Last news in Fakti

11 Юни, 2021 15:38 8 951 37

Адв. Петър Славов за ФАКТИ: Старата ЦИК системно саботираше - наемаше машини на абсурдни цени, на които може да ги купи

  • адв. петър славов-
  • групата за натиск-
  • машинно гласуване-
  • демократична българия-
  • машин-
  • парламентарен вот-
  • избори-
  • цик

"Успяхме буквално да измъкнем договора за обществената поръчка по доставката на 9600 машини за вота на 4 април. В момента цената скача почти три пъти повече - до 9000 лева за бройка", обясни адв. Славов

Адв. Петър Славов за ФАКТИ: Старата ЦИК системно саботираше - наемаше машини на абсурдни цени, на които може да ги купи - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

1500 - това е броят на допълнителните машинните терминали, необходими за машинното протичане на вота на 11 юли. Машините за вота на 4 април - 9600 на брой, бяха доставени от „Сиела Норма”. Разбра се обаче, че доставката на новите 1500 машини от същата фирма би било проблем заради високата цена, предлагана от фирмата. Малко по-рано днес ЦИК обяви нова обществена поръчка за купуването на машините, като прогнозната цена е 4,35 милиона лева (въпросната цена не може да бъде превишавана). Цената, която „Сиела Норма” предложи в началото на юни обаче е 15 милиона лева. Възниква въпросът как ще бъдат осигурени допълнителните 1500 машини.

За да говорим по темата, от ФАКТИ се свързахме с адв. Петър Славов, депутат в 43-тото Народно събрание и настоящ кандидат за народен представител от гражданската квота на „Демократична България” в 25-ти МИР в София. Адв. Славов е част и от „Групата за натиск”, заедно с Мартин Димитров и Методи Андреев, като работата им се съсредоточава именно в машинното гласуване, заедно с електронното гласуване, съдебната реформа и лустрацията.

„Моето впечатление е, че до момента - разбирайте до избора на нов състав на ЦИК, до промяната на кабинета, до изтичането на мандата на 44-тото Народно събрание, са налице данни, че саботаж на машинното гласуване постоянно се случваше. Бих дал дори конкретни примери в тази посока – с колегата Мартин Димитров и с Радан Кънев още през 2017 година осъдихме ЦИК за машинното гласуване, когато не изпълниха закона и не осигуриха въпросните машинни терминали.

От 2017 година допреди няколко месеца, когато под силата на гражданския натиск най-сетне подписаха договор с фирма доставчик за купуване на тези машини, ЦИК си играеше на наеми. Тук ще наеме 500 машини, там ще наеме 2000. Накрая се оказа, че държавата няма нито една собствена машина, а в закона беше ясно разписано, че трябва да се гласува машинно. Имаше преходни периоди, в които замисълът беше машините да се купуват постепенно, за да не се случва наведнъж - тоест да е голяма тежест за данъкоплатеца, и в един момент да имаме достатъчно машини, за да можем да провеждаме изцяло машинно гласуване.

Бих приел да се говори за саботаж от предишния състав на ЦИК, защото те системно не изпълняваха закона. Законът на практика ги задължаваше да осигурят машините и очевидно да ги купят, а не да ги наемат на абсурдни цени, на които е могло да ги купят“, каза Петър Славов.

„Помните през 2019 година, когато се случи "голямото наемане". Тогава собственото мнозинство на правителството на ГЕРБ и патриотите прие, че се гласува само и изцяло машинно. Те обаче, вместо да купят машините достатъчно рано и да ги осигурят, първо, промениха закона в последния момент и казаха, че ще се гласува смесено. Второ, ЦИК нае 3000 машини на цена, която - ние установихме и изнесохме публично, е много близка до цената, която биха стрували да се купят. Наемната цена тогава беше 90% от себестойността на машините. Това е пълен абсурд, защото е могло тези машини да бъдат купени за съвсем малко повече пари. Така сега щяхме да имаме над 12 хиляди машини, вместо да се чудим как да осигурим резервни машини и машини за чужбина“, припомни адв. Петър Славов.

„Успяхме буквално да измъкнем договора за обществената поръчка по доставката на 9600 машини за вота на 4 април. Измъкнахме я по едно от съдебните дела. Оттам знаем колко е цената на бройка за тези 9600 машини. Цената е около 3300 лева на бройка без ДДС. Сега в момента, според офертата на доставчика, цената скача почти три пъти повече – до 9000 лева за бройка, с някакво абсурдно обяснение как цената се повишавала, защото било много по-скъпо да се произведат по-малко бройки. Освен това щели да ги возят не с камион, а със самолет. Както и да го разглежда човек обаче, нищо от това не увеличава цената с 300% или три пъти. Това за мен са несериозни оправдания и извинения и много се надявам да не се прави опит за злоупотреба с на практика монополното положение, което има тази фирма по отношение на доставените машини и това, че се използва само един тип машина в момента“, каза още той.

Вчера гoвoритeлят нa ЦИК Цвeтoзaр Тoмoв обяви, че фирма, различна от досегашния доставчик „Сиела Норма“, е нaпрaвилa прeдложeниe дa ocигури дo 5 000 мaшини зa пaрлaмeнтaрнитe избoри. В контекста на възможното монополно положение на „Сиела Норма“, Адв. Славов коментира това ново предложение: „Много е важно да има конкурентна среда, защото много добре знаем, че това сваля цените. Виждаме го във всички сфери на българската икономика, където има проблеми. Като почнем от проблемите със складовете за горива и високите цени – което е цяла друга тема, там толкова години вече се борим за промяна на законодателството и за облекчаване на конкуренцията, та преминем към казуси като настоящия. Ако наистина новият доставчик може да предложи същия тип машина, за да няма объркване сред гражданите, на много по-конкурентна цена, не виждам защо ЦИК да не води преговори и с тях и при условията на конкурентно начало, да предпочете по-добрата оферта. Най-важното в случая е, че има желание от страна на новия състав на ЦИК да търси решение на проблема. Проблемът може да се реши както с купуване на още 1500 машини, така и с наемането им. Образно казано тези машини могат да бъдат взети на заем от някоя партньорска европейска държава, в която има машинно гласуване, след това да ги върнем, докато решим трайно проблема. Много е важно за мен, че след толкова години нежелание, най-после виждам желание да се работи за решаване на проблема в новия състав на ЦИК. Включително те получават подкрепа и от правителството, която досега я нямаше“.

На въпроса дали тази воля за решаване на проблема е именно заради новия състав на ЦИК и на правителството, адв. Славов отговори: „Със сигурност е свързано с това, защото досега виждахме как постоянно се проваляха обществените поръчки за купуване и доставка на по-големи количества машини. Все някакъв проблем се случваше на предишната ЦИК, все някой им пречеше, всеки път оставаше работата да се свърши за следващия път. Този следващ път така и не дойде. Много е важно, че сега има желание да се намери решение“.

„В края на краищата при най-песимистичния сценарий, в който оставаме с 9600 машини, те са до голяма степен са достатъчни, за да могат изборите да се проведат така, както е записано в Изборния кодекс. За съжаление обаче ще бъдат ощетени сънародниците ни в чужбина, за които няма да стигнат машини. Разбира се, в големите секции гласуването също ще бъде по-трудно, тъй като ще има само по една машина, а не по две. Така или иначе обаче изборите могат да се проведат с този брой машини. Другото успокоение е, че има резервен вариант, ако някъде се повреди машината или има по-сериозен проблем, може да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Законът предвижда такива да бъдат разпечатани, да са налични, така че при нужда да имаме още една защита“, допълни той.

След въпрос за обществената поръчка за купуването на 9600 машини, Адв. Петър Славов обясни подробности за самата обществена поръчка: „Тази обществена поръчка е доста странна. Най-малкото в нея е записано, че машините се придобиват от българската държава едва когато минат изборите на 4 април. Първото нещо, което доста ме изненада е на каква отговорност са провеждани тези избори с машини, при положение, че те не са собственост на България, че чак след провеждане на изборите собствеността върху тях ще бъде прехвърлена. Има е немалък брой други странности. Цената, която е записана там, е записана отделно от цената за логистична поддръжка, съхранение и т.н. Тази поддръжка и логистика обаче е само за един цикъл избори – само за изборите на 4 април.

За мен не е съвсем ясно кой ще се занимае с поддръжката и логистиката на машините за изборите на 11 юли, особено ако те трябва да бъдат носени в чужбина и съответно връщани. Вероятно тепърва ще се уточнява дали всичко това ще се извършва от ЦИК със собствен ресурс или отново чрез възлагане на външен изпълнител. Хубавото в цялата работа е, че цената е разделена на поддръжка и на себестойност. За мен себестойността е ясна – написано е, че за 9600 машини цената е такава, която се явява около 3300 лева за машина без ДДС. Оправданията как цената е станала тройна само за два месеца звучат несериозно“.

„В цялата неприятна история, добрата новина е, че все пак България разполага с 9600 машинни терминала и то най-после, след толкова години граждански натиск. Има достатъчно време в оставащия месец до изборите да се осигурят нужните допълнителни машини и да се проведат едни нормални избори. Оттам нататък, при следващ изборен цикъл, мисля, че държавата ще има по-голяма свобода на договаряне, докато сега очевидно краткият срок е притеснителен. Това, което всъщност ме притеснява е, че може да има опити за злоупотреба и извиване на ръце именно заради краткия срок, което не е никак коректно“, каза още адв. Петър Славов.

В края на разговора той очерта най-оптимистичния вариант за справянето с казуса: „Най-оптимистичният вариант е да се осигурят тези 1500 машини, които ще позволят сънародниците ни в чужбина да гласуват машинно в секциите с над 300 подадени заявления за гласуване. Така и в големите секции в България ще се осигурят по две машини, което ще облекчи изборния процес, ще успокои напрежението, ако даден човек работи по-бавно с машината. Ще имаме и достатъчно резервни бройки, ако някъде се случи нещо с даден машинен терминал и е нужна подмяна. Това е посоката, в която трябва да се работи – да се намери начин да се осигурят още 1500 бройки. Отново казвам – начините за това са много. Дали ще ги наемем, дали ще ги купим сега или по-нататък, въпросът е те да са налични, за да проведем нормални избори“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    60 8 Отговор
    Бих приeл дa ce гoвoри зa caбoтaж oт прeдишния cъcтaв нa ЦИК, зaщoтo тe cиcтeмнo нe изпълнявaхa зaкoнa. Зaкoнът нa прaктикa ги зaдължaвaшe дa ocигурят мaшинитe и oчeвиднo дa ги купят, a нe дa ги нaeмaт нa aбcурдни цeни, нa кoитo e мoглo дa ги купят“, кaзa Пeтър Cлaвoв."
    Управляващата до скоро шайкая и сега саботира машинното гласуване. Не може цената да скочи тройно за машина само защото имало логистика и софтуерни настройки и за президентски избори. Това е смешно! Сиела Норма извива ръце, изнудва и обслужва ГЕРБ, ДПС, патриотите
  • 2 Стария ЦИК само Гербери Корумпета, това

    55 5 Отговор
    Беше, а Сиела, Норма са Марионетки, извиват ръцете на държава и народ, и ако могат да направят и Провал!! Провокатори, Мафиоти!!!Алчни до Безобразие!!!

    Коментиран от #10

  • 3 че аз

    47 4 Отговор
    откога писах, че това, което прави Сиела Норма е саботаж!
  • 4 Гечко

    5 16 Отговор
    Ердоган ще Ви даде парасъ за машини,всичко е само спектакъл г-н Никойси Читател
  • 5 Нанфо

    36 2 Отговор
    Държавата има инструменти с които може да накаже Сиела за монополно положение и съответно саботаж заради обяваването на безумните цени за машина.
  • 6 Апел за дарение -ПП.АТАКА фалира

    25 1 Отговор
    Телефоните на ПП "Атака" са спрени заради неплатени задължения на стойност над 130 000 лв, от които над 64 000 лв. са дължими по договор за предоставяне на електронни съобщителни услуги.

    В изявление от А1 опровергават твърдението на самите атакисти от вчера, че телефоните са им спрени по нареждане на американското посолство. От телекома посочват освен че задълженията на ПП "Атака" са за над 130 000 лв., просточените задължения са от почти две години. "Въпреки желанието и многобройните опити от страна на А1 за намиране на решение, включително подписване на споразумение за разсрочено плащане, ПП "Атака" отказва да заплаща за ползваните услуги, което налага и прекратяването на договорните отношения".

    Коментиран от #7, #31

  • 7 Логично фалираха

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Апел за дарение -ПП.АТАКА фалира":

    Имаха на изборите 0.47%. За партийна субсидия трябва поне 1%. От Русия видяха че са вече мъртви и в историята и им спряха финансирането. Ориентираха се към партията "Възраждане на отечеството " на подсъдимия за шпионаж Николай Малинов и към движение "Русофили". Партийната телевизия АЛФА ТВ. няма гледаемост и оттам реклами ! Госпожица Анелия Дулева се принуди на гoли фотосесии за да се издържа. Преди фалита на Атака и Алфа бе на договор 5 бона заплата. Вече тази формация е в небитието!

    Коментиран от #18

  • 8 хаха

    19 8 Отговор
    Да разбираме, че за провала на сегашната ЦИК и виновна предишната ЦИК.

    Коментиран от #11

  • 9 Пунта Канна

    4 16 Отговор
    На кривата ракета космоса и пречи.
  • 10 11 юли

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "Стария ЦИК само Гербери Корумпета, това":

    Бюлетина №23!

    Не забравяй, че Христо Иванов
    заби българското знаме
    на плажа на Доган сарай!
    В руския анклав Росенец!

    Сава Доган е най-охраняваният
    руски агент в България!
    Христо Иванов е безразсъдно смел!

    Коментиран от #14

  • 11 Ти Бойко трол

    12 7 Отговор

    До коментар #8 от "хаха":

    Та 11 юли още не е минал, нали?
    Значи още не е факт, че новата ЦИК се е провалила, нали?
    Както го твърдиш ти, комунистически Бойко Тролчо!
  • 12 jorj

    9 18 Отговор
    Машинно гласуване няма никъде в Европа!!! Дадохме си спестените парички на мъдурестия от Венецуела та да ни лъжат с машинното гласуване!!! На нашите комунисти приятелите им са само престъпници, затова винаги внасят само идиотщини, никога култура, технически прогрес, цивилизованост и други подобни неща!!!! Коловоза, в който вкараха наивния български народ е глух коловоз на непотребието.

    Коментиран от #13

  • 13 Шопо

    18 4 Отговор

    До коментар #12 от "jorj":

    Абе, тупан,машините са тайвански, ако не си разбрал! А в Европа машинно гласуват в Белгия, Холандия, Швейцария и Испания! Или според теб и това е "никъде"?
  • 14 добре

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "11 юли":

    Христо Иванов да пита майка си за връзките й с Мети Доганов
  • 15 КРАДЦИ

    6 3 Отговор
    КЪДЕТО СЕ Е КРАЛО ПАК ЩЕ СЕ КРАДЕ , НО ЩЕ ГО НАУЧИМ ПО КЪСНО
  • 16 cpv

    4 7 Отговор
    Стига писахте глупости,че тези избори ще излязат "солени" на данъкоплатеца,само и само да осигурите машини на българите в чужбина,които не се интересуват за България,а за някакви измислени партии!
  • 17 ВЪРТИ СЕ

    7 4 Отговор
    СИГУРЕН СЪМ ЧЕ СЕ ИЗНАСЯТ ФАКТИ НО НЕ СЕ ВЗИМАТ ПИСМЕНИ ПОКАЗАНИЯ ОТ КРАДЦИТЕ КАКТО И НИКАКВИ ОБВИНЕНИЯ И ПРОКУРОРИ НЯМА ПАК -- ТАКА ВСИЧКО ЩЕ ЗАМИНЕ В НЕБИТИЕТО ЗА ДА РЕЗБЕРЕМ ОТ СЛЕДВАЩИТЕ КРАДЦИ КАК СЕ Е КРАЛО ПРИ ТЕЗИ СЕГАШНИТЕ ......................
  • 18 Хайде малко

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Логично фалираха":

    по-прецизно - "съден за шпионаш" е , меко казано, некоректно внушение. Що се отнася до "Атака" - те, както и Марешки и неговата "Воля", можеха да бъдат герои, ако не бяха предпочели момента пред перспективата - имам предвид гласовете им, които оставиха Борисов и ГЕРБ да управляват. Но нито те, нито ГЕРБ не успяха да разберат, че силните, на които тези партийки служеха като най-лоялни лакеи, не се интересуват от тях - и ще ги захвърлят при първа необходимост. Тези двете са ясни, сега и с ГЕРБ се случва същото - просто господарите си сменят лакеите. А приказките, че служели на Русия са опит точно на господарите им да ги дискредитират и да оправдаят жеста на изхвърлянето на превърналите се в отпадък довчерашни "съюзници".
  • 19 Мето

    8 1 Отговор
    А като си толкова запознат откъде досега се издържаше Атака и телевизията им като плащаха на 10 журналисти? И защо точно сега фалираха?
  • 20 Пеевски

    11 1 Отговор
    Същият този шеф на Сиела, преди време изказа благодарности на Пеевски за поддръжката, която им оказва. Сега сещате ли се, защо са такива цените. Съботаж от всякъде.
  • 21 КОЙ

    8 0 Отговор
    Дърпат се заради дпс , техният електорат не знае български и ще им е много трудно особено в турция
  • 22 Реалист

    2 0 Отговор
    Човек, от който "лъха" негативна енергия, това означава, че му е повлиано !
    Зависи в какво семейство е , зависи какви хра го знаят и какво е преживял !
    Оправията е да му бъди помогнато да си дойде на себе си !
    Естествената същност на човек също зявиси как е устроена !

    Коментиран от #23

  • 23 Живко

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    Възможно е да му е повлияно от страни и други хора да се правят на светици, а него да го изкарат дявол, а всъщност не е дявол , а ангел хранител !
  • 24 Една истина

    2 0 Отговор
    България не е наред, не заради Живко Костадинов, който е родом от центъра на Варна, а от съвсем други хора !
    Значи естествените лоши хора не са от нивото на Живко Костадинов !

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 100 кила

    7 1 Отговор
    1500 било малко - дрън, дрън. И банички да са, пак са доста.
    А 8 какво е тогава? Нали толкова бяха хартиените засега Ф16. Или според Сиела трябваше да са 8000 хвърчила.
  • 29 Баезид йилдирим оглу

    0 3 Отговор
    Нека български мъже веднага ми направят "чeкия". Незабавно!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бойко

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Апел за дарение -ПП.АТАКА фалира":

    За какво са им телефони, да стават глашатаи и вземат по един мегафон и да обикалят и викат като бившия шеф на АПИ
  • 32 Тюрк

    0 5 Отговор
    Нека български мъже веднага ми направят "чeкия". Незабавно!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БЕ'МТИ СОРОСПИЙСКИЯ АДВОКАТИН,..

    2 6 Отговор
    ДА СМЕ ВЗЕЛИ ОТ..НЯКОЯ ЕВРОПЕЙСКА
    ДЪРЖАВА КОЯТО ГЛАСУВАЛИ...С МАШИНИ?!?!?
    ХА-ХА-ХА.... МАЛО'УМНИКО,.
    ЕДИНСТВЕНО ВЪВ .. ВЕНЕЦУЕЛА ( НА МЪДУРО".)) ГЛАСУВАТ МАШИННО!
    ХА-ХА-ХА
  • 35 Димо

    0 1 Отговор
    Ей го и тоя някакъв дървен философ като Иванов…
  • 36 Борис

    2 2 Отговор
    От Демократична България много ги влече да се бъркат в работата на ЦИК, и това не е случайно, защото искат да имат задна вратичка да изкарат още гласове.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.