16 Септември, 2020 19:01 5 773 50

Васил Василев: Протестите смачкаха надменността на властта. Борисов не смее да се покаже

  • васил василев-
  • бств-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • правителство

Лидерът на ГЕРБ знае, че щом падне или слезе от властта, никога повече няма да може да се докопа до нея. В момента, в който рухне, ще се превърне в политически труп, твърди анализаторът

Васил Василев: Протестите смачкаха надменността на властта. Борисов не смее да се покаже - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Из предаването “Не се страхувай“ с Васил Василев, излъчено на 14.09 по БСТВ:

Протестите постигнаха вече няколко от основните си, досега в някаква степен скрити цели. Между тях:

1. Уязвиха, смачкаха в не малка степен самочувствието и надменността на властта. Нейният идол, обикновено сияещият от просташко самодоволство Борисов не смее да се покаже никъде, вече два месеца се крие и появява рядко, като светулка по жътва, обикновено там, където никой не предполага. Като погледне човек последните снимки на премиера ни, има чувството, че този човек живее в джипката си, толкова го е страх да не се сблъска някъде с някой протест.

2. Протестът видимо е насадил у Борисов не само страх, но и комплекс за вина - за чекмеджетата, за мутренската битност, за целия му образ, стил и начин на управление. Той вече гледа виновно, пораженчески. Знае, че щом падне или слезе от властта, никога повече няма да може да се докопа до нея. В момента, в който рухне, ще се превърне в политически труп.

3. Протестите искаха основно оставките на Борисов и Гешев. Но бързо прерастнаха в гняв и възмущение срещу цялата управляваща клика. Имам познати, които се срамуват да кажат, че са от управляващата партия. ГЕРБ се превърна в мръсна дума. Нямам съмнение, че много от почтените хора, всмукани в орбитата на тази партия, сега ще се опитат да се измъкнат оттам, колкото се може по-безшумно.

4. Протестите убиха, унищожиха най-големия враг на свободата - страха - страха от властта. Мотото на предаването "Не се страхувай" се превърна в основен лозунг на протестиращите. Гражданите видяха какво страшно оръжие е страхът и не само не му се поддадоха, не само не се оставиха страхът да ги победи и смачка, но и със светкавична атака плениха това оръжие, обърнаха го срещу управляващите, почнаха да ги бият с техните камъни по техните глави, паникьосаха ги и както върви ще продължават да ги плашат, докато онези не вдигнат бялото знаме.

5. Протестите показаха колко илюзорна би била всяка надежда за помощ от Европа, ако България изпадне в тежко положение. Та тук повече от два месеца парламентът всяка вечер е обсаден от гневни, непонасящи правителството български граждани, събират се по 20-50-100 хиляди души, а европейските лидери мълчат, все едно че тук сме се сбрали на седянка. Викат европейците, осъждат, заплашват Лукашенко, а за тук си траят и мълчат.

В предаването бе излъчено изказването на ирландската евродепутатка Клеър Дейли , според което в България управляващите са бандити, корупцията е пълномащабна, срамотата е абсолютна, а Европейската комисия е съучастник в корупцията.

Депутат от Европейския парламент обвинява Европейската комисия в съучастничество с Борисов, т.е. потвърждава съмненията, че хора от Комисията, този страж на закона, тази светая светих на справедливостта, този храм на почтенността за лековерния българин били съдружници, така да се каже, на българските бандити в корупцията, каза Василев. Да, ако корупцията не съществуваше там, нашите тук нямаше да смеят да крадат. Там се научиха, там се корумпираха нещастните ни псевдодемократи. Поемаха ги, обучаваха ги дискретно, зарибяваха ги както дилър зарибява пъпчив ученик, после ги пускаха да управляват и да крадат. Не можеха ли германските фондации, които създадоха ГЕРБ, да вменят в политическата им философия божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи" и "Не пожелавай нищо, което е на ближния ти". Можеха, но вероятно не им е влизало в сметките.

Навремето тук почти нямаше корупция, продължи Василев. Кашон "Малборо" и бутилка "Джони" бяха върхът на разврата. По Живково време хванаха един - беше зам.-министър на търговията, Вутев се казваше, че в мазето имал 50-ина кашона с уиски, трупал ги кой знае колко време, уволниха го и го вкараха в затвора. 50 кашона са 600 бутилки по 20 евро - 12 000 евро - ако предложите такава сума на премиера, той ще ви изхвърли тутакси, от възмущение, от обида, това са жалки, нищожни пари не за него, за министър даже, за депутат от мнозинството или от ДПС. Тук се работи с шест-седем цифрени суми, за по-дискретно - и с килограми. Както обяви онзи ден проф. Людмил Георгиев, един еврокомисар-италианец му признал, че единственото, от което се интересували евродепутатите, били двата килограма. Не тротил или суджук, не, два килограма банкноти в купюри по 500 евро. Те правили точно един милион и се побирали в дипломатическо куфарче. Всички снасяли своите два килограма, но българите били най-редовни. Очевидно. Иначе защо ще ни правят на смахнати и ще викат, че в България почти, ама почти-почти сме го докарали до върховенството на закона и че подкрепят Борисов в борбата с корупцията. Да не би да са слепи или глухи, че да не виждат какво става тук. Не са, лакоми са, имат огромен апетит.

И къде е това върховенство на закона, според тези капацитети. Кое е правилното - да търсиш откъде са кюлчетата злато и пачките с пари в чекмеджето на министър-председателя или да търсиш кой ги е снимал ? Кое е престъпното - да крадеш или да разкриваш кражбата ? Защо мълчат европейските корифеи? Представяте ли си Макрон да нарече някоя от видните жени на Франция "проста марсилска слива", да кажем така, няма как да го изкарам толкова вулгарен като нашия премиер?

Предполагат ли европейските ценности масовата мизерия, поголовната неграмотност, ужасяващата смъртност, умиращите села, убийствената емиграция, продажбата на националните идеали, разпада на националното производство? Това ли означават европейските ценности. Ако не, помогнете, дами и г-да от Европейския парламент и от Европейската комисия да изхвърлим вашия довереник от властта и да поправим пораженията, които той нанесе с ваша помощ.

Чудим се как така тук се крадат 10 милиарда. Ами това са страшно много, чудовищно много пари, 10 хиляди куфарчета, 20 тона банкноти по 500 евро, какво ще ги правиш тука. Ами навънка? Ако ги качиш на един ТИР, ще те застрелят още на Орлов мост. Ако ги прекарваш през ВИП-а или Правителствения в някоя арабска или израелска банка, ония там са по-хитри, ще те унищожат, ще ти изтребят наследниците и пак ще приберат парата. Каквото и да купиш, Айфеловата кула да купиш, пак ще ти я вземат, ще те убият и ще я вземат. За какво са им такива пари, няма за какво да ги похарчат, освен за да купуват благоволение и подкрепа от Брюксел, Вашингтон или Анкара.

Вероятно затова и там мълчат за протестите тук. Мълчат да не би златната им кокошка да бъде оскубана и да няма кой да им снася златни яйца. Проглушиха света с Беларус, та ноти, та речи, та декларации и санкции. Я сравнете мизерията тук и в Беларус. Сравнете образованието, здравеопазването, индустрията и селското стопанство. Ама там нямало демокрация. Че кое е у нас демокрацията - да купуваш и фалшифицираш избори, да продаваш страната и историята си на чужденци, да чуваш как 150 хиляди души ти викат в един глас: "Махай се" и ти да им се плезиш от джипката и да викаш "Няма". Не го искат, подиграват му се, заливат го с ненавист, показват му чекмеджетата с крадени пари и злато, той стои и се хили. Демокрация. Но тази демокрация устройва Брюкселските лицемери, не нашия народ. И нека не си правим илюзии с фон дер Лайен, Вебер, Кьовеши, мониторинги и подобни.Ако ние не се освободим сами от отровната хидра, никой няма да ни помогне. Ни Путин, ни Тръмп, ни Европа. "Всичко се състои в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия", казва Левски. Докато не проумеем тази истина, всякакви бей-ефендита, всякакви Борисовци, Станишевци, Костовци и Симеоновци ще продължат да ни грабят и да подхранват за наша сметка благоденствието на Запада.

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 верно ли

    15 110 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 150 хиляди души ти викат в един глас: "Махай
    И къде ги видяхте тия 150 000? Насън? Или в някоя друга държава?

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 2 др Гей Билтс

    11 56 Отговор
    Затова Ноември месец ще ви затваря по къщурите, та да не му се пречкате пред джипката.
  • 3 БОЗА

    56 3 Отговор
    Руснаците имат лаф по темата..."Чем больше шкаф,тем громче падает"... ;-)
  • 4 Бат Бойко нощния бандит

    29 13 Отговор
    Как бе .?Излизам в три през нощта с полицаите и бутам палатките на спящите на Орлов мост.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дельо Хайдутин

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "верно ли":

    Да си дошъл.Да си видял.

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 МНОГО ДОБЪР АНАЛИЗ

    46 8 Отговор
    СЪГЛАСЕН.
  • 9 Вуйчо

    52 4 Отговор
    Е това за простата марсилска слива изби рибата!
  • 10 Верно

    62 13 Отговор

    До коментар #1 от "верно ли":

    Не 150 хил а няколко милиона не искат тиквата. Това че е ходя на протести не значи че не ги подкрепям и аз и семесйтвото ми и приятелите ми но нямаме възможност да отидем но напълно ги подкрепяме а ти и още 2-3 дразскачи пишете за да ви платят по някоя пара . ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!!!

    Коментиран от #14, #37

  • 11 Точно

    31 10 Отговор
    така г-н Василев!
  • 12 верно ли

    8 37 Отговор

    До коментар #6 от "Дельо Хайдутин":

    Що - да не би да сте се крили останалите някъде? Знаеш ли колко хубаво се виждат лъжите ви за броя от камерите на дрона?
    Я кажи -кой ден сте били 150 000 да ти кажа истинската бройка!
    Да ти кажа ли, като човек протестирал по тия павета, до къде трябва да сте за 150 000?

    Коментиран от #13

  • 13 Прочети

    32 11 Отговор

    До коментар #12 от "верно ли":

    10 и знай,че това е истината!ГЕРБ сте пътници само където още се крепите на конци до изборите!Метлата и да ви няма!
  • 14 ами

    10 25 Отговор

    До коментар #10 от "Верно":

    Аууу - че ти ли стана говорител на българите? Той още идин трол се пише такъв! Ей и тоя днес,в парламента - и той говорител се извъди!
    Ама много станахте тия, дето говорят от името на народа, дето не иска и да знае за вас!
    Нямаш възможност ли? Че да не си в панделата, та да не можеш?

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Матей

    28 9 Отговор
    Герболеросите оставиха гласуването с разгъващи се бюлетини в прозрачни урни,само тук-таме щяло да се гласува с машинки.Значи не мислят да сдават властта,а да векуват,тъй и тъй всичко е техно,искат да карат тъй во век и веков.
  • 17 🐷 Боко ТИКВАТА

    11 9 Отговор
    В момента СИ МИШКУВАМ.....ВРЕМЕННО.....Чакам да ми се размине.След някой и друг ден, отново тръгвам на инспекции.....хахаха.
  • 18 Каскета

    14 7 Отговор

    До коментар #14 от "ами":

    Къде видя, че е говорител на българите, бе ГЕРБав ТУЛУП?!
  • 19 име

    6 12 Отговор
    и още един агент и комунист тук? ФАКТИ . това ли ви са активите?

    Коментиран от #23

  • 20 НРБ

    8 26 Отговор
    Абе Василев, я се скрий...нима не знаем как стана и ти червен милионер от ония куфарчета....кой беше преди 10.11.89 ??.???
    Борисов НЕ се крие, работи здраво всеки ден, оставил е мното неща за обществото и държавата, видно е, че е уважаван на ЗАПАД, а ти си отивай в любимата СССР и не говори глупости гости!!! Какво си направил ти за българия, освен милиони за себе си и БСП, то заем тъпкано се връща...червена касичка!!!
  • 21 НРБ

    6 17 Отговор
    Абе Василев, я се скрий...нима не знаем как стана и ти червен милионер от ония куфарчета....кой беше преди 10.11.89 ??.???
    Борисов НЕ се крие, работи здраво всеки ден, оставил е мното неща за обществото и държавата, видно е, че е уважаван на ЗАПАД, а ти си отивай в любимата СССР и не говори глупости и лъжи !!! Какво си направил ти за България, освен милиони за себе си и БСП, то заем тъпкано се връща...червена касичка!!!
  • 22 Дедо ви

    15 4 Отговор
    А вие, господа изедници, вий защо мълчите? Или те тероризираха и се гавриха само с черепа? Защо се натискате като плъхове и не чухме вашия глас? Мълчанието ви до сега показва само колко ви устройа ситуацията- отнесе го (за сега) Божков, а ний оцеляхме! Само че следващите ще сте вие, но вече ще сте закъсняли. Или сте с хората срещу хунтата или сте част от хунтата. Среден път няма.
  • 23 Хамсал

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "име":

    Ааа не, комунистическите активи са в ГЕРБ!
  • 24 Сделано в СССР

    10 10 Отговор
    Не си заслужава четенето на агенти на ДС, ограбили държавата .
  • 25 Добре написано

    11 4 Отговор
    Добър обзор направи .
    Кратко и ясно. Едно не мога да разбера как така от уж народен човек се превърна в страхлив, жалък без достойнство.И толкова ли тъп ,че не знае как приключват такива злоупотреби.

    Коментиран от #30, #31

  • 26 БЛИЦ":ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СЕ НАМЪКНАХА

    21 4 Отговор
    БЛИЦ, ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НЕ СА ВЛЕЧУГИ, НЕ СЕ НАМЪКВАТ, ВЛЕЧУГИТЕ СА В ПАРЛАМЕНТА,!! ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ВЛЕЧУГИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА!!! 240 БРОЯ!!!!
  • 27 Коко

    15 3 Отговор
    Унищожителят на хладилния завод, изгонилия от работа хиляди души и той демократ стана. И той се бори срещу олигарсите. Ужас.
  • 28 Хаха

    9 5 Отговор
    Боко ще черпи ако остане само политически труп.
  • 29 6765АХ

    8 6 Отговор
    "Прекрасен " анализатор. Или по-скоро гадател-мечтател. Невероятно точен и добре разказан сън. И е доста нелепо да твърдим, че този сън ще се помни дълго. Проглеждането понякога е много го болезнено.
  • 30 Никога не е

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Добре написано":

    бил народен човек. Винаги е бил мутра, говорещ на уж на езика на обикновените хора.
    Мутра, облечена с власт.
    Опитва се да лъже хората, че нещо прави докато краде яко.
    Но истината лъсва накрая, макар и не цялата, все още.
  • 31 И наистина тъп

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Добре написано":

    понеже може и да е чел "Кръстникът" но не е запомнил оня абзак, който казва, че и на другата страна трябва да се пусне некъв фъндък, неква далавера.
    Е, той не пуснА никва далавера на народа, продължи да краде като за последно.
    И другите около него не го предупредиха, най-вече Пеефски, да не се олива толкова.
  • 32 Електра

    6 5 Отговор
    И кой го казва, един гнусен ДС агент доносник, доносничел дори и за чукачите на жена си, и откраднал като импексовата си господарка ,цял завод струващ десетки милиона за жълти ст. ...

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Електра

    6 6 Отговор
    Защо ми изтрихте коментара, само защото написах истината за тоя ДС доносник, че открадна хладилния завод за жълти ст. като Импексовата си господарка ли...
  • 35 Електра

    5 10 Отговор
    Значи да се пиши за Боко тиквата може, но за предателя Кауна Радев не може. Ян Бибиткян, това ли ще ви е демокрацията по Лукашенсковски тип, и свободата на словота.....

    Коментиран от #38

  • 36 Глупости

    7 8 Отговор
    150 хиляди викали....😁. Къде ,ма!? Истината е ,че ако не бяха подпукали черепа ,сега нямаше да има протести.
    ...
  • 37 Още малко ви остана

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Верно":

    Тъпи марсилски сливи от герб
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Марсилска слива от Банкя

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Електра":

    Навярно говориш за господарката си от Банкя... банкяската слива страхлива, крадливата-Бойка...скоро ще и носиш портокали в затвора.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Електра

    6 9 Отговор
    Ха ха ха, няколко болшевишки ахмаци, наричат жалките протести, водени от Кауна Радев, и финансирани от червените олигарси ЦВ. Василев и Черепа, велико народно въстание, ха ха ха... Велико велико, колко да е велико, с Костинбродската корвета, Тримата отровни глупаци, Пикаещия в шадравани, Лупи, Пинокио, и Импексовата СлаНинова. Е това ако е велико, какво ли ще е и ако Славуца е старата мома Дончева, се присъденят, ха ха ха. ЖАЛКИ СТЕ...

    Коментиран от #46

  • 43 Данък добавена сгойност

    4 2 Отговор
    100 Милиарда лева БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПТОДУКТ по 20 % ДДС прави 20 МИЛИАРДА лева за чекмеджето на ДЪРЖАВАТА.
    В чекмеджето влизат 10 останалите 10 ги няма?.
  • 44 Данък добавена сгойност

    3 2 Отговор
    100 Милиарда лева БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПТОДУКТ по 20 % ДДС прави 20 МИЛИАРДА лева за чекмеджето на ДЪРЖАВАТА.
    В чекмеджето влизат 10 останалите 10 ги няма?.
  • 45 Гнусно ми е

    3 7 Отговор
    Василев, не се страхувам да ти кажа че си глупак.Долно ченге и подлога.Нямаш фасон куха лейка си.Затова се скрий и не говори глупости.
  • 46 В.В.П.

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Електра":

    И Бенковски направи въстание със 100 човека..ВЪСТАНИЕ ,ИЛИ НЕ Е ВЪСТАНИЕ??..
  • 47 Бели лястовици

    1 2 Отговор
    Заблудени и наивни.
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ е най мразения в БЪЛГАРИЯ
  • 49 Чичо му

    0 1 Отговор
    Просто тъпо Комунде
  • 50 Хубаво хортуваш

    3 0 Отговор
    Васил.Но не ми говори за *Куфарчета* и раграбване.Нещо за хладилен завод в Орландовци да кажеш,или за апартамент на синчето завъшило в хамерика,ей така-случайно на *Оборище един етаж под Лиленце-пиленце.Скромничко.етаж-апартамент.Със гаражче искромнкчко жълто Порше-Кайен.Говорим за 2001 г.Сигурно си ги получил от тате в наследство.Хайде,сига.Комшия съм ,знам всичко