2 Март, 2021 10:00 5 509 34

ДПС минус Пеевски: какво означава отсъствието му

  • делян пеевски-
  • дпс-
  • ахмед доган

Липсата на Делян Пеевски ще е знак, че партията на Ахмед Доган дава сериозна заявка за участие в новата изпълнителна власт

ДПС минус Пеевски: какво означава отсъствието му - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Къде е Пеевски, защо го няма в листите на ДПС? Отсъствието му е знак, че партията на Доган дава сериозна заявка за участие в новата власт. Може би защото в следващите години предстои усвояване на рекордни суми европари.

Коментар от Емилия Милчева:

Ще бъде ли Делян Пеевски водач на листа на ДПС, а следователно и народен представител в следващия парламент? Откакто България влезе в режим на предстоящи избори, този въпрос неизменно се задава на представители на Движението. Защото отсъствието на фигура, превърнала се в неразривна част от бранда “ДПС”, би означавало, че Движението се подготвя за явно участие в изпълнителната власт. Чистейки имидж.

"И ще се получи отговор на този въпрос"

Първите информации в медиите за кандидат-депутатските листи на ДПС разкриха, че в тях липсва получилият най-много номинации за водач - след лидера Мустафа Карадайъ, разбира се. В средата на февруари това изтъкна и самият Карадайъ в предаването “Панорама” на БНТ. Председателят на ДПС каза, че не е говорил с Пеевски дали ще участва в листите, но обеща този въпрос да стане “ясен”, когато започнат да се редят листите. Два дни преди официалната им регистрация обаче зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов беше уклончив по въпроса за участието на Пеевски. Той също обеща това да се изясни до 2 март, когато се регистрират кандидат-депутатските листи. “И ще се получи отговор на този въпрос защо той е решил едно или друго”, каза Летифов по БНР.

При предишните вотове ръководството на ДПС не мълчеше до последния момент коя листа ще води Делян Пеевски. Дали сега няма да чуем, че Делян Пеевски сам е решил да се откаже от депутатско място? От над 30-те избирателни района за ДПС към момента не са известни водачите на десетина, така че на теория съществува възможност Пеевски да води някъде - например в Ловеч, Монтана, Кюстендил, Ямбол, но не и в софийските листи. В Пазарджишкия избирателен район, откъдето традиционно се кандидатира, този път водач ще е евродепутатката Искра Михайлова.

А многото номинации за Пеевски винаги са изглеждали странно - хиляди български турци се отказаха от поминъка си да отглеждат тютюн, след като контролираният от него “Булгартабак холдинг” затвори производствата. Всичко това се случи при управленията на ГЕРБ и Борисов, които се правеха, че не виждат какви ги върши клановият капитализъм.

Знакът

Отсъствието на Пеевски ще е знак, че партията на Ахмед Доган дава сериозна заявка за участие в новата изпълнителна власт. Защото човекът, изгрял като младежки активист на НДСВ и станал мултимилионер за има-няма две правителства време, се превърна в синоним на задкулисието - или поне на видимото му лице. Но може ли “ДПС минус Пеевски” да бъде дотолкова приемлив за обществото партньор, че да бъде поканено за участие във властта от партии, които ще получат мандат? Отстраняването на една фигура едва ли би променило начина, по който ДПС консумира и инструментализира властта. Но рекламната табела “Пеевски е тук” вреди на Сараите, след като поставената цел е управление. А и точно сега е особено важно - в следващите години предстои усвояването на рекордни суми евросредства. Както беше важно ДПС да е във властта, когато на дневен ред бяха предприсъединителните фондове и първите средства по оперативни програми. Тогава Пеевски тепърва си проправяше път под надзора на майка си и други грижливи ментори.

Със или без Пеевски, ГЕРБ едва ли ще поканят ДПС. Особено след като неделният ден донесе новината за споразумение на управляващата партия с ДЕН - сдружение, обявило се за алтернатива на ДПС. В същото време обаче стана ясно и това: Младен Маринов, отстранен от поста вътрешен министър като “човек на Пеевски”, води листа в София област. Как е изкупил “свързаността” си - това не е известно на широката публика.

Що се отнася до БСП, те назовават единствено ГЕРБ като неприемлив партньор. От “Има такъв народ” обявиха, че коалиции с партии на статуквото няма да има, а от “Демократична България” заявиха, че е изключено да са в съвместно управление с ГЕРБ, БСП и ДПС.

За Пеевски и гущера, който си къса опашката

Помним метафората с гущера, който си къса опашката - от 1995 година, когато “Мултигруп” бяха стъпили на врата на големи държавни предприятия и искаха да уредят руски собственици за газопреносната система на България. Много опашки бяха скъсани оттогава.

Излизането на Пеевски от парламента би било естествен край - той спечели от “Булгартабак холдинг”, от препродажбата на БТК, отърва се невредим от аферата “КТБ”, кешира каквото беше придобил, в това число и медийната си група. Така че: време е за нова опашка.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще ви кажа

    35 4 Отговор
    Подготвят овчедушните коитоще гласуват за гроб за бъдещакоалиция с ДПС , която уж вече нямала нишо общо със шиши

    Коментиран от #12, #23, #31

  • 2 9823

    13 8 Отговор
    Бил е на оперативни срещи с водещите го руски офицери. Не е стоял без работа. Работил е за матушка Россия.

    Коментиран от #13

  • 3 Последния Софиянец

    25 5 Отговор
    Пеевски е в немилост при американските господари.Време е да скатае малко,че много се ос.а.
  • 4 честен ционист

    8 12 Отговор
    Ще е премиер
  • 5 Лост

    18 1 Отговор
    Все тая дали ще бъде. Трябва да се забрани на хора да участват в избори и после да се отказват и да влизат други. На предните евроизбори Пеевски и не само той, бяха избрани, а отидоха други. Сега има едни в листите, избират ги и после става подмяна.
  • 6 Българка

    23 3 Отговор
    Това че Пеевски не е в листите на ДПС, не означава, че няма да дърпа конците задкулисно както това прави и Доган. Единствено доказателство, че Пеевски ще бъде спрян, е арест, съд и затвор. И пълна конфискация на цялото имущество на него, майка му и фирмите им

    Коментиран от #9, #24

  • 7 Кълдъръм ефенди

    14 4 Отговор
    Блажени са вярващите!!! Българската НДАНГЕРБЕТАДЕПЕСЕТА !!! Дали ще бъдат разследвани от КАСКЕТА?
  • 8 Хаджиментов

    16 2 Отговор
    Трябва да се забрани на хора с бизнеси да бъдат депутати.
    По дефиниция в такива случаи винаги има конфликт на интереси!

    Коментиран от #25

  • 9 Мандрите

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    свършиха Кака, вие ги опоскахте отдавна!
  • 10 ЖОРО

    13 2 Отговор
    ПРАСЕТО ПАК ЩЕ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА НА ДПС..
  • 11 Гост

    10 2 Отговор
    Така прави султана. Използва Киряк Стефчовците и като няма вече полза от тях ги изхвърля.
  • 12 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ще ви кажа":

    Ако гласуващите за ГЕРБ знаят, че партията им би се коалирала с ДПС, дали ще гласуват за ГЕРБ?
  • 13 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "9823":

    Киряк Стефчов работи само за султана. Той е против московците. Него го влече кепето с пискюла. Не тикай теле под вола, че да заблудиш хората.
  • 14 Петко

    8 2 Отговор
    Сега партията ще олекне с 300 кг
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пуйкоед

    6 2 Отговор
    Пазят го за президентските избори!
  • 18 оня с коня

    4 2 Отговор
    няма имунитет!!! сега е моментът!!!....
  • 19 оджата

    4 3 Отговор
    от корполентното тяло на Пигашвили ще изкарат 10 тенекии мас.
  • 20 Стършел

    5 1 Отговор
    Сава си е направил сметката заедно с водещите го. И нищо няма да се промени, порциите са си порции-тях това ги интересува! 30 € милиарда са това ей....,от кога са им се натокали хитрите ченгета.
  • 21 гост

    3 2 Отговор
    Ще бъде депутат ако прост.аците гласуват за него!
  • 22 Един

    4 1 Отговор
    Отговор: ДПС се "чисти" от уронващите престижа - привидно ! Пеевски му пука вече от това дали е политик или не - ще се оттегли да си гледа кефа , е ще "кихва" по нещо я на ДПС-арите я на СДС-арите, я на БСП-арите ... да не му развалят рахатя! От друга страна Пеевски може да "играе" спокойно на еврониво - ако си мислите , че няма подкупни политици и другаде по света ... не е истина , има , навсякъде! (те за това са политици - щото не обичат труда, а само плодовете му!
  • 23 Антимафия

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ще ви кажа":

    Голяма част от откраднатите пари са изпрани , през фалита на КТБ.
    С УЧАСТИЕТО НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ , приключва акция "КТБ, и Труд
    Медиите"!Чисто и просто ,каквото беше на път да прибере Цветан Василев го прибрра Ахмед Доган!
    За това го бяха изтопорили Делян ,като " Плашилото" на Бойко Борисов?
  • 24 На това,

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Твоето се казва набеждаване, клевета , или недоносителство, относно Пеевски! Едно едро, добродушно и жалостиво човече, превърнато в изтривалка за политиците! Кого е “ командвал”?! Доган, Станишев , Борисов , Божков ...?!
  • 25 А учители,

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хаджиментов":

    Доктори, полицаи, военни, кметове?! Може ли?! При тях е най-големият конфликт!

    Коментиран от #26

  • 26 Хаджиментов

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "А учители,":

    Ами и при тях не трябва да има частници. Който иска да се занимава с бизнес - прав му път, но при служителите на държавна заплата, хора с частен бизнес не трябва да има.

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 27 КРАДЦИ

    3 0 Отговор
    МОЖЕ СЪВЕСТ ДА Е ПРОГОВОРИЛА В ТОЯ ДОМУС , ДОГАНСКИ ! НЕНАКРАДЕ СЕ И ТОЙ И КЮНЕЦА !
  • 28 Само заблуден,

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хаджиментов":

    Марксист-ленинец може да противопоставя един вид собственост, на друг! Държавата се храни, основно, от данъците на фирми и граждани, независимо от вида на собственост! Факт!
  • 29 Искаш да кажеш,

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хаджиментов":

    Без всякакво съмнение , че частникът трябва да дава, а “ държавният” само да взима, за една и съща услуга,а? Ти ли го измисли?
  • 30 Образовай се,

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хаджиментов":

    Ходи на лекции, да се ограмотиш, поне малко!
  • 31 Юли

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ще ви кажа":

    По същия начин тази статия важи и за Мая и Хаджигенов и Славуца и Курнелия всички са отворили голямата уста за така очакваните милярди през следващите години да не си помислихте че искат да оправят даржавата ли тези муцуни ще оправят собствения си джоб помнете ми думата
  • 32 Мама п. Раска,

    2 2 Отговор
    Гепи едни пари, от тотото, се говори. Отрочето й се отчете, където трябва. Бе обект на множество унижения и най-разумното направи. Изниза се, Пеевски , сполучливо или не, времето ще покаже. Ако дължи, на БКП, е пътник!
  • 33 КРАДЦИ

    2 0 Отговор
    закриването на САЙТА ,, БЛИЦ" ОЗНАЧАВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ СЪЩОТО ! ПЕЕВСКИ И ДОГАН ПРОМЕНЯТ АГРЕСИВНО ПОЛИТИКАТА СИ !
  • 34 Тяната

    1 0 Отговор
    Абсолютно нищо не означава