Last news in Fakti

27 Май, 2021 10:00 5 765 49

"Троянски кон" на Москва: Има ли еволюция в позициите на Радев?

  • румен радев-
  • русия-
  • ф-16-
  • европейски съюз

Президентът винаги е подчертавал важността на членството на България в ЕС и НАТО, ала донякъде сам наля масло в огъня на спекулациите

"Троянски кон" на Москва: Има ли еволюция в позициите на Радев? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съвсем ясно се вижда, че особено през последните година-две президентът Румен Радев бяга от етикета капан "президент на БСП". Стана ли Радев по-убеден евроатлантик и какво може да се очаква от него?

Политическите противници на Радев винаги са спекулирали, че макар и да е натовски генерал, той е "троянски кон" на Москва. В полза на тези твърдения изглежда "работеше" информацията, че неговата кандидатура е била подкрепена от БСП след щателен "маркетингов" анализ, поръчан от Кремъл.

Основен вестоносец за "вербуването" на българския президент обаче бе руският разузнавач ген. Решетников. Сам по себе си този факт поражда съмнението, че е ставало дума за фалшива новина. За Русия без съмнение би било успех, ако успее да убеди света, че е "селектирала" държавния глава на страна-членка в НАТО.

Как Радев сам засили съмненията

Радев винаги е подчертавал важността на членството на страната в ЕС и НАТО, ала донякъде сам наля масло в огъня на спекулациите. През 2019 той заяви пред ТАСС, че сътрудничеството между България и Русия трябва да продължи да се развива "независимо от санкциите", наложени на Москва; определи завършването на АЕЦ "Белене" като "неизбежно" и изрази одобрението си за преминаването на "Турски поток" през територията на нашата страна. Не на последно място той бе против сделката за закупуването на американските Ф-16, а името му бе замесено от ГЕРБ в аферата "Грипен", за която обаче и до днес липсват доказателства.

Днес Радев говори различно. Той разкритикува действията на кабинета "Борисов 3", който построи светкавично отсечката на "Турски поток" у нас (зад саудитския консорциум „Аркад” стоят руски компании), а "забатачи" с години изграждането на интерконектора с Гърция, от който България би имала ползи. През 2020 Радев застана твърдо и зад инициативата "Три морета", която си поставя за цел да направи държави като България по-независими от Русия - например в сфери като енергетиката.

Пред Европейския съвет в Брюксел Радев определи случая "Протасевич" като категорично нарушение на международното право, а служебният външен министър Светлан Стоев нарече случая "акт на въздушно пиратство" и потърси обяснение от посланика на Беларус, тъй като на борда на самолета е имало и български гражданин.

От самото начало на своя мандат, но особено през последните година-две, Радев бяга от етикета капан "президент на БСП". Твърди се например, че се е разделил с началника на кабинета си Методиев заради прекомерното сближаване на последния с „Позитано” 20. Със сигурност Радев си дава сметка, че през 2016 е получил доверието на много повече хора, отколкото тогава бяха избирателите на Столетницата. А тя и до днес подкрепя свалянето на санкциите срещу Москва и руските енергийни проекти в България.

Фактът, че на изборите на 4 април БСП загуби 475 000 гласа в сравнение с 2017 обаче съвсем не означава, че Радев ще дръзне напълно да отчужди от себе си БСП, която го подкрепи за втори мандат. Още по-малко вероятно е той да еволюира дотам че да започне да говори като политик от "Демократична България". ДБ е единствената формация в 45-ото НС, която категорично се обяви не само за "затвърждаване и задълбочаване на евроатлантическата интеграция на страната", но и за "равноправни отношения" с Русия. Всички останали формации в 45-ото НС, явно (като БСП) или скрито (като ГЕРБ) са за някакъв вид "външнополитически баланс" между НАТО и ЕС, от една страна, и Русия, от друга; само ДБ отхвърля този "шпагат" като нелеп и вреден за сигурността.

Какво Радев не може да си позволи

Промяната в тона на Радев е факт, макар и вероятно да е конюнктурна - заради "гравитационното поле" на наближаващите президентски избори. Изглежда, че и САЩ възлагат някакви надежди на служебното правителство: Херо Мустафа побърза да се срещне с външния министър Стоев, с министрите на икономиката и финансите Петков и Василев, със здравния министър Кацаров. Американската посланичка направи и безпрецедентно посещение в кабинета на новия шеф на НАП Спецов - особено символично за страна, която има хронични проблеми с корупцията, със сивия сектор и в частност с данъчните престъпления в интерес на "елитите".

Втвърдяването на тона срещу Русия, към която повечето българи традиционно изпитват симпатии, както и една по-гъвкава политика спрямо членството на Република Северна Македония в ЕС, за което Вашингтон и Брюксел настояват, но мнозинството у нас е против, биха означавали загуба на гласове. Поради това е малко вероятно президентът или кабинетът "Янев" да направят остри завои по тези теми. В този смисъл не е изненада, че в Брюксел Радев се обяви за това да се "използват всички механизми за сътрудничество с Русия", като се търсят "балансът и диалогът".

Рано е да се каже дали Радев и сформираният от него кабинет ще оправдаят надеждите. Предстоят редица критични тестове. Съвсем скоро, например, България ще бъде домакин на инициативата "Три морета" - важно е да чуем и посланията на официална София.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    20 54 Отговор
    БСП са анти руска партия в момента овладяна от американските служби... Радев не спря неизгодтата сделка за щатски самолети

    Коментиран от #8, #18

  • 2 Последния Софиянец

    70 38 Отговор
    Генерал Румен Радев ще се съобрази със силните на деня, а това сме ние. Единственото което ни интересува нас българите е да имаме силен президент, за да изчегъртаме ГЕРБ

    Коментиран от #19, #40

  • 3 иди

    33 71 Отговор
    радев скоро в затвора

    Коментиран от #17

  • 4 Луков

    24 53 Отговор
    Радев отдавна се знае, че е агент на ЦРУ. Просто на американците им омръзна от лъжите на Боко и българските пари, които даде на Русия - АЕЦ Белене и Турски паток. Боко е пътник.
  • 5 Pilot

    52 13 Отговор
    До кога ще очакваме политиците ни да са проводници на интересите на този и на онзи ? Не е ли редно да си отстояваме наще интереси както правят хората по света! Каква е херо да се среща постоянно с хора от институцийте, това какво е !!!
    Радев има топки за разлика от предишните особенно плевнята, този беше върхът!
  • 6 Еййййй то и ББ е агент под

    7 17 Отговор
    Прикритие.3 МЛРД за балкански паток.........дадеееее.пенсиите СИЧКИ щяха да са по хиляда лева.....Аааассфирмата му Ипон КАРА СААААМО ЛАДА НИВА .......СИЧКИ ДРУГИ ФИРМИ СА СЪС С ЗАПАДНИ ЖИПЧЕТА И КОЛИ САААААМО НЕГОВАТА ИМА ЛАДИ.... М
  • 7 OTAN

    32 3 Отговор
    Мнението на кой автор? Пише само Дойче веле.
  • 8 русенец

    16 18 Отговор

    До коментар #1 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    Прав си, че сделката е неизгодна - единичната цена е 2,5 пъти по-висока от цените на останалите самолети в блок 70 и то при условие, че нашите май нямат и радар. Но как Радев може да спре една сделка или акт на правителството? Никак! "Президент" е паркетна длъжност у нас. ПКП е на най-високото стъпало, след нея са тиквеницзите в парламъ-мента. Изобщо смятам, че сме твърде малка държава за да издържаме и президент.

    Коментиран от #42

  • 9 Be_google, жив и здрав съм :)))

    21 15 Отговор
    Дано да не дойде време като в САЩ да избираме между само 2 дъртака... Президента можеше да направи повече, но американското посолство блокира всичко,което не носи пари на САЩ.
  • 10 КОТарАК

    38 12 Отговор
    президента участва в процеси , на които по никакъв начин не може да влияе. опитва се да лавира доколкото му позволява ситуацията и да защитава интереса ни
  • 11 Милчо

    31 17 Отговор
    евроатлантик = национален предател.надявам се президента да не е такъв

    Коментиран от #15

  • 12 групата "Bellingcat" е ЦРУ

    24 8 Отговор
    Дойчевеле е... ЦРУ. Нямат нищо дойче :))
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 групата "Bellingcat" е ЦРУ

    22 9 Отговор
    Медийна бухалка на САЩ в ЕС и срещу интересите на ЕС
  • 15 Милан

    8 12 Отговор

    До коментар #11 от "Милчо":

    Иаз се надявах, ама действията му в последно време, както и тези на назначеното от него правителство, говорят противното. Дано бъркам!
  • 16 2323

    17 19 Отговор
    Нито БСП нито соросите ще гласуват за него! Единствено неграмотните чалгари ще го подкрепят на изборите.
  • 17 Тъпу тролче

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "иди":

    На свиждане на Боко ли да ходи в затвора?
  • 18 Оракула

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    Ти Македонец ли си?
    Та пишеш ,такива простотий?

    Коментиран от #35

  • 19 пак не разбрал

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Та, кой те упълномощи, да говориш от името на българите?
  • 20 Демагога

    9 14 Отговор
    говори това което му наредят от кремъл !!

    Коментиран от #21

  • 21 Хахаха

    15 13 Отговор

    До коментар #20 от "Демагога":

    Русия е властелинът на света! Владее държавни икономики, чужди тайни служби, влияе на изборите в чуждите държави, владее медиите и умовете на световното население! Време е вече светът да признае Русия за всесилна и да падне в краката и. Тоя русофобски идиотизъм ще спре ли някога? В 20 век евреите са били най гонената нация. В 21 век това е Русия. Стая кучетата лаят срещу слона. Самият факт, че ,,дружат" срещу някого е гнусен и аморален. А лицемерието на запада е вече запределно е.
  • 22 Пунта Канна

    5 11 Отговор
    От както Нинова изгони старите кучета от БСП и отдалечи партията от орбитата на Москва, Румен Радев започна да се разграничава от БСП и да ги атакува задкулистно.
  • 23 РЕШЕТНИКОВ

    8 9 Отговор
    Аз накарах боко да ни построи газопровода с 3 милиарда ваши пари ;)
  • 24 !!!?

    10 26 Отговор
    Кой още се съмнява, че Радев е троянски кон ? Вижте му само реакцията по Казуса руски терористи и шпиони на българска територия. Вместо да награди нашите контраразузнавачи за разкриването на руските шпиони, както Путин би направил, то той ги порца. И не само ги порица, а ги обвини, че те застрашавали ноционалната сигурност, а сега за капак дори уволнява и шефа им защото "уронвал службата". Дали е троянски кон или кремълско кукувиче яйце преценете сами !!!?

    Коментиран от #31

  • 25 SAAB

    11 5 Отговор
    А кО да кажем за пудела на ВашинГтон........от банкИ !
    Дойче Зеле.......учете каорана !
  • 26 СДС демократ

    4 15 Отговор
    дoкaзaтeлcтвa нямa ecтecтвeнo... тoвa cи e чиcт държaвeн прeдврaт.

    бoйкo и кaрaкaчaнoв зaкъcняхa дa изкaрaт тaнкoвeтe нo тoвa трябвaшe дa ce cлучи cрeщу тaзи вoйнa кoятo Руcия пoдe cрeщу държaвaтa ни!!!

    трябвa бoйкo дa oбяви вoeннo пoлoжeниe и дa мoбилизирa aрмиятa, нaрoдa e c нeгo тaкa чe щe гo пoдкрeпи

    Коментиран от #29, #30

  • 27 🛠Илюминат🛠

    11 5 Отговор
    Троянски кон се прави за да се влезе на непристъпно и вражеско място с цел унищожение! Ние не сме непристъпно за Русия място, 75-80% от българите симпатизират на братоците , тъй че и вражеско място не сме , а освен това едва ли Вова желае унищожението ни! Самото разглеждане на вариант за Троянски коне е смешно и очевидно провокативно ! Все едно да разследват и обвиняват милиардер , че има мотив за кражба на галошите на старата бабичка от вехтата къщичка на съседната пресечка!
  • 28 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    11 7 Отговор
    ПЛЕТЕТЕ ИНТРИГИ, И ПУСКАТЕ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ, ТОВА Правите! Радев е Президент на Българите и България, опитвате се да правите разни калташки внушения, но вие сте DW!!!
  • 29 ⚜️Масон⚜️

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "СДС демократ":

    Казаното от теб звучи като “ Време е да заредя прашката и да смажа тежко въоръжения отряд за специални операции . Тези на които отряда е помогнал преди време ще ме подкрепят” Вие гербавите патерици сте избирани само по нисък интелект , само!!!
  • 30 Ироничен

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "СДС демократ":

    Вие гербави мъпети , като ви назначават за тролове , защо не ги помолите и прякорите да ви измислят преди да ви раздадат флашките ? Кво е това СДС демократ бе? Нали демокрация се съдържа в абревиатурата СДС? Знаем че не си СДС интелектуалец , няма да си и СДС комунист очевидно! Отвратително семпли сте !!!
  • 31 Перо

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "!!!?":

    Не е мутренска соросня Президента! Уволненият началник на ДАНС сега трябва да бъде разследван за допуснато абдикиране от задълженията си за грандиозните финансови престъпления и щети на държавата!
  • 32 100perа

    14 1 Отговор
    Статия, която прилича доста на тюрлюгювеч.
    Не е необходимо Радев да е анти/про американски или анти/про руски политик. Достатъчно е да е пробългарски. Политиката му да се защитават българските интереси в и чрез НАТО и ЕС не е проруска, а про-българска.
    1. Съмнявам се в безпристрасността на нещо, публикувано в чужда правителствена медия, каквато е DW. Обикновено такива обслужват текущите политики на съответното правителство.
    2. Позицията на Радев по отношение на Русия - "да се използват всички механизми за сътрудничество с Русия, като се търсят балансът и диалогът" е всъщност вариант на политиката на администрацията на Джо Байдън по отношение на Русия - възпиране и диалог/сътрудничество където и когато е възможно и полезно.
    3. За прословутите F-16 и Грипените - преди всичко, 10-тина самолета няма да се отразят съществено на бойните възможности на ВВС на България. Да, Радев беше за Грипен. Но имаше доста аргументи - по-евтини, по-малки експлоатационни разходи и най-вече - над 100% офсет. Което означаваше преки шведски инвестииции в България над стойността на сделката. И още - Грипените са американско-шведски самолети и са 100% по стандартите на НАТО. Швеция е страна от ЕС, а е смешно да се твърди, че ЕС е против НАТО. А и нали в ЕС имаме обща отбранителна политика. Защо да не купуваме оръжие от страна от ЕС? Това, че щяхме да купим Грипени не ни прави по-малко лоялни членове на НАТО. но пък щяхме да спестим доста народна пара, че и инвестиции да докара
  • 33 100perа

    11 1 Отговор
    Продължение:
    Тoвa, чe щяхмe дa купим Грипeни нe ни прaви пo-мaлкo лoялни члeнoвe нa НAТO. нo пък щяхмe дa cпecтим дocтa нaрoднa пaрa, чe и инвecтиции дa дoкaрaмe зa нaд 1.5 млрд, при тoвa - в прoизвoдcтвeни мoщнocти извън вoeннaтa cфeрa.
    4. Зa БCП - тe зaявихa, чe щe пoдкрeпят Рaдeв зa втoри мaндaт. Нo в cлучaя, тoвa e "прeз зъби". Зaщoтo нe Рaдeв щe ce зaкaчи зa БCП, a БCП щe ce зaкaчи зa нeгo. Прocтo зaщoтo eлeктoрaтът им щe глacувa зa Рaдeв. Тoй дaлeч нe e тoлкoвa диcциплинирaн - дa глacувa зa рaзпoрeдeнитe oтгoрe. Пocлeднитe избoри гo дoкaзaхa. Нa 11 юли тoвa щe ce пoтвърди.
  • 34 mi6osp

    10 2 Отговор
    Президентът Радев е патриот, който служи на България. Отношенията му и със САЩ, и с Русия са подчинение не на конюнктурата, а на стремежа да носят максимална полза за България. Президентът Радев се е клел за вярна служба на България и никой не може да даде верни факти, че е нарушил клетвата си. А троянският кон на ДВ в случая е поредната тяхна измишльотина тип клевета.
  • 35 ттт

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Оракула":

    Вярно е! БСП са антируска партия. Когато беше войната в Грузия, само две държави от континента европа продаваха оръжие на Грузия - Украйна и България (с министър-председател Сергей Станишев). Между другото поне до края на неговия мандат, Грузия не ни беше платила доставките, след това не знам. И на митингите преди следващите парламентарни избори БСП навсякъде канеше певци на руски песни!

    Апропо, аз нямам нищо против Три морета. Ако Русия нападне някоя от държавите от инициативата, другите трябва да и отговорят задружно! Ясно казах, "Ако нападне". За това трябва да се представят много сериозни доказателства, аргументи като "вероятно", "изглежда", "възможно" и подобни, всеки който ги представи, нека си ги завре, там где слънце не изгрява! Ще го приемаме като враждебен акт към България, с който се опитват да ни вкарат във война с безкрайно по-силен противник.
  • 36 bbb

    4 6 Отговор
    Де Бъ са в перманентен шпагат по всички въпроси и са готови да целуват и дупето на Цървул Радев
  • 37 Asterix

    2 1 Отговор
    Оня с каскета чака...!
  • 38 Олга

    6 4 Отговор
    На елита не му стига интелектуален багаж за да запази нормални отношения с Москва (търговски, културни, човешки) независимо от статута си на натовската държава.На здравомислеш човек не му е ясно защо тези две неща са взаимоизключващи се, освен ако ти си не изпаднал в състояние на тежка зависимост и чуждопоклонство в разрез със собствения си интерес.
  • 39 psf

    0 1 Отговор
    От тази статия се разбира, че е с авторство от ДБ, която е готова да сътрудничи на президента, на БСП и е за равноправни отношения с Русия!
  • 40 Здрав разум

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Чегъртай си ресторанта/ако го имаш/. С т. нар.,, българка,, сте един дол дренки.
  • 41 Русия

    0 1 Отговор
    стоиш на два стола и .... после е ясно
    все едно две дини под мишницата ....
  • 42 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "русенец":

    Мани, прав си и даже е по лошо . Нашите Ф-16 не само няма да имат радари ами и двигател нямат. Още по-лошо вчера един обясняваше че щели да ни дадат "втора цедка" самолети от Италия ... Аааа, ама то втората цедка трябва да идват с радари , може би и двигатели , а!? . Нещо май не излиза сметката. Обърках се.
  • 43 От кога

    4 2 Отговор
    Грипен радЕф стана и Троянски кон, тия от Дойче Зеле не разбраха ли, че льотчика вече го приземиха през Ватикана
  • 44 Матей

    0 1 Отговор
    Каква е ролята на Р.Радев в политическите процеси от последно време?Изглежда положителна,но твърде условно,в смисъл ,че не посмя да включи форсажа и да издуха боковската пасмина още преди година.И сега стъпките на напредък са малки ,бавни и несигурни,допустимо е дори РЕНЕСАНС на мутро-бойковизма.За митичното му русофилство няма какво да се каже,той си е гринго-фил ,та дрънка,вкарва България все по-навътре в натовското блато и евентуална война с Русия.Сривът в БСП по индукция идва и от него,той ги облъчи с развенчания си ореол на народен закрилник,и за президент няма да бъде избран повече.
  • 45 Не разбрахте ли

    3 1 Отговор
    че след пътуването до Великия престол, Радеф не е пилот, а пътник
  • 46 Docenta

    3 2 Отговор
    Статията всява съмнение,че Рублен Радев не е руски шпионин.Пишещият статията пропуска факта,че самият президент си състави екип от съветници които бяха разкрити като руски шпиони,а самият Радев е може би техният началник като Главен Резидент
  • 47 БиБи Кинг

    1 0 Отговор
    Пембен Мразеф е само един од мнозината у Бойковина на кои им грее малка пембена звезда у капацуната!
  • 48 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    СЕЛСКА МУТРА Я СЕ МАХАЙ .............
  • 49 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Плюем/те го но той постигна своето.Навсякъде,той,припапата,в Брюксел,на среща с макетата.ПО-РАНО,боко го засенчваше.