2 Април, 2021 13:33 7 111 51

Десислава Иванчева за ФАКТИ: Мога да напиша книга с дебелината на „Война и мир“ само за ареста и затвора

  • десислава иванчева-
  • кандидат за народен представител-
  • парламентарни избори-
  • общество за нова българия-
  • зелени площи

"Сегашният модел на управление е нещо объркано и грешно", каза Иванчева

Десислава Иванчева за ФАКТИ: Мога да напиша книга с дебелината на „Война и мир“ само за ареста и затвора - 1
Десислава Иванчева; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева влезе в предизборната битка като кандидат за народен представител от ПП „Общество за Нова България“. Още когато обяви, че ще се кандидатира за депутат в 45-тото Народно събрание, Иванчева обясни защо го прави. „Сблъсъкът със системата, мафията и статуквото, ме накараха да се кандидатирам за народен представител“, каза тя в ефира на телевизия Евроком, имайки предвид воденото срещу нея дело по обвинения за взимане на подкуп. Иванчева е водач на листите на „Общество за Нова България“ в два избирателни района в София - 23-ти и 24-ти.

За да говорим за настоящата кандидатура ѝ за народен представител, за посоката, в която България трябва да се развива според нея и за това как моделът на управление може да бъде променен, от ФАКТИ се свързахме с Десислава Иванчева. Разговора четете в следващите редове:

- Г-жо Иванчева, какви промени в модела на управление на държавата трябва да се случат според „Общество за Нова България“?

- Най-важното е управляващите да приемат, че народът е суверен, а не те. Народът е работодател, а управляващите - негови служители. Те трябва да работят за развитие и просперитет, за достоен и качествен живот на нас, гражданите. Сегашният модел на управление е нещо объркано и грешно, нещо напълно неприемливо. Управлението сега е мафиотско, еднолична диктатура, деспотизъм, без зачитане на Конституцията на Република България и националните закони, както и тези на Европейския съюз.

Този модел на управление трябва да бъде сменен с модел на отговорност, честност, интелигентност, експертност, равнопоставеност и уважително отношение към гражданите и тяхното участие в управлението. Управлението на България трябва да бъде мъдро, добро, да носи просперитет на нашата нация и държава, успехи, благополучие, благоденствие и духовно просветление.

Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата.

- Кои са конкретните посоки, в които според Вас трябва да се развива държавата ни?

- Положение е толкова лошо в страната, че няма сектор, който да не е засегнат и да не върви надолу в посока фалит. Това, за което, ако бъда избрана за народен представител ще работя, на първо място е независим съд и връщане на правовия ред в България. Това е основното, което всички заедно трябва да постигнем, без него няма да има никакво развитие, в която и да е област.

- А какво е нужно да се случи, за да бъде осигурен по-висок стандарт на живот у нас?

- Историята ни учи, че благоденствие може да има там, където и когато съществуват стопанска и политическа свобода. Аз съм убедена, че правителството трябва да създава условия за разгръщането на предприемачеството и трудолюбието посредством поощрения без пряка намеса. Гражданите трябва да бъдат защитени от високи данъци и такси и от злоумишлена бюрократична намеса. Аз вярвам, че обществото може да излезе от всяка стопанска криза с възможно най-малко неблагоприятни последици, само в условията на икономическа и политическа свобода.

Нужно е да се изгради здрава и конкурентоспособна икономика и да се осигури - с помощта на държавата, среда за развитие на бизнеса. Трябва на бизнеса да не се пречи, нужно е да се намали и бюрокрацията - това е необходима предпоставка, за да може страната да се справи с натиска на конкуренцията на един свободен пазар.

Нужно е още да се наблегне на развитие на иновациите, да се привлекат инвеститори, които да произвеждат и да осигурят работни места. Бизнесът и образованието трябва да гледат в една посока и заедно да планират бъдещето. Важно е още българското законодателство да хармонизира със законодателството на ЕС - тоест у нас да действат нормативни актове, които са в съзвучие с европейското право.

За по-висок стандарт е нужно още да бъдат усъвършенствани българските институции, които контролират прилагането на законите и да бъде създадена ефективно действаща българска администрация. Трябва ни политическа стабилност на основата на демокрацията, спазването на човешките права и правата на малцинствата.

- И като кметица на „Младост“ работехте по казуси, свързани с околната среда - какво е нужно да се промени, за да имаме повече зелени площи в градовете?

- За да има повече зелени площи в градовете е необходимо едно - да се спазват законите. Контролът и спазването на законовите изисквания от строителите автоматично ще доведе до повече зелени площи в градовете, защото така е заложено в закона. На всеки 100% строеж е необходимо да се създават 40% зелени площи. Принцип, който се забравя или оставя на страна от строителните предприемачи и държавната администрация. Нещо, което е абсолютно недопустимо.

- А защо са ни нужни повече зелени площи, защо опазването им в Ваша кауза?

- Зелените площи в градовете са техните бели дробове, пречистващата и лекуваща система. Зелените площи са здраве. Зелените площи са нашата връзка с природата, която ни закриля. Ние живеем на тази земя под наем, от нашите бъдещи поколения. Ние от „Общество за Нова България“ искаме страната ни да остане зелена и плодородна, красива и богата. Искаме да я съхраним за идните поколения чиста, да прилагаме нови безопасни технологии, да ограничим сечта в горите до санитарния минимум и ще стимулираме създаването на нови горски масиви. Ще въведем и комплексни мерки за запазване на еко равновесието в крайморските и крайречни зони.

- При влизане в 45-тото Народно събрание, ще работите ли и по посока развитие на правомощията на гражданското общество?

- Разбира се, да. Моето виждане е, че трябва да има гражданско присъствие, участие със зачитащ се глас навсякъде. Гражданското общество е един от най-силните механизми на демокрацията, чиито инструменти са общественият контрол на властта и механизмът за отзоваването ѝ. Гражданското общество е това, което ме издигна за кмет на „Младост“ и което ме нагърби с нелеката задача да спра застрояването и да работя за облагородяването на квартал „Младост“. Политическите и обществените сили трябва да се контролират взаимно в името на общото оцеляване. Гражданското общество е това, което се грижи за свободата на словото, влияе върху решенията на управляващите, защото касаят него.

- Предвид Вашия арест и делото срещу Вас, защо не се отказахте да се борите – ето например с кандидатурата за народен представител?

- Не се отказах да се боря, защото ние с Биляна Петрова сме невинни. Никога не сме искали, взимали или получавали пари, подкуп, дар или каквото и да е в наша полза. Всичко, което съм искала като кмет на „Младост“ е неговото облагородяване, а всички дарения са минавали през Софийска голяма община. Ние бяхме набедени, неправомерно обвинени и осъдени на първа и втора инстанция, без нито едно доказателство, по разказа на подставеното на прокуратурата лица, нередовни СРС-та и подправени данни. Чрез погазване на правото ни за невиновност, на правото ни на честен и справедлив процес, на нас ни беше отнето достойнството и доброто име. За периода на нашето управление в община „Младост“ ние с Биляна Петрова спряхме незаконно строителство, открихме кражби и пуснахме сигнали за нарушения за стойност от 5 милиарда лева.

Настъпихме много незаконни финансови интереси, но защитихме интересите на хората, които ни бяха избрали – жителите на „Младост“. Организирахме изграждането на градинки, на зелени площи, на детски площадки, санирахме училища и детски градини, преместихме спорни или незаконни строителни обекти без да нарушаваме правата на строителите. Проектирахме новия парк „Европа“, защото не може квартал като „Младост“ да няма обособен такъв за разходка и отдих на живущите.

Какво получихме в замяна? Чрез една нескопосана театрална постановка и лъжи, ние бяхме арестувани и отстранени от длъжност, за да може строителната мафия да продължи да се вихри незаконно в нашия и други квартали на София. Управляващите го направиха за назидание, за да не се стигне и в други квартали до истинско, гражданско управление. Знаков е цитатът от СРС-тата в кориците на делото ни: „Какво ще стане ако навсякъде се появят такива Иванчеви?“. Ще се спазва закона, това ще стане.

Именно това беззаконие, с което се сблъсках, ме накара да стана по-четяща и по-мотивирана в борбата. Добре, че се случи това, ако може така да се каже, така разбрах, че наистина има корупция, поръчков съд и беззакония, за които до тогава само бях чувала и чела. Успяхме да направим промени при престоя си в ареста, дадохме гласност за нечовешките условия и извратеното отношение на властимащите към арестуваните. Не ни даваха да си вземем вода, сок, солети, когато ни водеха до съда, а по закон ни се е полагало, но това го разбрахме по трудния начин. Не ми даваха с месеци да се видим на огледало, не е ни къпеха преди заседание - така мръсни и рошави ни хвърляха в залата пред медиите.

Съдия Недялкова - мисля, че беше тя, на първа инстанция ни взимаше листата, които носихме, за да ги снимате от медиите, тя ги одобряваше преди това… Това е било супер нарушаване на правата ни, но пак по трудния начин с четене успяхме след време да не ѝ ги представяме. Връзки на обувките не ни даваха да си сложим, когато сме в залата, с белезници ни вкарваха в зала пред журналистите, което е супер нарушение на правата ни. Отново по трудния начин с много четене и то съвсем накрая - в последните заседания, вече ни махаха белезниците.

Извратени, комплексирани хора са там… да не кажа, че голяма част от тях са садисти, изроди. Излязоха снимки в медиите и успяхме да направим промени в списъка на разрешените за арестуваните неща, съдът разреши да имаме материали по делото на лаптоп и да се запознаем с тях в ареста. Не успяхме да променим системата, да имат деловодна система – да дават нещо като номер или да се записва, че си изпратил документ, писмо. В първите месеци ние пращахме писма, жалби до различни институции, а те ги хвърляли в кръглата папка, което се равнява на в кофата. После започнахме ние да водим наше деловодство, но пак не е по закон.

Може би мога да напиша книга с дебелината на „Война и мир“ само за ареста и затвора. Това обаче не ме пречупи, а ме направи по-силна, борих се и ще се боря в бъдеще за истината, законността и човешките права.

- Срещу какво и за какво се борите?

- Това, за което се боря, е свобода и справедливост. Боря се за независим съд и връщане на правовия ред. За Изборен кодекс, обслужващ гражданите, а не партиите. За премахване на хартиената държава, за намаляване на администрацията и въвеждане на електронно управление. Това, което искам, е да спра презастрояването в големите градове, да спра унищожаването на горите и безконтролната и поголовна сеч, унищожаването на плажовете с „подпорни стени“, замърсяването на въздуха с горене на чужди отпадъци и пестициди, отравянето на почвата и износа на природните богатства на България,

- Защо трябва да гласуваме на изборите на 4 април?

Защото само така имаме шанс за промяна, за да не ни победят. Гласувайте не за тези, които говорят красиво и дълго, но празно, куртоазно и фалшиво. Не за тези, които имат пари за рекламни телевизионни участия, платени с пари, дошли от кой знае къде. Гласувайте за хора според постъпките им, за хора, които са доказали, че се борят заедно с гражданите за по-добър и стойностен живот, хора, на които им пука за случващото се в страната ни.

Ще призова още нещо - да гласуваме на 4 април с номер 26 в изборната бюлетина, за да си върнем държавата, демокрацията, щастието и създадем достойно бъдеще за децата на България!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И аз питам

    47 52 Отговор
    Защо тази госпожа не е в затвора?

    Коментиран от #5

  • 3 Последния Софиянец

    31 26 Отговор
    И аз мога да напиша томове за репресиите срещу мен и другите протестиращи.

    Коментиран от #18

  • 4 1122333

    23 6 Отговор
    Досега трябваше да сме я прочели!
    Но пиши, не е късно и да бъде трилогия с главно действъщо лице твоя милост
  • 5 Защото

    32 36 Отговор

    До коментар #2 от "И аз питам":

    мястото ѝ не е там , а на всички , които ѝ спретнаха тази гнусна постановка , в името на власт и пари !
  • 6 хаха

    45 32 Отговор
    Деска, ти си част от мафията. Беше поставена като "независим" кандидат, а всички знаем, че си протеже на Георги Кадиев от БСП. Просто беше много алчна и затова мястото ти е в затвора.
  • 7 beast

    33 20 Отговор
    Тая пък стига рева ... радвай се че си на свобода .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 666

    29 22 Отговор
    Тая фризьорка може ли да пише хаха. В пандиза за 20 години може да напише томовете на бай Тошо. 😂😂😂😂😂
  • 10 5 април

    25 17 Отговор
    Около изборите изпълзяха всякакви
  • 11 странно

    33 27 Отговор
    Напоследък всички престъпници се изкрават жертви на политически репресии.
  • 12 КОЙ ТОЙ

    31 20 Отговор
    А МИ НАПИШИ И ЕДНА КНИГА КАК СЕ ВЗИМАТ РУШВЕТИ И КОЙ ГИ ДАВА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Поредната

    28 18 Отговор
    която иска да отърве панделата чрез политика, след Черепа и Цецо Пъпеша.
  • 16 ПЕНКО

    20 13 Отговор
    " САМО ДЕТО СЪМ СИ МАЛКО ТЪ ПА ...А ИНАЧЕ ОТМАХ " !!!!!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Друг софиянец

    22 15 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Да те ожали човек. А можеш ли да напишеш КОЙ о колко ти плаща?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГруЮ

    17 11 Отговор
    Малко се е поизхвърлила Иванчева. 1300 страници не се пишат лесно.
  • 21 Беше

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Псевдоним":

    отправено към такъв , който я нарече ялова , но вече е изтрит ! Нямам ни най - малко пред вид Иванчева !

    Коментиран от #24

  • 22 ГанюБалкански

    16 13 Отговор
    кой щи чете измишльотините ма, лъжете като дърти циганки за пари !!
  • 23 Стадото

    13 10 Отговор
    Си заслужава чобан като тиквун! Вие не сте хора! Леш! Скоро ще ви няма ако така продължавате.
  • 24 Псевдоним

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Беше":

    В такъв случай моля за извинение. В тези медии от време на време става развален телефон.
  • 25 Реалист 2

    19 14 Отговор
    Между Гешев и Иванчева, напълно вярвам на Иванчева.

    Помним и "главния свидетел" от строителната мафия, и "пръстовите отпечаттци" на... лактите, и циркаджийския арест....
  • 26 Сутринта

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    По Канал 1 Хаджигенов нарече работник-строител"нещастник"Той щастливеца,разийраш,ли

    Коментиран от #29

  • 27 Пустиняк

    11 3 Отговор
    По добре да прочете Изкуолението Шоушенк".
  • 28 Иванчева"сготвиха ви по Пълна програма"

    15 2 Отговор
    Поне сте Публични личности се разчу и разбра!!! Много хора с фирми и имущество го загубиха Отнеха им го Озаконено от Съд и прокуратура, няма институция, към която да не са се жалвали, но всички са едно ОПГ!!! Никоя медия, не смее да напише и ред или да каже дума!! Но "палачинката се обръща" ще се Чуе, като се променят някой неща, най вече в Съдебната система!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тц, тц

    16 6 Отговор
    То хубаво че ще пишеш,ама да четеш можеш ли? Или само банкноти?
  • 31 jorj

    16 9 Отговор
    Ами вкарайте я в затвора, както и се полага та да напише някой том до края!!!!
  • 32 Води дела бе

    14 2 Отговор
    Първо в Страсбург , а после с парите от обезщетенията персонални дела.
    Така трябва ако си невинна.
  • 33 цербер

    11 2 Отговор
    Бившaтa кмeтицa нa cтoличния рaйoн „Млaдocт“ Дecиcлaвa Ивaнчeвa влeзe в прeдизбoрнaтa биткa кaтo кaндидaтка зa нaрoдна прeдcтaвитeлка oт ПП „Oбщecтвo зa Нoвa Бългaрия“.
  • 34 въпросче

    11 1 Отговор
    А Баце дали ще я прочете тази книга? Дали е виждал "Война й мир"?????
  • 35 Ksvban

    17 10 Отговор
    На тази мястото й е в затвора. Тя тръгнала депутат да става. Но нищо рано или късно ще влезеш в зандана.
  • 36 joro

    16 9 Отговор
    Тази хем я хванаха с турбата с парите хем ще се бори с курупцията .
  • 37 Крадла до крадльо Мавродиев

    12 8 Отговор
    Тая крадла трябва да се примири,че изтегли късата клечка,щото няма гръб като крадльото Мавродиев!!!Тая дилетантка трябваше първо да научи,че първо си осигуряваш вечен гръб и после започваш да крадеш с пълни шепи!!!
  • 38 Мавродиев

    10 1 Отговор
    Аз пък мога да изпиша най-малко три тома далавери!
  • 39 СЕВЕРОЗАПАДА

    10 8 Отговор
    КОЛКО Е НАИВНА! ЩЕ И СЕ, А ДОРИ НЕ СЕ Е НАУЧИЛА И КАК СЕ КРАДЕ, КАМО ЛИ ДА БЪДЕ КМЕТИЦА. ПОПИТАЙ КОМУНЯГИТЕ, ОТ ТЯХ МОЖЕШ ДА СЕ НАУЧИШ ДОРИ ДА УБИВАШ.
  • 40 Иванчо

    8 6 Отговор
    Иванчева ще я държат в безтегловност до безкрай, защото ще трябва да признаят, че е невинна. А трябва да признаят и за подхвърлените пари. Между другото някой чувал ли е какво става с хакерите от тадгруп? Май и там стигнаха до под крушата? Пуснаха ги и нищо. Само дето хакнаха пръскачките.
  • 41 ЧЕТИ ФРОГНЮЗ

    6 1 Отговор
    С Бойко и Шиши съм в прекрасни отношения. Не им се дава власт. Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Шиши каза, с него сме си говорили сутринта: „Няма да ги пускаме никъде, никакви предсрочни избори. Мандата докрая”. С Шиши знаеш, че съм близък. Това споделя бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев на бизнесмена Димитър Ламбовски. Скандалните записи бяха разпространени тази вечер от БОЕЦ.
    Ламбовски предлага на Мавродиев да финансира с кредити от ББР съмнителни проекти, от които да се връщат комисионни. Мавродиев е съгласен, но за някои проекти е нужен и гръб от Шиши…
  • 42 карамбата

    3 5 Отговор
    Тази е минала на бело.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 оня с коня

    1 5 Отговор
    И ще й кажа на Иванчева че Книга ВСЕКИ може да напише,проблемът е в намирането на Читатели.Тя пък ще ми отговори ,че "Чукча- Писател,не Читател"...
  • 45 Реститут

    3 6 Отговор
    Ми да, то след Венета Райкова остава и тая да напише книга. Чак и с дебелината на Война Мир... Един съвременен Достоевски с пожълтял от неподдържане екстеншън. Ааа, ама той Гешев е виновен, че я затвори в килия, та милата не можа да си измие косата. Мъченица. Но не толкова разплетеното гнездо на главата е проблема, колкото разплетеното гнездо в нея. Фризьорка ми била.. Кметица.. книга с дебелината на Война и Мир... тая е виждала Война и Мир само на Славейков.

    Коментиран от #46

  • 46 Бай Йордан

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Реститут":

    Докато има такива умница като теб такава ще хавата
  • 47 БСП най крадливата партия

    2 4 Отговор
    КОГА ПИПА ПАРИТЕ НЕ РИВА, ЩО НЕ СЕ ОБЪРКА ХА ДА МИ ГИ СЛОЖАТ В МОЯ БАГАЖНИК ЕВРАЦИТЕ, АМА ЩО МИСЛИТЕ ХОРАТА ЗА ТОЛКОВА ПРОСТИ БЕ.
  • 48 ИЗБОРИ

    1 3 Отговор
    ЩО НЕ Я НАПИШЕШ , ДА НЕ БИ ДА ЧАКАШ ТОЧНО ЗА ТОВА ДА ТИ ПЛАТЯТ - ПОЗНАХ ЛИ ? ПОВЕЧЕТО ПАРТИИ И ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПНИ СЪУЧАСТНИЦИ /95%/ УЧАСТВАТ В ИЗБОРИТЕ КОЛКОТО ДА ГУШНАТ ПАРИТЕ КОИТО ДЪРЖАВАТА ДАВА ЗА РЕКЛАМА ОТ 10 - 50 000 ЛЕВА ........ ДОРИ НЯМА И ДА ГИ ТЪРСЯТ ДА ОТЧЕТАТ С ДОКУМЕНТ ОТКРАДНАТОТО ОТ НАС ! А ОНЕЗИ 240 КОИТО ЩЕ ВЛЯЗАТ В НС КОЛКО ЩЕ ОТКРАДНАТ ЗАВИСИ ОТ ФАНТАЗИЯТА ИМ --- И ВСИЧКО ТОВА Е ЗАКОННО !
  • 49 КАЖИ БЕ

    1 0 Отговор
    ДРОГАРЬО БОРИСОФ , НЕКА ПИТАМ , ЖАМБАЗКИ ГЕИ ЛИ Е , ИЛИ ДА ?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.