27 Юни, 2021 19:00 12 301 112

Защо се разпадна Югославия?

  • югославия-
  • сърбия-
  • тито-
  • косово-
  • босна и херцеговина

И други мултиетнически държави и държавоподобни организации са изправени пред подобни предизвикателства, както навремето Югославия, и рискуват да се разпаднат

Защо се разпадна Югославия? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 26 юни 1991 година избухна войната, която доведе до разпада на Югославия. Според югоносталгиците външната намеса я разруши, но всъщност разпадът беше напълно логичен резултат от дългогодишната ѝ политика.

Струваше ли си? Едно десетилетие във войни? Бягства и гонения? Не, биха казали повечето граждани на седемте бивши югославски републики, ако направите представително проучване сред тях - както сред по-старите хора, които са свидетели на онези събития, така и сред по-младото поколение, което не познава друга действителност, различна от постюгославската.

Но такава представителна извадка не съществува, както вече не съществува и югославско общество. Ако днес зададете въпроси на хората от отделните бивши югорепублики, най-вероятно ще получите коренно различни отговори. Единствено сред мнозинството от гражданите на Словения споменът за федеративната държава е малко по-неангажиращ. Преобладаващата оценка там е, че всичко е било окей, много добре дори, за някои неща трябва да съжаляваме, но в крайна сметка не беше възможно този проект да продължава. Но така ли е - наистина ли е било окей?

"Най-великият хърватин"?

След албанците в Косово почти няма "югоносталгици". Прекалено голяма травма за тях е споменът за последните 10 години от съществуването на Югославия. До края на десетилетието в Косово нямаше война, но пък властваше същински полицейски терор. За края на Югославия жалят най-вече в Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и дори в една Хърватия, макар и под сурдинка или след третата бутилка бира.

В едно голямо допитване, проведено повече от 10 години след края на войната и получаването на независимост от Хърватия, огромното мнозинство от анкетираните са заявили, че смятат Йосип Броз Тито, лидера на често критикуваната Югославия, за най-великия хърватин за всички времена. Опитът тази роля да се припише на бащата на хърватската независимост от 1991 г. - Франьо Туджман - претърпя поражение.

Различията не бяха проблем

Кълновете на упадъка обаче бяха посяти отдавна. Не културните различия на народите в съюзната държава бяха проблемът - други мултинационални страни, като Индия, Швейцария или класически имигрантски страни като САЩ, са се справяли и продължават да се справят с още по-големи културни различия. Проблемът беше на друго място - в отношението към тези различия.

В "първата Югославия" от времето между двете световни войни (1918–1941) са полагани усилия те да бъдат игнорирани - различията на национална, религиозна или културна основа. Но е станало точно обратното: понеже различията е трябвало да се тушират, едно относително мнозинство - сръбското - успява да се наложи.

Съображенията на комунистите

След нападението на Хитлеристка Германия и последвалата силно етнически оцветена Гражданска война през 40-те години комунистите се заклеха да не допускат повече старите грешки. И в периода на "втората Югославия" (1943–1991) националните идентичности не само вече бяха зачитани, но и налагането на нови беше насърчавано - например македонска, бошняшка, а по-късно и ромска.

Докато националната идентичност по чисто съветски модел се разбираше само като фолклор, а за политиката отговаряше единствено Комунистическата партия, тази система функционираше. Но когато комунизмът започна да запада, а парламентарната демокрация се доказа в световен мащаб като превъзхождаща, и не на последно място след като митът за партизанската война избледня, националната принадлежност започна да придобива все по-голямо политическо значение.

Етноси вместо демокрация

В Югославия нямаше място за общи решения, тъй като винаги една народност се оказваше по-силна от останалите. Макар да се търсеше равновесие, то винаги беше нестабилно. И когато то беше застрашавано, както например в началото на 70-те години в Хърватия, Тито удряше по масата, а злосторникът биваше озаптяван.

Наследникът на Тито, който се беше доказал като много умел рефер, трябваше да е някаква успешна кръстоска от предците на различните югонароди. Но такъв не беше намерен. В осем-членния Държавен президиум, който иззе ръководната роля, чисто формално беше възможно вземането на решения с мнозинство. Но когато мнозинството налагаше дадено решение в ущърб на някой от другите народи, това веднага създаваше риск за целостта на общата държава. А след като Слободан Милошевич, който първоначално беше смятан за президент-реформатор, със своя "сръбски блок" игнорира останалите, това вече беше краят на Югославия.

Логиката на разпада

Югоносталгиците днес отново хвалят този модел на мултиетническа държава. Според тях тя е била разрушена от външна намеса или злонамерени политиц. Но в едно общество, което разпределя богатството и властта на принципа на етно-национални квоти, съвсем логично рано или късно конфликтите между отделните етноси вземат връх. И накрая разпадът беше единственият логичен резултат. А злонамерени хора, които потопиха в кръв този проект в самия му край, в Югославия, както и навсякъде по света, изобщо не липсваха.

Това обаче не означава, че Югославия не е имала никакъв шанс за оцеляване. Когато към края на 1960-те години в света се зародиха нови демократични движения, също и в Югославия младите хора се вълнуваха от либералните ценности. И повечето от тях поставяха на първо място гражданското равноправие, а не националното. Но старата политическа гвардия, начело с Тито, не искаше да толерира повече демокрация. Вместо това те решиха да заложат още повече на етническото равновесие. Накрая всички се чувстваха експлоатирани от всички останали. При това с пълно право.

Югославия никога повече няма да се върне. Но и други мултиетнически държави и държавоподобни организации са изправени пред подобни предизвикателства, както навремето Югославия, и рискуват да се разпаднат. Достатъчна причина да не допускаме повече прояви на арогантност, подобени на тези в миналото.

Норберт Мапес-Нидек от 30 години е кореспондент за Югоизточна Европа на редица германски медии. Автор е на книгата "Етническият капан: конфликтът на Балканите и поуките за Европа"


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички комунистически педерации

    39 61 Отговор
    отидоха в канала !
  • 2 ИСТИНАТА Е ЧЕ

    156 32 Отговор
    АНГЛОСАКСОНЦИТЕ НЕ ИСКАТ СИЛНА И ГОЛЯМА ПО ТЕРИТОРИЯ ДЪРЖАВА НА БАЛКАНИТЕ!!СКАРАХА МЮСЮЛМАНИ И ХРИСТИЯНИ В ЮГОСЛАВИЯ И ВОЙНАТА СТАНА...НАТО ПРЕЛЕТЯ УЖКИМ ДА СПАСЯВА МЮСЮЛМАНИТЕ..НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЧЕ САЩ ГИ ИЗБИВА ПО ЦЯЛ СВЯТ..И БОМБАРДИРОВКИТЕ ЗАПОЧНАХА..РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ 😎

    Коментиран от #4, #63, #79

  • 3 Разделяй и владей

    118 23 Отговор
    То е ясно, че САЩ са главните виновници!
  • 4 Сабри Режеп

    19 67 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА Е ЧЕ":

    Турция малка и слаба ли й ве амсалак

    Коментиран от #8, #10, #18

  • 5 БОЛШЕВИК

    125 54 Отговор
    Югославия не се е разпаднала, а я разпаднаха.
    След предателството на горбачов, беше пуснат духа от бутилката.
    Ако не беше това предателство, и Югославия и СССР и целия соц. блок щеше да си съществува и нямаше да ги има тия трусове които преживяхме, а и сега щяхме да сме на много по-добро ниво като държави и хора и благосъстояние, нямаше да има това ограбване и разруха което настъпи с тия промени.

    Коментиран от #46

  • 6 Всички комунистически глутници

    27 56 Отговор
    се разпъпраха
  • 7 Алчните гърци платиха на албанците

    10 32 Отговор
    да почнат войната
  • 8 Биби хасан

    28 10 Отговор

    До коментар #4 от "Сабри Режеп":

    Страхлива е.
  • 9 Лейка

    70 7 Отговор
    Пак ли Вие ДочеВеле? Какво ново измислихте днес което ние в България не знаем? Явно сте немската Пик агенция и тук продължават да Ви обслужват. Кажете как се хвалехте преди изборите, че сте измислили името на ГЕРБ! Или да ви пусна ваш линк да го прочетете?

    Коментиран от #54

  • 10 Турция е много силна!!не забравяй че

    12 51 Отговор

    До коментар #4 от "Сабри Режеп":

    Е била империя!!даже Турция като влезна в Сирия и ЕВРЕИТЕ от сащ и Израел не смеят да припарят 😇
  • 11 Косовар

    34 19 Отговор
    Просто е, защото всички сме различни. Няма как да има единство между мюсюлмани и християни, после македонците и хърватите и словрнците също нямат нищо помежду си... Насила хубост не става, иначе беше интетесно и мн по свободно от Бугариа която беше в зоната на желязната завеса
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дърт пее..раст...

    55 9 Отговор
    Янките,са най големия враг на мюслитата,,обаче в Югославия,ги подкрепиха !!!.Американска др.сня..Просто бизнес.,зависи от гледната точка.!!. Югославия,е проект на Сталин,и затова ,огромния демократичен свят,,,я конфронтира,с подмолна ,диверсия,,идеолигия...Как си живяха преди 1991.???.Те си знаят..
  • 14 Роза

    49 15 Отговор
    Ами Югославия се разпадна,защото беше изкуствено създадена федерация,поддържана единствено от авторитета и властта на Тито.По времето на соца често се говореше,че след смъртта на Тито Югославия ще се разпадне.Така и стана.Тито би се обърнал в гроба,ако знаеше,че неговото творение е ликвидирано,и то чрез толкова войни и кръвопролития!

    Коментиран от #23, #45

  • 15 asd

    24 1 Отговор
    Е как защо???

    Защото Тиквата е тлъст пе'ерас.

    Коментиран от #19

  • 16 Югославия,както и СССР

    36 8 Отговор
    отдавна се разпаднаха и стъпиха на краката си.Далеч по-важно е разпадането на Европа,което става пред очите и ние сме част от този разпад.Досега ни се разминаваше някак си,девета дупка на кавала сме,ама и тази дупка я надува кавалджията,сега ни излезе "късметчето"..
  • 17 1998

    25 5 Отговор
    Разделяй за да владееш,-затова се разпадна
  • 18 До Саабри

    32 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сабри Режеп":

    Турция не е в Европа бе джанам.

    Коментиран от #20, #64

  • 19 Елтенхик

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "asd":

    Имаш стодена спойка
  • 20 Саабри Речеп

    11 11 Отговор

    До коментар #18 от "До Саабри":

    Говорим за Балканите , не са пръй на тарикат
  • 21 Едно филмче по НВО

    28 4 Отговор
    Хюстън, имаме проблем-там всичко е обяснено. А бомбардировките в Сърбия са за замитане на следите. Филма е хърватски.
  • 22 Малоумници

    48 3 Отговор
    По интересен е въпросът, как е образувана и по чие предложение. Предложението е френско, на Клемансо! Политик с огромно его, почти като на един наш. Толкова, че пожелал да бъде погребан вертикално, не можело като обикновените хора! Запитан какво мисли за новата държава, той казва: "Това не е държава, а висша политика!"
    Това го пиша поради примитивните и първосигнални драскачи, на които се привижда само социализъм и комунизъм!

    Коментиран от #27

  • 23 Така и стана

    44 3 Отговор

    До коментар #14 от "Роза":

    Права си. Баща ми някъде 70-те години ходИ на екскурзия до Югославия и като се върна каза - тия като умре Тито ще се изколят. Така и стана.
  • 24 Край

    64 15 Отговор
    Югославия беше една от най-добрите за живот страни в света. Социална и сравнително либерална. Пътуваха в Европа и гледаха американска телевизия. Доста голяма с прекрасна природа - планините на Босна и Словения и морето на Хърватия. Страната беше председател на необвързаните с военни блокове страни - не към НАТО не към Вършавския договор. Великите сили не искат независими държави на Балканите.
  • 25 Мим33

    40 6 Отговор
    Истината не е за всички такава.Особено за Хърватия,тя се радва,че се отделиха и капка няма на съжаление за това.Те са горди и желаят абсолютна независимост.Така че специално тях не ги преравнявайте с макетата ,че съжалявали....за това...макетата да, те са сърбомани...

    Коментиран от #29, #81

  • 26 Пепи

    36 8 Отговор
    Истината е , че и до днес тези които помнят Югославия при Тито страдат от носталгия по тези времена. И много моля разни немчета да не се опитват да правят анализи за балканите поне докато не научат 300 фолк песни и не пият по половинка на сядане.

    Коментиран от #28

  • 27 вдички соцкомунотекезеколхоз

    4 20 Отговор

    До коментар #22 от "Малоумници":

    сбирщини отидоа на кон в аоспохта
  • 28 Пакистанит

    6 8 Отговор

    До коментар #26 от "Пепи":

    Те и аВганците кат са сберат пият по водоноска самогон и реват някви изкуфяли песни ,ма я ги прати пак в Кандахар ?
  • 29 Остров Хвар е само за богат тежкар

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Мим33":

    Нали !
  • 30 Това

    27 22 Отговор
    Югославия бе пълна кочина. Само България!

    Коментиран от #35

  • 31 Всъщност Турция е Проблема

    25 8 Отговор
    Идва тук от пясъците на Анатолия/Анадола/и плъзва като стоглава хидра през Босфора,полудяла за плячка,стига чак до Виена.Сега пак се прибра около Босфора но Константинополис е Втората Римска Империя и си го иска обратно!Той е откраднат град.И само Москва,Третият Рим може да възстанови справедливото статукво - да се върне откраднатото! Божията мелница мели бавно,но воденичните и камъни никога не спират!
  • 32 Сатана

    37 10 Отговор
    Югославия не се разпадна а Я разпаднаха с “бомбардировките за мир”
    Провокацията на пазарът в Сараево по—късно се разигра и в Киев.Никой не казва колко муджахидини — ислямисти се включиха в тази война срещу Православието.
  • 33 Прогнила

    21 21 Отговор
    Който е наясно с историческите противоречия между сърби,хървати и мюсюлмани е наясно,че никакви САЩ и НАТО са им виновни,поне в първите 1-2 години. Хората забравят,но по слата на бвшата ми служба много добре знам,че НАТО-вците над година време се чудеха какво да правят и се опитваха да запазят целостта на Югославия. Все пак Югославия беше творение на Антантата. Югославия я провали сръбският шовинизъм.Като видяха колко са прогнили нещата,тогава се отказаха да я запазват.
  • 34 no name no face no number

    48 12 Отговор
    Не вярвайте на тия истината е, че чрез външна намеса съсипаха целият соц лагер бутайки първо СССР чрез шепа пеодажници облечени във власт. На тия силна Русия или съюз с техните съседни републики е пагубен. Силни Балкани абсурд голям страх е за западналите джендъри. Дори когато оголиха Русия съвсем оставиха я само с Китай и Беларус и приеха половината варшавски договор в агресора нато. Все още страхливо опипват границите на Русия както глутница койоти атакува Лъв. Но вече не крият истинските им намерения= Ресурсите на Русия. Планът беше пъклен и доста време им отне , вече са на финалната права

    Коментиран от #36, #40

  • 35 Кенефа

    7 34 Отговор

    До коментар #30 от "Това":

    БГ рано или късно ще се разпадне на Северна България и каквото има на юг от Балкана

    Коментиран от #60, #69

  • 36 Ленин

    5 16 Отговор

    До коментар #34 от "no name no face no number":

    Аз не вярвам на теб !
  • 37 az #Победа76

    34 11 Отговор
    Югославия не се "разпадна"! Югославия беше унищожена със сила от запада!
  • 38 Журналиньо

    3 13 Отговор
    Вместо да им изкарат очите им изписаха веждите. Събориха една ТВ кула и им построиха две кули и три моста.
  • 39 серемгети

    39 3 Отговор
    Сещам се за една мултиетническа държава отвъд океана която я чака същото. Тик так , тик так ......
  • 40 Да правилно огромна на територия и

    24 1 Отговор

    До коментар #34 от "no name no face no number":

    Ресурси!!в бъдеще ще има недостиг на енергия..вода..територия..затова Турция...Германия и други държави се подсигуриха с договор с Русия за газ..например в Йемен нямат вода електричество и хранителни продукти в момента
  • 41 КОМУНИЗМА СЕ СГРОМОЛЯСА

    12 15 Отговор
    КВО ОСТАВАШЕ НА ЮГОСЛАВИЯ...МИЛОШЕВИЧ-БАШКОМУНИСТ ТРЪГНА СЪС СИЛА ДА СПАСЯВА...НЕСПАСЯЕМОТО........ЖАЛКО ЧЕ СЕ ИЗБИХА ПОМЕЖДУ СИ
  • 42 Перо

    31 10 Отговор
    СФРЮ щеше да се срине,още през 60-те,по чисто икономически причини и огромната безработица. За да спаси положението Тито пусна хората,да си търсят препитание в чужбина,нареди на югославските банки да дават 10% лихва на югославяни,депозирали валутни сметки в държавните банки,нареди също да не се търси отговорност,на югославяни,извършили престъпления в чужбина и да не бъдат предавани на чужди съдилища. По изкуствен начин ги поддържаше и се отлагаше силово разпада до 1991 г.,когато противоречията във Федерацията и налагането на Сърбия,като най-главна република,станаха неудържими.
  • 43 спомени

    28 4 Отговор
    Сещам се за един наш площад , когато сороснята подстрекавана от едно чуждо посолство окупира парламента и запали бившия партиен дом.
    Сещам се как като дойдоха пожарникарите , едни десетина човека извадиха по една брадвичка и насякоха маркучите. Всичко беше подготвено и режисирано.
    А полицаите стояха отстрани и само гледаха.
  • 44 122333

    27 2 Отговор
    Следва да се разпадне САЩ и Великобритания, както и НАТО и ЕС.
  • 45 Васил Ботев

    12 13 Отговор

    До коментар #14 от "Роза":

    Това е сталиново творение. На Тито Югославия а на Г. Димитров Македония. СССР в оригинал е Съюз на Северните Славянски Републики А Югославия е на южните славяни. Романия дели северни и южни. Каква конспирация само. А?
  • 46 до някой

    26 8 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    Горбачов може да бъде обвиняван в много грехове , но точно за Югославия няма пръст. Просто Югославия беше независима , въртяха си достлука с Румъния Китай , в общността на независимите държави . Когато се разпадна социалистическият лагер , остана да стърчи независима Югославия , а всички трябваше да станат васали на ЕС и САЩ , и Югославия щеше да е лош пример , и за това послужи за назидание и страх на останалите. Преди да се разпадне соц. лагера на независима Югославия се гледаше като на предмостие за разграждане на соц. системата , запада им даде много привилегии , въртяха се долари , марки , дрешки , сърбите трябваше да са много по-задоволени . Но когато отпадна основната причина за това , Югославия я разпердушиниха , и както си беше независима , на практика основният и съюзник Запада я пожертва , щото му стана вече ненужна . Тоест да се подразбира основната идея на упражнението НАТО трябва да те пази от самото НАТО.
  • 47 Капиталист

    44 9 Отговор
    Не се оставяйте да ви заблуждават и манипулират така евтино и инфантилно!
    САЩ и НАТО предизвикаха войните/1992-1995 г./ в бивша Югославия и извършиха военната агресия срещу Сърбия/1999 г./ единствено и само, защото Югославия и Сърбия бяха последните останали в Европа СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ държави!
    САЩ, НАТО удрят с военни агресии и войни/"студени" и "горещи"/, и с блокади, "санитарни кордони", санкции и ембарга, но само срещу държавите по Света, в които е Социализъм, или им мирише на Социализъм: социалистическите държави в Източна Европа, Северен Виетнам, Северна Корея, Афганистан, Куба, Никарагуа, Венецуела, Египет, Ирак, Либия, Сирия, Иран, Конго, Йемен и т.н., и т.н.! Но САЩ, НАТО, обаче, не удрят военните диктатури в частнокапиталистическите/НЕсоциалистически/ държави по Света: Чили, Гърция, Турция, Португалия, Южна Корея, Сингапур и т.н.- и не им пука, че там няма Демокрация и е/или било/ ДИКТАТУРА!
    Защото, Социализъм означава ДЪРЖАВНА собственост и МОНОПОЛ върху природните
    ресурси и търговията с тях, както и държавна собственост върху Средствата за производство! А това НЕ е по вкуса и им пречи на сащските, западните и транснационалните корпорации и компании, защото НЕ им позволява да трупат бързи и лесни печалби за сметка на Народите на тези държави.
    Това е Истината! Всичко друго е "демократично" тинтири-минтири, ала-бала, "зомбиране" и
    манипулиране на т.нар. Обществено мнение!

    Коментиран от #51, #52, #55

  • 48 Българин

    21 6 Отговор
    Простичко е ! Западът трепери че славянските и православните държави са естетвени съюзници на Руия и действа рещу тях .
    Вижте Чехо---словакия .
  • 49 Македонец

    28 7 Отговор
    Разпадна се защото на всяко нещо изкуствено, рано или късно му идва края. Същото ще стане и с Република Северна Македония. Изкуствена държава, със изкуствен народ-македонци. Ако не се осъзнаят като българи час по-скоро, тази държава ще изчезне. Само българщината и е спасение.
  • 50 нищо

    15 4 Отговор
    не се споменава за обезбългаряването на Поморавието и Македония затова се разпадна Юдославия първо започнаха с българите после и мюсюлманите
  • 51 Е това е най точният коментар!!🏴‍☠️

    28 3 Отговор

    До коментар #47 от "Капиталист":

    Сега България е слаба и лесна за контрол..няма селското стопанство..няма заводи..няма атомна електроцентрала..няма руски газ..но ще влиза американски и еврейски скъп газ през Гърция..ще си правят бизнеса в България..и те ще контролират
  • 52 Жоро

    7 16 Отговор

    До коментар #47 от "Капиталист":

    До някъде сте прав. Обаче Милошевич правеше геноцид в Югославия и това нещо не смее да се забрави.

    Коментиран от #57

  • 53 Бесен Язовец

    12 0 Отговор
    От DW имат предвид, че говедарските щати ще се разпадат след Югославия. В Говедаря убиваха народ когато януари месец диктатора встъпи във владение и е мулти етническа, и религиозна структура !
  • 54 Перко

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лейка":

    Ами, като начало прави впечатление, че дойче веле са измислили седма република в Югославия!
  • 55 В.В.П.

    10 0 Отговор

    До коментар #47 от "Капиталист":

    Правилно ,долу горе ,така,е !!!...Щях да пиша нещо подобно..И , България,пострада много от югоембаргото,,Като съседни държави,трябваше да търгуват,и да работят за просперитета на населението..Но ,не стана.!!.
  • 56 стоян георгиев

    10 12 Отговор
    разпадна се щото бе напълно ненужно и изкуствено формирование.българи,албанци,босненци,унгарци,немци,хървати и словенци никога не са искали да са част от доминирана от сърбите страна.тва им бе наложено със сила и при първи удобен случаи се разпадна.може да проверите с какви мнозинства се взе решението в хърватска или словения или в македония за излизане от югославия.става въпрос за над 90% от несръбското население гласува за излизане.у нас фенове на тито бол.сега комунистите ще пореват че били виновни сащ и европа,но всъщност сащ и европа създадоха югославия и я потдържаха години наред.тва научи местните на мързел и неправилни навици мислеики се за голяма работа щото други им плащаха сметките.обаче доиде видов ден и нещата си доидоха на мястото.

    Коментиран от #58, #61

  • 57 Капиталист

    21 7 Отговор

    До коментар #52 от "Жоро":

    Само да припомня, че Милошевич беше оправдан от най-демократичния съд -Трибунала в Хага. Посмъртно за съжаление. Но това не беше отразено в "демократичната" преса.
    А агресивният пакт на САЩ НАТО, осъществи незаконна агресия срещу държавата Югославия, включително обстрелвайки столицата ѝ и избивайки мирни жители там и другаде. Никакви свидетелства за „политика на геноцид“ от страна на Югославия така и не можаха да намерят и за да замажат това, просто отровиха президента на страната. Позор за Запада и НАТО!
  • 58 Е как тогава в САЩ

    10 0 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Живеят 100 различни националности???

    Коментиран от #62

  • 59 ХАН КРУМ

    25 0 Отговор
    НИКОГА ЕВРОПА НЕ ЕДОПУСКАЛА ДА ИМА ГОЛЯМА ПО ТЕРИТОРИЯ И НАСЕЛЕНИЕ ДЪРЖАВА.ТАКА СЪСЯКОХА БЪЛГАРИЯ,КАКТО СЪСЯКОХА ЮГОСЛАВИЯ.РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.ОТСТРЕЛВАЙ ПО ЕДИНИЧНО.НАТРУПВАТ НИ ПРОБЛЕМИ И НИ ГЛЕДАТ СЕИРА. В СЛУЧАЯ С МАКЕДОНИЯ КАКВО Е?ПРОБЛЕМИ СЪЗДАДЕНИ ОТ СЪЩАТА ТАЗИ ЕВРОПА ПРЕДИ140 ГОДИНИ.
  • 60 Ще се

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Кенефа":

    Разпадне пилешкият ви мозък сър.
  • 61 Дърт пее..раст...

    9 1 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    И в Крим,,на референдума,спечели 93%вън от Украйна..Нетърпимост между масите.
  • 62 стоян георгиев

    4 11 Отговор

    До коментар #58 от "Е как тогава в САЩ":

    живеят доста повече,народа не националности .тва че не правиш сметка между народ и нация е голям пропуск в образованието ти.в сащ има само една нация.югославия обаче бе федерация от уж доброволно влезли в нея държави,което не бе вярно и се потдържаше по политически причини с огромни финансови средства от запада.като спряха парите любовта мяжду събраните насила народи избоя в гражданска воина.сърбите решиха за пореден път да колят цивилното население,но този път номера не мина.намеси се нато и ги сурвакаха както им се полага.сега риват как щели да си върнат ама предвид че са продажни ще прецакат русия и ще влязат в евросъюза при първа възможност.тва е типична сръбска черта от години.
  • 63 Човека Коза

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА Е ЧЕ":

    По-добре не бих могъл да го дефинирам . Адмирации

    Коментиран от #67

  • 64 Човека Коза

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "До Саабри":

    Няма и да бъде.
  • 65 Антон

    20 2 Отговор
    Не изчетох статията до край! Най-вероятно се касае за намеса на мужди служби. Даваха един документален филм преди доста години по бтв, точно за тези събития. И до ден днешен си спомням репликите на един дядо мисюл анин, който със сълзи на очи говореше: - не знам какво стана, до вчера бяхме приятели, ходехме си на гости, децата ни играеха. На сутринта се коляхме. Вие си правете изводите
  • 66 Човек

    10 1 Отговор
    Югославия е изкуствено създадена държава, такива са Швейцария, САЩ и някои други. Създават ги евреите и те обслужват само техни интереси. Задайте си въпроса кой управлява света, гледайте малко по глобално на нещата.
  • 67 Благодаря следя световните събития

    13 0 Отговор

    До коментар #63 от "Човека Коза":

    И политика всеки ден за последните 50 години...случайни неща няма..психопатите..илюминати..правят всичко с цел и с план..за пари и контрол..
  • 68 Човека Свиня

    1 0 Отговор
    Ма и ти никога няма да бъдеш милионер бе
  • 69 КОЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Кенефа":

    Ще се разпадне ,виж колко фесове има тук и им е мъчно за турция
  • 70 Баш войвода

    4 2 Отговор
    Турския ке падне.

    Коментиран от #84

  • 71 Баш войвода

    3 1 Отговор
    Турския ке падне
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Нормален човек

    6 2 Отговор
    Много поучителна статия.
    Тя до голяма степен обяснява заформящата се в момента Неоюгославска вълна около разширяването на ЕС, като наистина бившите югорепублики са най-активни дипломатически към момента.
    Резултатите ме изненадват малко, зашото човек би предположил, че на тези народи им стигст войни икръвопролития, но явно не е така.
    Комплекса за малоценност и Великата Титова пропаганда отново ги тласкат не към европейска интеграция, а към създаването на нов югославски блок и налагането на волята му в региона.
    Такава теза ми изглежда напълно достоверна.
    За съжаление хората на балканите отново ще трябва да платят кървава цена ако това бъде допуснато. Но от арогантното поведение на кандидатите Сърбия и Северна македония, атаката от премиера на Хърватия и изтеклия нон-пейпър от Словения, си правя извода, че такъв вариант е обсъждан и съгласуван най-малко с Германия.
    Разбирасе приемането на РСМ втози й вид наранява интересите на Гърция и България по исторически причини, а на Сърбия - тези на Полша и Прибалтийските държави по стратегически, тъй като те ще поставят вето на всяко решение на ЕС срещу Русия. Да не говорим за шпионажа.
    Но явно отново липсва далновидност на европейските лидери. Жалко!
  • 74 КОМУНИЗМА СИ ОТИВА

    5 12 Отговор
    В ЮГОСЛАВИЯ СЪЩО....ТАМ КОМУНИСТИТЕ ПОЧНАХА ЕТНИЧЕСКА ВОЙНА...350 000 УБИТИ...И ДЪРЖАВАТА СЕ РАЗПАДНА.....ТОРА Е КОМУНИЗМА....
  • 75 патриот

    4 3 Отговор
    Шовинизма и двуличието винаги водят до разсипия. Добре й беше на Югославия, да цица и от запада и от Русия, но за това накрая трябваше да си плати! И тя си плати, както с разрушаване на интегритета си, така и с поемането на някой ангажименти, към Русия, като например влизане на Сърбия в Евразийския съюз. Не знам дали ще може да спази този ангажимент, но ако успее да се освободи от него и пожелае да влезе в Европейския съюз, ще трябва да получи нашето съгласие! Добре ама, освен за С. Македония ние имаме претенции още и за западните покрайнини и не знам как ще стане?
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Разпадна се

    7 2 Отговор
    защото Югославия беше една изкуствена държава. Под това име сърбите първо в кралството и после във федерацията целенасочено провеждаха своята политика за Велика Сърбия, чрез жестоко подтискане на другите народи в т.н. държава. Особено хървати в Хърватия и Босна, както и българи в Македония, като двата най-големи народа несърби. Държавна администрация, полиция, военни всички бяха в болшинството си сърби. Брутният вътрешен продукт идваше главно от Словения и Хърватия. То се видя къде отидоха тези две държави след излизането от Югославия и къде остана Сърбия. Даже ако хърватите не бяха спряни, границата сега между хървати и сърби щеше да минава по река Дрина.
    А иначе Югославия като идея за обединение на южните славяни се заражда в Хърватско, в противовес на Австро-Унгария и няма нищо общо с това, в което я превърнаха сърбите.
  • 79 Ептен факт

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА Е ЧЕ":

    Дрън-дрън !!! Полша , да не е по-малка държава или Украйна , или Румъния ? Много филми гледате .
  • 80 кочо

    5 0 Отговор
    А ЗАЩО СЕ РАЗПАДНА И ЧЕХОСЛОВАКИЯ.ПО ЕДНО ИСЪЩО ВРЕМЕ СЪЗДАВАНИ.АМЕРИКАНЦИТЕ И НАТО ИСКАТ И У НАС ДА СЕ РАЗДЕЛИМ.ЗАТОВА ИМА ДПС.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 История

    2 2 Отговор
    Всички, Империи,държави,които са образувани от много етноси/като тези етноси са имали някога държавно устройство/ не могат да живеят заедно
    Това казва самата световна история
    Така беше и ЮГОСЛАВИЯ от 7 етноса които са7 държави историята си каза своето и се разпадна
    Така беше Римската империя ,Османската империя ,СССР и вече ги няма защото историята не иска това
    Малко е и тересно със САЩ защото:
    САЩ са от мисля ,че52 щата като всеки един щат си има свое управление ама историята не МО е да направи разпада защото във всеки един щат живеят много етноси и тези етноси казват ,че са АМЕРИКАНЦИ всъщност са АНГЛИЧАНИ и историята казва ,че Където управляват Англичаните разпада винаги е по бавно ....... Но ако един ден етносите се са берат например в един щат само Италианци, в друг щат само Французи в един щат само Китайци тогава след години може да се разпадат ама таи вероятност е малка и затова САЩ МО е би няма да се разпадат амааааа ще се поживеее и ще се види
    А ЗА БАЛКАНИТЕ дано пак да не сме барутният погреб на Великите сили
  • 83 Турчин

    5 3 Отговор
    "Нo в eднo oбщecтвo, кoeтo рaзпрeдeля бoгaтcтвoтo и влacттa нa принципa нa eтнo-нaциoнaлни квoти, cъвceм лoгичнo рaнo или къcнo кoнфликтитe мeжду oтдeлнитe eтнocи взeмaт връх. И нaкрaя рaзпaдът бeшe eдинcтвeният лoгичeн рeзултaт." (Факти.бг). Единственното казано правилно. И в това заключение виждам,че влиза и днешна България. Ако "великите български патриоти" продължават да игнорират едно национално малцинство и да го сочат като виновника на всички злини в Републиката ще дойде времето на "неизбежният развод". А този развод дали ще бъде по мирен или военен път ще покаже историята. За това, още веднъж призовавам всички разумни хора. В глобалния свят има много неща общи вместо да се спираме на различните и разделящите. Това е за днес.

    Коментиран от #85, #86

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Аре бе

    4 2 Отговор

    До коментар #83 от "Турчин":

    Тва за кюрдите важи ли, или не, то е само за извън турските граници, а?

    Коментиран от #88, #90

  • 86 Пуйкоед

    4 2 Отговор

    До коментар #83 от "Турчин":

    Не разбираш или тролиш?
    Българите нямаме никакви проблеми със сънародниците ни с турско самосъзнание. Както и с тези с арменско, еврейско, румънско, циганско и т.н.
    Проблемът е с една партия, създадена от хора от бившата Държавна сигурност с цел да осигури политическо представителство на техните олигархични кръгове. То им е нужно за да участват в правенето на законите, приемането на различни решения, достъп до специфична информация, както и директно участие в управлението. Обикновено те се опитват да действат задкулисно, извличайки само ползите, а негативите да остават за този, зад чийто гръб се крият.
    Тъй като в тази партия няма никаква идеология и няма никакви идеи, то създателите и ръководителите и залагат на етническата карта. Твърдото ядро е от хора с турско самосъзнание и когато е нужно партията да се мобилизира, се създава етническо напрежение, хората се плашат с втори възродителен процес и т.н.
    Най-тъпото е, че почетен председател е доносник от ДС, който по време на Възродителния процес е работил за тези, които са го провеждали. Местан беше същия.

    Коментиран от #89

  • 87 Бай Шиле

    1 1 Отговор
    Егати тенденциозния пасквил на ДВ.Нещо за РОЛЯТА НА САЩ?
  • 88 Турчин

    2 3 Отговор

    До коментар #85 от "Аре бе":

    Щом толкова от близо следиш политиката в Република Турция и въпроса с кюрдите там, трябва да знаеш,че от 1984 година до ден днешен Турция се бори с една "кюрдска" терористична организация наречена ПКК и загуби 42.000 граждани (войници, офицери, учители, инжинери, работници, селяни и граждани от всякакъв етнически и социален произход) . Същата "организация раздава справедливост" по планините на Турция с оръжие в ръка и главно с АК-47, ясно от коя /и държави купено. Същата "организация" действа днес в Северен Ирак и Северна Сирия. Искаш ли и България да си има една подобна организация за да раздава справедливост из Стара планина, Родопите, Рила и Пирин? Из Добруджа и Делиормана? Искаш ли да си имате и вие "кюрди"?
  • 89 Хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "Пуйкоед":

    Интересно ми е как редовите членове на ДПС и т.н. "български турци" хем осъждат Възродителния процес и го отбелязват като черна и срамна част от историята ни, хем държат начело на ДПС човек от ДС, който активно е помагал на провеждалите го.
    Сбъркана работа.

    Коментиран от #91

  • 90 Турчин

    2 2 Отговор

    До коментар #85 от "Аре бе":

    Когато турците в България започнат да използват средствата и практиките на кюрдите в Ирак,Сирия,Иран и Турция тогава ще ни сравниш с тях. Когато турците в България вземат на ръка АК-47 и започнат да "раздават справедливост" из Стара планина,Родопите,Рила и Пирин, сред Добруджа,Делиормана и Герлово тогава ще ни сравниш с тези ТЕРОРИСТИ. Когато турците в България започнат да взривяват из села и градове, започнат да разтрелват учители, инжинери работници,мирни селяни и граждани тогава ще ни сравниш с тези ТЕРОРИСТИ. Когато турците в България кажат ,че "Всеки който носи униформа е враг на турския народ" тогава ще ни сравниш с тези ТЕРОРИСТИ. ИСКАТЕ ЛИ ДА ИМАТЕ ТАКОВА "ДЕМОКРАТИЧНО И БОРБЕНО МАЛЦИНСТВА"? ИСКАТЕ ЛИ? ПОМИСЛЕТЕ СИ...

    Коментиран от #92, #94

  • 91 Пуйкоед

    3 2 Отговор

    До коментар #89 от "Хммм":

    Няма нищо чудно. Редовите членове на ДПС и обикновените им гласоподаватели вярват сляпо на всички глупости, които им се сервират, а по-умничките знаят това и експлоатират вярата и чувствата на хорицата най-безогледно. Показателно е, че ДПС е най-богатата партия, а избирателите им са сред най-бедните слоеве на населението у нас. Това показва за какво служи тази партия.
  • 92 Аре бе

    4 2 Отговор

    До коментар #90 от "Турчин":

    Турски терористични атаки, случили се през 80-те години на 20-и век
    Терористични атаки, извършени в България от протурската терористична група „Кърлежите“:
    На 22 май 1984 г. „протурски“ терористи взривяват с 4,5 килограма тротил църквата в село Бенковски.
    През есента на 1984 г. е регистриран провален саботаж, целящ влакова катастрофа край гара Айтос.
    През 1985 г. . избухва взрив в супермаркет в Бургас. Заподозрян като негов извършител е член на терористичната група, взривила вагона за майки с деца при Буново.
    През 1985 г. в Разградски окръг „Хлебаровската“ диверсионна група взривява електропроводи и унищожава селскостопанска техника.
    През юни 1985 г. е извършен атентат със самоделно взривно устройство с часовников механизъм, взривено до спортна площадка.
    През лятото на 1985 г. има нов опит за саботаж с късо съединение в контактната мрежа край гара Карнобат.
    На 31 юли 1986 г. в курорта „Дружба“ e заложено мощно взривно устройство с електрически взривател с часовник „Слава“, настроен за 15.30 ч. Той съдържа около 3 килограма експлозив – 5 шашки амонит и скаленит, 2,5 килограма амониева селитра, поставен в 5-литров съд за мляко, увит в хартия, найлон и поставен в плетена мрежа. Случайно е открит от плажните спасители по сигнал от летовник за забравен багаж. Експлозивът е пренесен на безопасно място и обезвреден от МВР.
    На 26 декември 1986 г. са хвърлени отрови в шахтата на резервоара за питейна вода на с. Люляково (дн. Област Кърджали) и са разхвърл
  • 93 Аре бе

    3 2 Отговор
    На 26 декември 1986 г. са хвърлени отрови в шахтата на резервоара за питейна вода на с. Люляково (дн. Област Кърджали) и са разхвърляни листовки с „протурско съдържание“. Като отрова е ползван токсичен препарат за растителна защита.
    В края на 1986 г. е опожарена балирана слама в района на Провадия.
    На 7 юли 1987 г. 2 деца – Дарин Христов (на 12 г.) и Николай Петков (15) от Добрич са отвлечени с кола от 3 протурски терористи, за да ги ползват като жив щит в осигуряването на коридор за бягството им в Турция. Терористите са въоръжени с 12 осколочни бойни гранати, взривяват 3 от тях пред хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци и раняват 3-ма души – 2 чужди летовници и българин. Обградени в засада от специалните части, те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница. При устроената в Странджа засада терористите взривяват колата, в която са те и взетите за заложници деца. Децата са ранени, едното – тежко и остава инвалид, 2-ма от терористи са убити от взрива, а третият по-късно е осъден на смърт и разстрелян.
    Август 1987 г. – до 10 август са осигурени взривни вещества, часовников механизъм и всичко необходимо за 3-то терористично турско нападение в курорта Слънчев бряг. Планираната дата на атентата е 15 август, но терористите са разкрити и арестувани 2 дни по-рано, а нападението е предотвратено.
  • 94 Аре бе

    4 2 Отговор

    До коментар #90 от "Турчин":

    На 6 септември 1983 г. са опожарени 750 декара гора при яз. „Камчия“. Разхвърляни са пропагандни листовки.
    През есента на 1983 г. турските терористи правят неуспешен опит за саботаж, който да доведе до тежка транспортна авария. Те предизвикат късо съединение на контактната мрежа на гара Карнобат, за да се стигне до влакова катастрофа. Слава богу атентатът е предотвратен от службите на реда.
    На 3 март 1984 г. на автогара “Юг” в Пловдив, близо до жп гарата, една продавачка показва на намиращ се наблизо милиционер забравен куфар. Служителят на реда и неговият началник го отварят и намират вътре позив и увита във вестник спирателна обувка, която, поставена на релсите, може да дерайлира влака.
    На 30 август 1984 г. по едно и също време на публични места избухват две бомби, в двата най-големи провинциални града в България. На 30 август 1984 г. в 17:29 е взривена бомба в чакалнята на Централна гара Пловдив. Взривното устройство е поставено в дъното на залата, при обществените телефони, до кошче за отпадъци. Разрушени са металният покрив и някои стени в гарата. Ранени са 26 души, трима от тях тежко. По ирония на съдбата двама от пострадалите са турчета, братя на 13 и 16 години. След пет дни една жена от тежко ранените умира в болницата.
    След 36 минути, в 18:05 ч., е в взривена следваща бомба пред сградата на Летище Варна. Взривното устройство е поставено в бетонен цветарник на паркинга. Леко ранени са 2 жени от Варна.
    Взривните устройства са еднотипни, изработ
  • 95 Аре бе

    4 2 Отговор
    Взривните устройства са еднотипни, изработени са от свързани шашки „Амонит 6“ по около 200 грама всяка, детонирани с електрически взривател, захранван от плоска 4,5V батерия и часовников механизъм – будилник „Слава“, поставени в консервна кутия (Варна) и буркан (Пловдив).

    Най-зловещия атентат, извършен от протурските терористи, организирани и финансирани от Турция. На 9 март, 1985 е взривен вагон за майки с деца на влак номер 326 от Бургас за София.
    Турските терористи убиват седем души, две от жертвите са глухонеми деца на 12 и 13 години - Георги и Стефан. Умират Яворка Петрова, на 38 години, и Емил Николов на 40, Райна Бозукова, на 64, Стилиян Иванов, на 60, и Николай Генков на, 63 г. Тежко ранените са девет, а стресът от преживяното скъсява живота на потърпевши и очевидци.
    Половин час след детонацията на гара Буново, бомба избухва и в сладкарницата на хотел „Епруветката" в Сливен. Бомбата е поставена от един и същи човек, който се качва на влака в Бургас, поставя бомбата, която трябва да избухне в тунела след гара Буново, слиза в Сливен и поставя второ устройство там.
    В експлозия на гарата в Пловдив близо година по-рано умира Добра Паслиева, а десетки са ранени. На същия ден бомба избухва на летище Варна, осакатява и обезобразява две жени с едно и също име - Елена.
    Извършителите - Емин Мехмедали Али, Аптула Аптула Чакър и Саафет Реджеб Реджеб са заловени, съдени и осъдени на смърт.
    Отделно от тях действат и други турски терористични групи, извърш

    Коментиран от #98

  • 96 Аре бе

    5 2 Отговор
    Отделно от тях действат и други турски терористични групи, извършени са множество атентати. Това е част от офанзивата на турската държава на българска територия, чиято цел е откъсване на части от българската територия в „автономна“ турска квази-държава.
    Сабри Мехмедали, брат на лидера на терористичната група, осъден за помагачество, е общински съветник от ДПС.

    През 1993 г. издига чешма в памет на атентаторите, днес съборена след закъснялата реакция на държавата. На откриването й присъства лично Ахмед Доган. С тези действия ДПС еднозначно и недвусмислено се припознава като продължител, последовател и съмишленик на турския тероризъм.


    Па ако си любознателен мога да ти предоставя и още
  • 97 ИНЖ

    1 0 Отговор
    За съжаление войната в Югославия и Югоембаргото много спомогнаха за мафиотизацията на БГ, "плодовете" от което берем и до днес.
  • 98 ИНЖ

    1 2 Отговор

    До коментар #95 от "Аре бе":

    Това са трагични събития, които не трябва да се повтарят. Безумни материални и човешки загуби. Но питам се защо ДС, които знаеха какво си говорят мама и тате под юрганЯ, са пропуснали тази сложна терористична организация!? Нещо не се "връзва"...

    Коментиран от #99, #100

  • 99 Аре бе

    4 2 Отговор

    До коментар #98 от "ИНЖ":

    Това е което са пропуснали, иначе до 1987 г. ДС е разкрила 110 нелегални протурски групи на тяхното разузнаване. Това са нелегални групи и организации с протурска насоченост, които директно изпълняваха указания на турските разузнавателни служби.

    Коментиран от #101, #103

  • 100 Турчин

    2 4 Отговор

    До коментар #98 от "ИНЖ":

    Защото тези от ДС,които знаеха какво си говорят мама и тати под йоргаНЯ бяха в центъра на подготовката на изброените толкова подробно от 4 Аре бе". Може би този същият е бил и един от "инструкторите" на всички тези деяния за да има повод след време да се убиват навинни хора, жени и деца от палачите на пъдаря от Правец. Като,че ли не знам какво беше в България преди 1990 за да ми казваш,че " чужди разузнавателни организаций са били в центъра на подривни дейности". Човек трябва да е луд за да повярва в това. Тази лъжа е за поколенията след 1990 година. Но все пак сравни 42.000 загубини живота и 800 милиарда долара с "отровените кладенци" и опожарените слами". За бомбите не казвам нищо защото съм сигурен,че са деяния на Комитета за Държавна сигурност на Народна Република България. Така е лъжецо. Пъдаря първо пишеше сценария, ДС изпълняваше сценария, после пъдарят пълнеше затворите с умни и спозобни българи и турци. Ти ще ми кажеш кое как беше,след като аз съм прекарал години в пандиза с хора,българи които чакаха присъди от години и си лежаха в затвора без съд и присъда. Ти на кого ги разправяш тези баламаций?

    Коментиран от #102, #104

  • 101 Турчин

    2 6 Отговор

    До коментар #99 от "Аре бе":

    На 12.06.1986 година в България е разкрита най-голямата, организирана и идейна група за борба за правата на турското малцинство в България-Националноосвободителното движение на турците в България(НОДТБ), начело на организацията е Д-р Ахмед Доган, арестувани и са разпитани над 450 души, членове, симпатизанти и хора знаещи за съществуването на НОДТБ, следователите на Главно следственно управление-София(Развигор ) събиратсведения, показания,документи и доказателства от над 350 тома. Главното което разследват следователите е :1. Има ли връзка между членовете и симпатизантите на НОДТБ с чужди разузнавания и особенно с турското разузнаване? 2. Има ли подготовка и насока за въоръжена борба и подривни терористични дейности? 3. Има ли замисъл и подготовка за насилие и нападение над българи в смесените региони?. Делата се гледаха на закрити заседания извън сградите на съдилищата и главно в мазетата на сградите на профсъюзите, и други общественни сгради с присъствието на САМО ЕДИН ОТ СЕМЕЙСТВОТО ,баща,майка,съпруга, или дете над 25 години. САМО ЕДИН. СРЕД СЪБРАНИТЕ ПОКАЗАНИЯ, ДОКУМЕНТИ, ДОКАЗАТЕЛСТВА, НЯМА НИТО ЕДНО КЪДЕТО ДА СТАВА ДОРИ И НАМЕК ЗА ВРЪЗКА С КАКВОТО И ДРУГО РАЗУЗНАВАНЕ , С ТУРЦИЯ, ЗАМИСЪЛ И ПОДГОТОВКА ЗА ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ, ПОДГОТОВКА ЗА ПОГРОМ НАД БЪЛГАРИТЕ ИЛИ ПОДГОТОВКА ЗА ВЪОРЪЖЕНА БОРБА. В УСТАВА НА НОДТБ ИЗРИЧНО БЕШЕ НАПИСАНО,ЧЕ ОРГАНИЗАЦИЯТА ИМА ЗА ЦЕЛ "БОРБА С МИРНИ СРЕДСТВА.БОРБА БЕЗ ОРЪЖИЕ." ТИ НА КОГО КАКВИ ГИ РАЗПРАВЯШ ,СЛЕД КАТО АЗ БЯХ ЕДИ

    Коментиран от #106

  • 102 Пуйкоед

    3 2 Отговор

    До коментар #100 от "Турчин":

    Доган ли го обяснява това? Той нали е бил към ДС тогава. той ли е участвал в организирането на тези неща? Затова ли и днес бившите от ДС го ценят толкова?
  • 103 Турчин

    1 3 Отговор

    До коментар #99 от "Аре бе":

    ТИ НА КОГО КАКВИ ГИ РАЗПРАВЯШ СЛЕД КАТО АЗ ЛИЧНО БЯХ ЕДИН ОТ ТЕЗИ КОИТО БЯХА СЪДЕНИ ПРЕЗ 1987 ГОДИНА ПО ДЕЛОТО ЗА "ТУРСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ"? ТИ ВЯРВАШ ЛИ ,ЧЕ АЗ НАШИТЕ СЪМИШЛЕННИЦИ И АХМЕД ДОГАН ДНЕС ЩЯХМЕ ДА БЪДЕМ ЖИВИ АКО ИМАШЕ ПОНЕ И СЪМНЕНИЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА КОЕТО СИ ИЗБРОИЛ ТИ?КАТО ,ЧЕ ЛИ НЕ ЗНАЕШ СЪДБАТА НА МАРГАРИТ ДИМИТРОВ РАЗТРЕЛЯН НА 27 ФЕВРУАРИ 1987 ГОДИНА ЗА ШПИОНАЖ. МИСЛИШ ЛИ ПЪДАРЯТ ОТ ПРАВЕЦ ЩЕШЕ ДА НИ ПРОСТИ АКО ИМАШЕ ПОВОД ПОНЕ МАЛКО ЗА ДА НИ РАЗТРЕЛЯ? НЕ МИ РАЗПРАВЯЙ ТЕЗИ. АЗ БЯХ ВЪТРЕ В ПЪКЪЛА С МНОГО ХОРА КОИТО БЯХА В ЗАТВОРА САМО ЗАРАДИ КЛЕВЕТА НА ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР,КМЕТА ИЛИ НЯКОЙ ИДЕОТ И ЛЕЖАХА ТАМ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА. ЗНАМ И ИМЕНАТА НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ. НЕ НА МЕНЕ ТАКИВА. ПАРДОН...АЗ СЪЩО ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ,ЧЕТА, ПИША, И ВИЖДАМ....ВНИМАВАЙ С КАРТИНКАТА И ДА НЕ СЕ ПОЛУЧИ ТАКА,ЧЕ И ТИ ДА СИ ЕДИН ОТ ОНЕЗИ ПАЛАЧИ И "ИНСТРУКТОРИ" ОТГОВОРНИ ЗА СМЪРТА НА СТОТИЦИ ХОРА И ПОЧЕРНЕНАТА СЪДБА НА МИЛИОНИ,КОИТО БИВАХА ПСИХИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ УНИЩОЖАВАНИ...АЗ ПОМНЯ МНОГО НЕЩА, ЗА КОИТО ТИ ДОРИ И НЕ СИ ПРЕДСТАВЯШ. ИСКАШ ЛИ ДА ТИ ПРЕБРОЯ ОФИЦЕРИТЕ ОТ ДС В ПОСОЧЕНИТЕ ОТ ТЕБЕ ОКРЪЗИ И ГЛАВНОТО СЛЕДСТВЕННО УПРАВЛЕНИЕ НА РАЗВИГОР? САМО ДЕЦАТА И ГЛУПАВИТЕ МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ НА ТАКИВА ЛЪЖИ КАТО ТВОИТЕ. ИСКАТЕ ЛИ ПКК В БЪЛГАРИЯ ИЛИ НЕ?ТОВА Е ВЪПРОСЪТ....

    Коментиран от #105

  • 104 Аре бе

    4 0 Отговор

    До коментар #100 от "Турчин":

    Гоооляяямо мислене искара, по твоята логика ДС е вършила работата и интересите на турската държава. Нощо, че България и Турция бяха в два различни враждуващи лагера.., турците са си кръстили ръцете и са се кефили на на тъпите от ДС. Умник на умниците си..ненадминат..
  • 105 Аре бе

    3 0 Отговор

    До коментар #103 от "Турчин":

    Ооо, да бе, ТИ ЛИЧНО СИ БИЛ ОТ ОНЕЗИ ПРЕЗ 1987!!!
    Аз пък съм от онези, които ЛИЧНО са прочели документацията в книгите на О.з. полковник Веселин Божков- работил 27 г. в органите на Държавна сигурност като е бил заместник началник на турския отдел на Второ главно управление, а след това в продължение на повече от 10 години - началник на турския отдел в Шесто управление. Към турския отдел е било и отделението, което осъществяваше контраразузнавателната работа срещу подривната дейност на югославското разузнаване по линия на Шесто управление.
    И на Любомир Шопов-завеждащ отдел за работа с българските турци. По същото време е председател на Съвета по възродителния процес.
    Някои от трудовете на Веселин Божков все още могат да се намерят из онлайн книжарниците, обаче тези на Любомир Шопов, не. Много средства и влияние хвърли Турция за да ги спрат от печат.
  • 106 Аре бе

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "Турчин":

    Публикувано във факти.бг: В УСТАВА НА НОДТБ ИЗРИЧНО БЕШЕ НАПИСАНО,ЧЕ ОРГАНИЗАЦИЯТА ИМА ЗА ЦЕЛ "БОРБА С МИРНИ СРЕДСТВА.БОРБА БЕЗ ОРЪЖИЕ."
    '''''''''''''''
    А ти какво искаш да ти пишат -"БОРБА С НАСИЛСТВЕНИ СРЕДСТВА.БОРБА С ОРЪЖИЕ"
    Я седни и прочети нещо:
    "Заплахата остава. Записки на контраразузнавач по турска линия"
    Автор: Веселин Божков
    "За България и българския народ съвременният международен тероризъм и ислямският фундаментализъм, като най-голяма геостратегическа опасност, надвиснала над човечеството в началото на 21-и век, е своеобразно продължение на многобройните терористично-диверсионни актове, извършени от агентите на МИТ и отделни екстремисти от средите на турските националисти, религиозни фанатици и привържениците на радикалния ислям. Възприемайки терора и диверсиите като основно средство за постигане на великодържавните интереси на Турция, повечето от тях се самоопределяха като "турски терористи". Те извъшиха шпионска, вредителска, саботажна и клеветническа дейност.
    Разглеждат се подривните действия на много нелегални групи и организации от различни райони на България, ангажирани с провеждане на крупни тероритсични-диверсионни актове, по време на които бяха ранени и убити стотици невинни граждани. Описани са случаи на разкрити и предотвратени от органите на ДС опити за извършване на опасни актове на терор и диверсии, застрашаващи живота на десетки хиляди български граждани. Посочени са данни за бунтове, метежи и сблъсъци с органите на вла
  • 107 Аре бе

    3 1 Отговор
    Посочени са данни за бунтове, метежи и сблъсъци с органите на властта в няколко селища в България, извършени от представители на тюркоезичното население, преди и по време на провежданите мероприятия по Възродителния процес и Майските събития от 1989 г."

    Коментиран от #108, #109

  • 108 Турчин

    3 4 Отговор

    До коментар #107 от "Аре бе":

    Няма смисъл да се спори. С палачите на собственния си народ, убийците и професионалните терористи и техните лакеи не споря. Те изкарват прехраната си от омразата,ненавистта и втълпения страх в масите от другите наций за да осигурят живота си и да се гушнат и да си жувуркат спокойно. Вдъхвай страх и колебание към подобния си за да живееш добре. За това не споря с такива които "черпят знания" от палачите на собственния си народ, убийците и професионалните терористи в международен аспект. Те унищожиха цвета на нацията и народа. Без жалост, без да се замислят и без да се поколебаят. Добре е,че днес народът е свободен и ходи из света за да види истината за народите които живеят в съседство. Живей си живода,без омраза,без страх и ненавист. Те погубват човека. КРАЙ.

    Коментиран от #110

  • 109 Турчин

    4 4 Отговор

    До коментар #107 от "Аре бе":

    Само изразът "тюркоезичните в България говори за идейната , пролетарска, комунистическа ти подготовка. В България няма "тюркоезично население", в България има ТУРЦИ и те са там много преди да дойдат османците. И това го имай в предвид. "Идеологията , средствата за масова пропаганда,дефиницийте и подходите ви към масите" са в бунището на историята, отречени и осъдени от цивилизацията. Живеят само в Северна Корея и Китай и състоянието на народа там е ясно на всички ни. За това не ти препоръчвам въобще да си съпричастен към тези идеи на ПАЛАЧИТЕ ОТ КОМИТЕТА ЗА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. ТЕ ЛЪЖЕХА 50 ГОДИНИ НАРОДА СИ , ОЩЕ ИМА ОТЛОМКИ ОТ ТЯХ КОИТО СЕ ХРАНЯТ ОТ ОМРАЗАТА. НИЕ СГРЕШИХМЕ,ЧЕ НЕ ПОСЛЕДВАХМЕ ПРИМЕРА НА РУМЪНИЯ,УНГАРИЯ И ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ. И ЗНАЙ,ЧЕ ЕДИН НАРОД РЕШИЛ ДА СИ ИЗВОЮВА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. ПОСЛЕДНО,КАЗАХ...

    Коментиран от #111

  • 110 Аре бе

    4 1 Отговор

    До коментар #108 от "Турчин":

    За какви убийци ми говориш? За какви професионални терористи и техни лакеи става въпрос? Какво и къде са убивали?
    Освен за турски терористи, какви други има?
  • 111 Аре бе

    2 3 Отговор

    До коментар #109 от "Турчин":

    Публикувано във факти.бг: България няма "тюркоезично население", в България има ТУРЦИ и те са там много преди да дойдат османците.
    '''''''''''
    Недей да ми казваш какво ти е набил в главата мюфтията, ами кажи откъде мога да прочета за това.


    И едно въпросче за останалото от словоизлиянията на коментара:
    Защо още докато е жив Ататюрк, на паметника „Република“, инсталиран на площад Таксим в Истанбул, отдясно на „Бащата на турците“ стоят командирът от Червената армия в Кавказ Климент Ворошилов и посланикът на СССР в Анкара Семен Аралов- едни от най-върлите комунисти-болшевиките?!?!
  • 112 Кой си ти?

    0 0 Отговор
    Какъв си ти




    Да кажем, че е вярно, че Югославия е била прекрасна държава в която се живеело чудесно. Добре, но там българите са били малтретирани, в Македония, в Западните покрайнини, а преди Югославия и в Поморавието. Каква позиция заемаш ти? Като какъв се определяш ти -сърбин, комунист-интернационалист, българин?