29 Ноември, 2021 20:30 7 741 76

Югославия беше илюзия на държава, в която има единство и равенство

  • югославия-
  • тито-
  • йосип броз тито-
  • балкани-
  • сърбия-
  • македония-
  • македонци-
  • война-
  • владимир перев-
  • илюзия-
  • партизани-
  • геноцид-
  • история

За да имаме истинска държава, трябва да има истинска справедливост

Югославия беше илюзия на държава, в която има единство и равенство - 1
Снимка: Shutterstock

Владимир Перев, журналист. Анализът е написан за агенция БГНЕС.

През цялото време на съществуването на Титова Югославия някъде от началото на 1945 г. чак до 1990 г., а на места и няколко години след това, времето в края на месец ноември беше време на някаква извънземна и необикновена реалност, посветена на създаването на Югославия - илюзията за държава, в която носещите елементи трябваше да бъдат братството, единството и равенството, понятия, заимствани от Великата френска революция и потопени в суровата, нечовешка реалност на социалистическата система на СФРЮ.

Именно на 26-27 ноември 1942 г. в Бихач, Босна и Херцеговина, се провежда Първото заседание на Антифашистко събрание за народно освобождение на Югославия (АСНОЮ, а на 29 ноември 1943 г. в Яйце, отново в Босна и Херцеговина, се провежда Второто заседание на АСНОЮ. Смята се, че на Второто заседание на АСНОЮ са поставени основите на Югославия като общност на равноправни народи).

Как обаче изглеждаше всичко това в действителност?

Всички национални държавотворни ентитети на Югославия трябваше да бъдат представени на заседанието в Яйце. Въпросът е КОЙ е трябвало да изпрати и да упълномощи делегатите на всички народи от Югославия и да им даде правото да гласуват на заседанието, за да приемат съответните решения? Словенците и хърватите вече били провели своите антифашистки събрания, затова техните делегати пристигнали със съответните пълномощни, докато сърбите нямали такова, а за делегати били определени членовете на Главния щаб на Народноосвободителната войска на Югославия. За македонците е трябвало да мине още една година, за да сформират свое антифашистко събрание в манастира „Св. Прохор Пчински“ на 2 август 1944 г. Затова за делегати бяха изпратени антифашисти от проведения на 2-4 август 1943 г. Преспански съвет.

Интересното е, че на съвещанието в Преспа са присъствали само около 30-35 човека, като имената на някои от тях не са известни. Те е трябвало да упълномощят делегати в Яйце, за да създадат някаква социалистическа Югославия под ръководството на диктатора Тито. Това е истината – всичко друго е митология на онези, които победиха в рамките на коалицията на западния свят.

Сега, когато вече са публикувани всички документи, може да се види, че заседанието на АСНОЮ в Яйце е било просто една голяма импровизация. От телеграмите, които югодиктатора Тито изпраща до главните щабове в републиките, може да се види, че се споменава различен период: Той призовава от словенците и хърватите да присъстват колкото е възможно повече хора, от сърбите и черногорците иска да изпратят по няколко делегати, а от Македония да дойде един, който е бил посочен в телеграмата.

Но Титовите манипулации не спират дотук. От записките се вижда, че на заседанието са присъствали 142-ма делегати от общо 303, т.е. не е имало кворум за вземане на решения. За да се преодолее тази спънка, е решено всички 42-ма делегати от Македония и 11 от Санджак да бъдат вписани като присъстващи, за да има мнозинство. Заседанието на АСНОЮ в Яйце не е било легитимно, а взетите решение не са били легитимни. Нас ни учеха, че е паднал „голям сняг“, затова делегатите от Македония и Санджак не успели да отидат в Яйце. В същото време ни разказваха, че черногорските партизани с оръжие в ръка и при всекидневни битки с „германския окупатор и вътрешни предатели“ при невиждан сняг и лошо време все пак успели да стигнат до Яйце.

Но това е втората част от трагедията, наречена „Титова Югославия“. Първата част се разиграва почни точно една година по-рано – на 28 ноември 1942 г. в малкото босненско градче Бикач. Партизанските отряди, начело с Тито, влизат в Бихач и го „освобождават“, като убиват 120 войници на Независимата държава Хърватия (НДХ), а пленените 192 войници и 130 невинни цивилни от Бихач са разстреляни. На базата на тези доказателства срещу тогавашния командир на партизанските отряди Раде Булат след 1990 г. е повдигнато обвинение за военни престъпления. Върху телата и кръвта на убитите е проведено Първото заседание на АСНОЮ, а за целия ужас на събитието може да се прочете в документите на Военния архив в Белград, където речта на Моша Пияде на сесията е отбелязана педантично като стратегия на комунистите за завземане на властта.

„...Трябва да създадем много бездомници, които да бъдат мнозинство в държавата. Ще стреляме и ще се оттеглим, германците няма да ни намерят, но за отмъщение ще изгорят селата... селяните, които останат без покрив над главите си, ще дойдат при нас, така че ние ще бъдем господари на положението ... Селянин, който има къща, земя и добитък и работник, който получава заплата и има за хляб, нищо не е ценен за нас, няма значение. Само нещастниците стават комунисти, затова трябва сами да създадем нещастие, да хвърлим масите в отчаяние, защото сме смъртни врагове на всяко благосъстояние, ред и мир...“

В същото време партизаните-комунисти разстрелват, палят и убиват цели семейства на членове на четническите части из цяла Черна гора и Херцеговина, които по това време също воюват срещу германците и италианците. Жертви на партизанския терор и комунистическата лудост са цели семейства на интелектуалци, които се дистанцират и от двете страни на войната и са били редовно разстрелвани заедно със семействата им и членовете на сръбското духовенство в Черна гора и Херцеговина. Всичко това по пряка заповед на югославския диктатор Тито и Моша Пияде, а преките убийци бяха такива известни комунисти и партизани като народния герой Сава Ковачевич.

По това време в Македония никой не знае за тези зверства на комунистите. През този период из югославските земи няма македонски партизани, а и в Македония партизанското движение е слабо. Казано иронично, македонците мирно и кротко си живеят под „окупационния режим“ на България, както отбелязва в писмата си до ЦК на КПЮ партийните делегати сърби в органите на ЦК на КПМ в Македония. Партизанското движение у нас е кротко или по-точно казано, изобщо липсва. Междувременно престъпленията и насилието, заложени в "босненските събития" на двете съвещания на АСНОЮ, след капитулацията на България през 1944 г. и образуването на АСНОМ- също през 1944 г., се прехвърлиха и на македонска територия. Действително, АСНОМ сформира някаква държавност и националност на македонците, ясно форматирана в рамките на тогавашна Югославия. Но престъпленията като тактика и стратегия за превземане на властта, внесени от сръбските делегати и по-специално от Светозар Вукманович – Темпо, намират своето приложение и в Македония. Затова убийствата без съд и присъда в края на 1944 г. чак до средата на 1945 г., както и събитията на скопското Кале и в Щип, станали известни като „македонската кървава Коледа“, са само логично продължение на събитията в другите „братски“ републики. Това е узаконено престъпление във време на беззаконие и насилие, прокарвано от най-висшите югославски и македонски ръководители.

Времето свърши своето. Разбрахме, че зад образа на „голям комунист“ Моша Пияде – един от най-силните хора в СФРЮ, художник в Париж и затворник в Сремска Митровица и преводач на „Капитала“ на Маркс, се крие обикновен престъпник, безумец и психиатричен случай. Единствено преждевременната му смърт го спаси от съда на неговите партийни другари. Митологизираните Яйце и Бихач не бяха подминати от присъдата на времето. Яйце до ден-днешен е малко забутано място в БиХ, а Бихач – славата на Югославската народна армия, беше разрушен по време на войната в Босна през 1991 г. от същите онези, които строяха подземни бункери за война „до последния комунист“.

Решенията, приети по време на АСНОЮ в Бихач и Яйце и претворени в АСНОМ, първа предизвикаха вълна от насилие и убийства из Македония. А по-късно, когато „революцията изпадна в глух коловоз“, те се обърнаха срещу своите. Почти нито един от членовете на АСНОМ не остана неосъден през различни периоди от живота и дейността си... А някои от тях платиха и с главите си. „Македонската кървава Коледа“ остава неизяснена и до днес нито що се отнася до броя на убитите на скопското Кале и в казармата в Щип, нито по отношение на ролята, участниците и престъпленията на убийците. В случая не са важни бройките. Дори да беше убит един-единствен войник без съд и присъда, ние трябва да осъдим извършителите на тези страшни деяния. За да имаме истинска държава, трябва да има истинска справедливост, еднаква за всички, дори тази справедливост има историческа конотация.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    66 64 Отговор
    Югославяните са пет пъти по умни и добре от робските българи, дори и извън ЕС.

    Коментиран от #10, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 То за това

    69 28 Отговор
    всички от бивша Югославия си спомнят само с добро за това време.
  • 4 АМЕРИКАНЕЦ

    64 25 Отговор
    Разбиха Югославия защото беше силен съюз. Комунизъм или не, по онова време всяка държава имаше нещо странно. Имаше размирици навсякъде, цял свят
  • 5 rusnak

    88 20 Отговор
    Ако Югославия изградена основно от славянски племена е била илюзия на държава, то какво ли е цирка ЕС, събран от кол и въже???
  • 6 фалшива новина

    56 22 Отговор
    Е тоя драскач мюсли отново използва подсказките на дойче зеле и започна да внушава това, което иска олигархията, "правилното" политическо мислене колко са лоши сърбите...
  • 7 Ммм...да

    63 21 Отговор
    Югославия беше добре замислена федерация.Но,подведени от уж "демократичните"промени, народите там сами се унищожиха .Както и ние.Сами се набутахме в устата на пропадналия Запад.
  • 8 ГИЛЕ

    16 48 Отговор
    ПУСТА БУГАРСКА ЗАВИСТ

    Коментиран от #13

  • 9 Сандо

    36 15 Отговор
    То и САЩ са илюзия на демократична държава,ама сума народ и се кланят доземи и си протъркаха коленете.Съвсем друг е въпроса защо Югославия трябваше да умре.

    Коментиран от #16

  • 10 да бе да

    35 35 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    заради това в австрия има 300 000 югота дошли от преди 30-40 години...щото в югославия е било мноог добре

    Коментиран от #67

  • 11 Винкело

    27 15 Отговор
    И що пък да му вярваме сега на тоя Перо? Минат не минат 15-20 години и айде-опа историята я обръщат с хастара.

    Коментиран от #76

  • 12 ЕВРО НЮЗ

    35 19 Отговор
    АГЕНТ ДЖАМБА , фашисткия ЕU никога няма да постигне в границите си това което беше Югославия преди 30 -40 години. Съсипана по най варварски начин от терористичната организация нато

    Коментиран от #15

  • 13 Атила

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГИЛЕ":

    Ха ха ха кой го казва,🤣🤣🤣
  • 14 Полковник РУМНО

    13 8 Отговор
    Това не са хора. Грешка на природата.
  • 15 Полковник РУМНО

    38 21 Отговор

    До коментар #12 от "ЕВРО НЮЗ":

    Говориш глупости. Югославия е измислена държава от Тито и Сталин. Същата измислена работа е Македония, която винаги е била част, територия на българската държава.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Alex

    23 15 Отговор
    Забравихте ли филма "Горещ вятър" в който зад лъскавата щгофасада се виждаше, че обикновенният човек живее повече от зле.

    Коментиран от #22, #69

  • 18 Sieg

    27 28 Отговор

    До коментар #16 от "Полковник РУМНО":

    Умря с чужда намеса, Югославия беше силна страна. Дори сега Сърбия е по добре от нас, а са извън ЕС и нато.

    Коментиран от #25

  • 19 Всъщност

    23 17 Отговор
    Много ми е интересен този "Полковник Румно" . Появява се да троли само срещу Югославия или когато трябва да се настройват българи срещу сърби. 😜
    Голяма радост са "севернооатлантическите ни партньори" - да настройва православни народи в конфронтация .

    Коментиран от #51

  • 20 ComfortablyNumb

    19 10 Отговор
    Четеш коментарите и разбираш че като му дойде времето май не трябва да правим разлика между сърбе (на върбе) и наши сърбомани ...
  • 21 Хайван Костофф

    19 16 Отговор

    До коментар #16 от "Полковник РУМНО":

    Абе, ноооого си прозт бре... Югославия е имало и преди социализма. И крале и монархия и капитализъм... Образовайте се малко, психодесните соросоиди, че сте едни тъъъъъъъъпи!

    Коментиран от #27, #32

  • 22 Всъщност

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Alex":

    То май ти си този, който не го е гледал ?! 😀
  • 23 Ами сега

    20 11 Отговор

    До коментар #16 от "Полковник РУМНО":

    Югославия е създадена 1918 година. Какви Тито и Сталин ви гонят бе?
  • 24 ПараШут

    16 16 Отговор
    Хайде пак тъпизми и пропаганда от лекенцето денис джамбазов! С петър здравков се редуват през ден да тролят против, Русия, Сърбия или комунистите. Че и от фашизъм взеха да разбират недораслите. Говори за партизански терор, който унищожавал интелектуалците четници и усташи, разбирайте отявлените фашисти. Абе ти в ред ли се мухльо?! Много хора има за изчистване в нашата държава! Не изчегъртване, а изтриване от лицето на земята!
  • 25 Полковник РУМНО

    24 13 Отговор

    До коментар #18 от "Sieg":

    Логично беше да умре. Без значение НАТО, или без НАТО. Именно Тито с помощта на Сталин и Коминтерна измислиха македонците, като Народ, а те са си чисти българи. Най голямото престъпление извършено от тях бе създаденият през 45- та година, така нареченият македонски език. Това е нонсенс.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Перо

    23 4 Отговор

    До коментар #21 от "Хайван Костофф":

    И Македония ли е била държава в Кралство Югославия? Я се ограмоти малко,кои са били държави в Югославия,преди ВСВ!
  • 28 Кинжал

    23 21 Отговор
    Само за информация, с югославски паспорт се пътуваше безвизово по цял свят, от Австралия, до Канада, САЩ, ЮАР, цяла Европа, а югославските заплати бяха съизмерими с тези в Германия - средно около 1000-1500 германски марки. Впрочем Югославия беше в топ 10 на света по икономическо развитие и стандарт на живот. Толкоз по въпроса!

    Коментиран от #39, #46, #65

  • 29 Хайван Костофф

    16 13 Отговор
    След 1945г. всички предатели, колаборационисти и сътрудници на Гестапо и СС на балканите са приютени от ЦРУ и САЩ да работят срещу социализма!!! Ето това е приносът на САЩ за "Свобода и Демокрация " Мръсни и гнусни лицемери!!!

    Коментиран от #31, #40

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Полковник РУМНО

    14 11 Отговор

    До коментар #29 от "Хайван Костофф":

    Така е, дори генерал Райнхард Гелен от АБВЕРА, е сянката, която заедно с Алън Дълес създават ЦРУ. Само, че те не са виновни да разпада на СССР и другите социалистически държави. Виновна е НОМЕНКЛАТУРАТА, крила се в редиците на Ком.партии, извършила превратите и реставрирала капитализма. Всичко става по добре измислена и осъществена схема на контреволюциите 89-та-90-та година. Горбачовисти, Лукановисти и прочие предатели.
  • 32 Жоро

    40 10 Отговор

    До коментар #21 от "Хайван Костофф":

    Не, ти се образовай! Имало е Кралство на сърби, словенци и хървати, но не и вардарски скопяни! Напълно заслужено се разпадна тази "държава", изградена върху гърба на своите съседи. Дори и мястото на Войводина не е в Сърбия, защото е населена предимно с унгарци. Да не забравяме кой направи от вардарските българи - македонци, Сърбия нали. Каквото и да драскате тук, историята помни и не може да бъде подменена. Що се отнася до всички сърбофили тука, бедна ви е фантазията какво се подготвя в Босна и Херцеговина, и какво предстои на Балканите. Та тези заграбиха половината български територии, обезззбългариха родовата памет там. Направиха един куп золлуми в Хърватско и Босна и Херцеговина, избиха хиляди момчета и мъже, ама нашите ганчовци милеят за Югославия, повече и от правите сърби. Не народ, а мъррша, е казал един човек на времето, заслужавате си съдбата да бъдете онова, от картинката на чешкия художник...

    Коментиран от #34, #75

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Полковник РУМНО

    27 7 Отговор

    До коментар #32 от "Жоро":

    Браво Жоро! Ти си истински българин. Остави ги тия предатели на българският род и държава! Те, не заслужават никакво внимание.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Полковник РУМНО

    22 8 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    Югославия умря. Няма такава държава.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Полковник РУМНО

    18 7 Отговор

    До коментар #28 от "Кинжал":

    Стига лъга хората бе. Да има стандарта на живот, защото САЩ и ЗАПАДА на времето икономически подкрепяха измислената Югославия. Причината е, че Тито се беше скаръл със Сталин, като се мислеше за по велик, за което Йосиф Висариононич, му беше отрязъл книтанциите. Затова беше така.

    Коментиран от #42, #45

  • 40 Кинжал

    11 14 Отговор

    До коментар #29 от "Хайван Костофф":

    Статията е отявлена фашистка пропаганда и трябва да бъде докладвана незабавно!!!!

    Коментиран от #43, #63

  • 41 Полковник РУМНО

    10 4 Отговор

    До коментар #38 от "Две димящи дула":

    Говориш глупости.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Полковник РУМНО

    15 5 Отговор

    До коментар #40 от "Кинжал":

    Държава Югославия не съществува! Още ли не си разбрал това?
  • 44 Полковник РУМНО

    10 6 Отговор

    До коментар #42 от "Две димящи дула":

    Сърбомакедонче, манипулаторът се много добре вижда кой е.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Перо

    20 6 Отговор

    До коментар #28 от "Кинжал":

    Къде прочете тия фантасмагории? В Германия и Австрия наричаха югославяните и турците гастербайтери! Роботиха най-тежката и мръсна работа. Заплатата им м беше 1/10 от германската и когато се прибираха в Сърбия се правеха на чорбаджии. В Западна Европа с БГ паспорти се пътуваше безвизово в Австрия,Дания,Швеция,Португалия и др.страни,а със служебните паспорти в повече. Тито ги пусна в чужбина през 60-те години,защото СФРЮ е била пред пълен фалит. Промени Конституцията, югославски престъпник да не се депортира за съдене и извършени престъпления в други държави. Много от тях се занимаваха с престъпна дейност.Тук идваха сърби и македонци да търгуват с циганите дънки,джинси,блузки,чорапогащници и купуваха с пити кашкавал. Тогава имаше в БГ кръгли пити,около 10 кг. Виждал съм ги много в Австрия и Германия и не ми говори! Немците ги имаха за подчовеци!

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Полковник РУМНО

    8 5 Отговор

    До коментар #45 от "Две димящи дула":

    Ти си тежък психологически случай. Забравил си да вземеш хапчето.
  • 48 Полковник РУМНО

    17 5 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Абсолютно! ЗАПАДА просто ги подритваше. Абе жалка работа. Предателите никой не ги обича.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ComfortablyNumb

    12 5 Отговор
    сърбоманите идва време разделно , не сте хора , време е да заминавате за београд, пълнител зареден , предпазител на автоматична ...

    Коментиран от #58

  • 51 Полковник РУМНО

    14 6 Отговор

    До коментар #19 от "Всъщност":

    Никой не троли по Югославия, по простата причина, че няма такава държава.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Полковник РУМНО

    14 3 Отговор

    До коментар #49 от "Бракой":

    Абе, умник, ти прочете ли мой пост 39?! Не си! Тогава защо пишеш врели некипели? Пералня АЕG си имал, защото Югославия беше галеното дете на ЗАПАДА. След 89-та година обаче, нещата се обърнаха...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 МалкоЛогика

    4 9 Отговор
    Щом като Югославия е трябвало да бъде унищожена със завоевателна война, явно е била доста устойчива сама по себе си. Други държави скоро ще си спретнат сами гражданска война (няма да посочвам имена). Те илюзия ли са? Докато илюзията има тояга, е плътна.

    Коментиран от #60

  • 60 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #59 от "МалкоЛогика":

    Грешиш! Никой не е унищожил Югославия със завоевателна война.Тя сама се САМОУНИЩОЖИ, след като САЩ и ЗАПАДА снеха 89-та година доверието и подръжката към нея.

    Коментиран от #61

  • 61 Минувач

    13 3 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    Искаш да кажеш федерацията се разпадна. Паричките от Запада секнаха и всичко свърши.
  • 62 Презвитер Козма

    12 4 Отговор
    Не народ а мърша! Да защитават пламенно най големите душмани на България и българщината, а именно титовските шпицкоманди, които подложиха българите в Македония на геноцид и изкорениха българщината от там. Наистина в такива моменти се срамувам че съм българин. Добре че има няколко човека в този сайт, знаещи истинската история и враговете на страната си.

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Така стана

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Кинжал":

    Тито беше пуснал югославяните да си дирят късмета по света защото по този начин отпушваше социалното и етно-религиозното напрежение в Югославия. Тогава като се кажеше гастарбайтер се разбираше югославянин или турчин. Сега нашите гастарбайтери в Германия и Британия са много по-добре платени от тогавашните югославски гастарбайтери,а дали наште гастарбайтери са доволни от плАтата е съвсем отделен въпрос..,те си знаят. Баща ми ходо на екскурзия пред 70-те години в Югославия и като се върна каза,че тия ще се хванат гуша за гуша след като умре Тито. Така и стана.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ти гледал

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Alex":

    ли си го филма,че нещо от комантарите ти си личи,че хич не си го гледал.Шурда караше Мерцедес такси и бе частник и си изкарваше хляба с него,това тук за частни таксита по това време не се и мислеше,а дойде чак през 89г.,доста по-късно.Не коментирай неподготвен,а и действието във филма се развиваше някъде в първат аполовина на 70-те години.
  • 70 fff

    10 0 Отговор
    Сърбите в 21 век не знаят къде им са границите,не ми ги хваляйте!
    Който знае или е чул някога,някой сърбин или цяла сърбия да е направила нещо хубаво/даже и написано на хартия/ за България,моля да го сподели ТУК.
    В противен случай затова сме на това дередже,да не се учудваме.
  • 71 Paxnas

    0 0 Отговор
    Даа,умни са като теб.
  • 72 Батан

    6 1 Отговор
    Няма по-неориентирано и жалко същество, от българин защитаващ Югославия и Сърбия.
  • 73 Алех

    2 0 Отговор
    И къде са Милиардите от Централната Банка на Югославия? Да не са случайно с децата на Милошевич - в Русия? - Ха!...
  • 74 гого

    2 1 Отговор
    Сръбе на връбе!
  • 75 Горно Уйно

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Жоро":

    ГеоргЕ, ха ся да ми обясниш какво е това сърбофил. И още, само историята ли ще коментираме? Историята си е история, но само с нея не се живее. Нали сърбите са ни съседи, с никарагуанците ли трябва да сме добре? Само се надпяваме с тях кой е причинил повече злини на другия. Така не става. Треските им за дялане са много, най-вече шовинизма, но нашите управленци нищо не правят, за да се променят нещата. Българи и сърби сме едно биволско л-но и се дърлим кой да бъде горната и кой долната кора.
  • 76 Тоя не е Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Винкело":

    Перо носи фамилия Симич. Прочети неговата книга "Тито Тайната на века" и ще ти се поизяснят някои неща.