Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 16:00 5 532 26

Тема на ФАКТИ: България по пътя към еврозоната - митове и факти (част 3)

  • българия-
  • erm ii-
  • еврозона-
  • мартин димитров

''Най-големият мит е, че заради евроизацията, с други думи възприемането на еврото, ще има голямо нарастване на цените'', категоричен е икономистът Мартин Димитров, който бе наш събеседник

Тема на ФАКТИ: България по пътя към еврозоната - митове и факти (част 3) - 1
Мартин Димитров, снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 10 юли 2020 г. България официално бе приета в чакалнята на еврозоната. Новината тогава дойде на фона на току-що стартиралите протести срещу родното правителство и главния прокурор, но това по никакъв начин не отне от значимостта ѝ като може би най-доброто нещо, случвало се нашата Родина в изминалото вече десетилетие. Оттогава насам периодично от ФАКТИ Ви представяме експертната гледна точка на общественици, които могат да оборят митовете и да изтъкнат значимите позитиви и на присъствието ни в чакалнята на еврозоната (ERM II), и на фактическото възприемане на еврото в България.

Днес медията ни проведе разговор с Мартин Димитров, икономист и политик с богат опит, въпреки младата му възраст. Диалогът ни започна с неговия коментар относно митовете за влизането в еврозоната, хвърляни в пространството през години.

''Аз искам да започна от там, че хибридната война, която се води срещу Европейския съюз и в частност срещу България, се опитва да обърка гражданите на различни страни, включително нашите сънародници, и да ги настрои срещу Европейския съюз и срещу евроизацията. Т.е. това е съвсем целенасочена политика, която идва от Евразия и чиято цел е да намали подкрепата за Европейския съюз.

Евроизацията е стъпка в посока на европейска интеграция. Тези от Евразия, които провеждат хибридната война, те искат да пречат на по-нататъшната европейска интеграция. Колкото по-слаб и по-нестабилен е Европейският съюз, толкова по-добре за конкурентите му, които идват основно от Евразия. За това и те искат да отслабят Съюза и да спрат процеса на интеграция. Интересът на България е да продължи към европейска интеграция, отстоявайки обаче своята национална идентичност. Аз например съм за данъчна конкуренция. Не съм за хармонизация на данъците. Но това не пречи България да продължи по пътя на възприемане на еврото.

По отношение на митовете. Най-големият мит е, че заради евроизацията, с други думи възприемането на еврото, ще има голямо нарастване на цените. Има страшно много проучвания в тази посока и те показват, че става въпрос за нарастване, което е десети от процента, нещо като 0,3% средно за разглежданите страни, което е минимално и касае най-вече сектора на услугите. Това е най-големият мит и най-голямата заблуда, която целенасочено се вкарва в обръщение в тази хибридна война, която споменах.

Другият мит е, че като приемеш еврото, едва ли не ти губиш самостоятелност'', коментира Мартин Димитров.

''Ползите са много по-големи от рисковете. На първо място, еврото е втората световна валута, което означава, че с възприемането на еврото валутният риск и транзакционният риск много спадат, драстично спадат. Големите ползи са в областта на търговията. Практиката от други страни, които пристъпиха към евроизация, показва, че имаш увеличение на търговските потоци не само в Европейския съюз, но и извън него.

Друга голяма полза е в областта на инвестициите. Възприемайки еврото, цените стават по-прозрачни, транзакционните разходи, както вече споменах, намаляват и това увеличава потенциала за инвестиции. Самата икономика и държавата се разглежда вече като по-стабилна, тъй като си част от еврозоната, зад теб стои Европейската централна банка, а това е втората най-голяма централна банка в света след Федералния резерв, и ти просто си по-стабилен, ти си по-сигурен. В резултат на това, спадат лихвите по кредитите, подобрява се кредитният рейтинг. Може да се види, че в страните от еврозоната в момента лихвите по кредитите са доста по-ниски от тези в България. Това е факт, който всеки един човек може да провери. Т.е. с евроизацията, заедно с намаляването на риска, ще станат и по-благоприятни лихвените проценти както за домакинствата, така и за бизнеса'', посочи икономистът.

''Има и един друг положителен момент, който е по-малко засегнат и който аз изследвам. А именно, че още с влизането в чакалнята на еврозоната някои от положителните ефекти започват да се реализират. Положителен ефект върху търговията, върху инвестициите и известен спад на лихвените проценти. Това е важно, но не е толкова изследвано и не е толкова обект на дебат. Влизайки в ERM II (т.е. чакалнята на еврозоната) вече имаме огромни ползи и тези огромни ползи са в следните направления. Тъжно ми е да си призная, но трябва да го кажем, че най-големите реформи в България са направени, когато имаше натиск за влизане в Европейския съюз. Т.е., за съжаление, трябва да има вътрешен натиск, част от който сме и ние - опозицията в момента, но трябва да има и външен натиск за реформи. С влизането в чакалнята на еврозоната този натиск ще се върне. Аз очаквам това да стана по следния начин: първо, очаквам Европейската комисия да има забележки по отношение на фонда, парите за възстановяване и да поиска да бъдат обвързани с реформи, и второ очаквам самият престой в чакалнята да се превърне в повод за нов външен натиск за много важни реформи като съдебната реформа, борбата с корупцията и т.н. С влизането в ERM II този натиск за реформи пак ще се върне, ние имаме нужда от него. В България, за съжаление, за да вървят нещата има нужда и от вътрешен, и от външен натиск едновременно, защото различните власти иначе не правят такива работи, казано леко шеговито, но истината е, че бягат и се крият от важните и ключови реформи'', добави Мартин Димитров.

''Има нещо много важно. Обясняват как едва ли не през 2024 г. България ще възприеме еврото. Аз тук съм по-скептичен и смятам, че ще отнеме повече време. Гледах средния период, който е отнел на балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, както и Словакия и Словения, и той, средният период, е около 6 година и половина. Не вярвам България да е нещо по-различно. Т.е. очаквам да отнеме по-дълго време същинската евроизация. Искам да кажа на българските граждани, че нищо няма да се случи толкова бързо. По-скоро ще бъде процес, който ще отнеме повече време от очакваното. И сега ще изненадам като кажа, че това не е толкова лошо, защото в този период ще има натиск за реформи и заедно с това - друг въпрос, който не се обсъжда много в България, много ценното на участието в чакалнята е, че всички тези, които биха искали да отменят валутния борд, сега ще им бъде много по-трудно, защото влизайки в чакалнята на практика досегашната политика е вече затвърдена и за всички смислени хора в България единственото разумно излизане от валутния борд е възприемането на еврото. Всичко друго е опасно и вредно'', категоричен бе събеседникът ни.

От ФАКТИ нямаше как в разговора да не поставим въпроса за моментната финансово-икономическа ситуация в света, както и има ли нещо, което трябва да ни тревожи по отношение на стабилността на самата еврозона в контекста на кризата.

''Има, разбира се. Дълговата криза в Европейския съюз е обезпокоителна, положението на Италия трябва много внимателно да се следи. И за това бих казал, че един по-продължителен период на престой в чакалнята е положителен от тази гледна точка да видим как самият Европейски съюз и страни като Италия се справят в ситуацията на здравна пандемия, която е голямо изпитание за бюджетите и бюджетните системи на целия свят и Европейският съюз не прави изключение. В този смисъл, и Европейския съюз има много тежки и важни проблеми за решаване.

С отминаването на тази пандемия трябва да бъде приет категоричен план за намаляване на задлъжнялостта и за намаляване на бюджетните дефицити в ЕС. Тук трябва една много по-твърда политика от страна на ЕЦБ, отделните правителства и Европейската комисия, защото много държави натрупаха сериозни дългове и се движат по тънък лед, който може да предизвика сериозни кризи. Аз правих анализ и, за съжаление, между 2011 г., когато приключва глобалната финансова криза, и 2020 г. , когато започва сегашната криза със здравната пандемия, това са 9 хубави години, в които е можело драстично да бъдат намалени дълговете и бюджетните дефицити. Този период не е използван, защото и Европейската комисия няма достатъчно категорични мерки в тази посока. Да, на хартия има поне няколко инициативи, но резултатите не са достатъчни. Има нужда от много по-твърда политика за стабилизиране на публичните финанси'', отговори на нашия въпрос Мартин Димитров.

Има и един друг въпрос, който със сигурност вълнува много българи. А именно дали при правилно водена икономическа политика в България - след приемането на еврото у нас, това може да ни помогне да достигнем другите икономики в Европейския съюз. Мнението на Мартин Димитров по този въпрос е следното:

''Европейският съюз е една огромна възможност - достъп до пазари, достъп до инвестиции, достъп до знание, до технологии. Ако си умен, се възползваш. Ето, Чехия като брутен вътрешен продукт на глава от населението, според паритета на покупателната сила, задмина Испания. Балтийските страни също реализираха огромно развитие. На този фон България драстично изостава. Преди кризата бях сметнал, че със сегашните темпове на развитие на България ще ѝ бъдат необходими едва ли не 40 години, за да достигне средноевропейските доходи. Т.е. България не се възползва по начина, по който го правят Словакия, Чехия, балтийските страни, които са страшно успешни. Не се възползваме от огромните възможности на европейското членство. Оттук нататък това ще бъде най-голямата задача на икономисти, гражданско общество, политици, на следващите правителства - да се обърне тази тенденция в посока на висок растеж. Без висок растеж няма догонване, няма значим растеж на заплатите, няма значим растеж на пенсиите. Всеки, който обещава икономически чудеса в България, но без висок растеж на икономиката, ви лъже. Това е ключът и това е задачата оттук нататък, защото досегашният път не е задоволителен. Страни като Чехия, Словакия и балтийските драстично ни изпреварват заради по-умното управление, по-ниските нива на корупция, по-добра правосъдна система и т.н."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    30 7 Отговор
    Мдаа. До тогава няма да има еврозона. И нас няма да ни има, бонус!
  • 2 БАЙ Х@Й

    16 2 Отговор
    Тема на сайтовете днес бе моста с лъвовете ‼ Без този и официалните медии‼
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    20 2 Отговор
    За този вече няма смисъл да коментирам, но ми е интересно как трите официални ТЕЛЕвизии ще отиграят новината ‼
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мстенли

    24 7 Отговор
    Балтийските страни също реализираха огромно развитиe.....Направо блестящ пример. толкова е Огромно развитието,че населението им намаля над 38%. От тези 38% над 34% са млади хора във диапазона 21-33 години.Слугуват във при Финландците ,та пушек се вдига.средната пенсия е около 540 евро,от който само за комунални услуги( там живееха по времето на Соца,изключително в общински жилища),отиват над 35%.Защото се появиха разни барони,и благородни издънки предимно от Полша и Германия,с документи още от 17-18 век,и си реституираха цели квартали.И сега "Огромно напредналите " прибалти,са наематели в същите общински жилища,но вече собственост на десетина души,но при наем по висок отпреди с 1860%.Да,няма грешка.Това е тяхна статистика.Бяха витрината на бившия СССР.Сега са чист протекторат ,със затихващи функции.Ако не са сащисаните и ЕП да им снасят милиарди,ще мизеруват страшно.Намерил кой да ми дава за пример!
  • 6 Хаджи Хаджи Българин

    27 6 Отговор
    От както въведоха ЕВРОТО в Германия, цените в ДМ за една година станаха в Евро! Дизела 1997 г струваше 1- 1,10 ДМ! А сега? Същата цифра , но в Евро! Същото е и с останалите продукти и услуги! Единствено, заплатите се повишиха с около 15%! Това е мнение и на французи, словаци и австрийци! За останалите, нямам лична комуникация!

    Коментиран от #23

  • 7 Чекмеджан

    18 5 Отговор
    Що не попита гърците, италианците, испанците как беше? А? ...За 13 години какво ни донесе ЕССР? А?..Колко е минималната пенсия и заплата в БГ? А?.
    ."НА ГОЛО Д..Е, ЧИФТЕ ПИЩОВИ" !!!

    Коментиран от #12

  • 8 Иво

    24 1 Отговор
    Не създавайте илюзии! Близките 7-8 години България няма да е член на еврозоната и Шенген!!!! Друго важно- стандарт ма живот няма да се постигне автоматично с приемане на еврото! Стандарт на живот има, когато се работи и произвежда без да пречи мафията и олигархията!!!!
  • 9 Боро

    18 1 Отговор
    М.Димитров пише пълни глупости, като съвременен СДС-ар.Да му припомним ли какво свърши неговият учител- Командирът,с икономиката на БГ,а се говореше за велики резултати.Вярно е написаното по-горе. за Германия и Балтииските републики.Същото се отнася за Португалия- след въвеждането на еврото. Цените са се вдигнали драстично и едва след десетина години са достигнали предишния стандарт на живот. Това за големи инвестиции в БГ е лъжа. От 7 месеца сме в чакалнята, защо инвестициите ни заобикалят- отиват в Гърция, Румъния, Унгария. Еврото няма да ни избави от повсеместната корупция, липсата на правосъдие,кражбата на печеливши предприятия.
  • 10 Рошко

    8 2 Отговор
    Мечти, Евро зона само на приказки и на куково лято
  • 11 митака

    14 1 Отговор
    Ще бъде същото като сега! Управляващите ни баламосват със средна заплата и средна пенсия!?! Защо не казват колко е минималната заплата и пенсия на народа и максималните им заплати на тях властимащите! Колко е удобно да усредняваш и ежемесечно да си вдигат заплатите в МС, НС и обслужващата ги администрация! Искам нощно шкафче с вълшебно чекмедже!!!
  • 12 селтак

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Чекмеджан":

    Не знам на кой какво е донесъл ЕС, във всеки случай на трудовите хора нищо. Не че през социализма беше по добре! Сега поне можеш да избегаш! Мизерията във тая смотана държавица си е от време оно! Тоя който се труди е в калта,тоя който краде и е престъпник той е на върха! Това е Минке положението!
  • 13 Уточнявам

    5 4 Отговор
    Под ЕВРАЗИЯ разбирай “Империята на злото”

    Коментиран от #15

  • 14 Антигерб

    7 1 Отговор
    Дълговата криза в Европейския съюз е обезпокоителна, положението на Италия трябва много внимателно да се следи

    Така така обаче видиш ли като влезем в еврозоната ще са цветя и рози - ами дълговата криза води до срив а каква ни е ползата от срината валута. Та аз мога да потвърдя за Кипър и Гърция че си живееха много добре преди да приемат еврото а след като го приеха покупателната им способност се срина драстично. Пък лихвите по заемите не зависят от валутата (то и сега мога да взема заем в евро) а от лихвените проценти на централната банка и от самите банки (макар че вече няма български)

    хибриднaтa вoйнa, кoятo ce вoди cрeщу Eврoпeйcкия cъюз и в чacтнocт cрeщу Бългaрия ..... кoятo идвa oт Eврaзия

    Поредния соросоид на когото руснаците са му виновни за всичко - е да ама не са руснаците защото хората ходят по Европа и виждат какво се случи в държавите които приеха еврото. Обаче ще се освободят едни пари за крадене които гарантираха валутния борд и това е целта на тези агитатори.
  • 15 Антитрол

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Уточнявам":

    Че тя "империята на злото" не се намира в евразия а в северна америка - пропуснал си часовете по география.
  • 16 Тишо

    11 0 Отговор
    Статията е четиво за наивници и лапнишарани!
  • 17 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    Всяка една по-глобална структура ,прецаква ,,погълнатата,,!!!!!!!Просто исторически опит от ИМПЕРИИТЕ!!!!Което се потвърждава от коментарите долу.....печели само ,,шкаффчето,,.
  • 18 Тито

    10 1 Отговор
    Еврото ще изчезне до-2-3години спете спокойно ние няма да видите евро.
  • 19 ДЯДО

    2 1 Отговор
    Какви чакални БЪЛГАРИТЕ СА СЪЗДАЛИ ЕВРОПА-
  • 20 сПас

    6 0 Отговор
    МАРТИНЧО БЕГАЙ У ЛЕВО ,ЧЕ И ТИ МИРИШЕШ НА СОРОС.
  • 21 Само ЛЕВА

    6 2 Отговор
    1000лв =около 500 евро . застраховка 120 евро, преглед 50 евро, ремонт 80 евро, ядене сметки това унова , И сме до там на месец .Тази валута е за богатите който вземат евро пари за проекти , богатите с бизнеси , и хора занимаващи се с далавери .Но не и за нормалния работник в България .И ТОВА ЗА ЕВРОТО ГО НАПРАВИ СТАНИШКАТА КОЙТО Е ОТ ЧЕРВЕНИТЕ .

    Коментиран от #26

  • 22 Синди

    2 2 Отговор
    Еврото е като лева 1:2. Какъв е проблема за тези без заеми, със имоти ? Никакъф. Поздрави от Палма де Майорка

    Коментиран от #24

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджи Хаджи Българин":

    Хайде стига глупости. Цените се повишат ако има кой да купува на тези цени. Левът в момента е като "Троянско конче" за българската икономика. Колкото по-бързо се освободим от левчетата, толкова по-добре за обикновените хората и толкова по-зле за нашите и чужди мафиоти олигарси.
    Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
    Ще изчезнат и различните такси и комисионни при обмяна на левове в евро и обратното. На "Ченч-бюрата" и мошенниците "магураджии" ще им секне далаверата. Накратко, ползите от въвеждането на еврото са много.
    Какво пречи и сега на търговеца да сложи цена на хляба 2,50 лв.
  • 24 Само Лева

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Синди":

    Ама друг път 1 евро е 1,95 лева , така че съм прав 1000лв =около 500евро .А тези без заеми работят за 2000лв или около 1000евро
  • 25 истината

    8 0 Отговор
    и тоя един гуем икономист мнението му не струва дори половин кило сирене същия шарлатан като муравейката
  • 26 Йо Несбьо

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Само ЛЕВА":

    Че ти и сега си така, просто не го отчиташ като €80, а като 160 лв. Остава ти подобна сума, да кажем 130 лв, което е €65. И веднага се втурваш да ревеш за заплата, а то заплатата си е такава, какъвто е стандартът. Трябва да търсиш промяна в качеството на живот, което предполага или да работиш повече и харчиш по-малко, или да намериш по-високоплатена работа. Това е!