7 Юли, 2021 11:49 9 514 27

Мустафа Емин пред ФАКТИ: България се променя. Най-застрашени от тази промяна са ГЕРБ и ДПС

  • мустафа емин-
  • демократична българия-
  • парламентарни избори-
  • герб-
  • дпс-
  • борисов-
  • ердоган-
  • карадайъ

"Крайно време е демократичната общност да осъзнае националната си отговорност и да поеме в свои ръце развитието на всички общности, съставляващи българската гражданска нация", смята кандидатът за народен представител

Мустафа Емин пред ФАКТИ: България се променя. Най-застрашени от тази промяна са ГЕРБ и ДПС - 1
Мустафа Емин; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В събота – на 3 юли, бившият български премиер Бойко Борисов се срещна с настоящия турски президент Реджеп Таип Ердоган в Истанбул. Посещението на Борисов не беше анонсирано предварително, не е ясно и по чия инициатива е проведена. Преди срещата с Борисов, в началото на юни на посещение в Анкара беше председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, където той разговаря с турския президент.

За да говорим тези две срещи, от ФАКТИ се свързахме с Мустафа Емин, кандидат за народен представител от „Демократична България“ в 22 МИР в Смолян и в 1 МИР в Благоевград. Мустафа Емин е учрeдитeл и члeн нa Нaциoнaлния cъвeт нa „Дa, Бългaрия!“, а сред личните му каузи в политиката е разширяването на дeмoкрaтичнoтo прocтрaнcтвo в cмeceнитe рaйoни. "Убеден съм, че и хората в смесените райони не искат агент, мутра или мафия за закрилник, а железни, справедливи закони, валидни за всеки", казва той. Конкретна заявка в настоящата предизборна кампания е още по-добрата свързаност между и достъпност до населените места в Родопите чрез оптимизацията и реконструкцията на пътищата. Разговора четете в следващите редове:

- Г-н Емин, преди изненадващата среща между Бойко Борисов и турския президент Реджеп Таип Ердоган в събота видяхме, че друг български политик – Мустафа Карадайъ, се срещна с него. С какво си обяснявате мотивацията на Ердоган да се среща с български политици толкова често и то преди избори?

- Ердоган се ръководи от това, което той самият смята за геополитически интерес на страната си. По-интересното обаче е стремежът на българските политици да легитимират своите политически пропаганди чрез срещите си с президента на Република Турция.

- Виждате ли някаква връзка между двете срещи?

- Да, мисля, че имат обща цел. Тя е свързана с българските гласоподаватели в Турция и стремежа на двете политически партии да се домогнат до тях по един или друг начин. Не изключвам и възможността турският президент да играе ролята на арбитър за политическото оцеляване на Бойко Борисов.

- Докато за срещата на Карадайъ и Ердоган се знаеше предварително, тази между Борисов и турския президент не беше оповестена предварително – защо според Вас?

- ДПС дълги години бе в остра конфронтация с Партията на справедливостта и развитието. Кулминацията на това е създаването на политическа партия ДОСТ. Но изглежда, че ДПС изпитва необходимост да даде гласност на започналото затопляне на отношенията с управляващата партия в съседна Турция. А Бойко Борисов явно не е сметнал за необходимо предварително да оповести визитата си и в това няма драма.

- Логично ли е да търсим причина за двете срещи в конкретни събития у нас?

- Основното събитие тепърва предстои – изборите на 11 юли. Обаче на фона на тези срещи и в обстановката на реална политическа кампания у нас, се проведоха районни мюсюлмански конференции, които избраха новите районни мюфтии.

С тези избори става видим един интересен процес, касаещ мюсюлманската общност в България. Процес, в който етническото започва силно да се смесва с религиозното – дори висши функционери на Мюсюлманско изповедание открито поставят акцент върху етничността.

В сферата на политиката това изглежда нормално, но в сферата на духовното отваря други хоризонти на интерпретация. В исторически план смесването на различните принадлежности, да речем религиозната с етническата, а етническата с националната, са предизвиквали и продължават да предизвикват допълнителни оси на разделение в обществото. Въпросът е кому е нужно това.

- Относно смесването на етническото с религиозното - каква връзка имат срещите с Ердоган с това смесване?

- Не твърдя, че това има общо със съседна Турция. Допускам, че е добре премислен предизборен ход от страна на ДПС. Както знаете в ръководството на Движението за права и свободи няма виден представител на така наречената "помашка общност в Родопите".

- Чу се теза, че Борисов е търсил подкрепа от Ердоган за предстоящите избори. Вие подкрепяте ли я или според Вас причината за срещата между тях е друга?

- Бойко Борисов претърпя корабокрушение. Опитва се да спаси потъващия си кораб и да гарантира собственото си оцеляване. Не е тайна за никого, че България се променя. Разместват се „тектонските плочи“ на политическия ни живот. Най-застрашени от тази промяна са ГЕРБ и ДПС. Последната все по-видимо губи екзистенциалната основа на своето съществуване. Българските мюсюлмани все повече се отдалечават от ДПС. Така че няма да се учудя, ако Борисов търси медиаторството на турския президент, за да гарантира продължаването на политическия си живот, дори с цената да се префасонира сарайският модел на управление у нас, тоест да сервират на българските граждани претоплена гозба.

- Смятате ли, че има опасност българските мюсюлмани да бъдат използвани на 11 юли?

- Не смятам за уместно в обществения живот да извеждаме на преден план която и да е религиозна идентичност. Но съм убеден, че не само българските мюсюлмани, но и българските християни, евреи, агностици, атеисти ще бъдат използвани, ако не проявят нужната бдителност и не се ориентират правилно в политическите процеси, които протичат в страната ни.

- Според Вас възможно ли е в политическото си безсилие ГЕРБ и ДПС дори да опитат да провокират етнически конфликти?

- Не знам дали е за добро или не, но етническата карта в България съществува и тя вече не е в ръцете на ГЕРБ и ДПС. Те я загубиха на Росенец, когато всички заедно запяха българския химн. Крайно време е демократичната общност да осъзнае националната си отговорност и да поеме в свои ръце развитието на всички общности, съставляващи българската гражданска нация.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 52 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1618

    75 6 Отговор
    Все повече преди изборите Борисов пада в очите на хората като човек без съвест и морал! Уплашен, че губи властта и от последващо разследване обикаля градове и села ,сипе лъжи по отношение на служебния кабинет и всички, които са срещу него! Най- големият крадец на обществени пари и Еврофондове , най- големият диктатор в историята на България вика „Дръжте крадеца”! Най-големият лъжец и манипулатор, поднасящ ежедневно на обществеността информация плюс дезинформация вика „Дръжте лъжците!” Този човек е загубил всякаква представа за реалност! Болният му мозък стигна до там , че да иде до Ердоган да иска помощ от него за гласовете от Турция за да се задържи на власт! За повече от 10 години докара България до последните места по всички показатели, но пък неговите приближени станаха още по- богати! Под неговото ръководство и закрила кражбите и корупцията са повсеместни във всички сектори!

    Коментиран от #5, #19

  • 2 Стоянов

    68 5 Отговор
    Българската ламя има три глави - Борисов, Пеевски и Гешев.
    Да излезем на 11.7 и да ги отрежем.

    Коментиран от #10

  • 3 истиНта

    8 38 Отговор
    Колкото по-малко ''Мустафа'', па ако ще и Емин да е, толкова по-добре за бившата НРБ-е.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ...

    9 65 Отговор

    До коментар #1 от "1618":

    БОРИСОВ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ...ЗАТОВА ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА И ВИ ДЕРЕ....100 ХИЛЯДИ ГЛАСА ОТ ТУРЦИЯ....200 ХИЛЯДИ ОТ МЮСЮЛМАНИ В РОДОПИТЕ ....100 ХИЛЯДИ ОТ МЮСЮЛМАНИ В ЛУДОГОРИЕТО...ОЩЕ 50 ХИЛЯДИ ОТ ЛЮБИМЕЦ СВИЛЕНГРАД ХАРМАНЛИ СИМЕОНОВГРАД ЗВЕЗДЕЦ ГРУДОВО И ЕЛХОВО...40 ХИЛЯДИ ОТ МАКСУДА ВАРНА И КВАРТАЛ ПОБЕДА БУРГАС......80 ХИЛЯДИ ОТ ФИЛИПОВЦИ ЗАХАРНА ФАБРИКА И ОРЛАНДОВЦИ СОФИЯ...И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НЕГОВИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ... ГОНИМ МИЛИОН....БАЦЕ НОВИЯ СТАР ПРЕМИЕР......

    Коментиран от #7, #14, #15, #18

  • 6 Бриго Бичкията

    32 10 Отговор
    Браво на на Емин, добра мисъл, страхотно интервю, хареса ми.

    Коментиран от #24

  • 7 1618

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ...":

    Борисов, който е олицетворение на олигархията и с неговата благословия се рекетираха,биеха,арестуваха,крадяха европари в ужасяващо големи размери,изземваше и съсипваше бизнес !
  • 8 Гост

    11 20 Отговор
    АКО МУСТАФАТА БЕШЕ ТОЛКОВА СИЛЕН, ЦЕНЕН, УМЕН, КАДЪРЕН КАДЪР ЩЕ ШЕ ДА Е СЛОЖЕН НА ЧЕЛНА ПОЗИЦИЯ, А НЕ САМО ЕЙ ТАКА, ЗА ЦВЯТ И ЗА РЕКЛАМА НА дб, МОЛЯ ВИ СЕ...
  • 9 Георги

    30 1 Отговор
    Борисов ни изяде европейското бъдеще. Хитрецът неден знае , че българина свикна с малко и хвърляше по един салам на народа , а другите 100 кг суджук се озоваха в Барселона и шкафчета. Има балъци и баби да му се вързват , гласуват. Тука го признавам лъжецът неден. Мутри вън! Ползва момиченца за агитация , абе ало колко може да си гнусен и нагъл бе мутро? МУТРИ ВЪН! МУТРИ ВЪН! Свободна , богата и демократична България! Амин!
  • 10 Хектор

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Стоянов":

    Прав сте добри човече! Бог да ви поживи!
  • 11 Булаир Фружин

    30 7 Отговор
    Много точно изказване на Емин. Ето на това съм привърженик – млад човек, който знае как да използва главата на раменете си. Целта на тези избори е да мине номерът, братлета. В никой случай тиквата, Марешки, патриоти и дпс не трябва да влизат във властта. Всичко останало е цвете пред тия душмани.
  • 12 Fokoto

    6 16 Отговор
    Тоя Мустафа Емин ще да е бая личност. Кой е тоя? Не съм го чувал, не съм го виждал. Това, че е от Демократична България ли ни го натяквате? По скоро бих гласувал за БСП, отколкото за тоя Мустафа. Времето за такВиз неща отмина. Всеки да си знае стадото. Тоя е черна овца и се шмугнал в ДБ. Язък.
  • 13 Мехмед

    7 13 Отговор
    Всяка втора статия е посветена на ГЕРБ. Нищо, лоша реклама няма.
  • 14 Cмешкоооп...

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ...":

    Прочети в нюз.бг. Преди минути са арестувани ваши хора в ромския квартал Победа в Бургас за купуване на гласове. Така че ХИЛЯДИТЕ гласове за вас оттам отпадат
  • 15 МУТРАТА ОТ СИК

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ...":

    В МОМЕНТА ГН НИКОЙ ЩЕ СИ ОСТАНЕ СЪЩИЯ И СЛЕД 11 ЮЛИ , АБСОЛЮТЕН ПЪТНИК !
  • 16 БАЩИЦАТА

    14 2 Отговор
    Къде е ШИШИ да го питам докога ще му охранявам складовете на унищожения и ограбен Булгартабак ?
  • 17 Ъхъъ

    16 3 Отговор
    Гешев се опитва да покаже че се разграничава от предишния модел с действия, но прекалено късно и прекалено дребни ….
    Следващия е той на гилотината !!!
  • 18 Свърши се

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЩИЦАТА...СКОРО ПАК ЩЕ ВИ МОРИ...":

    При машинното гласуване няма вече "мъртви души" и "коригирани пратакали"!
    С които Борисов уж "печелеше" до сега изборите!
    След 11 юли ГЕРБ заминават при НДСВ!
    Честито!
  • 19 Ти избираш

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "1618":

    Сравнение между Бойко Борисов и Слави Трифонов
    ИЗБЕРЕТЕ САМИ!
    ---
    Борисов
    На Борисов, майка му е начална учителка,
    а баща му е полковник от милицията!
    "Нас червеното знаме роди ни"
    И въпреки протекциите, тъпичкият Борисов едва е изкласил за милиционер-маркучодържател!
    ---
    Трифонов
    Родителите на Слави Трифонов
    Родителите на Слави са обикновени земни хора!
    Майка му е домакиня, баща му е бил дърводелец.
    Почина на 85г. през 2017г.
    Всичко в животът си Слави е постигнал сам!
    Сестрата на Слави,
    Петя работи на скенера в Окръжна болница в Плевен.

    Коментиран от #26

  • 20 Северозападнал

    8 2 Отговор
    Тук сме поели нещата в свои ръце и при първа поява на герберския купувач звъним на полицията

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ралева

    2 3 Отговор
    6оро6оидчетата в действие.
    Борисов е гадина, обаче тея са най-гнусните в целия политически спектър!!!
  • 23 ПК инк

    4 0 Отговор
    Росенец е бита карта.

    И няма нищо общо с етническата карта,
    която при всеки проблем, се раздухва...
  • 24 Рачко Пръдлето

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бриго Бичкията":

    Е! Такива като теб винаги са ги подкрепяли!
  • 25 Врачанец

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Северозападнал":

    Че там от кога има полиция?!:)
  • 26 Цигулар

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ти избираш":

    Е! Как го е постигнал бе пич?!:) Светни ми!:) Да последвам светлият му пример!:)

    Коментиран от #27

  • 27 Булаир Фружин

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Цигулар":

    Па, като начало човекът е професионалист и работохолик. Дали всичко е постигнал честно е спорно. Ама пък други се уядоха много много по-сериозно. ББ, ДП, ИФ, ИК, АД и други абревиатури.