Last news in Fakti

23 Октомври, 2012 10:05 2 246 1

С байонети и кавалерия за Белия дом и срещу тероризма

  • мит ромни-
  • барак обама-
  • сащ-
  • дебат
С байонети и кавалерия за Белия дом и срещу тероризма - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на САЩ Барак Обама все преднина пред републиканския кандидат Мит Ромни. Това стана в третия и заключителен дебат между двамата претенденти, които дискутираха външната политика на САЩ.

Според експресно проучване на Си Ен Ен обаче, Обама печели дебата с 48% - срещу 40% тв зрители, изразили предпочитания за Ромни.

Дебатът се проведе в университета "Лин" в Бока Рейтън, Флорида. Водещ бе Боб Шифър от предаването "С лице към нацията" по Си Би Ес. По регламент дебатът бе с продължителност 1 час и 30 минути, като основна тема бе външната политика на САЩ.

Двамата опоненти се здрависаха, веднага след което започнаха да дискутират присъствието на

САЩ в Афганистан, като не бе подмината и темата за Ирак.

Според Ромни, водената от администрацията на Обама външна политика, макар и да бележи известни успехи, не е достатъчна, за да бъде унищожена терористичната заплаха.

Обама и Ромни влязоха в дебата с почти равен рейтинг, като различните социологически проучвания дават минимален превес на единия или другия кандидат-президент.

"Поздравявам президента Обама за това, че елиминира Осама бин Ладен, както и за това, че се работи за елиминирането на ръководството на "Ал Кайда". Но това не е достатъчно. Световният тероризъм трябва да бъде унищожен и Америка трябва да действа така, че да съхрани своята водеща роля в света", отбеляза Ромни.

Обама отговори с доста по-агресивен тон в сравнение с предишните дебати: "Америка ще продължи да има водеща роля в света, но Студената война свърши още през 80-те години. Вие явно сте подвластен на 80-те, като искате външна политика от онези времена. Искате социална политика от 50-те и икономическа политика от 20-те години на миналия век".

Президентът на САЩ обърна внимание и на

непоследователността на Ромни по отношение на външната политика,

а също така и намекна за гафовете в изказванията му през последния месец.

"Всеки път, когато изкажете мнение по външната политика, то е грешно", отбеляза с подигравка Обама. "Преди заявихте, че основната заплаха е не "Ал Кайда", а Русия. Сега е пак "Ал Кайда". Освен това поискахте САЩ да разположат допълнителни военни части в Ирак - а ние се изтеглихме оттам. Когато пък ви попитаха за Афганистан - трябва ли да се изтеглим оттам, отговорите ви всеки път бяха различни - "трябва", "може би", "зависи".

Ромни изтъкна неефективността на външната политика на Обама,

посочвайки кръвопролитията в Сирия и Либия, където миналия месец бе убит американския посланик в резултат на атака срещу мисията на САЩ в Бенгази. Републиканският кандидат отбеляза и дейността на "Ал Кайда" в Мали, където терористичната организация жъне успехи.

"САЩ трябва да направят повече, за да се прекрати насилието на режима на президента Башар Асад в Сирия", заяви Ромни, който по принцип е против военна интервенция в Сирия. "Това е критичен момент за Америка. А вие прехвърлихте отговорността ни за Сирия на бившия емисар на ООН и Арабската лига Кофи Анан - което е неуспешен опит за прекратяване на огъня там".

Ромни обвини Обама в нерешителност по отношение на Сирия, като отново намеси Русия, с която според Ромни Обама твърде много се съобразява. "Тази политика (по отношение на Сирия) не работи", отбеляза Ромни. "А и президентът Обама само гледа какво ще кажат руснаците. Ние трябва да играем водеща роля там (в Сирия) - но не чрез военно присъствие".

В отговор

Обама призна, че насилието в Сирия е "трагедия".

"Правим всичко, за да помагаме на сирийската опозиция. Но и трябва да признаем, че едно наше военно присъствие в Сирия би била сериозна стъпка", защити се Обама, намеквайки, че без военна интервенция в Сирия конфликтът там няма скоро да приключи.

Следващата тема от дебата бе Иран. Двамата опоненти бяха единодушни относно това, че иранската ядрена програма представлява заплаха за Израел и Близкия изток. Ромни обаче обвини Обама, че политиката му спрямо Иран е твърде мека, което републиканецът тълкува като отстъпление по отношение на традиционния съюзник на САЩ в региона - Израел.

Според републиканския кандидат политиката на Обама спрямо Иран дори е довела до напрежение между Вашингтон и Тел Авив. "Ние трябва да подкрепяме нашите съюзници, да сме до тях. Мисля, че възникналото напрежение между Израел и САЩ е нещо много лошо".

Обама, който на този етап от дебата позагуби предимството си от началните минути, заяви в отговор:

"САЩ ще защитят Израел, ако бъде нападнат.

Израел е наш истински приятел, нашият най-голям съюзник в Близкия Изток. И ако Израел бъде атакуван, Америка ще го защити".

"Докато аз съм президент, Иран няма да произведе атомна бомба", заяви Обама. Президентът на САЩ, също така, опроверга информациите, че Иран се е съгласил на преговори директно със САЩ за ядрената си програма. "Няма такова нещо. И да е написано някъде в някоя медия, не е вярно", бе категоричен Обама.

Ромни отново упрекна Обама в прекалено търпение спрямо Иран. Републиканецът се обяви за ожесточаване на санкциите срещу Техеран. "Трябва да засилим натиска срещу иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и изобщо срещу Иран, за да не бъде страната ядрена заплаха за Израел и целия Близък Изток".

"Аз виждам Иран четири години по-близо до изработването на атомна бомба", подчерта Ромни, намеквайки, че това е станало през мандата на Обама. "Най-голямата заплаха за света е един ядрен Иран", добави републиканецът, според когото Ахмадинеджад трябва да бъде изправен на съд за геноцид.

"Иранските дипломати по света трябва да бъдат третирани като парии - по същия начин, по който третирахме дипломатите от ЮАР по време на апартейда", заяви още Ромни.

Републиканският кандидат и сега не пропусна да изтъкне, че заради

външната политика на Обама САЩ губят водещата си роля в света.

В отговор Обама отбеляза, че Америка не би могла да упражнява диктат над останалите нации.

"Ние сме за свободата на всички народи, но Америка трябва да играе водеща роля в света", измъкна се ловко Ромни, като обаче не конкретизира как двете максими се съвместяват. Републиканецът по-рано обяви, че ако бъде избран за президент, няма да направи съкращенията във военната сфера, анонсирани от Обама.

Президентът в отговор заяви, че Ромни не разбира нищо от военно дело. Конкретен повод за това бяха по-раншните обвинения на републиканеца, че ако планираните съкращения във военната сфера се осъществят, "флотата ни ще стане по-малка от каквато е била допреди 1917 г." Ключовите думи тук бяха "коне" и "щикове", като Обама ловко ги обърна срещу опонента си.

Чрез серия подигравателни забележки, Обама показа на опонента си, че не е готов за Белия дом. "Мисля, че губернатор Ромни май не е отделил достатъчно време, за да проучи как функционира военната сфера. Ето, вие споменахте флота и по-специално това, че сме имали по-малко кораби отколкото през 1916 г.".

"Да, губернаторе, днес имаме по-малко коне и щикове,

тъй като армията и оръжията са се променили. Днес ние имаме неща, наречени самолети, и кораби, плаващи под вода, наречени ядрени подводници", каза още Обама. "Но въпросът не е как да си играем на "Боен кораб" (компютърна игра), където броим корабите. Въпросът е: Какви са нашите възможности?"

След това Обама малко неочаквано нападна опонента си заради финансирането на предизборната му кампания - и по-специално за неотдавнашната визита на Ромни в Израел. "Аз нямах донори", подчерта Обама, според когото истинската цел на пътуването на Ромни е била набиране на средства за предизборната му кампания от богати израелски донори.

Последната тема в дебата беше темата за

Китай и нарастващата му икономическа мощ

в условията на политика на изкуствено подценяване на юана от страна на Пекин, въпреки нееднократно изказаното недоволство на САЩ. Поради напредналото време обаче дискусия на практика не се състоя, но темата нямаше как да бъде подмината, понеже бе предварително анонсирана.

"С цялото си уважение към Китай, ще кажа следното: Китай е едновременно наш съперник и потенциален партньор в международната общност - ако обаче спазва правилата", заяви Обама. "Когато станах президент, нагласата ми бе да настоявам Китай да спазва същите правила, както и останалите".

В края на дебата двамата президентски кандидати се обърнаха персонално към избирателите, като всеки имаше за целта по 2 минути, които бяха редуцирани до една поради напредналото време.

Обама обеща, че ако спечели втори мандат, ще продължи да работи за укрепването на средната класа. "Ще бъда до всяко американско семейство, както бях през последните 4 години. Ще продължа да работя за разкриването на нови работни места, за мира в света, за просперитета на Америка - страна номер едно в света".

Като цяло, макар да имаше и своите силни моменти по време на дебата,

Обама се представи неравномерно през тези 90 минути.

Американският президент на моменти бе прекалено агресивен, нерядко - сардоничен, което очевидно прикриваше нервността му.

Ромни, както и по време на предишните дебати, и сега бе напълно спокоен и макар отново да боравеше с популистки клишета, бе значително по-убедителен. Свидетелство за това бяха и финалните му думи, прозвучали почти като заклинание: "Америка трябва да продължи да води света, защото е благословено място".

Ромни не пропусна да повтори лайтмотива си от първия дебат, този път гарнирани с щипка патриотична емоция: "Обичам мира, обичам Америка. Ако изберете Обама, това ще означава 20 млн. безработни, ако изберете мен, това ще означава 30 млн. нови работни места".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 0 Отговор
    виждате ли тези лицемери те освен с лъжи не могат да съществуват скоро ще разберете и за техните планове като ви заробят ако още не са