ФАКТИ.БГ

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: В стил "Гешев" мафията се опитва отново да инсталира свое прокси на много ключов пост

"Скандалът с подслушването е нещо, което не можем да оставим да мине безнаказано", категоричен е председателят на БОЕЦ

Публикувана: 23 Юни, 2021 12:29
58 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9873
Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: В стил
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 49 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера гражданско сдружение БОЕЦ обяви, че са внесли сигнал относно подслушването на председателя на сдружението Георги Георгиев и негови разговори с журналисти до Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент и до Европейската комисия.

Припомняме, че на 16 юни БОЕЦ публикува документи с даннни за подслушването на Георгиев и журналистите Любa Кулeзич, Димитър Cтoянoв oт Bird.bg, Мирocлaв Миткoв oт „Eврoкoм“, Вeceлa Ceтoвa и Никoлaй Дoйчинoв oт Aгeнция „Фрaнc прec“. Cрeд пoдcлушвaнитe журнaлиcти и e нaшият кoлeгa oт ФAКТИ Пeтър Здрaвкoв.

„Изиcквaмe oт Брюкceл и eврoдeпутaтитe дa изпрaтят групa, кoятo нa мяcтo дa уcтaнoви фaктитe, cлeд кoeтo дa ce прoизнecaт c рeaкция и пoзиция зa тoвa брутaлнo нaрушaвaнe нa чoвeшки и грaждaнcки прaвa!", призоваха от БОЕЦ.

По-рано стана ясно, че след caнкциитe нa CAЩ върху бългaрcки грaждaни пo зaкoнa "Мaгнитcки", Eврoпeйcкият пaрлaмeнт щe изпрaти 14 eврoдeпутaти нa миcия у нac прeз eceнтa нa тaзи гoдинa, кaтo тe щe бъдaт избрaни имeннo oт кoмиcиятa LIBЕ. Именно комисията LIBE прeз eceнтa нa 2020 гoдинa глacувa дa приeмe извънрeднa Рeзoлюция зa върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa и ocнoвнитe прaвa в Бългaрия, кoятo cъдържaшe мнoжecтвo нeгaтивни кoнcтaтaции и в кoятo нeдвуcмиcлeнo ce изрaзи пoдкрeпa към прoтecтирaщитe грaждaни. Пo-къcнo Рeзoлюциятa бeшe приeтa и в плeнaрнaтa зaлa нa EП.

За да говорим за сигналите на БОЕЦ към LIBE и ЕК, както и за самото подслушване, от ФАКТИ се свързахме с Георги Георгиев от БОЕЦ.

„LIBE е комисията, в чийто ресор са защитата на гражданските и човешките права в Брюксел. Тези хора се занимават точно с такъв тип сигнали. В близките дни ще внесем сигнала и до европейския омбудсман. Комисията LIBE миналата година даде решителни знаци, че е съпричастна с това, което се случва с България, че го следи, че знае какво се случва тук. Дотогава от Брюксел много пъти бяха давали знак, че знаят, но какво от това. Те се превръщаха в едно статистическо бюро, което само отчита, без да има някакви реални действия от тяхна страна, докато комисията LIBE с Резолюцията, която прие, с въпросите, които отправиха, промениха това. LIBE призоваха Гешев и Борисов дори да се явят на място и да им отговарят на въпросите. Това, че те се скриха като мишки (б.р. изпратиха на изслушванията свои заместници), е друг въпрос“, коментира Георгиев.

„За комисията LIBE знаем още, че нейни представители дойдоха в България миналата година – евродепутати, с които се срещнахме, разговаряхме, създадохме контакти. Тези хора проявяват жив интерес към процесите тук, за разлика от български евродепутати с много малки изключения. Нашите евродепутатите не се интересуват от нашите проблеми. Те се държат както депутатите в нашето Народно събрание. Обслужват интересите на олигарсите, които са ги назначили и на партийния вожд. Затова ние сме принудени да търсим подкрепа от чужди евродепутати. Звучи абсурдно, но е факт“, каза още той.

„Този скандал с подслушването е нещо, което не можем да оставим да мине безнаказано и без реакция, дори гражданска. Подслушването само по себе си е скандално. В последните 30 години през 2-3 години влизаме в подобни скандали. Това е един омагьосан кръг, в който се въртим от години именно заради властта на мафията през всичките тези години, независимо кой клон на мафията ни е управлявал. В един момент ние просто трябва да излезем от тази спирала. Никой не бива и не може да бъде подлаган на подобна мерзост – да те следят, да те подслушват, да те записват само защото имаш дързостта да заявиш на глас своята гражданска позиция и убеждения. Това е недопустимо! В която и да е нормална държава, това правителство, при което се взриви такъв скандал, то си заминава на момента“, категоричен е председателят на БОЕЦ.

Допълнителен акцент към събитието добавя подслушването и на журналисти. „Ето това е следващото нещо. На фона на 112-тото място по свобода на словото, от шест разговора в рамките на един ден, аз имам шест подслушани и записани разговора единствено и само с журналисти. Ето затова сме на 112-то място по свобода на словото – защото дори и в частния разговор, не говорим за нещо публично или изявено в медия, което да бъде цензурирано, дори в частния разговор се намесват.

За каква свобода на словото можем да говорим, след като хората ги е страх да си говорят по телефона. Дори на живо, когато са очи в очи, хората вече ги е страх да говорят на глас. Те си пишат листчета, за да не бъдат подслушвани и следени. Дотам ни докараха Борисов, Гешев, Пеевски, Цацаров, Доган и подобните. Дотам ни докараха – да живеем в общество, в която човек живее в страх дори да говори с човека срещу себе си. Затова подадохме и сигнали, затова качихме и документите въпреки заплахата на говорителката на Гешев Сийка Милева, че било престъпление да се разгласяват подобни документи. И документите пуснахме, и предупредихме всички медии и журналисти, които са записвани, и сезирахме Брюксел и всички възможни институции“, заяви Георги Георгиев.

Георгиев обясни, че сигналът до LIBE и Европейската комисия е идентичен. „Чакаме реакция и от Европейската комисия. Да не забравяме, че Брюксел някак 10-12 години се прегръщаше с „моя приятел Бойко“ – спомняме си как го наричаха тези хора, и бяха с широко затворени очи за всичко, което се случваше в България. Те носят солидарна отговорност, така, както ние носим солидарна отговорност, бидейки европейски граждани, към всичко, което се случва в този съюз и отделните държави. Те също легитимираха по един или друг начин властта на Борисов“, каза той.

„Със сигурност още една част от хората бяха пробудени“, смята Георгиев, имайки предвид пробудени от конкретния случай с поредно подслушване. „Това е един постоянен процес. Ценното е, че този процес стана необратим. Хората се пробуждат, гражданското общество вече е будно и ние го съграждаме всеки ден човек по човек. Това е важното. Никога не можем да събудим всички и да ги убедим, че е важно те самите да бъдат активни. Това не е и нужно, нужно е да има достатъчен брой будни хора. А достатъчен брой е броят хора, който може да принуждава управляващите да коригират своите действия под натиска си. Ето това е да имаме едно силно, будно, реагиращо гражданско общество със силни инстинкти при всяка неправда“, допълни той.

На въпроса какъв е всеобщият проблем в този частен случай на подслушване и записване на разговори, Георгиев отговори: „Най-ценното на този случай е, че всеки може да го приложи към себе си. Всеки трябва да осъзнае, че той може да е следващият. Имаше 80 и няколко, грубо стотина човека, които са подслушвани. Всеки един от тях е разговарял поне със стотина други души в рамките на най-малко четири месеца, докато е бил записван. Изводът е, че десетки, дори стотици хиляди хора са записвани. Всеки човек осъзнава през подобни, макар и частни случаи, че той може да бъде следващият, че утре той може да бъде следен, децата му могат да бъдат следени. Това, освен нарушаване на права, е още инструмент за контрол в рамките на една диктатура. Диктатурата по този начин контролира мафията, контролира опонентите, неудобните, непримиримите. Това е част от инструментариума на диктатурата“.

В края на разговора Георги Георгиев отговори на въпрос за днешната акция на БОЕЦ: „Днес е процедурата за избор на административен ръководител на Специализираната прокуратура - една от най-бруталните бухалки на мафията. Изборът е в стил "Гешев" – без състезателност, с една кандидатура, определена абсолютно на тъмно, незнайно как, незнайно посочено от кого. Състезанието отново е с един кон – този път кобила, на Пеевски. Абсолютно същото като при избора на Гешев, вече сме го виждали. Мафията се опитва отново да инсталира свое прокси на един много ключов пост, за да си осигури безнаказаност за извършените престъпления“, обясни той.

„Ако хората не знаят кой е кандидатът, това е прокурор Валентина Маджарова, която след сигнал на БОЕЦ по „Апартаментгейт“ "изпра" Цветан Цветанов – човека с асансьора в хола. Тя не намери данни за извършени престъпления. Тя „изпра“ и самия Гешев по сигнала на БОЕЦ за „Недосегаемите“ – записите, които от „Биволъ“ пуснаха, в които се казват срамните споразумения с ДДС-арската мафия. Ето това е прокурор Маджарова – удобният слуга на мафията, който ги пази и защитава техните интереси“, каза още Георгиев.

Събираме се днес в 13:00 часа пред сградата на Висшия съдебен съвет. Призовали сме всички, които заявяват себе си като борещи се срещу статуквото, да отидем и отново да поискаме оставката на Гешев и на целия състав на ВСС. Има призив и от Съюза на съдиите за оставката на състава на ВСС. Тази оставка на ВСС ние я искаме още от времето на избора на Гешев за главен прокурор. Още когато това чугунено мнозинство избра Гешев, ние казахме, че тези хора трябва да си ходят незабавно. Техният край вече е близо“, завърши Георги Георгиев, председател на БОЕЦ.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 49 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Столичанин
1 Отговор
Народът разбра какво значи зелени чорапи да те управляват. Това двумесечно управление ще ни струва години застой в европейското развитие. Добре че хората се разгневиха и ще гласуват масово и премиер отново ще е Бойко!

Коментиран от #4, #5, #8, #11, #21, #33, #40, #53


Оценка:
-114 +29

Чичо
2 Отговор
За бацо гласуват само тия дето получават шкафки

Оценка:
-18 +76

Дедо
3 Отговор
Има много хора за ареста. Мисля Рашков ще ги прибира идната седмица по малко по малко.

Коментиран от #7


Оценка:
-17 +70

Нормално за
4 Отговор

До коментар #1 от "Столичанин":


... капитализма!!! Не е по темата, ама трябва да се изкажем!!!

Оценка:
-8 +12

Чичо
5 Отговор

До коментар #1 от "Столичанин":


Бацо 61
Слави 57
Бсп 45
Дай 32
Медун 31
Мая 14.
Баце ще управлява на Ставро знаеш кое

Коментиран от #28


Оценка:
-16 +17

Жалба за ОПГ Перник
6 Отговор
Аз трябва да пусна жалба до Специализираната Прокуратура срещу Организирана Терористична Група в град Перник но ме страх заради корумпираните прокурори!

Коментиран от #56


Оценка:
-2 +31

Столичанин
7 Отговор

До коментар #3 от "Дедо":


ГЕРБ спечелиха изборите, а кРадев дойде на власт - това ли е демокрацията?! Добре че народа е мъдър и ще гласува масово за Бойко! Пълно мнозинство този път.

Коментиран от #16, #17, #19, #23


Оценка:
-65 +20

Чичо
8 Отговор

До коментар #1 от "Столичанин":


За бойко комуниста друг път

Оценка:
-11 +33

серго
9 Отговор
Трудно се сваля мафия, особенно в БГ герберите. Вкопали са се във всички структури на държавата и смучат като кърлежи, дажи си мислят че това е правилното! Съд и затвор за дълги години!

Оценка:
-8 +52

Българин
10 Отговор
Боеца на Цветан Василев ми става все по-противен

Коментиран от #36


Оценка:
-35 +25

Прованс
11 Отговор

До коментар #1 от "Столичанин":


Има нещо друго ,след три четери неизлъчвания на правителство прецедента има право да назначи експертно за четери години под негово ръководство .Е тогава ще има руски знамена и кон боб яде ли

Оценка:
-25 +17

Истината
12 Отговор
Само в България корупцията е сред опозицията.Във всички останали държави тя е сред управляващите.А тук знаем кой управлява 12 години.

Оценка:
-10 +22

АУУУУУ
13 Отговор
Гошооо пак се обади на Кьовеши. ....Може пък поне този път да ти обърне внимание. ... или отново недооценен 😂😂😂😂😂

Оценка:
-11 +19

доган
14 Отговор
Колко прост е българина се личи по коментарите!

Оценка:
-4 +24

Българка
15 Отговор
прoкурoр Мaджaрoвa – удoбният cлугa нa мaфиятa, кoйтo ги пaзи и зaщитaвa тeхнитe интeрecи“, кaзa oщe Гeoргиeв.
„Cъбирaмe ce днec в 13:00 чaca прeд cгрaдaтa нa Виcшия cъдeбeн cъвeт."
Не разбирам какъв председател на спец.прокуратура ще избират, след като е ясно, че тая бухалка на мафията ще бъде закрита до месеци!

Коментиран от #42


Оценка:
-8 +28

Пенсионер
16 Отговор

До коментар #7 от "Столичанин":


На какво си? Хапчета или бяло

Оценка:
-8 +11

Чичо
17 Отговор

До коментар #7 от "Столичанин":


Ма да бе с 60 депутата напълно към Ставри

Оценка:
-6 +9

малкия
18 Отговор
Пращайте го храбреца от боец да лепи А4 плакатче на вратата на агенцията за подслушване.

Оценка:
-8 +11

Шуши
19 Отговор

До коментар #7 от "Столичанин":


С голям кеф ще гласувам за баце към Ставро

Оценка:
-7 +19

ПЕНКО
20 Отговор
НА ЕДИН ЕТИКЕТ НА БЪЛГАРСКО ВИНО Е НАРИСУВАН МАЧАРОКА ГОШО - ПИАН "НА ТАЛПА"...НАДУЛ ПЕРКИ С ВИК : " ЕЛЛА МИ МАЦО" !!!!!!!!!!!

Оценка:
-8 +10

21
Този коментар е премахнат от модератор.
0001
22 Отговор
Алоу комуне мръсно, беж в сибир

Оценка:
-14 +13

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Цоциалист
24 Отговор
Този колкото е грозен толкова е и прост червен боклук

Оценка:
-15 +17

рапона
25 Отговор
Давай ГОШЕ

Оценка:
-14 +9

Много
26 Отговор
му отива прекора на тоя. Борисов 4 идва, дами и господа.

Оценка:
-17 +11

Не е ли шоу
27 Отговор
Ето какво написа преди малко Васил Божков : Vassil Bojkov
@BojkovVassil
Майката на Шиши се отказа от него. Аз няма. Ще го гоня до последно", написа Васил Божков.

Коментиран от #29


Оценка:
-5 +12

Да ама не
28 Отговор

До коментар #5 от "Чичо":


Първи ще са ИТН, след тях ще са БСП, след това са ДБ и Мая с Т.Дончева , но основните играчи ще са ИТН,БСП,ДБ , това ще са управляващите

Коментиран от #31, #38


Оценка:
-12 +9

А ми
29 Отговор

До коментар #27 от "Не е ли шоу":


Сигурно ще празнуват коледа

Оценка:
-1 +4

рапона
30 Отговор
Гоше само победа

Оценка:
-11 +6

А ми
31 Отговор

До коментар #28 от "Да ама не":


Ай честито за тези никога няма да гласувам ,също и за Боко

Оценка:
-3 +6

Здрав разум
32 Отговор
Някой да се сеща кой беше Данко Харсъзина? Тоя го докарва 1 към1. И пас мината около него:запасно войнство, протестъри и лумпени. Демокрация, ама де де!

Коментиран от #55


Оценка:
-8 +8

Драйфус
33 Отговор

До коментар #1 от "Столичанин":


Защо,досега много напред ли отидохме?Пък и разгневени не срещнах,напротив,много искат това правителство да остане!

Оценка:
-6 +7

Емо
34 Отговор
Виждаме, че на Борисов много му се иска да изпрати Гешев отново да нахлуе в президентството. Той става все по- нервен. От вчерашната пресконференция се разбра, че най- високата смъртност Ковид за него е успех. Служебното правителство се проваля с ваксинацията, защото не е употребило всички докарани ваксини. Да припомним, че неговото корумпирано правителство поръча само некачествената Астра Зенека. Защото "случайно" майката на евродепутатката от ГЕРБ Майдел е представител за България. Когато от Европа дойдоха данни, че някои ваксинирани имат проблем и правят тромбози. Борисов отиде да се моли за други ваксини на Урсула и Меркел. Когато гражданите нямаха избор освен Зенека, но Пфайзер и Модерна се разпространяваха само за хора с връзки. Разбрахме, че са му източили и язовир Студена" под носа му.Така е, неговите министри му го източиха, но всички платихме всички платихме милиони за водопровод, който изби два пъти и не може вече да се ползва и т.н. Няма незаконно подслушване. Това са лъжи.

Оценка:
-8 +13

Магията е навсякъде
35 Отговор
Магията е навсякъде, най вече в съда и прокуратурата, всичко е подчинено на тиквата...тиквена държава...

Оценка:
-7 +12

Българин
36 Отговор

До коментар #10 от "Българин":


Ами напиши го под твой ник !

Оценка:
-1 +2

до БОКЛУЦИТЕ
37 Отговор
кой ви чете измислиците,тоя боец е манафиот

Оценка:
-8 +11

подмяна
38 Отговор

До коментар #28 от "Да ама не":


Хич не ме интересува кой ще дойде на власт.
Ний пак ще си крадем, щото винаги имаме свои хора на правилните места! Ако трябва ще си вербуваме още!

Оценка:
-5 +5

Политолог
39 Отговор
"БОЕЦ"-сдружение на стари, пенсионирани милиционери, ченгета и фатмаци от армията. Всичките са се клели и до смърт верни на БКП и Москва

Оценка:
-11 +11

SAAB
40 Отговор

До коментар #1 от "Столичанин":


Шъ е премиер на 3ти взвод в централния........стъки шЪ му е ординарец.... пък на теб щИ вземат ......клавиатурата :)

Оценка:
-3 +8

Иво
41 Отговор
Абе тоя луд боец няма ли кой да го лекува. 😷😷😷😷😷

Оценка:
-8 +11

То ти
42 Отговор

До коментар #15 от "Българка":


много работи не разбираш ама продължаваш да нареждаш!

Оценка:
-3 +2

мммм
43 Отговор
Гоше,за какво пък теб да те слушат,бе калъф ?

Оценка:
-7 +7

Умното
44 Отговор
Пак ли Гошо Тъпото!? .Само като му погледнеш физиономията и се сещаш защо има такъв прякор.

Оценка:
-7 +7

45
Този коментар е премахнат от модератор.
46
Този коментар е премахнат от модератор.
Биби Кинг
47 Отговор
Подайте мо розова пачарва да си обрише морсолите !

Оценка:
-3 +3

Перо
48 Отговор
Не бъдат ли извадени на светло престъпниците-подслушвачи и няма ли персонална съдебна процедура срещу тях,всеки престъпник като толупа ще си прави,каквото иска,като дойде на власт!

Оценка:
-4 +10

Светослав
49 Отговор
Изглежда на Гошко не му влия е добре лечението от корона. Знам, че има отклениния, но чак толкова,. Беше Гошко тъпотото, сега е Гошко просяк. Колкото пъти мина покрай него толкова пъти му давам левче!!!

Оценка:
-4 +7

Абе
50 Отговор
Този боец само да го срещна така ще му го набия че ще иска още и още да го подслушвст

Оценка:
-5 +5

Христо
51 Отговор
Този, Гошо "Тъпото" пак чупи тъпомера!

Оценка:
-4 +3

Истината
52 Отговор
Фактите!
Най вече факти
Москва не вярва на сълзи
Докато не опадизят Тиквата и Шиши, за мен са силно зависими и корумпирани.
Няма осъден за корупция 15 г
Има факти, че корупцията е най голяма в присъствието
Това е факт
Е уважаеми прокурори имат факти
Научете се да работите с тях

Оценка:
-1 +6

53
Този коментар е премахнат от модератор.
Зайко Байко многознайко
54 Отговор
Бацето от Барселона се появи с бели гащи на балкона! Народът под проэорците дойде депеша бърэа да му принесе! Окаэва се че цялата страна не ще да го вижда вече във власта! Эа единадесет години раэграбиха страната и се окаэа, така,че герберите са по опасни от червената метла! Всичко лошо Баце на комунистите отреди а себе си иэдигна в строител с народните пари! Машинации, врътки, иэмами эа милиярди Евра, на народът му остава да пие по една студена вода! Милиони напуснаха страната да иэбягат от едноличния терор, че Родината ни эаприлича на раэкулачен обор! Патриотарите грабливи эа да останат във власта пристанаха на Бойковия сатана! Марешки от " Вяра" така ни иэлъга ,че накрая ни остави със цървули във ръка! Баце горе, Баце долу вика целият народ и не иска да го види в тоя си живот! Гешев го играе "велик мъдрец" и ни убеждава, колко "братя" эатворил, но эа крупни далавери обраэа на дядо Йоцо той е придобил! На борецът със эвука му хрумна идея гениялна сега, ДДС ето намалява туриэма да спасява! Наиграхте се, време е да си вървите с добро, че следващото действие е със сопа по гърбо!

Оценка:
-0 +3

55
Този коментар е премахнат от модератор.
Това не става с жалби!!!
56 Отговор

До коментар #6 от "Жалба за ОПГ Перник":


Става с 9 мм...един по един ги причакваш в тъмното..това със съд си е мижи да те лъжа 😎

Оценка:
-0 +3

КОМУНОЦЪРВУЛ
57 Отговор
НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ НА ТЕЯ ЦЪРВУЛИ..ТЪРСЯТ ИЗЯВА ,ВСИЧКИ ОТ КАЛИБЪРА НА МАЯ ГАЛЕВА..АКО ИМАШЕ НЕЩО ПОДОБНО ДО СЕГА ,РАШКОВ ОТДАВНА ДА БЕШЕ СЕ НАЕЛ...ТОЯ ЦЪРВУЛ КОМУНОИДНО ИЗЧАДИЕ ТРЪГНАЛО ДА СЕ ПРАВИ НА НЕЩО КАТО НИЩО ..НЕ СЕ ПЪНИ ,ВИДЯХМЕ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ..ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ ОСВЕН ДА ВОНИТЕ ...БОКЛУЦИ ВМИРИСНИ ИЗЧАДИЯ КОМОНОИДНИ,ВСЕ ТЪРСИТЕ НА ХЛЯБА МЕКОТО.

Оценка:
-4 +2

Адвокат
58 Отговор
Гражданският активист Неделчев трябва повечко да чете, защото от думите му става ясно, че нищо не разбира от правосъдие и говори откровени глупости, които могат да вържат пред баба на село, но не и пред адвокати.

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Тайсън Фюри
Световният шампион в тежка категория разкри своите пороци
Напивам се и взимам кокаин от понеделник до неделя"

Още бисери