Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 12:05 12 289 36

Адв. Белянова пред ФАКТИ: Гавра е ЦИК да ме пращат да търся договора с „Информационно обслужване”

  • цик-
  • централна избирателна комисия-
  • парламентарни избори-
  • албена белянова

"Едно елементарно заявление по ЗДОИ се обсъжда два часа, а един от членовете на ЦИК не обсъжда самото заявление, а самия заявител", каза адвокат Белянова

Адв. Белянова пред ФАКТИ: Гавра е ЦИК да ме пращат да търся договора с „Информационно обслужване” - 1
Адв. Албена Белянова; Снимка: БСТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 19 януари 2021 година адвокат Албена Белянова изпраща заявление за достъп до обществена информация до ЦИК. Информацията се отнася до въпроси, които според нея „засягат опазването на честността на предстоящите избори”.

Следва отговор, че информацията вече е налична на сайта на ЦИК, а междувременно и разговор дали адвокатите са граждани и могат да поискат информация по реда на Закона за достъп до обществена информация.

За да говорим за този казус с Централната избирателна комисия и за предстоящите избори, от ФАКТИ се свързахме с адвокат Албена Белянова.

„Досега е имало не един или два случая, в които този въпрос (бел.: честността на изборите) е повдиган около избори. Самата реакция на управляващите на по-генерални предложения е доста странна – и за видеонаблюдението, и на електронното гласуване, и за дистанционното гласуване”, коментира адвокат Белянова.

„Въпросите, които задавам на ЦИК са три. Първият е по какъв ред и условия се ангажират тези, които въвеждат данните от протоколите електронно в „Информационно обслужване”. За последните избори това, което намерих като информация е, че се наемат специалисти - между 700 и 900 човека, които са ангажирани именно с това въвеждане на данните от протоколите от изборния ден. Никъде обаче няма информация как и по какви критерии се избират тези хора, с какво образование трябва да бъдат, за какъв период се наемат, включително какво възнаграждение им се плаща.

Вторият ми въпрос беше свързан с реда, по който е осигурен и ще бъде осигурен достъп до заседанията на Централната избирателна комисия, дали има някакви ограничения във връзка с противоепидемичните мерки. Питах, за да не може това евентуално да бъде ползвано като основание да се отказва присъствие на заседанията на някои представители на партии и коалиции.

Третият въпрос касае лицата, които биват сменявани в последния момент – в деня преди изборите, или в самия ден на изборите, колко са като брой за последните три избора и дали тези, които заменят титулярите, са обучени от ЦИК. Става дума основно за членове на секционни избирателни емисии”, обясни адвокат Белянова.

„Първо ми отговориха с едно писмо, което независимо, че е писмо, по същество представлява решение по заявление за достъп до обществена информация. По-интересно обаче е друго – на 28 януари, това може да се види и от излъченото онлайн заседание на ЦИК, в крайна сметка решение по заявлението ми не е взето. Това е в противоречие с вътрешните им правила за предоставяне на достъп до обществена информация, които регламентират, че самата ЦИК взема тези решения с мнозинство от 2/3”, разказа тя.

„По време на самото заседание интересен е един коментар. Едно елементарно заявление по ЗДОИ се обсъжда два часа, а един от членовете на ЦИК не обсъжда самото заявление, а самия заявител – защо той е адвокат, и казва, че едва ли не адвокатите не сме български граждани, защото законът казвал, че българските граждани имали право да получават информация. Това е много показателно за арогантността на немалко от хората, които в крайна сметка получават заплатите си от данъкоплатците”, продължи адвокат Белянова.

„Реално с писмото, което получих ЦИК ми казаха да си търся информация на техния сайт. ЗДОИ регламентира, че задълженият субект би следвало да се съобрази с предпочитаната форма на достъп. Аз с моето образование и грамотност, включително компютърна, бих могла да се поровя и да стигна до тази информация, вследствие на писмото, което ми изпращат, но за един друг български гражданин това не би било толкова лесно. ЦИК да ме пращат на сайта си, в раздел „Профил на купувача”, където да търся договора им с „Информационно обслужване”, е гавра.

По отношението на данните, които касаят броя сменени членове в изборния ден, това, което е посочено в писмото също е знак, че не им се занимава. Един вид „не е наша работа, оправяйте се” – така всъщност звучи. „Имало ги данните, но си ги съберете, сметнете си ги..”. Мен ме изненадва нещо друго – това е информация, която тях самите би трябвало да ги интересува. Те самите би трябвало да са проактивни, за да знаят и да могат наистина да осигурят честността на изборите и да са гарант за тази честност така, както и Изборният кодекс регламентира.

Препратиха ме към „Информационно обслужване”, където да потърся информация по отношение на това как се наемат специалистите, които въвеждат данните при компютърната обработка на данните. Изпрати заявление до тях в този понеделник, то е регистрирано във вторник, но към настоящия все още нямам отговор. Аз допускам, че и там е възможно да ми отговорят, че не са задължен субект или нещо друго, с което отново да не ми бъде отговорено. Но нека да изчакаме, може в крайна сметка да ми предоставят информацията”, обясни адвокат Белянова.

Относно честността на предстоящите избори, тя каза: „Мисля, че трябва да гласуват възможно най-много хора, за да може дори да има някакви опити за нечестност на изборите или за тяхното манипулиране, те да бъдат минимализирани и да не се отразят на крайния резултат. Определено това нежелание да бъде снимано броенето, отразяването на протоколите в секционните избирателни комисии, за мен говори, че не желаят да има прозрачност на самия изборен процес, а както знаем, тази непрозрачност винаги създава съмнения най-малкото за нечестност”.

„Основната цел на самия Закон за достъп до обществена информация е това – да бъде гаранция за работата на администрацията”, допълни тя.

По повод видеонаблюдението, адвокат Белянова каза още: „Не е необходимо да показват лицата на членовете на секционните избирателни комисии, но спокойно може да бъде заснет протокола с нанесените резултати при преброяването на бюлетините. Когато човек иска нещо да се случи, търси начин. Когато не иска, търси причини. В случая за мен управляващите търсят причини да не се случи видеонаблюдението”.

„При воля от страна на ЦИК, би могло дори в рамките на действащия Изборен кодекс да се помисли и да се даде възможност за начин, по който да се види, че това, което в момента е отбелязано в протокола от СИК, е това, което ще бъде като краен резултат. На тези избори виждаме, че ще има доста по-голяма ангажираност на гражданите при броенето на бюлетините. Много политически формация заявиха това. Ще се случва още едно паралелно преброяване”, коментира тя.

„ЦИК, както и всеки друг държавен орган, би следвало да работи в интерес на българските граждани, както пише в Конституцията, а не в интерес на отделна политическа формация. За съжаление виждаме напоследък, че това все по-малко и по-малко се случва”, каза адвокат Белянова в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойку шкафа

    53 9 Отговор
    Аз кото кажа туй ще става в тая кочина,ъъъъ исках да кажа държава...

    Коментиран от #3, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РАДИО ЕЛТО

    50 10 Отговор
    патологичния двуличник мутра крадец престъпник БОЙКО БОРИСОВ се гаври с целия БЪЛГАРСКИ НАРОД
    та герб се гаврят дтри с БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА паметници традиции

    Коментиран от #7, #8, #10

  • 5 😚😚☺️☺️

    18 9 Отговор
    Много си хубава моме-е-е-е.....
  • 6 Българка

    56 7 Отговор
    ЦИК, която е публична тайна, че е подлога на управляващата върхушка , чупи тъпомера по безхаберие в комбинация с цинизъм! Дилемата на ЦИК не са честните избори, а дали адвокатите са граждани! И за тези дълбоки професионални съждения калинкита получават шапка пари!
  • 7 Стойко

    32 3 Отговор

    До коментар #4 от "РАДИО ЕЛТО":

    След 3 дни предстоят потресаващи разкрития които ще променят България! Гледа ли видеото?

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да,да

    27 4 Отговор
    Адвокатката би трябвало да знае, че ако е поискала по правилния начин, съгласно ЗДОИ, след такъв отговор ще може да заведе едно дело, което и най-смотания съдия няма да се затрудни да отсъди в нейна полза.
  • 10 Стойко

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "РАДИО ЕЛТО":

    Влез в статията отдолу за доктор Брънзалов и виж коментар номер 23 и изгледай цялото видео което е малко над 16 минути

    Коментиран от #13

  • 11 Vanko 1

    15 6 Отговор
    И пак ще правиме нагласени избори. Явно вече са направени договорките. По колко ще се плаща за глас? Кой дава повече?
  • 12 РАДИО ЕЛТО

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    да СТОЙКО
    А СТОЙКО в тубата има един ЦАНОВ
    ИСТИНА ЛИ КАЗВА за господин БОЖКОВ
    а оня КИРОБРЕЙКА каквиса те ЦАНОВ КИРО БРЕЙКА

    Коментиран от #14

  • 13 РАДИО ЕЛТО

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Стойко":

    БЛАГОДАРЯ гледах го даже и вчера го гледах в тубата
    СТОЙКО ТВОЯ ККОМПЮТЪР УОНДОУНС 7 ли е

    Коментиран от #15

  • 14 Стойко

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "РАДИО ЕЛТО":

    Станислав Цанов след 3 дни ще публикува интервюто с Божков. Преди малко Божков се профила си във фейсбук е публикувал линк към видеото с думите - Ще смажа Борисов и Пeeвски! А Киро брейка е от Търново , преди 20-25 гидинк гравитираше около мутрите. Живее в един квартал Бузлуджа, до скоро на квартира, преди имаше заложна къща а сега жена му магазинче всичко за 1 лев. Сега гледа да изкара някой лев с видеота. Не вярвайте на всичко което четете и не пълнете джобовете на измамници

    Коментиран от #21, #27

  • 15 Eee

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "РАДИО ЕЛТО":

    Голям си шушляк писна ми от теб и спамовете ти. На всяка манджа мерудия,друга работа нямаш ли ве

    Коментиран от #19

  • 16 ПЕНКО

    7 18 Отговор
    ВСЕКИ АДВОКАТ Е КАТО "ЧАСТНИК -ПРОИЗВОЗИТЕЛ"-- ЗАЩО НЯКОЙ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ ДА МУ ДЪЛЖИ СЪДЕЙСТВИЕ ???? В СЪДА ДА ,НО В ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ -НЕ ,НЕ И НЕ !!!!!!!!!!!!!!
  • 17 Ох котьо

    4 7 Отговор
    На батко муцинката сладка ще ти изпапкам сладките устни
  • 18 ПЕНКО

    7 16 Отговор
    ЕЗИКЪТ НА АДВОКАТИТЕ Е : " КРЯКА - КРЯКА - КВАК " !!!!?????
  • 19 БЪЛГАРИЯ

    14 5 Отговор

    До коментар #15 от "Eee":

    гръмни се бе гербераст
  • 20 Брадвата

    14 7 Отговор
    Понеже някои пишете, че видиш ли, като протестирам, аз протестирам срещу "законно избрано" правителство, то това съвсем не е така. От, може би 30 години, а дали не са и повече - няма нито едно законно, демократично избрано правителство тая скапана държава

    Коментиран от #31

  • 21 РАДИО ЕЛТО

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Стойко":

    аБАЙ КУРТИ МАРИО МАРТИН СТФАНОВ що за ЧОВЕК Е действително ли кара ИНФИНИТИ а кой е ХЕМУС
  • 22 Перо

    15 6 Отговор
    Мутренският криминален режим се крепи на фалшифицирани избори и нищо,което крие риск за разобличаване не се дава като информация!
  • 23 Здрав разум

    3 10 Отговор
    Дежурните инсинуации. Още преди 10 години заради подобни ВЪВ ВСЯКА сеционна комисия има принтер, на който се отпечатват готовите и подписани протоколи. Получават ги членовете на СИК и застъпниците от ВСИЧКИ партии. Тая право защитничка не е наясно с процедурите и търси под вола теле.
  • 24 Здрав разум

    3 4 Отговор
    Поздрави на ЕЛТО/бивш КОЗЛОДУЙ/, БЪЛГАРИЯ/бивша българка/ и Перо, който си остава същия. Да ви е сладък хляба спечелен с честен тролски труд.

    Коментиран от #25

  • 25 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Здрав разум":

    Трола казва Дръжте троловете!
  • 26 бокича

    8 2 Отговор
    ГЕРБ се основава на конкретна мрежа от интереси, защото там няма идеология. Идеологията е кражбата.
  • 27 СКОРПИОН

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Стойко":

    кой е този БАЙ КУРТИ фактор ли е а

    Коментиран от #28

  • 28 Стойко

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "СКОРПИОН":

    Тоз бай Курти не ми се коментира! След изхвърлянето на ГЕРБ от власт и натикването на шайката на топло където им е мястото тогава всичко ще стане ясно за този бай курти ...
  • 29 Антикомунист

    3 3 Отговор
    Ах тези червени, все им се привиждат манипулации, измами и всевъзможни мошеничества, това го правеха точно те в началото. Сега нали във всяка избирателна комисия има застъпници от всички политически партии . Когато си губещ какво да кажеш.

    Коментиран от #32

  • 30 КРАДЦИ

    6 1 Отговор
    : Изпълнитeлeн дирeктoр нa "Acтрa Зeнeкa - Бългaрия"
    e Зoя Пaунoвa,
    a нeйнaтa дъщeря Eвa Мaйдeл e eврoдeпутaт oт ГEРБ.
    Тaкa пaк щe имa зa чeкмeджeтo.
  • 31 1997

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Брадвата":

    1997 одс вкара 137 депутата,беше мнооого трудно да го пробият, с помоща на царя и САЩ ,мулти груп и Русия успяха,никой не иска независимо национално одговорно правителство,повече великите сили няма да позволят да се повторят събитията от 1997,те застрашават тяхните интереси,България е с влияние 50 на 50 Руско и западняшко ,Бориков построи Турски поток без забележки от Европа и Сащ с подкрепата та Ердоган и Меркел,така е гопода,остават нещата направени с евро пари,друго развитие няма да има.каквото си надроби такова ще ....
  • 32 Анти комунист

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Антикомунист":

    Господин гербаджиев,,не се нарича анти комунист, а гербо европеец, какъв може да бъде комунист мутра бодигард на Тошо магарето,анти комунист като магаре което се представя за кон между конете.
  • 33 Антикомунист

    1 0 Отговор
    До #32 На такива първосигнални и ограничени хорица като теб по принцип не отговарям но ти си много зле бе човек. Не съм от никоя партия намразил съм ги още от БКП.(заради Илия намразил и Свети Илия както е в приказката).т Ти си против Европейски съюз(най добро място за живот в света) против Борисов, единствен досега направил най много за България.Или си тъп русофил или още по тъп болшевик.
  • 34 1215

    1 2 Отговор
    Изглежда Мая и комунистите знаят как се манипулират избори. Нали всички предишни избори са провеждани от тях, без президентските. Самите те нямат вяра в своите представители в комисиите и на наблюдателите си. Предварително се опитват да внушават на хората недоверие към избирателни правила, предложени и приети от тях. Когато Мая променяше изборния кодекс защо не предложи видеонаблюдение. А що се отнася до гласуване по пощите е най голямата глупост, която може да предложи някой.
  • 35 Бай Курти

    1 0 Отговор
    Че информацията е публична и я има в договора на Информационно обслужване.Всеки що годе грамотен може да я прочете.Ако трябва да угаждат на Сульо и Пульо ,колко време ще им трябва за това!?
  • 36 Димитър

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бойку шкафа":

    Адвокат Белянова когато бе на висок пост в енергетиката с голяма заплата и член на ГЕРБ си трайкаше и радваше на материалното си положение жените. А сега като я уволниха се прави на пръв борец срещу изборните измами. Но мълчи за родителите на целия изборен измамен процес тоест БСП, ДС които печелеха изборите в продължение на 30,40 години,а тя мълчеше тогава. Явно замириса на власт и пари и всички се втурнаха ламтейки да се докопат и уредят.