ФАКТИ.БГ
  • антисемитизъм-
  • ес-
  • евреи-
  • омраза-
  • реч на омразата-
  • стратегия-
  • насилие-
  • холокост

ЕК представи стратегия за борба с антисемитизма

Ангажираме се да насърчаваме начина на живот на евреите в Европа в цялото му многообразие, обявиха от ЕК

Публикувана: 6 Октомври, 2021 10:15
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1046
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Европейската комисия представи първата по рода си стратегия на ЕС за борба с антисемитизма и насърчаване на начина на живот на евреите. В контекста на обезпокоителното нарастване на антисемитизма в Европа и отвъд нея стратегията представя набор от мерки, структурирани в три области: предотвратяване на всички форми на антисемитизъм; защита и насърчаване на начина на живот евреите в ЕС; насърчаване на научните изследвания и образованието и поддържане на паметта за Холокоста. Стратегията представя мерки за засилване на сътрудничеството с онлайн дружества с цел прекратяване на антисемитизма онлайн, за по-добра защита на обществените места и молитвените домове, за създаване на европейски център за научни изследвания по въпросите на съвременния антисемитизъм и за изграждане на мрежа от места, които са били свидетели на Холокоста. Тези мерки ще бъдат подпомогнати от международните усилия на ЕС да бъде начело на борбата с антисемитизма в световен план.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Днес се ангажираме да насърчаваме начина на живот на евреите в Европа в цялото му многообразие. Бихме искали този начин на живот отново да се развива като централен елемент в нашите общности. Така трябва да бъде. Стратегията е радикална промяна на начина, по който реагираме на антисемитизма. Европа може да просперира единствено ако еврейските общности се чувстват в безопасност и процъфтяват".

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския начин на живот, добави: "Антисемитизмът е несъвместим с ценностите на ЕС и европейския начин на живот. Настоящата стратегия, която е първата по рода си, представлява нашия ангажимент за борба с него във всички негови форми и за запазване на начина на живот на евреите в Европа и отвъд нея и в бъдеще. Дължим го на хората, които загинаха по време на Холокоста, дължим го на оцелелите и на бъдещите поколения".

За Европейски съюз без антисемитизъм

В стратегията са представени мерки, съсредоточени върху: 1) предотвратяване на всички форми на антисемитизъм и борба с тях; 2) защита и насърчаване на начина на живот на евреите в ЕС; и 3) образование, научни изследвания и поддържане на паметта за Холокоста. Тези мерки се допълват от международните усилия на ЕС за борба с антисемитизма в световен мащаб. Сред ключовите мерки, посочени в стратегията, са:

- Предотвратяване на всички форми на антисемитизъм и борба с тях: Девет от десет евреи са на мнение, че антисемитизмът в страната им е нараснал, като според 85 % това е сериозен проблем. За да се справи с това, Комисията ще мобилизира средства на ЕС и ще съдейства на държавите членки за изготвянето и изпълнението на национални стратегии. Комисията ще подпомогне създаването на европейска мрежа от доверени податели и еврейски организации за премахване на незаконно онлайн съдържание, проповядващо омраза. Освен това тя ще допринесе за създаването на послания в противовес на антисемитското съдържание онлайн. Комисията ще си сътрудничи с бизнеса и ИТ дружествата за предотвратяване на незаконното предлагане и продажба онлайн на свързани с нацизма символи, сувенири и книги.

- Защита и насърчаване на начина на живот на евреите в ЕС: 38 % от евреите са обмисляли възможността да емигрират, защото не се чувстват в безопасност като евреи в ЕС. За да могат евреите да се чувстват в безопасност и да участват пълноценно в европейския живот, Комисията ще предостави финансиране от ЕС за подобряване на защитата на обществени места и молитвените домове. Следващата покана за представяне на предложения ще бъде публикувана през 2022 г., като ще бъдат предоставени 24 милиона евро. Държавите членки също се насърчават да използват помощ от Европол във връзка с действия за борба с тероризма както онлайн, така и офлайн. За да насърчи начина на живот на евреите, Комисията ще вземе мерки за съхраняване на еврейското наследство и за разпространяване на повече информация за живота на евреите и тяхната култура и традиции.

- Образование, научни изследвания и възпоменание на Холокоста: Понастоящем всеки 20-и европеец никога не е чувал за Холокоста. За да поддържа паметта за случилото се, Комисията ще подкрепи изграждането на мрежа от места, които са били свидетели на Холокоста, но невинаги са известни, например скривалища или места за разстрел. Комисията ще подпомогне също така нова мрежа от млади европейски посланици, които да насърчават поддържането на паметта за Холокоста. С финансиране от ЕС Комисията, в сътрудничество с държавите членки и научната общност, ще създаде европейски център за научни изследвания по въпросите на съвременния антисемитизъм и начина на живот на евреите. С цел да привлече вниманието върху еврейското наследство, Комисията ще прикани градовете, кандидатстващи за титлата „европейска столица на културата“ да проучат историята на живеещите в тях малцинства, в това число историята на еврейската общност.

ЕС ще използва всички налични инструменти, за да се бори с антисемитизма в съседните на него държави и отвъд тях, включително чрез сътрудничество с международни организации. Той ще гарантира, че външните фондове на ЕС не могат да се използват неправилно за дейности, поощряващи омраза и насилие, включително срещу евреите. ЕС ще засили сътрудничеството си с Израел в борбата с антисемитизма и ще насърчава съживяването на еврейското културно наследство по света.

Стратегията ще се изпълнява през периода между 2021 г. и 2030 г. Комисията приканва Европейския парламент и Съвета да подкрепят изпълнението на стратегията. Тя ще публикува подробни доклади за изпълнението ѝ през 2024 г. и 2029 г. Държавите членки вече поеха ангажименти за предотвратяване на всички форми на антисемитизъм и борба тях, като изготвиха нови национални стратегии или предприеха мерки по линия на вече съществуващи национални стратегии и/или планове за действие за предотвратяване на расизма, ксенофобията, радикализацията и насилническия екстремизъм. Националните стратегии трябва да бъдат приети до края на 2022 г. и ще бъдат оценени от Комисията до 2023 г.

Настоящата стратегия е ангажиментът на ЕС за запазване на начина на живот на евреите в Европа и отвъд нея и в бъдеще. Тя отбелязва политическата ангажираност на Комисията за Европейски съюз без антисемитизъм или друга форма на дискриминация и за отворено, приобщаващо и равнопоставено общество в ЕС. След проведения през 2015 г. колоквиум по въпросите на основните права, посветен на антисемитизма и ислямофобията, Комисията назначи първия си координатор за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот. През юни 2017 г. Европейският парламент прие резолюция относно борбата с антисемитизма. През декември 2018 г. Съветът прие декларация относно борбата с антисемитизма. През декември 2019 г. борбата с антисемитизма беше включена в ресора на заместник-председателя на Комисията, отговарящ за утвърждаването на европейския начин на живот, което показа намерението да се работи по тази тема като хоризонтален приоритет. През декември 2020 г. Съветът прие допълнителна декларация относно интегрирането на борбата с антисемитизма във всички области на политиката.

Много от областите на политиката, свързани с борбата с антисемитизма, са предимно от компетенциите на държавите членки. ЕС обаче играе важна роля, като предоставя насоки на политиката, координира действията на държавите членки, наблюдава изпълнението и напредъка, предоставя подкрепа чрез фондовете на ЕС и насърчава обмена на добри практики между държавите членки. За тази цел Комисията ще превърне съществуващата работна група за борба с антисемитизма в постоянна структура, в която ще участват държавите членки и еврейски общности.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Рошко
1 Отговор
До кога, нормалните хора ще позволяват евреи да командорят света

Оценка:
-3 +54

Юден веле
2 Отговор
Белият хетеросексуален работещ християнин е все по-дискриминиран в ЕС. Евреите си имат държава и като не им харесва тук, да си ходят в държавата.

Коментиран от #25


Оценка:
-3 +56

3
Този коментар е премахнат от модератор.
MAN
4 Отговор
ПОЧВА СЕ ЯВНОТО ЕВРЕЙСКО РОБСТВО.

Оценка:
-2 +43

Перо
5 Отговор
Това са дискриминационни мерки спрямо другите народи и насърчаване на излизането на някои държави от ЕС. Узаконяване и толериране на политиката на ционизма,под формата на антисемитизма!

Оценка:
-1 +45

факти
6 Отговор
Човек може да критикува политиката на всяка една държава, но критикуваш ли политката на Израел - това е антисемитизъм...
Палестинците са единствените наследници (с много условия) на античните евреи. Поюдейчената сбирщина от цял свят и най-вече хазарите от бившия СССР, преселили се в Палестина за да заграбят нейна територия и създадат ционистката държава, НЕ СА СЕМИТИ!

Оценка:
-1 +40

Тошо
7 Отговор
"Насърчаване на начина на живот на евреите"-това значи че ще ни карат да живеем само по техните правила .Наглост.

Оценка:
-1 +38

адаша
8 Отговор
Винаги съм се чудил как го сглобяват тоя техен талисман /звездата/ ?

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +22

6969
9 Отговор
Нацизъм и ционизъм - двете страни на една и съща монета.

При нацизма се смята че арийската раса е по-висша от останалите, които подлежат на унищожение.

При ционизма еврейският народ е "богоизбран", а всички неевреи са гои (добичета) и в най-добрия случай могат да бъдат оставени живи, ако служат на ционистите.

Оценка:
-1 +36

два триъгълника
10 Отговор

До коментар #8 от "адаша":


Символът на злото.

Оценка:
-2 +27

SH BG
11 Отговор
ТОЙ беше прав...!!!

Коментиран от #12


Оценка:
-5 +17

факти
12 Отговор

До коментар #11 от "SH BG":


Не вярвай на ционистките измислици. Няма никакъв план на нацистите за "окончателно решаване на еврейския въпрос". Хитлер сключва Хаварското споразумие със световната еврейска организация, което предвижда депортация на евреите в Палестина. Но тъй като плана не върви и доброволно на никой не му се напуска, започват натиск и гонения. А в лагерите на Хитлер, според червения кръст, загиват 470 хил. души, от които 280 хил. евреи.

Оценка:
-2 +24

Вера
13 Отговор
Стига с тия глупости, а за християните кога ще направите същия закон

Оценка:
-2 +27

Планът Калерги
14 Отговор
В ход и в кратце "План Калерги, подготвен през 1923 г., имал за цел геноцида на бялата раса, особено в Европа, чрез насърчаване на смесването на генерирането, за да се образува популация „по-ниска, пасивна, предвидима и манипулируема“. Той установява, че чрез насърчаване на мултикултурен и метисов регион е възможно да се генерира висша раса: еврейският аристократичен елит."

Оценка:
-1 +17

Мошето
15 Отговор
Това се огромна дискриминация спрямо другите народи, като индийския, индианския, българския, руския, арменския и мн.др. които също са били подлагани на геноцид и избивани даже повече от евреите.

В Европа също трябва да се учи за тези изтрадали народи и да представи стратегия за тях и най-вече за борба с антирусизма.

Оценка:
-2 +22

Covid
16 Отговор
Ма те не ги ли "ваксинираха" ? Кого и от какво ще пазят?

Оценка:
-1 +12

Шопо
17 Отговор
,, План Калерги,, !! Намерите и прочетете!!!

Оценка:
-1 +20

Аватар
18 Отговор
90% от днешните евреи са хазари по произход.Хазарите приемат юдаизма в средата на 8- ми век.Когато тяхната империя се разпада през10- ти век те се заселват в цяла Русия и Европа,а по-късно и на американският континент.Те нямат семитски произход.Евреите семити идват от Палестина и са между 7 и 10%.

Оценка:
-2 +21

YHWH
19 Отговор
Европа може да просперира единствено ако еврейските общности се чувстват в безопасност и процъфтяват.

Оценка:
-18 +3

По добре за
20 Отговор
Борба с сатанизма.

Оценка:
-1 +15

21
Този коментар е премахнат от модератор.
Kcaniba
22 Отговор
Целиот ми антисемитизъм се изпари след като гледах как спокойно ционската държава избива палестинските тинове - симити. А след челният сблъсък с редица представетилите на тази "държава" все още не открила топлота вода и за това изпотени, е меко казано ...

Оценка:
-1 +10

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Аре бе
24 Отговор

До коментар #21 от "Бате Енчо":


Те от цял свят са гонени, а българите ги спасиха, така че, само ние имаме правото, поне да се оплакваме

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +14

25
Този коментар е премахнат от модератор.
Верно ли
26 Отговор

До коментар #21 от "Бате Енчо":


Еми нали евреина отвори портите на Търново, кой искаш да е виновен??

Коментиран от #29


Оценка:
-2 +15

лицемери
27 Отговор
за 500 само в България турците са изклали минимум 5 млн души! 14 в България е била 3 млн, 16в според данъчните списъци 300 хил... 1878 пак 3 млн. както искате така го смятайте. НО ЗА АНТИБЪЛГАРИЗЪМ НЕ СЕ ГОВОРИ НАЛИ?

Оценка:
-2 +13

28
Този коментар е премахнат от модератор.
Бате Енчо
29 Отговор

До коментар #26 от "Верно ли":


И после от всички поробени (гърци, румънци, сърби, хървати), най-най-най-последни не само не се освободихте, ами ви ОСВОБОДИХА. Смях, смях, смях....

Коментиран от #30


Оценка:
-2 +6

Верно е
30 Отговор

До коментар #29 от "Бате Енчо":


Така е, не са ни освободили евреите, нито и другите

Оценка:
-1 +3

аз съм Веска
31 Отговор
ВИЖТЕ ШЕСТОГРАМА - РУМЪНИЯ , ЧЕРНО МОРЕ , ТУРЦИЯ , ГЪРЦИЯ , МАКЕДОНИЯ , ЮГОСЛАВИЯ . ЕВРЕЙ , ЗНАЧИ ОТ РАЯ .
ТАКА С ДУХОВНОСТ И ОКУЛТИЗЪМ ,СА ЗАПАЗИЛИ ИДЕНТИЧНОСТ .
КАК СМЯТАТЕ , КАК СЕ Е РОДИЛ АНТИСЕМИЗМЪТ - СМЯТАМ ОТ НЯКАКЪВ ДРЕБНАВ ЛОБИЗЪМ ..
НА КОЙ БИ МУ ХРУМНАЛО , ДА ЗАСТАНЕ СРЕЩУ СЕМЕТО НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ .
ТАНГРИСТИТЕ РАЗПРАВЯТ , ЧЕ ШАРЛ ДЬО ГОЛ , КАЗАЛ НА СМЪРТНИЯТ СИ ОДЪР : " ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ! " !
ДАЛИ СА ГО ЧУЛИ ПРАВИЛНО ...
ДА НЕ БИ ДА Е КАЗАЛ : ПАЗЕТЕ СЕ !

Оценка:
-3 +2

Ерец
32 Отговор
Тази година в Германия тържествено се отбелязва събитието 1700 години Еврейски живот в Германия (1700 Jahre judisches Leben in Deutschland). Първото писмено свидетелство за Евреите в Германия се счита Указът на римския император Константин Велики издаден през 321 година .В много немски градове е имало Еврейски общини , които са допринесли за съвременното развитие и просперитет на Германия !

Оценка:
-8 +0

Арабин обичащ евреи
33 Отговор
Антисемитизъм има още от времето когато са прогонвали юдеите от Вавилон! Това са години когато всички ние живите в момента сме били много малки?

Коментиран от #34


Оценка:
-1 +5

Аватар
34 Отговор

До коментар #33 от "Арабин обичащ евреи":


Теориите за расова чистота започват да се налагат в 458г.пр.н.е. от Езера,който превежда 1500 свои последователи от Вавилон в Ерусалим.Сектата от подобни " водачи" си сменя неколкократно името през вековете- наричат се левити,фарисеи,талмудисти ,а днес ционисти .Но нито евреите са ционисти,нито ционистите евреи.Най- големите разобличители на ционизма са с еврейски произход.

Оценка:
-0 +5

Павел пенев
35 Отговор
Плъзнали са като хлебарки по света,занимават се с далавера,измами,рекет и тероризъм и си купуват законови мерки за специална защита. Гнусни същества.

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +5

Ерец
36 Отговор

До коментар #35 от "Павел пенев":


“Както псе се връща при бълвоча си , така и глупецът само повтаря глупостите си .” Това е казал премъдрия Цар Соломон за такива индивиди като теб !

Оценка:
-3 +1

ИСТИНАТА
37 Отговор
ЕВРЕИТЕ СА В ДЪНОТО НА ВСИЧКО ПЪКЛЕНО

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Доналд Тръмп
Новият президент на САЩ още бърка понятията
Ние сме много могъща компания...страна. Ние сме много, много силна страна"

Още бисери
ТОП 5