Last news in Fakti

10 Юни, 2021 15:17 3 849 32

Цветозар Томов: Друга фирма е направила предложение до ЦИК да осигури до 5 000 машини за гласуване

  • цик-
  • избори-
  • машини за гласуване-
  • цветозар томов

Преговорите със "Сиела Норма" са прекратени

Цветозар Томов: Друга фирма е направила предложение до ЦИК да осигури до 5 000 машини за гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

Друга фирма е направила предложение до ЦИК да осигури до 5 000 машини за парламентарните избори, като срокът за тяхната доставка е 1 юли. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Томов уточни, че ще се провери дали предложението им отговаря на техническите спецификации и дали ще има време за одит на машините.
Той уточни, че ЦИК не е прекратила напълно и преговорите си със "Сиела Норма".

"Имаме предложение и от друга фирма - "Панов" ЕООД, което току що пристигна. Комисията ще разгледа предложението и дали то отговаря на техническите спецификации", обясни Томов. Той уточни, че близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите.

По думите му утре се открива предизборната кампания и ЦИК се надява участниците в нея да се държат като цивилизовани конкуренти. "Надяваме се кампанията да протече в рамките на добрите нрави и толерантност, както и да се спазват противоепидемичните изисквания", каза той.

"Искам да ви уверя, че ЦИК и "Сиела Норма" са в непрекъснат контакт и това, за което възникна спор, касаещ закупуването на нови устройства и по който не се стигна до споразумение, не означава, че ние сме прекратили съвместната си работа", категоричен е Томов.

"Ние смятаме, че е добре да се добавят още 1500 устройства. Това обаче не означава, че ако не успеем да ги закупим, това ще доведе до провал на изборите. Буквата за закона може да бъде изпълнена и с 9600 машини", каза той.

Говорителят допълни, че се работи по въпроса за финализиране на договора от 6 февруари за доставка на машини, нещата били във финална фаза и по този повод ЦИК изпрати две писма за изпълнение на детайли, свързани с изпълнение на договора.

По думите на Томов днес ЦИК ще обсъди възможността да вземе решение за процедура за пряко договаряне насочена към осигуряването на софтуерното обслужване и логистиката на парламентарния вот и местните избори на 27 юни, за които са нужни машини за гласуване.

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната, като срокът изтича на 15 юни. Това заяви зам.-шефът и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му най-много били от Турция- 16 363. Следват Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания- 2561 заявления.

"Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че сега заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко. Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години. Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5589

    6 29 Отговор
    Иншаллах Машшалах.

    Без обществена поръчка.

    Коментиран от #16

  • 2 Слави

    5 32 Отговор
    Стига сте се пънали да харчите парите на Суверена!
    Резултатите от изборите са готови! Ще ви ги кажем, като му дойде времето! Айде, горе на черешата, шъ ви скъсаме г.за!

    Коментиран от #6

  • 3 Българка

    39 1 Отговор
    За изборите на 11.07. в секциите в Турция ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА ИМА МАШИНИ. Там секциите повечето са с над 300 избиратели. Там са и масовите манипулации и подмяна на вота/ гласуват подставени лица, тъй като повечето "българи" не знаят да четат, пишат и говорят на български! Така че ЦИК да осигури първо машини за Турция!

    Коментиран от #12

  • 4 Тошко

    10 21 Отговор
    Станахте за подигравка с тези машини! Кой ви хване - всеки ви работи.

    Коментиран от #9

  • 5 Де иуре де факто

    6 1 Отговор
    От къде държавните служители четът законите на Република България публикувани в държавен вестник от държавен правно информационен софтуер или от частен правно информационен софтуер за който държавата е платила на частната фирма която нарушава конституцията за свободен достъп до информация
  • 6 Вида

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Слави":

    Славуца дръж поне до изборите и гледай да не "здадеж багажа предварително"! Бат Бойко ще те тресне "колегиално".
  • 7 Абе,

    21 5 Отговор
    Герберската сиела,да духа супата ...
  • 8 dfu

    2 7 Отговор
    Много нагласен ми се види жребият за новите избори. Най-големите партии на статуквато една след друга, а ИТН и ДБ на предпоследно и последо място, много лесни за запомняне:

    4. БСП
    5. ГЕРБ
    7. ДПС

    Коментиран от #23

  • 9 Hoho Boho

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Тошко":

    Глупости! "Сиела" от много алчност и лакомия изгубиха договор за 1500 машини...

    Коментиран от #28

  • 10 гост

    8 5 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Преговорите със "Сиела Норма" са прекратени"-прекратени,но не напълно,това нито е сериозно, нито е професионално,както впрочим и всчко останало,което правят тия умници.
  • 11 Де иуре де факто

    2 0 Отговор
    Важни са флаш паметите

    Коментиран от #18

  • 12 Вуте

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Нека в секциите в Турция да има членове на комисиите от ВМРО! Примерно! Ако им стиска. Нали са комити и войводи! Да контролират вота на неграмотните депесари!
  • 13 Де иуре де факто

    3 0 Отговор
    Питайте Ненчо фокусника от комиците на бТВ
  • 14 ТРЯБВА ШКАФЧЕТА ДА СЕ ПЪЛНЯТ

    2 4 Отговор
    От новите управляващи.....времето е малко....
  • 15 напрау

    3 1 Отговор
    чупим тъпомеря,всеки ден!
    световен рекорд ша напрайм!
  • 16 Мутри вътре

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "5589":

    Е! Ти, какво очакваш?!:) Практиката си продължава!:) Само дето мутрите са други!:)

    Коментиран от #27

  • 17 Избирател

    6 4 Отговор
    ЦИК трябвa дa рaзбeрe,чe c eднa мaшинa зa eдин избoрeн дeн мoгaт дa глacувaт нe пoвeчe oт 250 чoвeкa.Тoмoв кaзa,чe вce oщe нe ca cмятaли кoлкo мaшини щe бъдaт нeoбхoдими зa избoритe прeз юли.Тeзи 250 чoвeкa мoгaт дa глacувaт при идeaлнитe уcлoвия,чe избирaтeлят знae кaк ce глacувa c тях и дaдeнaтa мaшинa нe cъздaвa прoблeми прeз цeлият избoрeн дeн.Нa прeднитe избoри избoри 73% oт избирaтeлитe ca глacувaли c хaртиeнa бюлeтинa.Тoвa пoкaзвa,чe нe мoжe дa ни ce oткaзвa Кoнcтитуциoннoтo прaвo нa избoр кaк дa глacувaмe c хaртиeнa бюлeтинa или c мaшинa.Тoвa ЦИК зaдължитeлнo трябвa дa гo рeши!

    Коментиран от #25, #26

  • 18 Готвач

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Де иуре де факто":

    Как мислиш?!:) Дали в тях могат да се нанесат известни подправки?!:)

    Коментиран от #22, #30

  • 19 нико

    9 1 Отговор
    ПРЕДИ ВРЕМЕ БЪЛГАРСКА ФИРМА ПОКАЗА И ДЕМОНСТРИРА ТЯХНА МАШИНА ЗА ГЛАСУВАНЕ . ЗАЩО НАШИТЕ тъпоУМНИ УПРАВНИЦИ ЗАХРАНВАТ ЧУЖДА ИКОНОМИКА . Така държава не се гради и затова сме на това дередже
  • 20 Аз Негодника

    2 5 Отговор
    На миналите избори на 4 април...В Турция имаше масови нарушения на изборният кодекс...Неграмотните не се справяха с гласуването с изборната бюлетина,и се налагаше по грамотни да пишата - гласуват вместо тях...Сега сещата ли се какъв е цирка с измисления спор със СИЕЛА за недостигащите машини...Представете си,те с хартиена бйлетина не справят...А с машината какво ще се случи...Те 90% ще объркат партията...По всичко изглежда че ЦИК е една скъпо платена проститутка на повикване...Но иначе служебния кабинет на РОБОТА ФЕДЯ продължава да се бори с платения и корпоративен вот,в повсеместни чистки във всички сфери на държавата...
  • 21 Павел Пенев

    3 3 Отговор
    Какъв е смисъла да се продължават преговорите със "Сиела норма", явно е че са платени измамници от гербаджиите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Подкрепям

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "11 юли":

    Сава Доган е най-охраняваният
    руски агент в България!
    Христо Иванов е безразсъдно смел!
  • 25 НИКЪДЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Избирател":

    в Конституцията няма уточнение КАК ДА СЕ ГЛАСУВА - така че в такъв случай меродавен е законът, който НЕ ТЕ ЛИШАВА от правото ти. Ако си неграмотен, значи съзнателно не си ходил на училище /за българските граждани, пак без да се уточнява къде е постоянното им местопребиваване/, има закон за задължително образование, правото да гласуват не би следвало да означава да им се осигурят условия, различни от тези на останалите, поради това, че не са изпърнили закона за задължително образование. Има принцип в римското право - "Виновното поведение не може да е източник на права". Търновската Конституция е приета чрез тласуване с бобени и царевични зърна, това прави ли я незаконна?

    Коментиран от #31

  • 26 В такива

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Избирател":

    случаи се допуска втора машина /станаха ли 500 с нея?/ - и дори - по изключение - с бюлетини. Виж пак закона и решенията на ИК.
  • 27 Хайде пак

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мутри вътре":

    се справете със законите,а? И си припомнете как ГЕРБ организираше обществени поръчки с условия, изпълними за точно определена фирма от нашите...

    Коментиран от #32

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    Принципно, тези "машини" не са нищо повече от таблет среден клас...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 5 5

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Готвач":

    55555.,
  • 31 Аз Човек

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "НИКЪДЕ":

    Защо ме задължават защо ме лишават от класическата бюлетина колко пари ще отидат в тези машини кой ще се облагодетелства от милионите и най вече тази машина може да се манипулира изобщо едни огладнели кръвожадни Алчници яко крадат сега а Вие наивници ги подкрепяте колко сте Заблудени
  • 32 Аз Човек

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хайде пак":

    Престанете да лъжете хора а сега тези какво правят защо се оставяте така да ви заблудят Президенството иска да го преизбран нищоправещите там с огромни заплати ами тези Дърти комундели назначени сега от нафталина по на 70 год вие слепи ли сте какво ревете за тия стари комунистически муцуни сега като спрат всички парични потоци от Европа ще ви питам ка сте тогава заблудени
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове