ФАКТИ.БГ

Адв. Белянова пред ФАКТИ: Игнорирането на факти от Прокуратурата показва, че това е изпиране на Борисов

Абсолютното игнориране на независими експертизи от страна на Прокуратурата според адвокат Белянова показва, че става дума за "изпиране" на Борисов - "така, както беше изпран Владислав Горанов, само че от страна на КПКОНПИ"

Публикувана: 13 Януари, 2021 16:44
54 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 13813
Адв. Белянова пред ФАКТИ: Игнорирането на факти от Прокуратурата показва, че това е изпиране на Борисов
Адв. Албена Белянова; Снимка: БСТВ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 155 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 8 януари адвокат Албена Белянова внесе сигнал в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с който поиска проверка на премиера Бойко Борисов за корупция и конфликт на интереси.

Сигналът се отнася както до използването на публичен административен ресурс от страна на Борисов, така и до записите с глас, наподобяващ този на министър-председателя и небезизвестната снимка на чекмедже с пачки и кюлчета. Съответно исканията са именно за проверка на тези казуси.

„Моля да бъде установено дали в резултат на заеманата висша публична длъжност - министър-председател, г-н Бойко Методиев Борисов злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения, като използва и с негово съгласие се използва и от други, свързани с ПП ГЕРБ лица, публичен ресурс, и по този начин извлича неследваща се облага за самия него, в качеството му на председател на ПП ГЕРБ, и за ПП ГЕРБ“, пише адвокат Белянова в своя сигнал.

„Моля да бъде установено налице ли е по отношение на заемащия висша публична длъжност – министър-председател, г-н Бойко Методиев Борисов корупция и/ или конфликт на интереси от: компрометирането на негови политически опоненти; „вкарването“ на държавни институции за „размазване на физиономии“ на тези, които не се съобразяват с г-н Борисов; знанието за предстоящо повдигане на обвинения, за да бъде „съсипан“ някой, а друг/и да “изгори“; компрометирането на институцията председател на Народното събрание, като заемащата понастоящем тази позиция – г-жа Цвета Караянчева, бива наречена „проста кърджалийска путка“, наличието в спалнята на г-н Борисов на банкноти и златни кюлчета и др. съдържащи се в записите (аудио и видео) и снимките данни за противоправно поведение, недопустимо и несъвместимо с изпълняваната длъжност“, пише още тя.

От ФАКТИ се свързахме с адвокат Албена Белянова, за да говорим относно подадения от нея сигнал до КПКОНПИ, относно очакванията ѝ какво би могло да последва след него. Разговорът ни четете в следващите редове:

- Преди да говорим за самия сигнал, адвокат Белянова, какво очаквате да се случи след него в контекста на това, че председател на КПКОНПИ е бившият главен прокурор Сотир Цацаров?

- Да, който си избра настоящия (бел: настоящия главен прокурор). Очаквам да бъде образувана проверка – така, както пише в закона. Тази проверка трябва да бъде извършена в рамките на два месеца или най-много три. По закон те имат двумесечен срок за проверка, като могат да удължат с още 30 дни, когато е от фактическа и правна сложност. Предстои обаче да разберем. Към днешния ден дори не са ми върнали регистрационен номер на сигнала, въпреки че изрично съм го изискала.

- Разбрахме какво трябва да се случи, но какво очаквате да се случи с този сигнал?

- В правомощията на КПКОНПИ е да извърши проверка и ако установи данни за извършено престъпление, да изпрати доклада от проверката към Прокуратурата, която вече знаем, че отказа да образува досъдебно производство. Трябва обаче да се уточни, че отказът се касае за първия изтекъл запис с гласа на министър-председателя.

- А Вие в сигнала говорите както за този запис, така и за следващите записи и снимката с чекмеджето.

- Да, точно така. Това в сигнала, което е отделно от изтеклите записи и снимки, е ползването на публичен административен ресурс от страна на министър-председателя, членове на ГЕРБ и съответно от членове на Министерския съвет.

- Става дума за използването на хеликоптер и автомобил на НСО, нали така?

- На това, но и на човешки ресурс. Защото на министрите и заместник-министрите българските данъкоплатци им плащаме да изпълняват правомощията си, съобразно това, което е посочено в съответния закон, а не да придружават министър-председателя на пиар акции, които са предизборни. За мен определено се касае за това, а и нещо повече – определено след случая на падналата скала на пътя за Рилския манастир, вече можем да говорим, че едни такива акции от негова страна могат да доведат включително до застрашаване на живота и здравето на хората. Той в крайна сметка през декември откри един път, който се оказа, че няма „Акт 15“. Ние, българските граждани, приехме това негово изявление, че пътят е модерен, че по него е безопасно да се пътува и две седмици по-късно се оказа, че има проблеми.

- Каква беше причината да се заемете с подаването на този сигнал – отказът на Прокуратурата да разследва първия запис ли?

- Да, точно така. Това, което направи Прокуратурата или не направи, за мен е гавра с интелекта ни. Очевидно подходът е да не се намерят данни. Те са работили за това да не се открият данни. Те не публикуваха и прокурорското постановление в цялост. Не оповестиха включително кой е прокурорът.

При условие, че и от страна на Елена Йончева, и от страна на „Биволъ“ и на „Е-вестник“ бяха възложени експертизи, които потвърдиха, че гласът от първия запис е гласът на министър-председателя, а снимките не са манипулирани, абсолютното игнориране на тези факти от страна на Прокуратурата е за мен е показателно, че това е изпиране – така, както беше изпран Владислав Горанов, само че от страна на КПКОНПИ.

Това не е обективно извършена проверка. Аз неслучайно в края на сигнала до КПКОНПИ съм посочила поне част от нещата, които биха могли да направят, за да може да кажат, че все пак са извършили проверка - хората, които да бъдат разпитани, съответно доказателства, източници на доказателства, които биха могли да бъдат събрани.

- Очаквате ли специални реакции по отношение на снимката?

Много хора казват, че няма смисъл, защото за тях е ясен резултатът от проверката. За мен първото нещо, което е важно е ние да покажем, че няма да ни обезверят, независимо какво правят. Ще търсим и ще отстояваме правата си, ще изискваме от тях да си вършат работата, такава за каквато им плащаме. Защото това, което направи Прокуратурата, е отказ от правораздаване, а ние на Прокуратурата плащаме, за да правораздава.

Другото, което смятам, че има значение и аз неслучайно направих е да подам сигнала в деня, в който в Европейския парламент беше изслушването на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. На 17 декември трябваше да бъде проведено заседание на групата, но поради неосигуряване на преводач беше отложено за миналия петък. Постановлението на прокурора е от 18 декември – от следващия ден. Това, че на срещата в петък в Европейския парламент участваха двама от заместник-главните прокурори, на мен говореше, че най-вероятно те ще отчетат свършеното или по-точно несвършеното от Прокуратурата по отношение на записите и снимките.

Това е в кръга въпроси, които от страна на Европейския парламент се задават към България в рамките на тези срещи. Аз съм изпратила сигнала и към г-жа Елена Йончева, която е член на тази Мониторингова група. Сигналът ще бъде разгледан и там и е възможно да послужи за допълнителни въпроси, а казусът да бъде проследен и от самия Европейски парламент.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 155 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Жоро
2 Отговор
Тоя е закъсала за пари.Да си намери чичко бизнесмен с палаво пи... и да се успокои.

Коментиран от #6, #42


Оценка:
-191 +16

Последния Софиянец
3 Отговор
В 18 00 часа Националния Протест срещу Борисов и Гешеф продължава

Коментиран от #43


Оценка:
-15 +138

Мнение
4 Отговор
Опит от страна на адвоката да си прави реклама на чужд гръб. Трябва при такива случаи, ако се докаже че няма престъпление да се образува дело за клевета.

Коментиран от #8, #10


Оценка:
-145 +16

Пловдив
5 Отговор
Не вярвам да има друга държава с толкова прости, нагли, лъжливи и крадливи държавни служители! Като започнем от банкянлийския полуидиот и надолу... всички... Ужас! Няма оправия с тази гнусна сган!

Оценка:
-10 +141

Адвокат
6 Отговор

До коментар #2 от "Жоро":


закъсал за пари, няма. Има общество, закъсало за справедливост. Познай държавата...

Оценка:
-6 +138

Дали знаете
7 Отговор
В Перник ББ поръча убийства на неудобни, а МВР покри всичко!

Коментиран от #52


Оценка:
-7 +100

Но ако
8 Отговор

До коментар #4 от "Мнение":


се докаже . /а то е ДОКАЗАНО/, ЧЕ ИЗНЕСЕНИТЕ ФАКТИ СА ВЕРНИ, КАКВО СЛЕДВА?

Оценка:
-5 +89

мдааа
9 Отговор
Досега само на Последния Софеанец не са му дали трибуна ..

Оценка:
-50 +12

Петьо Петров
10 Отговор

До коментар #4 от "Мнение":


Няма как да се заведе дело за клевета,тя подава сигнал за проверка,не клевети никого. Ясно е,че няма да има такава,но по този начин разобличава свързаността на кликата.

Оценка:
-2 +97

БУДА
11 Отговор
СИКАДЖИЯТА ОТЛИТА С ДВЕСТА ... СЪД И ПАНДИЗ ... ПЪТНИК Е ..

Оценка:
-3 +78

Беляново
12 Отговор
Г-жо Беляново, вие сте юрист и знаете, че подслушване на телефонни или каквито и да са частни разговори се извършва с разрешение на съдия и се използват специални разузнавателни средства от специални служби, оправомощени да извършват тази дейност. Този,който е направил тези записи, трябва да се идентифицира и да се подведе под наказателна отговорност ако докаже,че записите са оригинални и са събрани по незаконен път.Подавайки сигнал по закон вие трябва да посочите кой е извършителят на тези записи.Ако не знаете прокуратурата прекратява преписката защото излиза, че и те участват в компромати срещу висши държавни служители.

Коментиран от #15, #16, #17


Оценка:
-90 +14

тюфлека
13 Отговор
Хе..хе , той от кога си е прани гащи , след една процедура дет няма да назова щот трият.

Оценка:
-3 +36

Матей
14 Отговор
дАВАЙ,госпожо,давай го в съда за международни престъпления и срещу човечеството в ХАГА,боко е от световна величина.тука само индулгенции могат да му издават и той да се кипри като света вода ненапита.

Оценка:
-4 +72

ЗАЩО НЯМА РАЗКРИТИ УБИЙСТВА
15 Отговор

До коментар #12 от "Беляново":


ПО ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БУДА ОТ ДС ? ... МИСЛЕТЕ И ГЛАСУВАЪТЕ !

Коментиран от #34


Оценка:
-4 +61

я па ти
16 Отговор

До коментар #12 от "Беляново":


То по твоята система никой с нищо не можеш да доказваш в каквото и престъпление да било , камерите за видеонаблюдение отпадат автоматично , защото не е поискано съгласие .Или само за Тюфлека се отнася ?

Коментиран от #29


Оценка:
-2 +56

232323
17 Отговор

До коментар #12 от "Беляново":


Тиквеника не разрешава да се разследва, защото има още много записи и снимки. Нали това се опитват да постигнат, да се разследва, защото това е пробив в националната сигурност. Мразя да съм тиква, любимата пестен на питеците и главния тиквопитек.

Оценка:
-3 +56

БАЩИЦАТА...... КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА
18 Отговор
БОРИСОВ НАЧАЛНИКА ВИ.....ВАШИЯ ПАЛАЧ....НЯМА НУЖДА ОТ ИЗПИРАНЕ....ТОЙ ВИ ИЗПРА ВАС ИЗЦЯЛО....ЗЪЗНЕЩИ ОТ СТУД И ВИЕЩИ ОТ ГЛАД....ИСТИНСКИ ПОБЕДИТЕЛ И ВЕЛИКАН...КАТО ШЕРИФ ГЕШЕВ..

Оценка:
-39 +13

До 15,16,17
19 Отговор
Господине, ако имаш нещо, кажи го. С тъпозаключения не се занимавам.

Коментиран от #27, #28


Оценка:
-20 +4

20
Този коментар е премахнат от модератор.
Иван
21 Отговор
Сега вече трябва да дадем думата на всеки сулю и пулю

Оценка:
-30 +9

русофилистик
22 Отговор
Ако сте стигнали до там, да вярвате на адвокати, значи много сте зян.

Оценка:
-45 +8

В БЪЛГАРИЯ няма прокуратура.
23 Отговор
Като НЕ живеещ в БЪЛГАРИЯ и слушащ какви крупни скандали има на доказани злоупотреба с власт и пари и нищо,нищо не се случва не мога да напиша че има.Затова сте на този хал братя и сестри.Само голЕмото дърво по главите на такива работи.Нищо друго.Докато не се дум дум думнат известно количество престъпници от "елита" нищо няма да се оправи.И на 1во място трябва да е в това дум дум мафиота тиквоч.

Коментиран от #32


Оценка:
-4 +44

Бойко
24 Отговор
Коя е тази жена? Защо трябва да ни натрапвате мнението на някакви случайни хора? Доста безсмислено интервю. Трябва да помислите върху статийте, която пишете.

Оценка:
-58 +12

оня
25 Отговор
Дано ги метне както Кьовеши:))

Оценка:
-6 +14

не позна
26 Отговор
Oще една маша на БСП се изказа.

Оценка:
-48 +8

232323
27 Отговор

До коментар #19 от "До 15,16,17":


Няма нищо за казване, трябва да го каже прокуратурата, която в случая се ослушва като гърмян заек въпреки сигналите. България е единствената държава в ЕС, в която няма разделение на властите. Тиквеника казва, дава, взима, плаща. Това и в Русия го няма, може би в Беларус. Нека си отглеждаме втори Лукашенко Тиквунов като не се мисли, а се слушат тъпанари

Оценка:
-2 +31

казали са го но си т-п
28 Отговор

До коментар #19 от "До 15,16,17":


И не разбираш. Казах.

Оценка:
-0 +9

До 16
29 Отговор

До коментар #16 от "я па ти":


А бе господине, видеокамерите не са специални разузнавателни средства. Частните видеокамери записват обществени места или частна собственост на лица собственици на камерите. Няма право да записва частни имоти и телефонни разговори на други лица дуло и Пульо като теб и мен.

Оценка:
-19 +6

опг герб
30 Отговор
И лошото е че от еврогейските институции си правят пас щото им е удобен, а накои даже са партийки с нашия тиквоч.

Оценка:
-3 +26

военно положение
31 Отговор
Президента да обявява военно положение и първо да разчисти прокуратурата. Без работеща прокуратура и реформи там, нищо нама да стане.

Коментиран от #53


Оценка:
-5 +26

До 23
32 Отговор

До коментар #23 от "В БЪЛГАРИЯ няма прокуратура.":


Като не живееш в България пиши си за страната в която живееш. И вземи си купи българска граматика, научи я.

Оценка:
-14 +9

Комуновируса
33 Отговор
Червените кхмери само за революции,въстания,военни положения,затвори,бесилки,ковчези мечтаят. Такава алтернатива ни предлагат за управление.

Коментиран от #35, #36, #38, #40


Оценка:
-26 +6

ХАК
34 Отговор

До коментар #15 от "ЗАЩО НЯМА РАЗКРИТИ УБИЙСТВА":


Буда никога не е бил от ДС. Бил е пожарникар. Искал да е в ДС на правилно са го прецинили от ДС , че не става зя тях.

Оценка:
-3 +18

нагъл трол
35 Отговор

До коментар #33 от "Комуновируса":


Ще ти предложа друга алтернатива: всяка област избира по един прокурор, така както се избира кмет. Премахва се длъжността главен прокурор и всеки един прокурор, изръчен от областите на България, има право да работи в цялата страна, вкл и да проверява по сигнали своите колеги. Все ще има един честен да разследва премиера, теб да те разследва как така нямаш трудов или граждански договор никъде, а харчиш пари.... Какво ще кажеш, троче?

Оценка:
-3 +24

що бе шизо
36 Отговор

До коментар #33 от "Комуновируса":


Жената предлага прокуратурата да поработи малко, да свърши някаква работа, ти не, аман, сакън не може да разследвате премиера. Ами, като не може по законен път, значи ще стане по незаконен! Какво лошо има? На същия принцип по отношенше на забогатяването са и управляващите.

Оценка:
-4 +18

Чики-Рики
37 Отговор
Адвокат Белянова, много Ви симпатизирам и отлично знам,че това лице Бойко Методиев Борисов е пълен ,,дебил,, и удивително дебелокож,, темерут,,, който обаче е и много хитър също ,като ,, бременна,, хлебарка (това същество,като види,, дебелия,, и бяга за да се спаси),дори и да остане единствено!Това очаквам да направи и БМБ,за и без това не многото време, което му остава!Но Ви съветвам много да се пазите, защото ,, мутрите,,са безскрупулни ,а и по обясними причини не харесват напоследък, журналисти, адвокати и други обществени кръгове!

Оценка:
-4 +24

Петьо Петров
38 Отговор

До коментар #33 от "Комуновируса":


Изобщо знаете ли кои са червените кхмери, каква националност са и кой е Пол Пот? За какви революции и въстания пишете? Такива е имало срещу тях,а те са водили само партизанска война. Ако Ви интересува,питайте,имам личен опит с тях!

Оценка:
-1 +15

39
Този коментар е премахнат от модератор.
Темида
40 Отговор

До коментар #33 от "Комуновируса":


Когато всички законни и правови мерки срещу мафиотската диктатура са изчерпани и не действат гражданите имат право да защитят правата си и по друг начин

Оценка:
-3 +19

Тяната
41 Отговор
Няма шанс!!!!

Оценка:
-1 +4

Шантав
42 Отговор

До коментар #2 от "Жоро":


А ти си закъсал за акъл освен ако не си тролче.

Оценка:
-0 +6

Хаааха
43 Отговор

До коментар #3 от "Последния Софиянец":


ЧЕ НАМАЛЯВАМЕ КАТО НАЦИЯ... ФАКТ, НО ЧАК ПЪК 3/ТРИМА/ НА ПРОТЕСТ И ДА Е НАЦИОНАЛЕН.... КАТО ГЛЕДАМ РУМКАТА ПЕТРОВ И РЕНКАТА ИНДЖОВА ТАМ... МИ ПРЕСЪХВА ГЪРЛОТО... ЕЕЕЕХ, ДА ИМАШЕ ПО ЕДНА.. ЧЕ ДА СПРАТ ДА ГЛЕДАТ ЛОШО... СМЕШНИЦИ НЕ РЕАЛИЗИРАНИ... НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ.... ХААААХАААА...

Оценка:
-11 +3

Валентин Ангелов
44 Отговор
Много е права адв.Белякова , дебили български смотани.Прокуратура съд , ,мвр ,,това е Организирана Престъпна Група , която Ограбва и избива България.

Оценка:
-2 +17

МАЛКА пенсИЯ
45 Отговор
Не бой се народе,следващите-СВЕТА ВОДА,НЕ НАПИТА,майка Тереза,месии,Исус Христови,стой,тс гледай.На САЩ,се размина гражданската,но тук,надали.

Оценка:
-1 +3

великата Тиква
46 Отговор
Не му е за пръв път на Борисов да открива пътища без акт 15. При управлението на Орешарски той премахна бариера на участък от магистрала ..без акт 15. и призова шофьорите да си карат по същия участък .

Оценка:
-1 +1

любител
47 Отговор
не си хабете времето докато е на власт боко тиквата нито едно престъпление от негова страна а те са маже би хиляди няма да види бял свят.всичките му подлоги го покриват за всичко.за това всички на избори за да изметем тая престъпна шайка в затвора.

Оценка:
-2 +5

Адвокат
48 Отговор
Вярно е че при Ковид 19 ни паднаха доходите колежке, не не е много морално да си правите селска реклама на себе си на гърба на Б.Б.

Оценка:
-3 +2

Комунивирис
49 Отговор
До Петьо Петров, а вие другари знаете ли, както знаете за червените кхмери , какво е мутра, мафиотска диктатура, организирана престъпна група, подслушване на телефонни разговори с цел сваляне на законно избрана партия от власт, снимане без знание на собственика на помещение,в което живее висш държавен служител с цел злепоставяне пред обществото. Ако ви кажа, че сте идиот в лицето същото ли е като ако ми подслушате разговор с друго лице,в който разговор ви наричам идиот. Ако схващате разлика , добре. Другото е тролене с користна цел- злепоставяне на висш служител. Ако имате доказателства и ви е страх от отмъщение, искате статут на защитен свидетел, съдия(не главния прокурор) ви разпитват и завеждат дело. Другото е лаишко чесане на езиците. Този прочел, друг докато го бръснели чул зад гърба си някой да казва, тинтири- минтери.

Оценка:
-1 +1

Комунивирис
50 Отговор
Другарю Петров, знам какво е червени кхмери. В Камбоджа избиха 3/4 от народа си, в България 100 хил.в първите месеци след 9.09.1944 г.преди създаването на Народния съд.

Оценка:
-1 +1

MOLI
51 Отговор
Г-ЖО АДВОКАТ,ВНЕСЕТЕ СИГНАЛ,МНОГО ДЪЖД ВАЛЯ,КАК Е ВЪЗМОЖНО,БОРИСОВ ГО Е ПОРЪЧАЛ.И СКАЛАТА Е ПОРЪЧАЛ.МАЗЕТО МИ Е ПЪЛНО С ВОДА.МОЛЯ,ККОМПНИ ДА РАЗСЛЕДВА,ОТИДОХА МИ КОМПОТИТЕ!!! ТОЛКОВА ЕЛЕМЕНТАРЕН АДВОКАТ ДОСЕГА НЕ БЯХ СЛЕЩАЛА!!

Оценка:
-1 +1

Здрав разум
52 Отговор

До коментар #7 от "Дали знаете":


Кой? Кога? Къде? Аман от глупости

Оценка:
-1 +0

Здрав разум
53 Отговор

До коментар #31 от "военно положение":


Точно това е целта на оня с юмручето. Сваляне на законната власт и еднолично управление на бившите военни. Хора, бдете?!

Оценка:
-1 +0

Здрав разум
54 Отговор
По смисъла на НПК кое от всички тия е годно доказателство? Тая адвокатска ли е или активист от НПО?

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5