1 Юни, 2021 12:08 5 627 47

Северна Македония: Всичко зависи от Радев

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • румен радев-
  • стево пендаровски-
  • буяр османи

Очевидно само президентът на България има пълен политически мандат

Северна Македония: Всичко зависи от Радев - 1
Снимка: БГНЕС

Доколко има политически мандат в България, за да вземе решение преди изборите, къде ще бъде Пътната карта и какво би било съдържанието ѝ - това са трите основни фактора от решаващо значение за резултата от спора с България. Това каза външният министър на РС Македония Буяр Османи, предаде NOVA.

В интервю за "360 градуса" външният министър не скри, че България иска Пътната карта да бъде част от официалния процес на преговори на Северна Македония, но заяви, че други държави членки на ЕС се противопоставят, защото възможен прецедент в случая с Македония може да доведе до подобни ситуации в бъдеще, в регион, пълен с двустранни спорове.

По отношение на съвместното посещение на президентите Стево Пендаровски и Румен Радев в Рим, той смята, че това е важна стъпка за изграждане на доверие и нормализиране на комуникацията между двете страни. Според него в тази среща има символика, но и същина, "защото беше възможно да се говори открито за всички въпроси и начини за преодоляване на блокадата".

„Очевидно само президентът на България има пълен политически мандат, всички останали институции имат технически мандат, свързан с организирането на избори. Често обаче казвам, че техническото правителство не е държавна избирателна комисия и може да вземе решение за започване на преговори, но тук президентът Радев е много важен и затова комуникацията в Рим беше много важна и продължава на всички нива. Имаше комуникация между министър-председатели, разменихме определени документи с министъра на външните работи, очакваме среща на министър-председателите и министрите през следващите дни и в крайна сметка ще бъде договорена динамика за използване на тези 20 дни за намиране на решение“ каза Османи.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не от Радев

    94 2 Отговор
    Всичко зависи от вас мили сръбски агентчета.
  • 2 Това нищо не променя

    72 2 Отговор
    Позицията ни е ясна.
  • 3 Вратарят

    30 13 Отговор
    Всъщност зависи от Русия и Сърбия.
    Май пак паднахме в нужното време, в края на второто полувреме, "спънахме" Зоран за дузпа, като Янев ще скочи в левия ъгъл.
    Зоран знае, че трябва да стреля в десния ъгъл.
    Това е теотрото. А за историята- пусна ли сме РСМакедония в ЕС, като сме се отказали от себе си. Грешка. От великобългарския шовинизъм.
    От България нищо не зависи

    Коментиран от #16

  • 4 Буяр,

    79 2 Отговор
    Радев ако вземе антибългарско решение, ще изтече в мръстния канал като много други политици на есен.
  • 5 Ахахах

    73 1 Отговор
    Абе вие неграмотни ли сте?! Президентът не може да реши този въпрос! Ще чакате! Това е! Година, две, десет ... колкото толкова!
  • 6 Павел Пенев

    57 1 Отговор
    Искане за пътна карта и разделяне на Албания от Македония от преговорния процес.За да се види,че България подкрепя западните Балкани и конкретно Албания,но има аргументи против Македония,които следва да се отчитат от ЕС.
  • 7 Човек

    53 0 Отговор
    Каква чудовища наглост и безочие!!!! Направо не мога да повярвам какво чета! Тия започнаха да изказват мнение какво ни било правителството ама какви правомощия имал президента...... Абе еййййй що не си погледнете у вашия двор, собствената си градина, ами все окото ви в чуждото???? И тва ако не са типични българи, здраве му кажи. Същите баламурници!

    Коментиран от #11, #23

  • 8 Дано

    2 55 Отговор
    Сега е моментът да подадем ръка на Македония и да ги пуснем в НАТО и ЕС. Отложи ли се този въпрос, пак ще стане предмет на руска интрига, политиканстване и игра с емоциите на невежите и малограмотните. Ей това да направи Радев и ще се запише със златни букви не само в българската, но и в македонската и европейската история.

    Коментиран от #17

  • 9 1191

    27 0 Отговор
    Република Илирида иде....
    Македонистите искат да компенсират загубата на половин СРМ с Пиринския край.
    Останали са около половин София, но мегаломанията ги тресе.
    Дано Радев вземе правилното решение.

    Коментиран от #25, #35

  • 10 Мим33

    32 1 Отговор
    Абе тия макета,нещо много активни станаха напоследък.Но колкото и да натискат,не приемат ли условията за да се случи това,пак няма да видят Европа.Президента не е вчерашен и много добре ги разбира тия номера....
  • 11 Тито

    4 44 Отговор

    До коментар #7 от "Човек":

    Сега е най-добрият момент РСМакедония да започне преговори, като отпадне заплахата да се говори за македонски език и идентичност. Македония не трябва да пропуска тази възможност. България ще бъде поздравена, ако оттегли това вето, което вреди на РСМакедония.
    Без РСМакедония Европа ще изглежда непълноценна.
    Днешните македонци имат интересна средновековна история, дали са език и азбука на вси словени.

    Коментиран от #14, #31, #38, #45

  • 12 Мая

    41 0 Отговор
    По договора от 2017 година не са мръднали и милиметър,а искат за 20 дни да се реши всичко.Тия май ни имат за олигофрени.
  • 13 Човек

    23 1 Отговор
    Никакво пускане никъде! Каква Европа бълнуват, вместо да се смирят малко те се натискат, като деца в магазин за бонбони. Това, което правим за тях даже е услуга. Влязат ли в ЕС, ще им съдиоят икономиката, населението масово ще избяга на запад.
  • 14 Човек

    22 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тито":

    Иди на лекар! Може нищо да ти няма!

    Коментиран от #19

  • 15 Сокол

    2 42 Отговор
    Дразгите между България и Македонияя са единствено в ползва на Русия. Целият цивилизован свят застава на страната на Македония, а македонците никога няма да ни простят това предатеслство спрямо тях - да ги държим насила в третия свят притиснати от врагове. Накрая е много вероятно да сме първите изхвърлени от ЕС, за да влезе Македония. Тогава не ми се мисли!

    Коментиран от #21, #22, #26

  • 16 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вратарят":

    Ти щото си свикнал от тебе нищо да не зависи , та намеша и България , хахах !! Ама не позна , говори само за себе си , ако не те е срам де !!
  • 17 Реалист

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дано":

    В НАТО ги пуснахме бе пич! Ама, за EU не става! Ако, се съгласим с тия трябва да станем Североизточна Македония!:)
  • 18 Перо

    28 0 Отговор
    Каква пътна карта,какви 5 лв. Премиерът на РСМ има да изпълнява условия. Не знам на какво се дължи тая увереност за стартиране на преговори,сигурно разчитат само на натиск и голи обещания от разни чиновници от ЕС и други страни. Простотия! Не виждам причина повече да ни занимават с тая злобна и ненавистна паплач! Никакви отстъпки!!!
  • 19 Специалист

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Човек":

    Нали, знаеш че психично болните не знаят че са болни!:) Такива като него някой трябва да ги заведе на психиатър! Ама, трудна работа!:)
  • 20 Българин

    26 1 Отговор
    Еййй много македонци тука бре! То голямо драскане! Няма да стане ваща! Европа през крив макарон ще гледате, докато не се научите да уважавате най-близките си. Цял свят ви се смее на грандоманщината.
  • 21 Поп

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Сокол":

    Ти и в момента не си в EU!:) В него си само физически, но не и психически!:) Психически си в Евро-Азийския съюз и там ще си останеш завинаги! Во Веки Веков! Амин!
  • 22 Човек

    24 2 Отговор

    До коментар #15 от "Сокол":

    Изобщо не ми пука, какво щяла да ни прости или не Македония, след като те сами не оценяват това, което България правеше за тях през годините. Безродници! Дърео без корен са те затова им е толкова важно да откраднат някоя и друга историческа личност или събитие. Пуснем ли ги в Европа с настоящите им твърдения, оставаме без азбука, писменост и просвещение!
  • 23 далай лама

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Човек":

    Ами прави са хората,нали Борисов го даваше великия стратег на Балканите,те чакаха,чакаха ама не го дочакаха. Сега оправя Хималаите и Тибет та и те да видят хаир от него.
  • 24 Полковник РУМНО

    21 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe. Максимум до 15 години, така наречените македонци, ще бъдат превзети от албанците. С този инат крахът им е неизбежен.

    Коментиран от #33

  • 25 Паметлив

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "1191":

    Че той няма избор!:) Или, правилното решение, или ще разбере на собственият си гръб какво означава: Обединението прави силата!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Скопие лъжат че са бедни

    2 7 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 28 Радев

    4 2 Отговор
    Достойнството е лично и национално качество. Съюзническите отношения с когото и да било, не са по-ценни от човешките права, нито от върховенството на закона и защитата на личното и национално достойнство на всеки български гражданин. Ако един от нас, уважаеми Радев, пострада, това е фатален удар срещу цялата нация и държава. Така трябва да разсъждава водача на една нация на хиляди години, преживяла не едно унижение и сразила по удивителен начин не е един дързък свой приятел или враг.

    Недопустимо е нацията да ръководи водача си, както се случи след твоето еднозначно двуседмично мълчание по случая с американските войници, опитът да бъде укрит от гражданите този позор и срамът от реакциите на президента и министъра на отбраната!
  • 29 Марков

    6 2 Отговор
    Недостойно е това поведение, Радев! Ти поне си офицер.

    Държава и нация се пазят като око на зеницата, независимо кой външен какво ще си помисли или какво ще направи. Самият Борисов те подиграваше неведнъж да дръзнеш срещу тесните интереси на американската политика поне веднъж, защото нямало да те изядат! Успокояваше те един бандит, когато ти трепереше и трепериш пред световния авторитет. А ти не си бандит, нали? – Би трябвало да имаш самочувствие.

    А не както го направи – след дъжд, качулка! И по навик – на колене! Схващаш ли какво ти казвам?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Даме

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тито":

    Пълни глупости.... Освен ако не го казваш на майтап. Никои не се интересува от една шепа безродници. Има и свестни дано натделеят, че лошо за държавицата им.
  • 32 Сокол

    0 11 Отговор
    Само абсолютен глупак може да си мисли, че ще върне времето назад и македонците пак ще станат българи. Лошото е, че същия тоя глупак спира развитието и на България и на Македония, а това няма да остане без последствия в бъдеще. А още по-лошото е, че заради него ще страдат и моите деца, които ще трябва да живеят с омразата на поне половината свят.

    Коментиран от #37, #46

  • 33 Ненужна шлака

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Полковник РУМНО":

    Вече малко над половината популация в Македония са НЕбългари - албанци,турци,цигани,бошняци,сърби,куцовласи + 300 000 хибрида пръкнали се от 1945г. насам. Трябва да мислим как да подобрим живота на тези,които все още се считат за българи - останалото е шлака и въобще за чеп зеле не ни е нужна.
  • 34 Чавдар войвода

    11 0 Отговор
    Смешната и бутафорна "държава" СМ ще получи Вето. Албания започва преговори.
  • 35 БСП за България и Радев

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "1191":

    Смешен си да се съмняваш дори в най-добрия президент, който България някога е имала или въобще ще има. Извини се бе
  • 36 БГ Маке

    4 7 Отговор
    Споко бракя Радеф ще ни предаде Ще развеете байряка
  • 37 Човек

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Сокол":

    Соколе, как по-точно си спираме развитието? Ти изобщо мислиш това, което пишеш? Ти досега не разбрали, че страните от бившия соц. лагер по никакъв начин няма да се интегрира в Европа?Ние сме донори на работна ръка за западна Европа (Мъкедония не е изключение) Затова ни разбиха икономиките селското стопанство, затова ни държат бедни - за да ходим на запад да им работим, това което те не искат да вършат.... Миене чистене фабрики. Същото ще стане и с Македония, Албания и т. н. Западноевропейските държави имат силни икономики, които имат нужда от разширяване на пазари от раб. ръка.
  • 38 хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тито":

    Много ме изкефи написаното от тебе! Продължавай със същият дух да ни развеселяваш. Почти бях заспал докато прочетох написаното от тебе.
  • 39 Решетников

    3 4 Отговор
    Радев няма да ви клекне защото не е изгодно на Кремъл.
  • 40 Македония ще влезе в ЕС

    1 8 Отговор
    Ганчовците се опъват заради руски интерес. Пак пренебрегват своя.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Каквото, това но да се зноае

    11 0 Отговор
    Трънчани имат по-неразбираем диалект от шопите, за разлика от този на макетата. Както и да се "обърне" палачинката макетата признали или не са си чисти БЪЛГАРИ.
  • 43 човек

    7 3 Отговор

    До коментар #40 от "Македония ще влезе в ЕС":

    Голяма грешка !В случая си защитаваме нашите интереси!Пука й на Русия за две миниатюрни държавички от които нищо независи!
    Лошото е че се обръщате срещу корените си ,кръвта на дедите .Скъпо и прескъпо ще платите за това и което е най-лошото не го осъзнавате.
  • 44 Българин

    5 0 Отговор
    Бре как се опитват тези макета да минат между капките, да се проврът между Радев и служебното правителство, белким в мътни води да хванат рибата ЕС. Егати сметкаджиите и селски трикати са тези комшии.Ами пробват, ако мине.
    Да , ама НЕ !
  • 45 Щирлиц

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тито":

    Точно заради тези глупави и лъжливи твърдения никога РСМ не може да влезе в ЕС. Когато спрете да крадете, да лъжете, да дискриминирате българите - тогава ще говорим.
  • 46 Република

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Сокол":

    До Сокол.Кажи тогава на твойте дечиня че цар Самуил е бил чист македонец и съвеста ще ти е чиста.
  • 47 КРОКОДИЛА

    2 0 Отговор
    РАДЕВ ПРЕДАТЕЛ ..........БАНДИТ ..............ПАРТИЗАН .................
Новини по държави: