Last news in Fakti

21 Февруари, 2013 09:32 1 750 1

Депутатите обсъждат оставката на кабинета, Бойко Борисов и Дянков отсъстват - Обновена в 12.40 часа

  • правителство-
  • оставка-
  • кабинет-
  • бойко борисов

По време на дебатите министрите усилено писаха SMS. Токов удар около 12 ч. прекъсна за около минути прякото предаване на дебатите от парламента

Има огромен риск Велико народно събрание да не приеме никакви поправки в Конституцията, затова трябва да се извърши предварителна работа, референдуми. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов при обсъждане на оставката на правителството.

Той припомни, че преди 12 година сините за първи път са предложили промяна на Конституцията.

В пленарна зала бяха всички министри с изключение на премиера в остаква Бойко Борисов и вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. По време на дебатите министрите усилено писаха SMS.

С решение на парламента да поканим да присъстват Бойко Борисов и Симеон Дянков, това каза Петър Курумбашев от Коалиция за България. Това са един голям и един малък отсъстващ; моля ви с решение на Народното събрание, да ги поканим да присъстват, каза Курумбашев.

Предложението му беше отхвърлено от мнозинството.

Токов удар около 12 ч. прекъсна за около минути прякото предаване на дебатите от парламента.

„Това може да се окаже подмяна на това, което накара хората да излязат на улицата. Хората излязоха заради високите сметки за парно и ток и заради замразените доходи. Как Великото народно събрание ще даде работни места? Искам да върна вниманието върху въпросите, които трябва да бъдат решени”, заяви Костов. „Огромна е отговорността на президента. Президентът следва да покани и да чуе всички мнения на протестиращите, трябва да вземе становищата на министрите, да направи консултации с работодателите, профсъюзите и с политическите партии”, смята Костов.

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че партията няма да влиза в коалиция и ще се яви отново сама на вота.

Най-големите протести в България бяха по време на Велико народно събрание. Хората не искат да бъдат лъгани, каза независимият депутат Тодор Великов.

„Нека да сложим край на популизма и да дадем възможност в България да се води активна политика на правителството. Трябва да има активно управление. Хората искат нови лица. Призовавам партиите да намерят нови лица и да включат представители на гражданските структури”, призова Великов.

Хората са на улицата, защото статуквото не ги удовлетворява, те са бедни, не могат да си плащат сметките. България може да има доходи, когато възстанови икономиката си, поиска Великов.

Приватизацията не беше направена от ГЕРБ, но ГЕРБ не промени приватизационните договори. Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Той не пропусна да припомни позициите на националистите за ревизия на приватизационните сделки, разваляне на договорите с ЕРП-ата, съд за всички виновни за приватизациите.

Оставката на правителството е театър, смята лидерът на „Атака”. „Напрежението няма да спадне. Ако мислите, че този парламент ще се напълни отново с хора, които работят за колониала, се лъжете. Българският народ е в нова фаза, предупреди Сидеров.

Част от ръководството на Атака ще отсъства от гласуването на оставката на правителството, съобщиха от пресофиса на партията. Причината е, че от 14:30 ч., Волен Сидеров и Атака организират протестен митинг срещу монопола на електроразпределителните дружества. Протестът ще се проведе на пл. "Възраждане", в гр. Плевен, срещу сградата на ЧЕЗ.

По наше време нямаше протести срещу високите цени на тока, защото имаше адекватна политика на доходите, хората можеха да плащат цените на тока и парното. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан.

Той предупреди президента Росен Плевнелиев да не се изкушава да назначава в служебния кабинет партийни лица от ГЕРБ. Местан даде да се разбере, че ДПС иска предсрочните избори да се проведат не по-късно от 12 май, ако датата 28 април е твърде ранна дата.

България имаше своята идея как да постигне членство в НАТО и ЕС, но сякаш няма идея и стратегия какво да прави със самото си членство в ЕС, обобщи Местан.

Тази оставка е в резултат на недоволството на българските граждани и се явява естественият неизбежен край на това провалено управление, заключи Местан.

Днес не чухме никакъв смислен дебат, който да се води за това, кой какво предлага оттук нататък. заяви вицепремиерът Цветан Цветанов. Депутатите от ГЕРБ са единствените, които влязоха в политиката от 2009 г. ГЕРБ не дойде, за да излъчи хора от улицата. Хората припознаха естествените лидери по места, каза Цветанов.

Цветан Цветанов вбеси Христо Бисеров с лични нападки срещу неговото семейство. Депутатът на ДПС заяви, че след като парламентът приеме оставката на Бойко Борисов, последният ще трябва да отговаря пред съда в Белград за връзките си известния наркотрафикант Сретан Йосич.

Но, той няма да бъде сам. Той ще бъде с вас, г-н Цветанов. На подсъдимата скамейка ще бъдете Братя Галеви от ГЕРБ, заключи Христо Бисеров.

Мая Манолова от БСП репликира Цветан Цветанов, че лицето Фози от митниците не се покровителства от нея, а от депутат от ГЕРБ, с който работят от години заедно.

Манолова ще бие ли хората, че предупреждава протестте да не ходят на Позитано. Станишев каза, че ако ГЕРБ не си отиде мирно, има друг начин, коментира в Twitter Младенов, изказванията на Мая Манолова.

Дебатът започна. Костов видимо няма идеи. Пак говори за ланския сняг. Морализаторства. Корумбашев се прави на интересен. Защо всички ги е страх от избори? Да си подготвят популистките, левичарски платформи в стил "трябва да..." и да излязат на избори", коментира в Twitter външният министър Николай Младенов дебатите в парламента.

След 1 час дебати в парламента все по-малко разбирам за какво се говори. Тук е пълно с хора, които живеят в други светове, отбелязва в профила си в Twitter министърът на европейските фондове Томислав Дончев.

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов дойде във вторник в парламента и обяви, че депозира оставката на кабинета. "Властта ни е дал народът, днес му я връщаме", заяви вчера Борисов и напусна пленарната зала. Премиерът в оставка заяви, че партия ГЕРБ няма да вземе проучвателен мандат. БСП също вече казаха, че няма да приемат.

Според БСП държавата се нуждае от спешни избори в рамките на законовите срокове – предсрочни избори, за да има легитимна власт, която да изразява очакванията на българските граждани, защото този парламент е изчерпан. ДПС заявиха, че са възможни избори още на 28 април. Лютви Местан призова всички парламентарни групи, включително и тази на ГЕРБ, да декларират, че няма да вземат мандат и да съставят правителство в рамките на 41-ото Народно събрание.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 yane kar

    0 0 Отговор
    nikoy ot drugite ne moze da upravlyava kato boyko
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове