2 Юли, 2021 21:00 9 001 58

Като във феодализма: как се управляваше България

  • бойко борисов-
  • българия-
  • управление-
  • герб-
  • феодализъм-
  • корупция-
  • гулаг-
  • служебно правителство

Системата, изградена в последните години в България, често бива сравнявана с феодализма. И това май не е само метафора.

Като във феодализма: как се управляваше България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Един удивителен факт за съветския ГУЛАГ е, че поне една трета от милионите лежали и оставили костите си там, са били наказани за икономически престъпления - различни видове „вредителство“ от типа на три поредни закъснения за работа или счупване на служебната лопата. Защото как освен с груба сила се управлява страна, в която си унищожил собствеността, правото, морала?

За това си спомних, слушайки пресконференцията на служебните ни министри. Регионалното развитие не може да уволни изпълнителния директор на „Автомагистрали“, тяхна 100-процентова собственост, защото имало „противоречива съдебна практика“. Освободените надзорници на ББР не искат да напуснат постовете си и в отчаянието си министър Петков се принуждава да ги съди за нанесени щети. Пътната карта с Газпром изчезнала без обяснения. Раздадени гигантски аванси за незапочнати строителни работи. В последния момент по всички бордове се окопали гербери... С една дума: вредителство където и да погледнеш. От сталинската рецепта, слава богу, се отказахме, но да се управляваме демократично май още не сме се научили. Позволихме формата на правовата държава да блокира нейната същност.

Като във феодализма

Ще кажете - при демокрацията коректив е гражданското общество. Но дали то е достатъчно мощно? Вземете това мошеничество с „ин хаус“ възлаганията, което позволява заобикаляне на обществените поръчки и присвояване на милиарди. Защо сега го научихме? Защо нямаше дебат навремето, когато приемаха този закон, защо не сигнализира някой конкурент, елиминиран от процеса? Все пак това са багери, самосвали - трудно е да се скрият. Явно не само няколко богаташи са имали интерес нещата да стават така, системата е била удобна за много хора.

Размишлявам за това как се управлява една държава на половин път между тоталитарния волунтаризъм и демократичното право.

Представете си за момент, че сте партиен лидер. Как удържате единството на партията си? С идеите? От 1990-те години, когато едни се бореха да демонтират комунизма, а другите - да го запазят, идеологическите страсти все повече губят значението си. Вътре в партийните листи едни кандидати се борят за себе си чрез (нелепите по моему) преференции, други се обиждат и отцепват, за да преминат в по-печеливши формации или пък си създават сами някакви партийки, трети дискретно продават услугите си срещу заплащане, четвърти били гражданска квота, демек „непричом“.

През годините в България се разработиха оригинални начини за следване на партийната линия. Отначало заплашваха членовете си с досиета за принадлежност към ДС, особено вдясно. После взеха да използват по-хард техники, определяни обикновено като „държане на трупчета“ - тоест, подбират хора, извършили престъпления, които да бъдат разследвани в случай на предателство спрямо генералната линия. Или пък ги назначават срещу подписана оставка без дата. Един лъжепатриот дори беше въвел практиката съратниците да оставят в партийната каса документ, че му дължат сериозна сума пари. Дигиталните технологии разширяват употребата на компрометиращи снимки и записи. И, разбира се, в най-масовия случай просто се действа по системата на „калинките“, която обръща еволюционната теория на Дарвин: на позиция се издига некадърен човек, който знае, че няма къде другаде да иде и затова слуша.

Към тези класически форми г-н Борисов добави един усъвършенстван клиентелизъм, с който държавата му започна да съперничи на Живковата. Правят го възможен европейските фондове и псевдо-държавните поръчки, които подхранват верните другари. Нерядко тази система се сравнява с феодализма и това май не е само метафора. Феодалното общество е изградено върху личната преданост на графа към сюзерена, на барона към графа. Как се изгражда тази преданост - ето ви любима тема на разследващите журналисти, макар че рядко успяват да повдигнат завесата. В някои случаи я скрепява общото участие в стара престъпна групировка, в други единият праща жена на другия, в третия просто играят заедно белот. Целта е да се елиминира деструктивната, тревожеща българската душа конкуренция и да се установи стабилност - единият получава държавната поръчка и наема другия да я изпълни, който пък наема три фирми да свършат работата, а в тези фирми работят едни хора, които разчитат на заплати. Който не участва във веригата, го притискат, взимат му бизнеса, а ако упорства - отива в ареста.

Защото феодалното общество не е идилия: крепят го бруталната сила и църковните песнопения. За силата е ясно - възлови звена от съдебната власт са овладени, а от тях зависят други функции надолу по веригата, които засенчват елегантно усилията на отделни честни магистрати. Дали се боят за позициите си, дали са на трупчета, дали се крият зад буквата на закона, дали играят белот с г-н Борисов - можем само да гадаем.

Що се отнася до новата църква - тук става дума за едно овладяване на публичното пространство, което не помним от времето на Живков. Държавни или европейски рекламни пари отиват към фалиращите традиционни медии, които пък поръчват на социологическа агенция да направи сондаж. И какво излиза - ами ГЕРБ пак начело. Цели армии от анализатори самоуверено обясняват генералната линия, подменяйки здравия разум и усещането за справедливост с някакви купешки теории. За друг тип публика - безсрамни жълти сайтове, които бълват простотии, та да захранват безсмислено джафкане из социалните мрежи. Сред талантливите пропагандни ходове на Борисов бяха акцентът върху капиталното строителство (строи значи магистрала "Хемус", докато отсечката до Ботевград се разпада), инсценирането на черезвичайни ситуации, телесната фото-близост с евролидери, простодушният изказ и т.н.

За да прекрачим в 21 век

Добре, да си представим едно ново управление, с примерно министър Петков или Василев начело. Как обръщат курса на тази държава? Идва обществената поръчка в N-ското градче, само че там и без това има само една фирма, която е свикнала да работи с двама подизпълнители. Появява се външен конкурент, а местните започват да го саботират, пеят възрожденски песни, развяват знамена. Или друго: решават да прочистят администрацията - посреща ги вълна от съдебни процеси, с които да се занимават до края на мандата. Зад всеки уволнен стои широка мрежа от клиенти, мобилизирани от усещането, че може да загубят връзките си. А не са ли те един вид гражданско право... Тръгват да гласуват някакъв важен закон и изведнъж част от депутатите им, на които са разчитали, се завъртат на пети и не подкрепят, защото нещо друго ги е мотивирало. И така нататък.

Не разбирам как се управлява държава, в която всевъзможни длъжностни лица (до шефовете на специалните служби!) могат да излязат в отпуск, за да не бъдат уволнени. Как се саботират безнаказано всички нареждания и от това не следва нищо, нито сталинско, нито демократично. Не забелязвам и особена вълна от притискани бизнесмени, които да свидетелстват срещу предишната власт - вероятно има неща, които не бива да излизат на светло. Не виждам и някакви светци в политиката, които съвършено безкористно да се отдадат на каузата. Затова единствената ми надежда е, че благодарение на усилията на новата власт в България най-после ще влязат няколко големи западни инвеститори, които да наложат принципите на конкуренцията и така най-после да обезсмислят топлите феодални отношения по нашите земи. За да прекрачим в 21 век.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЩИЦАТА...ПАК ЩЕ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА

    4 110 Отговор
    СЛУЖЕБНОТО МАРИОНЕТНО ПРАВИТЕЛСТВО НА KAУНЯ ...В БЛАГОЕВГРАД ЛИШИ РОМСКИЯ ЕТНОС ОТ ИЗКОННОТО СИ ПРАВО НА ГЛАС....ЖАНДАРМЕРИЯ БЕ ОБГРАДИЛА КВАРТАЛА УЖ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ...ХРИСИМИТЕ РОМИ СЕ УПЛАШИХА И НЕ ИЗЛЯЗОХА...ТЕ ИМАТ СВОИТЕ ПРАВА И ГИ ПОДКРЕПЯМЕ НЕ САМО ЗАЩОТО ГЛАСУВАТ ЗА НАС...А ЗАЩОТО ЕДИН РОМ И ЕДИН ПРОФЕСОР ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН ИМАТ РАВНИ ПРАВА...НА ИЗБОРИТЕ НА 4 АПРИЛ В РОМСКИЯ КВАРТАЛ ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ БЕ 76% А НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ СЕГА БЕ 5%...БАЛОТАЖА НА КАНДИДАТА НА ГЕРБ БЕ ОТНЕТ ОТ КАУНЯ И РАШКОВ....КАТО ЛИШИХА РОМИТЕ ОТ ЗАКОННИТЕ СИ ПРАВА...НО СКОРО ВЪЗМЕЗДИЕТО ЩЕ БЪДЕ НЕУМОЛИМО..

    Коментиран от #3, #4, #5, #6, #7, #23, #40, #42

  • 2 768

    83 2 Отговор
    как да управлява един гнусен крадлив , умствено и духовно недоразвит гербераст?
  • 3 Мето

    77 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЩИЦАТА...ПАК ЩЕ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА":

    Ей затова след 9 дни отново ще гласуваме за протестните партии. Както yбихме Герберастите в областния център Благоевград , така и на националните ще ги дерем кат шкембе в дувар. Писъците и стенанията на огладнелите Герберски тролове са музика за ушите ни. Безценно..Като отчаяния писък на този низвергнат герберски трол.
  • 4 Субару ФМ

    63 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЩИЦАТА...ПАК ЩЕ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА":

    На крив Тулуп машините му виновни? :) ОПГ ГЕРП години купуваше "вота" с парите на Черепа, но бай ви Аланкоолу бил "издебнат" и снимали чекмеджето. А проститутката в огледалото, бре...как така "непознати" жени се разхождат из държавна резиденция, че и с пачки, злато, пистолет по джобовете? Тоя жалък илитерат все още мисли, че някой ще му се върже на брътвежите. Баце, ОПГ-то ти го стъкмиха в нарушение на Констотуцията чужди фондации, финансирани от чужди държави и съмнителни "филантропи". Цецко започна да осребрява политически позиции още преди години, апартаментчета, туй-онуй...беше му ясно, че нещата отиват към заведението на бай Ставри!
  • 5 Мислещ

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЩИЦАТА...ПАК ЩЕ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА":

    Имат еднакви права, ама нещо нямаха еднакви задължения. Като примерно спазване на законите.
  • 6 Алфа Вълкът

    5 36 Отговор

    До коментар #1 от "БАЩИЦАТА...ПАК ЩЕ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА":

    Подкрепям те колега! ПП.ГЕРБ с протестна декларация и ще сезира международните институции! ГЕРБ оправдава тежкия си крах на местните избори в Благоевград с жандармерийскoто присъствие там в ромската махала , което е лишило партията от многобройни гласове: " Блокадата над ромските махали и струпването на жандармерията ще изплаши мургавото население и повечето от тях няма да отидат да гласуват"

    Коментиран от #53

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не в затвора а в лудницата

    67 1 Отговор
    62 годишният Бойко Борисов за 66 годишния Бойко Рашков: “Бях дете, когато се изявяваше за главен прокурор”.
    Ако приемем, че малкият Боко е бил дете на 12-16 годинки, то по неговите сметки другият Бойко (Рашков) е бил едвам на 17-18 години, почти непълнолетен, най-младият кандидат за главен прокурор на РБ. Цялата му работа на Боко в приказките е такава - мърлява и далеч от фактите.
    Фактите ОБАЧЕ сочат, че Бойко Рашков беше кандидат за главен прокурор в периода 1999 година, когато Бойко Борисов и бил на точно 40 години!!!! Щом Боко се изживява като дете 40 годишен, (което, допускам, че теоретично също може да е вярно), смятатайте за какъв психопрофил на личността говорим!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 крепостник

    8 2 Отговор
    Борисов е интелигентен или неможещ феодал.Нито един път не ми поиска правото на първа брачна нощ!Джентлемен първи!!!
  • 11 БОЛШЕВИК

    55 1 Отговор
    България за 32 години беззаконие, грабеж и геноцид се върна два века назад. Последните 12 години бяха времена на феодали и кърджалии, времена на разбойници и беззаконие във всички сфери.

    Коментиран от #28

  • 12 Сатана

    14 6 Отговор
    Набеденият за ПРО Ивайло Дичев лъже и маже само и само да се докара пред новите си господари.Крайно вредна за България подлога но КОВИД си знае работата.
  • 13 Анализатор

    28 0 Отговор
    "Затова ЕДИНСТВЕНАТА ми надежда е, че благодарение на усилията на новата власт в България най-после ще влязат няколко големи западни инвеститори, които да наложат принципите на конкуренцията и така най-после да обезсмислят топлите феодални отношения по нашите земи. За да прекрачим в 21 век."АКО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА НИ НАДЕЖДА ТЕЖКО И ГОРКО НА БЪЛГАРИЯ.
  • 14 Някой

    18 0 Отговор
    Един читав ли няма в тая държава бе?

    Коментиран от #45

  • 15 Сделано в СССР

    7 16 Отговор
    Същото е като в Руска Феодалия - по техен модел .
  • 16 Перо

    20 3 Отговор
    Ами за това американската конституция е най-дългата в света,защото всичко е детайлизирано и не е възможно криминален престъпник да си направи партия,да я финансира с престъпни пари,да стане Премиер,да овладее всички власти и да ограби държавната хазна!

    Коментиран от #56

  • 17 ЛЮБO ШАКЕЛОВ DW

    12 3 Отговор
    А МАЙКА МЕРКЕЛ ЦЕЛУВАШЕ ФЕОДАЛА ПО ЧЕЛОТО :)))
    ........
    И КРАДЕШЕ БЪЛГАРСКА МЕД ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ РУДНИК В ЕВРОПА
    ...................
    АПРОПО СЛАВИ МАЛКИЯ РАПОН И ДОГАН СЪЩО НЕ СА ХРИСТИЯНИ ИЛИ СОЦИАЛИСТИ :))
  • 18 Вуте

    23 1 Отговор
    Тия партийни хлебарки си мислят, че Бойко пак ще управлява след 11 юли. Нека ги разочароваме, като му "дадем пътя"!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 другаря

    2 13 Отговор
    пак е писал против своите България се управлява така повече от 80 години като обиколиш държавата и ще разбереш че бекапейците все още управляват като феодали малките общини и не само назначават роднини на всички постове в общинската местната полиция и на други места това ще ти го кажат отрудените обикновени хора живеещи като крепостни селяни в служба на техните господари бекапейци които крадат всичко включено железурии и цветни метали след това ги издават за скрап
  • 21 винету

    1 15 Отговор
    Това са инсинуации! Бойкo е велик управник, няма да ми стигне мястото да ви пиша неговите постижения, но вие знаете как задръствате границите заминавайки на почивки по чужбините. Преди него нямахте за кренвирши...
  • 22 А на мен пък...

    5 0 Отговор
    ...много ми хареса мацката с черният минижуп от заглавната снимка на статията...😉!Хора,радвайте се на такива красиви неща и не се джафкайте излишно за глупави партийни тъпотийки...😊👍😉!
  • 23 Вуте

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЩИЦАТА...ПАК ЩЕ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА":

    Пич, това "хрисимите ро.ми" да го патентоваш! Те ако има как да вземат по 100 лева за глас джипките на жандармерията ще ги носят на ръце до избирателните секции! С добри намерения :)

    Коментиран от #26

  • 24 Бай Шиле

    7 4 Отговор
    Дичев,тази теза за чуждестранните инвеститори ДВ ли ти я поръчаха? Образован си но от инвестициите в България нямаш хал хабер.
  • 25 Алф

    8 4 Отговор
    Ех,г-н Дичев! Къде бяхте през 90-та,къде бяхте през 97-ма,през 2001-ва,през2006-та,през 2014-та???
    Защо мълчахте тогава,ЗАЩО???
  • 26 Умен по цялата глава

    5 13 Отговор

    До коментар #23 от "Вуте":

    И къде видя Нова Власт бе, другарю Антрополог???Ми това са изхвърлените на Бунището на Историята червени цървули,припълзяло във Властта без Избори,без Народно доверие,изпълняващи Предизборна агитация на изхвърлените комунистически Олигарси и Приватизатори от Властта.Калинки....Червени Калинки миришещи на Цървули!!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 яяяя

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "БОЛШЕВИК":

    Тоя дичев е един хомосексуалист, соросоид. Намерил черква да се прекръсти- DW- най антибългарската медия!
  • 29 Арнолд

    11 4 Отговор
    За пореден път проф. Дичев е най-добрия в анализа ! Изключителна "дисекция" на обществените, междуведомствените, междупартийните и личностните безпринципни и дори порочни контакти, практики, действия, решения ит.н и т.н. Мислещите честни и образовани хора са изстлакани от герберската върхушка и на това трябва да се сложи край.​Вижте само за колко кратко време се осветлиха толкова безозобразия и корупционни практики. Какво още е нужно на обикновените хора за да стане ясно какво се случва, когато управлява Б.Б. и ГЕРБ ?
  • 30 краси

    6 3 Отговор
    Комунистът Боко Тиквата е КРАДЕЦ!Винету е НЕКАДЪРНИК!ДС и Бригадир Аспарухов са зад него !
  • 31 Рико

    4 2 Отговор
    Да не се изсилваме с думите. Феодализъм означава закрепостяване. Не съм чул българин да е закрепостен за нещо или някъде.
  • 32 Фен

    2 5 Отговор
    Дойче веле = сталинизъм! В чист вид!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 5577

    5 0 Отговор
    Проф. Дичев. Четете ги тия книги, ма папагалската. Трябва между редовете да се вниква. Сравнявате цели строеве, ма угоднически някому. И Маркс и Енгелс са ги четяли с подобна увлеченост, макар че там няма подобни наивни сравнения като във Вашата статия. Историята казва всичко. Идиологиите се сравняват с времето ( или липсата на такива). Демокрацията, в българския вариант е най лошото време за нацията. Толкова пагубна че застрашава въобще съществуването на българите като държава.
  • 35 народняк

    4 9 Отговор
    Това, което се случва на държавата, когато управлява ГЕРБ е разцвет за страната ни и социално-икономически напредък, осигурил непостиганото до сега благоденствие на народа. Благоденствие, което обаче може много бързо да премине в мизерия, ако управлението премине в ръцете на тия, които Бойко Борисов успяваше дълги години, да държи далеко от властта, а тоя автор иска да ни ги пробута!

    Коментиран от #43

  • 36 Демокрация

    1 4 Отговор
    Дойче Веле анонимка от България ,как се оправлява всичко в България ,глейдай и се учи на ДЕМОКРАЦИЯ от сегашния псевдо-кабинет !
    Румен назначи генерал за МП ,какво виждаш разбирач ,колко много неща направиха за да променят ДЕМОКРАЦИЯТА !!!Всичко което по - комунистическо е приведено в действие !Говори и пиши Анонимка - партенка на ПСЕВДО - ДЕБИЛИТЕ !НИЩО общо нямате със Дойче ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 37 жжжжжж

    2 2 Отговор
    ....и тука идва меракът да се коалират протестърите с дпс!!! как авторът го обяснява? клиентелизъм или алтруизъм? мяза ми на второто. каквото и да говорят става дума за пари-много пари. новите-стари тарикати на мавъра и прокопи.
  • 38 Росен

    6 0 Отговор
    Г-н Борисов, слушайте много внимателно. Не харесват, че сте МУТРА, която е толкова нагла и нямаща наяждане!!! Ето това не ви харесват. Когато някой иска да инвестира, държавата трябва да направи всичко възможно, да се случи инвестицията, а не като вас, да си искате по 50% от печалбата.
    Затова, че една магистрала, която трябва да струва 2 млрд, вие я правите за 4, обаче с материали за 1 млрд.
    ГЕРБ е един ОКТОПОД.
  • 39 Росен

    4 0 Отговор
    За близо 87% от българите нарицателно за корупция е съкращението ГЕРБ.

    Да вярвам ли, че народът започна да се пробужда? И до каква степен това пробуждане се дължи на изнесените от служебното правителство скандални данни за тоталната разруха, гангрена и некроза, обхванали институциите при управлението на Сикаджията от "Ало, Ваньо" насам?

    Чакам с нетърпение списъка на магистратите с недекларирани имоти и други активи в чужбина - дано да излезе на подходящ интервал преди изборния ден...
  • 40 Морски

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЩИЦАТА...ПАК ЩЕ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА":

    Аве я млъквай ма... ал миризлив
  • 41 Брей

    2 0 Отговор
    - Защо ударихте жена си?
    - Тя сама поиска...
    - Как така?
    - Ами аз ударих с юмрук по масата, а тя вика "Така, а сега давай по същество", и... удри с лопатата всеки депутат.!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 баба Пена

    2 1 Отговор
    Божкеее, ющи един професор. Само с четене и писане не става професорееее. Немаш ли си го под капата, другото е бош лаф и "мушенгия".

    Коментиран от #47

  • 45 Лудия Макс

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    има, младите момчета от Харвард

    Коментиран от #46

  • 46 Ам Чи

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Лудия Макс":

    Млади момчета-момичета от Хаараврд

    Коментиран от #54

  • 47 Внуче

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "баба Пена":

    Ама бабо то много професори и генерали в България ,ауууу
  • 48 Леополд Фон Флокенщофен

    1 5 Отговор
    В една справедлива държава, Ивайло Дичев щеше да проси по улиците на средноголям северозападен град. Справедливост няма!!!
  • 49 111

    0 1 Отговор
    Ко тва малина м а. Параwer dps. Ne malina ma mashina. Prostitutka si ti mashino.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Гост

    0 2 Отговор
    Всеки да си гледа в неговата чиния. Един строител на запад получава 4000 евро или 8 000 български лева, а в Бълфария около 1000 български лева, частпром за себе си може и за един месец 9000 български лева. Щом за 10 дни му даваш ключ и ти взена 3000 бг лева
  • 52 Даа!

    4 1 Отговор
    Великолепен анализ- безжалостна дисекция за целия период на т.н " Преход" до ден- днешен.Но масата от примитивни коментари,ми показва,че никога няма да се оправим като Държава.Първопроходците" - седесари,умело удариха Образователната система.И техните плодове" функционално неграмотни" ги берем днес.За тях и другите след тях- функционално неграмотен е идеалния избирател.Нахъсваш с години през някаква мантра- идологема,и натам е лесен.За тях средната класа по презумпция е смъртен враг.Зашото средна класа означава образован,можещ и критично мислещ човек.Човек със собствено мнение,трудно подаващ се на манипулация.
  • 53 Киркор

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    Сигурно ти изкачат искри от очичките,от някой чувства,които ние нямаме?
  • 54 Драйфус

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ам Чи":

    Кога сте чували за Харвард и знаете ли къде е?Само не ми отговаряйте като ПКП,че сте ми ясни?
  • 55 хахаха

    1 2 Отговор
    айде пак митове и легенди - милиони оставили кости в гулаг за счупена лопата или три закъснения за работа...простфесора да добави разстрела на деца, откраднали 3 пшенични класа или откраднали 3 копейки...

    Коментиран от #57

  • 56 хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    хахахахахахахахаха....важното е да си вярваш...
  • 57 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "хахаха":

    Знаеш ли че и след войната продължава да бъде в сила Указ 7(или 8 беше),според който ,ако на каруцар му умре конят, каруцарят подлежи на разстрел!? Какво е животът на някакъв мужик сравнен с живота на кон?
  • 58 Иваило Дичев!! Северозападна живее във

    1 0 Отговор
    Феодализма!! Ако тъгнете да правите някакъв бизнес, феодалите, заедно с Полиция и данъчни те Смачкват или ти вземат бизнеса Узаконено през съда и ЧСИ та в Монтанско Феодализъм!!! Пример!! Дърводелското Предприятия в с Меляне беше собственост на Софийска фирма много години, купено на търг от Ликвидационния съвет с ГДамяново! Плащали данъци, Нотариално актове, скици, тръжни документи всичко наред!! Нотариус по сделката Фидосова??? Като шеф на Правната комисия в Парламента трябваше да се яви в съда да си защити нотариалния акт с нейния подпис!! Не отиде и нейната приятелка ЧСИ Мая Иванова го продаде Официално на 1/6от Цената на Местен Житар!! Това се казва Грабеж!! Управителя на Софийската фирма получи Инсулт!! Мафия, ОПГ, феодализъм, с помощта на бившия кмет на Община ГДамяново ТТодоров и двама бивши Милиционери Тодор и Георги Богданов!!!Феодализъм Мафия!!