Last news in Fakti

8 Юни, 2021 12:23 7 566 30

Когато хиляди германци се солидаризираха с нацистките главорези

  • адолф хитлер-
  • нацисти-
  • германия-
  • нацистка германия-
  • главорези-
  • антисемитизъм-
  • митинг-
  • евреи

Един митинг, който влиза в историята. И който показва, че мнозина не са изпитвали и грам вина.

Когато хиляди германци се солидаризираха с нацистките главорези - 1
Снимка: Shutterstock

На 7 юни 1951, в германското градче Ландсберг са изпълнени седем смъртни присъди срещу нацистки военнопрестъпници. Преди това обаче в Ландсберг се провежда един митинг, който влиза в историята. Градът и хората са празнично лъснати в онзи неделен ден преди 70 години. 4000 души са се събрали на историческия Пазарен площад, тук е почти всеки трети жител на Ландсберг. От края на Втората световна война са изминали само няколко години, но Западна Германия вече изживява началото на своето икономическо чудо.

Демонстрантите са излезли на площада с едно искане, което произтича от християнската им религия: те настояват пред американските окупационни власти да не се изпълнява смъртното наказание, наложено от американски военен съд на 28 мъже, които към този момент са затворници в града. В Ландсберг се носи слухът, че екзекуцията ще се състои всеки момент. Събитието е запазил за историята Манфред Дайлер, ръководител на мемориала за жертвите на Холокоста в Ландсберг. „На улицата са излезли представители на цялото население. Там са кметът, градските съветници, дори депутати от провинциалния парламент“, разказва Дайлер.

Милост за есесовци

Проблемът е в това, че гражданите са излезли да защитават не някакви обикновени затворници, а хора, които носят отговорността за едни от най-страшните престъпления в човешката история. Сред осъдените е Освалд Пол например, ръководител на Главното икономическо управление на SS, който по времето на националсоциализма е един от главните изпълнители на геноцида срещу евреите. Сред тях е и Ото Олендорф, комендант на оперативно подразделение на SS, който носи отговорността за избиването на над 90 000 цивилни граждани. През септември 1941 година неговият щаб пише в доклад от Съветския съюз до шефа на SS Хайнрих Химлер следното: „Оперативната територия на подразделението е прочистена от евреи. Между 19 август и 25 септември бяха екзекутирани 8890 евреи и комунисти. Общ брой: 17 315. В момента се решава еврейският въпрос в Николаев и в Херсон“. След края на Втората световна война Пол и Олендорф са арестувани и затворени заедно със стотици други арестанти във „Военнопленически лагер №1" на американските въоръжени сили, който се намира тъкмо в Ландсберг.

През първите десетилетия на 20 век градът преживява бурни години. През 1924 именно тук е арестуван Адолф Хитлер след неуспешния му опит за преврат от ноември предишната година. И именно в тукашния затвор написва своя антисемитски памфлет „Моята борба“. По времето на националсоциализма и по-късно през Втората световна война към затвора е изграден концентрационен лагер, където 23 000 затворници работят за военната промишленост. Повечето от тях са източноевропейски евреи. Тези хора са изначално обречени от повелята на нацистката държава, която гласи „Унищожение чрез труд“.

След войната мнозина от оцелелите евреи на първо време остават в града. Те живеят в бившите казарми, където американските окупационни сили са ги настанили в очакване да заминат за САЩ или пък към новооснованата държава Израел. Новината, че хората от Ландсберг са се солидаризирали с военнопрестъпниците, естествено достига и до ушите на жертвите на Холокоста, подслонени от американците. „Те също излизат на площада - в памет на жертвите на националсоциализма“, припомня Манфред Дайлер. Принудени са обаче да изслушат пламенните призиви на политиците към американското военно правосъдие. „Главният оратор, депутатът от Бундестага Герхард Зеелос, остро критикува Нюрнбергските процеси и твърди, че американците не зачитат върховенството на закона“, разказва Дайлер.

Тази реч разпалва негодуванието на демонстрантите, дошли от бившите казарми. „Те са се групирали в периферията на митинга, но в един момент се стига до сблъсъци. Чуват се дори реплики като „Евреите вън!“ и „Заминавайте за Палестина!“.“ По онова време антисемитизмът все още е широко разпространен сред германците. Но дали само това играе роля за солидарността на хората от Ландсберг с масовите убийци? Манфред Дайлер смята, че тази солидарност произтича и от желанието на мнозина да се отърсят от вината, което е много разпространено в Германия през първите години след войната. “В главите на много хора от онова време американците си остават окупатори, макар че Федерална република Германия вече е основана. В същите тези глави един германски военнопрестъпник си остава по-ценен от един американски окупатор.“

"20% от хората още живеят с онзи мироглед"

70 години по-късно имаме сериозно основание да се съмняваме, че участниците в митинга масово са били задвижвани от християнска мотивация. Да, Рихард Йегер, един от главните оратори на митинга, казва, че смъртните присъди не са християнски. Но само няколко години по-късно същият този д-р Йегер, вече в ролята на федерален министър на правосъдието, си спечелва славата на един от главните застъпници за връщане на смъртното наказание в германския закон. Наричат го „Шат-главата-Йегер“. За хора като Манфред Дайлер, които и до днес са ангажирани с историческата памет, настроенията в Ландсберг отпреди 70 години съвсем не са нещо отживяло. „Като гледам допитванията и процентите за „Алтернатива за Германия“, като слушам почти същите лозунги, стигам до извода, че 20% от населението още живее с онзи мироглед“, казва Дайлер.

Протестът отпреди 70 години се оказва успешен. От произнесените 28 смъртни присъди през юни 1951 са изпълнени само седем, включително срещу Пол и Олендорф. Това са и последните смъртни наказания на територията на ФРГ. Към този момент вече започва Студената война, а САЩ се изправят срещу нов враг - СССР. Затова западногерманците вече са техни съюзници. Именно тази смяна на курса позволява на не един и двама масови убийци да се изкачат през последвалите години до високи позиции в политиката и икономиката на младата Федерална република.

Автор: Ханс Пфайфер


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак са си същите

    38 4 Отговор
    Никой никога не се променя..
  • 2 Русофил

    67 12 Отговор
    И що германците, обикновенните германци трябва да изпитват вина? Какъв избор са имали по време на войната?
    Пращат ти призовка и има два варианта. Или отказваш и те разстрелват като предател, или отиваш на война и каквото Бог решил.
    А на война убиваш или биваш убиван. Няма средно положение.
    Дойчевелепак плаче на чужд гроб. Пак си проповядва сосроидните компоти.

    Коментиран от #22, #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ленин

    21 46 Отговор
    По голям военнопрестъпник от Сталин в човешката история няма!
  • 5 ДаЗдраПерМа

    30 3 Отговор
    7 юни 1951г а какво става на 30 май 2021 (намерете разликите) шефката на зелените а може би и канцлер Annalena Charlotte Alma Baerbock 80г набор каза че Европа е единна благодарение на войниците на вермахта а на 1 май 2004г стои на моста на р.Одър и казва все едно стоя рамо до рамо с моя дядо който тук е воювал.
  • 6 ТаУмВзе

    29 9 Отговор
    Чрез нацисткия Ви комплекс за малоценност. Който е колективен, прилагате халифат за отмъщение. Докато искате Руски газ. И да сте послушни слуги на краварите. Как да стане, че не се сещам.
  • 7 Редови Гражданин

    33 6 Отговор
    Когато се обединят всички етнически българи по примера на германците, описан в статията, тогава държавата България ще тръгне напред.
  • 8 Хайделберг

    34 1 Отговор
    Че те германците и сега си обичат Хитлер.Само че ги е страх да го покажат от ,,демократите,, особено от Изток.
  • 9 ДаЗдраПерМа

    30 6 Отговор
    Белорус и сега най мачканата от ЕС и тогава през втората световна губи 9200 градове и села а 628 са унищожени напълно заедно с населението и от тях 186 никога не се възстановяват и изчезват завинаги от картите.
  • 10 безпартиен

    22 4 Отговор
    Германците са точни и не допускат грешки в документите си!Жалко,че всички документи вкл.и тези от концлагерите са в Русия!Никой няма да разреши изваждането на данни за жертвите на всеки един народ и всичко се върти "около"!Тогава ще стане ясно кой какви жертви е дал и дали така проповядваната история на ВСВ не се разминава с истината!Търси се смел и честен да извади данните на светло!Това касае и нас с нашите архиви на царството!
  • 11 Пламен

    33 0 Отговор
    Не са хиляди а милиони,99% от германците са били нацисти

    Коментиран от #14

  • 12 БОЗА

    34 7 Отговор
    Германците не изпитват НИКАКВА вина,че сътвориха втората световна война и попиляха половината свят...те се СРАМУВАТ,ЧЕ Я ЗАГУБИХА...и то от противник,който не смятаха ,за хора дори...дано са извадили правилните изводи... ;-Х


    *Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ
  • 13 Капитал

    25 2 Отговор
    Евреите са гонени от хилядолетия....Благодарение на Хитлер имат държава!!!! Света има спешна тужса от нов Хитлер!!!
  • 14 путин

    16 7 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    Хитлер обедини германската нация и я поведе напред.Но както всеки човек макар и гений и той допусна груби грешки.А да не бби в СССР да са обичали евреите?По големи врагове на израилтяните от руснаците няма!!!
  • 15 ДаЗдраПерМа

    11 2 Отговор
    Победители над фашизма не са членове на ЕС това го разбра Англия малко късно но си оправи грешката

    Коментиран от #21

  • 16 54321

    11 8 Отговор
    Хай Хетлер🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    Коментиран от #18

  • 17 аз казах

    19 1 Отговор
    защо си мислите че,германия е забравила за Адолф ..ми не просто там е забранено да се говори за него.но мислите ли че,те не го искат поради тва че,там се напълни с всекви боклуци
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жалко

    8 8 Отговор
    Че подцениха кочината, иначе щяха да ги размажат без проблем и света щеше сега да рай.
  • 20 Въпросителен

    21 0 Отговор
    Никой от победителите до ден днешен така и не разказа защо не са извозвали евреи както и защо гласно не са ги приемали като мигранти въпреки, че са разбрали навреме какво се случва с тях ??? Нито една държава не ги е искала, да не говорим, че американските евреи не са си мръднали и пръста да им помогнат ! Изчакаха да поизбият няколко милиона и тогава се започна с шокирането и с възмущението !!! На практика, всички които сега се бият по гърдите, като победители, са били съучастници в престъплението със своето безучастие, но много обичат да викат, че освободили много концлагеристи, но не викат, че оставиха няколко млн. сами да се спасяват през комина
  • 21 Не сигурно

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "ДаЗдраПерМа":

    Членове на ЕС, са обезвреждали комуникацията на германците и никой друг не го е правел, а комуникацията е половината война. От рубежа е лесно да се стреля, но друг е въпроса, когато се действа вътре в бърлогата или поне в тила
  • 22 постоль

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    А кой избра Хитлер да ги управлява?
  • 23 постоль

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    А кой избра Хитлер да ги управлява?

    Коментиран от #24, #26, #27

  • 24 Мнение

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "постоль":

    Има една съществена разлика в отношението между хора избрали лидер през 30-те години на миналия век и в днешно време , като например сега никой не би търсил вина в избирателите, а германците отнасят вина до ден днешен, дето поколението няма нищо общо т.е. странен двоен стандарт . Защо никой не потърси сметка на иракчаните за Саддам например, нали те са си го избрали, само германците ще отговарят за техния избор, на мен лично ми изглежда неадекватно, а има и още примери, но ще стане голямо писмото
  • 25 КОНТРАТА

    10 0 Отговор
    Грешка! Когато милиони германци се солидализираха с нацистите на Хитлер! Само във,, Вермахта "са били 15 000 000.
  • 26 София

    8 6 Отговор

    До коментар #23 от "постоль":

    Намаляването на населението е планирано преди издигането на Хитлер. За жертва са били набелязани евреите - в миналото срешу евреите е имало геноцид два пъти , един път в древността малко след Христа и после през средновековието и жертвите винаги излизат около 6.000.000 души . За това е приложена пропаганда - евреите са мошеници, изнасилват жените, убийци и т.н. Хитлер е бил убеден че прави най - доброто за Германия, като по принцип не е имал нищо против евреите, той просто е бил много надъхан и суетен, нещо което е нормално когато един човек става силен и известен. Хитлер влиза в окултната група на Блаватска, където е бил допълнително манипулиран за начинът по който ще се развие запазването и усъвършенстването на " висшата раса ". След войната Ватикана спасява някои избрани нацисти - учени които са ценни за елита. В Нюрнбергския съд осъждат на смърт дребни риби, които не са от значение, колкото да се отчете дейност и да се даде малко глас на народа. Периодично се прави една " чистка " и винаги искат да излезе 6.000.000 души. Днешната ситуация с пандемията и ваксините прилича на подобна дейност за намаляване на населението.
  • 27 Наивно

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "постоль":

    е да мислите,че някой някого "избира".Просто ги назначават.Няма никаква "представителна" демокрация.
  • 28 Антимилиционер

    4 1 Отговор
    JudenWelle пак бълва отроива срещу Германия.
  • 29 Хихата

    5 2 Отговор
    Всъщност най-големият геноцид в историята на човечеството извършват именно американците: почти унищожават населението на цял континент, а остатъците му затварят в т.н. "резервати", които по същество не се различават особено от нацистките концлагери. Само дето в концлагерите накарали евреите да бачкат, та тия за това опищяха орталъка, че туй било холокост!
  • 30 Когато

    1 1 Отговор
    Когато хиляди укри се солидаризираха с бандеровците .... И мижаха с широко затворени очи за геноцида в Донбас 8 години.
Новини по държави: