Last news in Fakti

27 Юли, 2021 19:00 2 185 20

Затвор за тези, които отричат геноцида в Босна. Приложимо ли е това?

  • босна и херцеговина-
  • сребреница-
  • валентин инцко

Остава открит въпросът дали наложената забрана да се отрича геноцидът ще може да се прилага и дали ще насърчи помирението, или по-скоро ще втвърди фронтовете

Затвор за тези, които отричат геноцида в Босна. Приложимо ли е това? - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отричането на геноцида в Босна е недопустимо и ще бъде криминализирано. Но дали забраната ще се окаже ефикасен инструмент и дали изобщо ще може да се приложи?

Да отричаш геноцида, извършен по време на войната в Босна и Херцеговина - занапред това ще бъде криминално престъпление. Повелява го декрет на досегашния Върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина Валентин Инцко, чийто мандат изтича. Намерението му е добро, спор няма. Доказано е, че през 1995-а година сръбските войски са избили 7000 босненски мюсюлмани в Сребреница, което се покрива с дефиницията геноцид. Редица босненско-сръбски политици обаче продължават да го отричат, а това е непоносимо.

Как обаче ще се прилага декретът на практика? Особено пък в сложно конструирана държава като Босна и Херцеговина, състояща се от три равноправни нации, най-голямата от които - бошняците - не възлиза на повече от 51 процента. Посолството на САЩ в Сараево реагира доста сдържано, а това би могло да бъде знак, че и във Вашингтон си задават този въпрос.

За декрета на Инцко междувременно се твърди, че бил "начален ход" в един "конкретен дебат" за "практическото прилагане" на забраната да се отрича геноцида. Правителствата на Великобритания и на Германия изпратиха дословно еднакви становища по въпроса, които, разбира се, са съгласувани със съответните столици. Дългогодишният специален пратеник на САЩ за Балканите Матю Палмър още през април заяви, че от американска гледна точка тази забрана не е "особено ефикасен инструмент" в опита да се криминализира изразяването на мнения, дори когато те са очевидно неверни.

Така че остава открит въпросът дали наложената забрана да се отрича геноцидът ще може да се прилага и дали ще насърчи помирението, или по-скоро ще втвърди фронтовете.

Михаел Мартенс, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    27 1 Отговор
    Бреей, ДВ ЩЕ ГОВОРЯТ ЗА ГЕНОЦИД.. А ТОВА , КОЕТО СЕ ИЗВЪРШВА С ТОВА ДА ПРИНУЖДАВАТ ХОРАТА ДА ВЗЕМАТ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ИНЖЕКЦИИ , ДА СЕ ЗАПЛАШВАТ С ЛИШАВАНЕ ОТ ЗАПЛАТИ, ДОСТЪП ДОРИ ДО ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ, КАКВО Е?
  • 2 Затвор и за Украйна!

    28 1 Отговор
    Тя изгори НАЖИВО повече от 50 души,мъже и жени на втори май 2014 г в Одеса! В 21 век.Фашистката сган трябва да пищи така,че и Дяволът да си запуши ушите!
  • 3 Сатана

    33 1 Отговор
    А това,че Косово по това време е най—голямата работилница за трансплантация на човешки органи никой и дума не обелва.Органите са взимани директно чрез изкормване на Сръбските войничета и цивилно население като в кланница.
  • 4 Желко Драшич

    30 1 Отговор
    Геноцид не имало в Сребреница, сръбската армия даде 72 часа да се изтеглят терористите и после влезна сръбската армия

    Коментиран от #13

  • 5 Комуниста

    15 2 Отговор
    А геноцида от Северна Корея средата на миналия век няма ли да го признаят босненските мюсулмани 4 000 000 севрнокорейци загиват!
  • 6 КОНТРАТА

    33 2 Отговор
    А геноцида от Априлското въстание ще признаят ли боснеците?
  • 7 Офф

    20 1 Отговор
    Тия бетер евреите, бе! Чакай давидимдали са и лихвари като тях данаддават лъжите си с лихвите. Че то в нацистка Германия по дикументи, а и напълно технически в концлагерите са умъртвени 380 000 души до 1945година.И то половината от тях руски военопленници или германски комунисти. Ама Моше към 2021 говори за 6 милиона жертви мошета...Егато лихварите, егати сметките. И за да прикрият тази лъжа наложиха в половин Европа съд и затвор за една дума срещу евреите. Така че босненци добре се учат на демагогия...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мухахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "sbs no КОМУНИСТ":

    Доста си посръбнал! Дано поне за себе си разбираш какви безмислици си надраскал!
  • 10 Гост

    18 3 Отговор
    Този геноцид е извършен от мохамедани-терористи със съдействието на ЦРУ, а целта е да започне бомбандирането на Сърбия от Нафтовските( американски) терористи.
    Така, че това не е нищо друго, освен силово да се наложи една измама хвърлена върху сърбите, но проведена от ЦРУ.

    Коментиран от #14

  • 11 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "sbs no КОМУНИСТ":

    Напънала се амебата и се... делила.
    Половината от убийствата, дори и повече са извършени от престъпници-фашисти, вкарани в затворите преди девети, но погрешка освободени след това, лъжейки че са комунисти и са политически затворници; излизайки на свобода са започнали да избиват всички, които са допринесли да бъдат вкарани в затова за извършените от тях престъпления.
  • 12 ежко

    10 0 Отговор
    Който мисли различно от нас -затвор!Света полудя!
  • 13 Ганьо Шопаров

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Желко Драшич":

    Пък ние дадохме въздушното си пространство за да бият американците сърбите
  • 14 НЕджендър

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Точно това е истината! В този "геноцид" дейно участва Алия Изетбегович - водача на мюсюлманите в Босна, а след войната - единия (мюсюлманския) от тримата президенти на страната. А иначе, къде отиде свободата на словото, правото на личен избор и други исконни човешки права!? Защо да нямам право да отричам каквото и да било или да твърдя каквото си искам!? Тогава, каква е разликата между неолиберализма, фашизма и комунизма?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Златан

    8 2 Отговор
    Напротив,геноцида бе срещу сърбите.Как си представяте 2 хиляди войника редовни и три хиляди запасняци да убият 9000 невинни мъже за два дни, да ги извозят на 20-30 40 км и да ги препогребат по няколко пъти. Колко души поема един камион, колко камиона са били нужни и колко хора. Колко нафта и бензин са нужни, какви предварителни планове. И никой да не пропее в Хага за някое евро. Сега идва малко смех в тази шит стори-от босненския институт. Да, казват специалистите по доене на световна милозливост-това нещо не е можело без да се случи без предварителен подробен план, направен Бог знае колко по-рано. Само, дето нито Младич, нито Милошевич и през ум не ми е минавало, че ще влязат в анклава почти без бой-силите са били изравнени, а 28 е била мн по--добре въоръжена. Никой не слага тигана, преди да улови рибата. Младич с неговите към 6 хиляди е трябвало да води боеве с 12 хилядна колкона, десет дни, започвайки на др. вечер от влизането в Сребреница, да избива 8000 хиляди цивилни в същото време, и да извозват 25 хиляди души за два дни. На всичко отгоре мюсулманите са се разцепили-едни са останали , а други са се присъединили към 28 ма и са водили дестдневни боеве. С тези двойни аршини и съшитата история за Сребреница, така, както е създадена от две ПР агенции, наети от ГББ(Големият бял брат, новият ни) се изучава като настолно четиво от подрастващите в ИДИЛ. И вмеето да градим мостове, създаваме шахиди.

    Коментиран от #18

  • 17 Турчин

    4 3 Отговор
    Разбира се,че е възможно. Сега очакваме ежегодно на 11 юли треперещият старец на САЩ и тези които ще дойдат след него да излязат и да направят заевление за геноцида над мюслюманите от християните развил се е пред телевизионните камери на цял свят а не измислено и изсмукано от пръстите , като примирно при наличност 1.5 население жертвите да са 2.5 милиона. Тук всичко е пресметното и доказано. Европа и "цивилизованият християнски свят" трябва да умрат от срам,че позволиха това на сред Европа. А Холандия и корпуса им трябва да си направи харакири защото продаде и предаде невинни хора в ръцете на палачите. Да видим сега дали Белият дворец ежегодно на 11 юли ще споменава ли за мюслюманския геноцид.
  • 18 Турчин

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Златан":

    Засрами се. Бади ЧОВЕК!!! Нима отричаш всичко което се разви пред световните телевизионни камери? Нима отричаш,че европейците ходиха на сафари за хора и стреляха със снайпери от възвишините над Сараево срещу невинни жени и деца? Омразата и невежеството са те ослепили и пази Боже слепи да прогледне. Животът ти да е такъв, каквато и е душата ти.

    Коментиран от #19

  • 19 Златан

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Турчин":

    Ти изобщо наясно ли си какво е станало там, защото аз бях очевидец. Оттогава живея в България, жена ми е българка.
    Все се намира по някой "слепец" , който си пише реферата за случилото се. Но нито един не е проявил и капка съмнение върху истинността на материята, която се интерпретира. Доклади и документи, колкото искаш. Но както преди 89та, пропагандата се прави за масите. А днес е достатъчен таблет и 30 мин добросъвестност. И малко логика. Тази история, официалната версия, е съшита с толкова бели конци, че е обида за интелигентен човек да й повярва. Някъде в нея да пише за Насер Орич, виновен за смъртта на над 3800 сърби, за изгарянето на 200 села около Сребреница, за отрязани глави, убити бремнни сръбкини и пр, който е ръководил отбраната на Сребреница? Да пише за шефа на полицията в Сребреница, мюсулманинът, бил член на Парламента Хакия Мехолич? Тръпки ме побиват пред подвига на този човек-не мога да си представя натиска над него от страна на др босненци. от страна на хората, лансирали 'Мита Сребреница" Сигурно са го интервюирали над 3000 пъти журналисти от правилната страна.. Грехът му е, че разказа за срещата на военното ръководство на Сребреница с Изетбегович, на която последният е искал от тях да предадат Сребреница на сърбите, за да имат прецедент с много жертви.. Някъде да пише за прословутата 28ма дивизия, наследник на 13 СС дивизия нарина Ел Ханджар, организирана от Йерусалимският мюфтия, масовият убиец Али Ел-Хусейни на хиляди евреи, сърби, ц
  • 20 Златан

    3 2 Отговор
    ...масовият убиец Али Ел-Хусейни на хиляди евреи, сърби, цигани и други малцинства на територията на Югославия. През октомври 1991 списания „Нови вокс” излиза с обложка, на която ханджаровец тъпче в краката си главата на Радован Караджич.Това става, когато в Босна и Херцеговина било още мирно.Та нали тази дивизия е отбранявала Сребреница-какво става с нея пише ли във вашите източници...??
    И още,и още много има. от което и хал-хабер си нямаш...