Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 20:36 10 723 138

Асен Генов пред ФАКТИ: Путин тепърва и все повече ще се превръща в токсична личност

  • русия-
  • владимир путин-
  • алексей навални-
  • съд-
  • присъда-
  • протести-
  • асен генов-
  • коментар

''Рейтингът на Путин много силно е паднал в момента, и то най-вече сред младите хора'', каза водещият на ''Контракоментар''

Асен Генов пред ФАКТИ: Путин тепърва и все повече ще се превръща в токсична личност - 1
Асен Генов, кадър: ''Контракоментар''

Случващото се в Руската федерация вълнува много българи заради непреодолимия сантимент на народа ни към тази страна, която в исторически план по-скоро ни е нанесла тежки вреди, отколкото да ни е помогнала за нещо. И все пак, когато едно общество се надигне в защита на човешки права и иска да извоюва истинска демокрация, не бива да оставаме безразлични. Още повече, че руският народ, особено сегашният му състав, няма пряка вина за поведението на някогашните, а дори и на сегашните му властници.

Протестите в защита на репресирания руски гражданин и опозиционен политик - Алексей Навални, събудиха чувства на съпричастност у целия демократичен свят. А наравно с това и гняв заради бруталното насилие, осъществявано от руската полиция над протестиращите мирно руски граждани. Вследствие на всичко на това все повече хора започнаха да коментират, а и да се надяват, че този кремълски режим е към края си.

По този повод, от ФАКТИ решихме да разговаряме с един хората в България, които най-сериозно и зорко следят случващото се в Русия в последните няколко години. Това е Асен Генов. Той има свое собствено предаване, което реализира посредством платформите за видео споделяне - Youtube и Facebook. В "Контракоментар", както се казва неговото предаване, процесите в Руската федерация са честа тема, коментирана включително и със събеседници от Русия.

Интервюто ни с г-н Генов можете да прочете в следващите редове:

- Г-н Генов, как оценявате шансовете актуалните събития в Русия - протестите заради случилото се с Навални, да съборят режима на Путин и елита около него?

- Много харесвам някои исторически паралели, които вече съм чувал. В тези исторически сравнения и паралели се дава много приятен и интересен пример, а именно, че по време на властта на императора, преди т.нар. ''велика'' Октомврийска социалистическа революция, също, както сега, е имало протести, също, както сега, казаците са били протестиращите, царската служба за обществен ред и сигурност - тогавашното КГБ, също така е упражнявало насилие и т.н., като в крайна сметка в голяма степен сякаш са успявали до известно време да потушат тези протести. Докато в един момент се стига до самата революция, само защото царският дворец не е имал достатъчно добра охрана, и няколкостотин души успяват да променят хода на историята в много по-черна посока за десетилетия напред. Даже за векове, бих казал. Със сигурност за XX в., а виждаме и влиянието на този исторически момент върху живота ни през XXI в.

Оценката ми е такава, че вероятно тези събития, които наблюдаваме в момента, със сигурност оказват своето политическо влияние върху процесите и събитията в Руската федерация. За мен е много показателно това, което всички коментират напоследък, а именно изключително високия процент на млади хора, хора, които може би за първи път са в изборна възраст, хора, които са в самото начало на житейския си и професионален път, около 20-годишни, навлизат или са по средата на своето второ десетилетие. Също така, търсейки отговора на това уравнение, не бива да вадим от целия процес информацията за това, че рейтингът на Путин много силно е паднал в момента, и то най-вече сред младите хора. Тоест, буквално въпросът ще успее ли Навални да свали президента, аз мисля, че ирелевантен. Ясно е на всички, че властта много дълбоко се е окопала, ясно е на всички, има такива заявки и индикации видими от втория протест, който беше на 31 януари, че властта ще използва все по-брутални и все по-груби средства. При втория протест арестуваните, според данни на правозащитни организации в Руската федерация, са били над 5000 души. Има информация за това, че тези арестувани са били тъпкани, буквално тъпкани в килиите. Например в килията, предвидена за 8 души, са били няколко десетки. Тоест, властта не насмогва, но не се отказва и дори засилва силата на своята репресия срещу протестиращите граждани.

Дали Навални ще успее изцяло да влезе в ролята на Нелсън Мандела, за което вече виждаме индикации в тази посока, светът по-скоро реагира по този сценарий, Лех Валенса предлага Навални за Нобелова награда за мир, докато е в затвора, а той вече е там, осъден на първа инстанция, това е по-скоро вторичният въпрос. Първият въпрос е, че сякаш сега, по-силно от всякога, устоите на вертикалата на властта, на върха на която е Путин и неговото обкръжение от олигарси, които мнозина наричат "Касичките на Путин", е много силно разклатена. Така че, струва ми се, че започва процес, но, че не бива да чакаме бърза развръзка - това също е без съмнение според мен.

- В контекста на това, че властта не се отказва - Вие дадохте примера с тъпкането в килиите, преди около 2 седмици Владимир Милов, съратник на Навални, Ви бе събеседник във Вашия видео формат "Контракоментар". Той каза нещо от сорта на това, че нещата в Русия не са толкова черни, колкото си ги представяме в цивилизования свят, ако приемем, че България принадлежи към него. Но буквално преди дни руският съд е осъдил главния редактор на онлайн изданието "Медиазона" Сергей Смирнов на 25 дни затвор заради туит, който е разтълкуван като призив за протест. Не е ли това признак, стъпка към севернокорейския модел?

- Милов със сигурност не отрече факта, че в Русия на практика в момента режимът е диктаторски, авторитарен. С него говорихме по-скоро на тема доколко наистина нещата са сериозни и, въпреки всичко ми се струва, че преки паралели със Северна Корея трудно могат да бъдат направени, ако искаме да сме максимално коректни, по една проста причина. А именно, че все пак не става дума за диктатура и репресивен режим в такива мащаби. Мисля, че в такава посока беше коментарът на Владимир Милов, когато беше мой събеседник. Ако трябва да правим сравнения, по-скоро ми се струва, че по-валидно е сравнението между това, което се случва в Руската федерация сега, и това, което се случваше, а и продължава да се случва в голяма степен, в Беларус. Механизмите на репресия, механизмите на насилие на управляващите спрямо протестиращите граждани, са аналогични. Тъпкането в килиите е най-малкият пример. Жестокостта, с която се бият, буквално се пребиват протестиращите, е сравнима. Жената, която беше изритана в корема (б.р. от руски полицай), е може би почти символен образ на това как действа руският ОМОН, а и как действат беларуските специални части. Там Лукашенко и негови подчинени директно, буквално призоваваха към насилие, имаше и разпространена информация за това, че едва ли не са били призовавани техните специални сили да стрелят на поражение спрямо протестиращите. В Русия пък тръшкаха хората по земята в снега, биха ги, има кадри как омоновците се опитват да нанесат умишлено увреждания на протестиращи. На едни от кадрите се вижда как един полицай скача върху крака на един вече повален протестиращ, който в дадения момент подлежи на задържане, и се опитва да му счупи крака, скачайки върху подбедрицата му. Тези паралели бих правил аз.

Разликата между Лукашенко и Путин е, че все пак Лукашенко зад гърба си има Путин. А Путин все повече вече няма опора зад гърба си и ми се струва, че обсъждайки процесите в момента, със сигурност в българското публично пространство трябва да се обсъжда въпросът за предстоящите санкции. А индикации, че санкции ще има именно във връзка със задържането и абсолютно незаконното осъждане и вкарване в затвора на Алексей Навални, вече има и от Щатите, и от Европейския съюз. Путин тепърва и все повече ще се превръща в токсична личност на международната политическа сцена. Руснаците имат една много хубава думичка - "нерукопожатная". Това е този, с когото не можеш да си стиснеш ръцете, той не е удобен вече да се ръкостискаш публично с него. Този процес, който сега започва, със сигурност ще доведе до края на ерата ''Путин''. Неговата ситуация не е лека. Той дори и да иска, не може да се откаже от властта, не може да излезе и да се пенсионира, както всеки друг политик би могъл да направи на една определена възраст. А не може, именно защото е обкръжен от страшно много криминални интереси. Ако не криминални, то поне от страшно много съмнителни, от гледна точка на западните демокрации, финансови интереси. Има един много добър анализатор - Пьонтковски, той от няколко години говори, като, разбира се, това нещо го казва във връзка със санкционни мерки, приети от Конгреса на САЩ, за т.нар. трилион долара. Това са пари, които, грубо казано, са свързани с корупционни схеми и подлежат евентуално на санкции, замразяване, от страна на американската финансова структура и институции. Този руски трилион долара можем да го сравним със стойността на двореца на Путин, известен от разследването, което Навални и неговият екип пуснаха ден-два след като той се прибра и беше арестуван в Руската федерация. Този дворец от мнозина беше оценяван на около 1 млрд. долара, а ние говорим за 1000 пъти повече - за 1 трилион. Тези обвинения, съмнения за финансови схеми, които е напълно възможно да надскачат рамките на закона, както би казал един бивш главен прокурор на България, са според мен голямата драма на Путин и днешната Русия. За Путин лично, именно защото той вече няма полезен ход и не може просто така да се оттегли. Философски, концептуално за Руската федерация, това разследване показа ясно на руските граждани, (допреди дни над 100 млн. преглеждания имаше филмът на ''Фонда за борба с корупцията'' на Алексей Навални, от които минимум 60% са от територията на Руската федерация, голямата пропаст между обикновения руски пенсионер и Путин и неговият дворец. Въпреки че на практика руският президент принуди, най-вероятно, един от неговите близки - Ротенберг, да признае, че той е бенефициентът на този дворец. Ротенберг нарече апартхотел този дворец.

Този дворец илюстрира дълбокия порок на днешна Русия, който влияе и върху страни като България със сигурност, и той се изразява в това, че в крайна сметка в момента в Русия наблюдаваме триумфа на службите, наследени от комунистическия режим, триумфът на КГБ. Независимо дали можем да определим Путин като директен имплант на КГБ във властта, с който завзема цялата власт в Руската федерация, или просто за нейна функция, той е кагебешник, той е човек, който произлиза от службите и на практика се качва на върха на държавата. Вече 20 години е несменяем там. А този дворец, ще цитирам Ходорковски, с чиято мисъл съм съгласен, е мечтата на съветския пенсионер за къща край града. Това е тази дълбока психологическа, философска деформация, която комунизмът е нанесъл на държавите, на народите, които е владял и контролирал, и то тотално контролирал. Докопвайки се до властта такъв член на службите, офицер от КГБ, какъвто е Путин, той реализира тази своя мечта, но по изключително порочен начин, свързан с тотално мафиотизиране на икономиката, обграждане с хора касички, които при необходимост, а такива процеси виждаме и в България много често, просто светват и изгарят като бушони, когато е необходимо. И ето, въпросният Ротенберг обявява, че въпросният дворец е негов, а не на Путин. Сякаш обаче ние не знаем, сякаш светът не знае, че идвайки на власт постепенно той създава своя кохорта от олигарси и един от тях при необходимост казва: "Това е мое, това не е Путин". Същото наблюдаваме и у нас - Барселонската сага например. Изведнъж се намират удобни хора, които казват, че всъщност това нещо там не е на еди-кой си, а тяхно. Схемите, за съжаление, са едни и същи.

- Споменахте за очертаващи се санкции. Според Вас заради колебание у институциите на ЕС и Щатите ли се забавят те или по-скоро да го отдадем на някаква институционална тромавост?

- Санкциите са много ефективен, но много тромав инструмент по една проста причина. Те трябва да бъдат настроени. Все повече руски анализатори, включително хора от екипа и близки до Алексей Навални, казват, че санкциите трябва да бъдат поименни и да засегнат точно тези кръгове - първият и вторият, най-близките кръгове около Путин. От една страна, съгласен съм с това, защото ако в крайна сметка те искат да си направят някакъв собствен рай на земята, в който притежават и упражняват абсолютната власт изцяло в свой интерес и от свое име, да го правят това в Русия. Ако ще карат яхти, да ги карат по руските водни площи. Ако ще строят дворци, да строят дворци край Геленджик. Защо трябва да правят това нещо на Запад?

От друга страна, тези санкции трябва да бъдат прецизирани от гледна точка на международното право. Тоест, те не трябва да се смешни и като бъдат наложени един добре платен и подготвен квалифициран юридически екип за няколко седмици или месеца да ги събори в съда и те да бъдат отменени. В този смисъл, ако говорим за някакво бавене на санкциите, то е именно заради нуждата да бъдат настроени прецизно и като ударят наистина да са ударили в десетката, а не заради колебание дали да бъдат нанесени. Вече имаме ясни индикации от мнозина лидери на Западния демократичен свят, че такива санкции безспорно ще има.

- Конкретно по отношение на Алексей Навални, адекватен ли е паралелът с Александър Солженицин?

- Този въпрос нека го коментират хора, които са дълбоки познавачи както на творчеството на Солженицин, така и на политическата личност, политическия профил или активистът Навални. За мен по-скоро е интересен въпросът, освен това, с което започнахме разговора - дали Навални може светкавично да предизвика някакви промени, какво би правил Навални хипотетично, ако приемем, че той успее достатъчно сериозно да се откопчи от железния захват на руските служби, яви се на избори и вземе властта. Тук влизаме отново в един сложен разговор, свързан с разбирането, което ние хората от бившия соц. лагер, (някои са по-млади и не са живели, но живеем в държава, която е посткомунистическа), имаме за т.нар. дълбока държава и това, което де факто този термин би могъл да определя в една развита западна държава или американската демокрация. А това именно са всичките тези хора от втория и третия ешелон на властта, които всъщност движат държавата, случват всичките процеси, които се случват в държавата, управляват държавата де факто. Те не е задължително да са корумпирани, не е задължително да са мафиоти. Докато в Русия, доколко тази дълбока държава не е именно проникната от хора, личности, които са пряко или косвено свързани с точно тези финансови интереси, които могат да бъдат определени и като криминални, довели до каймака, "до черешката на тортата" - този дворец в местността Геленджик, доколко те ще могат да се впишат в една евентуално нова власт, оглавявана от Навални, е един много сериозен въпрос и аз имам своите съмнения относно това дали той би могъл да бъде ефективен политически или властови лидер на тази държава.

Освен това, за Навални ние в момента знаем малко. Знаем за неговия публичен, бунтарски, свързан с протести и разследвания срещу корупцията профил. Ако говорим за политика Навални, то тепърва трябва да се стигне до хипотезата, в която той реално да може да участва в политиката - да се явява на избори, да ги спечели, да има достатъчно сериозна подкрепа и т.н. Това нещо неминуемо е пряко свързано с това ние да чуем повече от политика Навални за неговите политически възгледи. На този етап, както казах, струва ми се, че знаем малко по тези въпроси. Освен някои неща, ако се върна към интервюто ми с Владимир Милов. Последният каза, че Навални и екипът му виждат германския федеративен модел и конституция като един идеален, почти съвършен пример за това каква трябва да бъде прекрасната Русия на бъдещето. Този израз "прекрасната Русия на бъдещето" е формулиран от самия Навални, като част от една от неговите предизборни кампании, в които той е участвал лично.

Друго нещо, което съм чувал за неговите политически възгледи, и с това се изчерпват нещата, които съм проследил и зная, е желанието му за дълбока децентрализация. Повече власт на регионите, повече власт на местно ниво, за да могат тези власти на местно, регионално ниво на практика да управляват в интерес на своите съграждани там. Аз не виждам проблем с такава политическа логика, нито пък виждам проблем с политическата логика Русия наистина да се федерализира по един пример от Германия.

Ако обобщя, това са двата въпроса - какви са неговите политически възгледи и какви са реалните възможности той да участва в изборите. Защото на този етап, поне за 2024 г., той е отрязан със сигурност от предстоящите президентски избори в Русия.

От Вашето предаване ''Контракоментар'' съм чувал определени твърдения, че Навални е националист, което ако е вярно крие опасността, че той може да има същото имперско мислене, каквото имат днешните руски властници и идеолози.

- Аз не съм го казвал и не знам дали това е така. Има такива коментари, но ми се струва, че те в много голяма степен не са съвсем коректни. На първо място, защото все пак не бива да забравяме, че днешният Навални, или Навални преди 2,3,4 години, ако иска да има политическа подкрепа той не може да говори много различно от общите настроения в Русия. Вижте в България какво става. У нас в момента, до този момент, (на следващите избори ще видим) не можеше да се упражнява властта, да участваш във властта, ако ти не се заиграеш с някакви националистически възгледи. Не говоря за патриотични или родолюбски възгледи, свързани с истинското родолюбие и патриотизъм, а говоря за чисто националистически възгледи. В този смисъл, дори тези твърдения, свързани с това, че Навални е националист, аз не смятам, че имат сериозна фактологическа основа.

- Виждате ли прилики между руската и българската опозиция в контекста например на "Няма ляво, няма дясно"? В Русия е "Гласувайте за всяка партия, различна от "Единна Русия" на Путин", а у нас е "Всички заедно срещу мафията".

- Концепцията на Навални за Умното гласуване със сигурност не разграничава. Той призовава хората да гласуват за този кандидат, който има най-голям шанс срещу "Единна Русия". И тази система проработи на много места наистина. Ако правим някакъв паралел между българското "Няма ляво, няма дясно" и идеята на Навални за умното гласуване, с всичките условности може би такова сравнение би било валидно, защото в крайна сметка неговата същност е всички срещу мафията - да гласуваме и да се обединим всички срещу мафията, за да отстраним тези политици от властта, които ние определяме като мафия, като корупционери, като хора, които са узурпирали властта, като диктатори. Но това все пак е активистът Навални, който е сериозно ограничен в своите възможности да участва пряко в избори. Ако говорим за политика Навални, който, да речем, дава заявка за това да управлява Руската федерация, със сигурност ще е въпрос на абсолютно отделен разговор.

- Има и сравнения между акцията на Христо Иванов на Росенец и това разследване на Навални за двореца на Путин.

- Да, това се наложи като теза. Забавно е, не в лошия смисъл, по простата причина, че наистина става дума за съсредоточаване на огромен държавен властови и финансов ресурс в това да се осигурят едни приятни покои за някаква силна политическа личност. Отчитайки фрапиращата разлика в мащабите на финансовите параметри, политическите различия, различията между режима в България и този в Русия, аз мисля, че сравненията между Геленджик и Росенец са валидни.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тотьо

    74 9 Отговор
    Всяко чудо за 3 дни.

    Коментиран от #11, #38, #56

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Де Факто

    245 23 Отговор
    Айдеееееее, изровихте от мухъла ПОРЕДНИЯ ПРОШЛЯК.
    Само той ни липсваше.Сега е ред на Ни Ло.🤣🤣🤣

    Коментиран от #138

  • 4 МалкияЧовк

    33 214 Отговор
    навални тотално го разобличи путина, направи го за смях, цял свят му се чуди на акъла, жалка картинка, смешник .......

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Бегай !

    238 25 Отговор
    Даже не му четох повърнята.Тоя отдавна зоба от една антибългарска фондацийка.

    Коментиран от #64, #82

  • 6 Някой

    209 21 Отговор
    Със сигурност не може да стане по-токсична личност от теб
  • 7 Козяк 16

    16 127 Отговор

    До коментар #4 от "МалкияЧовк":

    Браво.Точно така.🤣
  • 8 Токсична личност?!

    190 15 Отговор
    Определено много по подхожда на това нещо на снимката, което не може да се ориентира сексуално, но иначе морал раздава,а ,бе с една дума излишък на недостиг.

    Коментиран от #43

  • 9 Малък ти ходи,но

    132 10 Отговор

    До коментар #4 от "МалкияЧовк":

    Човек е обидно за другите, които са човеци. Пък Нефелни си го взимай в спалнята да пасувате вместо.
  • 10 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    114 8 Отговор
    Пенделчето надигна глава над лаYната, огледа се и скришом си похапна от тях...
  • 11 кнаус 485

    99 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тотьо":

    А бе , тоя не беше ли от последователите на кришна.....
  • 12 ЧЕПА

    148 6 Отговор
    Е па като му видях физиономията разбрах че е шпатула на Сорос . Абе триполов Джендър
  • 13 Бесен Язовец

    125 7 Отговор
    Бай Стъклара седераста критик на президента на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин????!!!!! Отивай да надуваш стъкло не се прави на умен и критик Муньо!
  • 14 нашия

    10 65 Отговор
    сантимента на българския народ към Пусия е сантимент на подител към порасналото му дете-създадени от нас отлгледани и ...нека се развиват

    Коментиран от #16, #54

  • 15 Jeik

    96 5 Отговор
    Асен Мишока!

    Коментиран от #21

  • 16 нашия

    6 27 Отговор

    До коментар #14 от "нашия":

    Русия---да се чете
  • 17 Философа

    94 7 Отговор
    Асен Генов е умен като мандрил в тила!
  • 18 Сандо

    116 8 Отговор
    Защо ни занимавате с мозъчните перверзии на един пропаднал,дори в България,дегенерат?
  • 19 Недков

    107 7 Отговор
    Идиотът Генов е не само прост но и безкрайно глупав, ако си въобразява, че има и по-прости от него в България. Може да има но на Запад, де измислиха Навални като герой.
  • 20 Private Spaсe

    100 5 Отговор
    В този сайт все публикуват мнеята на разни убитаци като Асен Генов
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Gufreto

    89 6 Отговор
    От техникума по керамика и стъклообработка големи критици на Кремъл излизали цццц...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гал

    88 5 Отговор
    Стига сте пускали тия олигофрени. Сайта го четат доста хора и повечето са над нивото, на много от публикуваните тук статии. А този не става и за махаленска клюкарка. Обидно е.

    Коментиран от #27

  • 25 Диверсант

    88 5 Отговор
    АСАНЕ,, АСАНЕ... да вълнува се българина от това което става в Русия, но ти явно не четеш. А на мене ми е трудно да си представя по токсично нещо от еврогейски соросоид.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 шефа

    57 5 Отговор
    ПЛЮНКА токсична е била СП.......ТА от която си направен в задния двор на ма.......... ти.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Антигерб

    78 5 Отговор
    Хайде стига - поредния соросоид но пак със същите опорки - няма ли един соросоид с малко мозък че да каже нещо друго. То бива да тъпчат на едно и също място но ми втръсна вече.
  • 31 Точно толкова

    73 5 Отговор
    Капацитета на Нахалний е очно толкова като но тоя кратунковец.
  • 32 БАБА ГЕРДА

    4 44 Отговор
    ПУТИН БУНКЕР
  • 33 Ама много

    68 3 Отговор
    Одърте бе,геновия унук.Много смъкна гарда.Беше закротил,сега откъде изскочи? Казваха ти умни хора,че карането на " задна" много състарява.И аз не вервах,но като те гледам съвсем си издухал генерацията от тези ласки.Колкото до " децентрализацията на властта" във Русия,ами това е знойния ви мираж на неолибералите.Местен дворянин със десетина олигарси- помешчици.Продавай,изнасяй всичко, колкото ти душа иска.Няма контрол,няма власт! Данъци,за Бог да прости,колкото да не е без хич! Другото между болярина и помешчиците.Но пропускаш времевия фактор.Сега не са времената на юда Горбич и пианде Елцин.И Русия е друга.Путин сам ще се отегли.Но когато той реши,и се убеди,че на терена ви няма.А този- след него ще бъде още по корав.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂

    13 53 Отговор
    Жужето обикаля дрогирано обезумало бункера края му е близо чака го аквариума пред кремъл😂😂😂😂😂да го замерят с яица като пукяса
  • 37 другарят

    69 10 Отговор
    О, Боже! Още един соросояд-помияр взе да мери рейтинга на Путин.
  • 38 За жужето и 1 ден му е много😂😂😂

    7 42 Отговор

    До коментар #1 от "Тотьо":

    Така става като нямаш мозък в главата а си агент и мислиш как да се докопаш до западните благинки и не даваш на хората от народа ти да имат достъп щото ги смяташ за низсшестоящи и ги пращат в лагерита на смърт

    Коментиран от #42

  • 39 Гюро Михайлов

    58 6 Отговор
    Поредния платен клакьор.
  • 40 сърбин

    47 5 Отговор
    Асене,теб кой те из...ра?
  • 41 Антитрол

    70 4 Отговор
    ФAКТИ рeшихмe дa рaзгoвaрямe c eдин хoрaтa в Бългaрия, кoитo нaй-ceриoзнo и зoркo cлeдят cлучвaщoтo ce в Руcия в пocлeднитe някoлкo гoдини. Тoвa e Aceн Гeнoв. Тoй имa cвoe coбcтвeнo прeдaвaнe, кoeтo рeaлизирa пocрeдcтвoм плaтфoрмитe зa видeo cпoдeлянe - Yоutubе и Fасеbооk.

    То хубаво че сте решили да разговаряте с него ама защо не го попитахте от къде си изкарва парите за да преживява защото в неговото "предаване" се занимава само с плюене по Русия но официално никой не му плаща за това (неофициално знаем за едно НПО).

    Та другия път преди да публикувате глупостите му го попитайте.
  • 42 Жужето,жужето,но

    31 6 Отговор

    До коментар #38 от "За жужето и 1 ден му е много😂😂😂":

    Се оказа ,че освен умен и е педя човек- лакът чеп .

    Коментиран от #49

  • 43 Боко Тиквата

    41 2 Отговор

    До коментар #8 от "Токсична личност?!":

    К'ъв е тоа гей?!

    Коментиран от #95

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Gost

    51 5 Отговор
    Платен клакьор! Куража му стига да удря жени, протестиращи. Що не попадне на някой по-така?!?! Ще реве в полицията отново, че е бит .... абе и е.. ан да е, пак ше реве, че е бит. Мижитурка платена!
  • 46 Iviviv

    50 4 Отговор
    Абе факти аре един път па поканете един,, експерт"който да не е долен соросойд моля ви се.
  • 47 Тъпан

    34 3 Отговор
    Тоя вони и е объл милият няма как да го осъзнае..
  • 48 Гост

    41 2 Отговор

    До коментар #44 от "За един прЕАтел":

    А, ти мекотело, кой те роди?! От някой НПО-ЕЦ ли си заченат, или генетично увреден в последствие?! За един мой приятел питам, интересува се живо от животни.

    Коментиран от #51

  • 49 Стига ве ..

    2 12 Отговор

    До коментар #42 от "Жужето,жужето,но":

    Ти пипа ли го ?

    Коментиран от #59, #62

  • 50 Asar

    37 3 Отговор
    О г-н Генов от Вас по-голям простак няма,разбира се ако можете да ме разберете.не бъдете във всяка манджа мелодия.
  • 51 Даскала

    4 20 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    Няма да обяснявам кой ме е родил на някакво човекоподобно без собствена мисъл :) Още повече на Нещо, което не може да напише два реда без грешки!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 питане

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "нашия":

    Това Пусия нарочно ли го измисли,или печатна грешка?Ако е нарочно си малък гении!
  • 55 Lol

    27 2 Отговор
    Ако не плачат, ще си загубят работа от шеф САЩ!!
  • 56 Един и същ автор

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тотьо":

    повтаря едни и същи глупости!
  • 57 НАВАЛен

    36 2 Отговор
    Е ТОЯ "РАЗБИРАЧ" ОТДАВНА НЕ БЕШЕ СЕ ИЗХОЖДАЛ В ПОЛЗА НА ЧИЧЕ ШОРОШ !!!!
  • 58 Ганьов

    40 3 Отговор
    Генов, ти виждал ли си скоро на снимка бе?
    Ако има нещо, което опредлея понятието "токсично" то това си ти .
    Ни визия, ни акъл, ни бъдеще..... НИЩО! Голямо НИЩО сте!
  • 59 По важното е

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Стига ве ..":

    Че ти го усещаш
  • 60 555

    7 33 Отговор
    Евала пич, само ако знаеш колко си прав. Лайнените комундета ще пукнат от злоба.
  • 61 681

    26 3 Отговор
    Ей, соросоидче мръсно....да вземеш да се скриеш
  • 62 Не ама

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Стига ве ..":

    вие врещите все едно сте се оцнали на него!
  • 63 АЯ21

    24 4 Отговор
    E..й Соросоидче, какво ти разбираш от Путин,Русия и западналата дЪмокрация.
    На 10/04/2021 година ще те уволня, познай защо на този ден ?
  • 64 Мижитур

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бегай !":

    Я....тоя изкопаем мижитур от къде изпълзя.....
  • 65 Rado

    5 30 Отговор
    Трол фабриката изпраща команда за защита на Путин с линк към тази статия.
  • 66 Я, колко словесна плява

    22 3 Отговор
    От години има ТОКСИЧИ ЛИЧНОСТИ, ЕДНА В ПОВЕЧИЕ, няма сериозно да наруши баланса. Нищо лично, но за мен писача е по'-токсичен
  • 67 3,14К

    25 3 Отговор
    Генов и Антоанета Цонева (специалиста по изборно законодателство на Хр. Иванов), оглавиха протестите, които върнаха Борисов през 2013г обратно във власта. Жени по поръчка!
  • 68 Чичко Дарвин

    29 3 Отговор
    Заради такива като този Макак не бих гласувал за Да България.
  • 69 Перо

    27 3 Отговор
    Джендъра да си гледа примата и пребитите млади хора-демонстранти в БГ,вместо да бръщолеви неграмотни простотии,защото нищо не разбира!
  • 70 Galen

    31 3 Отговор
    И кой е този толко голям стожер, че му се дава трибун за небивалиците, колко пъти ходи до Руската Федерация за да си прави тези изводи?
  • 71 Los Zetas

    25 3 Отговор
    Пешо-Грознара Бети и Асенчо отново блеснахa с простота!
  • 72 2001

    27 3 Отговор
    Асен Генов някаква врачка ли е, да си покаже червения паспорт кога ходи в Русия за да твърди това което е избълвали от къде си е изавади заключенията ! Профан абс профан.
  • 73 Mirko

    25 3 Отговор
    Тоя от някой кришна ашрам ли го намериха или от оргията ли го изкараха...
    Последно беше смешката като въпросния демоничен сектант и кришнар щеше "да пази" Александър невски от "рокерите на Путин" че те бяха православни и искаха да запалят там свещичка...
  • 74 русф

    7 16 Отговор
    Как да няма гръб Путин.Китай му е гърба.Дали е истина, скоро ще стане ясно.Набиват на обикновения руснак, че Китай са и могат да се справят с лидерството в света.Само се чудя, ако ги нямаха сащ, откъде китайците щяха да крадат технологии модели на социални системи.

    Коментиран от #93

  • 75 Джони

    14 2 Отговор
    Смехоранчо сладък!
  • 76 маNGо Джери

    16 3 Отговор
    Тоя брат'чед го знам, от нашите е.
  • 77 Шорош

    22 2 Отговор
    Кой е този соросоид Генов , че не се сещам !
  • 78 Gospodа

    11 1 Отговор
    И ТИ СИ ГОЛЯМ БОКЛУК!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Дърт пее..раст...

    26 3 Отговор
    Най големия и най умерения президент,лидер,в Историята на Русия..А ,тоя пен...дел е обикновен глупак..Даже и не го четох ,Тоя ,Геноов..За жълти стотинки ,са готови да станат плюнки!!!.Генов ,Ко работиш???.
  • 81 Димо

    19 1 Отговор
    Това не е гейпарад
  • 82 1111

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бегай !":

    Голямо одобрение за някой, който дори не е чел статията.
    От кого са лайковете?

    Коментиран от #84

  • 83 Седесарят.

    25 2 Отговор
    Младите хора трябва да слушат родителите си,И ,и ,да отиват да работят.В завода..Кога падна СССР,и половината свят,се затлачи,с лъжа и демагогия,тез малки диванета,не бяха родени... Генов,за малко да сравни Тротцки с Навала,ама се дръпна.Усети се..Пълен въздухар.Ний ,в България,според Генов и СДС,нямаме нищо общо с Русия,.!!Нямаме общи точки в история,религия,език,.ценности,..И ,тогава ,Защо, трябва да съм съпричастен, със живота и участта на Алексей Навални???. Кво ме интересува тоя хохльо.???.Еее.???
  • 84 стоян георгиев

    5 27 Отговор

    До коментар #82 от "1111":

    лаиковете са от събраните в групата люблю путин дето се подвизава тук.много мразят някои умен и образован да им обяснява.не го четат щото си знаят,а и опорките им ги пращат директно от масква така че всичко е наред.

    Коментиран от #90, #92

  • 85 Георги

    17 2 Отговор
    Сега остава да поканите и другия соросоид - Хаджигенов, да разкаже за Мравин
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Руспапу

    20 3 Отговор
    С Путин никой ама никой не може да се мери това е човекът създал равновесие в света казва се ПАРИТЕТ.Дарагие маи друзя...... Хамерийанофилиоиди. НЕ ДВОРЕЦ ЗАСЛУЖАВА А ВСИЧКО ....

    Коментиран от #106

  • 88 бягай бе

    12 1 Отговор
    пикльо....
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Въпросче

    9 2 Отговор

    До коментар #84 от "стоян георгиев":

    Колко е умен и образован този Генов , колкото теб ли ?
  • 91 Иво

    14 2 Отговор
    Този хигиенист кой беше, смотльо върни се от дупката която си излезнал.
  • 92 Иво

    11 2 Отговор

    До коментар #84 от "стоян георгиев":

    Бягай някъде да бръкнат в шокотерията ти.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 луд доц

    15 2 Отговор
    Кой рейтинг бил паднал ???
    Сред колко от младите хора ???
    Алоуу ! Коментаторчето ! Нали се вижда ,колко са не младите , а колко общо са хората по протестите ! Това е Русия ! И тези протести , за мащаба на Русия са си направо мижави !
    Пък ти сигурно четеш и слушаш само Радио ЦРУ !
    С М О Т А Н Я К
  • 95 луд доц

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Боко Тиквата":

    КъВ ? Братовчед на СерГей !
  • 96 карбовски

    17 1 Отговор
    От този по-платен политически гей няма в последно време !
  • 97 Щерев

    9 1 Отговор
    Ко мое да каже асистент у Драгалевския лаборант?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ЦарВул

    18 2 Отговор
    Путин си е Путин!А ти кой си?СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТЕН ПЛЯМПАЛОЗАВЪР!К,ВО СИ ЗАПЛАКАЛ НА ЧУЖДИ ГРОБ?НЕ ЗНАЕШ НИ КЪДЕ МУ Е ГЛАВАТА ,НИ КЪДЕ СА МУ КРАКАТА!ПУТИН ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА,А ТИ НА БУНИЩЕТО!!ПАДНАЛ МУ БИЛ РЕЙТИНГА!!!А НА НАШАТА ТИКВА ОТКООГА Е ЗАМРЪЗНАЛ ПОД НУЛАТА АМА СИ СТОИ ТУК ,ЦАРУВА СИ И НЕ МУ Д.ЕМЕ!!ИЗМИСЛИ НЕЩО ПО ИНТЕРЕСНО И ТОГАВА СЕ ИЗХОЖДАЙ ПО ВАПРОЗИ ,КОИТО НЕ СА ОТ ТВОЯ КАЛИБЪР!!!!

    Коментиран от #103

  • 100 любопитен

    15 1 Отговор
    Някой прочете ли докрая щуротията на Асенчо?
  • 101 ExtraVirginBG

    14 1 Отговор
    От де го изнамериха тоя Прошляк!? Някои мечтаят за религиозни, газови, петролни, етнически, мафиотски и какви ли не други войни в ОНД, придружаващи "демокрация"- та съвременен тип. И разбира се индиректно плаща на глупаци като тоя, дето си мисли че парите му падат от небето, оти е мого гуем мислител.
  • 102 любител

    14 2 Отговор
    асенчо ти май си едно отявлено герберче на хранилка.арестували един предател ревеш и то срещу президент а къде беше когато хиляди стачкуваха в софия полицията мъкнеше и пребиваше хората по улиците или тогава плюеше нашия президент.а нещо да кажеш за чекмедженцето милионерче.
  • 103 любител

    7 2 Отговор

    До коментар #99 от "ЦарВул":

    той е едно заблудено герберче на хранилка.хахаха
  • 104 Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂

    4 14 Отговор
    Края на империята на злото наближава всеки миг жужето обикаля обезумяло бункера и нищо не може да промени само с кражби от запада не става 😂😂😂😂ушанския ген е обречен😂😂😂
  • 105 Шмтъркан

    6 4 Отговор
    Путин е токсична личност, но хАсен ГенОFF е много по-отровен!!!
  • 106 любител

    11 2 Отговор

    До коментар #87 от "Руспапу":

    прав си пич той възстанови русия икономически и въоръжение.ако не бяше до сега целия свят щеше да лиже г--ъ на мръсните янки.
  • 107 ЕЙ ОНЗИ

    11 2 Отговор
    Асанчо ма,ма мнооо си ми умничък ма,наследство от мама или от тати ти е тоз всичкия мозък?
  • 108 6336227

    11 2 Отговор
    Няма нищо по-лошо о глупаво, когато хейтваш други народи докато твоя двор е пълна кочина.
  • 109 Георги

    10 3 Отговор
    Що се излагаш бе г-н Джурналист.
    Имаш ли си идея колко си далеч от тази професия а да не говорим че понятие си нямаш за какво пишеш и как се излагаш генерално пред хората като драскаш подобни простотии. Не срами поне родителите си като публикуваш подобен бълвоч. Ще умрат от срам хората като прочетат отзивите на читателите за твоята "работа". Мале, мале какво поколение журналисти идва.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Народа надува предатели!

    0 1 Отговор
    Това е от вярно по-вярно, но може да се чете и "народа надува предателите".
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 един от всички

    7 2 Отговор
    Този пък точно (Асен),няма абсолютно никаква компетентност по такива въпроси,за да изказва и той мнение. Още повече,че става въпрос за чужди управници. Откъде накъде да ни интересува,кой какъв е?
  • 114 Смях

    4 7 Отговор
    Разбираемо е че виете на умряло. Скоро ще ви секне кранчето от което текат копейките.
  • 115 Труман

    9 2 Отговор
    Генов,стига с тези крокодилски сълзи за Навални Путин и Кремъл си правят гаргара с Навални. 100 като Навални да има не променят нищо .Нима може да се очаква в 150.000 Русия да няма недоволни Съшото е и у нас и по света.. Какви ги бръщолевиш: Света бил възмутен за ареста на Навални . С голям зор ще изброиш 40 страни Това ли е света? В света има 200 държави.

    Ако зависеше от Навални той нямаше да се връща в Русия .Щеше да си остане на запад и харчи милионите . Германия го подтикна да се върне.Да е като пушечно месо Да може да съживят опозицията срещу Путин. Да има опозиция срешу Путин .Но тя е нищожна. Не променя нищо.
  • 116 валери

    4 1 Отговор
    Кой си ти бе? Кълвач!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Stoian

    5 0 Отговор
    Я се скрий бре
    Като сте толкова загрижени за Русия отивайте там и започвайте да се занимавате с политика,какво чакате.Балъци смотани
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Ной

    4 0 Отговор
    Този да се гръмне
  • 121 1520

    4 0 Отговор
    на агнето майка му е по умна от този тъпан
  • 122 1520

    4 0 Отговор
    не всеки който носи очила е достатъчно интелигентен примера е пред вас
  • 123 Елате ни вижте

    2 0 Отговор
    Асен кой?
  • 124 Асенеее

    2 0 Отговор
    добре,че не ти чета глупостите,а гледам руска телевизия та знам за рейтинга на путин и правителството.На твоите глупости могат да вярват невежите и заблудените. Токсичните личности за света се намират на запад и зад големия гьол. То е тъй и в природата от изток изгрява слънцето-живота,на запад е залеза -смъртта и токсичността.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Хан Мадурай

    3 0 Отговор
    Защо давате трибуна на полуидиоти?!
  • 129 123

    2 0 Отговор
    По-добре Путин вместо третополовата соросня
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Ейти

    2 0 Отговор
    Не ми трий коментара боклук модерор.
  • 132 Гост

    1 0 Отговор
    Само като му гледам джинжифиловата физиономия и ми става ясен тоя...
  • 133 Питам

    2 0 Отговор
    Абе дек ви вербуват и дават хонорарите .ДА СЕ ПРОБАМ И АЗ -Е ЕЕЕЕЕ НЕМОМ ДА ПАДНА ТОЛКО НИЗКО КАТ ВАС.
  • 134 Бодак

    2 0 Отговор
    Асенчо Генов е НПО-шка на каишка, който получава заплата да плюе срещу Русия. Той почти винаги се занимава с плюене срещу Русия.

    Това са долни и непочтени неща, които достойния човек за пари не би напраеил.
    Но НПО-шките са си по природа продажници. За пари биха продали и майчиното си мляко, а тези хора друго не умеят да вършат и ако не са НПО-шките заплати ще са безработни.
  • 135 Ха-ха

    1 0 Отговор
    Токсичният храненик на Сорос говори за токсични личности. Дори не го чета,тоя е с печат " предател" на челото.
  • 136 От Димитровград съм

    0 0 Отговор
    Асен не ми приема поканата за приятелство, а съм му фен дева. Лош човек почвам да си мисля че е 😃
  • 137 Мартин

    1 0 Отговор
    Асен Генов като видя, че не му се получава с кръга "Капитал" на Иво Прокопиев, започна да коментира Путин... няма такъв жалък човек като него!
  • 138 ле ле

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Де Факто":

    крокодил генов..ти къде си слагаш..твоите фенове толкова много през живота не са чели..