Last news in Fakti

5 Юли, 2021 21:45 7 688 59

Борисов при Ердоган: защо беше тази изненадваща среща?

  • бойко борисов-
  • турция-
  • среща-
  • изселници-
  • реджеп ердоган-
  • герб-
  • избори-
  • ес-
  • дпс

Ердоган има нужда от съюзници в ЕС, а икономическата криза, безработицата и политическото напрежение разклатиха автократската му власт

Борисов при Ердоган: защо беше тази изненадваща среща? - 1
Снимка: Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато седмица преди изборите турският президент Ердоган се среща със своя “верен приятел и брат”, както нарича експремиера Борисов, най-близко до ума е, че бабува на бъдеща коалиция между ГЕРБ и ДПС. Сговорът и добрите отношения между двамата са публично известни както от двете страни на границата, така и в Брюксел.

Официално и неофициално

Официалният повод за неофициалната визита на Борисов в Истанбул е среща с изселнически организации и не е най-доброто прикритие за разговорите с Ердоган. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов се опита не особено убедително да даде на Борисов същото алиби - отишъл на среща с изселници, за да не монополизира една партия вота там.

В България рандевуто с Ердоган предизвика възмущението на зам.-председателя на БСП Кристиан Вигенин, който също лансира версия, че Борисов е в Турция заради гласовете на изселниците. “Договаря ли ГЕРБ подялба на порции гласове с ДПС от 112-те секции на територията на Република Турция, разкрити благодарение на любезното съдействие на „Има такъв народ“ „Изправи се! Мутри вън!“ и „Да, България“, с недомислените им предложения в 45-ия парламент, които обслужиха интересите на ДПС и дадоха инструмент за намеса в ръцете на Ердоган?”, гласеше един от въпросите на Вигенин. (Странна офанзива от страна на политик, който е бил външен министър в кабинета “Орешарски”, рожба на дружбата между БСП и ДПС.) На вота на 4 април ГЕРБ получиха пренебрежимо малко гласове от Турция - 994. Макар че сега секциите ще са 112, а не 35, гласовете едва ли ще са кой знае колко повече.

Има една червена нишка в публичните изявления на Ердоган и Борисов след срещата - сирийските бежанци в Турция и “добрата политика” по отношение на миграцията, с която двамата се похвалиха един друг и взаимно си благодариха за пазенето на границите. Изявлението на Ердоган обаче е предназначено колкото за България, толкова и за Брюксел. “Много добра политика реализирахме спрямо миграцията с моя верен приятел и брат Бойко. Имахме добри отношения. Г-н Борисов това го постави в реалност в ЕС и каква е политиката между България и Турция спрямо този проблем. Ние нямаме право да притискаме и злепоставяме България по този въпрос. Взаимоотношенията между двете страни по отношение на миграцията ще продължат и занапред. Нашите граници ще бъдат така пазени, както досега”, заяви президентът на Турция.

Думите му биха могли да бъдат разчетени и така: “Ако не е моят приятел Бойко, дали по българо-турската граница ще е така спокойно...”. В същата тоналност беше и коментарът на Даниел Митов по bTV. “Тези отношения (между Борисов и Ердоган, бел.ред.) са ценни и трябва да бъдат ползвани в бъдеще. Ако не бяха тези отношения, можеше да имаме огромни проблеми по границата по време на миграционната криза”. Всичко това обаче намирисва на груба пропаганда и използване на външни заплахи за вътрешна употреба. А освен това показва, че Борисов очевидно няма скрупули да се възползва от всички възможни средства, за да си осигури победа на изборите. Ердоган и Борисов умеят да разиграват тази карта на страха. Извади ли я турският президент, Борисов започва да обяснява в Брюксел, че е по-добре да заглушат критиките към Анкара - иначе бежанците тръгват. В Турция са подслонени около 4 милиона бежанци, 3,7 милиона от които идват от Сирия. А от 2016 година Брюксел и Ердоган имат сделка - срещу 3 милиарда евро европейски средства Турция да приема обратно мигранти.

Защо Борисов е важен за Ердоган

Сега лидерите на Съюза подготвят ново споразумение с Турция. Изтече информация, че този път става дума за 3,5 милиарда евро - сума, която през септември трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, тъй като ще бъде заделена от общия европейски бюджет. Но Европарламентът и отделни европейски лидери вече призоваха Турция да не инструментализира бежанците за политическо влияние и изнудване. С други думи: очаква се дискусиите да бъдат бурни. Ердоган има нужда от съюзници в ЕС, а икономическата криза, безработицата и политическото напрежение разклатиха автократската му власт. Затова, освен в контекста на предстоящите в България избори, срещата между турския президент и бившия български премиер може да бъде разгледана и в този план: ако ГЕРБ остане извън властта, Ердоган губи в лицето на Борисов свой верен емисар и поддръжник в Брюксел. Именно чрез него президентът на Турция лансираше свои идеи като например тази за зоната за сигурност в Северна Сирия, която не срещна одобрение в ЕС. След изборите на 4 април Ердоган поздрави Борисов за изборната победа. Сега отново му пожела успех. В ДПС сигурно са се притеснили от истанбулската перспектива за официален съюз с ГЕРБ. Но едва ли ще им се наложи.

Автор: Емилия Милчева


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1212

    49 6 Отговор
    Двамата се целуват по устата, не ви ли е ясна задкулисната игра между двамата диктатори...

    Коментиран от #28

  • 2 Гуру

    60 5 Отговор
    Човека бройко е въздушен знак, в подобни ситуации изпада в паника.. Търси утеха и някой да го излъже красиво, че пак ще се върне на власт,.. Ама никога повече няма... просто е
  • 3 Анализатор

    38 5 Отговор
    Тиквата управлява една от най-бедните "държави" с 5,5 население,половината от които е в 3-та възраст.

    Турция е държава.

    Коментиран от #34

  • 4 Киро Жарта

    50 6 Отговор
    Ердоган е посрещнал любовницата🎃🎃🎃😍
  • 5 Брадвата

    54 4 Отговор
    Бойко би дал децата си на Менгеле, ако ще има келепир, какво остава за някаква си там "родина"

    Коментиран от #10

  • 6 Sieg

    51 3 Отговор
    Всеки търси изгода то е ясно, но ние Ердоган не можем да виним, но вижте Бойко..... Бойко е предател.
  • 7 Кара Асан

    7 20 Отговор
    Стига лъгахте каква криза каква безработица ви гони Турция е в икономически разцвет
  • 8 бби б р и к ч и

    34 2 Отговор
    сега ще видим колко гласове от турция ще отидат при опг ГРОБ
  • 9 Бат Ви Бойко

    4 20 Отговор
    Дюнер, айрян и едно турско кафенце, еее на голям проблем го направихте.
  • 10 Бъркаш

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Брадвата":

    Нещо, вероятно имаш предвид нашите деца.
  • 11 Румен

    18 5 Отговор
    А изселниците дали му се радват?
    Нали по време на изселването е бил в структурите на МВР,които подпомагаха за смяната на имената и изселването(с полицейски палки и други методи)
  • 12 някой

    11 9 Отговор
    Всички, дето пишем по форумите, правим разни предположения, разработваме сценарии, гадаем и т.н. Без да имаме достатъчно информация!
    И накрая ще стане, каквото ще стане! С нас или без нас, ще съмне!
    Да не се вземаме много на сериозно!

    Коментиран от #43

  • 13 Europa

    22 4 Отговор
    Европа окончателно приключи с Турция и този Бойко.Европа е 500 милиона и нова армия.
    Търпението свършва
    Поздрав на европейците

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 14 654321

    4 24 Отговор
    Така се прави, и преди да състави новото праителство след изборите, вече е говорил с повечето важни личности и ръководители на европейски държави, Вероятно скоро ще говори и с руския ръководител. Важни са тези разговори за доброто управление на страната.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Имаш в предвид

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "Europa":

    ЛГБТ армия ли 🤣🤣🤣

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бах

    25 1 Отговор
    Тиквата е бил с цел , да получи благословия от Ердоган да се установи в Турция след като започне разследване на бандитското му управление . Би могъл да иде и в Сърбия , от там също не връщат престъпниците , но пък Сретен Йосич е там и на свобода.........
  • 22 При неблагоприятен за герб резултат

    11 1 Отговор
    На изборите аз очаквам мигрантска криза
  • 23 Дуй ЧеВе лъ

    9 0 Отговор
    Хан Кончит де Вурст

    стига сте трили коментарите ве клоуни.
  • 24 На снимката -

    16 1 Отговор
    Един държавник, един стол, едно знаме... и един просещ гласове, за да стане валия на Румелия.
  • 25 дишкин

    15 0 Отговор
    По протокол едното знаме трябва да е на страната гост,другото на домакина.Борисов тикво проклецана ,показа ти пашата,че трябва да клекнеш и сол от мде да лижеш и народ да предаваш.

    Коментиран от #30

  • 26 Гербаджия

    4 30 Отговор
    Злобеете ли червени пудели ? Мая Манолова с вещиците си, нафуканият фатмак Радев с Деси ,или оня маркуч - чалгаря с инвалидната количка ще говорят като приятели с Ердоган? Много ще има да гонят Бойко, докато станат политици, ако изобщо станат. А вие си злобейте. Ние пак ще глясуваме за ГЕРБ. Не напразно избраха лозунга: РЕД В ХАОСА. Става дума за бозата в наркоманските ви глави ви. Спокойно ще се пенсионерате, без да видите нито тунел под Шипка, нито цяла магистрала до Варна. Тия мърльовци на Радев, забатачиха ремонта на Тракия и днес чаках в отклонението, в колоната 3 часа, а преди една седмица в другата посока - 4. Това е "Хунтата на зелените чорапи". Прибраха целево заделени пари и ги раздадоха за глупости. Какво им пука. Имат още 2 седмици тъпанарите. Но направиха бели за 2 години.

    Коментиран от #36

  • 27 Тъпогербери

    15 1 Отговор
    Мамини убавци...много здраве на всички гербери от Свети Петър....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 поГнусен

    20 0 Отговор
    Кирякстефчовщината на Борисов е най-гнусната постъпка, която съм виждал в полувековният ми съзнателен живот. Драйфах!
  • 30 Това е при официална среща

    1 6 Отговор

    До коментар #25 от "дишкин":

    При неофициална си е както си е подредена резиденцията.
  • 31 Gowo

    17 0 Отговор
    Стахът какво ли не прави.Предаваш род и родина.Падаш и се въргаляш .Целуваш ръце и крака.Пропадаш до обезумяване.Рова се случва с всеки страхливец.И хора , предавали и преди брата си и честта си.В това се превърна Борисов.Жалка и гнусотия картинка
  • 32 Hoho Boho

    8 0 Отговор
    Тиквата след като придобие допълнителен опит при бай Ставри, в Турция го чака светло бъдеще.
  • 33 😲🤭😆😆

    5 0 Отговор
    Трябвало е и Берлускони и Байдън да отидат при Реджеп за да могат четиримата да направят пенсионерски белот
  • 34 Пурко

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анализатор":

    Население 5.5 милиона??? Цифрата е вярна, но колко от тях са бъллгароговорящи. В селата българския език е на изчезване. Градовете са осеяни с големи гета. Училищата вече са институция за създаване на простащина.
  • 35 Дааа

    1 4 Отговор
    Може и да е попитал кой ще раздава порции на ДПС,че горите са техни още от тройната коалиция и разни други нещица?Радев и той още в предния парламент ги потупа по рамото да" помагат"че те са харни ,изобщо не са от статуквото.Ама те как помагат,вземат десетократно.Сега обаче новите са на зор да са във властта и ще се продадат на всеки без оглед последствията,не знаят с кой си имат работа!Славито вече се е уредил!Червените боклуци ограбили прехода и те чисти и не са " корумпурани" !
  • 36 Зайко Байко многознайко

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гербаджия":

    Като чета писанията ти "мечти" си представям каква пустота е в черепната ти кутия, останал ти е само някакъв инстинкт , който се поддържа от по ниските отдели на ЦНС (Централна Нервна Система), инстиктът эа лиэане на эадните части на властимащите! Comprende?

    Коментиран от #40

  • 37 Jacques Yves Moineau

    5 0 Отговор
    Ако Ердо залага на Боко да му съдейства пред ЕС, значи залага на куц кон, и не става за политик. Което едва ли може да се каже за Ердо. По вероятно има някаква скрита причина....''следвай парите''
  • 38 друг анализатор

    1 5 Отговор
    До сега, това което е видно с просто око е, че държавните глави на почти всички държави имат доверие само на Бойко и вече уговарят с него бъдещите взаимоотношения на страната ни. И като погледнеш, това е съвсем логично! Бойко е най успешния министър председател, що се отнася, до икономическият напредък и до повишаването, както на стандарта на живота, така и на грижите за социално слабите! Въобще, в социалната сфера, той изцяло измести БСП.

    Коментиран от #50

  • 39 Каун на Грипен

    0 5 Отговор
    Договорили се наесен президент на България да е Бойко Борисов. И така двамата ще си пият кафето на Босфора четири години.
  • 40 Малко Зайко

    1 6 Отговор

    До коментар #36 от "Зайко Байко многознайко":

    От Русия ли пишеш. "Е" оборотное няма в българската кирилица. Колко жалки са руските подлоги. Крим е на Украйна.

    Коментиран от #58

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ердо

    3 0 Отговор
    Дойде да лиже казах му да потърпи и после му пуснах един клошар олиза го хубавичко остана доволен човека благодари на Алах
  • 43 Ганчо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "някой":

    Точно, големите се разбират ние си блеем....
  • 44 горски

    1 0 Отговор
    В момента по границата е страшно,всеки ден групи влизат,хващат някои от тях и докато идат по центровете към София.....някак изчезват и се материализират в Сръбско...
    Върти се бизнес с участие на държавни служители....
    А познайте кой върти тази схема от години.......
  • 45 Гошо пиперката

    1 2 Отговор
    От години е ясно ама пак да покажа за НЕразбралите какъв е данъка - Публикувано във факти.бг: Депутат на Ердоган показа карта на Турция, в която е и половин България

    Коментиран от #46

  • 46 РАДЕВ, ЩОМЪЛЧИШ

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Гошо пиперката":

    КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ

    Коментиран от #48

  • 47 petar svilenov

    1 0 Отговор
    Христо Иванов - премиер.Такава е уговорката.Няма да закача никого.No 23 с най -много билбордове в страната.НАЙ-СКЪПА КАМПАНИЯ.,,КОЙ,,Е НАСРЕЩА........
  • 48 Гошо пиперката

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "РАДЕВ, ЩОМЪЛЧИШ":

    Националната ни сигурност от "89-та насам е Метафора! тогава може да сме били роби на държавата и соца, но сега сме роби на мафията която слушка влиятелните европейски държави. Дори папата ни предложи да се открием към турция през 2019-та (защото сме православни християни а не католици и това е грях според папата) 2020-та реставрираха много български църкви по католическия модел а Най-голямата православна църка Света София от 2020-та официално е ДЖАМИЯ. Оня дявол сорос може да излезе прав че до 2030 българия ще изчезне. (Баба Ванга също предсказа най-тежките времена след Бойко) Сидеров се опитваше да ни отвори очите ама ние му се присмивахме
  • 49 йгйгй

    2 0 Отговор
    В триъгълника Ердоган-Борисов-избори

    тъпият ъгъл е по средата. Жалката предизборна кампания на ГЕРБ е показател, че тази еднолична партия си отива, както се случи и с други подобни - например, с НДСВ. Лидерът е принуден да си търси свой път, защото партията не може да му служи за опора. Като се има предвид колко разкрития за злоупотреби с държавни пари излязоха само за месец-два след падането й от власт, може да се очаква, че Борисов не се надява повече не само на политическо бъдеще, но и на свободно гражданско настояще. Въпреки глухата съпротива на прокуратурата ще бъде питан отново и отново за милионите в чекмеджето и за милиардите в приятелски фирми. Неговият политически път свърши и както сам е прогнозирал, предстои му път на обвиняем и подсъдим. Освен ако не направи крачка извън България.
  • 50 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "друг анализатор":

    Да вземеш да си смениш хапчетата, че силни ти идват.
  • 51 Зарзаватчия

    1 0 Отговор
    Абе Боци нещо не се справи с метаните. Дали шкембето му пречи или преди това е вдигнал локума от пода, та за това не може...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 как е

    2 1 Отговор
    п едала..

    Коментиран от #57

  • 54 Матей

    1 0 Отговор
    Турският васал бат бойко разочарова своите гавази,за да вземе властта ще трябва да я дели с доган и да прави ниски теманета на ердоган.Което означава да ни превърне в турска провинция,в един момент ще ни залее турска заселническа вълна,турците ще изкупят всичко,по селата ще е бъкано с тях и етническия баланс окончателно ще се наруши в тяхна полза.после и властта по подразБиране ще премине в тях,нас българите ще ни третират като цигани и неверници.
  • 55 Holy Sh1t

    3 0 Отговор
    Като човек който надали ще гласувам ще кажа : Много е тъп тоя ... по-голямо политическо самоубииство от това, да отиде да се гушне с мазния фес, няма как да направи. Как ще застанеш пред 2 турски знамена с ердо-мустака 3-4 дена преди избори - не знам ... Уникално тъпа и жалка постъпка.
  • 56 добре

    2 1 Отговор
    от меряк бързо цъфна!И по протокола-севда кукен-карес....
  • 57 ехото

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "как е":

    доволен...
  • 58 РАШКО БОЙКОВ

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Малко Зайко":

    ЛИЧИ ТИ ЧЕ КАТО МАЛЪК СИ ПАДАЛ НА ГЛАВАТА , МОЖЕ БИ МАЙКАТИ Е ЗЯПАЛА КАТО КЛЕН ТА НЕ ТЕ Е УДЪРЖАЛА , ЗА ТОВА СЕГА ТИ БЯГА ЦЕНТРОВКА ТА , ЛЕКО ДА НЕ ХВЪРЛИШ ВЕРИГА!!!🇧🇬❤️🇧🇬!.
  • 59 .......

    0 0 Отговор
    ОНЗИ ДЕН ПОКАЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕЙСТВИЕ С МАЛЪК ЧАЙНИКИБРИК ОБСЛУЖИ ВЕЗИРА ЕРДОАН МУГОНАФЪРФОРИ С 200...ЧАЛАМБРА