9 Септември, 2020 08:00 37 037 379

Учениците трябва да знаят, че Червената армия е окупирала България

  • окупация-
  • окупатори-
  • червената армия-
  • втора световна война-
  • архиви-
  • михаил груев-
  • трофейни архиви-
  • война-
  • 9 септември-
  • документи-
  • ученици-
  • русия-
  • история

Окупирането на страната от Червената армия е безспорен факт и той без съмнение трябва да присъства в учебниците по история именно по този начин. А не да се маскира зад евфемизми.

Учениците трябва да знаят, че Червената армия е окупирала България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 9 септември 1944 г., малко след навлизането на съветските войски в Северна България, властта е поета от правителство на Отечествения фронт - обединение на леви, опозиционни на доскорошния режим в страната партии. Събитието е със съдбоносно значение за по-нататъшната история на България, тъй като с него се поставя началото на дълбоки преобра­зования в цялостното развитие на българското общество, довели до установява­нето на сталинския модел на социализъм. 9 септември е дата, която е променила модерната история на нашата страна. За да има тя обаче и своето бъдеще, трябва да погледне на отминалите събития с критичен поглед, трябва да погледне истината.

Младите българи, които днес учат със захлас историята на своята родина, трябва да знаят истината за тези отминали събития, които имат отражение и върху случващото се сега. За съжаление в учебниците се премълчава част от неудобната истина. И до ден-днешен важни бъгларски документи, заграбени по време на войната, се намират в руските архиви, а Москва отказва да ги върне.

ФАКТИ се свърза с историка доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”, за разговор за историята, войната, и откраднатата история по време на войната.

Учениците трябва да знаят, че Червената армия е окупирала България
Снимка: БГНЕС

Г-н Груев, защо важни български документи и архиви продължават да се намират и днес в Руската федерация?

За да гарантират и в новите условия запазването им, руската Дума гласува един закон, обвит в евфемизми, за културните ценности, променили местонахождението си в резултат на Втората световна война. Законът на практика задължава Русия да не връща тези документи, задължават сами себе си. Проблемът е много голям, българските архиви са незначителна част от общия обем трофейни архиви, които Червената армия заграбва през Втората световна война. По техни официални данни Русия съхранява 56 линейни километра трофейни архиви. Тази цифра е изключително впечатляваща. За сравнение общата фондова наличност в българските архиви към момента е 93 линейни километра.

Част от заграбените от Червената армия документи преди това са били заграбени от нацистите в окупираните територии в Западна Европа. Там има и френски, белгийски и холандски архиви и т.н., които пък руснаците вече заграбват вторично и те остават тяхно владение.

В тези цифри влизат ли и заграбените произведения на изкуството?

Произведенията на изкуството се съхраняват при друг режим и при други институции, но те попадат под същия режим на държавна протекция. Що се отнася до българските документи, ние не можем да посочим с точност какъв е обемът, защото те не са изнесени с опис. Те са натоварени с чували и имаме сведения за изнесели 130 чувала през Ломското пристанище през 1945 г. Но дали това са всичките документи, които са изнесени, и какво се съдържа в тези 130 чувала, никой не може да каже. Попадаме в параграф 22, защото не можем да претендираме за документи, за които не знаем със сигурност, че се намират там. Руската страна пък посочва официално само определени документи, които владее. Това са документи на българската политическа полиция до 1944 г., на контролната комисия, която съблюдава изпълнението на репарационните клаузи към Ньойския договор, на щаба на войската, и на Министерски съвет. Но това са само документите, които Русия официално твърди, че се намират при тях.

Правени ли са опити през последните години да си върнем част от тези документи?

През последните десет години имаше няколко опита. Моят последен опит беше преди три години при посещението ми в Москва. Ние закупихме копията на документи на Съюзната контролна комисия, която следи репарационните клаузи по Ньойския договор, които документи са без особена стойност. Всъщност тези документи ни бяха предложени от руската страна. На последното ни искане да ни копират документите на Държавна сигурност, на политическата полиция до 1944 г. засега имаме мълчание. Отказът на Русия е тяхно принципно становище, нямат основание нито по политически, нито по сантиментални причини да правят изключения.

Влизането на Червената армия в България освобождение ли е, или е окупация?

Разбира се, че е окупация. Така се наричат и самите съветски комендатури, които се установяват тук. Освен това Съглашението за примирие от 28 октомври 1944 г. на практика представлява съглашение за окупация на страната. В това няма никакво съмнение.

Защо тогава в учебниците по история не присъства думата „окупация”?

Факт е, че не присъства, но какво представлява навлизането на армията на чужда държава на територията на друга държава и оставането ѝ там за срок от три години... Официално по Парижкия договор съветските войски трябва да напуснат страната ни през декември 1947 година, т.е. те престояват близо три години от септември 1944 г. в качеството си на съветски окупационни власти. Разбира се, те се намират тук със съгласието на останалите победителки във войната, САЩ и Великобритания. Но това е част от тази глобална „сделка”, която се случва най-напред в Техеран, после в Ялта, в резултат на което България попада в съветската сфера на влияние. Не само България, но и останалите източноевропейски страни са окупирани от Червената армия.

Ще видим ли някога в учебниците по история думата „окупация” или това е тема табу?

Мое дълбоко убеждение е, че на децата трябва да се поднесат фактите такива, каквито са, а те сами да направят своите изводи. Окупирането на страната от Червената армия е безспорен факт и той без съмнение трябва да присъства в учебниците по история именно по този начин. А не това нещо да се маскира зад евфемизми. Подобно на руските трофейни архиви, които са назовани като културни ценности, променили местонахождението си в резултат на Втората световна война.

През 1941 година, когато войската на Хитлер е на север от Дунав, България е изправена през възможността или да бъде окупирана, или да стане съюзник. Имала ли е избор България?

Практически няма избор. Вие сте прав, че алтернативата е дали да преминат като съюзници или като окупатори. Изборът на царя и управляващите в крайна сметка е да преминат като съюзници, т.е. България да се присъедини към Тристранния пакт, което се случва на 1 март 1941 г., запазвайки обаче някакъв суверенитет и право на самостоятелно вземане на решения. Разбира се, това право е доста ограничено, но трябва да кажем, че България не изпраща войски на източния фронт, а освен това не депортира своите евреи. България се държи като съюзник, обвързан с принудителна прегръдка. Страната ни е принудена да направи доста сериозни компромиси, участвайки в окупацията на Гърция и Югославия съвместно с германците и италианците, както и обявявайки война на Великобритания и САЩ. Правителството шумно обявява, че това е само символична война, само акт на солидарност, но от започването на англо-американските бомбардировки се вижда, че тази война далеч не е символична. В историята символични войни няма.

В последния си брой списание The Economist помести статия за споразумение между България и Хитлер (от 1938 г.) за изпращане на български земеделски работници. След 1945 година мнозина от тях, завърнали се в България, са екзекутирани от новата власт по обвинения, че са сътрудници на Райха. Има ли информация какъв е броят на жертвите?

Не мога да кажа колко точно са убити, тъй като стои открит въпросът и за общия брой на жертвите на комунистическия режим в България. Но факт е, че има такава спогодба за износ на земеделски работници. Немското стопанство има належаща нужда от такъв тип работна ръка. Още повече, че българите още от края на XIX са прочути с градините, които правят – от Влашко до Австрия. Вече в Третия райх българските градинари в Чехия и Австрия така или иначе стават германски поданици. Това е шанс за много хора да получат работа и по-добри доходи, и е факт, че част от тях след 9 септември са преследвани като сътрудници на германците, макар че те със същия успех биха работили и в Англия например, ако имаха такава възможност.

*Доц. д-р Михаил Груев е роден на 25 октомври 1971 г. в София. Завършил специалност история в Софийския университет „Св. Климент Охридски" (1994 г.). Доктор по история с дисертация на тема „Българите мюсюлмани в държавната политика на България (1944-1959 г.)“ (2001). Преподавател по съвременна българска история и етнология на етническите групи в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Асистент и старши асистент (2002), главен асистент (2003) и доцент (2009) в Катедрата по история на България в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководител на катедрата от 2011 г. Бил е гост-лектор в университетите в Мюнхен, Саарбрюкен, Белград и др. Автор е на три монографии и на студии и статии по проблемите на „възродителния процес", колективизацията на българското село, комунистическия елит и пр. Владее немски и английски език, ползва руски език. От 5 март 2015 г. е председател на Държавна агенция „Архиви“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 186 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този злокобен сомвол

    212 397 Отговор
    Сърп и чук,трябва да се забрани ,както са забранени нацистките символи.

    Коментиран от #19, #101, #245, #341

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    75 167 Отговор
    Не му дреме.България ,е турска провинция
  • 3 Иван

    197 328 Отговор
    Трябва да се знае, че всички беди идват от комунистите

    Коментиран от #119, #190, #331, #351

  • 4 El chochone

    176 286 Отговор
    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” цитат от Захари Стоянов

    Коментиран от #35, #113, #192, #224, #304, #305

  • 5 По Царско време

    147 162 Отговор
    Офицерите подканвали войниците с командата "След мен в атака!",а след 9.09.44г офицерите стоят отзад и подканват войниците с командата "Напред в атака",открийте разликите.

    Коментиран от #22, #354

  • 6 СССР БАрета

    135 213 Отговор
    През 1861 г. Захари Стоянов пише:
    “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.”

    Коментиран от #326

  • 7 Псевдоним

    332 37 Отговор
    След време може да пише и за днешните времена, че България е окупирана от мутрите.

    Коментиран от #65, #77, #204

  • 8 Родолюбец

    389 89 Отговор
    Нещастен родоотстъпник! А бомбардировката на американците освобождение ли беше?

    Коментиран от #285, #332

  • 9 БКП

    377 86 Отговор
    Добре е също да знаят,че преди 1944-та в България едва 30 населени места са имали електричество а през 89-та сме най големия производител на електро енергия в източна Европа.

    Коментиран от #31, #302, #349

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 монгол

    104 158 Отговор
    Български революционер и писател Захари Стоянов пита КОЙ е против Съединението ни?!  КОЙ се опитва да накара султанът да нападне България след Съединението?! КОЙ се опитва да организира преврати и метежи с цел да присъедини България като поредна губерния към Руската империя?! КОЙ подтиква сръбския крал да нападне България след Съединението и КОЙ заповядва на своите офицери позорно да напуснат бойните редици, за да може България да бъде превзета и подчинена?!…
  • 12 Акхмет

    298 77 Отговор
    Страхотна окупация, документирана в хиляди снимки и ленти, "окупираните" се "прегръщат" и целуват с окупаторите....

    Коментиран от #80, #378

  • 13 Истината

    114 169 Отговор
    Цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

    Коментиран от #72, #325

  • 14 Истината

    93 137 Отговор
    O, pycи, о вий бpoтя cлавянски,

    защо cте вий тyка?

    Зoщe cте

    дошли по полята балкански

    немили, неканени гости?
    ИВАН ВАЗАВ

    Коментиран от #84

  • 15 Истината

    117 224 Отговор
    ЧИТАТЕЛЮ РУСКА КОЛА ЛИ КАРАШ? ДЕЦАТА ТИ УЧАТ ЛИ В РУСИЯ? ДЪРЖИШ ЛИ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ В РУБЛИ?ПОЛЗВАШ ЛИ РУСКИ СМАРТФОН? ПОЛЗВАШ ЛИ РУСКИ КОМПЮТЪР? ТИ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ ПРЕДПОЧИТАТЕ ЛИ РУСКИ ОБЛЕКЛО , ОБУВКИ , АКСЕСОАРИ , ПАРФЮМИ? ПРИ СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ С РУСКИ ЛЕКАРСТВА ЛИ ЩЕ СЕ ЛЕКУВАШ?ИМАШ ЛИ ВЕЩИ ИЛИ ПРЕДМЕТИ У ВАС НА КОИТО ПИШЕ ПРОИЗВЕДЕНО В РУСИЯ ? КАКВА ЗАПЛАТА , ПЕНСИЯ ИСКАШ ДА ВЗИМАШ РУСКА ИЛИ ГЕРМАНСКА ? КАЖИ ИМЕТО НА ХУБАВ РУСКИ ФИЛМ , РУСКА ПЕСЕН ИЛИ РУСКА КНИГА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 Г

    Коментиран от #79

  • 16 КОТарАК

    284 70 Отговор
    учениците също трябва да знаят че бай Тошо е построил 3000 язовира , тия стълбове на енергопреносната ни система са негово дело , трябва да се знае че от олимпиади се връщахме с торби злато...

    Коментиран от #275, #276

  • 17 МЗМА

    270 54 Отговор
    Ако не беше предателя Горби, тези двамата щяха на първия ред на манифестация и да пишат статии колко е велик СССР. Продажни помияри
  • 18 aaa

    291 65 Отговор
    Окупирани са ви мозъците. Ако не беше Сталин сега нямаше да има България. Според Рузвелт и Чърчил България е трябвало да бъде разделена на три и предадена на съседните вържави.

    Коментиран от #28, #90

  • 19 празнуващ

    136 35 Отговор

    До коментар #1 от "Този злокобен сомвол":

    Рано днес на празника си се надрусал ! Е честит ти празник все пак.

    Коментиран от #26

  • 20 Bai nudals

    121 24 Отговор
    Лъжа.
  • 21 Чичо

    228 52 Отговор
    А на учениците кой ще каже, че ако не е била тая армия, България щеше да е в Югославия?

    Коментиран от #313

  • 22 РЕАЛИСТ

    93 22 Отговор

    До коментар #5 от "По Царско време":

    Стига си писал глупости. Шаха е древна игра и офицера се счита , като фигура три пъти по силна от пешката. Ако в бой ти убият командира, кво правим. Вероятността за това, ако е отпред , както казваш е голяма. С армия от пешки няма да спечелиш война.

    Коментиран от #29, #37

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бесен Язовец

    191 49 Отговор
    Учениците трябва да знаят, че Источна Германия беше окупирана България никога не била окупирана когато окупира разоръжаваш армия и полиция в България това, не се е случило. Всички държави след 1945г където е имало фашистки настроения е имало присъствие на на войски на СССР или Съюзниците от UK и САЩ. Учениците трябва да знаят, че Германия е окупирана и до днес от войски на краварите!
  • 25 ВМОРО

    81 104 Отговор
    Думата "окупация" не присъства в учебниците, защото от 09.09.1944 насам България се управлява от комунисти. Вижте биографиите на Ц. Цачева, Л. Павлова, Б. Борисов, Р. Радев и т.н. Комунизмът си отиде, но не и комунистите. Затова и децата ни продължават да бъдат дезинформирани, учебниците по история преливат от неточности и лъжи.

    Коментиран от #238

  • 26 Този злокобен символ

    25 23 Отговор

    До коментар #19 от "празнуващ":

    Спал си на палатка накриво
  • 27 Mile

    154 31 Отговор
    За последните 30 години има 3 язовира.. 2 започнати преди 89
    Евала строители на скотия. Още не може да разграбите и по делите комунистическото наследство.

    Коментиран от #278

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Инфо1

    45 90 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    Начина, по който комунистите командват хвърлените срещу германците, напълно ненужно межде впрочем, войници е по примера на съветите! Отзад стоят партииците зад картечницата и "поощряват войниците! 80% от царските офицери в армията, които са били на страната на народа, а не на царя или комунистите - са застреляни в гръб!

    Коментиран от #58

  • 30 анонимен

    100 23 Отговор
    ЕС постепенно се разпада, западното влияние ще има друга насока.Нека да се гледа трезво на историята.Когато преминавате през едно населено място за да отидете в друго, Вие окупирате ли го, независимо каква нагласа има у Вас.

    Коментиран от #277

  • 31 А тоалетните

    17 25 Отговор

    До коментар #9 от "БКП":

    С работническо дело

    Коментиран от #122

  • 32 Мумията се завръща

    43 63 Отговор
    Мумията на Ленин дявола все още се демонстрира в музей. Времебе да изгори
  • 33 Хисторик

    132 32 Отговор
    Маршал Жуков издава заповед,, Червената армия "-Трети украински фронт освободил Букурещ, София, Белград, Будапеща, Виена като влиза на територията на РБ да знае, че влиза в приятелска държава и да, не закачат армията и полицията. В цяла Европа и Азия е имало народни съдилища на фашисти и сподвижници на фашисти но само в РБ се осъжда този процес след 1989г!!!
  • 34 анонимен

    51 21 Отговор
    ЕС постепенно се разпада, западното влияние ще има друга насока.Нека да се гледа трезво на историята.Когато преминавате през едно населено място за да отидете в друго, Вие окупирате ли го, независимо каква нагласа има у Вас.
  • 35 Много си тъп

    88 35 Отговор

    До коментар #4 от "El chochone":

    Захо Стоянов е бил масон. Той пише 10 год след освобождението, а преди това е бил никой.
  • 36 Гост

    101 20 Отговор
    Тази окупация е в резултат на споразумението на конференцията в Ялта, където си разделят зоните на влияние силните на деня, но никой не коментира защо трябва да сменим турското робство с турско присъствие?
  • 37 По Царско време

    42 72 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    Това е самата истина.И още, след 9.09.44г отпадат изискванията за лиценз за учители и полицаи(милиционери),на място това назначават глупци и престъпници.Това са факти
  • 38 Бесен Язовец

    102 17 Отговор
    Защо съюзниците бомбардират България щом българското правителство не е било на страната на фашистите-нацисти както те твърдят сега? Някой явно не прави разлика от окупация и присъствие!

    Коментиран от #41, #282

  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    126 46 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИЛА окупирана от РУСИЯ тя ни освободи заедно с финландски войници от ПЕТ ВЕКОВНО ТУРСКО ИГО не пълнете главите на децата с политика

    Коментиран от #252, #333

  • 40 В любимия ви комунизъм

    57 91 Отговор
    От голяма любов забраняват ходенето на църква,баба ми е била на 8г като са спали със сестра й в църквата,за да я пазят да не я запалят.Забраняват слушането на саксофон и западна музика,носенето на дълги коси,панталони Чарлстон,което забележете никога не е било забранено в останалите държави от соц блока,като Унгария,Чехия,Полша,сърбите даже бяха безвизови за САЩ.Всичко това от братска любов. Леко не се връзва

    Коментиран от #47, #223, #366

  • 41 Инфо1

    21 49 Отговор

    До коментар #38 от "Бесен Язовец":

    Защото по това време царя е мъртъв! А на негово място няма държавник, способен да маневрира между двете страни и да запази пълен неутралитет! Между впрочем бомбалдировките са най-вече за сплашване - за справка - в Германия, градовете са сравнени със земята! В другите държави, съюзници на Германия е същото!

    Коментиран от #52

  • 42 Правилно

    106 24 Отговор
    Да окупация, ако не беше тя, сега Пловдив щеше да е гръцки, а Кърджали турски! Фактите не трябва да се премълчават! Русия винаги е преследвала имперски интереси, но коя империя не го е правила!!??А и дядо Вазов не се заигравайте .... че нали той бяга в Русия гонен от русофоби! Въобще избарателното цитатничество е лошо ...!!! А ако е нямало партизанско движение защо англичаните са пускали парашутисти, при кого, ако е нямало защо кой ни бомбардира .... въобще не идеологизирайте историята!!! А Кимон да не би да е комунист, а колко богати българи са биле срещу пакта с Хитлер!!??? А листчето на Чърчил с което ни продава на Сталин, а паталогичната му омраза към България, заради провала му при Галиполи, а ...., та историята е сложно нещо, не я опростачвайте с идеология и полуистини !!!!

    Коментиран от #49

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ежко Бежко

    96 25 Отговор
    А представете си след англоамериканските бомбардировки бяхме попаднали в техни ръце след разпределението на баницата? Сърбите и гърците щяха да си поделят Южна България като наказание за нашата окупация на техни земи. Спрете с глупави статии и коментари! Вече ме е срам да се нарека българин. Русия НЕ е окупатор, а приятел на България. Но с такива безумни идеи в главите на някои евролизачи може и да стане враг някой ден. Вразумете се!

    Коментиран от #128

  • 45 Електра

    42 77 Отговор
    Срамна окупация, довела най ретроградния мракобесен комуфашиски терор, избил хиляди български интелектуалци и хиляди истински патриоти на Българи. После се проведе най големия грабеж над населението, какъвто дори и османските турци не бяха провели над поробена България. Затова сега сме най бедната държава с най богатите БСПдирасти в света, приватизирали, ограбеното от народа...
  • 46 САЩ ОКУПИРА БЪЛГАРИЯ

    76 28 Отговор
    ФАШИСТКИ БЕЗРОДНИЦИ!ЛЪЖИ И ПРОМИВКА НА МОЗЪЦИ ОТ ФАШИСТИ!

    Коментиран от #212

  • 47 Бесен Язовец

    62 19 Отговор

    До коментар #40 от "В любимия ви комунизъм":

    Андрешко със чарлстона ще ходи на църква и ще слуша музика от саксофон и ще танци фокстрот страшна гледка безценна върха, на капиталистическия сладолед!

    Коментиран от #55

  • 48 Точно така

    45 10 Отговор
    Учете децата истинската история.
    Охрид е българският Йерусалим.
  • 49 Да питам

    34 5 Отговор

    До коментар #42 от "Правилно":

    Интересно! Колко български войници са били на фронта преди и след 9?

    Коментиран от #279

  • 50 Маджо вика Ристю

    23 63 Отговор
    Абе червено говедо, нали ти си продукт от майка българка и окупатор мурзилка.
  • 51 Мурзилажа на амбразурата!!!

    16 36 Отговор
    Немедленно!!!!
  • 52 Бесен Язовец

    73 14 Отговор

    До коментар #41 от "Инфо1":

    3500 убити в София и в пакетчета с цветна хартия за децата бомби заначи за сплашване били!???

    Коментиран от #69

  • 53 Електра

    30 77 Отговор
    Срамна окупация, довела най ретроградния мракобесен комуфашиски терор, избил хиляди български интелектуалци и хиляди истински патриоти на Българи. После се проведе най големия грабеж над населението, какъвто дори и османските турци не бяха провели над поробена България. Затова сега сме най бедната държава с най богатите БСПдирасти в света, приватизирали, ограбеното от народа...
  • 54 Щ+Щ

    77 26 Отговор
    Днешните ученици трябва да знаят,че България днес е окупирана от Вашингтон Брюксел и НАТО.

    Коментиран от #179

  • 55 В любимия ви комунизъм

    16 39 Отговор

    До коментар #47 от "Бесен Язовец":

    Нещо друго освен ирония не можа ли да измислиш,някакво оборващи факти?Или трябва да ходи в синя работническа престилка ?

    Коментиран от #68

  • 56 бъди изчерпателен

    61 10 Отговор
    Едни окупират , други колонизират , кой как може , така е устроен света . Днес пък САЩ са ни колонизирали чрез послушни им режими , това няма ли да го включиш и него да е пълно знанието.
  • 57 С две думи

    49 14 Отговор
    Учениците трябва да знаят че България е била на страната на победените. Такива са били времената след Балканската война и ПСВ. До някъде е било правилно защото всички велики сили са ни обърнали гръб и са ни цицали а само Германия ни е помагала. Всички машини са били германски закупени срещу храни от българска страна. Другата причина е че Хитлер е обещал да върне отнетите територии от България от съседните държави. И за това са ни бомбардирали амеликанци и англичани без да има смисъл.
  • 58 РЕАЛИСТ

    42 13 Отговор

    До коментар #29 от "Инфо1":

    Пак глупости. Говорил съм с много хора българи участници в Отечествената война. Няма такова нещо. А колкото за картечницата в Русия. Това е било само за Наказателните отряди от затворници. Немците най много ги е било страх от тях. Четох немски източници. Александър Матросов е един от тях.

    Коментиран от #303

  • 59 Gfg

    90 29 Отговор
    Преди 44-та България беше една керпичена държавичка не електрифицирана - на свещи. След "окупацията", България стана индустриална държава, 4-та икономика в Европа и 6-та космическа сила в Света. Дай Боже и сега някой (който и да е той) да ни окупира така, че България да се върне на нивото на "окупацията" от Червената армия.
  • 60 ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН НАГЛЕЦ ФАШИСТ

    68 18 Отговор
    ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН НАГЛЕЦ И ФАШИСТ,БЕЗРОДНИК ТРИЖДЕ!
  • 61 Днешните ученици

    42 4 Отговор
    Трябва да знаят,че никой не мисли за тях и никога никой чужденец не е мислил за тях!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 mdaaa

    64 8 Отговор
    Само напишете като уточнение, че сме били на страната на Хитлер през ВСВ, за да не се обърка някой мишоци прости....
  • 64 Архитектор

    75 12 Отговор
    А в учебниците ще пише ли, че Царство България е окупирало части от Гърция и Югославия, като страна от хитлеристката коалиция, как са се държали там българските войски и полиция като окупатори, как се е постъпвало с евреите там, защо в Македония са ги посрещали и как са ги изпращали с омраза, която още чувстваме , защо трябваше България да плаща огромни контрибуции ? А ще пише ли, как сме снабдявали фашистката армия, воюваща срещу Съветския съюз с всичко необходимо ? А ще пише ли какво значи окупация според българският тълковен речник или ще се наложи политическия и манипулативен прочит на това понятие? Ще стане ли ясно, че когато има окупация, няма действащо правителство и местни власти, а окупационни власти, а в България имаше всички тези власти ? И чак след това да плачем, как ние, невинните, сме несправедливо " нападнати" и " окупирани" .

    Коментиран от #75, #171

  • 65 Byg

    12 39 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    Може и да го пише , като гледат как подскачат тримата глупака под кефещия се поглед на черепа , мутрата която е с 19 обвинения. Като гледат и как шепа "мирно" протестиращи малтретират полиция и всички останали които не подкрепят пуча на батман с опнатото
    юмруче , кой знае може и да пише.
  • 66 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    56 12 Отговор
    В България е пълно с плюнчовци и лизачи на краварски "обратното на предници". В Германия има повече американски войници отколкото у нас е имало съветски, в Япония също има повече американски войници отколкото у нас е имало съветски някога, но никой не говори за окупация. Краварски бази и войници има по целия свят, но те били демократични, гарантирали спойствие и благоденствие. Пита се, чие благоденствие? Ето един виц, той ще Ви помогне да разберете отговора - Американски геолози при търсене на нефт са се натъкнали на някаква арабска страна разположена над запасите от техния нефт...

    Коментиран от #356

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бесен Язовец

    30 4 Отговор

    До коментар #55 от "В любимия ви комунизъм":

    Защо не е ли тарикатско да се ходи със синя престилка да се знае, че работиш? Ако си доктор ходи с бяла престлка! На запад на конвейера са работили с кожени якета от агнешка кожа нали така си разправяхте едно време.

    Коментиран от #70, #74

  • 69 Така де

    8 36 Отговор

    До коментар #52 от "Бесен Язовец":

    Можете да погледнете градовете в другите страни- има снимки предостатъчно! Равна земя! Тук са пускали фугасни бомби! Пакетчетата си ги намерете в сандъка с партийната книжка! Навсякъде другаде, първо пускат фугасни, а поле запалителни! И след това има само руини! И загиналите са несравнимо повече!

    Коментиран от #110, #236

  • 70 Хаха

    9 37 Отговор

    До коментар #68 от "Бесен Язовец":

    Не ми е много тарикатско на мен.Ти щом си такъв тарикат,ходи.Не ме привлича работа в завода.А лекар можеше да станеш само ,ако си верен член на бкп,което си е лек шантаж.
  • 71 lz3fn

    48 9 Отговор
    Май само половината от истината си пее.. Никога не е било тайна ,че сме окупирани ..Нормално нали сме били във война със СССР. Ама ,че турските 58 дивизии са били на границата ...ама че Гърците са искали всичко до Стара планина...и ред други сладки детайли...

    Коментиран от #87, #94

  • 72 АБСОЛЮТНА ЛЪЖА И ФЕЙК

    41 9 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Това е цитат от несъществуващо писмо, дело е родоотстъпници, русофобски ибрикчии!
  • 73 ужас

    51 8 Отговор
    Джамбазов, пак си неподготвен. За всичко, свързано с 9 септември трябва да се сърдиш на твоя кумир с мустачките. Джамбазов, ВСВ беше Скъсана язовирна стена". Джамбазов , когато се скъса язовир, стихията помита и отнася всичко по пътя си. А ти тук ревеш за някаква колиба, която също е била отнесена от вълната. И как така е можело България да остане незасегната, при положение , че е била съюзник на хитлер. По каква логика. И има ли подобен случай в Европа, освен Швейцария? Има ли нещо общо светът след ВСВ със светът преди нея. Няма нищо общо. А ти ревеш и не го разбираш. В коя държава в Европа след войната продължиха да управляват профашистките режими. В никоя. А ти ревеш за това, че в България е трябвало да продължат да управляват фашистите.
  • 74 Хаха

    24 36 Отговор

    До коментар #68 от "Бесен Язовец":

    Интересно защо децата на цк не ходят на изток да се реализират.Дет из да куесчън.Много е прогнил запада,не ходете там,карат хубави коли и живеят в къщи,вместо в панелка-много е гадно,не ходете там.
  • 75 Е да де

    20 12 Отговор

    До коментар #64 от "Архитектор":

    Ми не пише, че тези територии са били дадени на България! И няма жертви сред "окупационните войски, поради простата причина, че населението в тези територии си е преобладаващо българско! Колкото до изкуствената държава Мекедония - там поне не се обаждайте, това си е част от България, населена с българи!
  • 76 Костов

    42 5 Отговор
    А защо в трудовете си пише, че в България е имало турско присъствие а не робство? Кои поръчки изпълнява. Мекотело. По принцип всяко нахлуване в чужда държава се нарича окупация. Сега всички се упражняват да дават оценки за събития станали преди 75 години. Всички над 50 годишни писачи са ренегати.
  • 77 100

    7 19 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    Които пак са комуняги или техни хора.
  • 78 Blackthorn

    40 11 Отговор
    Марш от тук соросоиди продажни! И за вас иде коледа!

    Коментиран от #83

  • 79 Азз

    18 5 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Хайде, за филмите по-полека, става ли?
  • 80 Ганьо

    6 16 Отговор

    До коментар #12 от "Акхмет":

    Стокхолмски синдром....
  • 81 месара

    21 30 Отговор
    учениците трябва да знаят и че бсп е опасна за България !
  • 82 Антикомунист

    19 34 Отговор
    Само тези които се облагодетелстват от положението в България, след 9 септември, сиреч келепирджии и нагаждачи, само те могат да отричат истината за най-черната дата в българската история.
  • 83 100

    7 18 Отговор

    До коментар #78 от "Blackthorn":

    Твоя ник що е на английски, бе, комуне?
  • 84 Колев

    39 13 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Кат Русия няма втора, тъй могъща на света.
    Тя е нашата опора, тя е наш"та висота.

    Иван Вазов

    Коментиран от #237

  • 85 КОНТРАТА

    39 4 Отговор
    Само забрави да каже, че заради окупацията не е имало банани в България 45 и че Черната Армия е изяла бананите 1944 г! 😁😁😁😁😁😁😄😄😄😄
  • 86 Антикомунист

    17 26 Отговор
    Само тези които се облагодетелстват от положението в България, след 9 септември, сиреч келепирджии и нагаждачи, само те могат да отричат истината за най-черната дата в българската история.
  • 87 Мдаа

    13 2 Отговор

    До коментар #71 от "lz3fn":

    Искали са, ама е нямало да ги получат така или иначе! Всичко е било въпрос на договорки- това на теб, това на мен! Тия там са се интересували кой колко да заграби! И руснаци и съюзниците! Кой какво е искал в тия държави е нямало никакво значение!
  • 88 Бългaрин

    41 7 Отговор
    При щатско-турска окупация лесно се става "доцент" , като плюеш по Русия.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 КОТарАК

    29 2 Отговор

    До коментар #18 от "aaa":

    абсолютно-след Дойран и Вазов чърчил е най-големия ни враг-щяха да ни поделят

    Коментиран от #93

  • 91 червени боклуци

    14 52 Отговор
    СМърт на Русия, смърт на комунизма!
    ЕС и НАТО, това е бъдещето на България и ще го защитим с оръжие, да знаете, червени гниди, няма да ви се размине, червената армия я няма вече.

    Коментиран от #309

  • 92 дЭдо

    39 6 Отговор
    Обаче, за да бъде политкоректно, съвсем случайно маскирахте зад евфемизъм турското робство, като го написахте в учебниците, като едва ли не приятелско съжителство между два съседни народа!!! Също така в учебниците, трябва да бъде написано, че България е верен съюзник на Германия и даже футболните мачове, започват с нациски поздрав! Също така трябва да се напише, как България е била "проиграна" между Сталин и Великите Западняци.

    Коментиран от #284

  • 93 червени боклуци

    24 42 Отговор

    До коментар #90 от "КОТарАК":

    Ей, паляк, прадядо ми е бил офицер и е предвождал войските ни в битката при Дойран, има кръст за храброст, след 44 г. комунистите знаеш ли, къде го пращат?
    В Белене, там отиват всички герои, висшисти, кметове, лекари, инженери, цвета на нацията отива лагери!

    Коментиран от #106, #108, #144

  • 94 ВМОРО

    18 17 Отговор

    До коментар #71 от "lz3fn":

    Сладки детайли, като например, че българската армия е била боеспособна да се справи с подобни заплахи ли? Факт е, че на пети септември 1944 година СССР обявява война на Царство България. Царство България никога не е изпращало войски срещу СССР, цар Борис Трети дори задържа доброволци, които са били готови да воюват на Източния фронт, Царство България не изпраща своите поданици от еврейски произход в "лагери на смърта".
  • 95 k1 profesional

    31 1 Отговор
    Не насищайте историята с идологеми и тълкувания. Историята , това са факти и те трябва да се разглеждат в тяхната цялост и релация и тогава да се правят изводи.
  • 96 3-ти украински фронт

    12 27 Отговор
    Днешните ученици, ако имат желание, могат да прочетат различните мнения по темата, за разлика от учениците отпреди 40,50, 60 години, които учеха не история, а пропаганда.
  • 97 Архивар

    37 1 Отговор
    Истината е, че НИЩО не е зависило от нас - Чърчил, Рузвелт и Сталин са "разпределили" Европа! След това всеки си взима неговото.... Вината трябва да се търси във всеки един от тримата!!!!
  • 98 Банкянския карагьозчия

    27 6 Отговор
    Вижте им фамилиите ,и всичко става ясно,ДЖАМБАЗки,КАРАкачанов,имат турски кл корени
  • 99 заеничарите

    29 9 Отговор
    Лицето груев е толкова гнусно,че не си заслужава човек да коментира бълвочите на еничарина!По изключение въпросче към историческият доктор-защо не поиска документите в Англия по делото Г.Марков-Джери!Мога да го светна как принудиха Ж.Желев да накара Богацевски да възобнови делото на Джери и томитата да засекретят отново документите вМи-5,Ми6,скотланд ярд!Груев изокай се въпроса или мълчиш като еничар!
  • 100 българин

    42 8 Отговор
    учениците трябва да знаят истината за войната, а именно, че ако не е била Червената армия , Европа нямаше да е същата, останалото е измислици за неграмотни, много им се изка на някои да променят историята, но не могат и няма как да променят фактите. Русия на два пъти е нападана и двата пъти пропъжда врага от своята територия и освобождава много други страни. паметта на някои е много къса. Русия никога, никого не е нападала. докато други величаещи се не могат да се похвалят с това. кучето си лае, каруцата си върви.

    Коментиран от #111, #318

  • 101 БКП

    46 23 Отговор

    До коментар #1 от "Този злокобен сомвол":

    Пълни глупости! Червената армия не е окупирала България! Промиват мозъците на децата ни с лъжи!
  • 102 Грейс

    8 8 Отговор
    И Хитлер е "герой"?
  • 103 С вашите камъни

    15 40 Отговор
    DW.Групови изнасилвания, грабежи и убийства на мирни хора - престъпленията на войници от Червената армия в края на Втората световна война надхвърлят всякакви човешки представи. Жертвите им са между 2 и 4 милиона души.Американският журналист Чарлз Лениъс, който е пряк свидетел на окупацията на България от Червената армия, пише, че информациите за брутални престъпления на „освободителите“ по пътя им към София и редица трагични инциденти - след грабежи и мародерства на съветски войници с насочено оръжие - бързо принуждават българските селяни да дават безпрекословно всичко, което униформените „братушки“ им поискат. Известно е и отчаяното писмо на марионетния премиер Г. Димитров до Сталин, в което се изброяват конкретни примери за извършени тежки престъпления и съдържащо молба към Кремъл да се намеси и спре убийствата, изнасилванията и грабежите на безцеремонните окупатори. В шуменското село Дивдядово съветски мародери убиват най-възрастния комунист в България. Междувременно са известни десетки случаи на изнасилвания и убийства на монахини или случайно срещнати жени и момичета.
  • 104 ВМОРО

    15 14 Отговор
    Това е римски поздрав, у него няма нищо лошо. Германия е лоялен съюзник на България, съдейства активно за Крайовската спогодба в навечерието на войната, чрез която си връщаме Южна Добруджа, предава под българско управление Западните покрайнини, по-голямата част от Вардарска Македония, Беломорска Тракия. Германски летци помагат в отбраната на Царство България срещу британско-американските бомбардировки, хауптман Венгел загива във въздушен бой край Радомир.
  • 105 йийий

    33 5 Отговор
    Ако следваме логиката, щом СССР са ни окупирали (според статията), значи при Хитлер сме били свободна и просперираща държава.
  • 106 Русофобията

    32 8 Отговор

    До коментар #93 от "червени боклуци":

    е сериозно психично заболяване, лекувай се!

    Коментиран от #114

  • 107 другарят

    34 5 Отговор
    Интересно че нищо не говори за американската и англииската окупация на Италия,Австрия, Гърция, Франция, Белгия, Холадия, Норвегия... или ще каже че това е освобождение? Освен това разбирам че още в далечната 1938г имаме задължение пред Хитлер да му изнасяме роби за земеделието. След това тези роби ги набират от окупираните територии в Полша и Украйна и търсенето на български роби спира. Освен това се твърди че тези хора след завръщането си в България са "екзекутирани от комунистите" без да има никакви факти и доказателства за поредната лъжа!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 хахо

    37 6 Отговор
    Също да знаят , че американските терористи са бомбардирали София !
    Също да знаят, че Русия никога не е нападала друга страна така както американските империалисти тероризират цялата планета.
  • 110 Госあ

    34 10 Отговор

    До коментар #69 от "Така де":

    Браво на съюзниците ! И кога са тези бомбардировки ? Над Дрезден примерно? Май след като ВЕЛИКАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ обръща хода на войната и бие нацистите А ? Много ясно, че червената армия ще влезе в България и разчисти нацистите на австрийския самозван цар. Проблем? Ама за вас не са проблем бомбардировките май а ?

    Коментиран от #115

  • 111 ВМОРО

    4 12 Отговор

    До коментар #100 от "българин":

    На шести септември 1944 година СССР обявява на Царство България война!
  • 112 също тоже да знают

    40 4 Отговор
    Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза:

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #116

  • 113 айсиктир

    32 11 Отговор

    До коментар #4 от "El chochone":

    А какво друго да говори Захари. Русия освободи България, а не техните запивки по кръчмите, където основаваха чети и правеха планове за освобождението. Така ще говори, защото славата е за Русия, тя ни освободи, а не Захари с неговите цървули и потури.
  • 114 Лекар

    22 9 Отговор

    До коментар #106 от "Русофобията":

    Русофобията не се лекува наследствена болест е !
  • 115 С вашите камъни

    14 23 Отговор

    До коментар #110 от "Госあ":

    DW - Според шефа на Държавния архив Михаил Груев, много от най-тежките престъпления са описани в доклади до изцяло доминираната от съветското командване Съюзна контролна комисия в София. В отговор на непрестанните молби за мерки срещу неконтролируемите мародери и насилници от Червената армия, шефът на комисията ген. Бирюзов „успокоява“ с официално писмо от април 1947 г. подвластното му правителство в София. Той пише, че заради военни престъпления срещу цивилни българи, през 1946 г. са наказани 17 съветски войници със затвор между 1 и 3 години. По мнение на редица историци, унизително нищожното възмездие се дължи на два основни фактора – страхът на българите да подават оплаквания срещу жестоките и отмъстителни окупатори и на възприетата в Червената армия практика да бъдат наказвани с разстрел за „съчувствие към врага“ малкото военнослужещи, които са протестирали или са се опитвали да възпрепятстват груповите изнасилвания, убийства и грабежи на мирни граждани.
  • 116 Госあ

    18 9 Отговор

    До коментар #112 от "също тоже да знают":

    Дракона се събуди и е в отлични отношения с Русия. Според мен е въпрос на време всичко да си дойде на мястото отново.

    Коментиран от #286

  • 117 Бесен Язовец

    16 7 Отговор
    Дедо му бил офицер от Дойран дедо му беше кучияш на един селски господинчо!

    Коментиран от #134

  • 118 Breaking Bad

    36 13 Отговор
    Американската армия е окупирала България в момента, а не руската някога, защото тук никога не са били разположени руски войски. А американските в момента са повече от нашите! Вземете се замислете какво се случва СЕГА, вместо да ни връщате безсмислено 80 години назад!

    Коментиран от #288

  • 119 Иванчо

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Трябва да се знае че сме били на страната на хитлерова германия
  • 120 Хахахахахахахах

    25 3 Отговор
    А германия, италия и япония още са окупирани от сащ, както и ние след 89 та. Гледам за ялта нищо не се казва?!
  • 121 Реално погледнато

    27 4 Отговор
    Все повече се убеждавам, че тая зла Русия трябваше вместо да окупира половин Европа след нападението на Хитлер, просто да избутва германската войска извън своите граници и да гледа отстрани как как всички останали мирно и кротко съжителстват. Хем и войната щеше да свърши по-бързо.

    Коментиран от #123, #126

  • 122 Сиси

    4 9 Отговор

    До коментар #31 от "А тоалетните":

    Европа е добре там където се работи сериозно и не се краде и няма да се разпадне колкото и да им се иска на някои на България и за виждат и Англия и Русия и Австрия и затова трябва сериозни политици много работа и повече деца да се раждат трябва да се върнат хора от чужбина и да се напълнят градовете
  • 123 Е да де

    12 1 Отговор

    До коментар #121 от "Реално погледнато":

    Тя това и направи! Просто, стигна дотам, докъдето бяха съюзниците! Ако тях ги нямаше - щеше да продължи!
  • 124 Септемвриец

    27 11 Отговор
    Денисе, младо симитче,
    Точно с такива "интелигенти" като теб се е знаимавал Народния Съд след девети. Такива предатели и българомразци са били екзекутирани и заселвани е пандизите.
    Как в една статия успя да сложиш толкова много лъжи? Да аз знам, че вие там в "немската вълна" сте спецове дезинформацията, ама чак толкова....
    Интернет е пълен с хиляди снимки на които се вижда как ХИЛЯДИ окупирани българи се прегръщат с "окупаторите" си. Това не може да се скрие и е публично достояние.
    И докато вие сте ми ясни, то не мога да разбера от къде се визмат троловете ви. И как гнусно манипулират непросветените , като пичат ,че Левски, Ботев, Вазов и пр. са били русофоби?
    Как може таква гнусна манипулация? За доказателство давам следният пример:
    "Здраствуйте, братушки! (стихотворение от Иван Вазов)

    – Мамо, мамо, я ги виж!

    – Що е? – Идат, погледни ги.

    С пушки, с саби... – Що стоиш?

    Скоро, чедо, поздрави ги!

    Тях ги бог прати насам,

    да помагат, чедо, нам. –

    И детето дава крушки

    на солдатите без страх

    и крещи на тях:

    здравствуйте, братушки!"
    Това е първият куплет, а стихотворението го има в нета.

    Коментиран от #131

  • 125 Русороб

    10 15 Отговор
    Ще дойде и това време, отново ще се учи за ген. Колев, добричката епопея.
  • 126 Активист на БСП

    24 3 Отговор

    До коментар #121 от "Реално погледнато":

    Уникално умозаключение !!! Напълно съм съгласен ! Просто прябваше да ги изгонят от СССР и да се наслаждават как държави като Полша,Гърция ,Югославия,Франция и т.н. изчезват от картата на Европа под германския ботуш

    Коментиран от #133

  • 127 Пунта Мара

    35 5 Отговор
    Интересно към кои направления и райони се насочват съветските "окупационни" войски след като навлизат в България? Насочват се проходите в Източна Стара планина и от там към Бургас,Ямбол и турската граница. По това време Турция от пронемски сателит е станала просъюзнически сателит и горещо желае да нападне съюзника на Германия,като "принос" в борбата срещу нацизма. Сталин е бил твърдо против навлизане на турци в България,но Чърчил е лобирал за това и ако Турция ни беше нападнала тя антоматично ставаше съюзник на САЩ,Британия и СССР и никой нямаша да може да я барне . Съветската армия всъщност порязва мераците на резняците. Всичко останало което плямпоти Денизчо и тоя архивар е Пунта Мара както казва Боку.
  • 128 Сиси

    14 27 Отговор

    До коментар #44 от "Ежко Бежко":

    Русия е държава която е иточила милиарди от България и руските политици се смеят че ще ни изкупят и ни имат още като тяхна колония и лъжат в училище че буквите са техни

    Коментиран от #250

  • 129 гост

    15 27 Отговор
    Aкo нe ce бeшe cлучилo тoвa, кoeтo ce cлучи нa днeшнaтa дaтa прeз 1944тa, мoжe би щяхмe дa cмe втoрa Швeйцaрия и нacлeдницитe нa oнeзи прecтъпници, нямaшe дa ни упрaвлявaт ceгa. Кoмунизъм никoкa нe e имaлo, нямa и дa имa, тoвa бeшe eднa диктaтурa c кaтacтрoфaлни пocлeдици, c кoитo ce бoрим ceгa пo прoтecти. Aкo в eдин клac, рaздeлим oцeнкитe нa oтличницитe и двoйкaджиитe и вceки пoлучи cрeднoaритмртичнaтa oцeнкa, oбщият уcпeх нa клaca, щe зaпoчнe дa cпaдa, зaщoтo тeзи, кoитo учaт щe ce дeмoтивирaт и рязкo щe cпрaт дa гo прaвят a двoйкaджиитe ca cи двoйкaджии. Тaкa рaбoти тaзи cитeмa нo нa фoнa нa жeлязнa зaвeca, звeрcкa диктaтрурa и пoлицeйщинa, тaкa e и дo днec, нищo нe ce e прoмeнилo, caмo цвeтa oт чeрвeн нa cин и oтвoрeнитe грaници. И щoм тoвa имa тoлкoвa мнoгo пoчитaтeли в Бългaрия, вcичкo e зaгубeнo, никaкви прoтecти нямa дa ни пoмoгнaт и мoжe би, миcлeщитe и тaлaнтливи хoрa e дoбрe дa ce cпacявaт чac пo cкoрo.

    Коментиран от #140

  • 130 Окупации Много Турция СССР САЩ

    14 5 Отговор
    Както беше писал Методиев "Ква е тази участ бе Народе?
    Каквото и знаме да се вее, дръжката му все ти е в ***а?$

    Преди Османска окупация, Съветска, сега Американска?
    Каква е разликата класациите на ООН, които показват демографски срив, безработица, последно място заплати, функционална неграмотност, първи по нещастие. Първи по инсулти, инфарти, ракови заболявания туй при САЩ окупация, бедност, мизерия, нищета.

    Коментиран от #291

  • 131 Русороб

    11 21 Отговор

    До коментар #124 от "Септемвриец":

    Мухльо неграмотен си, това е от ранните стихотворения на Вазов, след Освобождението. С годините вижда имперската политика против България и обръща палачинката. Истински българин, русофоб.

    Коментиран от #138

  • 132 Гост

    23 7 Отговор
    Тоя да не е племенник на Инджев или на пастирката? Не е бил свидетел на събитията през 44-та, но иначе "компетентно" създава фалшива история, осланяйки се на съчинения по картинки /"документи"/. Да вземе поне да погледне архивните кадри - филми и снимки от 44-та да види как хиляди българи посрещат по градове и села червената армия с цветя, хляб и сол и тогава да дрънка глупости! И да се опита да намери дали има подобни кадри при идването на Вемахта през 41-ва преди да нападнат СССР!

    Коментиран от #136, #139

  • 133 Е да де

    9 18 Отговор

    До коментар #126 от "Активист на БСП":

    Цялата идея и подготовка за ВСВ е със съдействието -активно - на Сталин!Същият активно подпомага Хитлер, преди и след като идва на власт! И се знае!
  • 134 червен боклук

    13 19 Отговор

    До коментар #117 от "Бесен Язовец":

    Точно такива селяни, прости и необразовани идват на власт, като твоят дядо, а като гледам ябълката не пада по далеч от дървото.
    Андрешковци и пръдльовци, кражбари, обирджии на мандри, и до ден днешен продължавате с кражбите и лъжите, просто сте си такива, червени боклуци, наследствена черта ви е очевидно.
  • 135 аврамъ бакалинъ

    14 19 Отговор
    Най-черната дата за България която ни превърна от цвете в бурен.!!!
  • 136 С вашите камъни

    12 22 Отговор

    До коментар #132 от "Гост":

    DW-По поръчение на диктатора Тито, през 1955 година югославската УДБА разкрива част от извършените от съветски военнослужещи тежки криминални деяния на територията на страната в края на 1944 и началото на 1945 г.: 1219 изнасилвания и 359 опита за изнасилвания; 111 изнасилвания, завършили с убийства и 248, завършили с опити за убийство; 1204 случая на грабежи, придружени с осакатявания на жертвите. Но щом „братският“ сръбски народ, който винаги е бил верен съюзник на Русия, е преживял подобна кървава вакханалия във времето, когато на територията на Югославия е имало 300 хил. съветски войници, какво ли се е случило в България, считана от Кремъл за „враг“ и държана под окупация цели три години от 600 хиляди руски войници, макар царска България да е забранила изпращането дори на доброволци на Източния фронт?
  • 137 червен боклук

    3 12 Отговор

    До коментар #108 от "КОТарАК":

    Какво си написал бе, дришльо? Ще ти е малко трудно да се позабавляваш, най-много да ми налапаш оная работа.
  • 138 Госあ

    15 6 Отговор

    До коментар #131 от "Русороб":

    Абе баце, а кога са живяли Левски и Ботев и Вазов ? Ако ме разбираш, което ме съмнява...

    Коментиран от #146, #148

  • 139 Русороб

    7 20 Отговор

    До коментар #132 от "Гост":

    Познавам режисьора заснел всички тези филмчета и снимки. Каза че всичко е снимано след 50-а година и е пълна измама.
  • 140 Гост

    15 7 Отговор

    До коментар #129 от "гост":

    В историята няма "ако"... Какво ни е пречило да сме, като Швейцария до 44-та г. или след 90-та... Чети Бай Ганьо да видиш ква "Швейцария" сме били. Вместо Швейцария и през двата периода сме на дъното на Европа!

    Коментиран от #143

  • 141 Кирчо

    11 6 Отговор
    Кой отрови Царо, ше отрови и Бойко. Па после ше видиме,какво ше стане.
  • 142 Един

    17 4 Отговор
    В действителност не ни окупирва червената армия а предателите на България. Както сега ни окупирват фащ и ЕС. Докато власт имащите продават душата си и България за рубли, долари или евро българина ще страда
  • 143 Русороб

    9 18 Отговор

    До коментар #140 от "Гост":

    България е била Швейцария на Балканите, това че дядо ти не е имал два грама а баба ти се е въргаля в калта и така ти е разправяла не значи че е истина.

    Коментиран от #150, #151

  • 144 Госあ

    16 10 Отговор

    До коментар #93 от "червени боклуци":

    Пълни глупости и откровени лъжи. В лагери са били политиканите и фашистите.
  • 145 КПСС БКП

    29 14 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ ! ДА СИ СПОМНИМ С УМИЛЕНИЕ ЗА ПРЕКРАСНОТО ВРЕМЕ ПРЕКАРАНО В СОЦИАЛИЗЪМ ! ТОГАВА ИМАХМЕ КАЧЕСТВЕНА ХРАНА, ИМАХМЕ СИЛНА АРМИЯ, НАСЕЛЕНИЕТО БЕШЕ 10 000 000ДУШИ, ИМАШЕ РЕД И СПРАВЕДЛИВСТ, ХОРАТА БЯХА ЩАСТЛИВИ , НЯМАШЕ БЕЗРАБОТНИ, НЯМАШЕ МУТРИ И ОЛИГАРСИ ! БЕШЕ СЛАВНО ВРЕМЕ !!!
  • 146 Гост

    20 7 Отговор

    До коментар #138 от "Госあ":

    Стига си писал глупости... Някои от хората на кадрите загиват след това в битките срещу Вермахта в Югославия и Унгария! Какви снимки от 50-те, какви глупости си съчиняваш? Имай почит поне към паметта на хората, дали живота си на фронта....

    Коментиран от #167

  • 147 Без срам

    19 3 Отговор
    Само, че трябва да се каже също и без тази уж окупация как щеше да се откъснат земи от България и какви репарации в допълнение щеше да плати като загубила войната страна, защото Сталин спира мераци те на другите победители

    Коментиран от #152

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 заеничарите

    27 5 Отговор
    Лицето доктор гинеколог Груйчев назначено от чужди кукловоди за главен архивар пак се изока!Дохторе извади малко документи как се стигна до подписването във Виена на документа за присъединяване към тристранния пакт и как народните представители обявиха война на Англия и САЩ!НАЙ-ВАЖНОТО ЗАЩО В СОФИЯ ИМА ПАМЕТНИК НА АМЕРИКАНСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ БОМБАНДИРАЛИ БЪЛГАРИЯ!СМЕЕШ ЛИ ЕНИЧАРЮ..ТИШИНА

    Коментиран от #155

  • 150 Ха ха ха

    20 4 Отговор

    До коментар #143 от "Русороб":

    То за тая Швейцария пише и Елин Пелин, направо е било чудо:)
  • 151 Гост

    29 6 Отговор

    До коментар #143 от "Русороб":

    "Швейцария на Балканите" с 20 км. асфалтирани пътища и 60 процента неграмотни, над 90 процента от населението без канализация и течаща вода до 44-та г. Извинявай, ама май и ти не си чел повече от Винету...
  • 152 Ехххх

    11 4 Отговор

    До коментар #147 от "Без срам":

    По това време, български войски са окупирали части от Гърция и Югославия населени с българи!Никой не е мислел да ги маха до идването на руснаците! Нито да дава части от България на друг!

    Коментиран от #166

  • 153 Питащ

    19 7 Отговор
    Само едно уточнение. В България никога не е имало истински комунизъм. Това което беше, а и продължава е подигравка със българите с цел облагодетелстване на едни хора който са на върха, и продажба на България на чужди интереси. Тогава се казваше комунизъм сега демокрация... Но разлика няма
  • 154 Ей денис,

    12 4 Отговор
    Окупаторче недоучено. Ше те спукам от....

    Коментиран от #158

  • 155 С вашите камъни

    10 23 Отговор

    До коментар #149 от "заеничарите":

    DW - На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Без каквато и да е проверка за годността на плячката, тълпата се нахвърля като обезумяла върху трофейната течност. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния.

    Всъщност това са и единствените „герои“, загинали в „двойното“ освобождение на България. Жертвите обаче не са напразни: покрай погребенията е оформено и първото съветско военно гробище на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма.
    Умишлено цитирам само непрекъснато препечатваният тук DW! Има предостатъчно други доказателства и архиви! И там истината е още по-страшна!

    Коментиран от #159

  • 156 СССРБарета

    28 6 Отговор
    Последният напън вече е настал. Тогава Столетов, наший генерал, ревна гороломно: "Млади опълченци, венчайте България с лаврови венци!на вашата сила царят повери
    прохода, войната и себе дори!"
    При тез думи силни дружините горди
    очакват геройски душманските орди.
    Но вълни по-нови от орди дивашки
    гълтат, потопяват орляка юнашки...
    Йоще миг - ще падне заветният хълм.
    Изведнъж Радецки пристигна със гръм.

    Иван Вазов много добре Описал помощта на руската армия за свободата на България няма нужда да бъде коментирана от платени историци!

    Коментиран от #157, #173

  • 157 Така ли?

    8 6 Отговор

    До коментар #156 от "СССРБарета":

    Защо тогава - Одрин не е български? Превзет е от българските войски!
  • 158 Бай Пърдечко

    12 3 Отговор

    До коментар #154 от "Ей денис,":

    Много странна интерпретация на историческите факти....
  • 159 Гост

    20 4 Отговор

    До коментар #155 от "С вашите камъни":

    DW... И повече няма смисъл да се чете!Извинявай, ама да ми цитираш наследниците на същите, които опостушиха Европа и предизвикаха Втората Световна война е меко казано.... несериозно!
  • 160 Удивен читател

    30 8 Отговор
    Изглежда, че Червената армия е окупирака празния мозък на автора! То бива евроатлантипеско слагапество но като гледам няма по големи навеждачи от пребоядисани демосрати

    Коментиран от #168

  • 161 КОНСТАНТИНОВ

    22 9 Отговор
    ПОДМЕНЯИТЕ ИСТОРИЯТА НЕГОДНИЦИ,ПРИ СП ИАЛИЗМА БЯХМЕ В ПЪТИ ПО ДОБРЕ ОТ СЕГА И ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НАД 65 ГОДИНИ.

    Коментиран от #163

  • 162 Правда

    7 4 Отговор
    Истината е само една и това са фактите, а тълкованията може да са само от гледната точка на пишещият ги , факта са снимки и документи , те казват истината. До кога ще ги променят според своите интереси. Кой кого е освободил е ясно! Жалко за загубените животи и благодарността на поколенията!
  • 163 Да бе

    6 7 Отговор

    До коментар #161 от "КОНСТАНТИНОВ":

    Ако е партиен секретар и член на БКП! За останалите - истината е съвсем друга!
  • 164 no name no face no number

    27 5 Отговор
    Оскверних те историята с тази окупация и турско присъствие,а в същото време ни окупираха американците,но наистина и за дълго. Срамота какви гнидоци има на тая територия

    Коментиран от #178

  • 165 Гост

    26 6 Отговор
    Роден 1971 г. Дайте още малко инфо за аФтора? Като му гледам физиономията бас държа, че е бил комсомолски секретар в училище и пламенно е защитавал линията на Партията!
  • 166 Без срам

    19 2 Отговор

    До коментар #152 от "Ехххх":

    И как това променя факта за ролята на Сталин в полза на България, а ще учат ли за сълфетката на Чърчил и Сталин:)

    Коментиран от #172

  • 167 Госあ

    16 6 Отговор

    До коментар #146 от "Гост":

    Абе кой пише глупости? Какво попитах аз на конкретния коментар и какво си ми отговорил ти ? Вазов бил русофил в началото, когато се очаква руска помощ но след това станал русофоб, а Ботев и Левски били отявлени русофоби винаги . Кога са живяли Левски и Ботев и кога Вазов е станал русофоб ?

    Коментиран от #175

  • 168 С вашите камъни

    7 18 Отговор

    До коментар #160 от "Удивен читател":

    DW - България, считана от Кремъл за „враг“ и държана под окупация цели три години от 600 хиляди руски войници, макар царска България да е забранила изпращането дори на доброволци на Източния фронт?

    За действията на Червената Армия по това време има прекалено много доказателства, въпреки усилията на БКП да ги заличи!
  • 169 Съдията Дред

    22 4 Отговор
    Много скромно е засегнат въпроса за обявяването на война на Англия и САЩ, което доведе до бомбардировки, при които загинаха повече хора, отколкото при военни действия. И СССР ни окупира в съответствие със споразумението именно със Англия и САЩ, като победена държава, каквато бяхме поради обявената "символична война"

    Коментиран от #177

  • 170 Един българин

    15 24 Отговор
    Учениците трябва и да знаят че този тоталитарен режим наложен на България е причината за това състояние на страната сега.
  • 171 Значи признаваш

    5 9 Отговор

    До коментар #64 от "Архитектор":

    Че след 1878г. сме били окупирани

    Коментиран от #244

  • 172 Ехххх

    15 2 Отговор

    До коментар #166 от "Без срам":

    Не е в полза на България!И никога не е било! Всичките участници на тая конференция , не са се интересували от нито една от страните, а само от собствените си интереси! Сталин - да наложи комунизма където може, другите - да му попречат където могат! На никой не му е пукало за хората в тия държави, нито са се интересували какво искат тия хора!
  • 173 Европеец

    9 8 Отговор

    До коментар #156 от "СССРБарета":

    Простотията и беднотията са взаимно свързани.
  • 174 Учениците

    33 4 Отговор
    трябва да знаят, че Германия все още е окупирана от Америка, Франция и Англия
  • 175 Гост

    13 7 Отговор

    До коментар #167 от "Госあ":

    Май страдаш от раздвоение на личността... Не знам кой ти е писал и отговорял за Вазов, но.... не съм аз? Става въпрос за уж "фалшивите" кадри според твоето "умозаключение" от посрещането на червената армия от народа на България! Факт е, че някои от хората на кадрите не са между живите само няколко месеца след това, защото загиват на фронта! Вземай някакви медикаменти и не се излагай!
  • 176 В.В.П.

    29 7 Отговор
    И ЗА ,,ПРИЯТЕЛСКИТЕ БОМБИ,,НА АНГЛИЯ И САЩ СЪЩО...ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ДЕЦАТА....И СЪЩО ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е БИЛА,, ГОТОВА,,ОТ ЧЪРЧИЛ ДА СЕ ПОДЕЛИ МЕЖДУ СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ......И НАЙ ,,ВАЖНОТО Е ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА РАЗКАРАЛИ ,,,СИМЕОНЧО КОБУРГА....ЩОТО И ТОЙ КАТО СМАХНАТИЯ СИ ДЯДО ,ЩЕШЕ ДА ПОТОПИ БЪЛГАРИЯ......ОТНЕМАНЕ НА 1/4 ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ , П ЛЮС РЕПАРАЦИИ,СИ Е БАШ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА......ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ...ПОЗДРАВЯВАМ ВСИЧКИ АНТИМОНАРХИСТИ И АНТИФАШИСТИ....БЪДЕТЕ СМЕЛИ И БДЕТЕ...
  • 177 С вашите камъни

    10 21 Отговор

    До коментар #169 от "Съдията Дред":

    Публикувано във факти.бг: От септември 1944 г. до май 1945 г. българската народна армия е загубила в бой 10 124 души. Ранени са 21 541 души
    Прeз 1942 г. cъвeтcки caмoлeти бoмбaрдирaт бългaрcки грaдoвe. Прeз нoщтa cрeщу 13 ceптeмври ca нaнeceни въздушни удaри пo Cтaрa Зaгoрa, кaтo eдин чoвeк зaгивa, a 17 ca рaнeни. Cъщo тaкa нa бoмбeни въздушни aтaки ca пoдлoжeни Кaзaнлък, Руce и Гoрнa Oряхoвицa. Двaмa ca рaнeни. Тeзи пoли ca имaли „пoлитичecкo” знaчeниe – CCCР e иcкaл дa дeмoнcтрирa и нa cъюзницитe, и нa прoтивницитe възмoжнocтитe нa вoeннaтa cи aвиaция. Пo cъщoтo врeмe тe ca бoмбaрдирaли Будaпeщa и Букурeщ. Нo aкo c Унгaрия и Румъния CCCР e вoювaл, тo c Бългaрия – нe. Тaкa чe oт вcякa гл.т. тoзи aкт мoжe дa бъдe трeтирaн кaтo въздушнa aгрecия.
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Criminal

    25 11 Отговор

    До коментар #54 от "Щ+Щ":

    Да, защото те ни ръзоръжиха и унищожиха и малкото работеща икономика............а окупаторите от СССР ни въоражиха до зъби и направиха една от най силните икономически и военно държави без външен дълг...........е дано пак ни окупират така, щото сега сме с един гол х..............
  • 180 гост

    21 3 Отговор
    Всяка държава съюзник на Германия е бела окупирана.Зоните на влияние са уточнени в Ялта.Всичко останало е скимтене.
  • 181 Неделко

    19 4 Отговор
    Днес историческите факти нямат значение , важното е какво казват демократите , хак да ви е !
  • 182 Госあ

    14 6 Отговор
    Всъщност Левски и Ботев, за които толкова пишат нек'ви хорица, са ненавиждали чорбаджиите точно толкова, колкото и турците. Може би и повече, защото последните не са имали капка чест и достойнство за разлика от някои пълководци на башибозука. Същите тези носителите на капитализма, за които е писал и Елин Пелин. Онези, направили България европейска сила с плетене на конопени въжета и правене на кожуси 😂 Колко смешно. Би трябвало да си го знаят.
  • 183 Политолог

    11 30 Отговор
    Един идиот пише, че ако го е нямал Сталин, нямало да я има България. Най-голямата глупост. Ако Сталин не беше окупирал България и ние не бяхме станали болшевишка колония, щяхме да имаме стандарта на Гърция

    Коментиран от #185, #193, #222, #242

  • 184 лъжа

    32 7 Отговор
    Учениците трябва да знаят че соросиди и всякаква антибългарска паплач,се опитват да променят историята с буквални измислици.Трети украински фронт,след преминаването си през Румъния(активен съюзник на Германия) навлиза в България(неактивен съюзник на Германия) и я преминава за 3-дена,посока Сърбия,където са дислоцирани германски войски.Сталин поставя дилема пред българското правителство:Да включи 1-ва(или 3-та) българска армия срещу Германия и да запази териториите си след края на войната или да остане пасивен съюзник на Германия,който ще загуби територията си след края на войната.България се включва във войната на страната на СССР и след края на войната,Сталин удържа на думата си,като България запазва територията си,като запазва и спечелената Добруджа в процеса на 2-та световна война.Това го знам от дядо ми,по това време царски офицер(вече покойник),който е участвал във войната с първа(или трета)БГ армия и стига до Унгария.България никога не е била окупуирана от руски или други войски,както са били,Чехия,Унгария,Полша,Австрия и Германия.Всичко което е написано в статията е 95% лъжа.

    Коментиран от #188

  • 185 Госあ

    17 3 Отговор

    До коментар #183 от "Политолог":

    Абе май изостанахме толкова от Гърция и вече от Румъния последните 30 г. К'во ще каеш ?
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Грозното

    15 2 Отговор
    натъртване във въпросите от интервюто върху "проблема" защо няма думата "окупация" показва, че др. журналист толкова абсолютизира самата дума, че не вижда гората, а само отделното дърво.
  • 188 Е да де

    6 19 Отговор

    До коментар #184 от "лъжа":

    Ами не са измислици!
    България, считана от Кремъл за „враг“ и държана под окупация цели три години от 600 хиляди руски войници, макар царска България да е забранила изпращането дори на доброволци на Източния фронт?
  • 189 Нафърфорий

    26 4 Отговор
    Учениците трябва да знаят, че Сашко Йорданов Мазното д племенник на разстреляните Ястребинчета, пе на гусин Савов баща му е давал по 50 000 лева за отрязана глава и доста още неща трябва да знаят учениците
  • 190 Еблю

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Които ни управляват сега бих добавил!
  • 191 Ала-бала

    18 4 Отговор
    Те същите тез " историци " твърдят , че не е имало и турско робство. Не твърдя , че червената армия не ни е окупирала и комунизма е нещо добро, но на тези подлоги и върти опашки не трябва да им се вярва на нито една думичка.
  • 192 Стига ва

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "El chochone":

    Мнооооого долна лъжа
  • 193 Ха ха

    13 3 Отговор

    До коментар #183 от "Политолог":

    Стойчо, показвай среден пръст другаде бе, карай си джипката, тук не е за "политолози"
  • 194 Вуйчо Обрешко

    32 11 Отговор
    Добре, нека приемем ,че сме били окупирани от СССР ! Какво се случи през време на окупацията ?! България през 1945 беше една селскостопанска страна с разпокъсано земеделие . За 30 години от 1945 до 1975 година се превърна в индустриална страна във всеки един отрасъл на производството , задоволяваща собствените си нужди и реализираща значим износ! За придобивките мнозина знаят , безплатно образование , транспорт , жилища , медицински услуги ,ток , вода , евтини храна /истинска , не ГМО /, почивки на море и планина , нулева криминална престъпност . Сега даже се изръсваме с солена цена за погребенията ! Скоро ще измислят начин да плащаме и въздуха който дишаме ! Е , преди нямаше банани !От другата страна , за 30 години "демокрация " настана пладнешки грабеж !!! Всичко се окраде , като се започна със спестявнията на хората , разкостяване на всичко построено от "лошите " комунисти и се свърши с окрадването на еврофондовете в наше време ! По-трагично от всичко друго е преднамереното изпростачване на населението от всевъзможно НПО-та ,издигане в култ на чалга индустрията , мутрфони , плеймейтки , поощряване на педерастията и еднополовите бракове и методичното унищожаване на образователната система ! А дрога може да си купи от дилъра в квартала всеки ученик !
  • 195 Кой68

    11 6 Отговор
    Нима в САЩ и Англия няма национални архиви на Европейски държави?Ватикана също крие много шедьоври....В България също се намира Османския държанен архив/или по-голяма част/.Защо този архив невиди бял свят?!

    Коментиран от #196

  • 196 Ходи и чети

    9 3 Отговор

    До коментар #195 от "Кой68":

    Западните архиви са отворени, четат се и през интернет. Османския архив е напълно достъпен и не е откраднат от нас, а е закупен.

    Коментиран от #214

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Гггггггг

    22 6 Отговор
    В момента в България има американски войски и бази. С все оръжие. Това окупация ли е?
  • 199 Льокрем

    18 4 Отговор
    Не успях да дочета мокрите сънища на автора. Извинявам се за което.
  • 200 До неграмотника Дениз Джамбазов

    25 5 Отговор
    А бе, неграмотник, не те знам дали изобщо си чел някога "История на дипломацията", ама преди да пишеш глупости, вземи че се ограмоти! Червената армия окупира България, защото България в лицето на бащата на мадридския мушмурок ОБЯВЯВА ВОЙНА НА ВОЕННИТЕ СЪЮЗНИЦИ НА СССР. Ако си прочел договора между СССР, САЩ и Англия ще видиш следното: всеки, който нападне една от страните, подписали договора, ВЛИЗА ВЪВ ВОЙНА И С ОСТАНАЛИТЕ! На това основание е разгромена и Япония. Аман от лизачи!

    Коментиран от #217

  • 201 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    Всичко е строго индивидуално За едни е окупация за други освобождение.

    Коментиран от #205

  • 202 Генерал 🇧🇬

    32 7 Отговор
    Много интересна "окупация", при който "окупаторът" е оставил непокътната армията на "окупирания"? Уникален случай в света- нека го пише в учебниците, та младите да знаят!!
    Всеизвестно е, че по това време България има 450-хилядна армия, военно техника- танкове, артилерия и т.н. и всичко това е оставено непокътнато в ръцете на Българската армия по заповед на Сталин.Че даже, след това дарява още една камара военщина. Ако Червената армия е била "окупатор", то първата и работа е трябвало да бъде да разоръжи и разпусне армията и полицията, но това не е направено... И после, не си спомням някога да е имало бази или каквото и да било съветско армейско присъствие в България до 89-та година. Нали сме били окупирани?
    Окупацията предполага силно военно присъствие на "окупатора", както например е в Германия и Япония и до ден днешен...
    Дано младите узнаят за тази окупацията...За това, че СССР е причина да не загубим половината от сегашната си територия и за нищожните репарации... за това-как Вишински осмя Гърция за апетитите и към България през 1947 г. на Парижкия мирен договор..., и попари мераците на строените турски войски до българската граница.
    Нека учебниците по история да пишат за тази "окупация", но да пишат всичко, а не определени извадки одобрени от "Америка за България"

    Коментиран от #206, #211

  • 203 За писара 🖕🏻

    19 8 Отговор
    И аз това казвам на моите деца, добре че беше Червената армия да имат държава, че сега щяха да ходят с чалми
  • 204 АААА

    9 13 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    А т.нар. мутри са под пряко командване на руската агентура. Или някой си въобразява, че са престъпници на свободна практика?

    Коментиран от #215

  • 205 червени боклуци

    11 20 Отговор

    До коментар #201 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хаха, и от какво са те освободили бе, рогач? Освободили са на дядо ти килотите, простият овчар, който си е мечател да стане фабрикант и е завиждал на богатите!
    Скапан Андрешко, скъсаняци с комплекси, това сте комунягите, диви селяни, мързеливи, хитри и крадливи, е сега забогатяхте, станахте милионери и ПАК се крадете едни други, друго освен да крадете не може да правите.
  • 206 АААА

    6 10 Отговор

    До коментар #202 от "Генерал 🇧🇬":

    И защо да го прави бе, заблуден? Нали властта я поемат техните протежета, веднага се обръщаме в съюзници. Я обясни в ГДР имаше ли войска или нямаше? Как става номера страшния ти враг до преди няколко години изведнъж да ти е близък "другар". Невъзможно ли е или става.

    Коментиран от #213

  • 207 aaa

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "ВМОРО":

    Ами провери се!
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 аврамъ бакалинъ

    8 14 Отговор
    Най-черната дата за България която ни превърна от цвете в бурен.!!! Избити хиляди Българи от сорта на протестиращите им наследници които дори срам нямат и желаят пак същото, долни синове и дъщери на своите предшественици-убийци и крадци изтормозили България за 60г така както турчин не е ..!!!
  • 210 Българинът обича Русия

    15 10 Отговор
    Колкото повече я плюете, толкова повече е с нея!

    Коментиран от #221

  • 211 червени боклуци

    11 20 Отговор

    До коментар #202 от "Генерал 🇧🇬":

    Кое ти е интересното бе рогач?
    България е била неутрална, до последният момент, в който Хитлер принуждава Борис да обяви война на Съюзниците, това е към края на войната, за това България е непокътната.
    Нашите се предават на Червената армия, защото виждат, че няма смисъл и за да няма жертви.
    След това смешко, арестуват и избиват офицери и военни, натикват ги в лагерите, полицията също, не я разпускат, а просто я заменят дори и с криминално боклуци от затворите, убиийци и главорези, които да се занимават с убийствата и изземването на собствеността, което си е чиста кражба.
    Комунистите четете историята, като Дявола Евангелието.
  • 212 Criminal

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "САЩ ОКУПИРА БЪЛГАРИЯ":

    Не от фашисти, от най омразните им твари.........
  • 213 ББББ

    23 3 Отговор

    До коментар #206 от "АААА":

    За студената ли война говориш? Преди 30 години.
    Къде са сега руските войски от ГДР?
    Къде са сега американските войски- Германия, Япония и из цяла Европа?
  • 214 Кой68

    14 7 Отговор

    До коментар #196 от "Ходи и чети":

    Дали всичко е отворено и достъпно? А колкотодо историята,за жалост колкото историци имаме то толкоз и прочета....Англичани и франсета са помагали на Османската империя с/у Русия..
  • 215 червени боклуци

    13 5 Отговор

    До коментар #204 от "АААА":

    Да, особено Пеевски е ядрен физик, а Божков е невероятен гении, който намерил българската мечта, от чейнчаджия на магурата станал милиардер, в България.
    Да не говорим за великият почетен член, Ахемд Доган, който е велик и уникален и разбира от всичко и без него България не може да живее и да се развива.
    Чудя се, като хвърли топа този нечуван и невероятен гений, Ахмед, как ще живеем, как ще дишаме без почетния член.
    МНого прости хора има в България, за това има и тарикато да се възползват.
  • 216 Иван

    11 16 Отговор
    България винаги е била окупирана. Няма такава държава да празнува 9.09., празник на окупацията и след 7.11. Октомврийската революция, няма по -прости хора от нас българите. Днес също е пълно с хора служащи на Русия, против България. Празнуяаме и трети март като национален празник, а фактически една империя Османската ни е предала на Руската империя. Все едно Ямайка за национален празник да има дена в който от Испанската империя е минала към Английската империя. Голям смях сме, а София прилича на колониален град. Погледнете в центъра и какви паметници има и основните улиците с какви имена са. Като дойде чужденец за първи път се чуди за какъв град и народ става въпрос.
  • 217 а стига бе

    5 10 Отговор

    До коментар #200 от "До неграмотника Дениз Джамбазов":

    Да бе! Като лъжещ , поне недай толкова нагло да лъжеш! Нали властта по това време е вече на комунистите? Дето вече са почвали да избиват хората! И нещо за действията на Червената Армия на българската територия да кажеш?

    Коментиран от #256

  • 218 аврамъ бакалинъ

    8 7 Отговор
    Каква Русия бе СССР беше тогава и тя даже се учуди на нашите след деветосептемврийски убийства и мародерства и заповяда да се поспрат малко че са прекалени .!Но както знаем българин най добре коли и беси друг българин за това жертвите са хиляди а не стотици унищожени от борците за свобода станали партизани една седмица преди девети септември и за да няма живи свидетели пускат всеки под ножа в тъмни доби , краволоци гадни и сега даже имате нахалството още да се ежите вместо ниско да наведете глава и да искате прошка.!

    Коментиран от #220

  • 219 Любо

    17 6 Отговор
    Учениците трябва да знаят ,че е имало турско робство и капитан Петко войвода и т.н. , ама продажниците се надупиха на турците и промениха историята . Българоубийци.
  • 220 Е да де

    8 14 Отговор

    До коментар #218 от "аврамъ бакалинъ":

    И това е така, но не и учудването! Червената армия по това време граби и изнасилва в България, макар и не толкова , колкото в другите страни!
  • 221 аврамъ бакалинъ

    9 6 Отговор

    До коментар #210 от "Българинът обича Русия":

    Кaквa Руcия бe CCCР бeшe тoгaвa и тя дaжe ce учуди нa нaшитe cлeд дeвeтoceптeмврийcки убийcтвa и мaрoдeрcтвa и зaпoвядa дa ce пocпрaт мaлкo чe ca прeкaлeни .!Нo кaктo знaeм бългaрин нaй дoбрe кoли и бecи друг бългaрин зa тoвa жeртвитe ca хиляди a нe cтoтици унищoжeни oт бoрцитe зa cвoбoдa cтaнaли пaртизaни eднa ceдмицa прeди дeвeти ceптeмври и зa дa нямa живи cвидeтeли пуcкaт вceки пoд нoжa в тъмни дoби , крaвoлoци гaдни и ceгa дaжe имaтe нaхaлcтвoтo oщe дa ce eжитe вмecтo ниcкo дa нaвeдeтe глaвa и дa иcкaтe прoшкa.! Никой не мрази Руския народ а Сталинизъмъ момче който и на тях им такова-таковата 20 милиона ако си чул по гулаците са натикани отделно на фронта бездарно лашкани в безмислени и самоубийствени атаки, чети и тогава пиши.!
  • 222 Иван

    18 6 Отговор

    До коментар #183 от "Политолог":

    Когато отидох в Гърция през 1988 г.и я сравних със социалистическа България то България беше 10 пъти по развита от Гърция . Сега е обратно!! Защо .............

    Коментиран от #229

  • 223 Ха ха

    9 5 Отговор

    До коментар #40 от "В любимия ви комунизъм":

    А сега как сме с визите за САЩ?И не си мисли,че хипитата на ръце са ги носили на запад .
  • 224 НЕДКОВ,,

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "El chochone":

    Раковски е легионер...Като мене...Плаща Игнатиев...Русия...Смотан...
  • 225 Иван православен

    24 7 Отговор
    За първи път виждам един народ да посреща окупаторите си с цветя,хляб и сол. Погледнете снимките от онова време.

    Коментиран от #228

  • 226 мусайбе

    9 16 Отговор
    То даже самите Руснаци си го признаха и има доста филми и книги за Сталинския рай по който нашите комуняги още се прехласват и тъгува не за друго а защото хубаво и сладко си живееха в чуждите имоти и къщи цели 50г и всякакви привилегии и дипломи имаха и работеха в скъпо платени служби и предприятия а народа духаше таратора яко и се радваше че го има , НЕ НАМ , пише на един паметник ,може да лъжете родените след 1990г. но не и виделите вашия РАЙ..!
  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 Да бе

    11 14 Отговор

    До коментар #225 от "Иван православен":

    Такива снимки знаеш ли колко лесно се правят под дулото на автомата? Да ти припомня как се ходеше на манифестации? Отивай или.......че и ходеха да проверяват , да не би да не си отишъл!
  • 229 мусайбе

    9 5 Отговор

    До коментар #222 от "Иван":

    Защото кой ни закопа след изкуствения преврат на 18-11- 89 не помниш ли а..?! Луканката и Костоф който беше пробутан в сдс от ЛУКАНОВ че и купони ни спретна и 96-97г ограбиха банките същите хорица от БКП ,ДРУГАРЮ ,ЗА ТОВА ГЪРЦИЯ Е ПО ДОБРЕ.!
  • 230 Тото

    13 4 Отговор
    Чета и не мога да повярвам сред какви индивиди живея. Омраза, агресия,обиди. Комунисти,фашисти,русофили, русофоби ... Това не е първата провокативна статия от този автор. Всичките са му такива за съжаление.
  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 мусайбе

    8 13 Отговор
    Защо ли въобще споря с ,,бетонни,, глави.?! Они си знаят само едно ,,с БКП напред,, и това е ! Както се оказва нашите комунета са по големи от руските такива и такаа до краяаа на светаа.!Паада другааря в смъртен бой - падаа за теб свободаа за да стане той малка червена звездааа..! ДАА ПЪЛНО Е С БОЛНИ МОЗЪЦИ НО СЪДБА .

    Коментиран от #233

  • 233 Така де

    4 4 Отговор

    До коментар #232 от "мусайбе":

    Ама да е другаря:)))) А за тях - привилегиите:)))
  • 234 КАТО КАЗВАТЕ А КАЖЕТЕ И Б

    23 9 Отговор
    Ясно е, че почти всичко в статията е глупост. Така като казвате "А", кажете и "Б". Защо СССР обяви война на България ?! Защото бяхме на страната на Хитлер, защо не казвате и гък за това как немците ни взимаха житото и картофите и ги пращаха на фронта ?! Кога, ще разберете смисъла на думата окупация и ще престанете да си съчинявате глупости. Защо учебниците мълчат за думите на Чърчил: Ще направя София поле за картфои. Защо учебниците млчат за добре прикриваната среща между английска и турска делегазия на прохода Гебзе в Османската Империя и договарят Балканите след войната. А в тези договорки положението на България е по-лошо от западноиницирания Берлински конгрес. Защо мълчите, че Сталин ни върна половин Добруджа. Да не цяла ! Но по-добре нещо от колкото нищо. Манипулация след манипулация. Поселдните съветски войници си тръгват 45-та година, забележете България тогава се води още царство. Ставаме Народна Република с новата конституция от 46-та. Статията е манипулириана и неясна. Да не говорим за днешното ни положение в което соросоидните копиеносци на САЩ ползват територията ни за война срещу Русия. Каквко щеше да стане на постдамската конференция след войната, ако не беше СССР. Сталин казва на Чърчил: България няма да я пипате ! МАНИПУЛАТОРИ ПЛАТЕНИ ОТ ВАШИНГТОН !
  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 16108

    6 0 Отговор

    До коментар #84 от "Колев":

    всъщност Петко Славейков
  • 238 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 239 хахахахаха

    9 1 Отговор
    свобода на словото ама в някой друг живот!!!
  • 240 Хрис

    22 8 Отговор
    На 09.09.1944 г. бяхме "окупирани", окупаторите си отидоха и не си оставиха нито една военна база, след 10 години се оперихме и поехме нагоре, след още 10 години стъпихме яко на краката си, а след още 20 се наредихме сред 30-те най-развити страни в света, станахме 9 000 000 млн. души и с армия с която всичките ни съседи се съобразяваха.
    На 10.11. 1989 г. под закрилата на западните цили-вили-затори поехме по един път, който в края на краищата след 30 години ни направи 77-те в света, под 7 000 000 души население, символична армия и три чужди бази. Горното е само за Размисъл.

    Коментиран от #249

  • 241 С БКП НАПРЕД

    3 12 Отговор
    И друго не щъ да чуя ,партията ни е родила ,откърмила и назначила да се гаврим с народа мой и мира да не види той а който главица вдигне ще я .... и продължим нашия червен запой и зъл вой по площади и мегдани напук ще правим на хората от сой че да не би да заживее народа и да ни утрепа от бой за туй що причинихме му ний за 76г. Ех партио любима не изпълних задачата и отрови мъ че народа се усети и би ми шутъ и аз заклети по митинги и палатки се мотая за да намеря си колая но явно свърши мойто време и отивам в забвение затънъл в кал до колене но пак с висок глас ще изрева С БКП на уста ще..!
  • 242 Промит мозък

    15 4 Отговор

    До коментар #183 от "Политолог":

    С колко милиарда заеми гърците достигат този стандарт?А десетките хиляди гърци криещи се у нас по политически причини по времето на военната диктатура там?Изпревариха ни през последните 30-ина години ,защото ние се движиме назад.
  • 243 Академик

    9 7 Отговор
    Задължително окупатора създава своя администрация, а след 09.09.2020 в България това не е факт!
  • 244 Ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #171 от "Значи признаваш":

    А преди това 5 века свободни?Ти що не си бегаш в Анадола?
  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Ученик

    11 6 Отговор
    Мене вече мнението и разбиранията на чичковци и лелички не ме интересува , те чета тука как за 30 години сте съсипали държавата и какво наследство сте ни оставили демек ясно е колко мозък имат, седнали да се джаффкат окупация ли било, освобождение ли било, а нас учениците не ни дреме вече, на нас ни дреме как ще си оправите бакиите, а не да ми чертаете тъмно бъдеще още от сега, нагли дъртаняни
  • 247 Кон Дьо

    8 3 Отговор
    Ми не е вярно.тва е.
  • 248 Анархист

    13 7 Отговор
    Не може да посрещат армията с цветя и да казваш че са окупатори.Питайте старите хора по селата да ви кажат.Тоя кви ги плещи.Аз съм на 50,в живота си руски съветски военен не съм виждал,за сметка на американски военни,американски самолети ,техника военна и прочие.По скоро,сега сме окупирана държава.

    Коментиран от #260

  • 249 Браво

    7 16 Отговор

    До коментар #240 от "Хрис":

    Браво партийното ми секретарче!Я сега кажи, колко души избиха комунистите след девети? Я да кажеш сега, за грабежите и за изнасилванията на Червената Армия? Я да кажеш, според кое партийно събрание са изброили тия "успехи"?И да не забравиш, да споменеш - кога вашите партийци са направили нещо, без да го съгласуват с Москва? А да и за едни 600 000 хиляди съветски войници,стоящи в България следващите 3 години да споменеш нещо?

    Коментиран от #266, #314

  • 250 Сиси боата

    17 3 Отговор

    До коментар #128 от "Сиси":

    Американците садят злато в България,торят с диаманти,и поливат с нефт и сгъстен газ.От тридесет години е така и вече берем плодовете.Останахме 5 милиона болнави и охтичави,като половината са с небългарски корени.
  • 251 заеничарите

    17 3 Отговор
    Дохтор гинеколог Груев отново се изока!Де бре архивар еничар,що не кажеш,че трябва да знаят всичко за решенията на Парижката мирна конференция-1947г.В преамжюла е записано всичко за действията на фашизоидите управлявали България до окупацията на 09.09.1944г.Заслугата на Сталин България да не бъде разпокъсана,заслугите на В.Коларов водил българската делегация!Груев всички еничари сте едни и същи-коленичали лизачи,предатели!
  • 252 Бай Ху

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ГРАД КОЗЛОДУЙ, ТИ СИ СПЛЕСКАН БУЙ!
  • 253 Един

    17 2 Отговор
    А как ЕС и НАТО "окупираха" България? (АЗ НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС И НАТО!)
  • 254 Окупиран

    8 4 Отговор
    Маршал Жуков в мемоарите си описва как са подготвили настъпление на Трети Украински фронт за08091944 г.артилерията била готова.Фронтовото разузнаване докладва че селяните са по полетата и няма никаква военна активност от българска стра.Изпращат челни застави които докладват ,че ги посреща параден строй и духова музика.Следва отбой за настъплението и насочване настъплението на запад.Германците през това време изтеглят частите си от Гърция и просто задържат нашите части, които не са били особено добре подготвени и боеспособни .Генерам Стойчев все пак е спортист не е команден офицер и изобщо хабер няма от мащабни бойни действия. Следват разстрели на околийски началници кметове и летци в Казанлък и на други много места.Последните стават първи и до ден днешен е така.
  • 255 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 256 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 257 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 258 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 259 МОЧА трябва да се разруши !

    11 16 Отговор
    На 9 септември 1944 г. СССР окупира България !А на 10 ноември 1989 беше извършен вътрешнопартиен преврат, който доведе до трета национална катастрофа. Силите, които извършиха преврата, са най-хищната част на българската държавно-партийна комунистическа номенклатура в съюз с най-авантюристичната и безотговорна част на българските тайни служби, с мощната подкрепа на съветските тайни служби и на съветската дипломация. И досега ни управляват ДС в подчинение на Кремъл !
  • 260 Подсещане

    5 3 Отговор

    До коментар #248 от "Анархист":

    Анархистите не признават полицейска, военна или друг вид репресивна организация. Ти като анархист, какво ти дреме с какво са дошли военни, без значение от произхода им, би трябвало да плюеш по тях. Репресивните органи, са пръв и основен враг, на анархистите
  • 261 Безценности

    19 3 Отговор
    А младите знаят ли, че руската армия влязла в С България е опасна и наложила режим, а 4 АМЕРИКАНСКИ БАЗИ ОТ 2007 не са опасни и не налагат режим плюс пешаците НПО, всички финансирани с антибългарски цели от Америка срещу България. руска база тука не е имало, щото не е нужно, всеки да си прави сам изводите кой режим как се налага
  • 262 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 263 Окупирала е

    7 10 Отговор
    България, защото двете страни са били в състояние на война и не СССР е обявил война на България, а обратно. Дефакто отношенията между двете страни са са следвали стандартите за това време. След капитулацията на царска България се намесват едни хора, които са се крили по шубраците, без никой да ги търси. Стават по-комунисти и от самите руснаци и докарват страната до третата национална катастрофа.

    Коментиран от #283, #296

  • 264 Пико

    11 3 Отговор
    Нещата не са черно-бели особенно на 9септември 1944.Погледнато исторически няма случай окопираните да не са оказали съпротива на окопантите ,а тук са ги посрещнали с ъс цветя и след няколко дена двете армии воюват рамо до рамо.А няколко дена преди това СССР ни е обявил война - нещо не се вързват нещата по класическата схема.Добре е ако са истински историци да говорят безпристрастно и забравят личните си убеждения.В противен случай се превръщат в политици.
  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 Хрис

    15 4 Отговор

    До коментар #249 от "Браво":

    А ти да си чувал, кой преди девети септември 1944 г. е отрязал главата на един министър-председател и е играл футбол с нея, как един хорунжиий (воинско звание в кавалерията) разстрелял около 70 арестувани от едно ломско село, вместо да ги заведе на съд, как един шлеп натъпкан с въстаници е бил потопен във водите на р. Дунав, знаеш ли кои са офицерите от Първата световна война Гео Милев и Йосиф Хербс и кой ги е разстрелял, а да си чувал нещо за разстреляните дчица от с.Ястребино. Колкото до данните за състоянието на страната ни, всеки може да ги прочете в годишните статистически справочници на ООН.
  • 267 Друго предложение

    20 6 Отговор
    Учениците трябва и да знаят, че САЩ и НАТО в момента са окупирали България.
  • 268 Българин

    19 6 Отговор
    Българите трябва да знаят,че англия е искала да даде България на гърция и турция, но червенатта армия за пореден път спасява българите!
  • 269 Българин

    15 5 Отговор
    Учениците трябва да знаят,че през 2006 година сащ окупира България.
  • 270 Не човек а желязо

    15 2 Отговор
    Участник в разстрела на децата от Ястребино е бащата на баш демосратаСедераст Александър Йорданов.
  • 271 Юстас

    11 1 Отговор
    Турция ли трябваше да ни окупира според плана на Чърчил?
  • 272 Димитров

    10 2 Отговор
    Когато казваме А,трябва да казваме и В,НЕ ДА ПРЕМЪЛЧАВАМЕ,защото се създава впечатление че угодничим на някой!Не може Червената армия да заобиколи България,съюзник на фашистка Германия и да остави н тила си съюзник на Германия,т.с.трябва и да отговорим на най-важния въпрос,защо?
  • 273 Тцтц

    9 3 Отговор
    Трябваше фюрера да остане, че тогава да ви питам в Аушвиц кой, кого е окупирал. Затуй евреите няма мъж, няма жена всеки служи и е опасъл автомат. Всеки публикува каквото му падне или за каквото му платят
  • 274 Гост

    6 1 Отговор
    Дойче веле пак е хвърлил кокал/ да се разбира соросоидна статия/ и кучетата/ да се разбира коментиращите/се джафкат заради него. Дойче веле ви гледа сеира.
  • 275 И аз да кажа

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    Връщаха се с торби злато, защото по дефиниция олимпиадите бяха за непрофесионални състезатели. С присъщата си демагогия и нахалство, соц.страните твърдяха, че спортистите им са любители, а те си бяха изцяло на държавна издръжка, но се водеха фиктивно на някаква служба. Но , знайно, това стана известно и ограничението спортистите да са любители отпадна.С всичките хвалби за соца е така- лъжи за невежа аудитория
  • 276 Име

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    А тъй, едно време ходехме по олимпиади, побеждавахме и се връщахме с торби злато. Ам къде отиваха тез торби злато бе брат? При мене у къщи нямам и грам, само тенекиените медали си висят още на стената. Торбите злато са и швейцарски банки нал знайш кой ги изнесе там. Онез преди '89.
  • 277 И аз да кажа

    7 8 Отговор

    До коментар #30 от "анонимен":

    А закъде са тръгнали през България руснаците? За Берлин ли? Или пак за Проливите- мократа им мечта от над 200години
  • 278 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Mile":

    Миле, ле знаеш- наследство се дели от наследниците, от свои хора,не от чужди хора или от филанкишията. Че да си доем на думата- кои са наследниците на комунизма? Свои хора!
  • 279 Баба

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Да питам":

    Някой да отвори регистриран на загиналите във военната и тогава да се превъзнася_докато някои като вас са се скрили други за си дали живота за по добро
  • 280 ПАТРИС ЛОМУМБА

    11 7 Отговор
    ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ТРЯБВА ПАК ДА ОКУПИРА БЪЛГАРИЯ И ДА ИЗБЕСИ КРАДЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ ОЩЕ ДНЕС !
  • 281 Бай Христо от Добрич

    6 8 Отговор
    Къде е знамето на Военноморското училще? Защо е в
    Севастопол? Защо съветски окопатори убиха часовоя и безцеремонно откраднаха знамето.На тези въпроси трябва да отговорят всички съвременни предатели.Ръководството на БСП(наследила БКП). Лично резидента Румен Радев (идентифицирал се като водач на ,,Велико народно народно въстание от 02 септември), ,,великия адвокат на червената мафия Хаджиментов, разните дебелаци мемененци бебекенци.
  • 282 Айде бе

    6 9 Отговор

    До коментар #38 от "Бесен Язовец":

    И каква разлика да правим? До 1948 тук седи 700000 души, които нашият народ подслонява, храни и плаща заплата в долари на командирите им. Не само разоръжават армията ни, но под страх от разстрел е трябвало всеки да предаде ако има някакво оръжие. Дядо ми, цивилен, съдия е имал пистолет и сабя- подарък от цар Борис за награда като курсант и участник в ПСВ .Пазеше си квитанцията от предаването им и след 1989 си ги поиска, но му отговориха, че да иззети от Съветското комендантство. Отмъкнали са златния ни резерв и даже немски марки в звонк (монети), като България плаща транспорта до Москва, направо братя и отгоре! За да ги изхранват, земеделските стопани трябвало да дават наряд в натура- жито и др., независимо че са имали лозя, а не ниви. А пък за да си набавят син камък за пръскане, другият ми дядо е трябвало да си даде всичките медни съдове. Дано Господ накаже всички виновни за тези безобразия и лъжците, които ги отричат!
  • 283 парашутист

    9 0 Отговор

    До коментар #263 от "Окупирала е":

    Долен комунделски лъжец!СССР обявява война на България на 6 септември 1944г.
  • 284 И аз да кажа

    3 6 Отговор

    До коментар #92 от "дЭдо":

    Ми не е било робство. Аз и рода ми не сме били роби! Имали сме собственост, плащали сме данъци, можели сме да пътуваме, не сме принадлежали на никого. Вазов, дето е съвременник, го нарича "иго"- вие по- наясно ли сте? Съгласен, че е било окупация! Не мога да разбера защо се опианявате от идеята, че сме робували? Изобщо не казвам, че е било добре, не отричам зверствата, убийствата, грабежите, покръстването...просто няма характеристиките на робство!
  • 285 руска смрад

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "Родолюбец":

    Руснаците бомбардираха всички големи български градове и на всичкото отгоре ни обявявят 2 пъти война за последните 100 годину.Такива национални предатели като тебе трябва да бъдат пребивани с камъни !
  • 286 Айде бе

    4 1 Отговор

    До коментар #116 от "Госあ":

    Искаш да кажеш, че руснаците пак ще просят хуманитарна помощ както през 1924, 1941-45, 1990?
  • 287 руска смрад

    6 11 Отговор
    Най-големите врагове на България са русия и русофилските изменници !
  • 288 И аз да кажа

    3 2 Отговор

    До коментар #118 от "Breaking Bad":

    Лъжа!!!
  • 289 празник

    14 7 Отговор
    В учебниците трабва да пише, че на 9 спетмеври 1944 г. България се освобождава от фашизма, с помощта на Съветската Армия! И 9-ти септември трябва да е национален празник, така както са национални празници датите на победата над фашизма във всяка една европейска държава! А социалзмът се срина, точно заради такива мижитурки и нагаждачи като автора на статията. Срам за него.

    Коментиран от #294

  • 290 Грую

    2 3 Отговор
    После Западът окупира икономиката ни, след като я фалира посредством заеми. В последствие и Червената армия и Западът ни оставиха територията и............ скъсаните гащи, които пък единствено ни останаха, освен територията!
  • 291 И аз да кажа

    4 5 Отговор

    До коментар #130 от "Окупации Много Турция СССР САЩ":

    Е, не , първи по инфаркти, разводи, изоставени деца, смърт от пиянство и мн. други, са твоите руски кумири. Направи справка
  • 292 ха дано стане

    4 0 Отговор
    То е ясно че сме цъфнали и вързали и че комунетата прошка няма да поискат както и труповете няма да възкръснат така че дайте напук на всички наши врагове и зломишленици ,,ДА СЕ ОБЕДИНИМ,, и да покажем на светът че тук живее читава нация и да възстановим БЪЛГАРИЯ така както нашите деди и прадеди 120г. най вече след освобождението са го сторили и са показали на света че можем и ние златен лев да имаме и рай истински на земята да направим ! Напук на световното зло и разруха та да видят нашите деца че не сме баш ние идиотите които ще им завещаем отровена и разсипана държава а цветуща градина каквато е била и пак лесно може да стане стига да не се правим на по-велики от колкото сме и да не чопкаме стари рани и болни теми а като един да въздигнем тази хубава райска градина НАПУК и се запитайте струва ли си да не го направим ей така с ръка на сърцето , струва ми се че си струва ..?!! И тогава друго ще говорят за нас в чужбина че и на тълпи ще идват да се радват на нашия рай а той почти си го имаме даже , кой знае дали това мое послание ще влезне в повечето глави но трябва поне да опитаме наали.!!!

    Коментиран от #295, #297

  • 293 someone

    12 5 Отговор
    Да да много "жестока" окупация, навсякъде приветствани от населението, идването на Червената Армия е било неизбежно и трябва да се радваме ,че си запазваме единствени от всички Южна Добруджа. А българските ни любими измъквания как сме нямали избор понеже немците били на границата ни 1941 са откровена лъжа , я да погледнем Югославия например ? Там защо не казват ,че са нямали избор и не са се предали на Хитлеровия Райх? 9ти септември не е проблема ,че идва Червената Армия проблема за мнозинството наследници на бившия режим е ,че ги изритват от лапането, още по-голямата им болка е че от дълбоко аграрна държава ( каквато ни превърнаха отново) сме станали индустриална, изнасяща навън и с първите компютри в съветския блок. Затова е този злобен ламтеж всичко от този период да се заличи и изтрие никой от населението да не си спомня, за да не ги изритаме пак от стола.
  • 294 За жалост мижитурки дал Господ,

    3 0 Отговор

    До коментар #289 от "празник":

    А тази,по-добре да не я коментираме.....
  • 295 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 296 Не е

    3 3 Отговор

    До коментар #263 от "Окупирала е":

    Не знам дали България е обявявала война на СССР, понеже се е подразбирало, като част от оста, а по-късно СССР обявява война на България, това всеки го знае. От военна гледна точка си е окупация, ако сложим сантиментална гледна точка, може и освобождение да се нарича, но само за хората, които са се чувствали затворници на германците. Как може последовател на германците да го нарече освобождение, ми не може, неестествено е, докато е напълно нормално, фен на руснаците, да го нарече освобождение, той очевидно така го чувства, въобще незнам защо никой не мисли за тия работи, а само за личното си его
  • 297 Ученик

    0 0 Отговор

    До коментар #292 от "ха дано стане":

    Абсолютно, ти чичко си първия, който се сети за българските деца и бъдещето им, останалите са страшна папл.ч, всеки мисли за носталгии, крадци, нацисти, комунисти и т.н. ,а за собствените си деца, няма кой да помисли, страшно оригинални ДК и безмозъчни
  • 298 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 299 Фактолог

    8 2 Отговор
    Учениците трябва да знаят, че ако Западната армия не беше окупирала Изтока, той нямаше да тръгне да си го връща!
    Учениците трябва да знаят, че първо ни окупираха черните на Хитлер, после от Изток червените!!!
    Учениците трябва да знаят, че омразада ражда омраза!!!

    Коментиран от #365

  • 300 Христо

    9 1 Отговор
    Журналистчето (ефенди),значи за едни събития сме били "окупирани"и трябва да ги има в учебниците по история,а в други сме си живеели мирно и спокойно в "съжителство"?
  • 301 Хаааааа ха ха ха ха ха ха ха

    10 0 Отговор
    ,,Младите българи, които днес учат със захлас историята на своята родина"
    Олелеййййй,ама вярно ли бе,не думай.
    Ама с какъв захлас точно,на току що напушени или със захласа на 7-8 енергийни за посл.час ?
    А младите българи може ли преди историята на банановата република от 303-ия свят да поучат със захлас и правопис,че положението е покъртително.

    Коментиран от #311

  • 302 Лили

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "БКП":

    Ами така е и с цял свят, и Италия и Испания и Гърция. Или и там бай Тошо им е построил електроцентрали и електропреносни мрежи. Леле , колко прости хора има в България.

    Коментиран от #329

  • 303 Иван

    2 8 Отговор

    До коментар #58 от "РЕАЛИСТ":

    Глупости! Имало е наказателни батальони, където те пращат до раняване и отделни НКВД-армии с черни униформи, създадени от концлагеристи. А НКВД и СМЕРШ са с картечниците зад всички войски, наричат се заградителни отряди. Напредваш напред под стрелбата на противника, посрещне те силна съпротива, трябва да отстъпи и отзад виждаш изстрелите на заградителни отряд - "Ни крачка назад!". Е, да, изненада, на никого не му пука за твоя живот...
  • 304 Orthodox

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "El chochone":

    И какво друго да каже масонът Захари Стоянов? Накрая пак неговите събратя по ложа са го отровили, защото се е поосъзнал и опитал да се измъкне от мрежите им.
  • 305 Orthodox

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "El chochone":

    И какво друго да каже масонът Захари Стоянов? Накрая пак неговите събратя по ложа са го отровили, защото се е поосъзнал и опитал да се измъкне от мрежите им.
  • 306 оооооооо

    17 2 Отговор
    МЪРШИТЕ да напишат ,ЧЕ ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ е нямало и ,а геноцит и робство,да напишете ЧЕ БАТАШКОТО клане не е мит ! разбрахте ли бе ,платени историци и журналисти ! И Русия ни освобождава от Турция не Англия или Сащ
  • 307 Минувач

    5 0 Отговор
    След като сме станали съюзници на Германия че и война на САЩ и Великобритания сме обявили не трябва да се чудим и вайкаме от последиците!
  • 308 А ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ

    10 3 Отговор
    ДА ЗНАЯТ, ЧЕ Е ИМАЛО ТУРСКО РОБСТВО?! ТРЯБВА ЛИ ДА ЗНАЯТ, ЧЕ СЕГА БОРИСОВ ИМА БАШИБОЗУК! НАП, ПОЛИЦИЯ И ЕНИЧАРИ ЖАНДАРМЕРИЯ?!
  • 309 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 310 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор
    ЛЪЖАТ ,БОРСУЦИТЕ!!!!КАЖЕТЕ ВОЕННИТЕ БАЗИ на руснаците в БЪЛГАРИЯ!!!!!!

    Коментиран от #330

  • 311 Ученик

    7 1 Отговор

    До коментар #301 от "Хаааааа ха ха ха ха ха ха ха":

    а кой трябваше да покаже правия път на съучениците ми чичко ? кой им донесе дрога, алкохол и чалгичка ? не бяха ли твоите набори ? или ние дечурлигата сами сме си виновни , трябвало е да мислим повече преди да взимаме решения още от 1-ви клас, нали чичко !? даже и за тия чичковци в парламента ние ги доведохме и ние сме виновни ние ги пуснахме да правят каквото си искат, нали чичко !? та за това сега и ще плащаме цял живот , ако останем тука де , та на безпомощни страхливци най-слабите са им виновни
  • 312 Otoplitel

    9 0 Отговор
    Вие история сте учили някъде и някога.Знаете,че сме сателит на Германия.Знаете,че поддържахме окупационни войски и предполагам знаете,че тези територии са обявени за наши.Знаете,че загубихме и войната.На какво основание някой си въобразява,че няма да ни окупират.Но който е бил в Източна Германия,Полша и др. знае,че там до последно се разхождаха по улиците въоръжени патрули.В сила е правилото да не се съдят победителите.

    Коментиран от #319

  • 313 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чичо":

    Напротив, точно те искаха да ни направят част от Югославия

    Коментиран от #316

  • 314 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 315 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор
    ааа КАЗВАШ ЧЕ Чърчил ни ПРОДАДЕ НА САЛФЕТКА!!!!!!!ВЕЕЕРНО Е!!!!!КАКТО И че след ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА имаше БЕРЛИНСКИ конгрес,а след СЪЕДИНЕНИЕТО /ВОЙНА БАЛКАНСКА а след НЕЗАВИСИМОСТТТА!!!!!!/нъл помните ,борсуци мръсни КОГА ОБЯВЯВАМЕ НЕЗАВИСИМОСТ!!!!!!НЬОЙСКИ договор......Тааа кога западът е бил НА НАША СТРАНА...НЕЩО НЕ РАЗБРАХ???????
  • 316 Чичо

    8 0 Отговор

    До коментар #313 от "Българин":

    Като цяло Тито винаги е искал само Пиринска Македония, сиреч всичко до Благоевград. Затова са му предложили Балканска Федерация сиреч България и Югославия, но го е приел за клопка(каквато е била вероятно). Никога не се е отказал от мераците си за Пиринска Македония, дори пред Брежнев после. Има много изписано по темата. Една трета от България си я е взимал като стой та гледай, ако е нямало кой да го възпре

    Коментиран от #323

  • 317 По скоро

    7 11 Отговор
    Не социализъм, точния термин е Сталински Болшевизъм, защото само в България и Румъния се прилага със 100% национализация и изземане на имуществото и отрязване на корените на целокупния български народ. Това е причината България и Румъния да са най-бедните страни в Европа !
  • 318 гост

    1 7 Отговор

    До коментар #100 от "българин":

    Филандия, Литва,Латвия,Естония,Полша,Буковина,Япония,България...
    Никого ли не е нападала?
  • 319 ГОСТ 235746

    1 4 Отговор

    До коментар #312 от "Otoplitel":

    Ти си бил голям историк.Поредния промит мозък.На какво основание окупира Полша или това не се брои.
  • 320 сноу

    5 0 Отговор
    Че то всяко нещо дето груев е изтърсил, е все за пари..
  • 321 Доктор ДЖАГЕРС

    7 1 Отговор
    ЛЪЖЕЦ МАЗЕН
  • 322 Ученик

    1 5 Отговор
    ех чичковци, ако бяхте толкова приказливи на тема ,,Как да се погрижим за поколението,, грешка нямаше да имате, даже щях един ден да работя с кеф, като знам, че ви помагам да взимате пенсия. Иначе на тема ,,Хайде да се пооплюем,, сте големи разбирачи, същите коментари ги четох и миналата година, и по-миналата, и по по миналата та за това знам, че сте напред с матирияла или викате ,,повторението е майка на знанието,,. много сте зле чичковци, аз съм само 5-ти клас, а още от сега ми иде да си прережа вените
  • 323 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #316 от "Чичо":

    и каква точно клопка е очаквал? Във федерациятя Българите са имали право само на местна полиция, няма участие в управлението, няма и Българи в армията.
  • 324 Мисирка

    15 2 Отговор
    НАТО - Национална Американска Терористична Организация!!!
  • 325 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 326 Та той

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "СССР БАрета":

    тогава е бил неграмотно 11-годишно овчарче.
  • 327 Кънчо Пишкальов

    11 0 Отговор
    Ама те българите тогава на 9-ти септември 1944-та били мнОООго прости бе!!!!! В цялата България посрещнали Червената армия с хляб и сол, музика, хора и ръченици и всенародни тържества !!!! Прегръщали се червеноармейците и българите като братя и сестри !!!! А лошият Сталин не разрешил на дебелака Чърчил да вкара турските войски, които вече били на границата, в България !!!!!!
  • 328 Пурко

    8 1 Отговор
    Каквото и да говорим и преди и сега си е диктатура, само че сега е много, ама много по зле от преди във всяко отношение!
  • 329 БКП

    7 0 Отговор

    До коментар #302 от "Лили":

    Съдържанието на коментара ти олицетворява интелектуалното ниво на поколението расло под звуците на чалгата според което първото името на Вапцаров е Къци...
  • 330 Б. М.

    5 1 Отговор

    До коментар #310 от "ТОЧКАТА":

    Що не идеш до Поморие. Иди до центъра. Има паметник на съветски войници загинали там. Виж годината. Виж причината. После пак пиши неистини.
  • 331 Я, стига

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Така ли
  • 332 Обективен

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Родолюбец":

    Когато си обявил война на американците, какво можеш да очакваш от тях? Бомбите им да се изсипят върху главата ти, дебелата!
  • 333 Кес

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ако не е била целта да се стъпи на Босфора нямаше да бъдем освободени.Но падналите войници трябва да се почитат.Историята на света е писана много рядко правдиво.Така е и днес.
  • 334 Ми то такова

    6 1 Отговор
    В учебниците трябва да има факти за всички исторически събития, без да се взима страна!
    По темата трябва да се съобщава кога и какво се е случило, да се илюстрира с документи, а учениците сами да разсъждават по фактите.
    Така е трябвало винаги да се чете историята, но всяка власт се е изкушавала да внушава удобни на нея тези. Учителите биха могли, докато преразказват събитията, да казват, примерно:
    Едни считат, че червената армия ни е освободила от хитлеро- фашизма, други, че ни е окупирала и наложила марионетна на СССР власт! А може би и двете едновременно.
  • 335 Ангел

    9 2 Отговор
    Според мене най правилното нещо на руснаците щеше да да минат и те отгорени като американците и англичаните със няколко ескадрили бомбардировачи да пуснат една две дивизии танкове и пехота и накрая да на оставят във рацете на победителите нат хитлер и вече нямаше да има България и Българи и нямаше да има със какво да си чешите езиците
  • 336 незнайко

    18 1 Отговор
    Войната отдавна е минало ! Стига сте чепкали и пълнили главите на младите със западните виждания на нещата ! От 1944 до 1989 България се е развивала по някакъв начин без значение как, след това от 1989 до сега върви назад !!! КАКВО ИМА ЗА ОБЯСНЯВАНЕ ??? Някой да ми каже колко завода в БЪЛГАРИЯ тогава бяха руска сабственост ??? НИТО ЕДИН !!! Сега колко завода са НАША собственост НИТО ЕДИН !!! Всички са на западни фирми използващи нашия ТРУД !!!
  • 337 ник

    12 0 Отговор
    А трябва ли да знаят, че България е обявила война на САЩ и Великобритания, които в момента на окупацията са съюзници на СССР? И този акт е договорен на Ялтенската конференция на съюзниците.
  • 338 Да знаят

    14 4 Отговор
    Учениците трябва да знаят,че когато Съветската армия" окупира " България, по най-бързия начин отиде на турската граница да пресече мераците на резняците да нахлуят у нас.
  • 339 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 340 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 341 Чучурку

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Този злокобен сомвол":

    Нацистките символи са древно Български свастики и това, че някакъв лишпер ги е ползвал не значи, че трябва да си забраним части от и бездруго измислената от някой в негова полза история.
  • 342 Чучурку

    1 1 Отговор
    Окупацията на България от съветската армия е факт, но никой не споменава причините налагащи окупацията...
  • 343 alex

    8 1 Отговор
    България, под заплахата от окупация от нацистка Германия, става неин съюзник по време на Втората световна война. Едва след като осъзнаваше предстоящия крах на Третия райх, София премина на страната на победителите.
  • 344 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 345 доцент Хапчев

    8 4 Отговор
    За сведение на всички русофоби-параноици, умерени русофоби и псевдодемократи !!!

    Чисто технически, всички заченати след 9-и септември 1944 г. са се появили на бял свят благодарение на Съветската армия, вероломно нападнала и окупирала царство България.
    Ако това не се бе случило, вие, жалки създания, нямаше да се пръкнете. Чисто технически - щяха да се пръкнат други говеда, но не точно вие, независимо от социалния статус на предците ви.
    Затова престанете да хабите енергия, виейки като койоти срещу миналото. Използвайте тази енергия, за да промените сегашното срамно положение - да бъдете пушечно месо на НАТО, отглеждано в задния двор на европейския съюз.
  • 346 Андрей

    8 1 Отговор
    Почему никто не говорит о том что Болгария первая объявила войну СССР??? Черчиль хотел разделить Болгарию на 3 части(!) и раздать соседним государствам. Он волновался за очень хорошие отношения двух славянских стран.Болгария осталась целой и независимой благодаря СССР. Учите историю.

    Коментиран от #369

  • 347 Йосиф

    4 0 Отговор
    Мдааа, недемократично! Трябваше да оставят да си довършат мандата Филов, Хитлер, Айхман, японския милитаризъм и пр. (е, и още голяма част от населението на Европа щяха да довършат, ама щом демокрацията го изисква...). Така де! А сега сериозно: хора, вие акъл имате ли?
  • 348 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 349 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 350 Augustus

    3 4 Отговор
    Твърдо ЗА да се демонтират всички паметници на пияната, червена окупационна армия. Твърдо ЗА да се напише истината в учебниците.
  • 351 Andrey

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Все несчастья идут от идиотов
  • 352 Andrey

    3 2 Отговор
    Михаил Груев, как удобно и легко врать и искажать историю, зная что тебе за это ничего не будет, да еще и деньги за это заплатят...
  • 353 Rendy

    5 2 Отговор
    На такива като Грую до-цент , владетел на Държавните Архиви, се дължи невъзможността да си върнем заграбените от рашанските окупатори архиви. Той не знаел какви и колко архиви са ни откраднали? Ми тогава какво търси на този пост, приравнен на министерски? Ниско интелигентен герберас, временен учител по история в Немската Гимназия, изгонен от там , ама е връзкар с Методи Андреев, бивш шеф на безмислената Комисия по досиетата.. та този Андреев, още като герберас, го уреди за този пост...некомпетентен, дори неграмотен... Калинка в сако
  • 354 течо дашев

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "По Царско време":

    напред в атака но има добовка за политическите офицери а тя е : Напред в атака аз съм зад трънката ако има нещо ободете ми се
  • 355 Варна

    4 2 Отговор
    Истината, е че ако сега се върнат старите времена, ей тоя същия ще твърди тъкмо обратното! - Просто защото е паразит на държавна служба и вероятно е потомствен паразити, чийто родители са били със същата чиновническа позиция.
    А липсата на информация за "окупация" по същата причина, че ние сме по това време какво? - Фашистка странааа! - И има един куп документални кадри, включително филмови архиви, които може да се видят в Ю-Тюб където при подписване на пакта, целият парламент реве във възторг, екзалтиран и ходят с вдигната ръка като хитлеристи. - Факт! Всички са въодушевени, че ще вземем пак Македония и Беломорска Тракия! - Това е истината!
    Така, че тоя може да си завре мнението някъде, където не го огрява слънцето. На преден план обаче излиза един друг въпрос! - Защо излизат и се дава гласност на такива статии и мнения, но не и на онези, които не са съгласни с това? - Отговорът мисля е достатъчно простичък!
  • 356 Парашутист

    1 4 Отговор

    До коментар #66 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    Изказваш се неподготвен и се излагаш пред чужденците... В Германия няма нито един американски войник, точка! Тези, които са останали там, са част от контингента, който беше разположен там преди години. Това са хора, които са живели в Германия много години, говорят немски и там са се родили децата им и няма как вече да се върнат в САЩ. В Япония също няма американски войници от години. Има Американска база в Окинава, ама Окинава е американска територия, анадънмо?

    Коментиран от #367

  • 357 цветанъ

    3 1 Отговор
    Съветската армия окупира Царство България без един изтрел.С цветя и хляб и сол са пострщнати като Освободители в 1944 ,също като германциъе в 1941.Огромният паметник на Съветската арния трябва да остане като гузна съвест на българския народ.
  • 358 факт

    3 1 Отговор
    Да, също за бомбардирането на български градове и села от сащ и англия и да не забравят за паметниците на победителите!В се пак България е загубила и втората световна война!
  • 359 Далеч далеч

    3 2 Отговор
    Учениците трябва да знаят,че първата работа на Червената армия беше да излезе на турската граница и да изпари намерението на Турция да нахлува в България. В София Червената армия влезе далеч,далеч по-късно.
  • 360 балкански лъв

    2 1 Отговор
    дали духовете на децата от Ястребино ще ти простят ,юда искариотски,

    Коментиран от #362

  • 361 Kcaniba

    3 2 Отговор
    Учениците трябва да знаят, че тролейники не спят, а манипулират нон стоп!! И трябва да знаят, че Червената армия е спасила България!! На малко от англо-американските фосфорни бомби и до унищожаване на България като държава по искането на Чърчил!!!
  • 362 яко ни лъжат

    1 4 Отговор

    До коментар #360 от "балкански лъв":

    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК АНТИФАШИСТИ!!!!!! ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И РАЗКАЖЕТЕ ЗА ИЗБИТИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ВОЙНИШКИТЕ ВЪЗСТАНИЯ ОТ 1918 ГОДИНА ПРЕЗ ИЗБИТИТЕ ПРЕЗ 1923 ГОДИНА СОТИЦИ ХИЛЯДИ СЕЛЯНИ И ИЗБИТИТЕ АНТИФАШИСТИ ДО 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА. ПИТАЙТЕ И ЗА ИЗБИТИТЕ ДЕЦА ДО СЕЛО ЯСТРЕБИНО ОТ ФАШИСТКАТА РОДА НА АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ ОТ СДС?????? КAКЪВ ПOКЛOН КЪМ ИЗБИТAТA ФAШИCТКA CГAН ИЗБИВAЛA БЪЛГAРИ OТ 1918 ТA ДO 09.09.1944г????? ОТКРОВЕНО И НАГЛО ВИ ЛЪЖЯТ.БИЛ СЪМ ВОЕНЕН И НИКОГА Е НЯМАЛО СЪВЕТСКИ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ.
  • 363 А как...?!

    2 1 Отговор
    Ще заличите документалните снимки и кадри,документирали радушното посрещане на Червената Армия от Българският Народ...?!?!
  • 364 Waterwet

    3 1 Отговор
    След като България е обявила война на САЩ, Великобритания и СССР първите две я съсъпват от бомардировки, а СССР я "окупира". И като загубила ВСВ от България не е взета и педя земя!!!! СТАЛИН не допуска дори да се коментира темата в Ялта. Тема, която Чърчил няколко пъти опитва да започне, заедно с Дьо Гол.
    Май това няма нищо общо с Ньой!!!!???

    Коментиран от #370

  • 365 waterwet

    2 0 Отговор

    До коментар #299 от "Фактолог":

    Учениците трябва да знаят и истината!!!
    На парижката конференция Франция и Англия са искали да се раздели България между Югославия, Гърция и Румъния!
    Американският президент заплашва с напускане на конференцията и се стига до рязане на жива плът от държавата ни, но ни има.
    През 1940-а год. благодарение на Хитлер ни се връща Южна Добруджа!
    През 1945-а благодарение на Сталин от България не е взета и педя земя!
    Единствено САЩ от западните сили не са се застъпили за териториални претенции на трети страни!
  • 366 Куку

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "В любимия ви комунизъм":

    Това за забрана за посещението на църкви 8-годишната ти баба ли ти го е разправяла? Айде върви и и кажи, че послъгва! В България никога никой не е забранявал посещението на църкви! Никой никога не е палил църкви! Поне аз не помня някой да ми е забранявал да стъпвам в църква, или пък някой ме е карал да паля църкви, а вече гоня седемдесетте...

    Коментиран от #376

  • 367 Ала Бала

    1 0 Отговор

    До коментар #356 от "Парашутист":

    Абе, младежо, препрочиташ ли това, което пишеш? Май не, защото иначе нямаше да пльоснеш тая глупост тук! Американските военни в Германия са около 40 000, а в Япония около 50 000 и са там на ротационен принцип, ако знаеш какво значи това! И още нещо! Окинава НЕ Е АМЕРИКАНСКА територия, а е най-големият остров от групата острови Рюкю и принадлежи на Япония!
  • 368 Демокрад

    1 1 Отговор
    Колко е надника от "Козяк", да драскаш небивалици по сайтовете и да оплюваш Русия? За един приятел питам ,че иде зима и е безработен.
  • 369 Демокрад

    1 0 Отговор

    До коментар #346 от "Андрей":

    България не обявява война на СССР през ВСВ.
  • 370 Демокрад

    1 0 Отговор

    До коментар #364 от "Waterwet":

    Абе що пишете глупости кога България е обявила война на СССР????
  • 371 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 372 Горски

    0 1 Отговор
    Трябва да учат, че сме и фашистка държава и когато цяра обявява включването на страната на тристранният пакт цялото Народно Събрание крещи "Ура"- Факт!
    Ако някои има съмнения да прегледа в мрежата телевизионните записи от този момент. - Има ги в мрежата със свободен достъп
  • 373 Странно заглавие

    0 1 Отговор
    Ако вие ръководите армия, няма ли да окупирате съюзник на врага си. Айде стига вече толкова години да настройвате хората да мислят еднозначно. Германия сега купува от Русия петрол, газ, нефт и т.н., а ние се правим на много богати и ги плюем като купуваме от турци и гърци. Войната свърши отдавна, оставете хората да живеят нормално.
  • 374 бай Село

    1 1 Отговор
    Само да попитам ние Българите от къде сме дошли да се заселим тук от АМЕРИКА от ГЕРМАНИЯ, АНГЛИЯ ..до преди 1989 година си мислех че сме от към Русия и изтока имаше мъже смели в нашата родина ..За Българския мъж беше чест да защитава родината домът си и децата си..Ноо след 1989 г мъжете с кеф се показаха че не са орентирани дали са Той или Тя пратиха жените и дъщерите си на любимия запад да са или робини или прост...ки..А истината е една брат брата не храни но тежко му който го няма..И само да попитам тия дето мразите Русия и комунизма коя власт ви изучи и коя власт ви изгради домовете..и да попитам мразещите комунизма пазите ли партийните си билети че като гледам как вървят нещата пак ще ви потрябват..на жените ви ще им дотегне да са роби и ще се заварнат и ще оправят държавицата ни..само незнам вие как ще докажете вие ТОЙ ли сте или ТЯ...Бог да пази БЪЛГАРИЯ..
  • 375 НЕ Е ЛОШО И ДА ЗНАЯТ ЧЕ САЩ И АНГЛИЯ

    0 2 Отговор
    ЦЯЛА ГОДИНА СА БОМБАРДИРАЛИ БЪЛГАРИЯ И ТЯ ПО НИЩО НЕ СЕ Е РАЗЛИЧАВАЛА ОТ ХИРОШИМА И НАГАСАКИ ИЛИ ДРЕЗДЕН И БЕРЛИН !
  • 376 ЛЪЖЕЦ ДОЛЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #366 от "Куку":

    НЕ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ДА ПОСЕЩАВАШ ЦЪРКВИ НО ТИ ЗАПИСВАХА ИМЕТО И ВЛИЗАШЕ В ДОСИЕТО ТИ , КОМУНЯГО !
  • 377 Вуйчо

    1 0 Отговор
    И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща
  • 378 Ортодокс

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Акхмет":

    Е ометоха и златото 28 тона ,и пенсионните фондове 2 милиарда долара тогавашни пари и изобщо де що имаше нещо по ценно. И не се спряха да ни грабят до 60 те години. Включитерно цели фабрики и заводи .А и след това ,но поне оставяха по малко ,колкото да не измрем от глад.

    Ама викаш хората ги целували. Е колко да им е акъла на тия хора. Те за това русняците буквално ги призират и ги смятат за слабоумни .Мдаа.
  • 379 Опитен

    0 1 Отговор
    Манипулация от долен вид - значи , присъединяването на царство България към оста Рим-Берлин-Токио е нормално - нямал избор Борис 3 , а окупацията от Червената армия на държавата България - до 3 септември 1944 г. съюзник на Хитлер, е нещо лошо ?! А , че българският народ масово посреща Червената армия като освободител /въпреки "окупацията"/, това за тоя Груев е без значение . Още - точно СССР предотвратява разфасоването на България по мераците на Чърчил и Рузвелт в Париж !