Last news in Fakti

3 Август, 2021 11:05 11 277 56

Какво ни казват публичните източници за Пламен Николов

  • пламен николов-
  • информация-
  • образование

Николов е направил докторантурата си в Софийския университет, а в австрийското учебно заведение е бил на специализация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Часове след като беше излъчен като кандидат за министър-председател от "Има такъв народ" в петък, Пламен Николов гостува в студиото на "Панорама" в обществената телевизия. Друг гост в предаването беше служебният финансов министър Асен Василев.

Водещият на предаването Бойко Василев се обърна към харвардския възпитаник Асен Василев с думите: "Кандидатът за премиер има доста сходна биография с вашата - идва от частния бизнес, с какво ще се сблъска той?". Финансовият министър не прие това сравнение и каза, че между Николов и него има разлика.

"Аз съм водил битки", каза Василев.

Не е известно дали Пламен Николов е водил битки, защото до момента той не е заемал публични позиции. Нито като постове, нито като изказвания по обществени теми.

Сайтът на основаната от Слави Трифонов партия "Има такъв народ" казва за Николов, че има "над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти", а под името му стои следното описание: "доктор по философия на правото, политиката и икономиката".

Тези данни не дават отговор на въпроса кой е Пламен Николов и водил ли е битки. В следващите редове събрахме всичко, което можем да научим от интернет за кандидата за министър-председател.

Профилът в "Уикипедия"

Разбира се, на първо място за публични фигури се търси информация в безплатната онлайн енциклопедия "Уикипедия". Оттам става ясно, че Николов е на 44 години, роден е на 29 юли 1977 г. в Горна Оряховица, женен с две деца.

Впечатление прави, че страницата за Николов е създадена четири дни преди той да бъде номиниран за премиер на 30 юли. Статията за него е създадена вечерта на 26 юли. Ден по-късно, на 27 юли, в статията са добавяни детайли от потребител, регистриран като Rumensz. Според проучване, направено от програмиста Васил Величков и публикувано в блога му, за потребителя Rumensz могат да се открият интересни данни.

При преглед на всички негови редакции в "Уикипедия" (глобално, в хронологичен ред) се вижда, че той изключително рядко редактира страници на политици или бизнесмени, освен напоследък. В последните години Rumensz е редактирал няколко такива страници – на Николай Бареков (2018, 2020), на Бойко Борисов (2020, 2021), и най-скоро – на Иво Прокопиев (на 28.07.2021 и на 01.08.2021), като е добавил квалификацията „медиен олигарх“ и е посочил препратки към в-к "Труд" от 28.07.2021 и изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от 28.07.2021, публикувано в Dnes.bg.

Наред с тези редакции, на 27 юли Rumensz e направил стилистични корекции по профила на Пламен Николов. Извън този детайл статията за Николов е стандартна: роден, живял, учил и работил.

Откъде е докторската степен на Николов?

Сред източниците на "Уикипедия" е посочен сайтът Swimming world – специализирано нишово издание. В него през 2013 г. е поместено прессъобщение, което казва, че Пламен Николов е назначен за представител на компанията за плувни принадлежности FINIS Europe. Изданието отбелязва, че публикува прессъобщението без редакторска намеса, т.е. така както е изпратено от компанията.

В това прессъобщение пише, че Николов е "магистър от Софийския университет и има докторска степен от университета в Клагенфурт".

Същото пише и в личния профил на Николов в социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn. Там Николов е отбелязал само магистърската си степен в Софийския университет ("История и философия на науката и технологията") и докторска степен (PhD) в известния австрийски университет по "Философия на правото, политиката и икономиката". Същата информация Николов е посочил и в профила си във Фейсбук.

Николов е направил докторантурата си в Софийския университет, а в австрийското учебно заведение е бил на специализация.
От кастинга за политици, проведен от "Шоуто на Слави" през 2018 г. пък се разбира, че Николов е направил докторантурата си в Софийския университет, а в австрийското учебно заведение е бил на специализация.

Тези разнопосочни твърдения в последните два дни станаха причина за становище от Министерството на образованието, което потвърди, че в българската база данни има дисертационен труд на Николов, което е доказателство, че той е написан именно в България.

В последната версия на страницата на ИТН за биографията на Николов е записано, че докторската му дисертация е в СУ "Св. Климент Охридски".

Свободна Европа опита да се свърже и с пиара на "Има такъв народ" и със заместник-председателя на партията Тошко Йорданов, за да уточнят на какво се дължат разминаванията, но те не отговориха на обажданията.

Мултинационалната компания "Финис Юръп"

Още от момента, в който се явява на кастинга за политици на Слави Трифонов през 2018 г., Николов казва за себе, че управлява "офиса на американска компания за Европа, Близкия Изток и Африка".

Според регистрите в България компанията за спортни принадлежности, най-вече в сферата на плуването, "Финис Юръп" има едва деветима служители.

От сканираните документи става ясно, че Николов е вписан като лице за контакт, каквото Законът срещу изпирането на пари задължава всяка чуждестранна компания да има.

Преди "Финис" Николов е бил директор продажби в "Булмоторс" (представител на Тойота за България) и търговски директор в "Дайхацу".

От август 2020 г. той е член на националното ръководство на ПП "Има такъв народ".

Точно по това време и профилът на Николов във Фейсбук започва да се развива. В него няма лична информация, нито лични снимки. От лятото на 2020 г. той използва социалната мрежа само за политически послания.

Коментарът на Полина Паунова е публикуван в svobodnaevropa.bg


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дилър

    54 1 Отговор
    на автомобили-философ.Клиентите ще да са били доволни.

    Коментиран от #33

  • 2 Последния Софиянец

    69 7 Отговор
    Трябва ни премиер като Орбан, а не служител в чужда фирма който пак да козирува на чистачките в ЕП.
  • 3 Пич

    68 3 Отговор
    Източниците разкриха , че освен много учен , е и потомствен благородник , от замъка ШнорхелсКауфен... Който не ми вярва , да пита специалистите по хералдика... Вече е добавен в регистрите...
  • 4 Разликата

    77 2 Отговор
    между двамата ! Колкото Слави е водил битки и е мъжкар , толкова и тоя Пламен , изкаран като от илюзионист в шоу !
  • 5 честен ционсит

    32 2 Отговор
    Калин Николов ще пробута немския интерес за национален. Да се провери да не е случайно стипендиант на Конрад Аденауер.

    Коментиран от #15

  • 6 Подигравка на мафията

    54 2 Отговор
    Това е този младеж. Учил недоучил, управлявал недоуправлявал. Но пък затова посредствен с болезнени амбиции. Ще е интересно как говори и езиците, да не е на ниво конграчулейшънс и една дума отгоре. Папагалите от Панорама го сравняват с Василев, които е ПОДИГРАВКА. Чудя се как някой лидер на партия освен чалгапитека ще гласува за него. Дори Нинова и Манолова не са толкова отчаяни.
  • 7 На море

    33 2 Отговор
    Сега ми се изясни всичко - роден на 29 юли... Станислаф и Фърчилото му направили подарък на 30-ти

    Коментиран от #12

  • 8 Кой ще

    21 2 Отговор
    Уточни разминаванията. Ще бъде много късно ако бъде гласуван за менпред.
  • 9 ЕВРО НЮЗ

    53 1 Отговор
    Там където управлява мафията, на държавни постове се назначават кретени.. ( Джовани Фалконе)
  • 10 общо взето

    49 0 Отговор
    средно статистчески неудачник , живеещ на балканите
  • 11 Българка

    62 1 Отговор
    Впeчaтлeниe прaви, чe cтрaницaтa зa Никoлoв e cъздaдeнa чeтири дни прeди тoй дa бъдe нoминирaн зa прeмиeр нa 30 юли. Cтaтиятa зa нeгo e cъздaдeнa вeчeртa нa 26 юли. Дeн пo-къcнo, нa 27 юли, в cтaтиятa ca дoбaвяни дeтaйли oт пoтрeбитeл, рeгиcтрирaн кaтo Rumеnsz."
    Питам КОЙ пудри биографията на никому неизвестния търговец на шнорхели? Как 4 дни преди да го номинират се появява страница за него в Укипедия? Как в почивните дни след номинацията се дописва дисертацията му в регистър за научни звания? КОЙ стои зад слямения търговец? Очевидно, че няма активна гражданска позиция, очевидно, че не е голям бизнесмен, а обикновен продавач, очевидно, че е съмнителна и научната му кариера/
    КОЙ нареди задкулисно този кабинет на ИТН?
    Николов не е достоен за министър, а съвсем за премиер

    Коментиран от #14

  • 12 Дельо Хайдутин

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "На море":

    Слави е питал кой има рожден ден и само Пламен дигнал ръка.Слави:Тогава отиваш за мандата.
  • 13 С една дума

    32 1 Отговор
    Едно нищо.
  • 14 Последния Софиянец

    29 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Тези фирми за шнорхели знаеш на кои учреждения в САЩ служат за прикритие.

    Коментиран от #19, #28

  • 15 Кой е

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционсит":

    Този КАЛИН Николов

    Коментиран от #24

  • 16 Мдааа

    30 2 Отговор
    Ясно е че този е Аватар.Все още не знаем на кого.

    Коментиран от #21

  • 17 Дядо Коледа

    14 1 Отговор
    Елфите работят..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българката

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Може да не знае но аз знам ЦРУ

    Коментиран от #47

  • 20 долна сган

    2 31 Отговор
    правителство ще има , като поработи известно време можете да алете , сега ще МЪЛЧИТЕ !

    Коментиран от #22

  • 21 Имаше един

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааа":

    Който все повтаряше че кабинетите ни ги редят на Козяк
  • 22 Шоумен

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "долна сган":

    Звучиш ми страшен.. Да не си някой басист?
  • 23 Сламен човек

    30 1 Отговор
    Поредният сламен човек. Не, мерси! Очаквам избори на есен.
  • 24 честен ционсит

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кой е":

    Как кой, поредната калинка..
  • 25 Чугуна

    37 1 Отговор
    Добре е , че Пацо Шнорхела все още е господин Никой по времето на Панорама, че иначе вече щяхме да сме в поредната Балканска война, с тия му мераци да ревизира Преспанския договор. Боже, пази България от такива юпита и доктори на философските науки. Че май вече само в теб ни остана надеждата. Славии..главо празна...искаше македон в космоса да пращаш..тоя твой чорап пък ще ревизира Преспанския договор....АБЕ, АКЪЛ ИМАТЕ ЛИ В ТИЯ КРАТУНИ БЕ, А...?
  • 26 Чета сега

    25 4 Отговор
    Последните полезни идиоти като Иван Бакалов, Андрей Райчев и любовницата му Мира Баджева и подобни продължават да го защитават този. НЕ, не е вярно, че е различен от ББ. Същата кукла на конци е, със същите кукловоди. Горните не е лошо най -после да спрат поне да се излагат.
  • 27 Хитър Петър

    27 1 Отговор
    Значи освен за премиер за нищо друго не става. Учил, учил, специализирал и в крайна сметка станал продавач. Според мен го е срам че е обикновен продавач след толкова години учене и за това лъже че е предприемач от световна величина, че е преуспяващ бизнесмен, директор, управител и т. н. глупости.
  • 28 Чугуна

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    А стига бе..тоя шушумигарник и СIA... хахаха....не ме разсмивай. И ще го забият в Орландовци на ''Манастирска'' да продава шнорхели и джапанки...

    Коментиран от #31

  • 29 Буха ха

    18 1 Отговор
    Никъде не пише да е ходил в казармата, но мисирките не смеят да го попитат как е успял да се скътае тоя новобранец кирлив.

    Коментиран от #41

  • 30 Шоумен

    21 1 Отговор
    Трифонов слави какви кадри може да има?
    Всичките ще са такива.. Само не ми е ясна
    претенцията му да управлява сам при условие че страната не е само министерски съвет

    Коментиран от #40

  • 31 Последния Софиянец

    18 4 Отговор

    До коментар #28 от "Чугуна":

    Шпионите са точно такива.Незабележими и невзрачни.

    Коментиран от #35

  • 32 Този е по мажоритарната

    19 1 Отговор
    Този е по Учиндолската мажоритарна система. Мажоритарен е само вожда в къщи, останалите по пропорционалната без преференции. Явно този вид "вишисти" са гласували за ИТН, "образовани" продавачи на шнорхели.
  • 33 Оракула

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "дилър":

    Този Пламен Николов,
    не прилича, да е от тъдява ,
    нашия народ е научен ,
    да излиза и води битката, от начало до край!
    Има нещо Арабско -Данайско, в този човек?
    Мушига, с гузно чувство за нещо
    направено фалшиво и потайно?
    Много рядко греша ,
    с първото ми впечатление ,
    дано да съм сгрешил?
    Но, едва ли?

    Коментиран от #37

  • 34 амиии

    10 1 Отговор
    С други думи , още от същото , пожарникаря , доктор , генерал. Е надявам се поне не толкова прост , за глупав , отсъства в описанието.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Значи лъже

    24 1 Отговор
    Лъже, но такива като Славчо и Тошко едва ли правят разлика между магистратура, докторантура, аспирантура, прокуратура, гарнитура, специализация, дисертация, навигация и излагация.
  • 37 Последния Софиянец

    12 4 Отговор

    До коментар #33 от "Оракула":

    Мислиш ли че при това напрежение в Черно море янките ще позволят случаен човек за премиер!?

    Коментиран от #42

  • 38 Чакам

    8 1 Отговор
    Чакам сега Че Гевара Волгин да го направят шеф на радиото, после Радо Пръдлето за вицепремиер, Йоло Глухото на МВР и кастинга приключи.
  • 39 Последния Софиянец

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Чугуна":

    За спящи клетки да си чувал?

    Коментиран от #46

  • 40 Рашка с чашка

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Шоумен":

    Не е точно така защото с БСП няма разминаване в преоритетите и няма проблем да подпише декларация. Проблема е че ДБ поискаха да оставят трима служебни министри, същите които и ИТН поканиха, но Доган не дава! За това започнаха координирана атака срещу тях ДПС, ГЕРБ и Тошко Африкански. А Трифонов и Борисов подеха лична война срещу Иванов.

    Коментиран от #53

  • 41 Трудовак

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Буха ха":

    Как са го пропуснали ,
    има голяма вероятност,
    да е бил в Строителни войски ,
    те не подлежат на отчет?
    А Строителни войски ,
    е Ахмед -Доганова губерния!
    Там бяха всички безнадежни,
    за Комунизма граждани,
    цигани ,турци ,хора, които говореха ,
    западни езици, дисципаджии,
    и затворници от различен характер!
    Деца и наследници на членове
    на партията" Никола Петков",
    и всички,
    които не признаваха на глас ,
    комунизма, като строй!
    А го наричаха с правилното му име,
    Диктатура на Комунизма!
  • 42 Оракула

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Последния Софиянец":

    Може , защо не ?
    Въпроса касае силно и България ,
    макар и продадена,
    и на двамата собственици на света!!
  • 43 Серия 2

    8 0 Отговор
    Кукловодите накараха Буци да прави пресконференция, да се отвратим пак и да аресаме Пламенчо...Не пък.
  • 44 Мима

    16 1 Отговор
    На всички им стана ясно, че Сламен Николов е параван на ДПС и ИТН просто са новите ГЕРБ!

    Коментиран от #49

  • 45 Алтъпамаков

    11 1 Отговор
    Поредната кукла на конци. Анонимник който " срещу нещо" се съгласява да го употребят. С първите си изяви се излага и май ще остане като 'Абе оня амбулантния търговец на бански, дето го пробутваха за Мин.председател." България е многолика нация /руси, мургави, хора с всякакъв цвят на очите, но този ми прилича на индиец /без давлагам нищо лично/
  • 46 Чугуна

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Последния Софиянец":

    То май всички клетки в междуушието ти са спящи. Дълбоко спящи при това..Непробудно спящи..Или може би..спят и гледат през прозореца, а ?

    Коментиран от #48

  • 47 БазаДанни

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българката":

    Точната абревиатура е гру.
    Всички знаем че плавници и шнорхели се харчат много добре в Близкия Изток и Африка. Ако беше цру, "американската" му фирма щеше да има поне 500 души персонал.
  • 48 Мечти

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Чугуна":

    Оперативен на цру няма как да стане публичен деец.. Не така работи системата там най малкото че от кгб веднага ще се светнат
  • 49 😂😂😂😂👏

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Мима":

    Това го обясни на "Българката" защото тя сънува дългата ръка на ЦРУ😂, то ЦРУто си няма друга работа та да се занимава с този изтръшляк.😂, то наистина в това шоу може да ти привиди всичко. Дори и лев заменен с рубла.😂
  • 50 Чугуна

    5 0 Отговор
    Хахаха..тоя и политолог ли бил бе. Я как хубаво ги разтяга локумите. Гаче ли е завършил Китайска медицина в Сорбоната..

  • 51 КуКу Къш

    9 0 Отговор
    Една голяма калинка се кани да управлява България.
    След като очевидно няма качествата и подготовката, повече от ясно е, че ще е сламено човече и кукла на конци.
    Единственият въпрос сега е: На кого?
  • 52 Behemoth

    4 0 Отговор
    Аман от калини и калинки!
  • 53 горски

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Рашка с чашка":

    Не е точно така...
    ИТН искаха да си направят пиар ,канейки министри от служебното...
    но за други постове.Министъра на финансите е ключова фигура в едно правителство...Да го сложиш в екологията е е странно..
    Хем му даваш пост и замазваш очите на околните,хем си освобождаваш поста за турбокалинка....
    Ама не стана работата,с измама и затова тръгнаха компроматите...
  • 54 Хаха

    6 0 Отговор
    Прочетох биографията му и изведнъж ми просветна.. О, боже, ами то и аз съм ставал за министър председател!
  • 55 ууу

    1 0 Отговор
    Боклууук ! Това е държавата България , а не офиса на оня дето ... шаТИскъсамГАЪЗЪ !!!
  • 56 Стоян Хлебаров

    0 0 Отговор
    Здравейте,Полина! Материалът Ви е точно на място! Само че,в мен той поражда един голям въпрос и Ви моля да го разчепкате,защото той е въпрос от националната сигурност! Чудя се,ние имаме ли ДАНС,Правителство,Прокуратура и т.н.Защо те си правят оглушки! Ако бях публична личност,като Вас,бих подал сигнал до тях и не бих ги оставил на мира,докато не се задействат! С тези добавени характеристики от личната и работната биография на този МИСТЕР Х-номиниран за Премиер,е ясно и за лаиците,като мен,че около този човек има нещо мътно!По тази процедура,по която безгрижно той беше номиниран дори от Президента,ЕДИН ЧЛЕН НА АЛ КАЙДА,БИ ГО НАПРАВИЛ СЪС СЪЩИЯТ УСПЕХ! нАИСТИНА СМЕ РАЗГРАДЕНА ДЪРЖАВА,В КОЯТО ВЛАСТВАТ МУТРИ НА ВСИЧКИ НИВА! МОЛЯ ВИ,ПОДАЙТЕ СИГНАЛ КЪДЕТО ТРЯБВА,НО НЕ ОСТАВЯЙТЕ БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЕ ТОВА НЕЧУВАНО НАХАЛСТВО-ОТ НИЩО ЧОВЕК,ДА СЕ НАПРАВИ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ! мИРИШЕ И ОКОЛО НЯКОИ МИНИСТРИ-МОМЧИЛ ИВАНОВ-КАК ТОЗИ ЧОВЕК,НА ТАЗИ ВЪЗЛОВА ПОЗИЦИЯ,ЩЕ"ИЗЧЕГЪРТВА "ПРЕСТЪПНАТА ВЛАСТ НА БОРИСОВ,КАТО НАРИЧА "СОРОСОИДИ И МАЙКОПРОДАВЦИ"/!?/,ТЕЗИ,КОИТО СЕ БОРЯТ С МАФИЯТА!? ИЛИ ПЕТЪР ИЛИЕВ-СЪС СЪМНЕНИЯТА ,ЧЕ ЕЧЛЕН НА МАСОНИТЕ,ИЛИ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СВЕТОВНА ОФШОРНА ЗОНА ,КАТО БЕРМУДИТЕ!?