Last news in Fakti

5 Юли, 2021 10:55 3 698 29

Чужди медии: След лятото на протеста в България дойде пролетта на разкритията

  • корупция-
  • разкрития-
  • протест-
  • българия-
  • европа-
  • чужди медии-
  • бойко борисов-
  • слави трифонов

Партиите в бъдещия парламент няма да са много по-различни от сегашните

Чужди медии: След лятото на протеста в България дойде пролетта на разкритията - 1
Снимка: БГНЕС

"Много граждани в ЕС осъзнават корупцията като огромен проблем" - това стана ясно и от последния корупционен индекс на "Трансперънси Интернешънъл", коментира на сайта си мрежата от обществено-правни медии АРД в Германия. Изданието припомня, че докато в Дания и Финландия едва 12%, респективно 16% от анкетираните осъзнават собствените си правителства като корумпирани, в България подобно усещане имат 90% от гражданите.

Германският "Ханделсблат" също обръща внимание на проблема с корупцията в ЕС и милиардите от Европейската програма за възстановяване. Изданието отбелязва във връзка с Унгария, че ЕС реално няма сериозни възможности да окаже натиск над корумпирани правителства.

"Мафиотската държава"

Милиардите от Европейския фонд за възстановяване хвърлят нова светлина върху българския проблем с корупцията, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг". За разлика от София и Вашингтон, в Брюксел не обръщат прекалено голямо внимание на проблема, твърди Фолкер Пабст, автор на статията, озаглавена „ЕС остава встрани от борбата срещу корупцията“. Той отбелязва, че след лятото на протеста през миналата година е дошла пролетта на разкритията и информира за скандалните разкрития, направени от служебното правителство през последните седмици, които отново дали повод да се заговори за "мафиотската държава".

Гръмотевичният удар на "Магнитски"

Авторът споменава изрично подслушванията на опозиционни политици преди изборите през април, както и раздаването на кредити от ББР на тесен кръг от отбрани лица. Според него, има голяма разлика в начина, по който в чужбина реагират на подобни сигнали. За разлика от Брюксел, „САЩ напоследък излъчиха много ясен сигнал срещу корупционната култура в България. Според Вашингтон е ставало дума за най-суровата досега единична мярка за борба срещу корупцията“, пише „Нойе Цюрхер Цайтунг“ във връзка със санкциите по закона „Магнитски“. Ако американските санкции затруднят обслужването на клиентелистките мрежи, промени може и да настъпят. Но особено важно е какво се случва в самата България, е цитирана да казва политическа наблюдателка.

Прогнози за изхода от изборите

Швейцарският ежедневник коментира, че изходът на предстоящите предсрочни парламентарни избори е неясен и отбелязва, че ГЕРБ все още води в анкетите, но и това, че партията на Слави Трифонов също има шансове да излезе първа. „Трифонов се рекламира с радикалното си отрицание на старите елити. Но за какво точно се бори, остава неясно“, коментира Фолкер Пабст.

Информация на „Евронюз“ също обръща внимание на прогнозите за изхода от предстоящите избори. Там е цитиран Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, който казва, че ще направят всичко възможно, за да спечелят гласовете на онези 20% от избирателите, които не са гласували предния път, а сега казват, че смятат да го направят. Става дума за сериозен потенциал. Евронюз предрича, че партиите в бъдещия парламент няма да са много по-различни от сегашните. „Парламентът отново ще е твърде фрагментиран, с твърда разделителна линия между по-старите партии и новите, които се борят срещу истаблишмънта. А това затруднява създаването на функционираща коалиция, коментира „Евронюз“.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манолова

    37 2 Отговор
    С новата комисия. Ще осветли народа.
  • 2 Пролетта

    39 2 Отговор
    носи събуждане и нов живот !

    Коментиран от #23

  • 3 Ъъъъ

    56 6 Отговор
    Герп са срам за България! Позор!

    Коментиран от #8, #26

  • 4 Харесвам 🎃, само сготвени

    30 4 Отговор
    "партиите няма да са много по-различни от сегашните", различно е само разпределението на местата в парламента. ИТН, Демократична България и ИСМВ сега печелят 125-130 мандата.
  • 5 54454

    31 3 Отговор
    Какво направи Бойку, че дойче веле се отказа от него? Явно нещо е разгневил шорош, предполагам с потока за газ
  • 6 дсса

    11 1 Отговор
    Имам претенции към подзаглавието:

    "Партиите в бъдещия парламент няма да са много по-различни от сегашните"

    Доколкото нямаме парламент, то няма и сегашни партии. Какви ще са в бъдещия? Апропо, ако и бъдещият парламент не успее да състави правителство, Радев ще бъде ли задължен да предлага ново служебно правителство (той може да предложи абсолютно същите лица) или могат да останат, без да ги предлага отново. Какво пише в закона?
  • 7 сълза и смях

    12 13 Отговор
    пиеса: "Стани да седна"
    публика: "Български глупаци"

    Коментиран от #19

  • 8 ттт

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ъъъъ":

    ГЕРБ са новото ДПС. Онзи ден БиБи е молил РТЕрд да призове всички последователи на Мохамед в България да гласуват за БиБи. Срещу какво - трудно е да определим, но ще е срещу повече от много.
  • 9 Лицето Борисов

    16 2 Отговор
    Идва есента на съда и зимата на затвора!
  • 10 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    Тиквата се отчитал пред ЕС и затова мълчат.

    Коментиран от #11

  • 11 ФАКТ

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    В ЕС обичат pederastite.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 съветника

    3 7 Отговор
    Дойде пролетта на доносите. Хвърчат доноси от всички страни...
  • 15 Цанков

    15 0 Отговор
    новини по националните телевизии гледате ли? толкова много тъпотия и боза без съдържание и клю-клю между водещите, даже и в централните новини! масовия Българин е с промит мозък от пропаганда и без умение за извличане на истината! нивото на журналистиката е нула, те са едни политофицери

    Коментиран от #16

  • 16 Дико Сашев

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Цанков":

    Ние гледаме само по частните. И ''Факти'' ги отразяват като достоверни.
  • 17 ФактЪ

    5 1 Отговор
    ОПГ ЗЛО ни иЗЛОжи пред целия свят!
  • 18 Тонев

    8 1 Отговор
    Бойко Борисов
    В края на 90-те години на м.в. задкулисието търси нов човек, който да го представлява във властта. Откриват Борисов. Не обичал да губи, обичал парите, адски харесвал да властва над другите, преклонение пред боса. Нарцисизмът е в кръвта му. Идеалният човек за „нов политически проект“. Първият тест е охраната на Тодор Живков. Това е втората школа, изкарана от Борисов. Първата е интимната връзка с Цветелина Бориславова, дъщеря на техническо лице от службите, работило дълги години в български посолства в чужбина. Бориславова знае няколко езика и по разкази на бивши хора от службите, е била свързана с тях. Цветелина изиграва решаваща роля за това Борисов да се превърне в цел на задкулисието за дългосрочен план, свързан с налагането на споменатия вече модел на кръгове в Кремъл – създаване на олигархия, тръгнала първо от силови групировки, преминаваща през изсветляване на бизнеса, натрупване на първоначален капитал чрез придобиване на собствеността на съборената социалистическа икономика и трансформирайки я в база за мафиотизиране на управлението, което да осигури на кукловодите финансово превъзходство и контрол върху политическия живот.

    В проекта завидно участие има и Симеон Сакскобургготски. Той направи Борисов – под давление или по собствен избор, това вече е без значение – главен секретар на МВР. Че това не е случайно се доказва много лесно. В кабинета, който формира завърналия се от Мадрид български цар, преобладават образовани хора, част
  • 19 mi6osp

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "сълза и смях":

    В грешка си.. Това е операция "Изчегъртване на мафията - Мутри вън!" и ще продължи с толкова служебни правителства, колкото са нужни. Краят на служебните правителства ще, е когато партиите осъзнаат,че за да довършат процеса Мутри вън, трябва ОФ правителство, което да отстрани Гешев.

    Коментиран от #22

  • 20 КОЙ

    6 3 Отговор
    Нищо няма да се промени.Надежда има но пак ще останем надявайки се,всичко се решава от други (турция и америка) гледайки собствените си интереси.
  • 21 Електра

    2 8 Отговор
    На това плюене на лъжи, от цялата държавна машина на хунтата оглавена от БСПелераста Радеф, българите пак успяват да разбира, кой им казва истината...

    Коментиран от #29

  • 22 сълза и смях

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "mi6osp":

    Недей да възлагаш големи надежди на т.нар. Промяна, че да не останеш разочарован.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 вършец

    1 3 Отговор
    Селяни много много прости, същите тези "ръководители" на така наречения "запад" им напечатиха много хартийки през "студената война" и сега дадоха тази възможност на братска Германия защото там са от Базел от Инголщат затова и Меркел си събира пръстетата но не ги докарва до 12 а тези дето тайно вечеряха са 12. Светла демокрация.
  • 25 flat earth

    4 3 Отговор
    старата система на държавната плутокрация е надживяла полезността си. Това не може да бъде по-нататък. Когато човек не е заслужено присвоен чрез кражба от други. Вече няма да има. Системата ще бъде напълно променена. Според принципа на социалния мравуняк. Настъпи ново време. Времето на Тиква свърши. Депутатите вече не са необходими! Всеки човек може да гласува за правата си с телефона си.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 до б борисов

    6 1 Отговор
    Не ни благодари за куража и силите, защото повече от 10 години се опитваше да ги използваш за свои интереси! Няма нужда да сме търпеливи, защото времето ти изтече и слава Богу - не се връщай. Заедно не свършихме нищо добро: ти налагаше да се вършат твои и на аверите ти неща, включително неоправдано насилие, следене и слухтене, а ние се мъчехме да оцелеем и да си вършим работата почтено. Въобще не сме разбили контрабандата, защото твои хора я контролираха и участваха в нея. Не сме „свили“ и битовата престъпност, а нулевия миграционен натиск не е твоя или наша заслуга, а резултат от международни процеси и това, че мигрантите не харесват страната ни.

    Казваш: Честит празник! – но всъщност ни подканяш да гласуваме за теб и ГЕРБ. Остани си в очакване

    Редови български полицаи
  • 28 Агамемнон

    1 0 Отговор
    И се лъсна картинката свидна и родна като онова цвете на пътя жепейски дето на всяка гара отдалеч дебне предизвикателството пред физиологията човешка и културата на 21 век с ония срани и смърдящи минирани от далече кенефи....Апропо, защо ли това е и любимата картинка на министър Вежди Рашидов, изказана някога пред Кеворкян...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.