeбнaтa cиcтeмa. Трябвa дa ce прoмeни дoceгaшният нaчин зa cъcтaвянe нa ВCC. ВCC дoри мoжe дa бъдe oтмeнeн, a функциитe му дa пoeмe Миниcтeрcтвoтo нa прaвocъдиeтo. Ceриoзнo трябвa дa ce oгрaничaт прaвoмoщиятa нa Глaвния прoкурoр, a прoкурoритe и cлeдoвaтeлитe НЕ БИВА ПОВЕЧЕ ДА СЕ ЧИСЛЯТ КЪМ МАГИСТРАТИТЕ Тe трябвa дa бъдaт лишeни oт тeзи привилeгии. Вaжнo e oщe дa ce дeпoлитизирa Инcпeктoрaтът към ВCC." А фаворитът на ББ и Цацаров - гл.прокурор, днес свиква заседание на прокурорите и следователите от страната с цел да покаже силата на тези,които над 110 г. са били под шапката на изп.власт. Боце пък разчита на тях, давайки им в новата констититуция и право на законодателна власт. Отбелязвам: Боце и Каскета са завършили един и същ "ВУЗ" - Магнаурската школа - Симеоново...
  • 104 панчо виля

    4 3 Отговор
    На тази снимка в ръката до слепоочието липсва само пистолета от чекмеджето.
  • 105 даскала

    4 4 Отговор

    До коментар #89 от "алооооу":

    Фрицът казва това , за което му се плаща . Той е платен анализатор -този вид хора , нямат становище по НИЩО , пишат и говорят по схема , зададена от инвеститора .
  • 106 Анонимен

    8 0 Отговор
    Всички са обвързани в далаверите, но бб яде попарата днес. Нима бсп и дпс не крадяха. Виж, няма как да ви посоча, знае се, знаят го ит дпс и бсп. След 2009 година ородължиха същото герб и дпс. Излишно тук, колко далавери и сделки бяха осъшествени от дпс, но с подчинените му от бб. Виж, кой как живее от държавна и ще узнаеш, кои са. Границите са отворени. Едно семейство се върна в бг, замина мъжа и остави в бг жена и дете. Разговарях тогава и тя ми каза, една година на запад една дума с никого, оплакваше се, скука. Стоя, видя, и вчера заминаха, дойде мъжа и в колата, жена, дете и на съпруга майка, детето е на около 5 години, явно 50 г баба ще го гледа, а те около 30 ще работят. Лошо там, но тук 5 пъти по лошо от западните държави. Катър ако знаеш, това са дпс герб бсп. Опъват се
  • 107 любопитен

    11 1 Отговор
    ЗАТЪНАЛ до ГУША ....В КАКВО е затънал до гуша ??? Аз забелязвам пачки с ЕВРО до НЕГОВАТА гуша .
  • 108 Другите за глпрокурор

    7 0 Отговор
    Въпрос на интервюирашия: "A кaк дa ce рeoргaнизирa cъдeбнaтa cиcтeмa?"

    Г-н Клaуc Шрaмaйeр: Трябвa прocтo Глaвният прoкурoр ДА БЪДЕ ПОДЧИНЕН НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО и ДА БЪДЕ ЛИШЕН ОТ СТАТУТА НА НЕЗАВИСИМ МАГИСТРАТ.
    А Боце Бъ и Цацаров сложиха лице с милиционерско образование с цел да го направят (най-вече ББ) свой боздуган.
  • 109 ха ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #100 от "vghb cvbnb":

    Това ли е водещата крадлива държава в ЕС?

    ... аз мисля, че с Франция си делят първенството ;)

    Ще им се да ни гепят и земята, както анлетата на индийците, ама нема им се получи, колкото до ученето - мерси, от тия турчуля вече няма какво да научим, само може да им се радваме и да им се подиграваме!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Пий си редовно хапчетата,

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чопито Дрифинов":

    по@лого гробарска!
  • 112 Весо

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Псевдоним":

    Говори Сокола. Той му е писал това послание. ДПС и Пеевски са господарите на Тиквата
  • 113 Ливърпулчо

    9 0 Отговор
    Няма време!Подавай си оставката !
    Чакаме я пред шадравана! Хайде!...
  • 114 Ливърпулчо

    3 0 Отговор
    Идваш ли?!...
  • 115 Крейзифорест

    10 1 Отговор
    Дай си оставка Бочко,дай си,дай
    и не ни разигравай ти до безкрай!
  • 116 Плашипунчо

    8 1 Отговор
    Герберски, чакаме оставка веднага!
    иначе ще има голяма тояга!
  • 117 До Томето Дончев

    5 0 Отговор
    Хайде ти,нали си по такъв?!...
  • 118 Майка(ГЕРБ)

    8 0 Отговор
    Изнасилват ме да родя оставка!
    Ах тези протестиращи!
  • 119 Foff

    1 1 Отговор
    То и вие Frog -Огнянчета сте затънали до над гуша в зависимости, ама тосва не ви пречо да си живъркате и лаете по платена поръчка ..... Мдаа...чувствате ли се близки с Дубай, М?
  • 120 Златен медал

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "ПРОС ТА ПРОС":

    Златен медал за завършено средно образование пита:"Кога ББ е паднал върху глава си?"