Last news in Fakti

1 Декември, 2020 06:30 5 715 26

Коронавирус: да не допускаме грешките от 1918 и 1929 година

  • коронавирус-
  • пандемия

Ако няма стари грешки и в сегашната пандемия, икономическата криза, вследствие на коронавируса, навярно няма да има толкова дълготрайни последици като някои предишни кризи

Коронавирус: да не допускаме грешките от 1918 и 1929 година - 1
Снимка: DW

И преди сто години светът се е борил с пандемия. Малко след това и с Голямата депресия. Кои мерки са се оказали успешни навремето? И кои са били най-големите грешки?

Испанският грип от 1918 е смятан за прототип на модерна пандемия. В края на Първата световна война тя се разпространява мълниеносно - първо сред войниците, а после завръщащите се от фронта я пренасят по целия свят. Жертвите на трите вълни на испанския грип са между 50 и 100 милиона.

Необичайно голямата мобилност на хората по време на войната, която е почти сравнима с тази в наши дни, допълнително е подклаждала пандемията, казва Албрехт Ричл, експерт по история на икономиката в London School of Economics.

"Знаем, че пандемията от COVID-19 в Европа тръгна от огнището в австрийския курорт Ишгъл. Можем да кажем, че армейските тренировъчни лагери в Америка, в Англия и във Франция са били тогавашният еквивалент на Ишгъл, макар че по онези места не са карали ски, а са вършели доста по-опасни неща", казва той.

Кои мерки помагат?

Начинът на разпространението на заразата сред войската и после сред цивилните граждани е бил същият като днес. И още по онова време са били водени дебати като днешните: например за това дали има ефект от предпазните маски, дали да се затварят училищата и да се отказват масовите събирания и културните мероприятия. Частичното ограничаване на обществения живот е било практикувано и тогава. Данни за ефекта от тази мярка има най-вече от САЩ, казва Ричл.

"Там, където по-бързо е бил обявен локдаун и той е бил по-продължителен, икономическите щети са били като цяло по-малки, отколкото по онези места, където са се опитвали на всяка цена да поддържат икономическия живот активен", казва експертът. Това се вижда по нивото на безработицата, на производството и на местните данъци. "Излиза, че локдаунът е бил нещо положително от икономическа гледна точка. Това доста ме изненада", казва Ричл.

Световната икономическа криза, наричана Голямата депресия, която започва през 1929 със световния крах на борсите, също дава материал за анализи и сравнения. Борсовият крах е изходната точка на една многогодишна икономическа криза. Много държави, задлъжнели силно още покрай Първата световна война, реагират със строги икономии, за да спрат упадъка. Тези мерки са били доста "отровен коктейл" за икономиката, казва Ричл.

"По онова време ситуацията в Германия е била сходна с тази в Гърция или Италия през 2008 година: страната е била принудена да прави икономии и това е довело до почти същите ефекти, като в Гърция: спад в БВП, който навярно е бил от около 25%, освен това масова безработица и други подобни неблагоприятни последици."

През финансовата криза от 2008 обаче поне в Германия не заложиха на икономиите, може би, защото си бяха извлекли поуки от Световната икономическа криза. Въпреки това на някои други страни в Южна Европа им бе разпоредено да пестят. Днес знаем, че това е било грешно, твърди Ричл.

За да не изпаднем в дълбока криза

Ако не бъде допусната същата грешка и в сегашната пандемия, икономическата криза, вследствие на коронавируса, навярно няма да има толкова дълготрайни последици като някои предишни кризи. "Финансовата криза през 2008 беше причинена от функционални смущения на финансовите пазари - т.е. от нещо, което произтичаше от самите финансови пазари и икономики, докато коронакризата е шок, предизвикан от епидемията, която е външен фактор", пояснява Ричл.

Относително бързото възстановяване след първата вълна от пандемията показва, че икономиката днес е значително по-силна, отколкото през 2008. А като се има предвид, че днес има и множество програми в помощ на икономиките, бихме могли да предположим, че политиката най-вероятно си е извела поуки от историята.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 piff

    21 1 Отговор
    За жалост войните носят още по тежки последствия . защото на фронта рано или късно един полусуров плъх става деликатес .

    Коментиран от #3

  • 2 прррц

    17 6 Отговор
    вируса до който води ковид19 се нарича - БЕЗКИНТЕН20
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "piff":

    така е
  • 4 Criminal

    18 5 Отговор
    С 24лв на ден семеен с деца и то зимата.......то си е равносилно на смърт.........вируса има шанс да го прекараш ама това не..........

    Коментиран от #10

  • 5 туй то

    9 2 Отговор
    Как гн. експерта установи , че огнището на К-19 в Европа е тръгнало от австрийски зимен курорт ? - това сериозно ли ? Истината при такива пандемии е тежка и горчива , и тя е - Докато света ,установи, опише ,охарактеризира проблема , и попълни съответните база данни , и накрая разбере с какво си има работа , минава толкова много време . През това време хиляди самолети , кораби , влакове , автомобили са превозили стотици милиони хора , от една точка на света до друга , и между тях 80% безсимптомно са заразявали други хора от други географски ширини . Един човек заразява 10 , 10 заразяват 100 и така ефекта на ветрилото . Когато е настъпило времето да се бие тревога , то вируса вече е бил дълбоко сред нас , и последващите мерки са - Пунта Мара , и имат само ефект , колкото да не претоварят здравната система , и тя да не рухне.

    Коментиран от #22

  • 6 Анонимен

    8 1 Отговор
    Фажен фактор е тежкия и несправедлив начин на управление и на живот в повечето държави и на психологическия фактор никой не обръща внимание като първостепенна причина,а постоянния недостиг на пари свързани като средство за изхранване и оцеляване води до болести.
    Страхът и стреса при конфликти е ключов за да заболяват масово и умират хората.
    Забележете с мерките се спира работа,живота става още по тегав и изтормозен,почват да не се плащат вноски по кредити,хората се ограничават да купуват само най-нужното и държавата с нищо не подкрепя такива хора,е как няма масово да заболяват още повече хора и да умират?
    Човек страда от липсите,а липси все повече има и нарастват.
    Ако всичко ви е наред ще живете ли под стрес?

    Коментиран от #7

  • 7 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Критики срещу правителството основно,институциите правят каквото им се нареди и всеки е притиснат да стиска постоянно зъби за да не си загуби работата.
    Обстановката е задушаваща и това води до проблеми с дишането,търпиш нещо или някой въпреки,че вече не можеш да го дишаш,с времето това води до болести.Не е здравословно да се премълчава нещо,което ни измъчва вътре в нас,защото това събиране на напрежение води сърдечни заболявания,високо кръвно,инсулт или инфаркт.
    Липсва радост в живота на хората,децата биват повличани след родителите си и започват да следват техните проблеми и болести.
    Това е МАТРИЦАТА!
    Страхът е най-опасният вирус и забележете от историята винаги има владетели,контрол и натиск върху тълпата.
    Този модел не се е променил и до днес.
    Липсата води до корупция и тя е другият вирус от който страда народа.
    Мислете различно и се научете да се увжавате и обичате.
  • 8 Анонимен

    4 1 Отговор
    Каква е разликата на работа или вкъщи и в главите на всеки страх и притеснение как ще живея и оцелявам без работа и пари? Или насаденият страх от вирус,ако се заразя мога да умра като другите? Тази мисъл,този начин на живот води до форма мисъл,която ни заразява все повече и ни унищожава като вирус. Ние сами с това погрешно разбиране и възприятие започваме да се саботираме и това води до здравословни проблеми. Има и богати хора,които са материално задоволени и те не са щастливи и здрави,защо? Защото всичко е в главите ни.

    Коментиран от #13

  • 9 Пацо

    12 1 Отговор
    В Италия не намериха нулевия пациент изобщо. Намериха втория заразен. В Германия първите заразени бяха във фирма за авто стъкла които имат завод в Китай. От Китай идва китайка за обучение и ги заразява. И без вирус икономическата криза щеше да я има. Стига спекулации. С печатане на долари и евро не се излиза от криза. В далечния изток не се хванаха на това хоро. Тъпо тъпо тъпо.

    Коментиран от #16

  • 10 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Criminal":

    Добре де всичко само сте харчили ли? Един лев нямате на страна за мерниндни? Няма и месец е този локдаун! Ако сте съкратени все пак борсата плаща? Освен ако не сте от тарикатите с осигуровки по-малки от брутната заплата! Аз съм на борсата от април месец и взимам 1300лева месечно една година! Но се осигурявах на пълния размер брутна заплата !

    Коментиран от #12, #14, #18

  • 11 ха ха ха

    5 3 Отговор
    Ква пандемия? С тоя изтръпнал вирус не може да уплашите никой, а за да постигнат целите си педофилите, първо трябва да ни уплашат наистина сериозно 😉
  • 12 нямат

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    не, нямат, повечето са с потребителски заеми дори за глупости като обзавеждане по последна мода. Хората и особено по-младите са научени да харчат повече отколкото са им възможностите, това е поколение на свръхпотребление, изключвам някои млади семейства, които живеят на квартира или изплащат апартамент, за тях наистина е трудно.
  • 13 мир

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    така , нека да живеем ден след ден, да преодоляваме едно по едно нещата. И да се тревожим и мислим, какво щяло да стане, полза няма. Ако нещо е в наша власт да действаме, ако не е, да имаме търпението да премине.

    Коментиран от #15

  • 14 Храна за размисъл

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Ако спестявам пари за черни дни значи да се лишавам и мисля за лоши неща,а това здравословно ли е?
    Ако ти сега нямаш пари значи и след време да пестиш пак няма да имаш защото или изкача нещо непредвидено и те учи дс смениш мисленето или живееш с постоянен страх и само си вредиш на себе си.
    Ако не живееш днес добре и пълноценно какво ти дава гаранция,че в бъдеще ще си по-добре?
    Нали настоящият момент определя бъдещо ти.
    Те за това мутрите имат една приказка:
    -По-добре 5г да живея като цар,отколкото цял живот като мишка в дупка.

    Коментиран от #17

  • 15 Анонимен

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "мир":

    Ние не можем да променим или контролираме другите освен собственото си отношение към случващото се и това,което то ни учи и да се осъзнаваме какви са нашите подсъзнателни убеждения,причината за реалността в която живеем.
    Не случайно се казва,колкото повече се бориш срещу едно нещо толкова повече то се засилва и заради това протестите и критиките срещу властта и корупцията с тези действия се засилва повече,а и всеки с вниманието си и енергията твори повече от същото защото не се фокусира върху решение и алтернатива.
  • 16 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пацо":

    Тази китайка по път доста зараза е трябвало да хвърли,а така описано излиза,че ако е летяла в самолета няма заразени,а само колегите и с които има служебни задължения.
    Абе знаех си,че този вирус е извънземен.
  • 17 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Храна за размисъл":

    Това е несериозно куде го пишеш ! Е така на сърана ще ми кажеш , че не може да има 2000-5000 лева? Стига глупости! Това , че не може масово да си праеите сметката е друг въпрос! Искате да имате неща които не може да си позволите взимат се кредити и стоки на изплащане пък после ревем! Не ме разбирай погрешно аз не съм милионер работех за 1800-1900 лева чисто но въпреки това имам събрани пари и не живея като скот!

    Коментиран от #24

  • 18 Антитрол

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Хората са го казали преди много години - сития не вярва на гладния.

    Та и такива герберски калинки като теб как да повярват че хора умират от глад - представи си семейства работещи за 700 лв. на месец (видя и медицинските сестри колко получават) със деца - такива хора нямат спестени пари (мазнинки според Вожда ви) и сега заради "локдауна" останат без работа - гарантирано умират от глад. А ако са си купили жилище със заем (90%) какво да правят. А ако имат и родители с 250 лв. пенсия за които да се грижат.

    Та много ви е лесно да тролите тук.

    Коментиран от #20

  • 19 абг

    2 3 Отговор
    Жертвите на т.н. испански грип са всъщност жертви на първата масова ваксина. Който си е бил ваксината тогава е умрял, който не е нямал никакви проблеми.

    Коментиран от #25, #26

  • 20 Госъ

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Антитрол":

    Няма нищо общо с партии и аз преди 2 години работех за 900 лева и си казах трябва да променя нещо така не става! Почнах да сменям работа след работа докато попаднах на място в коетонвзимах двапъти повече пари! За съжаление обаче пандемията ни одари здрава в самото намало и както казах в по-горен коментар от април съм на борсата! Не мога да разбера мрънкащите дето не им стигат парите ама и не правят нищо по въпроса седи си 10 години на едно и също дредже с 700 заплата.....ама така е по-лесно!

    Коментиран от #21

  • 21 Антитрол

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Госъ":

    Ами ако пандемията те е ударила когато си бил на 900 лв. Не се лъжи че другите не правят нищо за да са на по висока заплата но всеки има различни проблеми - например болен родител в малък град - знаеш ли какви са заплатите в северозапада или югоизтока (не съм от там). Някои не са млади та тепърва да се местят и много други.

    Като гледам ти си софиянец ама България не е София. Мен не ме гледай аз работя в чужбина и заплатата ми е над 4000 евро но познавам много на 700 лв. заплата. Но правителството нищо не прави за тези хора - да мрат от глад.

    Коментиран от #23

  • 22 Швеция

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "туй то":

    Истина е ,четете и други медии освен" ПИК" .
    Там бяха и нашите "нови милионери" на ски?
    Там си е ,"Елита" на Европа по принцип?
    От там заразиха Швеция , а и от Швейцария разбира се!
    Не е от Китай ,със сигурност, там Китайци не ходят!
    Заразата е дошла от САЩ, по това време ,миналата година.
  • 23 Храна за размисъл

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Антитрол":

    И колко от парите изкарани пак идват в България?
    Нали масово повечето хора извън страната инвестират пари тук или помагат на семейството си.
    Много интересни са българите,всеки дава акъл и прави сметката на другите без да вижда,че той собствената си сметка не може да направи м
  • 24 Храна за размисъл

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Това,което ти пиша е и от психологична гледна точка.За какво имаше бум на семинари за позитивно мислене или как да привличаме парите и да станем богати.
    Факта,че така ми отговори означава,че изобщо не ме разбираш и това е нормално и не ме изненадва.
    Парите казват старите хора са два чувала и само сменят собствениците.
    Пусни си в YouTube ако желаеш да се осветлиш филма Парите като дълг и ще разбереш доста интересни неща за банките и парите.
    Също така защо заради тях живеем все я недостиг и на кредит.
    Сумата за лихвите я няма в обръщение и като няма пари за нея се стига до фалит,това налага да има адвокати и съдии,полиция и така се прелива от пусто в празно и си мислим,че това е живота.
    Въпросът е кой иска да мислим,че само така може да се живее?
    ПоЗдрави
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 true

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "абг":

    По време на масовите смъртни случаи, причинени от т. нар. „испански грип“, няколко критично настроени очевидци на събитията независимо един от друг съобщават, че от него заболяват само ваксинираните хора. Ужасните странични ефекти, причинени от ненадеждните ваксини, са били покрити и оправдани с „испанския грип“.( статия в Труд - Испанският грип и масовата ваксинация)