Last news in Fakti

26 Май, 2021 08:00 8 072 140

Русия иска да води войни, които не са ѝ по джоба

  • русия-
  • кремъл-
  • хибридна война-
  • владимир путин-
  • студена война

Днес ситуацията вече не се определя от ядрената дисциплина на Студената война, а обещава победа на онзи, който действа пръв

Русия иска да води войни, които не са ѝ по джоба - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл вижда своето военно бъдеще в хибридните войни. Те се водят под границата, която би принудила НАТО да се намеси, но те дават възможност да се получи статут на световна сила. Това вече работи в Източна Украйна и в Сирия, но също така изисква много големи разходи. Това ли е надеждата за Запада?, пита германският вестник "Ди Велт".

Още от времето на ханзейските търговци и Великото херцогство Литва, контролът над Балтийския регион е бил предмет на военни спорове на тогавашните велики сили и така чак до ново време между САЩ и СССР.

В битките за Донбас, подтикнати от недобре прикритата имперска воля на Кремъл отдавна и придоби изключително опасни форми. Битката за руското наследство се развива между Балтийско и Черно море. И руският елит не възнамерява да я загуби, отбелязва "Ди Велт".

Във военно отношение Кремъл разчита на политика, която далеч надхвърля икономическата мощ на Русия, но е стимулирана от вътрешната политика. Русия има достатъчно популистки потенциал, включително религиозен, за да се нуждае от военни успехи и исторически барабани. Така се отваря вратата към военно -политическата непредсказуемост.

Днес ситуацията вече не се определя от ядрената дисциплина на Студената война, а обещава победа на онзи, който действа пръв, подчертава "Ди Велт". Старите офицери от генералния щаб знаят колко опасен е такъв курс в ядрения век.

Дългосрочният ядрен мир се основаваше на разбирането, че няма алтернатива на съжителството на световни сили въз основа на споразумения. Тези дни свършиха. Войната - поне в сдържана форма - е възможна отново: това може да бъде видяно в Източна Украйна, в Сирия, в Либия, но преди всичко в региона на Балтийско море.

Русия е в процес на изграждане на принципно нова армия, разработване на ядрен капацитет и експериментиране с по-малки войни под прикритието на ядрения си потенциал. Това включва редовно провеждане на мащабни маневри, предназначени да впечатлят, сплашат и опитомят Запада и неговите непосредствени съседи .

"Дилемата на Путин е, че руската икономика не е в състояние на дуел във всяка област, с изключение на суровините и оръжията. А хибридната война струва много пари, които външната икономика не носи, а вътрешният пазар не може да си позволи. Това създава нужда Кремъл да вземе историческо решение: или да напада, или да застраши социалния мир в страната.

Необходимо е да се разбере тази сложна разлика между военната и икономическата Русия. Само тогава ще бъде възможно да се прилагат стъпките по стъпка постиженията на Студената война на практика.

Но първо страните от НАТО, начело със САЩ и Федерална република Германия, трябва да разберат, че хибридната война не е просто продължение на стари модели и методи, а динамична форма на политика, която не е без опасност, ако се вземе под внимание растежа на Китай като световна сила. И всичко това поставя руския управляващ елит пред проблема да намери modus vivendi в отношенията с Европа и Запада, вместо неизбежно да бъде въвлечен във водовъртежа на азиатският гигант.

Хибридната война е опасен инструмент, съблазнителен за създателите си и опасен за всички наблюдатели, заключава в. "Ди Велт".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съвет

    141 19 Отговор
    Предлагам никой да не пробва дали е истина заглавието.
  • 2 Рейгън

    59 173 Отговор
    Изходът е само един- доктрината Рейгън, пълно ембарго и глад и СССР рухна.

    Коментиран от #5, #18, #22, #37, #56, #73, #74, #80, #106, #107, #127

  • 3 дедо Герчо

    27 19 Отговор
    ПАРИ,ЩЕ СИ НАПЕЧАТАТ....ХЪХЪХЪ.....
  • 4 Наблюдател

    160 34 Отговор
    Хм, натовците обграждат с бази Русия и явно искат да я нападат. Аз руска подготовка за война не виждам.

    Коментиран от #13, #44, #112, #134

  • 5 233

    89 19 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    Никога не е имало такава доктрина.А към момента просто е неприложима.Мина времето на Брежнев,КПСС и плановата икономика!

    Коментиран от #46, #47, #85

  • 6 Бесен Язовец

    36 145 Отговор
    Русия ще си го получи, рано или късно. Няма вечни диктатори. Вижте Наполеон, Хитлер, Милошевич как завършиха живота си.

    Коментиран от #15, #76, #86, #140

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гошо

    85 16 Отговор
    Колкото води война България с Македония, толкова и Русия с вас А що се касае до хибридния вариант ,то се разходете по у-те на Париж и Бон Тетово и Струга и тога ще видите кой води война с вас
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нейко Томов

    127 14 Отговор
    Повече от очевидно авторът на тази статия е най-малкото слънчасал
  • 11 Кремълско жуже

    22 92 Отговор
    Важно е какво мисли кремълската хунта ! Безродните им слуги ще го съобщят във форума .
  • 12 Факти.бг=ДПС

    66 16 Отговор
    Ха ха ха РУСИЯ МТИРОДНИ РЕСУРСИ НА 27 БИЛОНА ТРИЛОНА ДОЛАРА,И СА 150 МИЛОНА ДУШИ,АМЕРИКА ИМА ЗА 7 БИЛОНА ТРИЛОНА ДОЛАРА А СА 500 МИЛОНА ЗА КАКВИ ДЖОБОВЕ ГОВОРИТЕ И ЗА КАКВИ ПЕТ ЛЕВА АКО ЗАПАЛИШ ЕДНА БАНКНОТА ОТ 50 ЕВРО ТЯ ЩЕ ИЗГОРИ И. ИЗЧЕЗНЕ НАЛИ,А ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ В АНГЛИЯ ИМА ТОЛКВА МНОГО КИЛОГРАМИ МОНРТИ ОТ ПО 1 И 2 ПАУНДА КОЛКОТО ЖЕЛЯЗО НЕ Е ИЗКОПАНО В САМАТА ДЪРЖАВА АНГЛИЯ НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ СОРОСОИДНИ ЦИГАНСКИ ДЕПЕСАРИ

    Коментиран от #129

  • 13 Жигули

    9 20 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Слепец ,.

    Коментиран от #19

  • 14 Хибридните

    90 13 Отговор
    войни се водят от ФАЩ и НАТО от много години!
    Die Welt и "нашите" гъзоподавци са сгрешили със заглавието и държавата!

    Коментиран от #23

  • 15 -&_$#

    79 8 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Пропуснал си Сталин


    Доколкото се отнася до Милошевич какъв диктатор беше той убиха го невинен това е тайна световно известена

    Коментиран от #52

  • 16 mi6osp

    92 19 Отговор
    Грешка. Русия не иска да води войни.Русия предотвратява войните близо до нейната територия
    На това се крепи мирът в света
  • 17 Алооууу

    14 34 Отговор
    Алцхаймеров, Сега интересът клати феса, пардон ушанката.
    И произвеждат много повече отпреди.
  • 18 Гошо

    53 9 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    Публикувано във факти.бг: Последно! САЩ няма да налагат санции заради проекта "Северен поток 2"
    Това го чете нали -"доктрината на Рейгън"
  • 19 Коментатор

    5 33 Отговор

    До коментар #13 от "Жигули":

    То и слепец ще види че наблюдателят е прав
  • 20 Циганин

    85 13 Отговор
    Да бе НАТО дрънка оръжия пред портите на Русия, а после тя била агресор. Проблемът им е че Русия отказва да се подчинява на САЩ и има свои виждания за света. А ние сме клекнали на запада и оставяме на тях да решават кое е добро и кое лошо.

    Коментиран от #28

  • 21 Диктатор

    16 45 Отговор
    Единственият начин един диктатор да остане на власт е сплашване на собственото население за външна заплаха.
  • 22 Ляв плюс

    62 11 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    Рухна, защото Западът командваше световната икономика. Свърши се с западния монопол пред икономически силния Китай.
  • 23 АНОНИМЕН

    59 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хибридните":

    Аз пък като прочетох заглавието си помислих, че е копи-транслате-пасте от Дойче Зеле?! Пък то било от братчето-близнак : Ди Велт! Хващаш едното и удряш другото и все си закъснял!
  • 24 Неправилна постановка

    75 9 Отговор
    Русия НЕ иска да води войни,защото най-добре от целият свят знае какво представляват.Бие се по принуда,Мечката брани Територията си.А тя е огромна и вълците и завиждат за нея всяка секунда.Но няма накъде,тя си остри ноктите постоянно и е самоубийство да ги пробваш.Това пък вълците го знаят по-добре..
  • 25 Госあ

    50 8 Отговор
    От съществуването си досега, Китай никога не е водил експанзивна политика. И това не е защото Поднебесната не са имали флот, напротив, може да се провери с какви кораби е разполагал флота, а защото винаги са били обърнати предимно към себе си и държавата им винаги е била голяма и достатъчна. Китайските експедиции са били насочени към разчистване на пиратите в Индийския океан и дипломатически и търговски отношения. Не знам защо запада ги демонизира толкова. От цялото това демонизиране и притискане на Китай, дано наистина не ги направят демони.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Русофил плюс

    54 9 Отговор
    Съсипа ги Путин с консолидацията и превъоръжаването на Руската армия. Криви им излязоха сметките на атлантическите ястреби-глобалисти. Още не могат да преглътнат това дето им го натикаха в устата.
  • 28 Циганино

    41 7 Отговор

    До коментар #20 от "Циганин":

    Ние не сме тръгнали на запада а сме му полегнали

    Коментиран от #39, #57

  • 29 Kcaniba

    45 8 Отговор
    До тук виждамн как нато бие тъпана , участва в сумати американски войни, стигнаха Донбас, Прибалтика и Беларус, а ди велт ни разправя, че Русия хем емвиновна за това, хем няма пари! Хем голяма, хем не ставала, хем с ресурси, хем нямала, зем имала най резултативнпта армия, хем губила...
    Тука има, тука няма тяхната работа май.
  • 30 БАЙ КУРТИ

    40 8 Отговор

    До коментар #26 от "РУСИЯТА":

    Ти първо си виж твоят двор пък после коментирай другите .Това се отнася до цялата КРАВЕФЕРМА.
  • 31 РУСИЯТА

    19 34 Отговор
    ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ИМАТ, ГЛАДНИ ХОДЯТ

    Коментиран от #108

  • 32 СССР

    15 27 Отговор
    И ТЕ ВЕЛИКИ И НЕПОБЕДИМИ БЯХА, В НЕБИТИЕТО ОТЛЕТЯХА
  • 33 пешо

    43 10 Отговор
    ех, анадолий, ех "ди велт"! такива сте ги надрпобили, че почти всяко изречение е недоказано, спорно или просто обикновена лъжа. ако ви четат във "факултета", сигурно минава. гледам, и тук има полегнали на амбразурата. това, обаче, може да е всичко друго, но не и журналистика.
    p.s. да им се чудиш на мазохизма на дойчовците - колко пъти искат да настъпят мотиката?
  • 34 Русия Не иска да води никакви войни!!!

    31 8 Отговор
    Такива болни мозаци, като теб Ат. Стойков прокарват подобни Лъжи!!!! Марионетка си!?

    Коментиран от #58, #117

  • 35 Авс

    33 6 Отговор
    Неиздържана и малоумна статия.
  • 36 Много зле

    39 10 Отговор
    Шваби, сър! Не се виждат на кого са слуги, а Русия доброволно се изтегли от територията им, още и лаят.

    Коментиран от #136

  • 37 Абе

    26 6 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    Тая доктрина е неприложима сега, просто времената, хората и държавите са доста по-различни от тогава!
  • 38 не може да бъде

    36 6 Отговор
    Просто не мога да разбера ,как е възможно сериозни журналисти от сериозно издание да пишат такива неща!А може би вече не са така сериозни както си мисля-аз не се считам за много информиран,но виждам ужасно груби грешки в тези съждения!!Парадоксалното в случая е,че мнението изразено в Die Welt копира една стара история от преди 80 г.-на 22.06 стават точно 80!И един мустакат "експерт" е мислел,че СССР не само не може да води война,а едостатъчно както той е казвал ,да се ритне вратата и цялата постройка ще падне!?Lидяхме да какво водят илюзиите и стремежът желаното да се представя за действително!?
  • 39 Българино

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Циганино":

    Ако искаш им поседни все тая
  • 40 Хибриден танк

    6 2 Отговор
    В такива "войни" плаща отсрещната страна.
  • 41 говориНАТО

    10 30 Отговор
    само русофилските зомбита не можаха да разберат че няма как да има война нато-русия..просто освобождаваме кремълските крепостни от ярема

    Коментиран от #45, #65

  • 42 браво на джурналята от дивелт

    27 8 Отговор
    Само са пропуснали да споменат, че не Русия е започнала конфликтите в Украйна и Сирия, ама няма нищо, сороснята им вярва!
  • 43 мъкаааааа

    11 23 Отговор
    Глад, студ и едри въшки очакват и без това слабата Русийка!!
  • 44 смешник

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    точно така се напада- с бази!!!!!!
  • 45 говоря на НАТО

    22 8 Отговор

    До коментар #41 от "говориНАТО":

    А какво чакаш, шорошче? Освобождавай ги, де! Както освободихте Афганистан, Ирак, Либия.... Стъпи ли ФАЩ някъде, трева не никне.
  • 46 Емил Боев

    14 6 Отговор

    До коментар #5 от "233":

    Плановата икономика си я има ,защото преди нова година във русия се възстанови националният планов комитет .та плановата икономика питай Китай и Северна Корея ,Виетнам какси я ползват само че под друг вид .
  • 47 Страхул

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "233":

    Разликата е само, че сега, като ядят ракети за да не им присядат ще пияг газ и др дъглеводороди!!

    Коментиран от #69

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ттт

    20 6 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: В битките за Донбас, подтикнати от недобре прикритата имперска воля на Кремъл отдавна и придоби изключително опасни форми."

    Авторът лъже! Лъже съвсем откровено. За Русия защитата на Донбас е въпрос на оцеляване. Всички си спомняте, какво се случи на 02 май 2014-та в Одеса и как колективният Запад се направи, че нищо не е станало (По-точно трудно прекри радостта си). Това всички руснаци го разбраха и това е стратегическа грешка на Запада съизмерима с изнасянето на производството в Китай. Защото руснаците прекрасно разбраха, че ако не правят тези разходи, ще бъдат унищожени.

    Всичко останало написано в статията също е диаметрално отдалечено от истината.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 сърборез

    8 19 Отговор

    До коментар #15 от "-&_$#":

    Милошевич е изклал хиляди невинни хора с различна от неговата религия и заслужаваше да умре, но по-бавно!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 БПФ

    21 7 Отговор
    Русия е в Сирия по искане на законното и правителство !!! Да напомням ли кой съсипа тая мирна държава - жив0тното обонго !!! Дали Русия иска да води войни? Тя ли е обкръжила някого с военни бази? А който мисли, че на Русия не и е по джоба да се защитава, нека да се пробва !!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 БПФ

    22 7 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    Човек, ти ядно си проспал последните 20 години. В момента Русия е най-самодостатъчната икономически държава на света. Няма как да има глад в страна, която е нетен износител на храни.
    Напротив - Русия може да срине цели държави, например ЕС - просто като им спре доставките !!!

    Коментиран от #61

  • 57 торд българин

    7 16 Отговор

    До коментар #28 от "Циганино":

    вие с циганина сте полегнали на Путин в стойка партер, а българите са партньори и военни и икономически със Запада и са част от него!
  • 58 да бе да

    5 4 Отговор

    До коментар #34 от "Русия Не иска да води никакви войни!!!":

    И в Сирия не иска и в Украйна не иска и на терен в Европа не иска, само за Америка, освен хибридна, друга не и стиска!!!!
  • 59 Пак

    8 1 Отговор
    Поредните глупости...
  • 60 Костова

    18 4 Отговор
    Ако Русия воюваше наистина с Украйна на Донбас, руската армия отдавна щеше да е пристигнала в Киев. Не е лошо от време на време журналистите да се посъветван с логиката преди да пишат безмислици.
  • 61 надай се

    7 12 Отговор

    До коментар #56 от "БПФ":

    В голяма идеоологическа грешка си, ще умрат ако не продават ресурсите, който единствено предлагат!!!Вървят уверено натам!
    Манджата и леба в 21 век НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ!

    Коментиран от #79

  • 62 Хахах

    16 7 Отговор
    Русия не иска да води войни… краварите искат.
  • 63 Waterwet

    16 4 Отговор
    Явно след ледоразбивачите ще има морски път, който ще свърже северния "ледовит" океан през реките и Персия (Иран) с Индийския океан. Това става най-краткия и най-евтин воден път. И 2/3, че и повече от севера принадлежи на Русия. Когато разработваха ледоразбивачи всички им се смееха, че инвестират безмислемо. А сега искат част от баницата, ама руснак "навън не ходи", но отидеш ли неканен .... питайте Наполеон, Османските султани и Хитлер.
  • 64 Гришата

    15 4 Отговор
    от как съществува човечеството войни се водят за територии и за ресурси а Русия ги има в изобилие тя Се готви за отбранителна война от хиените в САЩ и сателитите и от бъдещ арабски ЕС които искат президент на Русия като Елцин ,пияница и неедекватен за да я разпокъсат и присвоят подземните и богатства
  • 65 Камен

    22 5 Отговор

    До коментар #41 от "говориНАТО":

    Колко характерно за соросоидите от НАТО - "освобождават" някого без да са били помолени.
    И как така се случва, че "освобождават" все такива дето имат ресурси ,а не искат да ги споделят със САЩ!?
  • 66 злобар

    11 6 Отговор
    Точно така плямпаха навремето Чембърлейн и Сталин та Хитлер им го наби чак до топките .Иронията е че те не пострадаха , а си отидоха милионите които те изпратиха на фронта.
  • 67 Местния кореняккк

    7 6 Отговор
    Джоб по Руски означава З.......к. А всички могад да цункат Путин каде не по П... Отзаддд. Със сигорност .
  • 68 TO220

    14 7 Отговор
    Русия никога не започва войните, тя ги завършва!

    Коментиран от #137

  • 69 dsсса

    13 5 Отговор

    До коментар #47 от "Страхул":

    Най-големият производител и износител на зърно са, така, че имат какво да ядат.

    Коментиран от #71

  • 70 Waterwet

    6 5 Отговор
    Колкото и да не ни се иска централна Азия е брънката, която ще определя икономическия и геополитическия вектор. Другия е Балканите и в частност София и долината на Вардар, както и Бургас. Точно заради Черно море Турците пренасочват морския път. Май Суецкия и Панамския канал до 20 г. стават локални и губят стратегическото си значение. А без морското законодателство Великобритания и първоприемника й САЩ губят на 50% от геополитическия си инструментариум.
    Диверсифицираха храните, защото Русия е най-големия нетен производител на зърно в света. Освен това притежава над 60% от световните ресурси. При наличие на излаз на топъл океан, при положения, че основен приоритет на британската външна политика е да не се допуска излаз на топло море на Русия - какво следва?

    Коментиран от #72

  • 71 Страхул

    7 16 Отговор

    До коментар #69 от "dsсса":

    Най-големият ИЗНОСИТЕЛ.И да леб ще имат----Само леб.
    Жалко за нормалните руснаци, Путин им го наби да шия!

    Коментиран от #75

  • 72 Руски мечти

    4 9 Отговор

    До коментар #70 от "Waterwet":

    с великоруски и съветски отенък.Сметката е без кръчмаря..

    Коментиран от #78

  • 73 6479

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    Германия задоволява 42% от нуждите си от природен газ от Русия! ЕС като цяло повече от 30%. А познай кой пръв ще рухне!
  • 74 Голям глупак

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    С тази стратегия, Западът ще умре от глад и студ. Нещо за Северен поток да си чул наскоро? Западните управници не са толкова тъпи.
  • 75 dsсса

    17 5 Отговор

    До коментар #71 от "Страхул":

    Страхуле, имат и хайвер, ама той май не струва, много черен бил. Имат и много риба. Имат и много говеда. И овце и кози имат. Виж, доматите си ги внасят, ама то и Швеция ги внася. И ако за Швеция и Русия е разбираемо, там климатът не е подходящ за домати, то не забравяй, че и България си внася доматите. Апропо, България си внася и агнешкото.

    Коментиран от #77

  • 76 Просто Историк...!

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Хе,хе...,намерил си кой да даваш за пример...- Наполеон и Хитлер...!Та именно на тези ,,убавци" руснаците им счупиха врата при болните им амбиции да ги нападат и завладяват...
  • 77 Страхул

    7 12 Отговор

    До коментар #75 от "dsсса":

    Когато пазарът е свободен България може да внася, каквото си поиска.Тука мурзилките ми пеят за самодостатъчност и пр..термини от феодалното натурално стопанство..ама кво ли се чудя..яжте си хайвера с леб и ракети!

    Коментиран от #110

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Надявай се!

    13 4 Отговор

    До коментар #61 от "надай се":

    А краварите и евросоросоидите сами ще се затрият,с тази криворазбрана джендърска идеология...!Надявай се гей да брани с живота си ,,евроатлантически ценности",когато насреща му запеят страховитото-,,Вставай страна Огромная...!Вставай на Смертний Бой..."...!!!

    Коментиран от #83

  • 80 Бре.....ами сега?

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    Не знаех че има такива разбиращи? Глад не може да има защото в момента Русия дори изнася храни ...но ти си тъп за да го знаеш.Това е поредната русофобска статия....нищо друго.Ако малко повечко четеш ще разбереш че всичко което е нужно за една държава там си го произвеждат-всичко.От иглата до процесори за електрониката до космически двигатели ,апаратура и така нататък.И като прибавим суровините под път и над път ти е ясно че лумпени и тъпаци като теб могат само да дрънкат простотии.Освен това Китай им е съсед както и Монголия и това увеличава възможностите да търгуват за това което им е нужно.Споменах Монголия защото те са огромна държава с необятния възможности за производство на храни (през 2 световна са доставяли храна и кожи за дрехи за вояващият си съсед ,не като БГ да хранят германците).Майка ми е разправяла как през войната изземват от хората продукти които са над определени количества.Дядо ми е крил продукти за да не гладуват под страх от жестоки наказания....това е правило фашисткото управление-гладува народа-хрантути немците...русофобска свиня си ти-нищо друго....

    Коментиран от #87

  • 81 юнак

    8 4 Отговор
    Не ми се вярва ФАЩ да планират война с Русия , защото с тези нови оръжия ,са наясно , че последствията за света ще са непредсказуеми. Може би искат да си върнат позициите , които Тръмп отстъпи и да подсетият Европа и света , че те колят и те бесят ....а Русия като се изплашиииии....изобщо Бай дън разигра голям театър .

    Коментиран от #89

  • 82 някой си

    6 3 Отговор
    Ба си глупостите!
  • 83 Бравус

    5 3 Отговор

    До коментар #79 от "Надявай се!":

    САМО ВИЕ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ОСТАНЕТЕ НА ТОЯ СВЯТ.АЛЕЛУЯ!
  • 84 Купчина словесна ПЛЯВА

    5 2 Отговор
    Компилация од "Ди Велт и А Дтайков". Кремъл вижда своето военно бъдеще в хибридните войни. Те се водят под границата, която би принудила НАТО да се намеси, но те дават възможност да се получи статут на световна сила. Това вече работи в Източна Украйна и в Сирия, но също така изисква много големи разходи. Това ли е надеждата за Запада?, пита германският вестник "Ди Велт". Защо ли така горко плачат?
  • 85 Да бе!

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "233":

    А Поднебесната как функционира? Със най гениалния модел- планова икономика във стрстегическите отрасли( там няма частно,за да се краде) и капитализъм като начин на производство в други отрасли.Когато има държавен план във производство на ел.енергия,водна инфраструктура,добив и преработка на подземни богатства,до краен продукт-т.н принадена стойност е огромна.Не минава през десетки частни подизпълнители,който източват печалбата.Така са постъпили и с другите два" кита" в икономиката си.ВПК е 100% държавен,тоест планиран,и няма нито една чужда банка в държавата. Имат една ЦБ,с пет държавни филиала.Под планов контрол на Държавата и 100% държавна собственост.Затова за 30 години са Икономика номер Едно на планетата.Обора лежи на фалшива слава.При 35трилионс външен дълг,и едва 12% реално производство,а над 80% търговия и услуги,е Да ти Имам Могъщата икономика! Крепи ги все още зеленчука,с който заляха планетата.Зеленчук,който не струва и цена на отпечатване.
  • 86 Рони

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Щом ти си го казал,но ще стане на маняне така да знаеш
  • 87 Waterwet

    3 4 Отговор

    До коментар #80 от "Бре.....ами сега?":

    Да имат всичко, но най-големия им проблем е социалното устройство на държавата. И до днес не проумяват, че утре териториите им ще се заселят от китайци и индийци. Това е идеята на сорсньята. Британското разузнаване е дало това като единствено невоенно решение за икономическо влияние на бъдещия морски път на територията на Русия.
    До 10 г. Севера ще е центъра на корабоплаването, защото е най-кратък и няма природни катаклизми като урагани и бури.
    Не ме вълнуват нито фоби, нито фили. И двата вида са идиоти.
  • 88 Хъъъъ

    6 2 Отговор
    Ей фактиии, махнете го тоя Анатолий ли къв е, че много взе да дразни вече.

    Коментиран от #91

  • 89 Молодец

    7 2 Отговор

    До коментар #81 от "юнак":

    Прав си...! Бай-Спън разигра голям театър и то много комичен,падайки и ставайки няколко пъти по самолетната стълбичка...😂😂😂!
  • 90 Sofia

    7 3 Отговор
    Прeз 18 и 19 вeк Руcия в прoдължeниe нa 128 гoдини вoди вoйни, мирни ca eдвa 72 гoдини. Oт oбщo 128-тe вoйни caмo пeт ca oтбрaнитeлни, ocтaнaлитe ca зaвoeвaтeлни”. Aлeкceй Курoпaткин - вoeнeн миниcтър при Никoлaй II.
  • 91 Ъхъъъ

    7 2 Отговор

    До коментар #88 от "Хъъъъ":

    Тоя Анатоли ли какъв беше там- много ми прилича на Филип Димитров...,който съсипа икономиката и селското стопанство на България...

    Коментиран от #96

  • 92 Sofia

    7 4 Отговор
    Гeнeрaл Кoлeв прeз 1916 гoдинa пoпиля мнoгoкрaтнo прeвъзхoждaщи гo руcки oкупaтoри , aмa ви e удoбнo дa мълчитe зa пoбeдитe ни нaд пoрoбитeля. жaлки eничaрчeтa.
  • 93 big

    11 3 Отговор
    Истината е една: Русия не иска война! Това те го доказват всяка година с акцията "безсмъртен полк", там никой не е забравил повече от 20 млн жертви и всяка година го напомнят! Войнолюбците са НАТО и техния лидер САЩ, вече се разположиха на границата с Русия и да говориш, че те са агресор е пълно лицемерие. Това, че те развиват своята армия и въоръжение също е обуславяно от историята: договор с Германия, а тя ги напада; договорка с НАТО да не се разширява на изток, а вече са на границите им. Москва не им вярва повече! Втората причина е бизнес, оръжията са пари и то много, а руските са евтини и качествени, дори без аналог засега в света.
  • 94 Монгола

    7 5 Отговор
    Нески фашисти почнали да пишат за имперски руски интереси, а не се погледнат как са поробили цяла централна и източна Европа с техния уж равнопоставен Евро съюз!
  • 95 Sofia

    5 5 Отговор
    Кримcкaтa вoйнa, кoгaтo Aнглия, Фрaнция и Ocмaнcкия Хaлифaт пoбeждaвaт Руcия. Тoлкoвa мнoгo им държи тoплo тaзи зaгубa нa Руcнaцитe, чe oтвoювaни тe прeз 1878 тeритoрии ca върнaти oбрaтнo нa хaлифaтa cлeд бeрлинcкия кoнгрec. Зaпoмнящa ce e зaплaхaтa нa Дизрaeли: Гocпoдa, влaкът зa Лoндoн мe чaкa! Или пoдпиcвaтe тoзи дoгoвoр, или зaпoчвaм втoрa Кримcкa вoйнa! И руcнaцитe му клeкнaхa, къдe щe хoдят?
  • 96 Ольгино

    4 2 Отговор

    До коментар #91 от "Ъхъъъ":

    мурзилажа, като се дразни да хваща пътя и при господаря в сибир-расея!!
  • 97 Waterwet

    1 4 Отговор
    Явно вече имат сценарии за Иран?! Израел се издържа от финансиране от САЩ и Германия, както от всички световни организации, т. е. от цял свят.
    Иран са единствените конфронтисти и там е интересно да видим как ще действат, за да се противопоставят на Русия. Сирия е резервен вариант, който беше разработен с бомби.
  • 98 Слава на Русия !

    7 5 Отговор
    Германските с.в.и.н.е ,май забравиха кой им счупи зъбите през ВСВ.За руснака парите са тор пред честта ! Джендъри прости !

    Коментиран от #138

  • 99 Драгомир

    3 3 Отговор
    За съжаление външната политика на управляващите Русия, СССР и пак Русия никога не е била добре ориентирана и винаги е за сметка на хората там, което е политически дебилизъм. Примери много, а върхът е ликвидиране на Варшавския договор при оставане на НАТО. Оказа се за пореден път, че не могат и да преговарят. Дори техни дървени философи и сега проповядват, че те можели да си бъдат „самодостатъчни”,каквото и да означава това?!? Външната политика на Вашингтон отдавна е ционистка и дори най-после си назначиха сегашния президент, който се гордее, че е ционист. Ако иска да оцелее, в условията на ядрено оръжие и при „самодостатъчност”, Русия има един единствен ход – да осигури възможностите и да убеди ционистите, че бъдеща война ще започне задължително на територията на САЩ. Тогава светът може и да заживее по-спокойно.

    Коментиран от #102

  • 100 urod

    5 1 Отговор
    Анализът е тотално грешен. Оттук нататък ще настъпи тотална автоматизация на производството, което знами, че свободните хора ще участват в дейности от рода на услугите. Голяма част от тях могат да се занимават с отбрана и това няма да е икономическа тежест.
    Бъдещето е на този, който има суровини и потребители, на които да си продава боклуците. Руснаците имат и от двете. Американците - също.
  • 101 кико

    4 3 Отговор
    Аман бе , вие Факти.бг ли сте или избирателни преписвачи ???!!! Пре-водите ви са много некадърни , все едно циганин пише на български !!!
    Крайно време е да изхвърлите DW , Die Welt иразни други чужди плювачи !!!
  • 102 USSR

    2 1 Отговор

    До коментар #99 от "Драгомир":

    Не ги разбираш тези неща, само се излагаш.

    Коментиран от #113

  • 103 321

    5 3 Отговор
    Русия не иска да води войни! С никого и за нищо! Войните ги организират и водят краварите!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Дарина

    6 2 Отговор
    Германците ,които от 1945 /1949 година са роби на САЩ и нямат собстена икономика и политика , тръгнали да пишат ,каква е Русия. На вас Русия ви показа какво може още през 1945 година. Така ,че стойте си у вас и не дразнете мечката. Русия и Китай никога няма да позволят на САЩ и НАТО да управляват света . Жалко за джендърска Европа

    Коментиран от #114

  • 106 6866

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    Русия не започва войни, това е известно на терористите, но се правят на абдали, или наистина са достатъчно глупави, че да се решат да започнат последната война, в която ще загубят население, което ще ги докара до масови убийства, които ще се водят за оцеляване предвид на това, че храната няма да стига, и ще започне невиждан канибализъм, който ще се развихри на Запад – горко на сочните мигранти без оглед на това, откъде са изпълзели в дадена държава.
  • 107 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    Рейгън не беше умен човек и това явно беше показано от болестта му.
    Разпадането на Източна Европа стана чрез ПРЕДАТЕЛЯТ Горбачов, който беше вербуван от Запада, и ако попадне в Русия, някой руснак със сигурност ще му върне услугата лично и много бавно.

    Коментиран от #109

  • 108 хахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "РУСИЯТА":

    Да са гладни не са, но виж в САЩ 30 000 000 милиона са на купони, а още няколко милиона се хранят от кофите за да не умрат от глад БЪРЗО.

    Коментиран от #111, #118

  • 109 Ушанка

    5 3 Отговор

    До коментар #107 от "Гост":

    руски глупотевини, умрехте от глад тогава ..Реагън ли ще сравняваш с ваште молумни партийни секретари!!1
  • 110 По-просто..

    4 2 Отговор

    До коментар #77 от "Страхул":

    ...нещо от болшевиките няма
  • 111 Европеец

    5 6 Отговор

    До коментар #108 от "хахаха":

    Ушанка прокъсана , тези данни за някакви си 30 милиона са от 2009 година........вие още вътрешни тоалетни и ток нямате, бре болшевик!!!!

    Коментиран от #122

  • 112 Генчо

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    НАТО не е нападателна организация нато не напада първо това го знае и деда ти стига писа глупусти
  • 113 Драгомир

    2 1 Отговор

    До коментар #102 от "USSR":

    Не личи да си разбрал нещо от написаното. Не ти се сърдя.

    Коментиран от #116

  • 114 Генчо

    3 6 Отговор

    До коментар #105 от "Дарина":

    какво може ве, оставиха Украинците да умрат от глад като им взеха житото и го размениха за американски технолигий. това ли може. без помоща от сащ ссср нямаше да прокопса срещу хитлер. факти
  • 115 Олга

    2 3 Отговор
    Нагла, съзнателна манипулация с фактите в “Ди Велт”: “Днec cитуaциятa … oбeщaвa пoбeдa нa oнзи, кoйтo дeйcтвa пръв”. Разбира се според тях това е Русия.
    Но в “Ди Велт” много добре информирани, че в военната доктрина на САЩ е предвидено нанасяне на ИЗПРЕВАРВАЩ удар докато в руската доктрина това не е внесено и мнозина в Русия не са доволни от “тревопасната” политика на Русия в тази част , която, впрочем, започнала да се втвърдява от систематическите и агресивните действия на целокупния Запад и има решимост тази точка в стратегията да бъде променена.

    Коментиран от #139

  • 116 Много си тъп Саше

    2 3 Отговор

    До коментар #113 от "Драгомир":

    Бъркаш нещо Русия преди СССР, Русия по време на СССР и Русия сега, затова и пишеш простотии. НАТО не съществува във вида в който ни се представя, само няколко държави си го използват за собствени цели, а по отношение на Русия, отдавна преминаха безопасната граница.

    Коментиран от #120

  • 117 1232

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Русия Не иска да води никакви войни!!!":

    мозАци... 😆😆😆
  • 118 433

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "хахаха":

    Смени дилъра.... непременно!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Драгомир

    2 2 Отговор

    До коментар #116 от "Много си тъп Саше":

    „НAТO нe cъщecтвувa във видa в кoйтo ни ce прeдcтaвя, caмo някoлкo държaви cи гo изпoлзвaт зa coбcтвeни цeли, a пo oтнoшeниe нa Руcия, oтдaвнa прeминaхa бeзoпacнaтa грaницa.”

    Каква е тази „безопасна граница”? Не се разбират елементарни неща. Няма промяна в политиката за поддържане на напрежение в Европа, около Русия, около Китай и където е необходимо, но винаги далече от САЩ. Целта е да „гори” на друго място. И никога да няма обединение между Русия и Германия! Във ВСВ СССР губи около 26 млн. души, а САЩ около 400 хил.души. Това е победа доста по-тежка от „пировата”. И това не е краят защото целта не е постигната докрай.
  • 121 GnG

    2 2 Отговор
    На ГРАНИЦАТА на Русия са северно-американските войски, а не обратното !

    За своите 246 години ИСТОРИЯ, северно-американската държава САЩ е водила повече от 100 ВОЙНИ !

    Тогава, северно-американската държава САЩ, АГРЕСОР ли е или не ?!
  • 122 mi6osp

    3 2 Отговор

    До коментар #111 от "Европеец":

    Лесно можеш да намериш официалните данни за броят на американските граждани, които са на купони - примерно за 2020г, м. юли те са 53 000 000 +. После рязко се увеличи безработицата и тази бройка се увеличи, после спадна. Сега пак е над 53 000 000.

    Коментиран от #123, #126

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Клизматолог

    5 1 Отговор
    Русия иска да води войни, които не са ѝ по джоба, Запада не иска да води войни които са му по джоба и предпочита други да ги водят вместо него.
  • 125 Павел пенев

    2 2 Отговор
    Нека НАТО започне война с Русия,която е по неговия джоб? Тогава ще видим кой какво има в джобовете.
  • 126 факти

    6 2 Отговор

    До коментар #122 от "mi6osp":

    Русофилската ви наглост няма край....Ти знаеш ли въобще какво представляват купоните в САЩ ? В САЩ хората получават купони за всичко.Дори като напазаруваш Х сметка в даден супермаркет,пак ти дават купони.В бедна Русия биха дали всичко да имат такива привилегии.Другото което е ,американската нация е нацията която изхвърля най-много храна на боклука.И как може да сравняваш най-богатата и развита нация в света която е американската с някаква бедна ,изостанал и мизерна нация като руската ? Руснаците са с един от най-ниските и бедни стандарти на живот ,като в класацията са дори след България.
  • 127 То ембаргото

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Рейгън":

    сега е от повече от10 години.И какво от това.Не само че не гладуват а даже се подобряват икономически-за разлика от нас!

    Коментиран от #128

  • 128 9436

    4 1 Отговор

    До коментар #127 от "То ембаргото":

    Пълни глупости.Тея мизерници с всеки изминал ден потъват все повече.Русия е последна дупка на кавала във всичко.По-качество на живот не могат да ни настигнат дори.Толкова са изостанали русопитеците
  • 129 Хохохо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Факти.бг=ДПС":

    Приятелю, сложи едни субтитри, ако обичаш, на това което си написал.
  • 130 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    КОЛКО СТРУВА ВОЕННАТА "СИЛА" НА НАТЮ Е ЯСНО ОТ СЛЕДНОТО : АРАБИТЕ ДУМНАХА МАЛКА ВЗРИВ В ИСПАНСКИТЕ ЖЕЛЕЗНИЦИ И ИСПАНСКИТЕ ВОЕННИ ИЗБЯГАХА ОТ ИРАК И АВГАНИСТАН -КАТО МИШКИ !!!!!!!!!!!
  • 131 група зевзеци

    2 0 Отговор
    Прави впечатление, че нито един висок мъж няма на снимката. Наполеонов синдром ли му казват? Просто питаме.
  • 132 От БСП

    3 1 Отговор
    "проф." Иво Христов: Аз ще защитавам интересите на Русия и за без пари. ;)
  • 133 Герд Мюлер

    2 2 Отговор
    Отново "празен" коментар. Коментар, който е далеч от истината. Трябва Западът да се научи да общува с Русия. В Германия има цял институт, където се харчат хиляди евро за да се разбере "какво представлява Русия". С Русия трябва да се общува мирно и без натиск. Има ли натиск срещу нея, а още повече санкции, "руската мечка" отвръща реципрочно. Направиха преврат в Украйна, предизвикаха Путин и той си върна Крим. Има една поговорка: "Да би мирно седяло, не би чудо видяло." Украйна продължи да "размахва юмруци" и ХОП, появиха се двете "рани" в Донбас. По същиа начин руската армия "размаза" грузинската, след като беше предизвикана. Русия трябва да се остави на мира да се развива. Тогава тя няма да пречи на никой и ще се "кротне". Е, да ама не! Нали НАТО трябва да има "боксова круша", върху която да спортува. Само, че при всеки удар по тази круша, тя се връща по закона на Нютон и удра доста силничко главата на неразумния ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ боксьор. А иначе западните "пишман" анализатори могат да си пишат тонове хартийки, които ще послужат за разпалка на летното барбекю на Путин.

    Коментиран от #135

  • 134 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Що пък да е явно? Умните хора знаят, че не се воюва с лумпени и с такива, които имат малко за губене. Те са фанатици и ще разрушат много повече, отколкото могат да спечелят от войната.
  • 135 Значи

    2 1 Отговор

    До коментар #133 от "Герд Мюлер":

    Значи Украйна няма право на избор към кого да се присъедини и да изрита корумпиран политик, ако е руски "ставленик" като Янукович? Вие с кой ум ги пишете тия работи? Ами ако Турция така реши да си вземе нещо от България, щото някога е било нейно и защото има по-мощна армия? Това са нахалните руски оправдания и е възмутително българи да ги повтарят! Мечката не се ли е самозабравила нещо? Нали знаете как ги вразумяват зверовете? ( щом ви допадат подобни сравнения)- глад и клетка или халка на носа.
  • 136 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Много зле":

    Не се изтегли доброволно Русяия, а нахално изпроси да й платят, за да си прибере войскарите, които нямаха никаква работа в Германия 50 години след войната. Немците им броиха милиарди, построиха им жилища (за да се реинтегрирали, просяците му с просяци). Да изнудваш за пари, след като си разделил една страна и си доказал некадърността си в частта, която си окупирал! Тролове, тролове, ама и някои не- тролове пишете подобни глупости- ами бедни ще сте, с този ум!
  • 137 Айде бе

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "TO220":

    А Финската?
  • 138 Айде бе

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Слава на Русия !":

    Затова за няма сто години три пъти подлагат ръка за хуманитарни помощи, за да не мрат от глад! И то просят от онези, на които официално копаеха гроб! Ако имаха чест, щяха да си умрат достойно, а не като стане тегаво да приказват, че не бива народът да измира заради политиката! Що не приказват така сега, а все оръжия показват? И сериозно ли мислите, че американците при десет пъти по-голям бюджет за военни разходи, нямат съответни резултати, но просто не бият тъпани?
  • 139 Луди всякакви

    2 1 Отговор

    До коментар #115 от "Олга":

    Много сте миролюбиви, бе Оленце! Нямате никакво чувство за пропорция- да осъзнаете, че сте нищо като бройка спрямо населението на света, също и спрямо финансовия ресурс на Запада. Първото условие за правилно решение е реалната оценка на статуса. И това, че разни несретници тук по форумите се тешат с илюзии, че сте намерили особен свой път и ще покажете на "ония от Запада" колко сте велики... пак ще се чудите, както през 80-те, когато гледахте къде е Германия и викахте:"Ама нали ние спечелихме войната!" Съзиданието е много по-важно от военщината. А идеите за самозадоволяване...както е казано: никой не се е родил по този начин!
  • 140 ама не

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    цццц ами Франко, Сталин, Салазар, Папа Док ....-чети повече - в древни времена са Александър Велики, Темуджин, за римските да не говорим - сумалъка ти народ си командва доживот и си умира в леглото - нямало вечни....!!!! Чукча не читател, чукча писател
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания