7 Юли, 2021 19:00 6 380 90

Слави Трифонов, Борисов и Царят: прилики и разлики

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • царя-
  • симеон сакскобургготски-
  • прилики-
  • политика-
  • избори

Първо беше Царят, който искаше да ни спаси с обещанието за чудо за 800 дни. После дойде Бойко Борисов, който също се зае да ни спасява. Сега очевидно е ред на Слави Трифонов.

Слави Трифонов, Борисов и Царят: прилики и разлики - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Георги Лозанов:

Тримата харизматици в българската политика: преди да стигнем до тях, нека първо си припомним, че докато в началото на прехода сините пълнеха площадите и се бореха за човешки права, свобода и равенство, червените владееха ресурсите и „наливаха основите“ на червения капитализъм. Това обаче не пречеше червените да се заявят като продължители на бившата лява, а сините като носители на възкресената дясна идеология. Нито пък пречеше на електората да гласува за тях именно според това деление. Сменящите се по онова време партийни лидери имаха някакво значение, но далеч по-важна беше идейната ориентация на политическите протагонисти БСП и СДС. И така до идването на Царя, когато идеите отстъпиха място на харизмите.

Тримата харизматици в българската политика

Политическата харизма (от гръцки - дар) е властови инструмент, който е резултат от дарбата на личността да се харесва на публиката, да получава кредит на доверие от нея, при това без пряка връзка с публичната си роля и умението да я изпълнява. Макс Вебер, който въвежда термина, свързва харизматична власт с извънредни персонални качества. Но постепенно става ясно, че тя идва по-скоро от имагинерното очакване на публиката някой да я освободи от несгодите на реалността, да извърши чудо. В това отношение харизматичните политици приличат на „звездите" (от киното, шоуто, спорта, аристокрацията) и дори сами се превръщат в звезди, родени от „устрема на имагинерното към реалното”, както го описва Едгар Морен.

Царят например съвсем буквално обещаваше чудо за 800 дни, в които трябваше "да се оправим", да се измъкнем от мизерията и несправедливостта на прехода, да станем богати и морални. Звездният му образ се градеше върху темела на аристократичния му произход. Той идваше от друга, почти приказна реалност на монарси и благородници, на музейна патина и висок вкус. И тъкмо защото не принадлежеше към нашата действителност, ние му вярвахме, че може да ни спаси от нея. А и Царят сякаш искаше само това - да му „верваме“. Доверието лъскаше харизмата му.

Следващият харизматик, заел се да ни спасява, включително от стореното от Царя и неговите другари от Тройната коалиция, беше Бойко Борисов. Той печелеше доверие по обратния начин - като се отъждествяваше с народа според откровената си максима „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“. Следователно: щом аз, въпреки че съм прост, съм стигнал до върха, значи и на теб може да ти се случи. Така народняшката харизма на Бойко вдъхваше имагинерната надежда за спасение поединично.

В допълнение той градеше звезден имидж на спортист - не само като всекидневна практика, напращяла физика, свойски маниери, уличен сленг и пр., но и като възгледи за политиката. Представяше я като вид спорт, в който или си добър и печелиш, или си слаб и губиш. И той все печелеше, докато не излязоха на бял свят снимките с пачките евро и кюлчетата злато и с безпомощното му заспало тяло. Звезда най-лесно се убива от папарак. Снимките са безмилостна медия - действат подсъзнателно и никакви рационални опити за обяснение не могат да ги опровергаят. Чрез тях образът на Бойко бе преформулиран: от силния човек във властта, който владее положението, той влезе в иконографията на жертвата - на жени и служби, на пороци и заговори. Така аналогията с него престава да разпалва скрити желания и харизмата му гасне.

Следващият харизматик, който се готви да поеме управлението на страната, очевидно е Слави Трифонов. Той влиза в новото си поприще с (и заради) готов и отдавна наложен звезден имидж - на най-популярния телевизионен шоумен. Преработването му в политически имидж сякаш става в специално селектирана кръстоска между предишните двама харизматици. Подобно на Царя, Слави не иска да играе политическата роля, която е поел - готов е да носи етикета ѝ, ако други я реализират на практика. Присъства като отсъства в политиката, целенасочено мистифицира мотивите и намеренията си и отваря широко поле за догадки и хипотези. И пак като Царя тъне в мълчание, а в редките случаи, когато проговори, го прави по свой почин и на свой терен, без да отговаря на въпроси.

Иначе Слави е същият мачистки персонаж като Бойко Борисов, преминал през теренни битки и склонен към еднолична власт. Психологическият им профил е дотолкова сходен, че е било някак неизбежно да станат приятели. Както и после е било неизбежно да се скарат. Но най-големият общ знаменател помежду им, разбира се, е народът. Политическата харизма и на Слави е продукт на флирта с него. Дори повече от флирт - още от началото на шоуто си той се заявява като хъш, който ще защитава народа от днешните му душмани. А те, според собственото му настояване, са преди всичко политиците, без значение от коя партия. Така че сега, когато сам влезе в политиката, няма друг изход, освен да стои хем в нея, хем извън нея.

Трети епизод на харизматичната власт

И ето, че най-вероятно ни предстои трети епизод на харизматичната власт. Тя по принцип едва ли може да бъде отречена, но в нашия случай обрича все още несъстоялата се демокрация на буксуване. Защото ѝ липсва предвидима политическа посока: харизматиците, а оттам и партиите им, нямат идейна принадлежност, те могат да бъдат всякакви по оста ляво-дясно, Изток-Запад, либерално-консервативно - според моментните очаквания на аудиторията към тях. Това става видимо с просто око, когато се опитате да класифицирате политическото поведение на Царя, Бойко и Слави дори само по тези шест най-общи маркера. Харизматиците могат да добият някаква политическа идентичност само ако си я набавят „отвън“, като влязат в коалиция с представителите на традиционната левица и десница.

Прекрачвайки всякакви исторически и биографични прагове, Царят се коалира с бившите комунисти, в резултат от което партията му изчезна. Бойко се коалира с Реформаторския блок, който по това време олицетворяваше традиционната десница, в резултат от което Блокът изчезна. Сега ИТН на Слави има подкрепата на ДБ, която в момента е лицето на традиционната десница. Надеждата е (както, впрочем, беше и след първата изборна победа на ГЕРБ) партията на Слави да даде електорална стабилност, а десницата - политическа посока на бъдещото коалиционно управление. Дали ще стане така?

Преди предходните избори сбърках с прогнозата си за ИТН, така че сега предпочитам да оставя финала на този текст отворен.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А НИНОВА

    6 19 Отговор
    ЩО Я НЯМА......

    Коментиран от #2, #57

  • 2 НИНОВА НЕ ПЕЕ В ХОРА

    12 21 Отговор

    До коментар #1 от "А НИНОВА":

    ТЯ Е ...ПЪЛНЕЖ
  • 3 Ти избираш

    18 37 Отговор
    Сравнение между Бойко Борисов и Слави Трифонов
    ИЗБЕРЕТЕ САМИ!
    ---
    Борисов
    На Борисов, майка му е начална учителка,
    а баща му е полковник от милицията!
    "Нас червеното знаме роди ни"
    И въпреки протекциите, тъпичкият Борисов едва е изкласил за милиционер-маркучодържател!
    ---
    Трифонов
    Родителите на Слави Трифонов
    Родителите на Слави са обикновени земни хора!
    Майка му е домакиня, баща му е бил дърводелец.
    Почина на 85г. през 2017г.
    Всичко в животът си Слави е постигнал сам!
    Сестрата на Слави,
    Петя работи на скенера в Окръжна болница в Плевен.

    Коментиран от #55, #71

  • 4 безпартиен

    21 5 Отговор
    Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!Казал го е "великият кормчия" преди много години!У нас оръжието е използвано за последно на 9.9.1944 и до сега само писалката е тази която държи властта!Сега вече тя е предадена на децата и внуците!А на мераклиите нито писалка ще им дадат нито оръжие!

    Коментиран от #13

  • 5 Затегни

    18 8 Отговор
    си папионката , бе другарьо мекотело и погомствен хрантутнико и не ми прави сравнения , не е по възможностите ти и винаги си необективен !
  • 6 Behemoth

    13 4 Отговор
    Кукувици безподобни ...избирайте скучни и начетени хора ,чи ви таковам в харизматиците себеподобни.....
  • 7 Сссс

    39 10 Отговор
    Разлики? Царят ни изработи с финес, Тиквата с простотията, а Слави с пошлостта. Прилики? Как да се загроби България!

    Коментиран от #14, #19

  • 8 Изложи се

    14 4 Отговор
    Лозанов, този път се изложи!
    И децата вече знаят, че харизмата е Пи Ар!
    А рпи комунизма е плюс цензура и малце кютек!
  • 9 Майна

    17 15 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДРУГИ ПАРТИИ ,КОИТО СА ПРОТИВ ТОВА ПРЕСТЪПНО УПРАВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ И ДПС...НЕ СЕ ПОДЛЪГВАЙТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ТОЗИ ,,РОДОЛЮБЕЦ,,
  • 10 Последния Софиянец

    10 14 Отговор
    Опитваме на площада да изградим силно гражданско общество което да мачка политиците.Елате и помогнете.Всеки може да е полезен.
  • 11 Последния Софиянец

    10 29 Отговор
    Тоя май е поредният математик. Зубър, какъвто редовно наказвах в училище. Да ми сравнява Слави с Тиквата и царя е нелепо. Нищо, след неделя ИТН ще господстват в България и такива математици като тоя ще си намерят мястото. Точно както бе в училище

    Коментиран от #18, #60

  • 12 Вервайте им

    19 5 Отговор
    Тиква от Мадрид, без корона, Тиквун като кратун и третата тиква като каляска без кочияш… народа вкараха в приказка на ужасите.

    Коментиран от #80

  • 13 Аз ако имах парите на божков

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "безпартиен":

    Отдавна щях да съм направил преврат и всичките политици и магистрати щях да избия...трябват ми около 20 30 000 наемници талибани фанатици и ще вкарам държавата в патя на развитие като елеминирам цялата крадлива сган в милицията политиката съда...разни мутри мутрички кметове всичко под ножа...но без българи наемници всичкото наемник талибан фанатик
  • 14 ГЛУПОСТИ

    6 20 Отговор

    До коментар #7 от "Сссс":

    Какво общо има Слави с Царя и с Борисов?
    Бащата на Царя е цар, а на Слави е дърводелец!
    И не е полковмник-милиционер, като бащата на Борисов, нали?

    И всичко в живота си Слави е постигнал сам!
    Нито му е поднесено на царско блюдо,
    нито е ползвал предимствата на Партията, като комунистът Борисов, нали?

    Коментиран от #21, #22

  • 15 ХАРИЗМАТА КОСТОВ ЩО ГО

    9 2 Отговор
    НЯМА А ХАРИЗМАТА СТАНИШЕВ ЩО ГО НЯМА....
  • 16 ммм

    13 13 Отговор
    Няма мърдане герберугиии... отнасяте го с 200 само след 3 дена!!
    Банкянската свиня ще бъде линчувана!!
  • 17 НИНОВА Е УНИЗЕНА

    12 10 Отговор
    НЯМА Е СРЕД *ВИДНИТЕ* ПОЛИТИЦИ...И БСП Е УНИЗЕНА.....
  • 18 Платените протестъри

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    ще унищожите България. Веднъж продал се -завинаги продажник !
  • 19 чалгафен

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от "Сссс":

    Каквото и да пишеш, че гласувам за гоемата кратуна !
  • 20 Бойко Борисов

    11 8 Отговор
    "Аз съм най опасен когато съм уплашен"! В момента в Пловдив когато влизаше в залата за среща със симпатизанти каза че има козове и последния в краен случай е да се самовзриви в президентството
  • 21 Сссс

    18 5 Отговор

    До коментар #14 от "ГЛУПОСТИ":

    Ти ли писа, че майката на Слави е домакиня? Да обясниш при соца как тато като дърводелец е издържал 4 членно с~во? Нали заплати ниски, частно няма, а и банани най важно.

    Коментиран от #42

  • 22 БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ..

    14 14 Отговор

    До коментар #14 от "ГЛУПОСТИ":

    БОРИСОВ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ...ЗАТОВА ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА И ВИ ДЕРЕ....100 ХИЛЯДИ ГЛАСА ОТ ТУРЦИЯ....200 ХИЛЯДИ ОТ МЮСЮЛМАНИ В РОДОПИТЕ ....100 ХИЛЯДИ ОТ МЮСЮЛМАНИ В ЛУДОГОРИЕТО...ОЩЕ 50 ХИЛЯДИ ОТ ЛЮБИМЕЦ СВИЛЕНГРАД ХАРМАНЛИ СИМЕОНОВГРАД ЗВЕЗДЕЦ ГРУДОВО И ЕЛХОВО...40 ХИЛЯДИ ОТ МАКСУДА ВАРНА И КВАРТАЛ ПОБЕДА БУРГАС......80 ХИЛЯДИ ОТ ФИЛИПОВЦИ ЗАХАРНА ФАБРИКА И ОРЛАНДОВЦИ СОФИЯ...И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НЕГОВИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ... ГОНИМ МИЛИОН....БАЦЕ НОВИЯ СТАР ПРЕМИЕР......

    Коментиран от #25, #27, #36, #48

  • 23 Ами

    8 2 Отговор
    Единият казваше ще ви оправя за 800 дни, вервайте ми. И ни оправи... Другият казва само "вервайте ми." Ама и той сигурно ще ни оправи.
  • 24 Пламен

    16 3 Отговор
    Приликата е една,всички са продукт на много простото българско племе
  • 25 ТО СЕГА РАДЕВ ЯКО НИ МОРИ

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ..":

    С ТИЯ ЦЕНИ........

    Коментиран от #28

  • 26 Лозанов

    7 3 Отговор
    И ти си една мисирка....
  • 27 ТО ЗА БСП ГЛАСУВАТ САМО

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ..":

    ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ...ЗАТОВА В ПАРЛАМЕНТА СА В...МИМАНСА
  • 28 Стойко

    11 8 Отговор

    До коментар #25 от "ТО СЕГА РАДЕВ ЯКО НИ МОРИ":

    Cмешкооо, Радев МОРИ уволнени и изритани ГEРБерааски тролове , останали без препитание и за оцеляване а тиквун мoрeшe обикновените хорица като крадeше кат откаченн
  • 29 БАЩИЦАТА...ПАК ЩЕ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА..

    8 15 Отговор
    ЖАНДАРМЕРИЯТА ВЛЕЗЕ....В РОМСКИТЕ КВАРТАЛИ В 3 ГРАДА...ПО ЗАПОВЕД НА РАШКОВ И КАУНЯ...ЗА ДА РЕСПЕКТИРАТ РОМИТЕ ДА НЕ ГЛАСУВАТ ОТНОВО ЗА ГЕРБ..ТОВА Е ГЕНОЦИД И НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ИМ ПРАВА...ТОВА ЧЕ РОМИТЕ СА УДОВЛЕТВОРЕНИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ...НЕ ГИ ПРАВИ ПРЕСТЪПНИЦИ...РАШО И КАУНЯ ЩЕ ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТ...СКОРО ЗА ГЕНОЦИДА...

    Коментиран от #31

  • 30 БСП ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО

    12 7 Отговор
    ЗАПОЧНА С КМЕТА НА....БЛАГОЕВГРАД.......ТАМ МАЙ БАЦЕТО И СЛАВЧО ТАЙНО СЕ...ДОГОВОРИХА
  • 31 СБЪРКАЛИ СА АДРЕСА

    3 9 Отговор

    До коментар #29 от "БАЩИЦАТА...ПАК ЩЕ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА..":

    ТРЯБВАШЕ ДА ВЛЯЗАТ НА ПОЗИТАНО 20....ИЛИ ДРАГАН ЦАНКОВ 28....ВСЕ ТАЯ
  • 32 НИНОВА УНИЗЕНА

    6 10 Отговор
    ПРИ ЗАГУБА НА ТИЯ ИЗБОРИ Е НА ДУЗПАТА...КОЙ ЛИ ШЕ И БИЕ ШУТА....
  • 33 истината

    10 3 Отговор
    Ние успешно унищожихме две свои царства .Сега сме Трето бълг. царство и него водим към гибел.
  • 34 СЛАВЧО И БАЦЕТО МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ

    8 6 Отговор
    СРЕЩУ БСП....КАТО В БЛАГОЕВГРАД...ИЗЧЕГЪРТВАНЕ ДА СТАВА

    Коментиран от #37, #38, #43

  • 35 Арнолд

    28 4 Отговор
    Я се опомнете бе хора ! Абе, като какъв е известен Слави Трифонов ? Като шоумен - да, няма спор ! Добре, ама помните ли колко простотии и цинизми е изрекъл в ефир ? Това ли е "ЛИДЕРА" на нашия народ ? Значи ли, че когато е на екран и на сцена и изпълнява патриотични и други завладяващи публиката песни е "НАШИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИДЕР и ДЪРЖАВНИК" ? Нямам нищо лично към Слави, но определено не е човек за държавни дела ! Тук се искат много други качества, а той определено му липсват ! Мислете !

    Коментиран от #39, #49, #62

  • 36 Сссс

    7 5 Отговор

    До коментар #22 от "БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ..":

    Сега ще дойдат санитарните с мнооого удобна риза, за да не се нараниш от кеф, че нета по Погрешка са ти го пуснали.
  • 37 Смешник, той ще ги изчeгъртва до голо

    5 11 Отговор

    До коментар #34 от "СЛАВЧО И БАЦЕТО МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ":

    Не виждаш ли че тиквун на всяка предизборна среща само срещу Слави говори , Нинова дори не споменава...каза че е опасен когато е уплашен...А Тошко ги нарече терористи които трябва да изчезнат от лицето на земята..и помоща от Нинова няма да го спаси тиквун

    Коментиран от #41

  • 38 Смешкоооо, става страшно

    4 6 Отговор

    До коментар #34 от "СЛАВЧО И БАЦЕТО МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ":

    Тиквун ни ощетил страшно с този "Руско- Турски поток". В момента ГДБОП провежда акция : Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) проверяват проекта за газопровод “Турски поток 2” (“Балкански поток”) по сигнал на Сайта за разследваща журналистика “Биволъ”. Става дума за сигнала на медията ни до президента Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев от юли, препратен по компетентност на 8 министри от правителството. Съответно служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди проверка на ГДБОП. А служебният министър на енергетиката Андрей Живков е сезирал Министерството на финансите, което да назначи проверка на АДФИ, информираха “Биволъ” от ведомството му. В най-добрия случай инвестициите на “Булгартрансгаз” (БТГ) в газопровода на “Газпром” у нас, ще се изплатят след 15 години, констатира проверката на енергийното министерство, цитирана в писмо до “Биволъ”. Това обяснява искането на министъра към Българския енергиен холдинг (БЕХ) незабавно да уволни съвета на директорите на БТГ начело с протежето на ГЕРБ Владимир Малинов


    Служебният енергиен министър и заложените от ГЕРБ “бомби” за народа

    Коментиран от #69

  • 39 Охо Бохо

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "Арнолд":

    Той каза, че няма да е мин председател, но мен лично ме смущава факта, че въпреки всичко той ще задава политическите цели като партиен лидер.
  • 40 Пожарната

    11 13 Отговор
    Да сравняват лекето Борисов и царя комарджия с Слави Трифонов е нелепо и от космоса личи платената поръчка.Царя не познавам,но го видяхме що за стока беше а Слави го знам от екрана за 20 години каквото е обещал е направил макар и да не е моя тип 100%.Бойко е моя десерт и го познавам повече от всички тук коментиращи.Бойко външно е тъпичък бабаит,но вътрешно едно голямо леке и двуличник.Никой в пожарната не го уважаваше и затова около него няма колеги до ден днешен.Накратко ако някъде гореше пожар Бойко изчезваше по партиина линия знаехме по какви задачи.Ако случайно се окаже на пожара по добре да не е до вас,защото от паника ще ви затрупа с горящи греди.Цяла книга може да се напише за това природно недоразумение и как ви лъга 12 години,че и преди това.Зад него стоят ДС и мутрите от 90те сега пенсионери

    Коментиран от #45, #52

  • 41 ФАКТ Е

    1 10 Отговор

    До коментар #37 от "Смешник, той ще ги изчeгъртва до голо":

    Естествено!
    И Нинова, и Борисов са комунисти!
    А Слави е антикомунист!
    Не си ли спомняш ВиденOFF?
  • 42 ГЛУПОСТИ

    1 9 Отговор

    До коментар #21 от "Сссс":

    Всички комунисти дърводелци бяха некадърници!
    А истинските майстори на частно печелеха луди пари!
    Макар и комедия, гледай в Ю Тюб "Баш майстора" с Кирил Господинов!
    Да видиш как по езоповски се подиграваха на социализмът "недоносче"
    И тогава ще ти се изясни, че дърводелецът е хранил семейството си!
    А и мама Здравка е била само домакиня само на стари години, нали?

    Коментиран от #46

  • 43 Смешко чети..Слави отговаря на Нинова

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "СЛАВЧО И БАЦЕТО МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ":

    Е, в Благоевград имаше мажоритарни избори в два тура, които така бетонираха ГЕРБ, че даже не ги видяхме на балотажа.
    Не видях и благоевградчани да са избрали някой като Ценко Чоков, който прави отвличания и пребива хора. Напротив, благоевградчани избраха за кмет един достоен адвокат – Илко Стоянов, издигнат от политическа партия без мощни структури, основана само преди една година.
    И така жителите на този прекрасен български град на практика доказаха, че грам не ги интересуват прогнозите на социолозите, политолозите и всичколозите.ГЕРБ е в трета глуха и "изчeгъртaн" за начало в Благоевград а след седмица и в цялата страна.

    Коментиран от #53

  • 44 Чалгопитек

    10 2 Отговор
    Прочетох - царя се оправи за 800 дни, после червен капитализъм, след това слави Трифонов и отидох да повърна от гнус
  • 45 От кухнята

    8 7 Отговор

    До коментар #40 от "Пожарната":

    Далече преди ДС да наложат комуниста Борисов за кмет на София,
    Живков привиква ДС-генералите и сочейки Борисов казва накратко:
    "Това е нашето момче!
    Имаме благословията и на Москва!
    Действайте!
    Но умната! "
  • 46 Сссс

    6 4 Отговор

    До коментар #42 от "ГЛУПОСТИ":

    Простакът от "Баш майстора" ли ти е героя? Е сигурно какъвто бащата такъв и синът. Остава да кажеш, че и сервитьорите от балкантурист са ти образец за поддържание.

    Коментиран от #51, #85

  • 47 и този

    3 3 Отговор
    рунтавия списвач в проправителствени вестници и бивш СЕМ-аджия като взе да "анализаторства", втасахме я.
  • 48 ГЛУПОСТИ

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ..":

    Да!
    Борисов знаеше какво прави!
    Но при машинното гласуване вече няма "мъртви души" и "коригирани протоколи" с които Борисов фалшифицираше изборите!
    Затова Борисов пуска инструкции как да се проваля машинното гласуване! Гербаджии да се бавят при машината повече и от циганите!
    Това ми го каза гербаджия, като се закле в децата си, че е истина!

    И на него вече му се е изяснило, че ГЕРБ е потеглил при НДСВ.

    Коментиран от #50

  • 49 много

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Арнолд":

    по-малко от циничните записи на поркания ти вожд.
  • 50 БСП СОЦИАЛИСТ...АМА ТЕСЕН

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "ГЛУПОСТИ":

    МИ КАЗА СЪЩОТО ЗА БСП....НА КОЙ ДА ВЯРВАМ??????

    Коментиран от #54

  • 51 ГЛУПОСТИ

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Сссс":

    Не герой за подражание, а картинка на пейзажа!
    Но явно е безсмислено да се обяснява на бетонна комунистическа глава,
    като твоята, нали?

    Коментиран от #59

  • 52 в един

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "Пожарната":

    Биг Брадър треньорът му по джудо го описа много добре. Основната дума беше страхливец
  • 53 И КАК ИЛКО

    8 4 Отговор

    До коментар #43 от "Смешко чети..Слави отговаря на Нинова":

    СПЕЧЕЛИ БЛАГОЕВГРАД БЕЗ ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ, ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА.....И НИНОВА ПРИЗНА,..... ЧЕ ИТН И ГЕРБ СЕ ОБЕДИНИЛИ ПРОТИВ БСП И ДАЛИ НАЧАЛОТО НА БСП ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО...НИНОВА СИ ГО ПРИЗНА И ЗА МАЛКО ДА ...ЗАПЛАЧЕ

    Коментиран от #56

  • 54 ГЛУПОСТИ

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "БСП СОЦИАЛИСТ...АМА ТЕСЕН":

    Как на кой да вярваш?
    Естествено ще вярваш на себе си!
    Ако не си циментиран комунист...
  • 55 Малеее

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ти избираш":

    Вярваш ли на това,което пишеш?!Слави сам се бил оправил.Аз пък съм сигурна, че в определени периоди, разни хора са му помагали.В интерес на истината, навремето се възхищавах на Слави,защото не е лесно да водиш всяка вечер предаване. Сега обаче,не е лидер като лидер. Пробутва ни Тошко,ходи с охрана, присмива се на хората(мишки,роби),обругава успели хора (Лили Иванова).Е...

    Коментиран от #58

  • 56 Хаха хаха ха

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "И КАК ИЛКО":

    И като пишеш глупости с главни букви, си въобразяваш, че някой ти вярва?
    Ха ха хах...

    Коментиран от #63

  • 57 www

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "А НИНОВА":

    Като ви измъкне победата на 11-ти ще видиш! ;))

    Коментиран от #78

  • 58 Ти избираш

    6 4 Отговор

    До коментар #55 от "Малеее":

    Естествено, че Слави не е нито Робинзон, нито Петкан на самотен остров!
    Останалото което си написал, са глупави внушения!
    И пак казвам:Ти избираш!
    Можеш да избираш между комуниста Борисов и комунистката Нинова!
    Може на избереш и Копейкин и Карадайъ!
    Воля твоя!
    Ти избираш!
    А може и да не гласуваш!
    За да гласува само твърдият електорат на ГЕРБ, БСП и ДПС, нали?
    Ти избираш!
  • 59 Сссс

    8 6 Отговор

    До коментар #51 от "ГЛУПОСТИ":

    Точно като на чугунения чалгар. Пошлостта струи отвсякъде.
  • 60 ЕДИСОН КОЙТО ЖИВЕЕ НА ПОКРИВА

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    ЕЕЕ КРЪЧМАРЮ ГОЛЯМ КОМПЛЕКС ЗА МАЛОЦЕННОСТ ИМАШ ОТ МАТЕМАТИКАТА ИНТЕРЕСНО КАК СИ ОПРАВЯШ СМЕТКИТЕ В ГОСТИЛНИЦАТА😀😀😀😀

    Коментиран от #77

  • 61 Плоска статия

    3 5 Отговор
    Не оценяваща достойнството, а сравняваща ги само по държание и излъчване! Твърде глупаво! Слави човек с достойнство и Борисов, без капчица такова! Просто няма база на сравнение! Глупава и манипулативна статия!

    Коментиран от #65

  • 62 Много си тъп

    4 6 Отговор

    До коментар #35 от "Арнолд":

    Я си спомни, колко много простотии Алико в Бай Ганю?
    "Булгар! Булгар!"
    "Аз обичам круши! От къде ги купувате? Я дай една насам!"
    "Абе я ми дайте Солунската митница, та да видите Бая ви Ганя!"

    Голям простак е този Алеко!
    Трижди по-голям простак от Слави, нали?

    Но как да го проумееш това, като си комунист, като Борисов!
    Как не можаха да го проумеят тъпите комунисти, че сатирата е полезна дори за тях! Че ги предпазва от очовадни грешки!
    Това няма по тъпо същества от комунистите по света и у нас!
  • 63 НИНОВА СИ ГО ПРИЗНА

    3 5 Отговор

    До коментар #56 от "Хаха хаха ха":

    ИЛКО СПЕЧЕЛИ С ГЛАСОВЕТЕ НА ИТН, ГЕРБ И ИМВ.....КАЗА ДРУГАРКАТА НИНОВА........
  • 64 Гълъб

    10 3 Отговор
    Разликата е, че Борисов и Царя говорят глупости без да им ги пише сценарист, иначе да, айде с Царя не толкова, но Трифонов е едно към едно с Бойко, алчен, лъже, движи се с брониран джип и 7 човека охрана
  • 65 Ама как

    8 4 Отговор

    До коментар #61 от "Плоска статия":

    Слави човек с Достойнство!Верно ли?А аз се чудя,защо иска избори до дупка(много важно,че ще се харчат много пари,нали не ги дава той).А като бълва огън и жупел срещу успели хора, а като се подиграва със страховете на хората.Слави си гони интереса и това е.

    Коментиран от #67

  • 66 АнтиСоросоид

    6 4 Отговор
    ИТН, ДБ, ИТН и Мутри Вън що не си направят една партия България за Америка, и без това Куневица отново чрез Манолова и Дончева пак ще е в парламента.
    Ако някой ми каже каква е разликата между ДПС, НДСВ, РБ, ВМРО, Воля, СДС, ОДС, ИТН, ДБ, Мутри вън, АБВ, Републиканците, ГЕРБ-ще му дам един милион.
    Само една партия е патриотична и ще получи гласа ми.
    Имат нещо общо-антибългарски са.
    Всичките са статуквото, всичките подкрепят НАТО, ЕС, еврото, Турция да ни пази небето, евроджендъризма и щастливите кокошки.
    Толкова излъган народ вече 32 години, сега разбирам защо прадедите ни са били 5 века под турско.
  • 67 Плоска статия

    5 6 Отговор

    До коментар #65 от "Ама как":

    Яж си бонбоните и не ме занимавай с платената си простотия! Ще се правят избори колкото трябва и докогато трябва!

    Коментиран от #68

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 И КОЕ Е СТРАШНОТО

    1 6 Отговор

    До коментар #38 от "Смешкоооо, става страшно":

    ЧЕ ЛАПАМЕ КОМИСИОННИ ОТ ТРАНСФЕРА НА ГАЗ ЗА ...ЕС......
  • 70 Плоска статия

    3 4 Отговор

    До коментар #68 от "Ама как":

    Яж бонбоните ти казах! Няма какво да ми каже паднал човек! И да ще гласувам за ИТН и няма как да ме е срам като го правя за достойни хора! И няма как да ме е срам, като не съм си свалил гащите и съм си продал задника! Айде сега смучкай там бонбоните и трай да се не задавиш в простотията си! Да се изложиш няма на къде повече! Какво ви харесва да лазите, не знам!

    Коментиран от #72, #73

  • 71 sbs no КОМУНИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ти избираш":

    ТЕ И ОРЕХОТРОШАЧКИТЕ САМИ СИ ВАДЯТ ХЛЯБА --НО ВИНАГИ --ИМАТ НЯКОЙ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ
  • 72 Ама как

    2 2 Отговор

    До коментар #70 от "Плоска статия":

    Вече съм при теб мъжаго, стоиш в стаята в която свети с телефон в ръка.......някой ще почука на вратата ти....

    Коментиран от #74

  • 73 Нещо

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Плоска статия":

    се обърках--още някой пише от мое име.Сега двама ще ядем бонбони.Ужас някакъв!Ама пък насила ли искаш да харесваме някого?!Страх ме е от това--ще се правят избори колкото трябва. Ще правим всичко на ИНАТ.Ама пък и симпатизантите на Слави са царе на обидите.
  • 74 Плоска статия

    1 3 Отговор

    До коментар #72 от "Ама как":

    Дечко, за да всееш на някой респект, трябва да си мъж! Ама мъжете не се продават драга! Та нещо много смешно звучиш драга! Та смучкай бонбончето ти казах и не се излагай! Но много те влече пусто да лазиш със свалени гащи!
  • 75 Баба Вуна

    6 5 Отговор
    не разбрахте ли ,че всички ви лъжат и искат да ви мандръсат ... ако може по няколко пъти, веднага след изборите .... е нема такъв прост народ .... е нема такъв прост народ ... сега ще си го вкара и машинно

    Коментиран от #81

  • 76 Бойко

    2 4 Отговор
    Човека е болен. Иначе не е лош......просто е слаб!
  • 77 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "ЕДИСОН КОЙТО ЖИВЕЕ НА ПОКРИВА":

    Е как? Като всеки кръчмар - "нагоре"
  • 78 КОЛКОТО ИЗМЪКНА ПОБЕДАРА И В

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "www":

    БЛАГОЕВГРАД....ИЗЧЕГЪРТАХА БСП КМЕТА
  • 79 ь МАЛЪК

    0 4 Отговор
    И все пак ний трябва да довършим градежа на КУЛТА КЪМ ЛИЧНОСТТА на българск0т0 божество - Бойко Борисов ! Втори като него няма. То дори и първи няма , но това е друг въпрос. Факт е , че той е чист , свят , справедлив , непорочен , хуманен и уникален !
  • 80 АДА НА СЛАВИ

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Вервайте им":

    Цар, Пожарникар, Чалгар... следващият ще е Клошар Това ли искате? ТОВА ЛИ ИСКАТЕ НАРОДЕ????? ЧАЛГАР КОЙТО ПРЕД МОНД ЗАЩИТАВА ТРЕТОПОЛОВИТЕ, ИСКА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО, ИСТАМБУЛСТАТА КОНВЕНЦИЯ, ДА СМАЧКА ОРБАН ЩОТО ПРЕЧИ НА ТРЕТОПОЛОВИТЕ И ДА ЛАНСИРА АДА НА ГЕЙТАЦИТЕ.
  • 81 яко ни лъжат

    7 4 Отговор

    До коментар #75 от "Баба Вуна":

    Този човек е събрал най-лошото, което ни застрашава: чалга, простотия, популизъм, високомерие, див неолиберализъм, продаден на англосаксонците и не вярвах, че е и хомосексуалист, съмнявах се, че има наклонност към педофилия. Просто природно и политическо чудо. Няколко пъти писах, че и за когото и да се гласува получаваме едно и също – Н.П. Х. Мустафа. С пълна съвест, макар че съм стар костовист, ще гласувам за „Възраждане“! Родината ми е скъпа и съм се клел по знамето и’, каквото и да значи това за някой соросоиди
  • 82 ОЧИ И УШИ

    4 4 Отговор
    ХЕЙ, ЧАЛГА-7/8, при теб приликата с изгонения ангел от Рая е като еднояйчни близнаци - изгонения "ангела" е лукав и хитрува, лъже хората и ги вкарва в грях, и ти също Чалга-7/8 си лукав, подвеждаш хората и ги вкарваш в грях - време е да покажеш истинското си лице - татуираното послание на гърба си : "АЗ ИДВАМ И ВОДЯ АДА СЛЕД СЕБЕ СИ!". Чуй добре момче, отвори очи и уши - комунистите са лукави и са в съюз с дявола - те, ще те използват докато се докопат до властта - така хитро ще те оплетат като шаран в мрежите си, че докато се усетиш ще си станал вече един от тях - ще вземат от теб, това което им е нужно и ще те захвърлят в ъгъла на историята! Ако искаш историята да те запомни с добро, ако искаш българския народ да те помни с добро - никога не влизай в съюз с дявола наречен БКП-БСП и сие - стисни десницата на ГЕРБ, и поведете заедно България към тъй дългоочакваното 77 години, жадувано светло бъдеще! Стореното зло се помни, и доброто се помни, но злото се хули и се сочи с пръст и то остава черно петно в историята и в душите на хората! Слави, искаш ли да останеш черно петно в душите на бъдещите поколения - в Историята на майка България?! Подай десницата си, за добруването на българите, а не за лично партийни интереси и послушай истинския глас на СУВЕРЕНА!
  • 83 ШАЙТАНА

    4 2 Отговор
    КАКВО Е ИЗПИСАНО ВРЪЗ САТАНИСТА СЛАВИ ТРИФОНОВ - "АЗ ИДВАМ И ВОДЯ АДА СЛЕД СЕБЕ СИ!". ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ, НЕ ПО СЛАДКИТЕ ПРИКАЗКИ.
  • 84 Чалгошебек

    7 2 Отговор
    Тази партия итн е най гнусната създавана досега

    Коментиран от #86

  • 85 Илф

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Сссс":

    Точно! Прав е професорът за осемдесетте процента..
  • 86 марони

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Чалгошебек":

    Трябва да се наричат"има такива идиоти"!С тънките сметки и високомерие на чалгаря,накрая БСП ще вземе властта!И тогава ще ни задмине и Албания!
  • 87 марони

    1 0 Отговор
    Погледнете му противния сурат на чалгаря!За тошко африкански да не говорим!Тези са олицетворение на духовна грозота и нищета!Тези аборигени ли ще са лицето на нациятани?
  • 88 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    МУШЕННИК ОДИ СИ НА СЕЛО ........................
  • 89 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    НЕ ЛЪЖИ ХОРАТА СЪС ИЗТЪРКАНИ / ПАЛЯЧОВЦИ ......................
  • 90 Крум

    1 0 Отговор
    Тримата идиота, тъпунгери , гадове !