ФАКТИ.БГ
  • червената армия-
  • ленинград-
  • втора световна война-
  • германия-
  • ссср-
  • русия-
  • адолф хитлер-
  • йосиф сталин

Блокадата на Ленинград: какъв е бил истинският план на Хитлер?

Защо Хитлер не е бързал да превземе града? И защо Сталин е забавил доставките на храна за гладуващото население?

Публикувана: 9 Септември, 2021 14:53
67 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5935
Блокадата на Ленинград: какъв е бил истинският план на Хитлер? - 1
Снимка: Wikipedia
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

ДВ: Проф. Кундрус, категорията „време“ играе важна роля при изследването на войните, а при всяка блокада времето работи в полза на едни и във вреда на други. Приложимо ли е това правило и към ситуацията в Ленинград?

Бирте Кундрус: Тук е важно да отбележим, че първоначалният план на Хитлер е бил да „изравни града със земята“ - тоест, да го превземе и унищожи. Съгласно стратегията на т.нар. блицкриг тази цел е трябвало да бъде постигната възможно най-бързо - още през есента на 1941 година. Плановете на Вермахта обаче бързо се променят и главна цел на настъплението става Москва. В резултат хитлеристките войски, които вече не са се съмнявали в победата си, са били принудени да спрат пред Ленинград и да заемат изчакваща позиция. За германските войници това е било много странно - те не са можели да си обяснят каква е целта.

През 1941 година въпросът за превземането на града остава открит. Не е бил решен и въпросът за съдбата на неговото население. Някои офицери от Вермахта са се питали: Трябва ли да разстреляме 2 милиона души, ако се опитат да напуснат града? Накрая било взето решение да се премине към позиционна война и да бъде затегнат обръчът на блокадата. Това решение довежда до гладната зима на 1941-1942 година.

ДВ: Наистина ли Хитлер не е възнамерявал да превземе Ленинград?

Бирте Кундрус: Хитлер не е имал такова намерение от самото начало - ако под израза „да превземе града“ разбираме ситуация, при която цялото население попада в плен. Това никога не е влизало в плановете на Хитлер. По отношение на Ленинград те не са били изцяло оформени, но е било ясно, че Вермахтът не е възнамерявал да изхранва живеещото там 2-милионно население. Ресурсите на Съветския съюз е трябвало да се превърнат в резерв за Вермахта, за германските войници и изобщо за цялото население на Германия.

ДВ: В Русия е разпространено мнението, че Хитлер не е успял да превземе Ленинград най-вече поради героизма на неговите жители.

Бирте Кундрус: Така е. За това, че населението на града е устояло в условията на неимоверни лишения, заслуга има както самото то, така и градското ръководство. Страшно е дори да си представим какво щеше да се случи, ако хората бяха решили да предадат и себе си, и града. Не знаем точния брой на жертвите - той варира между 600 000 и 900 000: хора, загинали не само от глад, но и при артилерийските обстрели, които Вермахтът редовно предприема. Погрешно е да се смята, че в продължение на цели три години германците са се опитвали да превземат града. Не е било така.

ДВ: Руският публицист Марк Солонин, автор на книга за войната, твърди, че Сталин е можел да организира снабдяването на града по Ладожкото езеро много по-рано. Солонин даже предполага, че Сталин едва ли не е искал германските войски да превземат града и да затънат там, за да отложат настъплението към Москва. Руски историци обвиняват Солонин, че преиначава фактите. Как оценявате Вие тезата му?

Бирте Кундрус: Що се отнася до обстоятелствата по време на войната, важно е да помним кой има достъп до архивите. След разпада на СССР руските архиви бяха отворени, но вече цели двайсет години достъпът на чуждестранни историци до тях е затруднен. А това затруднява и еднозначните изводи. Със сигурност е известно обаче, че дълго време Сталин не е бил особено загрижен за Ленинград и за снабдяването на града.

Но не бива да забравяме и това: Сталин просто не е можел отведнъж да повярва, че Хитлер е нарушил пакта за ненападение между Германия и Съветския съюз. Трябвало му е време да реши как да действа. След войната с Финландия и вътрешните чистки съветският офицерски състав е бил значително оредял. А е трябвало да се реагира бързо, тъй като германците са настъпвали на няколко фронта. Така че Сталин е трябвало да поставя приоритети. От Ленинград са били евакуирани прочути дейци на изкуството - най-известният пример е Шостакович. Извън това обаче през първата зима от блокадата за града не е било направено почти нищо.

ДВ: Какви са били приоритетите на Сталин по време на обсадата на Ленинград?

Бирте Кундрус: В началото най-важно е било просто да бъде удържан натискът. Впоследствие обаче хитлеристката армия се насочва към Москва. Как да постъпи в тази ситуация намиращият се в Москва диктатор? Ами трябва да стори всичко възможно, за да не му се наложи да бяга от Москва. Ето защо когато германските войски настъпват стремително по всички останали фронтове, него не го е вълнувало особено, че са спрели пред Ленинград. А Хитлер е бързал да окупира страната, преди да настъпят зимните студове. Предполагам, че едва в ранната есен на 1941 година за Червената армия е станало ясно как трябва да действа, а именно - да набира нови войници и да произвежда повече оръжия. Тъкмо затова септември 1941 година представлява повратна точка.

ДВ: Неотдавна в Русия бе приет закон, който забранява да се отрича решаващата роля на СССР в победата над фашизма и да се слага знак на равенство между целите и действията на съветското ръководство и на нацистка Германия. Мнозина критици се опасяват, че този закон ще ограничи свободата на историческите изследвания. Как смятате: доколко е важно да се изследва във всички посоки - или все пак има граници, които не бива да се прекрачват?

Бирте Кундрус: Според мен границите, които не бива да се прекрачват, са в сферата на политиката. Но политиката и науката са две различни неща. Струва ми се обаче, че в днешно време с тази война се прави политика, а руското ръководство, начело с Путин, използва политическата интерпретация на историята за свои цели. Имам предвид предварително зададените тълкувания, които били уж необходими, за да „се защити историческата истина“. Но в крайна сметка това означава да не се допускат научни съпоставки. Какво е било поведението на двамата диктатори, какви цели са преследвали Сталин и Хитлер? Или как са действали двете противникови армии - Вермахтът и Червената армия?

Да съпоставяш не значи да слагаш знак за равенство. Напротив: сравнявайки сходствата и различията, учените се опитват да очертаят по-точно контурите на историческите личности. Още повече, че по време на войната и двамата диктатори не са проявявали никакви скрупули. Нападението на хитлеристка Германия над Съветския съюз е обаче неоспорим факт. Както и това, че агресорът е нацистка Германия. Тъкмо тя е тръгнала на унищожителна война срещу Съветския съюз.

Автор: Елена Гункел

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Майна
1 Отговор
Руската воля за СВОБОДА И ДОСТОЙНСТВО, ОТСТОЯВАЛА И ПОБЕДИЛА!ПОКЛОН!

Оценка:
-19 +85

El chochone
2 Отговор
СЛАВА НА РУСИЯ! ;)

Оценка:
-14 +73

честен ционист
3 Отговор
ВСВ е икономическо мероприятие, голям рестарт.

Коментиран от #55


Оценка:
-18 +9

Kcaniba
4 Отговор
Хитлерлвия щаб не е искал разрушенията на заводите в Ленинград! А те са доста - корабостроителници, флоти, подводници, оптика за снайпери, всякакви финни чаркове за авиастроението!! За това те измислят брутален и коварен план!! Чист геноцид - да уморят жителите е на града с глад и хлад!!! 900 дни се водят брутални битки, града е окръжен почти на 100,%!! Но заводите произвеждат оръжията срешу Райха,а жителите се снабдяват чрез Лажодското езеро. Блокадата е прекъсната и след година в блокада попада Берлин, но братушките 1000000 пъти са по човечни!!!

Коментиран от #31, #61


Оценка:
-12 +80

А стига бе
5 Отговор
Май ще искарате руснаците виновни че са се защитавали....И че Сталин е искал блокадата да продължи вечно..?? Абе тези от ДВеле наистина ли ни мислят за толкова плоскоумни????

Оценка:
-8 +78

Майна
6 Отговор
Таня Савичева, седемгодишна. Таня, твоята книжка чета .Тя е мъничка, мъничка книжка, като тебе от седем листа...Първи лист-свирят немски гранати. До оградата падна човек. Втори лист-днес погребахме тати. Трети лист-днес убиха Алек... Лист четвърти-убиха и баба. Пети лист ...,как ли сили събра да напише ръчичката слаба- ДНЕС, МАМА УМРЯ... ШЕСТИ ЛИСТ-Много Савичеви бяха... ,вче никого няма дома..Седми лист -ето пак загърмяха. Аз останах сама ..,,. ТАЗИ ТЕТРАДКА Е В МУЗЕЯ НА ВОЙНАТА В СТАЛИНГРАД! ..ШАПКИ ДОЛУУУ...! ЗА ПОЧЕСТ ....!

Коментиран от #11


Оценка:
-4 +86

учен
7 Отговор
Прочетете книгата Блокада, за да разберете защо руският народ е най-велик.

Оценка:
-8 +54

Бай Джо Бай Дън
8 Отговор
Добре че ги финансирахме, че мужиците щяха да изядат нациският вурст.

Коментиран от #14, #24, #42, #64


Оценка:
-61 +13

Сандо
9 Отговор
Както обикновено,материал типичен за западната пропаганда:съчетание от истини,полуистини и откровени лъжи.Жалкото е,че впрегнаха и научните работници в тази пропагандна война.Впрочем тя се води и срещу нас с не по-малка сила и със същото настървение.Но пък и ДВ не изменя нрава си и затова е крайно време да бъде изгонена от България като медия,вредна за националната ни сигурност.

Оценка:
-5 +53

ПиПи
10 Отговор
Адолф не е трябвало да воюва с Русия. Това е била голяма грешка,която е завършила с разбиването на половината свят.

Коментиран от #56


Оценка:
-4 +41

Kcaniba
11 Отговор

До коментар #6 от "Майна":


Респект и увжение!!!
Чест и поклон!!!
Соава на жителите на Ленинград!!!

Оценка:
-4 +48

Историк
12 Отговор
Хитлер и Сталин са братя по оръжие и войната която водят е Междусъюзническа война.

Оценка:
-45 +11

Германци нападнали
13 Отговор
Съветските хора победили - останалите са пълнеж/масовка!

Оценка:
-5 +26

жужетоЗе
14 Отговор

До коментар #8 от "Бай Джо Бай Дън":


А заводите Форд ( и други), построени в Германия през 1936, кой ги е финансирал?!? А германтя яла дебелия вурст до идването на хитлер на власт през 1933, и кой го е финансирал!?! Пак Рокфеллер и фащ!!! Чети книги, стига яде малкия вурст!??

Коментиран от #22


Оценка:
-5 +39

Абе я
15 Отговор
Незнам защо постоянно се принизява геройството на руснаците и най-вече се очерня Сталин и тогавашното ръководство...Факти---синът на сталин е на фронта.Попада в плен.Сталин отговоря-Не сменям ефрейтор за генерал..-убиват го в концлагер...Синът на легендарният пълководец Фрунзе-загива на фронта 42 г....Синът на Микоян-летец-умира на фронта 43 година....Дали пък руснаците не са пример за мъжественост,доблест,чест и родолюбие..?!?!

Коментиран от #60


Оценка:
-6 +53

СЕЛЯНИН
16 Отговор
И турското робство започнаха да наричат :
" турско присъствие". Всеки сам за себе си, чете фактите и си тълкува нещата иначе ще живее в тъмнина и мрак. После... имало било свобода на словото :))

Оценка:
-3 +45

Механик
17 Отговор
Плановете на Хитлер са били да раздава безплатна храна и облекло на сталинградчани, ама те, пустите му инати, не искали .
Нали така Денисе?

Оценка:
-2 +28

mi6osp
18 Отговор
Истинският план на Хитлер е бил до зимата немската армия с блицкрик да е завзела всичко до Урал и армиите му да зимуват в завзетите градове. Затова армиите му не са били екипирани със зимно облекло и подходящи зимни ГСМ в достатъчно количество, особено румънците. Но Ленинград, Москва и Сталинград не се предават и се налага хитлеристите да зимуват в окопите. Нататък е известно как се развива блицкрикът.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +29

????
19 Отговор
Ама сериозно имало е блокада? Хич и не си помисляйте!! Хитлерофашистите просто са искали да им доставят хранителни продукти, защото Сталин ги е оставил да умрат от глад! Пренаписването на историята върви с пълна сила.!

Оценка:
-3 +23

БлицкрийГ
20 Отговор

До коментар #18 от "mi6osp":


Е правилно. Крик е друго.

Оценка:
-0 +7

Минувач
21 Отговор
Поредния опит за преиначаване на Историята.... ако мине номера! С нетърпение очакваме момента когато подобни "историци" обявят че не Германия е агресора и е започнала Втората Световна Война а СССР!

Оценка:
-1 +20

Бай Джо Бай Дън
22 Отговор

До коментар #14 от "жужетоЗе":


Именно! Затова САЩ са НОМЕР 1!
Така наречените им противници Нацисти, Русия и Китай, САЩ ги създаде.

Коментиран от #27


Оценка:
-20 +2

Бай Джо Бай Дън
23 Отговор
Деца на СОРОСНЯТА! Ковти ли ви е?

Оценка:
-1 +12

mi6osp
24 Отговор

До коментар #8 от "Бай Джо Бай Дън":


Помощта на САЩ представлява 4 процента от произведеното през войната руско оръжие и е заплатена напълно с над 1450 тона злато. Англия получава 3 пъти повече помощ и заплаща една четвърт от нея.

Оценка:
-4 +20

хахаха
25 Отговор
Публикувано във факти.бг: А Хитлер е бързал да окупира страната, преди да настъпят зимните студове.
и това ли е историчка, па и професор? от западната граница на СССР до източната са 12 000 км...щял е да окупира на баба си еврейските гащи...:))))

Оценка:
-1 +13

гошо
26 Отговор
"Наистина ли Хитлер не е възнамерявал да превземе Ленинград?"

вашта м ф!

Оценка:
-2 +19

Kcaniba
27 Отговор

До коментар #22 от "Бай Джо Бай Дън":


Да, номер едно в Манипулации, лъжи и печалби!!! Печалби от милиони деца, изгорели и изгарящи във войните!!!

Оценка:
-0 +17

Санкт Петербутг
28 Отговор
Отидох да уча в Ленинград 1988 г., завърших и там останах да живея до 2019!

Коментиран от #44, #45


Оценка:
-4 +17

Адолф Шикългрубер Хюдлер
29 Отговор
а не Хитлер,е типичен немски бюргер-гнусар.Не съчувствам че мургавите ги третират с камионите..

Оценка:
-1 +11

Руснака
30 Отговор
Е, да, мнението на германец за престъпления на дедите му е много важно. Да благодари на руснаци че не са избили цялата му нация за престъпленията, които са извършили и да мълчи за героизма на съветския народ

Оценка:
-1 +21

Много поздрави
31 Отговор

До коментар #4 от "Kcaniba":


Няма и кой да опонира на коментара ти човече.
Прав си, че нито германеца, нито пък американеца те има за свой близък.Приемат те, да, заставаш наравно, когато си добър в нещо, да, колегиални са, да но толкова.
Който е живял някъде навън знае,че турци и руснаци имат българите за свои близки хора, частни примери за съдействие и помощ има хиляди!

Коментиран от #41


Оценка:
-0 +12

хихи
32 Отговор
DW така са написали статията все едно Германия е спечелила войната срещу СССР,САЩ и Британия!

Оценка:
-2 +15

Ал Тъпоне
33 Отговор
Големият провал е бил Сталинград! Основната цел е била нефтът на Баку по разбираеми причини.Нито Москва , нито Ленинград. Рубиконът на немската офанзива е Сталинград по пътя към нефтените залежи на Баку!

Оценка:
-0 +10

Дако
34 Отговор
СССР изнасят основната тежест на ВСВ. А иначе Хитлер го създават кукловодите на САЩ и Англия като злото им куче с което ще приключат с Русия. Слава России поклон !!!

Оценка:
-3 +24

Монгола
35 Отговор
Смешници, Хитлер не е могъл да превземе Ленинград колко и да му се е искало пробвал е над 1000 пъти и вс. път ядец.

Оценка:
-5 +15

Хисторик
36 Отговор
Червената армия разбива 400 дивизии на,, Вермахта " на източния фрон тояа е причината за, Ленинград просто не са могли не, че не са изкали. Сталин не бавил продоволствие за населението на града оросто е било трудно лятото да прекарват храната по реката. Ленинград победи Третия Райх ФАКТ!

Оценка:
-4 +16

Истината
37 Отговор
Срещу Хитлер не са воювали само руснаците както пишат по история. Пълна пропаганда и лъжа. През времето на СССР в руската армия има 60 милиона хора от различни народните от земите които СССР окупира с високотехнологични оръжия.

Коментиран от #58


Оценка:
-6 +5

dron
38 Отговор
Чизмарските тролове пак се разсмърдяха и заповтаряха опорките на политбюро. Да вметна , че ленинград НИКОГА през ВСВ не е бил обсаден! Балтийско море и най-вече Ладожкото езеро винаги са били свободни ! Флотът на Л.езеро е имал 550 000 тона годишен товарооборот ,а за изхранването на населението е трябвало 1500т хр.продукти дневно! Още: по съветки данни за цялато война в града на ленин от бомбардировки загиват 287 души!
Питам се кой е изтеглил цялата храна преди да дойда немците?
Робите винаги обичат жестоките господари!

Коментиран от #39, #40, #57, #62


Оценка:
-16 +4

Блока от пешо
39 Отговор

До коментар #38 от "dron":


стига си си тургал по навик, то от плюсчета и другото - няма да забременееш, клокото и да опитваш...

Оценка:
-0 +8

Препоръка!
40 Отговор

До коментар #38 от "dron":


Пий си редовно хапчетата...!Личи си,че не го правиш...

Оценка:
-1 +11

Kcaniba
41 Отговор

До коментар #31 от "Много поздрави":


Благодаря за оценката и споделянето на преживяното. Човек е истински, само когато сравнява и споделя!!! И, разбира се чете!! А не копи-пейст пропаганди и лъжи!!!

Оценка:
-0 +6

Бай Джо Бай ДРЪН
42 Отговор

До коментар #8 от "Бай Джо Бай Дън":


Ти по-добре финансирай в лечение на собствената си деменция и закупуване на няколко бали памперси,щото взе якода се...изпускаш...!!!

Оценка:
-0 +7

Bellingcat
43 Отговор
Хора имали още накой който вярва на Deutsche Welle
а публициста Марк Солонин - един извратеняк като го видя на мотитора идвами да го счупя

Оценка:
-2 +7

44
Този коментар е премахнат от модератор.
руски соросоиден кравар
45 Отговор

До коментар #28 от "Санкт Петербутг":


И я кажи къде си сега обаче никаквец ? Работиш и живееш на запад в Германия където за една година правиш повече от колкото в прогнилата русия за 20 години нали ! Типичен русофилски кърлеж.Лае срещу запада ама мечтата му е западен живот ,а за руския обор не иска и да чуе.

Коментиран от #46


Оценка:
-5 +2

жужетоЗе
46 Отговор

До коментар #45 от "руски соросоиден кравар":


миете кенефите в нидерландия ли, че така се пените на някой главен инжинер, предполагам , дошъл с руската си пенсия, спокойно даси кара в родните края с жената и внуците?!

Оценка:
-0 +2

dron
47 Отговор
Основната тежест на войната изнасят САЩ и ВБ. Без тяхната помощ още щяха да се бият нейде из Полша. Който не го мързи да почете ,
а за останалите - за тях путин .

Коментиран от #48


Оценка:
-8 +3

Kcaniba
48 Отговор

До коментар #47 от "dron":


коя година и къде??? Август 1945 в Хирошима и Нагасаки ли???
нпо рая

Оценка:
-0 +5

Роза
49 Отговор
"Когато умира един човек,това е трагедия.Когато умират хиляди,това е статистика."Това са думи на Сталин.Той винаги предпочитал статистиката пред трагедията.Същото важи и за Хитлер,и за всички диктатори като тях.

Коментиран от #52


Оценка:
-3 +2

Биби Долапчиев
50 Отговор
Дрогара Хитлер Адолф Алойзиевич не е имал сереозно намерение да го зема тоа Педербург и небомбардираньето мо го доказва това! Единцтвената саборена значима сграда е един сарай извън обкражението който е саборен од пиангурите за да не го ползват фашагите!Ма за Мацква е имал намерение да я изрушка и да пусне езовирите наоколо и за да я превърне в макроезовир!

Коментиран от #51


Оценка:
-5 +0

лапайБиби
51 Отговор

До коментар #50 от "Биби Долапчиев":


стига лапа мухите от обора!! Говедарските мухи са най сочни, най черни!!!

Оценка:
-0 +6

хахаха
52 Отговор

До коментар #49 от "Роза":


значи Сталин не е казвал това, това е фраза от "Черният обелиск" на Ремарк, която приписват на Сталин. Друг фейк е и фразата Няма човек - няма проблем, която също приписват на Сталин, но всъщност това е от романа на Рибаков "Децата на Арбат"...четете повече, няма да ви навреди...:)))))

Коментиран от #53


Оценка:
-1 +6

Kcaniba
53 Отговор

До коментар #52 от "хахаха":


Бравос!!! Но герйството на руския народ никой не е отменял!!!!Слава!!!

Оценка:
-1 +6

Русофил плюс
54 Отговор
Как пък не бих вярвал на дойчетата за геноцидът, който нацистите устройват в Ленинград

Оценка:
-2 +2

...
55 Отговор

До коментар #3 от "честен ционист":


В ада е пълно с такива икономисти. Един историк искаше да ги интервюира.

Оценка:
-0 +0

Курбанколи Пардимагомедов
56 Отговор

До коментар #10 от "ПиПи":


Адолф е бил пълен психопат,щом при навлизане на съветските войски в Германия е решил да жертва юноши и пенсионери за бита кауза.Месец или два по късно или по рано Германия е щяла да падне така или иначе,но фюрерът психопат решил ,че щом немогат да воюват по добре да загинат.Герои които защитават страната си? Не,
бити като кучета в последната фаза на войната и хиляди безсмислени жертви и от двете страни.Но едно нещо му харесвам на фюрера , но няма да го кажа,защото веднага ще ме изтрият.Който го познае халал да му е.....

Оценка:
-1 +2

лудия
57 Отговор

До коментар #38 от "dron":


Това са глупости. Ако и бил в този град и познаваш възрастни хора няма да пишеш така и да мислеш.

Коментиран от #59


Оценка:
-0 +3

Гост
58 Отговор

До коментар #37 от "Истината":


Срещу Хитлер е воювал целия свят.Самата идея на Хитлер е била да завладее целия.Именно САЩ и Англия поради тая причина спасяват СССР ,защото Хитлер ,ако беше завладял съюза ,то нищо нямаше да му попречи да завладее и света

Оценка:
-1 +0

dron
59 Отговор

До коментар #57 от "лудия":


По правописа разбирам,че си руснак- лошо няма. Само да питам убитите с глад 8-12 млн. /по-ваши официални данни/ 1931-1933г с какво се различават от убитите в ленинград ? Пък по това време не сте водили война. Ако искаш точна информация изгледай "Обсадата на
Ленинград" от М.Солонин в you tube и тогава пиши.

Коментиран от #65, #66


Оценка:
-2 +0

НАТО ВЕЦ
60 Отговор

До коментар #15 от "Абе я":


Пропагандата срещу Сталин се дължи на факта, че проваля глобалния проект, финансиран от Ротшилдите и насочва СССР в посока на "национална държава". Имено за това са и двете големи чистки на "партийни кадри" и виш команден състав, които са троцкисти. За това са и напъните, да се "създаде" "съветски човек". За това се извършва ускорената индустриализация през 30-те години. Ако не се беше случило всичко това, проектите на Родшилдите и Рокфелерите щяха да изградят гръбнака на "новия световен ред". Не случайно и двете ръководни партии се обръщат към членовете си с "другарю", но това е само повърхността.

Оценка:
-0 +2

митака
61 Отговор

До коментар #4 от "Kcaniba":


Адмирации!
Вие сте един достоен човек, което личи от този ваш макар и кратък коментар!

Оценка:
-0 +1

САЩ
62 Отговор

До коментар #38 от "dron":


Не се занимавайте с глупостите и простотиите на "dron". Той не е виновен, че междуушието му е празно. Той е от лошият Боков матрял.
Не го закачайте, той е за съжаление.

Оценка:
-0 +2

Домати с лук
63 Отговор
Слава на Русия!

Оценка:
-0 +2

Настрадамус
64 Отговор

До коментар #8 от "Бай Джо Бай Дън":


Я да те питам със какво ги финансирахте със бракуваната си техника ли? Та даже и за нея Руснаците си плащаха във долари и полезни изкопаеми .Знаеш ли колко кораба за 4 години доставяха суровини за направата на оръжия които Американските муфтаджии доставяха после на Русия . И последно аз досега не съм видял и чел Американските муфтаджии да дават безкористно нещо на други народи ,грабежи ,грабежи и нищо друго

Оценка:
-0 +1

Настрадамус
65 Отговор

До коментар #59 от "dron":


А бе я да те питам ти къде прочете за десет дванадесет милиона убити от Сталин .Къде са им костите на тези убити и кой тогава воюваше срещу войниците на вермахта . Я си дай адреса да ти пратя малко истински факти взети от държавният архив на Русия за Сталин За чистките за репресиите и за много други неща .Да имало е репресии но срещу черноборсаджиите ,спекулантите вътрешните врагове във лицето на Троцкистите и на чуждите агенти опитващи се да рушат общественият строи на Русия.

Коментиран от #67


Оценка:
-0 +1

Настрадамус
66 Отговор

До коментар #59 от "dron":


И теб да питам Русия ли сътвори двете световни войни ? Или твоите господари от САЩ и Англия които насочиха вниманието на Хитлер срещу СССР .Кой водеше тайни преговори със Рудолф Хес във Лондон и същият този Хес умря като куче във лондонските зандани и защо Англичаните макар и вече да е изтекла давността не искат да разсекретят тези преговори .

Оценка:
-0 +1

dron
67 Отговор

До коментар #65 от "Настрадамус":


Отговарям ти: данните за убитите от голодомора 1931-1933 са в Болшая советская енциклопедия !!! И това най-вероятно са занижени данни! В Украйна и южна русия канибализъм се е считало само ако изядеш някой от най-близките си роднини /деца,майка/!!! В същото време сталин всяка година изнася по 5/пет/ млн.тона зърно!!! Може би следващият ти въпрос ще бъде дали мога да изброя жертвите поименно?

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5