Last news in Fakti

24 Юни, 2021 16:43 8 587 41

Адв. Белянова пред ФАКТИ: 10 хил. лева гаранция приех като поредно унижение и тормоз и то над жена, която е бременна

  • албена белянова-
  • адв. албена белянова-
  • десислава иванчева-
  • парична гаранция-
  • дело-
  • биляна петрова-
  • домашен арест

"Направи ми впечатление, че съдебната зала беше тази, която е точно до вратата, водеща към кабинета на Главния прокурор. Познавам методите на тези, които наричаме бухалки, а психическият тормоз е един от тези методи", каза адв. Белянова

Адв. Белянова пред ФАКТИ: 10 хил. лева гаранция приех като поредно унижение и тормоз и то над жена, която е бременна - 1
Адв. Албена Белянова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 21 юни - понеделник, Върхoвният кacaциoнeн cъд oтлoжи дeлoтo cрeщу Дecиcлaвa Ивaнчeвa, Билянa Пeтрoвa и Пeткo Дюлгeрoв пo cъщecтвo. Променена беше обаче мяркaтa зa нeoтклoнeниe нa бившата кметица на "Младост" - oт дoмaшeн aрecт в пaричнa гaрaнция в размер на 10 хиляди лeвa. Още в същия ден стана ясно, че адвокат Албена Белянова е платила гаранцията на Десислава Иванчева.

Какви изводи обаче можем да водим от самото заседание, от решенията, от факта, че Биляна Петрова остава под домашен арест - за да говорим по тези въпроси от ФАКТИ се свързахме с адв. Албена Белянова. Разговора ни четете в следващите редове:

- Адв. Белянова, мярката за неотклонение на Десислава Иванчева беше променена от домашен арест на парична гаранция - как определяте това решение?

- Решението на ВКС е такова, каквото е постановено, и трябва да се изпълнява. За финансовото състояние на Иванчева знам това, което се каза в съдебната зала – тя и 80-годишната ѝ майка живеят с пенсията на майка ѝ, която е 340 лева. Десислава каза, че няма да може да получава обезщетения за майчинство, тъй като не е работила.

- Как взехте решението да платите гаранцията от 10 хиляди лева?

- По същите причини, поради които съм подкрепяла протестите в защита на Иванчева и Петрова, присъствала съм на делата им, давала съм публичност на тяхната гледна точка на случилото се - не можех да стоя безучастно и да гледам явната несправедливост срещу тях.

По време на показния им арест през април 2018 година бях на обучение на тема „Борба с международната организирана престъпност“, с над 100 участника от различни държави. Бяхме четирима българи – аз, служител на ДАНС и двама служители на ГДБОП. Имахме за задача да представим знаков случай на борба срещу корупцията в България. Спомням си, че гледах кадри от задържането на бившите кметици пред Съдебната палата и шока ми от случващото се. Не можех да повярвам, че е възможно такова унизително отношение към Иванчева и Петрова. Виждах и поведението на ръководещите акцията, особено това на заместник-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев, който не скриваше задоволството си. Най-тъжното беше реакцията на момчетата от ГДБОП, с които бях на обучение. Те бяха категорични, че Иванчева и Петрова са виновни. И не само те, но цялото общество тогава ги осъдихме без съд и присъда. Последваха и другите гаврите с тях - ареста, затвора, медийното им очерняне.

Дни преди делото пред ВКС, Иванчева ми писа и с хората, които ги подкрепяха през тези три години, отидохме на заседанието. Направи ми впечатление, че съдебната зала беше тази, която е точно до вратата, водеща към кабинета на Главния прокурор. Познавам методите на тези, които наричаме бухалки, а психическият тормоз е един от тези методи. При гледане на мярката на Иванчева, и тя, и майка ѝ, и адвокатите ѝ представиха пред съда аргументи за промяна на мярката, като посочиха и това, че живее с пенсията на майка си. Както знаем, основният аргумент за искането на промяна на мярката беше бременността на Иванчева, а предвид годините ѝ, тази бременност е рискова. Въпреки всичко посочено прокурорът възрази и поиска да бъде запазена мярката „домашен арест“. И това на фона на десетките случаи на злоупотреби, за които се изнасят данни, а свързаните с тези случай се разхождат свободно, почиват на вили в Гърция и Испания, заемат държавни постове, дори участват в предизборната кампания.

Достатъчно е да се направи паралел с изнесените от Васил Божков данни за даден подкуп на Борисов, Горанов и Арнаудова, спрямо които никакви мерки не се вземат от прокуратурата, за да се види чудовищната несправедливост към Иванчева и Петрова.

10 000 лева гаранция приех като поредно унижение и тормоз и то над жена, която е бременна и може от притеснение да загуби детето си. Ако не ги бях внесла, тя трябваше да остане под домашен арест, докато ги събере, молейки се за подкрепа, и да трепери до последно дали това ще се случи. Затова го направихме веднага и тя беше истински щастлива. Внесох парите за гаранцията не за лицето Иванчева, а за каузата справедливост за всеки. Не можех да остана само наблюдател на несправедливостта. Знаех, че нямаше как това, че аз съм внесла гаранцията, да остане скрито, затова го направихме напълно прозрачно и публично.

- Биляна Петрова обаче остава под домашен арест - трябваше ли съдът да освободи и нея?

- Остава под домашен арест, защото тя не поиска изменение на мярката си. Може за някои хора да прозвучи абсурдно и да мислят, че е невъзможно да се случи, но тя се страхува да не бъде върната в затвора. За времето, което е с мярка „домашен арест“ тя направи множество разкрития за зависимости и злоупотреби и то само на база публично достъпна информация. Биляна е умна и почтена, а такива хора са най-голямата заплаха за статуквото. Тя е човек, който винаги е спазвал закона, и тежко преживява несправедливостта спрямо нея и семейството ѝ. Грижи се и за болната си майка, а не може да излезе дори да ѝ купи лекарства. Надявам, че това, което ѝ причиниха и продължават да ѝ причиняват, няма да я пречупи. Бих я подкрепила с всичко, с което мога и не трябва да я забравяме и оставяме сама.

- Делото беше отложено от ВАС - как ще коментирате това решение?

- Дано процедурата пред Инспектората към Висшия съдебен съвет по дисциплинарното производство срещу съдията Ушев не се проточи твърде дълго, защото това може да доведе до забавяне на делото срещу Иванчева и Петрова. Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие. Бавенето на делата може да служи както за ненаказуемост на извършителите, така и за смачкване на търсещите справедливост. Примерите не са малко. Представете си, например, Биляна Петрова да стои затворена под домашен арест още години.

- Много граждански организации и политически сили (опозиционни на ГЕРБ) искат реформа в правосъдието. Тази реформа би ли решила проблемите на правосъдието?

- Те и ГЕРБ заговориха, че съдебна реформа е нужна, но едва когато загубиха властта. За съжаление, историята ни показва, че политическите сили много говорят за реформи, когато са в опозиция, но влязат ли във властта, намират оправдания, за да не се случат.

- Може ли да се окаже обаче, че проблемът на правосъдието всъщност е това, че прекалено много неморални хора са поставени в него?

- Неморалността не е проблем само на правосъдието, а и на цялата система на държавно управление. Не е и единственият проблем. Добавете към неморалността и некомпетентността, и различните форми на зависимости – финансови, роднински и други. Всичко това обуславя това България да е най-корумпираната и най-бедна държава в ЕС.

- Подкрепяте ли искането за оставка на ВСС, предвид факта, че оттам се назначават ръководителите на съдилища и прокуратури?

Категорично да. От работата на ВСС през последните години е видно, че в този си състав не работи в интерес на гражданите. Виждаме, че реален избор при назначенията, извършвани от ВСС, няма. Разбира се, изключвам няколко от членовете на ВСС, но те са малцинство.

- Кога у нас ще има справедливост за всекиго?

- Когато осъзнаем, че несправедливостта към един от нас, е несправедливост към всеки един от нас. Когато осъзнаем, че сме граждани, а не поданици, и не спираме да изискваме от държавните институции, каквито са и ВСС, и Прокуратурата, и съдът да се ръководят единствено от законите и да работят в интерес на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпрос

    60 12 Отговор
    Ако арестуват Боко, колко шкафа с евра трябва да е гаранцията?

    Коментиран от #13, #33, #40

  • 2 АУУУУУ

    34 69 Отговор
    ЕХАААА .... АМЧИ ТЕ БИЛИ ЧЕСТНИ И ПОЧТЕННИ ..... ПОНЕ ТАКА КАЗВА ТЯХНАТА АДВОКАТКА !!!! БРАВОС !!! СЕГА ЧАКАМЕ И СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ ЗА НЕВИННОСТТА И НА ЦЕНКО ЧОКОВ , МАРИНЕЛА И ДРУГИ ЧЕСТНИ ХОРА !!!!! БРАВОС , БРАВОС !!!!

    Коментиран от #7, #11

  • 3 Един

    31 64 Отговор
    Га яде кифтетата Иванчева ни рива!!!
  • 4 user

    38 13 Отговор
    Вчера този Бенчев невинен за тава, че помогна на Митьо Очите да мине границата и за това, че имал незаконни боеприпаси. Благодарение на адвокатската мафия, която помогна сега това правителство да заграби власт. Всички ще ги оправдаят. Стойте и гледайте!
  • 5 Перо

    25 35 Отговор
    Тая кака като я видя и настръхвам
  • 6 Марин

    32 69 Отговор
    Дecиcлaвa Ивaнчeвa я хванаха с подкупа, с боя по ръцете, явно е пипала парите, че даже и по брадичката, явно ги е потрила доволно, веки знае че има такаво вярване, да ти върви на пари. Виновна е 100%, отделно човека който е изнудвала даде показания срещу нея! Но сега искат ние да съберем пари та да и помогнем за гаранцията на Дecиcлaвa Ивaнчeвa, жената ограбила българския народ вземайки подкупи, вместо да защитава интереса ни! Наглост! Дecиcлaвa Ивaнчeвa трябва да е в съда, и на първа инстанция с доказа, че е виновна, защо е навън?
    Друг е въпроса колко извън нормалната норма трябва да си за да си легнеш с нея, въз нелицеприятна е!

    Коментиран от #26

  • 7 Иванчева

    62 21 Отговор

    До коментар #2 от "АУУУУУ":

    -съзнателно или не - настъпи интереси на мафията. Така е в България. Още предният й адвокат доказа, че абвиненията срещу нея са постановка , при това - изпълнена професионално.
  • 8 Класьора

    6 18 Отговор
    Како, ай на кафе.
  • 9 СЕВЕРОЗАПАДА

    15 47 Отговор
    ЕТО ГО РЕШЕНИЕТО НА ТОЗИ КАЗУС: КМЕТИЦАТА ОТИВА ДИРЕКТНО В ЗАТВОРА И ТОГАВА, АХ НЕЙНАТА МАЙКА ЩЕ СИ ЖИВЕЕ НА ВОЛЯ С ЛИЧНАТА СИ ПЕНСИЯ. ПРОБЛЕМА Е БИЛ В ТОВА, ЧЕ ТАЗИ КРАДЛА Е КРАЛА ПАРИ И ОТ МАЙКА СИ.
  • 10 Отговорност

    44 19 Отговор
    Трябва да се търси лична отговорност на тези, които и спретнаха процеса !
  • 11 мислещ

    16 22 Отговор

    До коментар #2 от "АУУУУУ":

    Така е, и аз чувам разни неща, че не е баш невинна. То и черепа си е доказана мутра (Макар и от по-цивилизованите). ГРОБ понякога посягат и на себеподобните, като напълно типични БГ мутри.
  • 12 щирлиц

    2 4 Отговор
    калинка малинка започва да реже четвъртити кратуни ама мене ме нема в тая система
  • 13 Чекмеджан

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "въпрос":

    Трябва да питаш някоя мебелна къща!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 истинко

    39 18 Отговор
    Подкрепям Иванчева и другите обвинени и осъдени заедно с нея защото знам, че те са невинни! Всичко което им е приписано е по поръка на имотната мафия и изпълнено от Гешефтатурата!

    Коментиран от #25

  • 17 щирлиц

    2 8 Отговор
    ммммммннооого шпрехен и малко арбайтен -поздрав за всички партии от чичо ви адолф
  • 18 666

    14 32 Отговор
    Тези престъпници трябваше вече да излежават 20 год. си присъди. Благодарение на корумпираните адвокати и съдии тия още са на свобода. Позор.
  • 19 Честен Песимист

    34 5 Отговор
    Че не е невинна - НЕ Е 100%. Обаче беше доста смешно как я осъдиха на 20 години от воле (по поръчка) за подкуп като бая народ не ги съдят на толкова за убииство или опит за убииство. Това е калинка помислила се за вълк :) сега ще се проточи 100 години дело и накрая или оправдателна или минимална/отложена присъда. Тъжната истина е, че нещата в България са толкова зле, че и 20 години чегъртане няма да ни оправят.
  • 20 Клуе

    27 17 Отговор
    Браво на тази жена, точно така стоят нещата. Ако имаше истинско гражданско общество И. отдавна щеше да е на свобода, реабилитирана и обезщетена, а комплотаджиите затворени за дълги години, заедно с поръчителите.
  • 21 cpv

    13 23 Отговор
    Да вземеш подкуп в такива големи размери и да казваш,че не е виновна Иванчева това е наглост!Ако е друга държава няма да отлагат присъдата толкова пъти за да забременее,това се случва само в България,под давлението на тази адвокатка и на Хаджигенов,който се пише,че е много "справедлив"!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ташо

    10 25 Отговор
    Модераторчето,и да триеш коментарите ,файда йок.Тази адвокатка е същия отпадък,като подсъдимата.И народа не е,толкова глупав ,както смятате.
  • 24 чиче

    18 7 Отговор
    у нас се крадат милиарди и никой не ги търси.И никой не задържат показно
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 АБСОЛЮТНО ПРАВ СИ,НО

    6 12 Отговор

    До коментар #6 от "Марин":

    ПО ВЪПРОСА С„ ЛЯГАНЕТО ”СПОКОЙНО ТО СТАВА КАРА ОПРАШВАНЕТО НА ЦВЕТЯТА ...ДАНО Н ТАЯ И ОНАЯ ДРУГАТА ГИ ОСЪДЯТ ПРЕДИ„ ДЕТЕТО” ДА СТАНЕ АБИТУРИЕНТ😀
  • 27 И защо

    21 6 Отговор
    да ги осъдят,защото станаха жертва на показните номера на Гешев за корупция.Защо истински корумпираните не хване.А тия балами,докато ги арестуват и м подхвърлят парите в колата.Че и окови им сложи да се прави пред ЕС на герой.С тези пранки трябва да се счупи главата на Гешев-покровителян толупа,ШИШИ и всички разбойкови олигарси.
  • 28 Done

    11 3 Отговор
    Борисов - done

    Пеевски - done

    Караянчева - done

    Кошлуков - to do

    Цацаров - to do

    Фандъкова - to do
  • 29 7000000 депутати с имунитет и всичко за

    2 2 Отговор
    7000000 депутати и всичко в България е О К
  • 30 БКП=герп=сдс

    8 3 Отговор
    Прокуратура и милиция са хора с ограничено мислене.
    Закриване! И създаване на ново, с нови хора не обвързани ОПГ герп, дпс, сдс.

    Коментиран от #31, #36

  • 31 оня с коня

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "БКП=герп=сдс":

    Ми то няма Нови хора.Освен да назначаваме Бежанци...

    Коментиран от #32

  • 32 БКП=герп=сдс

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "оня с коня":

    Няма в конската ти главичка!
    Винаги има нови, млади хора със съвременно мислене!
  • 33 Бременна

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "въпрос":

    .. Ами явно е забременяла за да не ходи в затвора.. И защо всички мълчат за парите намерени у нея... Аз съм. Анти Гроп.. Но това на иванчееа
  • 34 Дрън,дрън ярина.

    5 5 Отговор
    Тези съдени,съдени,осъдени, миличките невинни,чисти като Момина сълзица. Боже, каква несправедливост. Живи ще ги оплачем. В Сливенския има стаи и за майки с деца. Всичко ще е наред,ще се грижат добре за тях. Да му мислим ние данъкоплатците.
  • 35 Рачко Пръдлето

    5 2 Отговор
    Другари, ние сме на всеки километър. Десислава Иванчева е новата Цола Драгойчева. Да вдигнем юмрук.
  • 36 Деградация

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "БКП=герп=сдс":

    Ало неграмотния пенсионер от БСП: "милиция" отдавна няма, а партия "герп" никога не е имало. Във вашата партия всичките ли се неуки?
  • 37 Владимир Кънчев

    1 3 Отговор
    Омайна външност,невероято красив ум! Изключително рядко съчетание в лицето на тази родена за аедвокат жена! Колегиални поздрави ! Бъдете все такава!Пожелавам Ви здраве,лично щастие и такива казуси ,каквито Вие искате да консултирате!
  • 38 Йо Несбьо

    3 1 Отговор
    Иванчева се накраде във властта и сега се изкарва невинна и чиста като момина сълза. Просълзих се! Парите, платени от адвокатката, са пак пари на Иванчева. Защо да я очернят или да й спретнат процес точно на нея, а не на другите районни кметове? Защото е борец за справедливост? Нима?! Един изтормозен човек няма и да помисли за бременност, а тя забременяла и дори го ползва като довод за освобождаване... Я, в затвора!
  • 39 Колт

    0 0 Отговор
    Колт направи хората равни. Не се лъжете!
  • 40 Бивш ПрЕятел

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпрос":

    2 милиарда на първи мандат, 3 и нещо на втори(недовършен, тюхкаше се, че не могъл да закръгли на 4 милиарда), сега трябва да са между 4 и 7 - вече нямам точни данни
  • 41 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    ДОКАТО МЕ ПОСРЕЩА КАТАДЖИЯ - СЛЕД ЗАВОЯ - НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НИКОЯ - ПАРТИЯ - ЧАО .