Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 13:49 3 773 14

Маргарита Драганова пред ФАКТИ: Има огромен спад в предлагането на работа

  • работа-
  • работодатели-
  • служители-
  • предлагане

"Единствено в сектор „Здравеопазване и фармация“ и в IT сектора няма спад", каза тя

Маргарита Драганова пред ФАКТИ: Има огромен спад в предлагането на работа - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Определено има огромен спад в предлагането на работа“.

Това каза пред ФАКТИ Маргарита Драганова от сайта за предлагане и търсене на работни позиции Zaplata.bg. Свързахме се с нея, за да разберем какво е търсенето и предлагането на работа от началото на пандемията досега, как се отразява пандемията на търсенето и предлагането на работа в различните сектори и какви тенденции се наблюдават.

„До началото на пандемичната обстановка, имаше криза относно намирането на служители. Работодателите бяха в затруднена позиция относно наемането. След месец март ситуацията рязко се промени, буквално за дни. От една страна, много хора останаха без работа, от друга, дори и останалите работещи работодатели ограничиха търсенето“, каза Маргарита Драганова.

На въпроса има ли обаче сектори, в които предлагането на работа не се повлия от пандемията, тя отговори: „Единствено в сектор „Здравеопазване и фармация“ и в IT сектора няма спад. В сектор „Здравеопазване и фармация“ се наблюдава засилено търсене на специалисти, които не могат да бъдат намерени, което е логично. Също така има търсене на високо квалифицирани специалисти с различни инженерни специалности, които обаче са много малко на трудовия пазар“.

Секторите, на които пандемичната обстановка повлияла най-силно, Маргарита Драганова от Заплата.бг определи сектора на ресторантите и заведенията, хотелиерството, туризма, работа в чужбина.

Най-голямо пък е търсенето на служители в следните сектори: „В здравеопазването и фармацията има търсене, но кандидатите са много малко. Другите, които търсят традиционно служители са големите търговски вериги и банковия сектор“.

На въпроса кои са секторите, в които преди пандемията предлагането на работа е било най-голямо, тя отговори: „Търговията, транспорт, логистика и спедиция, различните производствата бяха с голям дефицит на служители и разбира се IT и BPO секторите“.

Относно това дали има ли разлика между заплащането, което работодателите са предлагали за определена позиция преди пандемията и сега, тя каза: „Има разлика. Преди пандемията работодателите се опитваха да привлекат кандидати освен с възнаграждения и с обучителни програми, социални придобивки и др. Сега работодателите нямат нужда да правят толкова големи усилия - в рамките на часове получават стотици кандидатури, особено за позиции в които не са необходими специални умения и квалификация“

„Търсят се високо квалифицирани специалисти. Хората без опит и тези които не са специалисти изобилстват на трудовия пазар“, каза още тя в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    26 5 Отговор
    Значи няма нужда от хора. Ваксината иде, за да реши и тоя малък проблем.
  • 2 Капитализъм

    19 7 Отговор
    Социализма и съответно комунизма са следващите еволюционни стъпала, но предатели и лакоми и егоистични богати фамилии изтъргуваха да ни върнат във феодализма.
    Сега най добре ако населението рязко спадане до 1млрд. Но това няма да го допуснат , защото богатството няма да има стойност и труда ще е скъп, а и конкуренцията няма да е толкова жестока. Ако ни провърви да има редукция и да сме от оцелелите ще доживеем добри времена.

    Коментиран от #8

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 4 Отговор
    при соца имахме работа здравеопазване закони ред почивно дело
    нямаше гладни нямаше жадни
    а сега
    31 годиникапитализъм олигархия
    ЧОВЕК за ЧОВЕКА
    СТАНА ВЪЛК
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 МОР точка БеГе

    7 1 Отговор
    'убaвo e. хoрaтa ce caмoубивaт oт oтчaяниe и мизeрия. пa e 'увaбo. прoпaгaндa зa кoркумa-НEвирocт, a AEЦ-a им цъфнaл. eм'чи 'убaвo йe. ши вa зaтвaрями. 'бaш убaвo e - ГAРAНТИРAНO OТ OПГ"гeрб"
  • 7 Много важно,пък!

    7 2 Отговор
    Боко каза,че няма да ни остави гладни,...ще му ядем грездия!
  • 8 Пий си хапчетата,се!

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Капитализъм":

    До оня ден разправяше,че един от най-големите капиталисти другаря Бил Гейтс искал да редуцира населението до 1 млрд и оживелите да ги чипира чрез ваксини,днес други "размисли" са те налегнали...Важното е на Боко грездия да ядеш,за да не останеш гладен!
  • 9 Чонкин

    8 3 Отговор
    Работата ясна-ако ние не сме бедни те няма как да са богати!
  • 10 Дженкинс

    4 3 Отговор
    Ся не че нещо, ама се търсят читави хора, а не д.били. Със извинение.
  • 11 Красота

    2 4 Отговор
    Много ми харесва как затънахте , както каза един велик човек преди години , ще духате супата българи!
  • 12 Един друг

    4 10 Отговор
    Май кризата ще сложи всички мързеливци,некадърници и ненормалници на мястото им колкото да не им харесва и да си мечтаят за комунизъм.Това е реалността.Озлоблението няма да помогне. няма да им помогне.Дали съм беден защото съм прост или съм прост защото съм беден.Вечната дилема.
  • 13 Република

    1 0 Отговор
    Когато,започнат всички тарикати начело с Алибегов да плащат осигуровки на реални заплати ,тогава може да изкат каквото и да е от РБ.
  • 14 Настопроценти

    2 0 Отговор
    Нищо не търсят. Никакви инженери,нямаш ли връзки и професор да си работа няма. Все трябва да питаш чичко Гугъл и чичко Интернет. Като питаш,вдигат рамене и казват:-Всичката информация е на сайта ни,търсете там. И толкоз. Бюрото по труда и то вдига рамене и нищо. Това е ситуацията в България. С работните места.